Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gothic

Nirrti
12.04.2006, 17:29
Aż się zdziwiłam, gdy przeglądałam tematy i nie znalazłam żadnego o tej wyrąbistej grze. Uważam, że to najlepsza w jaką dotąd grałam(egzekwo z simsami) i jestem ciekawa, czy też mieliście z nią styczność^^Jak nie to bezwzględnie polecam!

Nessa
12.04.2006, 17:51
O, ja jeszcze nie grałam, ale kiedyś o tym słyszałam ;) .
Czy to? x>
http://img53.imageshack.us/img53/4113/gothicii26or.jpg
A na czym polega ta gra, tak wogóle? xD Wygląda zachęcająco ^^.

Nirrti
12.04.2006, 17:53
ahhh...to to:) poznaje te miejsce...prawda, ze *****ista grafa? jak dostalam gothica to gralam po 10 godzin dziennie przez dwa miesiace dopoki sie nie ustatkowalam....wciąąąąąąąga....

edit. o co chodzi w grze? ja gralam tylko w dwójke i fabula wyglada tam mniej wiecej tak :jest się byłym skazańcem, który zostaje ożywiony przez nekromantę. Ten powierza mu zadanie. W tym czasie w kraju panuje wojna z orkami i przybywają smoki, których nie widziano w tych stronach wielu lat. Nasz bohater będzie miał duży wpływ na te wydarzenia...
a tak prosciej to sie chodzi gosciem i wypelnia misje:P tylko wiesz, gra jest bardzo rozbudowana, począwszy od całej masy uzbrojenia i ekwipunku, przez najróżniejsze postacie i przeciwników, po ogrooomna mape rozgrywki, która by poznac w całosci trzeba przejsc gre pare razy...no i super jest, ze jak wszystko sie potoczy zalezy wylacznie od ciebie...ma sie duzy wplyw na przebieg gry:) oczywiscie jest ustalona fabula, ale od ciebie zalezy w jaki sposob ją przejdziesz...w pierwsza czesc jeszcze nie gralam ale zamierzam kuupic:)
ale ogrooomnie polecam!

Osioł
12.04.2006, 18:21
Grałem we wszystkie części gry, jedynke ukończyłem kilka razy, a dwójke tylko raz :P. Moze parę razy ją zaczynałe, ale pod koniec zawsze jakoś mi się niechciało dalej grać :]. Jedynka jak dla mnie jest o wiele lepsza podwzględem muzyki i klimatu...aach nigdy nie zapomnę swoją pierwszą przygodę z Gothicem 1 ^^. To były wakacje 2003r :] kurde...aż łeska w oku się kręci jak sobie przypomne tą muzyczkę i jak zwiedzałem bagno bractwa ;] (moja ulubiona gildia). Pamiętam jak dochodziłem już do końca gry, to cholernie bardzo chciałęm kontynować przygodę z bezimiennym bohaterem :]. Akurat miałem 100zł w kieszeni wtedy to po prosiłęm Tatusia, by ten kupił mi Gothica 2 jak będzie obok Empiku przechodził :>. I tak się stało, byłem podkoniec gry (nie wygrałem jeszcze), a już na biurku leżało wielkie pudło z napisem Gothic 2 :]. 31 lipca o 22:30 ukończyłem pierwszy raz jedynke i o tej rozpocząłem przygodę w Khorinis ;] (znaczy się poza terenami Górniczej Doliny).
Z dwójką także mam miłę wspomnienia, ale to nie to samo co z jedynką :P. No jeżeli chodzi o gildie w II części do moją ulubioną jest Straż miejska ^^. A najemników jakoś nie lubię :P, może są tam starzy znajomi z jedynki (Le, Lares, Wilk i jeszcze paru typków), ale Straż jest jakaś taka fajniejsza ^^ (no i prawdę mówiąc jeszcze nigdy nie próbowałem grać najemnikiami, ale magów testowałem ;]).

