PDA

Zobacz pełną wersję : Tomb Raider

simsomanka
13.08.2005, 09:43
Grał ktoś? Ja czekam bardzo na Tomb Raider Legend :-) Czyli już 7 część przygód Lary Croft ;-) Wiem, ze nie ma kodów chyba do TR 6 ale moze wy znacie? Jak coś mile widziane :D A teraz pogawędki o tej grze :-)

Profesor Parker
13.08.2005, 11:21
Tomb Raider!!! To jedna z moich ulubionych gier. Co do nowej Lary: mi sie tam bardziej pani Croft w The Angel Of Darkness podobała niż teraz. W 6 miała ładniejszą figurę... i twarz. Bo śliczną tą nową twarzyczke zrobili, ale jak dla mnie ona nie wygląda już jak Lara ;). Mam tylko nadzieje, że w 7 poprawią sterowanie... Teraz gram w TR3. Ha! Ciągle nie moge przejść drugiego levelu (Temple Ruins) =.=... TR2 przeszłam, a 4... prawie :P. The Chronicles też przeszłam i stwierdzam, że to najłatwiejsza część ;). Grałam jeszcze kiedyś w pierwszą część, bo kilka lat temu dostałam takie 'wydanie kolekcjonerskie' z Tomb Raiderami od 1-4 i jakimiś dodatkowymi płytami (dodatkowe misje, albo coś w podobie ;P)

olk@
13.08.2005, 11:30
Niestety ja posiadam tylko Tomb Raider III i nie mogę jej przejść!! Wydaje się taka prosta, ale ja stoję w połowie 2 levelu ;( W planie mam kupno najnowszej części TR, ale nie wiem co wybrac. Czy The Sims 2: Nocne Życie czy nowego Tomb Raidera...
P.S. Mam jeszcze TR 4, ale wogóle w nią nie gram xP

Profesor Parker
13.08.2005, 12:25
Niestety ja posiadam tylko Tomb Raider III i nie mogę jej przejść!! Wydaje się taka prosta, ale ja stoję w połowie 2 levelu ;( W planie mam kupno najnowszej części TR, ale nie wiem co wybrac. Czy The Sims 2: Nocne Życie czy nowego Tomb Raidera...
P.S. Mam jeszcze TR 4, ale wogóle w nią nie gram xP

Ja tez tam utknęłam xd. Tak w ogóle to na stronie http://www.traider.pl/ jest świetna solucja ;p. Zawsze z niej korzystam jak gdzieś utknę.
Ja tam kupuję TR, bo simy mi się powoli, powolutku nudzą...

olk@
13.08.2005, 12:50
Ja tez tam utknęłam xd. Tak w ogóle to na stronie http://www.traider.pl/ jest świetna solucja ;p. Zawsze z niej korzystam jak gdzieś utknę.
No właśnie!! Ja mam dwie wersje solucji i za Chiny mi nie pomagają!!! Stoję w miejscu!!! ;( Nie wiem kompletnie co mam robić! Jestem w momencie, gdzie podobno ma się przesunąć jakiś kamień?? Zabiłam parę węży, weszłam na górę, gdzie okrągły kamień leci wprost na mnie (Larę).. Nie wiem co robić... A Ty w którym momencie jesteś??? Może przeszłaś to co ja?
Ja tam kupuję TR, bo simy mi się powoli, powolutku nudzą...
Ja chyba tez kupię TR, choć wciąż się zastanawiam...

Profesor Parker
13.08.2005, 13:18
No właśnie!! Ja mam dwie wersje solucji i za Chiny mi nie pomagają!!! Stoję w miejscu!!! ;( Nie wiem kompletnie co mam robić! Jestem w momencie, gdzie podobno ma się przesunąć jakiś kamień?? Zabiłam parę węży, weszłam na górę, gdzie okrągły kamień leci wprost na mnie (Larę).. Nie wiem co robić... A Ty w którym momencie jesteś??? Może przeszłaś to co ja?

Ja chyba tez kupię TR, choć wciąż się zastanawiam...

I tam gdzie jesteś, zaraz po tym kamieniu są zatrute strzałki, a potem takie dwa 'machające ostrza, potem mała przepaść, a potem to zielone coś co leczy ;). Chyba jestem tam gdzie ty. Chyba ten kamień jest w ścianie i jest mało widoczny. Trzeba chyba z flarą pochodzić przy ścianie i próbować ;D. Może w końcu Lara trafi na kawałek ściany, który może przesunąc ;D. Bezgranicznie wierze w tą solucje, bo wiele razy mi pomogła, więc gdzieś ten kamień na pewno jest. Ewentualnie, można się na ich forum zapytać ;P.

..::PIRATKA::..
13.08.2005, 14:31
Och ja mam tylko drugą i czwartą część Tomb Raidera :( Chciałabym mieć trójkę ... Porównując TR2 i TR4 to moim zdaniem troszkę lepsza jest dwójka ... pomimo gorszej grafiki wg. mnie zawiera fajny klimat :) Nie mówię, że TR4 jest bez tego klimaciku, ale w drugiej części wyczułam go o wiele więcej. Jednak ogólnie mówiąc to gra jest super :) Niedawno nawet grałam i wspominałam stare czasy, kiedy to mój brat dostał tę grę i ją przechodził ... a ja się wtedy przyglądałam :)

Profesor Parker
13.08.2005, 14:45
Och ja mam tylko drugą i czwartą część Tomb Raidera :( Chciałabym mieć trójkę ... Porównując TR2 i TR4 to moim zdaniem troszkę lepsza jest dwójka ... pomimo gorszej grafiki wg. mnie zawiera fajny klimat :) Nie mówię, że TR4 jest bez tego klimaciku, ale w drugiej części wyczułam go o wiele więcej. Jednak ogólnie mówiąc to gra jest super :) Niedawno nawet grałam i wspominałam stare czasy, kiedy to mój brat dostał tę grę i ją przechodził ... a ja się wtedy przyglądałam :)

A ja właśnie wole 4 ;). Moim zdaniem, to jest część, która najbardziej pasowała do nazwy serii (Tomb Raider to Ograbiacz Grobowców czy coś w tym rodzaju ;D). Ale teraz mam cholerny system XP i mi nie chodzi ;p. Mam nadzieje, że jest jakaś łatka na to czy co.... tak samo z 1. Potrzebuje łatek ^__^... TR: The Chronicles nie miało tego klimatu. Podobał mi sie tylko Rzym i Irlandia. Rosja była za to beznadziejna.

