PDA

Zobacz pełną wersję : <-~*Przygotuj Swoją Grę Na Kolejne Rozszerzenie*~->

Nana
28.10.2003, 04:05
:Jak przygotować się na Making Magic:

Każde nowe rozszerzenie gry The Sims niesie ze sobą mnóstwo nowości lecz jedna rzecz pozostaje niezmienna - jeśli przed instalacją odpowiednio się przygotujesz to potem unikniesz łez i rwania włosów z głowy.

1. Upewnij się, że Twój komputer spełnia wymagania nowego dodatku.
Fachowcy z Maxisa zalecają:

=> Windows XP, Windows 98, lub Windows 2000 (Windows NT nie obsługuje gry)
=> Zainstalowane The Sims lub The Sims Deluxe Edition dla Windows
=> 450 MHz Intel Pentium II procesor
=> 128 MB RAM
=> 4x CD-ROM/DVD-RO
=> 1.3 GB wolnego miejsca na dysku plus miejsce na save'y
=> High Color (rozdzielczość 800x600) , 4 MB (a jeszcze lepiej 8 MB) karta video z
DirectX™ 7.0 i wyżej (kompatybilny z twardym dyskiem)
=> Kartę dzwiękową kompatybilną z DirectX™ 7.0
=> Mysz, klawiaturę

:rolleyes: - dla poprawnego działania gracze już przy Superstar polecają 8 MB kartę video i 512K Ram

2. Jeśli używasz w grze dodatków ściąganych ze stron internetowych poświęconych grze - przygotuj je także. Mało zabawnie jest stracić na zawsze ulubioną rodzinę z dopieszczonym przez siebie domem czy jakieś sprzęty, które okażą się nagle niedostępne. Nie zaszkodzi więc skopiować te rzeczy (skiny, tapety, dachy, podłogi, domy, rodziny, obiekty, patche i hacki) w bezpieczne miejsce na dysku. Foldery w których się to wszystko znajduje to Game Data, User Data i Downloads. Ścieżka do nich to C:\Program Files\Maxis\The Sims. (lub inny dysk na którym masz zainstalowane The Sims)
Jeśli masz jakieś pliki w .FAR także powinieneś je skopiować, gdyż nowy expansion-pack nadpisze je. Skopiuj też pliki z folderów Expansion i Global ( <- to patche i pliki hackowane z końcówką .IFF) Potem usuń je z tych folderów, gdyż mogą spowodować wychodzenie gdy do Windowsa i wiele innych problemów. Wgrasz je po instalacji Making Magic ( o ile ich autorzy nie zastrzegli, że pliki działają tylko do Superstar)

3. Patch "3rd party" na simową przypadłość zwaną "gorilla walk" (krok goryla) ma być zawarty w nowym ex-packu, więc odpadnie konieczność instalowania go. Pliki w folderach Global i Expansion zawierają też 'buy-build enablers' czyli patch na dostępny tryb kupowania i budowania w centrum, starówce, wakacjach etc. - dorzucić je możecie po instalacji MM, miejmy nadzieję że bedą współpracować tak jak do tej pory, jeśli nie, to szybko powstaną ich poprawione wersje. :D

4. Twój komputer też wymaga przygotowania. Oto co możesz zrobić -
Podwójne kliknięcie na Mój Komputer, Prawym klawiszem kliknięcie na Dysk C a tam na Właściwości.
Na początek kliknij na porządkowanie dysku, to pokaże ci foldery temporary, kosz i powie ile może zwolnić miejsca kasując ich zawartość. Kiedy kasowanie będzie skończone kliknij w tych samych Właściwościach na zakładkę Narzędzia a w niej na stan sprawdzania błędów/scandisc. To automatycznie naprawi błędy na dysku i wykryje inne nieprawidłowości. Kiedy skończysz ten zabieg warto zdecydować się na Defragmentację (porządkowanie plików, czyli układanie je w piękne i równe szeregi :P ) Możesz oczywiście zrobić to samo przy pomocy innych narzedzi. Do stawiania systemu na nogi polecany jest zwłaszcza pakiet Norton Utility.

