PDA

Zobacz pełną wersję : Problem graficzny.

Sugarless
09.02.2006, 16:52
Mam problem z grafika otoz - w mojej grze dzieja sie dziwne reczy. Zainstalowalam ja dzisiaj, sprawdzialm wszystkie wymagania systemowe, kart graficzne itp - wporzadku (karte mama baaardzo dobra) efekty detali, simow na wysokie - wszystko co sie dalo ustawilam jak najwyzej.

Pierwszy blad - czyli duuuze zroznicowanie ostrosci i wyrazistosci obrazu w stosunku do przyblizenia/oddalenia.
http://img344.imageshack.us/img344/7894/blisko3kw.png

Drugi blad - PASECZKI, ktore nie daja mi spokoju i nie moge grac, bo po prostu dostaje ****icy za przeproszeniem.
i moja gra wyglada mniej wiecej caly czas TAK:
http://img344.imageshack.us/img344/3905/dziwne1vd.png

i trzeci, drugoplanowy juz raczej - gdy instalowalam dodatki pojawily mi sie genotypy, ciuchy itp - a meble za jajo nie chcialy, naszczescie po ponownym uruchomieniu gry zlitowaly sie i pwrocily, czyli problem rozwiazany, ale moje prorocze mysli mowia mi, ze to cos zlego.

Prosze o pomoc, sama nie wiem co mam robic i wierzcie - utrudnia mi to koszmarnie zycie.

ps. oprocz tego poszukuje niemieckiej strony z otoczeniami, szukalam na forum, ale niestety nie znalazlam, moze ktos ja widzial? jest taka niebieska a na niej, czy obok kredki tęczowe : P.

rosex
09.02.2006, 16:59
Miałam to samo. Po protstu masz okropnie dużo dodatków nawciskanych do gry! Usuń je wszystkie, dopiero wtedy spróbój wszystkie ustawienia graficzne przestawić i ponownie zainstaluj te dodatki.

Sugarless
09.02.2006, 17:02
Już tak robiłam, bez zmian a dodatków mam baaardzo malo w porownaniu z tym co mialam wczesniej (i na dodatek bylo dobrze)

MarekS
09.02.2006, 18:00
Spróbuj z innymi sterownikami. Wcześniej musisz odinstalować stare.

Sugarless
09.02.2006, 18:54
sterowniki mam naprawde dobre, ale czy nowa karta graficzna moze poprzez wspoldzialanie ze starymi sterownikami itp. popsuc to wszystko? hm.

no a co z ostroscia, to rowniez wina sterownikow? - tutaj raczej nie sadze!

Nereide
09.02.2006, 19:23
Żebyś się nie chciała zdziwić, że sterowników.
Ostatnio po ich wgraniu strasznie pogorszyła mi się jakość gry. Zmieniłam nastawienia w karcie i wszystko jest cacy.

Sugarless
10.02.2006, 12:43
no to jajco, czyli mam kupic nowe sterowniki? a ile to mniej wiecej kosztuje? noi jak to zamontowac, chyba bede zmuszona zdac sie na serwis ;) dzieki za pomoc, no, a co z ostroscia i ps?

Mgiełka
10.02.2006, 13:08
no to jajco, czyli mam kupic nowe sterowniki? a ile to mniej wiecej kosztuje? noi jak to zamontowac, chyba bede zmuszona zdac sie na serwis ;) dzieki za pomoc, no, a co z ostroscia i ps?

Sterowniki to to coś jak program. To sie instaluje i można (chyba) bezpłatnie pobrać z internetu. ;)

MarekS
10.02.2006, 13:52
:D Gdybyś podała od razu jaką masz kartę graficzną to byłoby trochę łatwiej rzucać konkretami. Jestem dość bystrym facetem, ale zdolności jasnowidza niestety nie posiadam - popracuję nad tym, obiecuję! :) - na razie szybciej będzie, gdy Ty udzielisz troszkę więcej informacji.

Sugarless
11.02.2006, 15:39
moja karta graficzna to RADEON 9200 PRO i wlasnie sciagam najnowsze strowniki Catalyst Beta Driver for Windows Vista Build 5270. I katherina - za darmochę ;)

MarekS jak nie zadziala to chyba bedziesz musial uzyc jakis czarow! ;)

EDIT: "tylko musisz odinstalowac stare" - aaa, jak mam to zrobic? o nowe juz zainstalowalam, aczkolwiek chyba nie do konca (bo nie widac efektow, min przez te stare)

MarekS
11.02.2006, 19:36
moja karta graficzna to RADEON 9200 PRO i wlasnie sciagam najnowsze strowniki Catalyst Beta Driver for Windows Vista Build 5270. I katherina - za darmochę ;)