Edittt: Raz w życiu byłam inteligentna i TR 4 działa ;D

simsomanka
13.08.2005, 17:14
Teraz Lara nie wygląda jak stara. Kiedyś nie liczyło się jak ma wyglądać tylko chodziło o gre :\ A teraz najwięcej uwagi poświęcają wyglądzie nowej Lary :| W TRAOD wyglądała najlepiej, ale gdyby wogóle nie zmienili jej tylko te kwadratowe ręce itp bardziej by zaokrąglili to byłoby cool B) Ale oni wolą ją wymyślić ładniejszą :\ Zauważyliście, że z każdą nową wersją panna Croft ma większy biust :\ ? Czyżby sami faceci ją robili? Ja przeszłam prawie całego TR tylko chyba tam w jednym etapiku w III użyłam kodu :P A w VI utknełam z BOAZEM nie chce mi się go już nawet przechodzić :P I usunełam TRAOD'a jak coś od sisters pożycze i se przejde znów odpoczątku :P A TR VII raczej kupię :D A grę The Sims zaprzestałam kupować od TS2 już dalej nie kupowałam :P

Lester
13.08.2005, 21:13
nie lubie za bardzo takich gier jak Tomb Raider, Thief itd. wydają mi sie trudne. zawsze trzeba cos kombinowac z fajchami i ogolnie naleza do trudnych. jesli je przechodze to raczej tylko z solucjami i to słowo po słowie. mam III czesc tej gry i chyba 4 i 5.

Wardi
16.08.2005, 10:01
Ja mam wszystkie części Tomb Raider (TOMB RAIDER ULTIMATE EDITION) oczywiście oryginały i mnie zachwyca tylko 4,5,6... 3 też nie jest zła, ale 1 i 2 to katastrofa... Czekam na siódemkę Legend... Widzieliście screeny? Ta Lara wygląda jak prawdziwa! Teraz gram w szóstkę :D

EDIT: Lester, przyznaj się... Po prostu NIE CHCE CI SIĘ tego przechodzic, bo za trudne... Właśnie im trudniej tym lepiej! Ta gra wciąga jak nie wiem! Przynajmniej się trochę pomęczysz :P

Sensiqúe
07.09.2005, 19:30
No aż mnie kusi, żeby opierdzielić TR : >
Miałam do czynienia z pierwszą częścią, czy drugą, już nie pamiętam i powiem, że to kit i syf... Zapoznałam się dogłebniej (nawet bardzo) z trzecią częścią, którą uważam za pomyłkę pod względem grafiki. Nie, nie porównuję TR 3 do gier ztego roku, bo własnie z3 miałam do czynienia jakoś po jej ujawnieniu się. I wtedy stwierdziłam ostatecznie, że TR, to jak dla mnie syfek rynku gier. No ale, postanowiłam pokusić sie o choć niewielką rozgrywkę w szóstą część. Cena owego egzemplarza powaliła mnnie te parę miesięcy temu (ponad 120 zeta). No właściwie, liczyłam na dobrą grę, innowacje i wręcz fenomen (wniosek wysunięty po screenach i jakiś tam zapowiedziach). A co otrzymałam? No..syf. Owszem, grafika znacznie lepsza niż w 3, ale rozgrywka... Co tu dużo pisać, jak już wcześniej wspomniałam: syf. Zresztą, wystarczy przeczytać jeden z najlepszych ( a może i właściwie jedyny najlepszy) magazyn Cd-Action, w którym to pojechano po TR Angel of the darkness jak leci.

Wiem, że ma być 7 część. Mnie osobiście te sześć poprzednich napawa w stosunku do 7, dużym dystansem. Jeśli zagram w siódmą część, to przez przypadek, bo znajomi mieć będą, albo z totalnych nudów i.. może pewnego obowiązku, bo "jak wszyscy, to wszyscy".
Aczkolwiek spodziewam się, że dalsza kontunuacja serii Tomb Raider, to przegięcie. W końcu ile można biegać cycatą anorektyczką, po mniej lub bardziej doskonałych terenach i lokacjach? Ja myślę, że nawey jeśli siódma odsłona odniesie sukcesm to powinni na niej zakończyć.
Takie moje zdanie, myślta o nim co chceta : P

Toxic
07.09.2005, 19:46
ja bardzo lubie Tomb ridery szczególnie IV i VI ( ostatnio grałem poraz drógi w 6 i udało mi sie ją skończyć :D) Też czekam na 7 bo sądząc po filmikach które oglądałem gra zapowaida sie bardzo bardzo fajnie , TR strasznie wciągają czasem są za trudne i nie wiem co zrobić ale są naszczęscie solucje na www.traider.pl :D

Nessa
01.10.2005, 10:20
uuu taa =D Grałam kiedyś na Playstation i PC też... Na Playstation mam: 2, 3 i 4 =D Nie umiem przejść tej ostatniej ;]. A w domku z dziadkiem? lolo :P

Mr.Simson
19.10.2005, 08:49
Ja sie musze pochwalić jak na razie przeszedłem wszystkie 6 części ale żadnych kodów nie znam.Teraz jak spojrzę w gazetę to płakać mi się chce!Tomb raider ocena 2/10! To okropne sterowanie sprawia tyle kłopotów nie znam nikogo oprócz siebie i mojej cioci który pochwalał by tomb raider ;(

Incognito
19.10.2005, 19:38
Tomb Raider...:> Świetna gra. Nie moge sie doczekac siodmej czesci. Chociaz przyznam, ze 6 byla klapą, to mysle, ze 7-mka przebije wszystkie części. Bo zapowiada sie wspaniale :D

moniak1993
02.11.2005, 10:00
Taaa... to swietna gra.... i nie mogę się doczekać.. az ktos uzyje wyszukiwarki i zobaczy ze takie tematy juz były :

http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=297

http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=15509

---------------------------------------

Ps. wracajac do Tomb Raider... to jest swietna gra.... lubię Larę Croft ;)

