PDA

Zobacz pełną wersję : W małym dworku. [BRAK ZDJĘĆ]

Eveline
23.03.2006, 16:27
Postanowiłam pokazać moją najnowszą pracę. Powstawała kilka miesięcy i zapewne niektórzy przestali już wierzyć, że w ogóle kiedykolwiek zostanie ukończona.
Ale że nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło dokończyłam budowę będąc na zwolnieniu lekarskim (ostra angina).

Mam nadzieję, że się spodoba.

Najpierw przedstawię aktualnych mieszkańców:

Dworek należy do Adelajdy. Odziedziczyła go po babce i sprowadziła do niego niedawno. Mieszka w nim razem ze służącą. Często przyjmuje, mniej lub bardziej pożądanych, gości. Miejscowa ludność nie jest przychylnie nastawiona do kobiety zważywszy na jej stan panieński i dezaprobatę dla instytucji małżeństwa. W porywach wiejskich plotek posądzana o czary i wampiryzm.

Aron jest kuzynem Adelajdy. Zniewieściały i zmanierowany mężczyzna nie jest zbyt mile widzianym gościem. Dawniej majętny, obecnie zadłużony przez długi hazardowe. Pomieszkuje u kuzynki, gdzie może żyć wygodnie i na cudzy koszt, czyli tak, jak najbardziej lubi.

Medsy to pokojówka i kucharka Adelajdy. Prosta, niewykształcona kobieta. Bezgranicznie oddana swojej pani. Lubi pracę. Zarobione pieniądze wysyła rodzinie. Wystarcza jej utrzymanie i dach nad głową w dworku. Nie lubi Arona. Uważa go za naciągacza i darmozjada. Z niecierpliwością czeka, aż się wyprowadzi.

Pora na pokazanie domu.

Widok na całą parcelę w dzień:

Wejście (widok z lewej)...

i z prawej...

Przed domem znajdują się dwa ozdobne kwietniki w kształcie koła. Zaprojektowane przez babkę Adelajdy.

Po prawej stronie domu znajduje się mały potok z kamienistym dnem. Jest przejrzysty lecz nie mieszkają w nim żadne rybki.

A teraz widok na tyły dworku, gdzie znajduje się drugie wejście (przez taras). Za domem jest wypielęgnowany ogród.

Teraz widok w bezchmurną noc, kiedy na niebie widać gwiazdy.

Z lotu nietoperza:

Wejście:

I widok na nocny ogród:

Główne wejście do domu:

Hol. Naprzeciwko drzwi do sypialni pani domu. Po prawej (niewidoczne) drzwi do pokoju gościnnego, który aktualnie zajmuje Aron, po lewej (niewidoczne) drzwi do łazienki. Przed sofą wejście do saloniku.

Wejście do biblioteki:

Wnętrze biblioteki, w której zgromadzono wiele rzadkich woluminów. Książki stoją na półkach poukładane alfabetycznie i tematycznie. Jest to jedno z ulubionych miejsc Adelajdy. Spędza tu długie godziny na czytaniu ulubionych lektur i zgłębiając wiedzę na interesujące ją tematy.

Znajduje się tu również biurko, przy którym można albo zagłębić się w lekturze albo pisać długie listy.

Jedno z większych i jaśniejszych pomieszczeń należy do pani domu. Stanowi sypialnię połączoną z garderobą. Oba umowne pomieszczenia oddzielone są parawanem.

Część sypialna:

Obowiązkowo kominek, na chłodniejsze wieczory i noce:

Część garderobiana:

Przejdźmy teraz do saloniku. Urządzony jest tak, by w ciszy i spokoju można było oddawać się pogawędkom.

Stoi tu zegar po babce, o który pieczołowicie troszczy się Medsy.

Z saloniku prowadzi wyjście na taras.

W drugim skrzydle domu znajduje się jadalnia:

Tuż obok niej kuchnia, królestwo Medsy. Prosta lecz funkcjonalna:

Miejsce, do przygotowywania posiłków.