5.Teraz Twój komputer jest czysty ;) i w pełni przygotowany na instalację Making Magic. Czytaj dokładnie komunikaty przy instalacji, zapoznaj się też z instrukcją B)

6. Na końcu czeka zadanie najnudniejsze, ale za to gwarantujące poprawne funkcjonowanie gry. Jeśli zainstalowałeś już Making Magic , to pograj trochę bez dorzucania do niej czegokolwiek, upewnij się, że wszystko chodzi OK (ale chyba nie trzeba zachęcać do takich rzeczy). Gdy zaczniesz już dorzucać swoje zachowane domostwa, przedmioty i skiny, rób to partiami, żebyś nie miał problemów z namierzeniem i usuniecięm jakiegoś kolidującego z Making Magic pliku. Dorzuć trochę i pograj chwilę zebyś miał pewność, że wszystko działa bez zarzutu. Można przeskanować całość programem Object ID by wykluczyć kolejne dublujące się heksagramy. Object ID nie odczytuje plików zapisanych w formacie .FAR . Robi to za to płatny B) program SimEnhancer (http://www.simenhancer.com)

7. Patche i hackowane pliki dorzucaj na samym końcu, nawet dopiero po jakimś czasie, najwytrwalszym zalecamy nawet odczekanie kilku tygodni. W tym czasie powstaną już napisane pod Making Magic wersje waszych ulubionych patchy i hackowanych plików, więc będziecie mogli wrzucić do gry od razu takie, które na pewno współpracują z najnowszym dodatkiem.

Miłego Grania!!
:D

tłumaczenie i freestyle by Vega (copyright)
źródło - grupa dyskusyjna Twilight Sims, źródło źródlane - Ember z SimSurfer (greetz :D )

Fushma
28.10.2003, 08:42
Boshe Vega jakie informacje :]. 128 MB RAM :?: :!: No nie a ja mam bajzer na dysku :? :shock: :lol:. Heh spróbować trzeba musi pójść!!! Inaczej sobie wyrwe te włosy które i tak są poczochrane :wink: 8)

galazek
28.10.2003, 12:49
Jak dla mnie stanowczo za dużo roboty :lol: :lol:

Harry
28.10.2003, 18:26
Łał Vega! Chyba Makin Magic będzie mi chodziłe wyjątkowo super, bo nie robiłem czegoś takiego przed żadnym dodatkiem!:lol:

deme
28.10.2003, 18:35
no mam nadzieje, ze mi bedzie dobrze dzialac ;)

Harry
28.10.2003, 21:42
http://forum.thesims.pl/html/emoticons/dry.gif Ja na razie defragmentuję dysk, ale mi to nie wychodzi, bo ciągle pisze: Zawartośćdysku zmieniła się: rozpoczynanie od początku... http://forum.thesims.pl/html/emoticons/sad.gif

Smeagolina
28.10.2003, 21:56
Musisz powyłączać wszystkie programy i wygaszacz ekranu i nic nie robić, tylko patrzeć, jak się pięknie defragmentuje. :P

catia
28.10.2003, 23:16
128 ramu :o ??? Ehhh...no może takie są wymagania, ale powiem, że mam 32 ram (wiem wstyd, muszę dokupić;D) i śmiga mi z prędkością światła :huh: ... Trzeba to dac do Archiwum X :blink: heh

Uważam Vega, że bardzo dobrze, że taki temat istnieje :) Na pewno wielu pomoże ;)

Harry
29.10.2003, 11:51
Defragmentaca skończona. :D Teraz muszę tylko czekać, czekać i czekać... A kiedy to wyjdzie w Polsce???:D

Lakomczuszek
29.10.2003, 13:30
czesc wam stronke znamm od dawna ale dopiero tyeraz wpadlem na pomysl aby wpisac sie na forum.
Pomysl z tym jak trzebna sie przygotowac do MM uwazam za wspanialy. Choc chyba nieskorzystam, tzn. czy jesli zdefragmentuje dysk to usuna mi sie wszystkie pilki?? Prosze niech ktos mi odpowie. Ja mam the sims swiatowe wi Zwierzaki..., niestety od kilku tygodni dopiero..., wczesniej miewalem randke, balange, .... pokolei ale a to wirus przeszkodzil a to blad w przegranej grze... ;) no coz. Chcialbym miec MM ale boje sie ze starace to co zdobylem do tej pory w tymczasowym sims ktore posiadam.... . Ja niemam swoich sims tylko pozyczam do instalacji od kuzynki ana ma wszystkie czesci ( prawie opucz balangi i randki) po Polsku nawet Makin Magic serio mowie. Teraz przegrywa i chcialbym od niej pozyczy, ale... Swiatowe chcialo mi sie zainstalowac, Vakacje od niej mi sie niechcialy zainstalowac, Zwierzaki chcialy a Gwiazdy juz wolalem nieprobowac... . Co mam zrobić??!! A i jeszcze jedno to gry nie sa orginalne.... pamietajcie... poradzcie mi cos:(:(:(:(

pozdrowienia

Mam takie pytanko...:
jak zrobic taki ladny obrazeczek tzn. jak go wkopac zeby byl obok wpisu?

