PDA

Zobacz pełną wersję : The Sims 2: Własny biznes - uzyskiwanie dochodów w firmach z kierownikiem

Cay
24.03.2006, 06:07
Eureka!
Po godzinach grania i testowania różnych opcji w końcu pokonałem trudności związane z uzyskiwaniem dochodów z własnych firm prowadzonych przez kierownika!
Jakoś nie chciałem wierzyć, ze jest to niemożliwe skoro wymyślono opcje kierownika...
Wszystkie moje biznesy przynosza już dochód (czasem jest to w prawdzie dochód 0 lub 100 ale nie mam już wrednych komunikatów, że pod twoją nieobecnośc przedsiębiorstwo nie zarobiło ani grosza:D:D:D

Jak mniemam jestem pierwsza osobą, która dokonała tego podboju terenów dziewiczych i zaznaczam, że uczyniłem to beż używania żadnych kodów!

No to się nachwaliłem sam siebie:D
Kesli są zainteresowani mogę skomponowac mały poradnik simbiznesmena...:D
Za darmo.

No to tak

Opcje dotyczą wyłącznie działalności biznesowej prowadzonej przez kierownika, co jest ważne, bowiem jak wiadomo ma sie to nijak do prowadzenia interesu samodzielnie.
------------------------
Podstawowa sprawa - jeden biznes nigdy (na 99%) nie przyniesie automatycznych zysków.
Pisze na 99% bo raz jednak tak mi sie zdarzyło

Zakładamy sklep - szczerze mówiac najbardziej dochodowa działalność w simbiznesie to galerie sztuki. Przy umiejetnym zakupie obrazów i rzeźb sim jest w stanie wyciągnąć z 48 godziinej sesji od 40 do 70 tysięcy!
W zakłądce finanse naszej firmy mamy wyszczególnione bilanse, są tam bodajże cztery kolumny, które pokazują dochody, zyski iitp.
Nas interesuje kolumna zaznaczona jako dochód globalny ( największe sumy tam są i bilans dochodów i wydatków będzie na minus - sorry ale pisze z pamięci)

Pracujemy w biznesie osobiście do czasu aż bilans w tej kolumnie osiągnie mniej więcej równowagę - czyli straty będa niewiellkie ( bo ze swojego doświadczenia widzę, że zysków tam się osiagnąć nie da przy inwestowaniu)
Nie zatrudniamy kierownika!
Przy większej ilości pracowników i osobistym nadzorze kierownik jedynie psuje dzialalność, co chwila biega do pracowników i wydaje im idiotyczne polecenia anulując tym samym nasze!
W mojej galerii miałem aż sześciu pracowników podzielonych na trzy zmiany co pozwalało mojemu simowi bez większych trudności przebywać w pracy nawet po 6 dni non stop bez straty samopoczucia.

Kiedy uzyskamy odpowiednią ilość gotówki ze sprzedaży kupujemy drugi i trzeci biznes - w zasadzie dowolny, ale tylko za pieniądze zdobyte drogą handlu!
Jeżeli użyjecie kodu i dodacie sobie gotówki cała ta kasa pójdzie w wasze koszta i zwiększy ujemny bilans przedsiębiorstwa!!!!
To jest ciekawy haczyk i w sumie bardzo dobry, bo w ten sposób eliminuje szybkie zdobywanie "brudnej forsy" Oczywiscie można dobrać sobie opieniadze z kodu ale wydłuży to okres w którym dojdziemy do wymaganej rentowności bo ilośc dobranej kasy musi się zbilansować z uzyskanymi przez nas dochodami w grze- czyli droga dłuższa.