MaRiShKa
10.11.2005, 16:36
Ohhhhh....tr....uwielbiam larcię;) obecnie mam trójke i taod ale taod jest troszke za mroczny....3 raz przeszlam....dziwny klimacik ma ta gierka....5 tez mam zaliczoną....powierdzam, tak to najłtwiejsza czesc;)a szczegolnie fajna jest irladnia gdzie lazimy larcią w młodosci;)rosja jest taka....zimna....a rzym??hmm....tajemniczy;)ten wojowink pod koniec jest strasznie duzy i przerazajcy!!a co do tr 3 to osobiscie lubie pobiegac od czasu do czxasu po domciu Larci;)i strzelac pisotolecikami w jej zluzacego ktory ciagle sie za nia wlecze i puszcza bąki...ahhh...urok tombika;)

Profesor Parker
22.11.2005, 12:40
taod ale taod jest troszke za mroczny

Jak dla mnie, to klimacik ma OK, tylko wykonanie im nie wyszło. U mnie od czasu do czasu Lara nie ma jednej nogi, jak stanie w złym miejscu o___O". Ale naszczęście komputerek krzepki, więc przynajmniej w miare płynnie chodzi xD. A jak dla mnie najlepszą częścią tej gry są levele z 'Hall of Seasons' ^^. Tak mi cóś TR 4 przypominał xD.

5 tez mam zaliczoną....powierdzam, tak to najłtwiejsza czesc;)a szczegolnie fajna jest irladnia gdzie lazimy larcią w młodosci;)rosja jest taka....zimna....a rzym??hmm....tajemniczy;)ten wojowink pod koniec jest strasznie duzy i przerazajcy!!

Irlandia jest fajna. Ale nie ze względu na Lare, tylko... ten wygląd tej wyspy ;D. Wisielec i biegające, zmutowane świnki rlz xD! A rzym całkiem fajny, ale tylko pierwszy level : P. A ten wojownik to łatwy był, mnie tam nie ruszył. Za ta na tych trzech smoczych gadzinach dużo się nadenerwowałam ;D. Bo ciągle trzeba było skakać... arrrgh...

co do tr 3 to osobiscie lubie pobiegac od czasu do czxasu po domciu Larci;)i strzelac pisotolecikami w jej zluzacego ktory ciagle sie za nia wlecze i puszcza bąki...ahhh...urok tombika;)

Nie wiem, czy to w 3 czy 2, ale ja nie preferuje zamykanie służącego w chłodni :evil:...

ALEXANDER
28.11.2005, 11:52
Ja sługe lary w 3 zamykałem w lodówce :D

~Perlié~
21.12.2005, 12:38
Tomb Raider jest superowy!!!!!!! Moja 2 ukochana gra :)

Milly
22.12.2005, 20:48
PRÓBOWAŁAM grać w jedynkę,ale to za stara gra dla mojego kompa.Co chwilę gadała głosem smerfa,tnęła się,w ogóle.Spróbuję zdobyć skądś inną część.

Macio
22.01.2006, 20:23
Uwielbiam Larę roft. Uwielbiam Tomb Raidera. ruga gra po the sims 2. Niecierpliwie czekam na TRLegend. Do angel of darkness nie ma kodow. Tak samo jak do wiekszosci TRow. Ale angel of darkness jest taki latwy. przeszedlem calego. Kocham normalnie te gre ;]

~Perlié~
25.01.2006, 09:05
Potwierdzam :D Ja tez uwielbiam TR *_______*

Profesor Parker
01.02.2006, 15:31
ja sie doczekać legends nie moge, bo jeśli CDA pisze dobrze o tej grze, to już MUSI coś oznaczać o_O'

Żuber
01.02.2006, 16:44
ja sie doczekać legends nie moge, bo jeśli CDA pisze dobrze o tej grze, to już MUSI coś oznaczać o_O'
O ostatniej cześci tez sporo pisali (nawet dali na okładke ) i co mielismy?... ;] Z TR nie mam nic zwiazanego, ot fanem Blood Rayne jestem. xD

Profesor Parker
01.02.2006, 18:04
O ostatniej cześci tez sporo pisali (nawet dali na okładke ) i co mielismy?... ;] Z TR nie mam nic zwiazanego, ot fanem Blood Rayne jestem. xD
O_O"!!!! Nawet mi nie przypominaj o ostatniej części xd. Ale oni zazwyczaj...ekhm.. nie mówią dobrych rzeczy o TR o_O". A w Blood Rayne nie grałam o.o'. Dużo krwi sie leje *__* o.O'?

Żuber
01.02.2006, 18:44
O_O"!!!! Nawet mi nie przypominaj o ostatniej części xd. Ale oni zazwyczaj...ekhm.. nie mówią dobrych rzeczy o TR o_O". A w Blood Rayne nie grałam o.o'. Dużo krwi sie leje *__* o.O'?
Co to, to nie. Na pewno nie mówią dobrych rzeczy o ostatniej części,ale napewno sa pełniszacunku dla pierwszych, przełomowych części serii. ;] A BloodRayne... Oj duzo, dużo. xD GTA składa pokłony przy krwistości BD, lol. A te odgłosy i "pozycje" przy wysysaniu krwi. xDDD <rotfl>

~Perlié~
07.02.2006, 16:03
Co to, to nie. Na pewno nie mówią dobrych rzeczy o ostatniej części,ale napewno sa pełniszacunku dla pierwszych, przełomowych części serii. ;] A BloodRayne... Oj duzo, dużo. xD GTA składa pokłony przy krwistości BD, lol. A te odgłosy i "pozycje" przy wysysaniu krwi. xDDD <rotfl>
Buhahaha ale wy macie pomysły *_* Ja też juz chce TR 7 a premiera dopiero w kwietniu zajefajnie :/ Teraz sobie gram w tr 2 gold bo nie grałam w tą częśc reszte przeszłam xD

Aithieel
20.05.2006, 17:23
Tja TR: Legend jest suuper *_*. Przeszedłem już, uwielbiam tą grę. teraz próbóję odblokować wszystko aby odblokować bikini dla Lary :D. Co do BloodRayne też lubię ale wolę klimaty TR ;].

P.S.
Tak, tak to oczywiste, że Legend mam z nielegalych źródeł ale to nie znaczy, że nie nabędę oryginału.

