Zobacz pełną wersję : Mój sim nie umie gotować...
Wampirencja
03.12.2004, 16:47
Jak powyżej. Mój sim nie umie gotować. Na obiad w jego menu istnieje jedynie sałatka szefa i bodajze szybkie danie, sniadanko to płatki i szybkie danie a drugie śniadanie- kanapki z szynką. I tyle. A ma MAX umiejętności kucharzenia. Co jest nie tak? :O
ps. Łatka do TS2, ubiegając takie odpowiedzi, nie pomogła tu w niczym.
hmmm dziwne :O ktoś już chyba o tym pisał wcześniej, a może masz pustą lodówkę?
Kup biedaczkowi piec :-].
Niby na czym ma ugotować inne dania niż te które wymieniłeś? Do szybkiego dania, sałatki czy kanapak pieca nie trzeba ale nic innego juz nie ugotujesz. Jeżeli twój sim ma już piec to sprawdź czy nie ma na nim jakiegoś niedokończonego dania. To powinno rozwiązać problem.
W pełni się zgadzam - sprawdź, czy masz piec. Jeżeli masz, to może się zepsuł (piece w TS2 się psują?).
Rosaly -> Mi się jeszcze żaden piec czy kuchenka nie zepsuła a gram od września.
A co do tematu Kliknij może na kuchenkę i zobacz jakie masz opcje. Czasami może się zdarzyć że zapomniałaś wyjąć z piekarnika zapiekanek. Niby nic nie widać a kuchenki nie da się używać. Możesz także sprzedać tą co masz i kupić nową. :)
Mnie nigdy nic nie utknęło w piekarniku (też gram od września :) ). Jak się przerwie podczas pieczenia to się zostaje? Jeśli tak to pewnie o to chodzi z tą nieumiejętnością gotowania. :P
Mnie nigdy nic nie utknęło w piekarniku (też gram od września :) ). Jak się przerwie podczas pieczenia to się zostaje? Jeśli tak to pewnie o to chodzi z tą nieumiejętnością gotowania. :P
To dziwne ale o ile umie robić już określone danie to ono się nie spala. Moja simka będąc w ciąży robiła sobie zapiekanki. I w miedzyczasie brzuch jej urósł i zapomniała co robiła gorzej bo ja też zapomniałam no i zjadła płatki :D Sprawa się wyjaśniła jak jej mąż wrócił z pracy. Nie był głodny ale wtedy oszczędzałam na pokojówkach i kazałam mu posprzątać w kuchni... I klikając na kuchence było: weź zapiekanki czy jakoś tak. Ale po wyjęciu już się nie nadawały do jedzenia... Za długo były w piekarniku. :D
*dumando*
04.12.2004, 10:21
tsaa :D z kuchenki zaczyna wychodzić czarny dym..a potem robi się pożar ;) kiedy jest czarny dym i sim zdąży szybko wyjąć to danie to pożar nie wybuchnie.. :)
Zobacz czy twój sim ma kuchenke ;). Ja kiedyś zapomniałam ją kupić i biedny simek bez przerwy głodny chodził.
Zeby bylo super to kupic kuchenke, mikrofaloowke i mikser ale musi byc jakas wolna szafka zeby mogl pokroic.... :)
Wampirencja
04.12.2004, 11:43
Nie no, sama na to jakoś wpadłam, ale kupiłam mu wcześniej kuchenkę, lodówka pełna, są szafki na których kroi, wszystko jest. NIczego nie ma w piekarniku.
35C4R00N
04.12.2004, 12:22
Nie kombinowałaś nic z wiekiem tego sima? ... dzieci nie gotują na dorosłych kuchenkach ...
No nie wiem, jeśli wiek się zgadza i gotowanie masz na 2-3 kreski, to musi mieć możliwość używania kuchenki. Grilować też nie potrafi? To mogą nawet nastolatki ...
Jak nic nie pomoże (???), to można mu jeszcze pokasować niektóre wspomnienia (programem SimPE), ale to naprawdę w ostateczności.
Wampirencja
04.12.2004, 14:11
Nie, nie kombinowałam. Oryginalnie dorosły sim. Ponadto mój dorosły sim poza podstawowoymi wspomnieniami każdego dorosłego ma tylko 3 wspomnienia: ja i Eva poznajemy się, wprowadzka do nowego domu i osiągnęłem max umiejętności gotowanie.
Sadystycznie zmusiłam go aby się uczył i uczył. No i figa. Z makiem. :(
:D Zmuszałaś go, to teraz się zbuntował i będzie jadł tylko płatki i sałatki! :D A tak na serio, to może jest jakiś błąd :\ . Może jak się za szybko nauczy sima gotować, to nie ma niektórych potraw :\ :\ :\ . Na pewno błąd.
35C4R00N
04.12.2004, 16:33
Nie, nie kombinowałam. Oryginalnie dorosły sim. Ponadto mój dorosły sim poza podstawowoymi wspomnieniami każdego dorosłego ma tylko 3 wspomnienia: ja i Eva poznajemy się, wprowadzka do nowego domu i osiągnęłem max umiejętności gotowanie. (Używasz SimPE? Niektore "wspomnienia" są ukryte - np. pierwsze udane upieczenie czegoś. Nie wiem czy tak jest, ale może nie da się nauczyć gotowania teoretycznie? Niech zrobi te kanapki i sałatki, może nauczy się piec. Tak przy okazji - jeśli sim nie piekł dużo razy jakiegoś prostego dania (wymagającego niższych umiejętośći), to pierwsza próba upieczenia indyka (homara?) kończy się zawsze węgielkiem ... gra zapisuje wspomnienie "pierwszy udany wypiek" dla każdego dania, i potem już jest łatwiej (chyba że nasz sim pójdzie sobie pogadać w trakcie gotowania). Może w tym tkwi problem? ... chociaż przyznaję się że jeszcze takiego "nieuka" nie miałem w grze ...