Kupujemy drugi i trzeci biznes
Natycnmiast o ile to mozliwe zatrudniamy kierowników we wszystkich naszych biznesach, także w tym pierwszym prowadzonym dotychczas osobiście
Wówczas przekonacie się, że was pierwszy biznes też zacznie przynosić dochody automatyczne.
W zasadzie nie stwierdziłem znaczenia rang posiadanych przez kierowników na sposób ich zarządzania i uzyskiwania dochodów, ale jeszcze to testuje i moze się okazać ze ma to jakieś znaczenie.
Jedyny istotny czynnik kierowniczy to długośc jego pracy w danym przesiębiorstwie.
Wpływa on na długośc rozmów telefonicznych prowadzonych w celu kontroli biznesu.
I tak:
dla kierownika mianowanego z grona moich pracowników w pierwszym biznesie (galerii) potrzebuje ok 20 min rozmowy aby wszystko było ok
Dla innych ta rozmowa trwa zawsze około 2 godzin!
Przy większej ilości biznesów spędzenie 8 godzin przy telefonie dziennie mija się z celem:D

Nowe biznesy
Jeżeli chcemy aby nowe biznesy przynosiły dochód automatyczny (za pomocą kierownika) NIE INWESTUJEMY W NIE!!!
Najlepiej kupić gotowy niedrogi biznesik wstawić kierownika i patzreć na zyski:)
Każda inwestycja jak już mówiłem wydłuża okre uzyskania rentowności

Kolejna sprawa kontrola biznesów
Samo codzienne dzwonienie do firmy nie wystarczy i po paru dniach dochody spadają dośc gwałtownie ( przynajmniej ja tak mam) Nalezy gdzies tajk co trzy dni odwiedzić biznesi pobyc tam kilka godzin (mozna dziennie obskoczyć nawet 6 biznesów z pozytkiem dla póżniejszych dochodów)

I w końcu kierownicy

Starajcie się utrzymmywac tych samych ludzi na stanowiskach kierowniczych. Niech wasi simowie nie podkupują sobie kierowników bo wszystkim im to wyjdzie na gorsze, lepiej pobyć trochę w biznesie osobuiście i pomóc zatrudnionemu pracownikowi zdobyć potrzebne rangi a następnie go awansowac
Staż pracy kierownika w firmie wpływa jak już pisałem w efekcie na długośc rozmów telefonicznych.
Przy każdej wizycie kontrolnej w bioznesie zaczynajcie od ustalenia pensji dla kierownika!
Może się bowiem okazać że tuż po wejsciu do firmy kierownik rzuci prace!!
Nalezy zawsze sprawdzić, czy pensja jest na odpowiednim poziomie ( a poziom rośnie niemal za kazdym naszym pobytem)
Nie oszczędzajcie na pensjach dla kierowników - niech mają zawsze wysoką)

Na koniec
Nigdy wszystkie biznesy nie będą przynosić zysków( widzę, ze zawsze jeden nie zarabia żadnych pieniędzy) tworząc kolejne firmy powodujemy że wiecej ma zyskli a zawsze tylko jeden nie ma.

To na razie wsszystko co mi przyszło do głowy

Acha - nie ma lepszych i gorszych biznesów jezeli chodzi o automatyczne zarządzanie! Asortyment raczej nie ma tu znaczenia.

wielbiciel the sims 2
24.03.2006, 06:44
Daj ten poradnik. :)

Lea
24.03.2006, 08:12
Cay albo chociaz podpowiedzi :D

harpija
24.03.2006, 08:40
No to gratuluję. ja do tego czasu się męcze z nimi,ale dochody mam. I to nawet niezłe. Mam fabrykę czekolady i kwiaciarnie. Myślę nad założeniem sklepu z robotami. Chociaż wolałabym pociągnąć interes p.Nogi z Werony B)

Xsiver sim
24.03.2006, 12:49
Eureka!
Po godzinach grania i testowania różnych opcji w końcu pokonałem trudności związane z uzyskiwaniem dochodów z własnych firm prowadzonych przez kierownika!
Jakoś nie chciałem wierzyć, ze jest to niemożliwe skoro wymyślono opcje kierownika...
Wszystkie moje biznesy przynosza już dochód (czasem jest to w prawdzie dochód 0 lub 100 ale nie mam już wrednych komunikatów, że pod twoją nieobecnośc przedsiębiorstwo nie zarobiło ani grosza:D:D:D

Jak mniemam jestem pierwsza osobą, która dokonała tego podboju terenów dziewiczych i zaznaczam, że uczyniłem to beż używania żadnych kodów!