~Perlié~
20.05.2006, 18:11
Tja TR: Legend jest suuper *_*. Przeszedłem już, uwielbiam tą grę. teraz próbóję odblokować wszystko aby odblokować bikini dla Lary :D. Co do BloodRayne też lubię ale wolę klimaty TR ;].

P.S.
Tak, tak to oczywiste, że Legend mam z nielegalych źródeł ale to nie znaczy, że nie nabędę oryginału.
Zgadzam sie TRL Jest zaczepiste xDD Przeszłam już 4 razy *____* i nadal nie jest nudne :D

Incognito
20.05.2006, 21:03
TRL rządzi *----------------* Przeszedłem już dwa razy, ukończyłem w 100% i wciąż sobie czasem gram w niektóre levele...
Kocham Kazachstan, Nepal, Japonię, Ghanę, Peru... Wogóle to wszystko poza Boliwią (za dużo się w nią nagrałem podczas dema ;x) i też za Anglią nie przepadam za bardzo. A większość uważa ją za najlepszy level. 'Klimat'. Ja osobiście wolę słoneczną Ghanę niż mroczną Anglię :<<<

Aithieel
20.05.2006, 21:34
Tak, też nie przepadam za Anglią. Najbardzie podoba mi się Nepal, Ghana i Japonia (ach Lara na przyjęciu *_*).

Incognito
20.05.2006, 21:41
No, Japan świetne, i ta szybka prowizorka za ladą ^^
Rozdarcie sukni, buty precz, związać włosy, wyjąć gnaty, voilla ;)

Basic etiquette - never go for parties without guns.

~Perlié~
21.05.2006, 10:55
Tak, też nie przepadam za Anglią. Najbardzie podoba mi się Nepal, Ghana i Japonia (ach Lara na przyjęciu *_*).
Witaj w klubie :D

Aithieel
21.05.2006, 12:06
No, Japan świetne, i ta szybka prowizorka za ladą ^^
Rozdarcie sukni, buty precz, związać włosy, wyjąć gnaty, voilla ;)

Basic etiquette - never go for parties without guns.

Jak wybierzesz inne ubranie niż ripped dres to jeszcze przebieranka ^^. Teraz katuje Time Trial w Japonii, brakuje mi pare sekund aby zabić bosa -_-, wszystko przez te głupią pierwsza elektorniczną reklamę, która nie chce się obrócić -_-

Incognito
22.05.2006, 15:58
A to z jakąś reklamą jest problem? U mnie nie było zadnego xd
Co do time triali - skupić się, nie zajmować się bzdetami [mówię tu też o wrogach - nie trzeba się bawić w zabijanie każdego] no i starać się nie popełniać pomyłek x]

wacia
22.05.2006, 16:21
No Lara fajna fajna ^^
mozna powiedziec,ze dopiero zaczelam grac,bo dopiero jestem gdzies na poczatku Peru :P
ale dawno nie gralam,bo mi sie nie chcialo xp

Profesor Parker
22.05.2006, 16:25
ja sie nie moge doczekac... ja chce juz w to zagrac ;D. narazie kasy nie mam zeby to kupic, ale dzien dziecka idzie wiec... hehehe :>

Aithieel
22.05.2006, 19:30
A to z jakąś reklamą jest problem? U mnie nie było zadnego xd
Co do time triali - skupić się, nie zajmować się bzdetami [mówię tu też o wrogach - nie trzeba się bawić w zabijanie każdego] no i starać się nie popełniać pomyłek x]

tak tak wiem ^^. Już problem rozwiązany

Asulkä
01.06.2006, 13:22
Ohhhh...Ja uwielbiam grać w TR, ostatnio kupiłam(!) sobie 7 i utknełam w 3 levelu na samym końcu xd (walka z Takamoto).

~Perlié~
01.06.2006, 13:44
Ohhhh...Ja uwielbiam grać w TR, ostatnio kupiłam(!) sobie 7 i utknełam w 3 levelu na samym końcu xd (walka z Takamoto).
Takamoto nie jest taki trudny :D najlepiej chowaj się za tymi pomnikami u góry :D i wychodź jak trzyma ten kijek na dole i strzelaj. Jak pusci do Ciebie te "prądy" to złap się krawędzi xD chyba wiesz o co chodzi ;)

Asulkä
01.06.2006, 21:47
Heh...Tylko kiedy ja nie wiem kiedy trzyma on ten kijek i kiedy we mnie strzela prądami...A jak je już widze, to jest za późno na ucieczke xd.

~Perlié~
02.06.2006, 08:09
Heh...Tylko kiedy ja nie wiem kiedy trzyma on ten kijek i kiedy we mnie strzela prądami...A jak je już widze, to jest za późno na ucieczke xd.
hmm... poćwiczysz a ci sie uda ^^' ja 3 razy próbowałam aż wkońcu się udało trzmam kciuki ;*

Aithieel
02.06.2006, 18:56
Nie musisz też zwisać z krawędzi. Poprostu schowaj się za pomnikiem.

Asulkä
03.06.2006, 15:47
ja 3 razy próbowałam aż wkońcu się udało

U mnie to jest cud jak w niego strzele xd, a co dopiero mam go pokonać xd.

EDIT: Ohh, przeszłam dalej o,O, niemożliwe...

Foczki
29.06.2006, 21:01
Cześć!! Ja mam Tomb Raider The Angel Of Darkness i nie mogę przejść ;( Jestem w bloku( 2 poziom) i nie mogę przeskoczyć takiej dużej dziury w podłodze:( może zna ktoś kody, które działają w tej grze i pomogą mi przejść.( proszę żeby nic nie trzeba było zamieniać w planetkach[jak ja to nazywam]) Z góry dziękuję.

BlueNati
17.07.2006, 19:07
Heheh,mój wielki były (na szczęście,bo teraz utknęłam dalej) problem.Musisz zrobić skok z rozbiegu.Lara nie przeskoczy na drugą stronę(choć raz mi się udało,zupełnie nie wiem jak :O ),ale kiedy już "dolatuje" do drugiej krawędzi musisz schwytać brzeg i podciągnąć się.Tak to właśnie preszłam.
:P
A co do TR Angel of Darkness,to wie ktoś może jak przejść bo mam taki problem - utknęłam w 2 poziomie jak trzeba przejść dalej a jest zawalony korytarz i trzeba skoczyć ze skrzyni na tą balustrade,taką deskę i stamtąd dalej.Jak ja mam tą skrzynię przesunąć i co dokładnie zrobić??Hellp!!!!!