Wampirencja
04.12.2004, 16:44
No nie bardzo.
Inne simy, nawet jeżeli w zepędach pełnych sadyzmu zmuszam je do nieustannej nauki, jakoś sobie radzą. Tylko jeden cioł.
Używam SimPe ale nie do tego sima. Ale nawet sobie poprzeglądałam jego "dane" i ma te wszystkie puknty, ładnie jest...
35C4R00N
04.12.2004, 21:12
To ja widzę tylko jedną możliwość - koleś jest "niewyuczalny" w specjalności gotowanie ....
Zakładam że manewry typu przeprowadzka i kasowanie sima już ćwiczyłaś?
Jak powyżej. Mój sim nie umie gotować. Na obiad w jego menu istnieje jedynie sałatka szefa i bodajze szybkie danie, sniadanko to płatki i szybkie danie a drugie śniadanie- kanapki z szynką. I tyle. A ma MAX umiejętności kucharzenia. Co jest nie tak? :O
ps. Łatka do TS2, ubiegając takie odpowiedzi, nie pomogła tu w niczym.
Gdybyś go nauczył to napewno by umiał !!! ;P
Wampirencja
04.12.2004, 21:32
1. Ta, przeprowadzka itp. nie dają rezultatów. Gasp...
2. mika860, nie bardzo rozumiem twoje stwierdzenie. toć mówię że ma wkute max umiejętności...!
Hmmm... Słyszałam, że jeśli sim dużo razy przypalał jedzenie, może zacząć bać się gotować. Sprawdź ile razy (i czy wogóle) przypalał jedzenie. Jest jeszcze możliwość zapętlenia się gry. Np. jeśli twój sim miał 9 punktów gotowania i w pracy dostał 2 to daje 11, czyli coś niewytłumaczalnego dla gry. A wtedy twój sim do końca życia nic nie ugotuje oprócz rzeczy, które wymieniłaś.
Wampirencja
07.12.2004, 19:26
EKHM, pomysł dobry ale... Mój sim jest bezrobotny ^_^"
Primek111
07.12.2004, 20:46
.....i mam nadzieje, że nie zdażyxP Wiem, że może to zabrzmiec wrednie ale tak nie jest poprostu ja myślę że jeżeli tylko ten sim nie umie gotować to trzeba to przeboleć i dac mu umrzeć i najlepiej zrobić potomstywo:p, jeżeli oni tez nie będą
mogli gotować to przekęta rodzinka:p
Sam nie wiem. Spróbuj.
EKHM, pomysł dobry ale... Mój sim jest bezrobotny ^_^"A ile razy zdażyło mu się przypalić jedzenie?
-tamatha-
08.12.2004, 19:38
Nie wiem kto miał gorzej ty czy ja (w zasadzie to ty ciągle masz). Też zakłożyłam kiedyś temat o jedzeniu tylko, że ja miałam w menu te wszystkie potrawy, ale moja simka wyciągała tacę, a ta znikała jej z ręki (Mogłam jedynie przygotować te potrawy, które ty wymieniłaś XD) ;( niestety nikt nie potrafił powiedzieć co to znaczy. Ale raz wyprowadziłam się z domu i wszystko wróciło do normy :D
Wampirencja
08.12.2004, 20:15
A ile razy zdażyło mu się przypalić jedzenie?
Ani razu. Wszystko mu siepięknie udawało.
sweet-andzia
22.08.2005, 16:10
Hmmm...Dziwne...Może nie ma nic w lodówce ? Kilkinij na lodówkę, a potem na Sprawdz zapasy żywności, czy coś :] Albo poprostu nie ma kuchenki, albo miksera albo poprosu wolnego blatu :] Chociaż niee... Jak da się zrobić płatki i sałatkę, to blat musi być...Hmmm...Kup kuchenkę :] A jak masz, to już nie wiem cio może być nie tak :P
sweet-andzia
22.08.2005, 16:17
Mam jeszcze jeden pomysł : A może poprostu nie ma kasy na coś innego :D
Lapis_Lasuli
22.08.2005, 19:48
Hmmm...Dziwne...Może nie ma nic w lodówce ? Kilkinij na lodówkę, a potem na Sprawdz zapasy żywności, czy coś :] Albo poprostu nie ma kuchenki, albo miksera albo poprosu wolnego blatu :] Chociaż niee... Jak da się zrobić płatki i sałatkę, to blat musi być...Hmmm...Kup kuchenkę :] A jak masz, to już nie wiem cio może być nie tak :P
O ludzie.
Po co odświeżasz ten temat? To było w grudniu zeszłego roku... Poza tym, widać, że przeczytałaś tylko pierwszy post a nie cały temat... ze sto razy pisała, że ma blat, kuchenkę, pełną lodówke i max umiejętności. I jest coś takiego jak opcja "edytuj", wtedy nie piszesz posta pod postem.
Opanujta się, nawet wolę nie wiedzieć skąd wygrzebałaś ten temat. Ostatnia strona? :wacko:
hmm... a masz duzą czy małą lodówkę?? miałam taki sam problem, bo kupiłam najtańszą lodówkę (w dodatku NS) i też mój sim mógł tak mało gotować, ale kupiłam większą lodówkę i wszystko było si :)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.