Zobacz pełną wersję : laptop+grafika
Apostołka
17.02.2006, 22:09
Czesc! Mam do was pytanko o grafike w laptopie. Jaka powinna byc, by obraz w simsach nie byl w paseczki, kropeczki i takie tam... Mam nadzieje ze wiecie co mam na mysli :D Licze na wasza pomoc i rade!!
Czesc! Mam do was pytanko o grafike w laptopie. Jaka powinna byc, by obraz w simsach nie byl w paseczki, kropeczki i takie tam... Mam nadzieje ze wiecie co mam na mysli :D Licze na wasza pomoc i rade!!
Wprawdzie nie wiem co masz na myśli :) , ale mogę Ci powiedzieć jedno: w laptopie nie masz specjalnych możliwości jeżeli chodzi o modernizację sprzętu. Nie jest to komputer stworzony pod kątem gier, więc pozostaje Ci tylko spróbować zmiany sterowników karty graficznej, ale nawet po tym nie oczekiwałbym zbyt wiele.
karolinka1326
18.02.2006, 16:14
Zgadzam się z kolegą :) Laptop (sama wiem bo mam 2) to nie jest komputer stworzony do gier, a już napewno nie do The Sims...- ta gra jest wymagająca. Musiałabyś mieć dobrą kartę graficzną. Ja na swoim przez jakiś czas grałam, ale później komputer odmówił posłuszeństwa przez The Sims2 (chociaż jest dość nowy) i już później nie grałam.
Apostołka
18.02.2006, 18:57
Tak, to juz wiem... Ale moze jednak nie jest tak zle? Powiedzcie mi chociaz, czy np. takie dane techniczne bylyby wystarczajace?
# Procesor
* Klasa procesora: Intel Celeron M
* Kod procesora: 380
* Taktowanie procesora: 1,6 GHz
* Częstotliwość szyny FSB: 400 MHz
* Pojemność pamięci podręcznej: 1 MB
* Technologia Centrino: nie
# Pamięć operacyjna
* Zainstalowana pamięć RAM: 256 MB
* Typ pamięci RAM: DDR2
* Maksymalna wielkość pamięci RAM: 2 GB
# Dysk twardy
* Pojemność dysku: 40 GB
* Interfejs dysku twardego: ATA
# Karta graficzna
* Typ karty graficznej: ATI Radeon Xpress 200M
* Pamięć wideo: 128 MB
* Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: wspóldzielona z RAM
Prosze o chociaz ta jedna informacje ;(
Tak, to juz wiem... Ale moze jednak nie jest tak zle? Powiedzcie mi chociaz, czy np. takie dane techniczne bylyby wystarczajace?
(...)
Prosze o chociaz ta jedna informacje ;(
Zdecydowanie za mało RAM. Karta graficzna, jak w większości laptopów, nie ma własnej pamięci lecz "pożycza" ją z głównej pamięci RAM. Praktycznie na potrzeby komputera pracuje 128MB (drugie 128MB zabiera karta graficzna) a to jest zdecydowanie za mało do grania. Niewykluczone, że to jest przyczyną Twoich problemów.
Na tradycyjnym PC z takimi parametrami i z "normalną" kartą graficzną - tzn. taką, która ma swoją własną, rzeczywistą pamięć 128MB - efekty też nie byłyby zachwycające, ale dałoby się grać bez większego problemu. Niestety tak, jak napisałem wcześniej: laptop nie jest komputerem do grania.
Specyfikacja za słaba do gier, 256mb ram współdzielone ze słabą zintegrowaną kartą to za mało (nawet jak karcie przydzieli się tylko 64mb).
Owszem wbrew niektórym opinion na niektórych laptopach da się grać w gry (a sims2 szczególnie bo to nie jest wymagające, poprostu kod gry źle zrobiony przy większych powierzchniach/ilościach obiektów)
np.:
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=20700 (procek 2ghz, 1gb ram, grafa radeon x700 128mb własnej pamięci)
http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26344
A tu taka ciekawostka:
http://www.nvision.pl/news.php?item.5391
coprawda cena mówi sama za siebie ale.....