Yuna-chan
17.07.2006, 19:38
Hmm... No skrzynię przesuwasz do ściany, a potem wchodzisz na nią i z rozbiegu skaczesz na tą balustradę...

A co do TR: Legend, to ja cały czas męczę demo na PS2, bo - jak na razie - nie mam wystarczającej ilości kasy na pełną wersję... Shit! :D

BlueNati
18.07.2006, 09:23
Jestem w 5 planszy(Parisian Ghetto) i dostałam zadanie od tego (Pierra?) z Metro Cafe.Dał mi jakiś klucz a ja kompletnie nie wiem co mam robić dalej!!Pomocy!!!!

Caesum
18.08.2007, 20:49
Idź na ulicę z prostytutką i poszukaj znaku Le Serpet Rogue, potem znajdź drzwi do garażu i wejdź tam z pomocą klucza ;)

Aqua65
15.02.2008, 18:58
Edit: Teraz jestem w tym ogrodzie bio-coś tam i mam problem moge te robaki zabijać ale kończy mi się amunicja bo ciągle przychodzą nowe a najgorsze jest to że nie wiem jak się z tam tond wydostać http://gry.wp.pl/core.html?filtr=3,0&x=gra,27,5337,935,2#igbody w tej instrukcji pisze że trzeba stanąć koło kamyka i złapać się jakiejś rury.Widzę kamyk,wiedzę rurę ale nie da się jej złapać ;(

Monitkowa
22.02.2008, 16:40
Ja mam tylko czwórkę...
Ale coś nie moge dojsc tego wyścigu ^^

RoxyFM
22.02.2008, 18:05
Ja tam gram w Legent,Angel of darkness i anniversary;]

Romantique
28.02.2008, 09:39
Mam problemik z Tomb raider Legend.Przeszedł ktoś (w Japoni) walkę z Takamoto (czy jakoś tak)?Za żadne skarby nie umiem tego przejść.Pomóżcie...
EDIT:Już nieważne ;)
EDIT 2: No to mamy kolejny problem.Tam w Angli jak się jestw tym magazynie i potem się te ściany zbije i jak się jedzie (tym wózkiem) to tam jest taka brama..jak ją otworzyć?????

RoxyFM
10.03.2008, 16:46
Ja nie wiem,popatrz w solucjach na WP.
Właśnie też jestem w Legend,ale na początku i trzeba zestrzelic te haki w sali pełnej komputerów.Nie umiem w to wycelować:PJak je zestrzelić?

Caesum
20.03.2008, 16:10
wciśnij bodajże H, pokaże się celownik, nakieruj Lary wzrok na owe haki i strzel.

:( Ja niestety już nie mogę grać w Legend i Anniversary, a z pewnością nie zagram w Underworld ;(

Monia114
30.03.2008, 09:37
Asiczka-najedź tym wózkiem na bramę i potem tak jak przy przesuwaniu tych skrzyń, podciągnij wózek do góry.No i masz otwartą bramę.Przeszłam prawie całą Legend.Nie umiem jednak tego ostatniego poziomu z Amandą.Kiedyś to umiałam być nieśmiertelna w Tomb Raider Legend, a teraz Amanda powala mnie w 5 sekund. :(

Mam taki mały problemik z Anniversary.Jak mam zabić T-Rexa??Zupełnie niewiem jak..Proszę o pomoc!Z góry wielkie dzięki.

ALEXANDER
18.04.2008, 17:39
Monia114 - t-rexa możesz pokonać za pomocą "trybu adrenaliny" czy jakoś tak. strzelaj w niego, do czasu gdy pasek jego "gniewu" będzie cały czerwony (ten pod jego zdrowiem). następnie, gdy ryknie, zacznie na ciebie napierać. wtedy wciśnij shift + lewo/prawo. czas jak by się "zwolni" a ty nie strzelaj w niego do póki do puty nie zobaczysz dwóch celowników. gdy naprowadzą się na siebie i usłyszysz charakterystyczne *klik*, strzel. t-rex obije się o ścianę i w ten sposób zadasz mu obrażenia. sam podchodziłem do tego kilka razy.

Ktos po cos
16.05.2008, 20:45
Możesz nie umieć tego uniku Monia, także wystarczy tyko strzelać cierpliwie i uciekać przed T-rexem.Ja przeszłam całe anniversary i całe legend.Teraz biorę się za angel of darkness.Znaczy się jestem już w połowie.

Caesum
23.05.2008, 09:16
Monia114 - Najlepiej jest za pomocą trybu adrenaliny. Czyli po prostu "szczelaj", a gdy czerwony pasek gniewu, zua, mhroku i ciasteczek będzie pełny i pojawi się na chwilę świdrujące kółeczko pobiegnij z wyciągniętą bronią w bok i wciśnij shift + klawisz kierunku w którym biegniesz, potem jak się złączą dwa kółka wciśnij klawisz strzału.
UWAGA: Najlepiej jak T-Rex szarżuje w stronę kolców, wtedy go wykończysz w szybki sposób.

Ale możesz też biegać i strzelać unikając go(Shift+klawisz kierunkowy)

Ktos po cos - Wg. mnie AoD to najlepsza część, uwielbiam samą grę oraz odkrywanie tajemnic.

Zapraszam cię na http://angel-of-darkness.ugu.pl oraz na temat o Tajemnicach AoD: http://tombraiderforum.tcz.pl/viewtopic.php?t=726&sid=8a5afb44f88599702483457c63a36908

^^

globule
05.11.2008, 17:41
gram od czasu do czasu,lubię ;dd
mam część sprzed roku (?)
jestem na etapie kładzenia skrzynek na płytki.
gra super,ale dosyć trudna.