No to się nachwaliłem sam siebie:D
Kesli są zainteresowani mogę skomponowac mały poradnik simbiznesmena...:D
Za darmo.
Bardzo proszę o skopiowanie.Ja uważam że zdobywanie kasy do syzyfowa praca :D :D

Pawlq
24.03.2006, 12:51
Cay podaj plix.

abacusca
24.03.2006, 13:18
Cay proszę daj ten poradnik albo chociaż wskazówki.

Cay
24.03.2006, 13:48
No to tak

Opcje dotyczą wyłącznie działalności biznesowej prowadzonej przez kierownika, co jest ważne, bowiem jak wiadomo ma sie to nijak do prowadzenia interesu samodzielnie.
------------------------
Podstawowa sprawa - jeden biznes nigdy (na 99%) nie przyniesie automatycznych zysków.
Pisze na 99% bo raz jednak tak mi sie zdarzyło

Zakładamy sklep - szczerze mówiac najbardziej dochodowa działalność w simbiznesie to galerie sztuki. Przy umiejetnym zakupie obrazów i rzeźb sim jest w stanie wyciągnąć z 48 godziinej sesji od 40 do 70 tysięcy!
W zakłądce finanse naszej firmy mamy wyszczególnione bilanse, są tam bodajże cztery kolumny, które pokazują dochody, zyski iitp.
Nas interesuje kolumna zaznaczona jako dochód globalny ( największe sumy tam są i bilans dochodów i wydatków będzie na minus - sorry ale pisze z pamięci)

Pracujemy w biznesie osobiście do czasu aż bilans w tej kolumnie osiągnie mniej więcej równowagę - czyli straty będa niewiellkie ( bo ze swojego doświadczenia widzę, że zysków tam się osiagnąć nie da przy inwestowaniu)
Nie zatrudniamy kierownika!
Przy większej ilości pracowników i osobistym nadzorze kierownik jedynie psuje dzialalność, co chwila biega do pracowników i wydaje im idiotyczne polecenia anulując tym samym nasze!
W mojej galerii miałem aż sześciu pracowników podzielonych na trzy zmiany co pozwalało mojemu simowi bez większych trudności przebywać w pracy nawet po 6 dni non stop bez straty samopoczucia.

Kiedy uzyskamy odpowiednią ilość gotówki ze sprzedaży kupujemy drugi i trzeci biznes - w zasadzie dowolny, ale tylko za pieniądze zdobyte drogą handlu!
Jeżeli użyjecie kodu i dodacie sobie gotówki cała ta kasa pójdzie w wasze koszta i zwiększy ujemny bilans przedsiębiorstwa!!!!
To jest ciekawy haczyk i w sumie bardzo dobry, bo w ten sposób eliminuje szybkie zdobywanie "brudnej forsy" Oczywiscie można dobrać sobie opieniadze z kodu ale wydłuży to okres w którym dojdziemy do wymaganej rentowności bo ilośc dobranej kasy musi się zbilansować z uzyskanymi przez nas dochodami w grze- czyli droga dłuższa.

Kupujemy drugi i trzeci biznes
Natycnmiast o ile to mozliwe zatrudniamy kierowników we wszystkich naszych biznesach, także w tym pierwszym prowadzonym dotychczas osobiście
Wówczas przekonacie się, że was pierwszy biznes też zacznie przynosić dochody automatyczne.
W zasadzie nie stwierdziłem znaczenia rang posiadanych przez kierowników na sposób ich zarządzania i uzyskiwania dochodów, ale jeszcze to testuje i moze się okazać ze ma to jakieś znaczenie.
Jedyny istotny czynnik kierowniczy to długośc jego pracy w danym przesiębiorstwie.
Wpływa on na długośc rozmów telefonicznych prowadzonych w celu kontroli biznesu.
I tak:
dla kierownika mianowanego z grona moich pracowników w pierwszym biznesie (galerii) potrzebuje ok 20 min rozmowy aby wszystko było ok
Dla innych ta rozmowa trwa zawsze około 2 godzin!
Przy większej ilości biznesów spędzenie 8 godzin przy telefonie dziennie mija się z celem:D