Nirrti, a w Noc Kruka grałaś? ;]. Dodatek ten jest bardzo świetny! Choć ma jeden bug przez, którego można już gry nie ukończyć (jedynie cheat może uratować :/).

Aha...jeszcze jedno! Ta gra powinna być obowiązkowa dla każdego fana rpg!

Nirrti
12.04.2006, 20:06
osiołku nie grałam niestety w noc kruka...a co dokładnie jest w niej dodatkowego? słyszalam ze misje i cos tam jeszcze...moze poprosze od rodzicow na wielkanoc albo urodzinki:P
zgadzam sie z ostatnim zdaniem bo gothic to jest perełka...no po prostu nie wiem jak moglam go kiedys wogole nie znac...
a co do gildii, to jak pierwszy raz gralam wlasnie wstapilam do najemnikopw......ah..stare, dobre czasy:) pozniej przerzucilam sie na straz miejska a niedluge zaczynam testowac wreszcie magow:)
no i rzeczywiscie zapomnialam wczesniej wspomniec o niepowtarzalnym klimacie tej gry....te miasta nocą....to morze...ah...gothic ruleez

Osioł
12.04.2006, 21:29
Co dodatkowego jest w Noc Kruka? Oprócz nowego kontynentu (jest naprawdę spory!) i dodatkowych 20 godzin gry jest sporo nowych ludzi do spotkania :D. Jak na przykład piraci ^^, jest nowe stowarzyszenie, które może bardzo pomóc dołączyć do jakiejś gildii ;] oraz w ogóle zarąbisty jest ten dodatek ;]. Pamiętam kończąc go byłem przerażony, że jeszcze czeka mnie zabicie smoków i takie tam ;].

Anyway... klik! (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=14787) oraz Klik! (http://thesims2.ea.com/exchange/search.php?searchPage=exch&search=1&asset_type=lot&key=Osioll&order=CREATION_DATE+desc&nrows=5&game_version=&custCont=&zoneType=-1&lotSize=&lotLevel=&lotValue=&familyFund=&familyWorth=&familySize=&locality=&country=&view=new&x=0&y=0) kiedyś mi się nudziło w The Sims ^^.

Nessa
13.04.2006, 08:03
A, to musi być niezła ;) . No, a grafika naprawdę extra *_*!

Nirrti
13.04.2006, 09:27
nooo....grafika jest doskonała. pozwole sobie dac pare screenow z gry zrobionych przezemnie, wiem ze nie sa najlepsze, bom ja malo zdolna do takich rzeczy, ale...
http://img128.imageshack.us/img128/9043/screengothicii37vk.th.jpg (http://img128.imageshack.us/my.php?image=screengothicii37vk.jpg)http://img93.imageshack.us/img93/6538/screengothicii50uf.th.jpg (http://img93.imageshack.us/my.php?image=screengothicii50uf.jpg)http://img93.imageshack.us/img93/7520/screengothicii80fn.th.jpg (http://img93.imageshack.us/my.php?image=screengothicii80fn.jpg)http://img93.imageshack.us/img93/1800/screengothicii103cg.th.jpg (http://img93.imageshack.us/my.php?image=screengothicii103cg.jpg)
jak sie otworzy w calosci to nie jest tak ciemno i wyglada duuzo lepiej:)

Elvis
13.04.2006, 12:59
Ja osobiscie ubóstwiam ta gre....jest po prostu.....no nie da sie okreslic :D

Najdalej doszedlem do zamku w Górniczej dolinie a potem pozyczylem koledze Gothica...(oczywiscie mowie caly czas o Gothicu II) Musze odebrac go bo narobiliscie mi chec aby zagrac :D Aha i mam pytanko.... o co chodzi z tym jakims testem aby stac sie paladynem?Tzn co trzeba zrobic aby udowodnic ze sie nadaje na paladyna?