Owl Finch
01.08.2010, 23:20
Zaczęłam grać w TR od 4. części, czyli Last Revelation. Byłam mała i się bałam trochę, nie będę ukrywać :P Później zakochałam się w Legendzie, ale strasznie szybko ją przeszłam (100% gry ukończone w okolicach tygodnia...). Anniversary też niczego sobie, ale najgorsza z serii jest ostatnia część, czyli Underworld. Nie dość, że Lara wygląda jak babochłop, to jeszcze Natla i Amanda jakieś dziwaczne i cała ta fabuła, niby kontynuacja Legendy... Szkoda gadać. Jedynie sobowtór Lary mi przypadł do gustu z całej tej gry.
Niby te nowe części lubię najbardziej, ale te z serii "classic" mają jednak ten niepowtarzalny klimacik ;)

Kestrel
28.10.2013, 11:40
Grałam w każdą część łącznie z TR z 2013 r. i starą oryginalna jedynką z 1996. Uwielbiam tą serię i z pewnością zagram w każdą kolejną jej część.

Caesum
19.04.2014, 17:22
Nie mam pojęcia, czy ktoś tutaj w ogóle interesuje się czym innym poza simsami, ale skoro już reklamuję tego customa to mogę równie dobrze zrobić to i tutaj. Zawsze jakaś darmowa reklama. :lol2:

A więc przedstawiam wam mój pierwszy(i ostatni?) custom level do Tomb Raidera:

http://i.imgur.com/3o12WWB.jpg

Ogólnie level zacząłem chyba jeszcze w 2008 roku, ale przechodził tyle zmian, restartów i zawieszeń, że jego właściwą postać przybrał dopiero w 2010/2011. W każdym razie pomysłem było zrobienie klasztoru i pomysł ten pozostał niezmieniony.

Custom level będzie się składał z dwóch poziomów - kopalni i klasztoru. Pierwszy jest skończony w 30/50%, drugi jest praktycznie gotowy, brakuje tylko kilku obiektów i przetestowania. Nie będzie wymagał oryginalnej gry, działa zaraz po ściągnięciu i wypakowaniu.

Fabuła w gruncie rzeczy jest bardzo prosta. Dzieje się zaraz po wydarzeniach z Tomb Raider - the Angel of Darkness, kiedy Eckhardt, Karel i Śpiący(nie mylić ze Śniącym) są już pokonani. W fortecy Strahov Lara dowiaduje się, że Eckhardt odnalazł lokację sanktuarium Lux Veritatis - klasztoru na obrzeżach Czech i Niemiec. Postanawia natychmiast tam pojechać, by dowiedzieć się czegoś więcej o tej organizacji. W samej grze historię mam zamiar opowiedzieć poprzez dokumenty.

http://i.imgur.com/ktqG21Os.jpg (http://imgur.com/ktqG21O) http://i.imgur.com/UazFGcLs.png (http://imgur.com/UazFGcL) http://i.imgur.com/Std2FrZs.png (http://imgur.com/Std2FrZ) http://i.imgur.com/Wk3vdlys.png (http://imgur.com/Wk3vdly) http://i.imgur.com/sH7ltVos.png (http://imgur.com/sH7ltVo) http://i.imgur.com/oxRWdKzs.png (http://imgur.com/oxRWdKz) http://i.imgur.com/1Lx0jmzs.jpg (http://imgur.com/1Lx0jmz) http://i.imgur.com/9Qy1eUls.png (http://imgur.com/9Qy1eUl) http://i.imgur.com/bjl9cRns.jpg (http://imgur.com/bjl9cRn) http://i.imgur.com/15fStufs.png (http://imgur.com/15fStuf) http://i.imgur.com/Ih8jQ3Js.png (http://imgur.com/Ih8jQ3J) http://i.imgur.com/eTaI3UYs.png (http://imgur.com/eTaI3UY) http://i.imgur.com/En7Q2Xys.jpg (http://imgur.com/En7Q2Xy) http://i.imgur.com/7gCibkCs.png (http://imgur.com/7gCibkC)

Screeny są z różnych etapów produkcji, więc mogą się między sobą różnić. Ostatni screen to jeden z pierwszych dokumentów, jakie będzie można przeczytać w dzienniku Lary(a właściwie Von Croya). Mogą się znaleźć błędy językowe, bo na chwilę obecną sam piszę teksty, ale przed premierą zostaną jeszcze poprawione.

Jeśli wszystko dobrze pójdzie, to jeszcze w tym roku level zostanie ukończony. Miłe wszelkie komentarze. :)

Electric Shabet
20.04.2014, 07:23
Caseum - Na samym początku mówię, że podziwiam Cię za chęć pracowania nad czymś takim, ja bym nie wytrzymał psychicznie.
Pomysł na custom naprawdę fajny, jestem fanem TR AoD, jego fabuły, rozgrywki i tak dalej, więc mi się bardzo podoba.
Screeny są fajne, niebo śmiesznie wygląda, w sensie tak kreskówkowo, mi się podoba. Świetnie wyglądają promienie światła wpadające przez okna. Jedyne, do czego mógłbym się przyczepić, to to, że Lara nosi okulary, które według mnie nie wyglądają dobrze, ale to już kwestia gustu.
Cóż, nic więcej chyba nie mogę powiedzieć (głównie przez to, że zupełnie się nie znam na tworzeniu takiego customa, a i sam grałem w niewiele). Czekam na premierę!

Caesum
24.04.2014, 17:17
Dzięki, cieszę się, że ci się podoba. :D Horyzont ma tekstury z World of Warcraft, więc pewnie to dlatego ale uznałem, że będzie odpowiedni. TRAOD to również moja ulubiona część, przede wszystkim ze względu na fabułę i design lokacji, dlatego ją wybrałem jako inspirację w kwestii wyglądu.
Odnośnie tworzenia customa, to geometria w sumie podobnie działa co w simsach czy minecraftcie, działa się na kwadratach, które się unosi/obniża w edytorze. Przy odpowiednim myśleniu można wybudować całkiem niezłą konstrukcję, a to już połowa sukcesu. Gorzej z obiektami, tzn. Tomb Raider akurat ma baaaaardzo dużą kolekcję obiektów zarówno oficjalnych, jak i nieoficjalnych, więc jeżeli nie czujesz potrzeby robienia własnych, to możesz stosunkowo łatwo zrobić ciekawy level. Schody się zaczynają, gdy trzeba zrobić własny model do gry, ponieważ silnik Tomb Raidera jest tak zrobiony, że utrudnia nakładanie tekstur(w nowszych grach z moddingiem tego problemu nie ma w ogóle, a zrobienie zwykłego obiektu to właściwie pryszcz). Podobnie też trzeba kombinować, gdy się chce zrobić bardziej oryginalne zagadki czy interaktywne obiekty. Jeżeli jednak ktoś chce zrobić gameplay w stylu czysto TR-czwórkowym to ma łatwo, a jak w stylu klasycznego Tomb Raidera, to jest to raczej łatwe. :D

Caesum
08.11.2014, 12:41
Chociaż zainteresowanie customem wykazała tylko jedna osoba, w każdym razie custom level można ściągnąć TUTAJ (http://www.trle.net/sc/levelfeatures.php?lid=2798).