galazek
29.10.2003, 13:34
Originally posted by Lakomczuszek@Oct 29 2003, 03:30 PM
czesc wam stronke znamm od dawna ale dopiero tyeraz wpadlem na pomysl aby wpisac sie na forum.
Pomysl z tym jak trzebna sie przygotowac do MM uwazam za wspanialy. Choc chyba nieskorzystam, tzn. czy jesli zdefragmentuje dysk to usuna mi sie wszystkie pilki?? Prosze niech ktos mi odpowie. Ja mam the sims swiatowe wi Zwierzaki..., niestety od kilku tygodni dopiero..., wczesniej miewalem randke, balange, .... pokolei ale a to wirus przeszkodzil a to blad w przegranej grze... ;) no coz. Chcialbym miec MM ale boje sie ze starace to co zdobylem do tej pory w tymczasowym sims ktore posiadam.... . Ja niemam swoich sims tylko pozyczam do instalacji od kuzynki ana ma wszystkie czesci ( prawie opucz balangi i randki) po Polsku nawet Makin Magic serio mowie. Teraz przegrywa i chcialbym od niej pozyczy, ale... Swiatowe chcialo mi sie zainstalowac, Vakacje od niej mi sie niechcialy zainstalowac, Zwierzaki chcialy a Gwiazdy juz wolalem nieprobowac... . Co mam zrobić??!! A i jeszcze jedno to gry nie sa orginalne.... pamietajcie... poradzcie mi cos:(:(:(:(

pozdrowienia

Mam takie pytanko...:
jak zrobic taki ladny obrazeczek tzn. jak go wkopac zeby byl obok wpisu?
Defragmentując dysk niczego się nie traci ;)

Zawszze możesz spróbować, ale z piratami tak to już jest, że czasem działają, a czasem nie :rolleyes:

Nesy
29.10.2003, 13:41
Mam problem...ja jak wgrywam simy to robie wszystko to co jest w tym poście napisane...ale gra mi i tak niechce działać...jak zaczynam grać to mi komp wywala gre...i pokazuje sie pulpit...co mam zrobić ??

Lakomczuszek
29.10.2003, 13:48
heja!
( to znowu ja :))
dziekuje ci bardzo droga galazko ;) czyli niewiadomo czy wejdzi mi makin??!! :(:( :(:(:(:(:(:(:((:(:(:(:( nie!!!!!!!!....m.....mmm.....

:0 dobrze wiec co bede rozpaczac i tak juz niemam wlosow bo sobie je wyrwalem przed zainstaolwaniem vakacji a raczej po ;)

no to jak zrobic ten obrazek?!

PTR
29.10.2003, 14:12
Ja tam nigdy nie przestrzegam takich rygorystycznych zasad :)

KM1
29.10.2003, 14:30
Komputer gdy instaluje cokolwiek to upycha pliki gdzie popadnie i czasem dzili je na pare czesci dlatego warto robic czasem defragmentacje zeby on te pliki zlaczyl ;) Szybciej komputerek pochodzi :D I galazek to chlopak a nie dziewczyna ;) A obrazek czyli emblemat lub avatar jak kto woli ustawia sie w profilu :)

Ps. Świtne info i ja mam akurat tyle ramu ... chyba mi pojdzie ten makin ;)

Moniczykita
29.10.2003, 14:40
Umnie jest mały balagan na dysku ale już dziświeczorkiem troche go uporzadkuje..Mam nadzieje że będzie mi dziłąla w końcu czego nie robi się dla The sims Abrakadabra...

Lakomczuszek
29.10.2003, 14:49
czesc to znow ja:
wiecie jestem bardzo jakby to...: ,, malo wchlaniajacy wiedze komputera... :) a do galazki to wiem ze jest chlopcem...
a wiec jak sprawdzic ile ma sie ram na komp.? i jaki procesor
??

KM1
29.10.2003, 14:52
Sprawdź sobie na karcie gwarancyjnej od komputerka ;) :D

agatka678
29.10.2003, 20:15
Dzięki za poradę.

Hunter666
30.10.2003, 05:47
Tak KM1 to bardzo śmieszne.I ty byłeś moderatorem?!Boki zrywać!!A co do tej porady to uważam ją za świetną ale mam jedno zapytanko.Czy rzeczy które ściągnąłem z oficjalnej stronki TheSims.com,to też je muszę usuwać??

