Zobacz pełną wersję : Czy warto kupować?
Mam mały problem. Chodzi mi o to, że woda w stawie jest szara, pokrycia terenu są powiększone. I nie jestem pewien czy to wina karty. Dlatego pytam się czy kupić lepszą kartę? I czy te rzeczy to jej wina? I jaką kartę kupić?
P.S. Mam karte: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400
U każdego woda w stawie jest szara, żeby miałą inny kolor trzeba ściągnąć inną teksturę stawu. A niektóre pokrycia terenu faktycznie wyglądają na powiększone ;) (u wszystkich). A zapewniam Cię, że nie mam problemów z kartą graficzną bo posiadam dość dobrą - GeForce4 MX 440 :)
No tak Karen89, ale u mnie też te "maxisowskie" pokrycia terenu są 3x,4x powiększone. To wygląda okropnie!;(
U każdego woda w stawie jest szara, żeby miałą inny kolor trzeba ściągnąć inną teksturę stawu. A niektóre pokrycia terenu faktycznie wyglądają na powiększone ;) (u wszystkich). A zapewniam Cię, że nie mam problemów z kartą graficzną bo posiadam dość dobrą - GeForce4 MX 440 :)
powiem Ci coś... u mnie woda w stawie jest niebieska, woda w basenie też jest niebieska. n-i-e-b-i-e-s-k-a. bez żadnych zgrywanych tekstur.
żeby nie było - kartę mam ati rodeon 9600 pro.
Ja mam taką samą kartę jak rainne i powiem szczerze: Sahem, jesli naprawdę denerwuje cię ta woda- możesz sobie kupić lepszą kartę graficzną...
Ja mam Radeona 9250 125 MB Staw również mam niebieski jak i basen w ogóle nie ścina się na wysokich detalach ani nic. Jezeli ci sie nie scina na wysokich detalach to nie wiem mozesz to sobie przemyslec, a jezeli tak to lepiej kupic nowa karte...
Karen89:
NIE masz dobrej karty graficznej, masz najsłabszą serie kart gf4, z obsługą sprzętową tylko dx 7.0 i brakiem shaderów, więc w niektóre gry nie pograsz, mój poczciwiec GF3ti200 jest na poziomie Twojej karty, a ma sprzętowo dx 8.0 i shadery 1.0 (shadery 1= dx 8, shadery 2=dx9 a shadery 3=dx 9.0c sprzetowy) dlatego też masz szarą wodę. Pozatym ona ma szynę pamięci 64bity, 2x węższą od szyny mojego gf i gecube'a, więc wydajność też jest ok 2x mniejsza.
Sahem:
A jaką masz resztę sprzętu: procesor, ilość ram'u i jak płyta główna (jeżeli nie wiesz jak sprawdzić to zajrzyj do mojego tematu przyklejonego).
Pozatym jaki masz zasilacz(przy wyłączonym i odłączonym od gniazdka kompie odkręćć/ściągnij obudowę i na zasilaczu powinna być naklejka)
A jeżeli chcesz nową kartę to polecam to co moje, czyli GeCube Ati Radeon 9550XT. Na tej karcie ja na swoim komputerze (Pentium4 2ghz, 512mb ram) gram w sims2 na 1152x86x32, odświeżanie 85hz(też ma znaczenie, jeżeli ma się bardzo dobrą kartę a monitor nie potrafiący w wysokiej rozdzielczości utzrymac wysokiego odświeżania, to jakoś maleje)i antyaliasing na max (Uwaga: nie wiem czy tylko ja tak mam, ale w Sims 2 jak ustawie na Więcej to nie mam wygładzania, jak dam na Mniej to mam, albo źle przetłumaczone albo jakiś błąd gry) płynnie, mam według licznika FPS od 20 do 60 klatek na sekundę na tym radeonie.
