Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jak to jest z tymi genami?dzieci dziedzicza zawsze te same cechy po rodzicach?

zanetchen
10.02.2005, 18:29
moja simka jest biala i ma czerwone oczy i fioletowe wlosy. jej sim jest zielone i ma czarne oczy i czarne wlosy. wszystkie dzieci natomiast rodza sie z biala skora, czerwonymi oczami (wszystko po matce!) i tylko jedno dziecko z 6-sciorga urodzilo sie z czarnymi wlosami po ojcu. czy to ze dzieci nie dziedicza cech po ojcu spowodowane jest tym ze jest on ufoludkiem? czy ta genetyka w tej grze jest taka badziewna?

..::PIRATKA::..
10.02.2005, 19:11
moja simka jest biala i ma czerwone oczy i fioletowe wlosy. jej sim jest zielone i ma czarne oczy i czarne wlosy. wszystkie dzieci natomiast rodza sie z biala skora, czerwonymi oczami (wszystko po matce!) i tylko jedno dziecko z 6-sciorga urodzilo sie z czarnymi wlosami po ojcu. czy to ze dzieci nie dziedicza cech po ojcu spowodowane jest tym ze jest on ufoludkiem? czy ta genetyka w tej grze jest taka badziewna?

dzieci dziedziczą geny po rodzicach. jak jest matka- simka i ojciec- ufolud to gwarancja, że się urordzi ufo lub sim/ka wynosi 50%. ale czasem mogą też dziedziczyć nierówno, np. więcej po matce lub po ojcu. ale przecież w lustrze można zmieniać chociażby fryzki więc nie wiem o co biega z tymi włosami :O

aha i to, że ojciec/matka jest ufoludkiem nie znaczy, że dziecko nie może nic po nim odziedziczyć. po prostu tak jak wyżej napisałam - zdarza się, że więcej mogą zawdzięczyć jednemu rodzicowi, a drugiemu mniej.

chyba, jakoś tak :O jak coś źle napisałam to mnie poprawcie, żebym nie wprowadzała nikogo w błąd :P

Vel
10.02.2005, 19:36
A czasami zdarzają się takie kwiatki, że jak np. jest rodzeństwo. Jedno starsze od drugiego i dochodzą do tego samego wieku...okazuje się wtedy, że są identyczne ^_-

czolka
10.02.2005, 20:51
Bo gra ma opracowany jakis tam standart według ktorego dzieci dziedziczą cechy. Oczy i kolor odziedziczyla po matce w takim razie pewnie nos usta albo cos takeigo ma po ojcu.

foxglove
11.02.2005, 16:10
1)Oczy, skóra Maxisa + oczy, skóra Maxisa = losowy dobór elementów

2)Oczy, skóra ściągnięte z internetu, zrobione własnoręcznie + Oczy, skóra ściągnięte z internetu, zrobione własnoręcznie = losowy dobór elementów

3)Oczy, skóra ściągnięte z internetu, zrobione własnoręcznie + oczy, skóra Maxisa = Oczy, skóra ściągnięte z internetu, zrobione własnoręcznie

Rzeczy ściągnięte z internetu(te wszystkie skóry z tatuażami, fantazyjne oczy) są w grze dominujące, więc jeśli simka stworzona z takich pościąganych dodatków zajdzie w ciążę z simem z miasta albo z orginalnej rodziny maxisa, to dziecko ZAWSZE będzie dziedziczyło te elementy po matce.

Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałam :wacko:

Zielono_oka
11.02.2005, 16:20
ale problem!!! Dziecko zawsze bardziej przypomina jedno z rodziców a nie dwoje. A że wu ciebie jest taka różnica pomiędzy rodzicami dziecko jest podobne akurat bardziej do matki ;) PROSTE !! !! !! !!