Nirrti
13.04.2006, 13:03
Aha i mam pytanko.... o co chodzi z tym jakims testem aby stac sie paladynem?Tzn co trzeba zrobic aby udowodnic ze sie nadaje na paladyna?
no mnie przyjeli jak po prostu wykonalam pare misji, chyba wlasnie jak wrocilam z gorniczej doliny...

Esi
13.04.2006, 14:39
Gram teraz w dwójkę i jestem bardzo..hm.. wciągnięta ;>. W sumie to pierwsza "gra", w którą gram regularnie. Ale coś cienko mi idzie, bo jestem dopiero w IV rozdziale xDDD.

Co zrobi żeby zostac paladynem? Trzeba uniewinnic jednego z najemników, który jest oskarżony o zabicie paladyna (III rozdział). Idziesz do koszarów, gadasz z najemnikiem, idziesz do Lorda Hagena i dowiadujesz się, ze to wszystko widział Cornelius. Facet oczywiście kłamie i mówi, że za 2000 sztuk złota zmieni zeznania. Dajesz mu te dwa tysiące, a on oddaje ci swój pamiętnik i ucieka. Pokazujesz go Hagenowi, a potem pytasz czy możesz wstąpic do jego zakonu. Dostajesz zbroję i miecz. Koniec ;].

Nirrti
13.04.2006, 14:42
a no właśnie Esi, tak to było, dawno nie grałam i sie zapomniało:P ale jestem taka sknera ze jak on mi dal ten pamietnik to go zaczelam gonic by odzyskac swoja kase...udało siem:P

Esi
13.04.2006, 14:44
Ja miałam akurat dużo kasy, więc mi nie zaszkodziło te dwa tysiące mniej ;]. Teraz mam zapisane akurat na drugim smoku (kamiennym?), którego zupełnie nie umiem pokonac. Tak to jest kiedy sięrzuca na smoka na z nauką walki bronią jednoręczną 30% i orkową zgubą ;].

Nirrti
13.04.2006, 14:48
orkowa zguba nie jest taaaka zła...choć bywają lepsze bronie:P nie wiem czy potrafie ci pomóc..ja sie na tego smoka rzuciłam wymachując mieczem i po jakimś czasie po prostu dedł...a masz jakies dobre runy? albo jakiekolwiek zakęcia? mozesz i tak spróbowac....

Esi
13.04.2006, 14:57
Właśnie nic nie mam, bo pójście do tego smoka było spontaniczną decyzją, którą podjęłam podczas wybijania orków w górniczej. No nic, mam nadzieję, że sobie jakoś poradzę ;]

Yanade
13.04.2006, 18:55
Ohh jak ja koffam Gothica 2...Zaczynałam właśnie na dwójce a skończyłam na dodatku...W jedynke jakoś mi głupio było grać i już odinstalowałam :P .Co wam się najbardziej podoba w Gothicu?Mi to ,że ma tak rozległą mapę i postacie wykonują swoje prace. :)

Nirrti
13.04.2006, 20:06
Co wam się najbardziej podoba w Gothicu?Mi to ,że ma tak rozległą mapę i postacie wykonują swoje prace. :)
mi się wszytko prawie podoba...ta wielka mapa, ta niezależność bohatera, naszych poczynań i wogóle, ten klimat(już o tym wspominałam) na który składa się i grafika i doskonała muzyka^^

Elvis
14.04.2006, 09:18
Dzieks!
Ale moze wiecie jak sie dostac do gildii złodziejaszków??Bo próbowałem nawet iść z tym kolesiem na poczatku gry do jaskini i tam byli jacys zlodzieje ale mnie zabili....