Nowe biznesy
Jeżeli chcemy aby nowe biznesy przynosiły dochód automatyczny (za pomocą kierownika) NIE INWESTUJEMY W NIE!!!
Najlepiej kupić gotowy niedrogi biznesik wstawić kierownika i patzreć na zyski:)
Każda inwestycja jak już mówiłem wydłuża okre uzyskania rentowności

Kolejna sprawa kontrola biznesów
Samo codzienne dzwonienie do firmy nie wystarczy i po paru dniach dochody spadają dośc gwałtownie ( przynajmniej ja tak mam) Nalezy gdzies tajk co trzy dni odwiedzić biznesi pobyc tam kilka godzin (mozna dziennie obskoczyć nawet 6 biznesów z pozytkiem dla póżniejszych dochodów)

I w końcu kierownicy

Starajcie się utrzymmywac tych samych ludzi na stanowiskach kierowniczych. Niech wasi simowie nie podkupują sobie kierowników bo wszystkim im to wyjdzie na gorsze, lepiej pobyć trochę w biznesie osobuiście i pomóc zatrudnionemu pracownikowi zdobyć potrzebne rangi a następnie go awansowac
Staż pracy kierownika w firmie wpływa jak już pisałem w efekcie na długośc rozmów telefonicznych.
Przy każdej wizycie kontrolnej w bioznesie zaczynajcie od ustalenia pensji dla kierownika!
Może się bowiem okazać że tuż po wejsciu do firmy kierownik rzuci prace!!
Nalezy zawsze sprawdzić, czy pensja jest na odpowiednim poziomie ( a poziom rośnie niemal za kazdym naszym pobytem)
Nie oszczędzajcie na pensjach dla kierowników - niech mają zawsze wysoką)

Na koniec
Nigdy wszystkie biznesy nie będą przynosić zysków( widzę, ze zawsze jeden nie zarabia żadnych pieniędzy) tworząc kolejne firmy powodujemy że wiecej ma zyskli a zawsze tylko jeden nie ma.

To na razie wsszystko co mi przyszło do głowy

Acha - nie ma lepszych i gorszych biznesów jezeli chodzi o automatyczne zarządzanie! Asortyment raczej nie ma tu znaczenia.

▫Molly▫
24.03.2006, 16:18
"Jeżeli użyjecie kodu i dodacie sobie gotówki cała ta kasa pójdzie w wasze koszta i zwiększy ujemny bilans przedsiębiorstwa!!!!"- Cay

Przecież można wpisać kod i narobić sobie kasy jeszcze przed rozpoczęciem biznesu. No problem !

Moim zdaniem wyczerpujący poradnik :)

miracidium
24.03.2006, 17:12
Bardzo dobry poradnik. A jak ma się kasę wcześniej?? Mój sim zanim jeszcze kupiłam Włąsny biznes zarobił ponad 200 tyś simolenów więc jak będę te pieniądze inwestować to też obniży mi się ten poziom??

Cay
25.03.2006, 00:06
Bardzo dobry poradnik. A jak ma się kasę wcześniej?? Mój sim zanim jeszcze kupiłam Włąsny biznes zarobił ponad 200 tyś simolenów więc jak będę te pieniądze inwestować to też obniży mi się ten poziom??
Wedłu mojej wiedzy 0 nie.
Mój sim też miał zarobione trichę grosza z poprzedniej wersji gry i jak kupił biznes od razu miał z niego zyski.
Jednak to raczej jest przypadek jeden ba sto, przeważnie sam zakup biznesu czy też zbudowanie go sa kosztami na tyle dużymi, ze bilans będzie ujemny przez jakiś czas.