Obowiązkowo piec:

Zapas wina i co mniej cenne naczynia:

Madsy również posiada swój pokój. Bardzo skromny, jednak utrzymany w nienagannym porządku. Znajdują się w nim jedynie niezbędne sprzęty.

Miejsce do spania:

Prowizoryczna łazienka:

Pokój gościnny, który obecnie zajmuje Aron, jest niewielki jednak urządzony ze smakiem. Meble są kosztowne i wygodne.

Przyszedł czas na łazienkę dla państwa:

A teraz wychodzimy z domu tylnym wyjściem, czyli prosto na taras:

Z którego rozpościera się widok na ogród:

W dzień ...

i w nocy ...

W przydworkowym ogrodzie nie może zabraknąć też fontanny i miejsca, gdzie w ciszy, spokoju i otoczeniu roślinności można usiąść i porozmyślać nad sensem życia czy mniej ważnych sprawach.

I na koniec, najciekawsze z miejsc. Jest to pomnik kobiety, którego pochodzenia nie zna żaden z mieszkańców miasta. Nikt też nie wie na pewno, kim jest kobieta, którą przedstawia. Krążą jednak na jej temat przeróżne legendy. Jedna z nich głosi, że jest to dziewczyna z ubogiej rodziny, w której zakochał się dziedzic dworu. Rodzina zmusiła go do ślubu z bogatą szlachcianką o zimnym sercu. Nie porzucił on jednak swojej ukochanej. Zdradzał z nią też swoją oziębłą małżonkę. Gdy ta dowiedziała się o zdradzie, w tajemnicy przed mężem wygnała kobietę do pobliskiego lasu, gdzie rozszarpały ją dzikie zwierzęta. Dziedzic nigdy nie dowiedział się, jak zniknęła jego ukochana, ani tego, że pod sercem nosiła jego dziecko. Wystawił jej jednak pomnik, przy którym spędzał długie godziny. Małżonka jego rozkazała zniszczyć pomnik, co też uczyniono, jednak następnego ranka stał on ponownie na swoim miejscu, nietknięty. I tak stoi do dziś.

KubuS
23.03.2006, 16:29
Wow! Prześliczny jak zawsze. To chyba najlepsze dzieło Twojego autorstwa. Wszystko dopracowane do najmniejszego szczególiku (meble, stroje itd.)
Mieszkańcy zamieszkujący dworek też są całkiem sympatyczne ^^'
Ah i te Twoje ogrody *________*
Ah i to łóżko w sypialni *_________*
Ah i ten wspaniały klimat *__________*
Ah i te tapety *___________*
Ah i te mebelki *___________*
Cudeńko. Jeśli simsy chodziłyby mi jak należy, pierwszy bymgo ściągnął :D

saya
23.03.2006, 16:42
No, no ^^ Domek ma swój nieprzeciętny klimat ^^ Nie jest co prawda w moim stylu, bo ja lubię nowoczesność, ale i tak mnie urzekł. Brawo, świetna robota ^^

Chocolatté
23.03.2006, 16:45
nie lubię takiego stylu, ale muszę przyznać, że to Ci się udało ^^ cudowne! 10/10.

koslawy
23.03.2006, 16:48
W moim stylu też nie jest - bo tak jak Say, wolę nowoczesność :P

Dom jest świetny, ale tym razem się czepnę kilku rzeczy ^^

Nie pasuje mi bowiem kilka przedmiotów. Np. ten wazon z róży w holu. patera z cytrynami w jadalni, zasłony i łóżko w sypialni.
To łóżko ma, jak dla mnie, zbyt nowoczesny kształt :P

I brakuje mi tutaj takiego wielkiego, obfitego ogrodu - takiego, jaki często jest w Twoich produkcjach.