Nirrti
14.04.2006, 09:43
Dzieks!
Ale moze wiecie jak sie dostac do gildii złodziejaszków??Bo próbowałem nawet iść z tym kolesiem na poczatku gry do jaskini i tam byli jacys zlodzieje ale mnie zabili....
czy ty nie mówisz czasem o bandytach a nie złodziejach? bo ten gosciu na początku to jest własnie bandyta i jak z nim pójdziesz to rzeczywiście cię zabiją:P
a gildia złodziei, to zupełnie cos innego... poczekaj, przypomnę sobie...
znajduje sie w khnorinis. przy wschodniej bramie jest targowisko. jeden z kupców(za cholerę nie przypomne sobie jego imienia) jak z nim pogadasz powie ci ze go okradli. wskaze złodzieja. podejdziesz do niego, pogadasz z nim i on zacznie wiać. :ekout: gonisz go i na koncu odbierasz mu kase i kablujesz Andre i oni go wsadzaja do pudła:P
potem idziesz do dzielnicy portowej do tawerny i tam barman ci powie, że ktos chce sie z toba spotkac. idziesz na umówione miejsce, a tam...surprise! płatny zabójca! zabijasz go i on ma klucz do kryjowki złodziei. dojdziesz do niej jak w dzielnicy portowej, pojdziesz w prawo, wskoczysz do wody i bedziesz płynąć wzdłuż brzegu. po jakims czasie po prawej beda takie drzwi. otwierasz je i jestes juz w kryjowce. pozniej sa czlowieki, gadasz z nimi i idziesz do szefa. szefem jest taka babka. gadasz z nią i wtedy mozesz byc zlodziejem.
tak to chyba bylo...tylko wiesz, ja dawno nie grałami moge sie mylic...

Osioł
16.04.2006, 11:45
a gildia złodziei, to zupełnie cos innego... poczekaj, przypomnę sobie...

Ten sposób jest trudny i nieco krótki ja znam lepszy.

Zamiast kapować tego typa co ukradł sakiewke pozostawiasz go w spokoju, a ten odwdzięczy się i powie parę miłych słówek do kogoś.
Potem idziemy do karczmy w porcie tam spotkamy takiego łysego pana, który będzie mieć dla nas robote. Wziąść paczkę od jakiegoś farmerai nie dawać jej sprzedawcy tylko temu typkowi. Także piśnie parę dobrych słówek o nas.
Następnie...zaraz jeszcze jakiś był...no nic jak wypełni się zadania dla trzech złych typków to karcmarz mówi tam, że właśnie ktoś chce nas spotkać. I tam zamiast dialogów typu "muszę Cię zabić" będzie "mam dla Ciebie propozycje" i tak wstąpimy do gilidi w pokojowy sposób :P. Ja i tak lubiłem wszystkich wystrzeliwać Andre XD. A w późniejszej fazie gry zabijałem całą gildie, bo na początku gry cudem można tylko ich zabić.

Elvis
30.04.2006, 19:52
A da sie tą gildią przejść grę??? tzn. Jako złodziej iść do Andre i powiedziec o smokach itd.... ?

Osioł
30.04.2006, 21:38
Ta gildia złodzieju to po prostu taki bajer. Nie jest on oficjalną gildią więc możesz pracować dla nich (choć jak wiem trzy questy tylko mają) do końca gry, pod warunkiem, że nie powiedziałęś Andre, że złodzieje siedzą w kanałach, bo w IV akcie paladyni ich odwiedzą :P.

Profesor Parker
06.05.2006, 15:06
To ja może powiem tak - nie mogę doczekać sie Gothica 3. W ostatnim numerze CDA jest duży artykuł o tej grze i niewiarygodnie zaostrzył mój apetyt na trójkę :>

Fangorn
17.05.2006, 19:45
Ja też jestem fanem Gothica. A może nawet FANATYKIEM! Pierwsza częśĆ najleprza, ale druga częśĆ i dodatek też są zarąbiste. W tej grze wreszcie koniec jest z ELFAMI i KRASNOLUDAMI! Bo ileż można ich wałkowaĆ. W każdej grze są. No ale teraz to tylko czekam na trójkę. Na zdjęciach wygląda świetnie, a na filmikach czuĆ, że klimat też będzie wspaniały. Ach... :D

mikulinka
09.10.2006, 12:56
undefinedundefinedKurcie teś uwielbiam te gierke!!!I nie mogę się doczekać jak bede miala trójeczke!!! kiedy braciszek powiedział mi żebym sobie zagrała w gothic-a to myślałam że to jego kolejna beznadziejna gra ale się myliłam i ciesze się że namówił mnie a zagranie w nia tewraz on ma problem bo prawie cały czas w nią gram:) :D :) Ale wiesz cie mi wszyscy którzy nie znacie tej gry jest to najwspanialsza z najwspaniajszych gier!!!