Simmaniaczka
30.10.2003, 18:06
Nie wiem czy trzeba usunąć te dodatki, ale sądzę że nie. No bo po co? Przecież to są oryginalne dodatki ze strony EA Games no więc raczej chyba nie, co? :D To by nie miało sensu! A tak przy okazji: ktoś się zapytał kiedy wyjdzie w Polsce Makin' Magic, ale nikt nie odpowiedział. No to w końcu kiedy wyjdzie ta gra??? :blink:

galazek
30.10.2003, 19:07
Mozliwe, że nawet w przyszłym tygodniu :D

Harry
30.10.2003, 20:18
YYYYYYYYYYYYYYYYYYYEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEESSSSSSSSSS SSSSSS!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!! MEGA GIGA EKSTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!! :D:D:D:D:D:D Nie pytajcie co mi się stało, bo sam nie wiem. Super!!!!!!:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D
:lol::blink::blink: :):):):):):) :huh:

Simmaniaczka
31.10.2003, 11:02
po co się tak wydzieracie? B) to nic wam nie da. galazek nie żartuj sobie ze mnie. to wiadomo że nie w przyszłym tygodniu, bo muszą wszystko przepisać na polski a to trochę im zajmie. :D

galazek
31.10.2003, 12:34
Każdy dodatek ukazywał sie w Polsce ok. 2 tygodnie po światowej premierze, więc z tym będzie najprawdopodobniej tak samo :D

Kamilka12
31.10.2003, 12:51
Kiedy będzie the sim abrakadabra w polsce...

Moniczykita
31.10.2003, 18:33
Kamilka 12 ma być mniej więcej za 2 tygodnie.A co do tych dodatków to nie będzie trzeba ich kasować...

Simmaniaczka
02.11.2003, 17:40
Nio bo skoro to są ogryginalne dodatki, zrobione przez producentów to dlaczego by nie? :D

M&G
08.11.2003, 11:17
KM1 ma racje ja zawsze jak instaluje simsy to defragmentuje dysk albo wymienam system

Simmaniaczka
13.11.2003, 17:58
Ej, Vega, pisząc Expansion miałaś na myśli foldery Expansion Pack cośtam, czy jakiś inny folder? Jeśli tak to gdzie on jest? :D

Nana
13.11.2003, 22:22
Folder GLOBAL - Program Files/Maxis/The Sims/Game Data/Global

Folder EXPANSION - jest klika, (Expansion Pack z numerem, np. Expansion Pack 2 to House Party), jeśli dorzucałaś coś do tych konkretnie katalogów to możesz je sobie też skopiować w inne miejsce.
Od Hot Date wzwyż pojawił się katalog Expansion Shared do którego dorzuca się np. skiny do kupienia w mieście czy jakieś specjalne przedmioty (co gdzie wrzucać jest napisane w pliku tekstowym w zipie z dodatkiem). Ten folder jest na wierzchu w katalogu Program Files/Maxis/The Sims

andonezja
21.11.2003, 15:55
wy to dzicy jestescie - defragmentacja, czyszczenie dysku, jakies cuda i cio jeszcze? ja po prostu NIE MAM do tego cierpliwosci :P kompa mushe uizytkowac non stop ;) a i u mnie gra dziala i bez tego... dobrze, ze mam spoko sprzeciorek przed tem mialam pentiuma 333 MHz i 64 RAM ale teraz to mam dusho wiecej (np. RAM 392) i mi dziala szybciutko -- > hie hie...

Harry
21.11.2003, 18:30
Dzicy? :blink: <_< Czy ja się nie przesłyszałem (raczej przewidziałem:D) ??????
A ty nas obraziłaś :D! Nie każdy ma Intel Pentium 10000000000 (jeszce nie ma czegoś takiego) :D!

Jacky
22.11.2003, 10:20
Ten temat już trochę ma,a ja dopiero teraz tu piszę.
Vega ty geniuszu :D , przyda mi się ta rada, czy jak to opisać, gdy będę miała lepszy komp ^_^
Narazie nie chce mi się robić defragmentacji, za leniwa jestem :P
Zwłaszcza teraz tzn niedługo, jak będę miała przeprowadzke :P

Pinia
22.10.2004, 08:56
Ja mam dość dobry komp jak na Abre i ja zrobiłam i defragmentacje i skanowanie i coś tam jeszcze prdzed zainstalowaniem gry bo mój kopek był strasznie zawalony. Teraz strasznie bym chciała zainstalować TS2, ale chyba nic z tego ;( jakiś błąd przy instalacji mi wyskakuje nie wiem czemu? Szczegóły: link podany w sygnaturce pod hasłem "Pomóżcie mi, plase..."