Ten gecube choć ma mniejsze oznaczenie jest na poziomie karty Rainne, pozatym tak naprawdę jest to model lepszy od Pro, wersja XT(9600 Pro, ma rdzeń RV350, a ten GeCube ma rdzeń RV360, taki jak 9600XT)tyle że ma mniejsze taktowania, normalny 9600pro miał 400/600, teraz zazwyczaj ma 400/400(433), 9550XT ma 400/500 a 9600XT ma 500/600.
Pozatym ja na tej grafie gram w NFS U2 na 1024x768 na max ez wygładzania.
Ten GeCube jest najtańszym rozwiązaniem do dzisiejszych gier, owszem można kupić zwykłego 9550 za ok 250zł, dokupic chłodzenie i kręcić, ale wtedy się ryzykuje uszkodzenie karty i traci się gwarancję, ja na swojego mam 32 miesiące.
Link do grafy (http://www.proline.pl/shop.php?prodid=47494741435542455f393535305f313238 5f4558)
Tu go masz za 385zł
Link do Allegro (http://allegro.pl/show_item.php?item=47517459)
Jedyna warta uwagi aukcja na Allegro, tu jest za 360zł, pozatym jeżeli opis jest prawdziwy to tu jest wersja z lepszymi pamięciami i na dodatek szybszymi (czyli tu jest pełny 9600PRO na układzie 9600XT)
P.S
Nie namawiam do zmiany grafy tylko dlatego, żebyś miał normalną wodę, największą zaletą tego gecube'a jest posiadanie DX9.0 (a,b), stosunkowo niska cena jak na wydajność. Pozatym zobaczysz dużą różnicę pomiędzy tym gf2 a nim
Nie polecam Radeon'a 9250 bo tak naprawdę jest 9200 z nową nazwą, karta biurowa jak na dzisiejsze gry, ma tylko dx 8.1.
Z geforce'ów to tylko 6600 ale one kosztują już ok550-600zł, a cała seria FX oprócz tych drogich jest słaba.
Oczywiście jeżli nie dysponujesz komputerem z prockiem min 1.5ghz, i 512mb ram i płytą główną z agp x4 to musiałbyś najpierw zainwestować w te 3 rzeczy, bo dobra grafa nie spowoduje tylko płynności w wyższych detalach i rozdzielczości.
Mam GeForce 2 i gra działa ok. Mam niebieską wodę. Spróbuj zainstalować nowsze sterowniki
http://nvidia.com/content/drivers/drivers.asp
A więc cały mój sprzęt:
Microsoft Windows 98 SE
DirectX 9.0c
Procesor: Intel Celeron4, 1800 MHz
Płyta główna: MSI 845E Max
Pamięć fizyczna: 256 MB
Karta wideo: NVIDIA GeForce2 MX/MX 400
Akcelerator 3D: nVIDIA GeForce2 MX/MX 400
Mam nadzieję, że to wszystko, jak czegoś brakuje to powiedzcie:)
ten procek to w końcu co? Celeron czy Pentium4?
Hmm poza zmianą grafy, przydałaby się kostka Ram, a że masz tylko pc266 więc zostaje allegro.pl, albo szukanie po sklepach.
Więc jeżeli wnerwia cię szara woda itd. to spróbuj inne sterowniki do karty graficznej, a jeżeli masz $ i chcesz podnieść komfort użytkowania oraz jakoś grafy to potrzebujesz min ok 430 zł
Jeszcze to co pisałem wczesniej wyłącz komp, odłącz od gniazdka i otwórz obudowę i spisz sobie nazwe zasilacza
jeżeli masz słaby zasilacz, to jakbyś chciał tego gecube dolicz 100zł min czyli mamy 530zł.(minimum)
Czyli w sumie mało opłacalny interes, chyba że nie masz co z $ robić :)
Lepiej poczekać i zmienić za jakiś czas cały komp :)
Mam właśnie zamiar kupić nowy komputer:) Więć narazie wszystko zostawić, a przy zakupie już najlepsze wyposażenie wiąźć:P Dzięki za pomoc:):D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.