Versa
11.02.2005, 16:26
ale problem!!! Dziecko zawsze bardziej przypomina jedno z rodziców a nie dwoje. A że wu ciebie jest taka różnica pomiędzy rodzicami dziecko jest podobne akurat bardziej do matki ;) PROSTE !! !! !! !!
Nie prawda. Ja nie jestem szczególnie podobna do żadnego z rodziców, jestem całkowicie pomieszana :P

Z.G
11.02.2005, 19:13
Ale nie sądzicie, że nawet w prawdziwym życiu takie wypadki mogą się zdarzyć? :O
Np. w Afryce kiedyś tam urodził się albinos (gdzieś tak słyszałam) . A rodzice mieli ciemną skórę, skoro tam mieszkają.. Genetyka nawet u ludzi jest pomieszana, np. moja koleżanka ma cu-cudowne rude włosy, a żaden z jej rodziców nie ma rudych włosów.

saliva
12.02.2005, 17:14
Mnie zdarzył się taki przypadek: już sie cieszyłam na bobasa z zielonymi oczkami (bo takie mieli rodzice), patrzam a dzieciak mi wyskakuje z brązowymi. Zaczęłam się już zastanawiać jaki kolor oczu ma listonosz kiedy przypomniałam sobie że ojciec męża miał właśnie takie oczka. A następne dziecko miało już normalnie zieloniuseńkie oczęta :D

Kasia-Barbie
15.02.2005, 17:21
A mnie zawsze dzieci są identyczne. Mają blond włosy, niebieskie oczy identyczną fryzurę- to urodzone dzieci. A adoptowane zawsze są rude i mają zielone oczy. W każdej rodzinie jest tak samo!!!!!!!!!!! Troszkę wkurzające.

rainne
16.02.2005, 11:48
3)Oczy, skóra ściągnięte z internetu, zrobione własnoręcznie + oczy, skóra Maxisa = Oczy, skóra ściągnięte z internetu, zrobione własnoręcznie

Rzeczy ściągnięte z internetu(te wszystkie skóry z tatuażami, fantazyjne oczy) są w grze dominujące, więc jeśli simka stworzona z takich pościąganych dodatków zajdzie w ciążę z simem z miasta albo z orginalnej rodziny maxisa, to dziecko ZAWSZE będzie dziedziczyło te elementy po matce.

Mam nadzieję, że zrozumiale to napisałam :wacko:
co Ty wygadujesz??? nieprawda! nie są dominujące. są na takim samym poziomie, jak te oryginalne. tyle, ze: jeżeli sim ma fioletowe oczy zrobione na podstawie koloru ciemnoniebieskiego, to będzie dominował nad jasnoniebieskim, szarym. a jeśli ten fioletowy jest zrobiony na podstawie szarego, to dominować będzie brązowy, zielony i ciemnoniebieski nad nim. w grze dominuje kolor ciemnoniebieski, zielony i brązowy (jeśli chodzi o oczy), oraz czarny i brązowy jeśli chodzi o włosy. są szanse na inne kolory, ale są mniejsze, niż w przypadku tych kolorów.

foxglove
16.02.2005, 16:15
co Ty wygadujesz??? nieprawda! nie są dominujące. są na takim samym poziomie, jak te oryginalne. tyle, ze: jeżeli sim ma fioletowe oczy zrobione na podstawie koloru ciemnoniebieskiego, to będzie dominował nad jasnoniebieskim, szarym. a jeśli ten fioletowy jest zrobiony na podstawie szarego, to dominować będzie brązowy, zielony i ciemnoniebieski nad nim. w grze dominuje kolor ciemnoniebieski, zielony i brązowy (jeśli chodzi o oczy), oraz czarny i brązowy jeśli chodzi o włosy. są szanse na inne kolory, ale są mniejsze, niż w przypadku tych kolorów.

A jednak. Nie wiem na jakiej podstawie opierasz swój post, ale na modthesims2 MaxoidTom (przedstawiciel Maxisa) wyjaśniał, że zawartość ściągnięta ma pierwszeństwo ;)

Jeden z nowszych tematów na temat genetyki - http://www.modthesims2.com/showthread.php?t=19921&page=2&pp=25