Kerbi
23.11.2014, 19:41
Oczywiście zagrałem :D
Bardzo przyjemna rozgrywka, cieszę się, że wykorzystałeś możliwości, które dość rzadko spotykam w customach - używanie celownika i przesuwanie ciała. Niby takie drobnostki, ale fajnie, że się pojawiły. Ogólnie w taki sposób skonstruowałeś to wszystko, ze wciąż czułem tzw. powiew klasycznego Tomb Raidera :D No coś genialnego.
Pomysł z pamiętnikiem wyszedł super - zwłaszcza ostatnie wpisy wzbudzały we mnie największe napięcie. Nie wiem czy to tylko ja, ale niektóre zdania były ułożone i wplecione tak świetnie, że aż potrafiły przejść mnie ciarki. Serio.
Oczywiście widzę Twoją fascynację TAOD-em :D Myślę, że bardzo fajnie wpasował się jego klimacik w ten custom. Soundtrack, który z niego zaczerpnąłeś, miażdży swoją epickością i muzyka idealnie odwzorowuje to, co dzieje się na ekranie.
Jedyna rzecz, z którą miałem większy problem, to znalezienie jednej z tych "wtyczek" w pierwszym poziomie - tej, po którą trzeba było dać nura, że tak powiem :D Ale w końcu się udało i dostałem się do drugiego poziomu, na widok którego szczęka mi wręcz opadła - las robi niesamowite wrażenie.
Jeśli miałbym się do czegoś przyczepić, to boss - ten na koniu. Nie lubiłem tego dziadostwa zabijać w czwórce i teraz też niemiłosiernie się naskakałem i nakoziołkowałem, zanim padł :D Dosłownie otarłem pot z czoła, gdy wreszcie ukatrupiłem drania :D

Moja ocena: 9+

Btw, znalazłem 4/6 sekretów (3 w pierwszym poziomie, 1 w drugim) i byłoby mi miło, gdybyś zechciał dać mi jakąś małą podpowiedzieć :D Chętnie wrócę do customu i nadrobię braki.

I jeszcze, bo mi się przypomniało: uwielbiam Cię za możliwość... spuszczania się przodem, if you know what I mean :D A także za to, że mogłem obrócić się na monkey swingu klawiszem "end" - no mega są te możliwości, nie trzeba się okręcać przez pół godziny. A w niewielu customach spotykam takie ułatwiacze, więc szacuneczek :D

Caesum
27.11.2014, 19:50
Dzięki i cieszę się, że ci się podobał. A co do bossa, to wystarczy strzelać będąc blisko niego i w końcu padnie. Gdybyś znalazł wszystkie sekrety dostałbyś bonus, który by ci trochę w tym pomógł. :D

Co do sekretów, w drugim poziomie są:
1. W szczelinie skalnej w lasku, na wprost od dziedzińca, za krzakiem.
2. Na dachu dziedzińca.
3. Za przesuwalnym blokiem w skryptorium. To to pomieszczenie nad biblioteką.

Jump out of crawlspace, o tak, uważam to za must have w custom levelach. Ułatwia życie. Podobnie 180' monkey bar turn. :P

Kerbi
30.11.2014, 12:19
Kurczę, kręciłem się koło tych krzaków, ale nie zauważyłem wnęki (podobnie jak szczeliny w skryptorium). :rolleyes:
Noo, nagroda faktycznie fajna :D Nie walczyłem już ponownie z bossem, bo wczytałem zapis sprzed końca gry i wróciłem tylko po sekrety, ale zdecydowanie byłoby mi łatwiej.

Księżniczka Mordoru
12.02.2015, 11:15
O tak, bardzo lubię Tomb Raider. Co prawda - do Tomb Raider 3 mam największy sentyment ze względu na to, że w zasadzie wychowałam się na tej części. Aczkolwiek moją ulubioną grą z tej serii jest "Legenda". Jednak myślę, że wbrew pozorom najlepszą fabułę miało "Angel of Darkness" - jednak nie dopracowali tego - wszystko na szybko - i wyszło, jak wyszło :/

Caesum
12.02.2015, 11:43
^ Nie wiem czy wiesz, ale akurat wszyscy zgodnie twierdzą, że TRAOD miało najlepszą, najbardziej skomplikowaną i najbardziej rozbudowaną fabułę. :D Sprawy się komplikują gdy ktoś zada pytanie, czy TRAOD jest dobrą grą.

Ale to prawda, TRAOD miało naprawdę rozwinięty wątek główny, którego mamy tylko 20% w finalnej produkcji. Fabuła była też przygotowana pod ewentualne spin-offy. Początkowo TRAOD miało się rozgrywać w czterech lokacjach - Paryż, Praga, Niemcy, Turcja(Kapadocja), przy czym Praga wyglądała zupełnie inaczej niż to, co dostaliśmy.
W Paryżu Lara miała przede wszystkim biegać tylnymi uliczkami, paryskim ghetto i wielkim wysypisku śmieci(gdzie miał lombard Renne). Core nawet nie myślało początkowo o dodaniu Tomb of Ancients, dopiero później Richard Morton zwrócił uwagę, że w tym Tomb Raiderze nie ma grobowców.
Praga była zupełnie inna, miała inny układ i trochę inne levele. Oczywiście wszystko zaczynało się w Monstrum Crimescene, ale Lara miała powrócić do tego miejsca przynajmniej dwa razy podczas pobytu w Strahov Fortress. Ponadto The Vault of Trophies nie było początkowo sanktuarium Lux Veritatis, lecz miejscem, gdzie Pieter Van Eckhardt trzymał trofea wzięte z zabitych członków w/w organizacji. Było tam min. ciało ojca Kurtisa Trenta. Miejscem tym miał się zajmować Louther Rouzic, archiwista z biblioteki Strahov.
Cały level Eckhardt's Lab to jedyne, co pozostało z Niemczech. Lokacja ta została wycięta w 1999 roku, gdy Paryż rozrósł się na tyle, że nie twórcy nie byliby w stanie umieścić całego contentu w jednej grze.
The Lost Domain(z którego wziął się pierwszy tytuł gry, Tomb Raider - the Lost Dominion) to wszystko, co zostało z Kapadocji.
Co więcej, przed samą grą był level-tutorial w Egipcie, gdzie Larę miała uczyć szamanka Putai - znana z legend postać kobiety(wojowniczki?), która ukazywała się, gdy światu zagrażało niebezpieczeństwo. Miała ona dać Larze amulet w kształcie skarabeusza, za pomocą którego mogła kontaktować się z szamanką i sprawdzać swoje zdolności.