Ale i tak mi się bardzo podoba ;D

P.S. Teraz to się chamsko czepnę XD W kuchni jest kominek. Dziwny kominek, bo dreno leży na samej podłodze. A podłoga jest drewniana. Pożar murowany XD

Eveline
23.03.2006, 16:55
Nie pasuje mi bowiem kilka przedmiotów. Np. ten wazon z róży w holu. patera z cytrynami w jadalni, zasłony i łóżko w sypialni.
To łóżko ma, jak dla mnie, zbyt nowoczesny kształt :P
Wazon mi też nie pasuje, zapomniałm go usunąć. Patera jak najbardziej mi tam pasuje, a łóżko, nie wiem co widzisz w nim nowoczesnego O.O

I brakuje mi tutaj takiego wielkiego, obfitego ogrodu - takiego, jaki często jest w Twoich produkcjach.
No, mnie też, ale niestety, nie wiem jak można wykraczać poza teren działki, a to największa, jaka jest dostępna.

P.S. Teraz to się chamsko czepnę XD W kuchni jest kominek. Dziwny kominek, bo dreno leży na samej podłodze. A podłoga jest drewniana. Pożar murowany XD
Nie mogłam znależć innego kominka który mógłby służyć za piec w kuchni w dworku. Jeśli taki masz to ja poproszę.

koslawy
23.03.2006, 17:02
W łóżku... Ee... nie wiem, nie pasuje mi ten okrągły kształt :P
A patera nie wiem... wydaje mi się, że jest jakaś szklana, plastikowa? o_O
Ale dobra, nie przejmuj się - z moim wzrokiem jest coraz gorzej xD

A z kominkiem to był taki jakby żart :> Sam takiego też nie mam ;)

Nirrti
23.03.2006, 17:13
przecudny!!!!!!!
bezapelacyjnie 10/10!!!
domek z zewnątrz:
bryła ładna, aczkolwiek ze wszytkich elementow najmniej mi sie podobala. oprócz tego nie mam żadnych zastrzeżeń. ogród ćlicny.
wnętrze:
och tak, jest klimat, i to w dodatku mój ulubiony styl~___~. uwielbiam takie domki, tym bardziej, że ten jest zrobiony doskonale! mebelki wszędzie pasują, wszytko ładniutkio rozmieszczone i jeszcze jeden plusik za to, że nie zrobiłaś kolosa, które ogląda siem koszmarnie długo. twój domek jest w sam raz. ilość zdjęć mnie nasyciła i równocześnie nie zanudziła.
do tego takie postacie....no prawdziwe cudeńko!
p.s. niektóre meble ustawione są skośnie...czy zrobiłaś to kodem? wiem, że na tym forum już na pewno ktoś go podawał, ale ja nie mogę się doszukać i czy byłabyś tak miła i go podała? bardzo by się przydał*______*
pozdro

Eveline
23.03.2006, 17:15
Jasne, nie ma problemu: boolprop allow45degreeangleofrotation true

Yanade
23.03.2006, 17:33
Nie no domek jest śliczny!Uwielbiam domy w takim stylu,takie tajemnicze,pełne mroku brrr.Dałabyś do ściągnięcia postać Adelajdy?Ona jest poprostu urocza :P

Nirrti
23.03.2006, 17:44
dzięki eveline, dzięki wielkie:*
a zrobisz jeszcze jakiś domek?

Calintz
23.03.2006, 17:50
Jeju, Eveline, jak zawsze piękny domek:) w prawdzie tak jak Saya i Koslawy wole domki nowozesne, ale ten domek mnie urzekł, ponieważ ma w sobie "To coś". świetna robota(jak zawsze) 10/10:)

Toxic
23.03.2006, 19:30
Domek jest super, lubie takie staromodne :) 10/10 poprostu boski jest

riannon
24.03.2006, 11:57
Domek jest śliczny. Brakuje mi tu jakiegos większego ogrodu. Ale fajnie wyglądają te konie na bramie:P Fajny, staromodny klimat. Bardzo mi sie podoba.