MarekS jak nie zadziala to chyba bedziesz musial uzyc jakis czarow! ;)

EDIT: "tylko musisz odinstalowac stare" - aaa, jak mam to zrobic? o nowe juz zainstalowalam, aczkolwiek chyba nie do konca (bo nie widac efektow, min przez te stare)
Nie rozumiem tylko dlaczego ściągasz sterowniki pod system Windows Vista (jeżeli masz ten system to wszystko OK) i wersję "beta" - nie do końca przetestowaną.
Sterowniki możesz pobrać z tej stronki:
https://support.ati.com/ics/support/default.asp?deptID=894&task=knowledge&folderID=27
Do usunięcia starych sterowników możesz użyć tego programu (przeczytaj dokładnie opis programu!):
http://www.itpartner.pl/ftp/program/9628/Driver.Cleaner.Professional.1.4.html

Sugarless
11.02.2006, 20:14
driver cleaner jest platny, mimo, iz to tylko sms z roznych powodow moje mozliwoscia na sciagniecie tego programu sa minimalne ;) a jezeli chodzi o te nowe strerowniki, ktore dokladnie mam sciagnac, duzo tam tego..

zab, to nie kod, nie.

MarekS
11.02.2006, 21:36
driver cleaner jest platny, mimo, iz to tylko sms z roznych powodow moje mozliwoscia na sciagniecie tego programu sa minimalne ;) a jezeli chodzi o te nowe strerowniki, ktore dokladnie mam sciagnac, duzo tam tego..

zab, to nie kod, nie.
Driver cleaner jest programem bezpłatnym. Wybierasz: pobierz plik -> basic ftp Pobierz i również pobierasz plik za darmo. Nie potrzeba żadnych SMS-ów. :D
Sterowniki: wybierasz system operacyjny, który masz na komputerze. Jeżeli masz Windows XP to będzie to pierwszy link: Windows XP Drives and Software. Potem wybierasz RADEON, dalej: Catalyst 6.2 Windows XP. Dalej: na tej stronie (musisz ją przewinąć trochę w dół) masz coś w rodzaju tabelek. Najlepszym rozwiązaniem jest pierwsza tabelka - tam do ściągnięcia jest Microsoft.NET Framework - niezbędny do prawidłowego działania sterowników i Catalyst Control Center Package - to są właśnie sterowniki.
Twój Windows XP musi mieć zainstalowany Service Pack 2. Jeżeli masz zainstalowany Microsoft.NET Framework to nie musisz go ściągać. Żeby to sprawdzić:
1. Service Pack 2 - klikasz prawym przyciskiem myszy na Mój Komputer i wybierasz Właściwości. W okienku pojawia się informacja o systemie i ewentualnym dodatku.
2. Microsoft.NET Framework - Menu Start->Ustawienia->Panel Sterowania->Dodaj i usuń programy. Jeżeli na wyświetlonej liście jest takie coś to znaczy, że nie musisz tego ściągać.

Sugarless
12.02.2006, 16:22
okej mam driver cleanara reszta wlasnie mi sie sciaga, tylko mam problem - nie wiem ktore to moje stare sterowniki. Jest tego tam spoooro, nawet nie wiem co to jest:

3Dfx
3Dlabs Wildcat 4
3Dlabs Wildcat REALIZM
3Dlabsa Wildcat VP
ATI
ATI CCC
ATI HydraVision
ATI IGP
ATI MMC
ATI Remove Wonder
ATI TV Wonder
ATI Uninstall Utility
ATI WDM
IntelExtrema
Mathrox Graphics
nForce CHipSet
nVida
nVIda Stereo
nVida WDM
s3 Savage
SIS Graphics
Turtle Beach
XGI Volari

yyy, ktore mam skasowac?