pocia
25.03.2006, 13:06
heh ja znam lepszy;p (czyli moj;p)
robisz sklep w domu
w sklepie znajduja sie tylko zabawki!
nie zatrudniasz zadnych pracownikow
jak beda juz zyski (i jak twoj sim bedzie mal przynajmiej srebre rangi kasjera, sprzedawcy i magazyniera) to robisz roboty, do złotej rangi:)
konstruucjesz 2 sługusów - beda to twoi pracownicy:))
potem zbierasz zlotą range frorysty i zabawkarza:)
i tym sposobem mam 100 tys. zysków, 10 poziom sklepu, 300 pare gwiazdek:) i rangi:
złote - kasjera, sprzedwacy i magazyniera i srebrna frorysty

Dan
25.03.2006, 15:04
W końcu mój sklep zarabia. Przez długi czas nie mogłem nic zarobić a to dzisiaj patrzę i jest.
Mój pierwszy dochód odkąd posiadam kierownika i nie muszę jeździć do sklepu.

http://img84.imageshack.us/img84/1733/bizness6wu.png (http://imageshack.us)

MayerBoss
25.03.2006, 15:06
Ja juz od dawna zarabiam co to za wielki problem :/

Dan
25.03.2006, 15:15
MayerBoss - Widocznie problem, to że coś robisz to nie znaczy, że inni też. Mnie egoizmu więcej altruizmu.

myszka95
27.03.2006, 17:13
A ja mam pytanie- zatrudniłam procownice ze złotą rangą stylisty na parceli publicznej, co zrobic żeby była kierowniczką? bo nie ma opcji w stylu "zaproponuj posadę kierwonika"...

Ayla
27.03.2006, 17:59
Musi mieć jeszcze jedną rangę, na przykład sprzedawcy lub kasjera. Może być brązowa.

Konrad 2
27.03.2006, 18:19
Ja mam pare pytan, narazie mam jeden sklep Wieczne Dziecko i sprzedaje tam wszystkiego rodzaju zabawki tworzone i czasem jakas rzeszba misia czy pluszak i roboty, przynosza duze zyski jak tam jestem i mam pare pytan w sprawie do prowadzenia biznesu przez kierownika:
1 Kogo nazlezy zatrudnic by biznes szedl w dobrym kierunku? Kasjera, sprzedawce Kierownika chyba obowiazkowo, kogo zatrudnic by robil zabawki i inny pracownik magazynier je uzupelnial? Da sie tak zrobic by podczas ich pracy zabawkarz je robil i magazynier je uzupelnial? TO chyba takie jedno pytanie ktore mnie najbardziej dreczy. Jak juz sie dowiem to zakupie inne biznesy i zrobie tak jak zostalo napisane.(Jezeli nie mozna zrobic tak by zabawkarz produkowal je a magazynier uzupelnial to nie bedxzie wielkiego problemu jak sobie podjade co pare dni i uzupelnie ale chodzi mi o to czy moga uzupelniac pod nie obecnosc czy nie)

Dan
27.03.2006, 18:55
Z tego co wiem, to po przyjeździe na parcele publiczną jest ona w takim stanie jak przed opuszczeniem jej ostatnim razem, gdy się było na tej parceli.

Lea
27.03.2006, 19:10
Ja mam pare pytan, narazie mam jeden sklep Wieczne Dziecko i sprzedaje tam wszystkiego rodzaju zabawki tworzone i czasem jakas rzeszba misia czy pluszak i roboty, przynosza duze zyski jak tam jestem i mam pare pytan w sprawie do prowadzenia biznesu przez kierownika:
1 Kogo nazlezy zatrudnic by biznes szedl w dobrym kierunku? Kasjera, sprzedawce Kierownika chyba obowiazkowo, kogo zatrudnic by robil zabawki i inny pracownik magazynier je uzupelnial? Da sie tak zrobic by podczas ich pracy zabawkarz je robil i magazynier je uzupelnial? TO chyba takie jedno pytanie ktore mnie najbardziej dreczy. Jak juz sie dowiem to zakupie inne biznesy i zrobie tak jak zostalo napisane.(Jezeli nie mozna zrobic tak by zabawkarz produkowal je a magazynier uzupelnial to nie bedxzie wielkiego problemu jak sobie podjade co pare dni i uzupelnie ale chodzi mi o to czy moga uzupelniac pod nie obecnosc czy nie)
Oczywiscie ze moga! Od czego sa rangi Zabawkarza i Magazyniera? U mnie normalnie zabawkarz zauwa przy warsztacie, magazynier uzupelnia, sprzedawca sprzedaje i oczywiscie kasjer przyjmuje zaplate. Problem mam tylko z kierownikiem Ten nie chce przynosic dochodu :D