Eveline
24.03.2006, 11:58
Dałabyś do ściągnięcia postać Adelajdy?Ona jest poprostu urocza :P
Niestety, jest zrobiona w grze i nie mam jej jak spakować (próbowałam przez Sims PE, ale nic z tego nie wyszło). Będzie ją można ściągnąć razem z domkiem, ale jeszcze nie teraz.

a zrobisz jeszcze jakiś domek?
Mam nadzieję. Niestety, angina się skończyła a wraz z nią zwolnienie lekarskie i czas wracać do pracy. Ale kiedy znajdę czas to na pewno coś jeszcze powstanie.

Brakuje mi tu jakiegos większego ogrodu.
Mi też, ale nie było większej działki.

Choco
24.03.2006, 12:51
WOW *zatkało go* Super dwór, utrzymany w jednym - antycznym stylu! A ogród - MIODZIO!!

Melicyanda
24.03.2006, 15:53
Piękny!!:):)9,9/10!:-]

Kimberly :-)
24.03.2006, 17:50
Ten....ten dom jest przecudowny!!!!!! Taki genialny! 10/10 bezapelacyjnie!

kira1992
24.03.2006, 18:47
Ładny domek. Najbardziej podoba mi sie z zewnątrz. Ogród jest przepiekny! :D

art star
24.03.2006, 20:51
Eveline . . .Eveline . . . Nie wiem jak ty to robisz ale wszystkie twoje parcele mi się podobają. Tu jednak według mnie jest za dużo tych kwiatków wokół drzew. Ale i tak 10/10

diza
25.03.2006, 07:05
Super, wszystko jest na 10/10

Harpsichord
25.03.2006, 08:33
...staroświeckiej architektury :P .
Prześlicznyyy *______* .
Mógłbym w nim mieszkać *_* .

Heavenly
26.03.2006, 18:24
Wypowiem sie krótko - nigdy nie widziałam czegoś równie pieknego - Twa rezydencja jest super- masz wielki talent

...:Chocolate:...
26.03.2006, 20:20
Bajeczny. Uwielbiam ten styl i nie mam się czego czepić :) Czekam na kolejne domy w tym typie :) 10/10 bez dwóch zdań.

Apostołka
26.03.2006, 20:55
Cudenko. I w srodku i na zewnatrz i wogole jest piekny. Mozna go sciagnac? :P Tylko mieszkancy tego jakze uroczego dworku troche mnie przerazaja ;P Szczegolnie Adelajda... Ta blada cera... 10/10 :D

she
26.03.2006, 22:18
Mmm, śliczne, pozazdrościć talentu ^^'
Nie mogę się doczekać linku, jednak wątpię, aby moje simy udźwignęły ten domek ; p

konwallia
27.03.2006, 08:50
Bryłą nie zachwyciła mnie niczym szczególnym. Jednak wnętrza... Mmm... mimo, że to nie mój styl, to bardzo mi się podobają. Czuc w nich ducha czasu. Wszystko ma ręce i nogi, jakąs symetryczną linię, nic nie jest zbytnio zagracone, czy zbyt puste. Wszystkie meble i sprzęty jak najbardziej na swoim miejscu. Najbardziej zachwyciła mnie biblioteka oraz sypialnia (ta z okrągłym łóżkiem), najmniej - kuchnia, która odstaje trochę od reszty. Piękny klimatyczny ogród (miejsce z fontanną genialne) jak najbardziej na plus.

Margierytka
27.03.2006, 08:56
Konwallia czytasz mi z ust??? Fakt Eve - to ten dworek z zewnątrz jest mało dworkowaty.

Wnętrza fantastyczne, chociaż na części - choćby sekretarzyku i stole chlewi się tekstura. Ja chyba ściągnę te bajerki s sims2recources i podmienię im teksturę bo meshe są nawet nawet. Natomiast kuchnia jest zbyt nowoczesna - szafki jedynie lekko stylizowane. Te maxisowe szafki - najdroższe - tu prezentowałyby się lepiej.

PS - Ogród faktycznie bomba. Najlepiej właśnie Ci wychodzą ogrody. Nie powinnaś się może przebranżowić in real?