Pozatym wadą laptopów są wolne dyski (5400 rpm mała ilość pamięci podręcznej) i to często znacznie spowalnia ich działanie, a nie reszta podzespołów(taka karta graficzna różni się tylko taktowaniem(mniejsze aby oszczędzać baterię) i tym, że jest w wersji niskoprofilowej(tak aby pasowała do obudowy)).
Apostołka
20.02.2006, 09:04
No dobra. Nie poddam sie tak latwo :D Po pierwsze : jak mowy laptop moze byc za slaby, skoro moj komputer nie ma odpowiednich wymagan do tej gry, a ona chodzi? Po drugie : znalazlam jeszcze taki :
* Procesor
o Klasa procesora: Intel Pentium M
o Kod procesora: 740
o Taktowanie procesora: 1,73 GHz
o Częstotliwość szyny FSB: 533 MHz
o Pojemność pamięci podręcznej: 2 MB
o Technologia Centrino: tak
* Pamięć operacyjna
o Zainstalowana pamięć RAM: 512 MB
o Typ pamięci RAM: DDR2
o Maksymalna wielkość pamięci RAM: 2 GB
* Dysk twardy
o Pojemność dysku: 80 GB
o Interfejs dysku twardego: SATA
* Karta graficzna
o Typ karty graficznej: Intel Graphic Media Accelerator 915GM
o Pamięć wideo: 128 MB
o Dodatkowe informacje n/t zainst. pamięci: wspóldzielona z RAM
* Karta dźwiękowa
o Karta dźwiękowa: zgodna z AC97
Co myslicie o tym? Lepszy prawda? Wystarczajacy na simsy?
:O
No dobra. Nie poddam sie tak latwo :D Po pierwsze : jak mowy laptop moze byc za slaby, skoro moj komputer nie ma odpowiednich wymagan do tej gry, a ona chodzi? Po drugie : znalazlam jeszcze taki :
(...)
Co myslicie o tym? Lepszy prawda? Wystarczajacy na simsy?
:O
:D :happy2: :O :con: :w00t: :w00t: :w00t:
Nic już nie rozumiem...
Drugi przykład jest zdecydowanie lepszy, ale tylko z jednego powodu: ma 512MB RAM (no, może interfejs SATA dodatkowo go przyspiesza). Jeszcze raz powtórzę: laptop jest komputerem mobilnym przeznaczonym dla ludzi, którzy często podróżują (np. służbowo) i potrzebują komputera do wykonywania swojej pracy. Podzespoły do takich komputerów muszą charakteryzować się możliwie jak najmniejszym poborem prądu (zasilanie z baterii i mało miejsca na chłodzenie zewnętrzne) i chociażby z tego powodu ich rzeczywista wydajność zawsze będzie nieco mniejsza od "dużych" komputerów. Z punktu widzenia gracza komputer taki ma podstawową wadę: pamięć RAM karty graficznej jest współdzielona z pamięcią RAM komputera co oznacza, że jest to po prostu jedna i ta sama pamięć. W "normalnym" komputerze masz kartę graficzną, która posiada swoją własną pamięć i korzystanie z pamięci głównej jest minimalne. Możesz wtedy powiedzieć, że masz np. 512MB RAM. W laptopie masz 512MB RAM minus 128MB zabierane przez kartę graficzną, czyli na dzień dobry startujesz z 384MB RAM. Inne czynniki wynikające właśnie z zasady "współdzielenia", jak i z samej budowy laptopa pominę.
Parametry laptopa, które podałaś są naprawdę bardzo dobre... jak na laptopa. Zakładając, że jest to sprzęt ze średnio-górnej półki porównaj jego parametry z "normalnym" komputerem z takiej samej półki i wszystko będzie jasne.
Apostołka
20.02.2006, 13:09
Nic już nie rozumiem...
hehe, no dobra, nie bede was juz meczyc :) ale dzieki za zainteresowanie. pozdrowka!! ;P
Podsumowując musiałabyś wyszukać laptopa z prockiem AMD Turion min 1.6ghz lub pentium m min 1.7ghz, 1gb ram, hdd na s-ata i 7200 obrotów (rzadkość) i grafą nie zintegrowaną na poziomie GeForce Go6800 lub min X600 128mb a taki laptop by już swoje kosztował.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.