MarekS
12.02.2006, 19:48
PPM - prawy przycisk myszy
1. Jeżeli masz stałe łącze z internetem, tzn komputer zaraz po uruchomieniu od razu połączony jest z siecią - bez potrzeby uruchamiania połączenia, odłącz kabel od komputera.
Chodzi o to, żeby komputer nie łączył się samodzielnie z siecią. Nie jest to niezbędne, ale w ten sposób będzie łatwiej.
2. Jeżeli na pasku zadań (na dole, po prawej stronie koło zegara) jest ikonka panelu kontrolnego ATI to wyłącz ją.
3. Menu Start->Ustawienia->Panel sterowania->Dodaj i usuń programy.
Usuń wszystkie programy ATI.
Teraz uwaga! Konieczny będzie restart komputera, ale musisz uruchomić go w trybie awaryjnym. Robisz to naciskając klawisz F8 podczas uruchamiania, wtedy gdy na monitorze wyświetlają się te wszystkie dziwne napisy na czarnym tle. :)
4. Po uruchomieniu w trybie awaryjnym i zalogowaniu uruchomi się kreator dodawania sprzętu - komputer będzie chciał znaleźć sterowniki do karty graficznej. Jeżeli przycisk "Anuluj" lub "Pomiń" będą aktywne to przerwij to wyszukiwanie i przejdź do pkt6. Jeżeli nie będziesz mogła przerwać instalacji sterowników i system oświadczy Ci, ze pomyślnie zainstalował sterowniki przejdź do pkt 5. Wyłącz antywirusa i ewentualnie zaporę.
5. PPM na Mój Komputer->Właściwości->Sprzęt->Menedżer urządzeń
Klikasz na "+" przy Kartach graficznych i zaznaczasz kartę graficzną. PPM->Właściwości->Sterownik->Odinstaluj. Potwierdź usunięcie urządzenia.
NIE URUCHAMIAJ PONOWNIE KOMPUTERA!!!
6. Uruchom Driver Cleaner. W zakładce Narzędzia (Tools) wybierz Cab Cleaner i uruchom. Opcją domyślną jest Driver.cab i tak ma zostać. Nie jest to niezbędne, ale zalecane przez autorów programu. Przejdź do Driver Cleaner i wybierz, hmm... w zasadzie możesz wybrać wszystko związane z ATI oprócz ATI IGP, chociaż jak Ci się zaznaczy również i to to tragedii nie będzie. Potem kliknij "Start". Po zakończeniu usuwania sterowników opróżnij kosz i uruchom komputer ponownie.
7. Po ponownym uruchomieniu pomiń znajdowanie sterowników (jeżeli się pojawi) i zainstaluj ściągnięte sterowniki.

Sugarless
20.02.2006, 23:10
a zeby dzialalo konieczne jest odinstalowanie gry i zainstalowanie spowrotem?

MarekS
20.02.2006, 23:48
a zeby dzialalo konieczne jest odinstalowanie gry i zainstalowanie spowrotem?
To nie powinno mieć najmniejszego wpływu na zainstalowaną już grę.

Sugarless
20.02.2006, 23:54
czyli mam rozumiec, ze jak zrobie to wszystko nie powinnam miec 'popaseczkowanej' gry?

EDIT: mam problem, poniewaz usunelam 1 program ATI bo tylko tyle bylo. gdy uruchamian komputer w trybie awaryjnym jest czarny ekran i czerowna lampka jakby sie cos zacielo, probowalam tryb awaryjny z obsluga sieci i nic, po prostu NIC. A jak wlaczam normalnie (normalny tryb) to nie pojawia sie kreator...

MarekS
21.02.2006, 16:54
czyli mam rozumiec, ze jak zrobie to wszystko nie powinnam miec 'popaseczkowanej' gry?

EDIT: mam problem, poniewaz usunelam 1 program ATI bo tylko tyle bylo. gdy uruchamian komputer w trybie awaryjnym jest czarny ekran i czerowna lampka jakby sie cos zacielo, probowalam tryb awaryjny z obsluga sieci i nic, po prostu NIC. A jak wlaczam normalnie (normalny tryb) to nie pojawia sie kreator...
Czasami system dosyć długo ładuje tryb awaryjny, nie wiem jak długo czekałaś (na ogół max 30-45 sek). Nie uruchamiaj trybu awaryjnego z obsługą sieci - i tak nie łączysz się netem. Jeżeli nie chce się uruchomić (to jest podejrzane! :wacko: ) to spróbuj pojechać od punktu 5 w trybie normalnym. Pamiętaj o wcześniejszym wyłączeniu antywirusa i zapory, oraz o uniemożliwieniu połączenia się z siecią.
czyli mam rozumiec, ze jak zrobie to wszystko nie powinnam miec 'popaseczkowanej' gry? - jeżeli rzeczywiście była to wina sterowników (a wszystko na to wskazuje) to powinno być wszystko OK. Przed odpaleniem gry sprawdź jeszcze DirectX:
Start->Uruchom: wpisz: dxdiag->OK
W ramce "Informacje o systemie", na samym dole powinna być informacja o wersji DirectX. Powinna być 9.0b lub 9.0c
W zakładce "pliki DirectX" na dole powinno być: nie znaleziono żadnych problemów.
Jeżeli stwierdziłaś coś innego konieczne będzie zainstalowanie DirectX (jest na płytce z The Sims 2)
W zakładce "Ekran" wszystkie funkcje DirectX powinny być włączone - to sprawdzasz w opisie, wszystkie przyciski powinny być z napisem "Wyłącz".

I to by było chyba tyle... :)