Andil
27.03.2006, 13:49
Czytałam już wiele podobnych postów w tym temacie, ale po prostu muszę to napisać. Ten dom jest boski! Po prostu cudo. :D

Eveline
27.03.2006, 20:58
Wnętrza fantastyczne, chociaż na części - choćby sekretarzyku i stole chlewi się tekstura. Ja chyba ściągnę te bajerki s sims2recources i podmienię im teksturę bo meshe są nawet nawet.
Ale sekretarzyk i stół nie są z sims2recources. A stół jest taki trochę dziwny bo on się składa z dwóch części. Na pół jest podzielony :D

Przebranżowić? Oj obawiam się, że wolałabym nie zaczynać już od nowa. Póki co moja firma jakoś tam prosperuje i chyba lepiej niech tak zostanie. Na dwie prace nie mam niestety czasu.

Co do bryły ... przeglądałam co mi wpadło w ręce odnośnie fotek różnych dworków (nie miałam pojęcia jak zacząć) i stwioerdziłam, że kiedy robiłam coś nie foremnego, to wychodziło bardzo "nie dworkowe". To jedyne, co w moich oczach zdobyło aprobatę i wyglądało właśnie tak, jak (moim zdaniem) powinno.

Ogród ... mi się nie widzi. Za mały :D W planach miałam coś naprawdę fajnego ale zabrakło miejsca na działce.

Dworek dam do ściągnięcia w połowie kwietnia dopiero. Jest przygotowany na pewien konkurs i nie mogę dac go "do ludzi" przed ogłoszeniem wyników. Mam nadzieję, że tam się również spodoba tak, jak wam :)

eve_xxl
28.03.2006, 10:18
:O Jejku nie moge sie napatrzeć :O

Ja robiąc takie domy przy zrobieniu holu dalej nie mam pomysłu
A ten ogród jest poprostu cudny moglabyś podać link ze stroną na której znalazłaś te fajne pokrycia terenu
plis plis :D
.............................10/10................................. :)

Eveline
29.03.2006, 18:45
moglabyś podać link ze stroną na której znalazłaś te fajne pokrycia terenu
plis plis :D

Pokrycia terenu (przynajmniej większość) pochodzą ze strony Justy http://www.justa-web.de/ ale chyba już nie funkcjonuje :(

Koniczynka
29.06.2006, 12:02
zewnatrz 8/10
wnetrze chaty 7/10 bo to troche nie moj styl, ale b ladnie tam masz
i ogolnie dostajesz jeszcze plusa za przedstawienie mieszkancow ;)
srednia: 7,5/10

Skate_misia
29.06.2006, 12:22
Domek przecudny (kompletnie nie mój styl, ale spodobał mi się):
+ bryła - zwyczajna zachwyca prostotą i elegancją
+ ogród - przecudny doskonale oddaje klimat pomieszczeń
+ wnętrza - są stylowe, typowe dla dworu i są utrzymywane w jednakowym stylu bez szaleństw
jedyny - sypialnia z tym okrągłym łożem - trochę się odbiła od całości ale jest ok.

Ocena końcowa 9,98/10 (5+)

Nox
30.06.2006, 08:26
Jak zwykle perfekcyjne, nawet najdrobniejsze szczegóły, jak ty to robisz? 10/10

Makabrus
30.06.2006, 09:28
Wszytsko super ale ta prowizoryczna łazienka nie pasuje do całości !
Dlatego 9/10 a nie 10:P

Master of Disaster
30.06.2006, 17:54
Skomentuję to tylko jednym słowem: WOW. Domek jest super. Ja bym chyba nie miała tyle cierpliwości.

afaiks
07.07.2006, 12:42
Niezbyt mi się podoba- nie ma powowdu, ale jakoś tak. Doceniam jednak kształt budynku i ogród
5/10

CoRnEliA :)
07.07.2006, 14:00
Domek jak z obrazka, wszystko pięknie dopasowane, czuc ten klimacik... ocena bez wątpienia 10/10 :)