Konrad 2
27.03.2006, 20:35
Z tym pytaniem chodzilo mi przede wszystkim o to czy idzie automatycznie przedmiot do magazyniera czy jakos inaczej, bo jak jest sie na parceli to zabawki ida do wlasciciela

Lea
27.03.2006, 21:44
A jesli jest magazynier to wyjmuje od wlasciciela i uklada na polkach :D

Caro'tka
07.04.2006, 17:07
co zrobic zeby zatrudnic kierownika?

Aϊda
07.04.2006, 18:56
Caro, Klikasz na telefont, bodajrze na cos typu sklepu, nie pamietam, zatrudnij kierownika...

Caro'tka
07.04.2006, 20:04
Kajduk, u mnie nie mam takiej opcji w telefonie ( w simach)

Vanillienné
07.04.2006, 20:48
co zrobic zeby zatrudnic kierownika?

Jeżeli jakiś twój sim-pracownik ma wiele rang, to kliknij na nim i wybierz - 'awansuj na kierownika'.

Cay
09.04.2006, 03:18
Kilka usprawnień które pzretesatowalem w tzw międzyczasie jak mnie n ie było:)
Przede wszystkim kłania sie Modthesims stronka, gdzie ludzie znacznie usprawnili dodatek biznesowy i uczynili go bardziej realnym.
Po pierwsze polecam ściagnac mody które
- przyspieszają czas podejmowania decyzji o zakupie pzrez klientów. Są cztery wersje od 25% do 100%., ja gram na wersji 25% i uważam że jest w sam raz
- takie które likwidują pewne idiotyczne zachowania klientów pzrebywajacych w sklepie takie jak granie w kulki, nicie na poduszki czy nawet opowiadanie kawałów ( jest tego mnóstwo można sobie wybrać to co akurat chcecie aby w waszych sklepach nie występowało}
I wreszcie takie, które pozwalają waszemu simowi na normalne życie na publicznej czyli, z upływem czasu, mozliwością spania i uczenia się (oczywiście opcjonalnie co komu pasuje)
Biznes od razu nabierze tumieńców i stanie się jakiś taki bardziej biznesowy.

##NEGRA##
09.04.2006, 07:56
W jaki sposob mozna ustawic system np 3-zmianowy dla pracownikow?

Cay
09.04.2006, 19:45
Bardzo prosto w sumie.
Niestety tylko "ręcznie"
Wzywasz wszystkich pracowniuków zaraz jak przychodzisz do pracy , kiedy przyjdą odsyłasz 2/3 do domu pozostaje 1/3. Oni pracują powiedzmy 8 do 10 godzin, dłuzej nie dają rady bo sa zmęczeni, więc odsyłąsz ichdo domu i wzywasz pozostałych z ktorych połowę odsyłasz do domu, gdy się zmęczy druga zmiana znowu wzywasz pracownikó, przychodzą tylko ci, którzy jeszcze nie pracowali i potem od poczatku:)
Majac np 9 zatrudnionych pracują w trójkach:)

Michalunia
09.04.2006, 20:26
a gdy chce kierownika to koniecznie musi być członkiem rodziny?

cornishonka
09.04.2006, 21:57
nie musi byc, ale musi miec jedna zlota range i jedna srebrna, o ile sie nie myle.

domilika
10.04.2006, 15:49
a to ja mam jeszcze pytanko:

czy biznes prowadzony przez kierownika może osiągać kolejne poziomy??

miałam biznes który podkręciłam własnoręcznie do 3 poziomu i zostawiłam w nim kierownika, spokojnie przynosił dochód (około 3000$) chociaż właściciel miał jeden rozpoczęty biznes i druga parcele tylko kupioną. (to moje jedyne doświadczenie z kierownikiem)

i jeszcze jedno: jak wybierać kogo się chce zatrudnić?? bo ja zawsze jak dzwonię po nowych pracowników to mam zaledwie kilka simów i to nie tych co bym ich akurat chciała........