Nie będę się rozwodzić na temat zmian w poszczególnych levelach(bo te też są po części znane), powiem tylko, że na tombraiderforums.com Murti Schofield, twórca fabuły TRAOD odpowiedział na kilka pytań związanych z grą(poprzez użytkownika snake), a Meagan Marie(Senior Community Manager) udostępniła wszystkie materiały graficzne związane z TRAOD, jakie były w studiu Crystal Dynamics. Zaliczają się do tego concept arty leveli, cutscenek i postaci w wysokiej jakości. :P

Księżniczka Mordoru
12.02.2015, 14:38
Heh, a to jak zwykle popełniłam gafę (nierzadko mi się zdarza). Aczkolwiek nie da się zaprzeczyć - trochę bugów miało. Mimo wszystko, ten mroczny klimat i świetny koncept to duży plus :D

Nina14!
09.08.2023, 22:45
Ja miałam przyjemność zagrać w TR i ROTR z nowej trylogii i się zakochałam :cry:
Szczególnie Rise mi się tak spodobał, że zostawiłam dodatki na kolejne Sylwestra (zgodnie z zasadą bede grau w gre) żeby się za szybko nie skończyły

Ze starych części co warto ograć, co polecacie?

Caesum
10.08.2023, 08:18
Ooo ja wiem, ja wiem!

To zależy co lubisz. Są jakby trzy ery Tomb Raidera w serii klasycznej: Tomb Raider 1-5 od Core Design, Tomb Raider: the Angel of Darkness od tego samego dewelopera i Tomb Raider Legend/Anniversary/Underworld of Crystal Dynamics (tych co zrobili Reboot).

Z klasycznej serii 1-5 polecam:

- TR1 - na początek, ponieważ ma świetny vibe i w miarę prosty gameplay (choć i tak trudniejszy niż rebooby). Akcja dzieje się w Peru, Grecji i Egipcie,
- TR4 - jak już ogarniesz temat to warto wypróbować Tomb Raider IV The Last Revelation. Całość dzieje się w Egipcie ale jest dość różnorodna ze względu na architekturę. Do tego zaczyna trylogię TR4-5-6 więc może wciągnąć w temat,
- TR3 - większość fanów jak nie lubi TR4 to z kolei kocha TR3, więc to byłaby dobra alternatywa jeśli w/w ci się nie spodoba. Akcja dzieje się w Indiach, Londynie, Pacyfiku, Nevadzie i Antarktydzie,
- TR5 - generalnie uważana za gorszą część, ale jeżeli TR3/4 okażą się za trudne dla ciebie, to TR5 nauczy wszystkich ruchów jakie Lara kiedykolwiek miała w poprzednich częściach. Gra jest też prostsza, ładna i bardzo interaktywna oraz ma ciekawsze puzzle moim zdaniem,

- TR6 - kompletna zmiana kierunku serii i szczerze mówiąc prawie ją zabiła, ale ma najlepszy soundtrack, kierunek artystyczny i fabułę. Jeżeli interesuje ciebie bardziej fabuła niż gameplay to pozycja obowiązkowa. Do tego teraz wydawane są mody* które diametralnie zmieniają rozgrywkę na lepsze. Z minusów trzeba przyznać, że gra jest pełna błędów, bo nie była dokończona przez Core,

A od Crystal Dynamics proponuję tylko i wyłącznie:
- Legend - świetna gra, bardzo prosta, casualowa, wręcz arkadowa, ale ma świetną muzykę i całkiem dobrą fabułę (choć trochę trąci Modą na Sukces). Jest generalnie urocza i dobra żeby bezboleśnie zapoznać się w klasyczną Larą.

Jeśli nie potrzebujesz wersji pudełkowej to polecam kupować gry na GOGu, jak są przeceny to kosztują raptem kilka zł.

* Jeżeli jesteś zainteresowana modami i sposobami na ulepszenie rozgrywki to generalnie polecam:

Tomb1Main (https://github.com/LostArtefacts/Tomb1Main) - pozwala na uruchomienie Tomb Raider 1 na nowych systemach, poprawia grafikę etc. Pozycja obowiązkowa szczerze mówiąc bo TR1 było zrobione pod DOSa.
tomb3/tomb4/tomb5 (https://github.com/Trxyebeep?tab=repositories) - fanowskie łatki naprawiające multum błędów w TR3, TR4 i TR5 i przywracające efekty z PSXa. Nie są konieczne ale na pewno poprawiają grę i ułatwiają uruchomienie.
Tomb Raider the Angel of Darkness Restoration Project (https://www.tombraiderforums.com/showthread.php?t=226260) - fanowska modyfikacja diametralnie przerabiająca grę. Przywraca ukryte lokacje, funkcje i efekty które zostały wycięte ze względu na development hell, naprawia multum błędów, łata dziury w fabule i więcej. Zmian jest setki i sporo elementów zostało przerobionych względem wersji vanilla dla lepszego gameplayu, fabuły i balansu gry. Dodaje też tryb sterowania z PS2 a niedługo wyjdzie wersja, która zmienia sterowanie na bardziej przypominające TR Legend. Jeżeli jesteś purystką to lepiej to ominąć, ale jeśli nie przeszkadza ci "non-vanilla" experience to to naprawdę naprawia de facto zepsutą grę.