Michalunia
10.04.2006, 17:02
No wiem, że musi mieć rangę taką i taką, ale chodzi mi o dojście do rodziny... musi czy nie???

Cay
17.04.2006, 00:58
Ludzie zgodnie z zasadami każdej gry symulacyjnej jeżeli twój bohater nie jest w danej lokacji nic się tam nie dzieje.
Czyli przekłądajac na nasza grę, jezeli włascicel biznesu fizycznie opuści go to az do jego powrotu w tym miejscu nić się nie wydarzy co miałoby widoczny skutek po ponownym przybyciu własciciela.
Jezeli nie bedzie towaru na pólce A to nie będzie go tam takze jak włascicel wróci ponownie. I nie ma znaczenia że w tzw międzyczsie mozecie ów biznes odwiedzić innym simem i np wykupić cały towar.
wówczas tylko kupujacy straci pieniędze bo właścicel biznesu nic i tak nie zaroni:)
Czy to jest takie skomplikowane?

myszka95
17.07.2006, 07:50
Mam pytanie- czy da się ustalić godziny pracy pracowników- np. Jan Kowalski 8:00-16:00 , Zosia Plujka 10:00 - 19:00 itd...

Justa95
17.07.2006, 09:28
Tak, da się. Jeśli twój sims (właściciel lub ktoś z rodziny) jest cały dzień w sklepie to może np. o 8.00 wezwać pracownika a o 16.00 kliknąć opcję: Zarządzanie -> Zrób sobie przerwę lub Daj dzień wolny (tak przynajmniej pisze w instrukcji). Inaczej (chyba) się nie da.

Ylva
01.08.2007, 18:45
No tak, tylko że to trzeba robic ręcznie i pilnować godzin.
Jeśli chodzi o automatyczne odsyłanie pracowników do domu o tej i o tej godz. to raczej chyba nie mozliwe.

GRUSSSER
16.09.2007, 10:33
a to ja mam jeszcze pytanko:

czy biznes prowadzony przez kierownika może osiągać kolejne poziomy??

miałam biznes który podkręciłam własnoręcznie do 3 poziomu i zostawiłam w nim kierownika, spokojnie przynosił dochód (około 3000$) chociaż właściciel miał jeden rozpoczęty biznes i druga parcele tylko kupioną. (to moje jedyne doświadczenie z kierownikiem)

i jeszcze jedno: jak wybierać kogo się chce zatrudnić?? bo ja zawsze jak dzwonię po nowych pracowników to mam zaledwie kilka simów i to nie tych co bym ich akurat chciała........

Wołasz kogoś, klikasz na opcję "zatrudnij", jak się zgodzi to klikasz: zarządzanie, awansuj na kierownika.

kavala
06.07.2009, 17:18
Ludzie zgodnie z zasadami każdej gry symulacyjnej jeżeli twój bohater nie jest w danej lokacji nic się tam nie dzieje.
Czyli przekłądajac na nasza grę, jezeli włascicel biznesu fizycznie opuści go to az do jego powrotu w tym miejscu nić się nie wydarzy co miałoby widoczny skutek po ponownym przybyciu własciciela.
Jezeli nie bedzie towaru na pólce A to nie będzie go tam takze jak włascicel wróci ponownie. I nie ma znaczenia że w tzw międzyczsie mozecie ów biznes odwiedzić innym simem i np wykupić cały towar.
wówczas tylko kupujacy straci pieniędze bo właścicel biznesu nic i tak nie zaroni:)
Czy to jest takie skomplikowane?
Czy tak się faktycznie dzieje? Bo mnie się wydaje, że jednak w takiej sytuacji powinno się mieć zyski. Sprawdził to ktoś?