nikpati
26.06.2009, 17:52
Mam wszystkie części Gothica.
Wszystkie części są ok oprócz trójki,dziwne wręcz głupie sterowanie,fabuła.
Zaczełam grać w G1 jak miałam trzy latka,i tylko sobie łaziłam nieśmiertelna grałam G1 jak w simsy,jadłam,myłam się w tym malutkim jeziorku w Starym Obozie xD
Gothic to świetna gra.

ultraviolence
19.07.2009, 19:53
Jakiś czas temu grałam w Gothica II Noc Kruka. Przeszłam całą dwa razy i uważam, że to całkiem dobrze wykonane RPG - nie to co jej trójkowy odpowiednik. Trójce brakuje klimatu i porządnego sterowania, ot co.

EDIT: Pamiętam jak kiedyś bawiłam się kodami i wpisałam jakiś, który umożliwił mi sterowanie smokiem (właściwie to był kod na zmianę postaci Bezimiennego na dowolnego NPC, a ja wybrałam smoka), a potem... poleciałam nim do Khorinis i wszyscy mieszkańcy zaczęli mnie atakować :D

Master of Disaster
02.07.2010, 12:38
Trójka nie jest zła. Ma nienajgorszą grafikę i świetną muzykę... ale faktycznie trochę straciła klimat. Jednakże... graliście kiedyś w Zmierzch Bogów? To niezależny dodatek do G3. Zamiast go opisywać, powiem, że CDA przyznało mu ocenę bodaj 4/10 (jak dla mnie zawyżona o co najmniej punkt). Teraz podobno nawet JoWood wstydzi się do tego przyznać... Nie trzeba było odbierać Gothica Piraniom (Piranha Bytes).

Master of Disaster
23.07.2023, 18:30
Ech, ja pomyślę, że ostatni wpis tutaj o Gothicu był w 2010 roku - przed tym strasznym rozczarowaniem zwanym Arcanią. Całe szczęście... po czasie się okazało że Arcania to nie Gothic, hehe :D
Ale wiecie co? Obecnie to mam wrażenie, że marka Gothic ma się znacznie lepiej niż wtedy. W dużej mierze - dzięki modderom. Powstały naprawdę świetne mody i absolutnie nie mogę nie wymienić naszych, polskich Kronik Myrtany:
https://www.youtube.com/watch?v=GSZ43HENq0I
Można powiedzieć, że częściowo już ograłam tego moda...
Częściowo, bo chciałam koniecznie uratować Jorna więc sporo mnie ominęło... NICZEGO NIE ŻAŁUJĘ.
i już teraz mogę powiedzieć, że polecam z całego serca - mod wymaga posiadania Gothica II w wersji z dodatkiem Noc Kruka, ale sam jest darmowy.
(Zresztą można kupić gry z serii Gothic 1-3 za grosze, także ja was proszę)
Mod jest bardzo dobry, ma dobry dubbing (mówcie co chcecie, moim zdaniem Michał Klawiter brzmi dobrze), bardzo dobre udźwiękowienie, ścieżkę dźwiękową chwalił ponoć sam Kai Rosenkranz. Czy jest idealny? No nie, tyle to nie. Ale... jest bardzo dobry, bardzo "gothicowy", że tak powiem.

Ale ale - dla niektórych sam Gothic jest już nieco zbyt przestarzały. W 2019 roku THQ Nordic wypuściło Gothic Playable Teaser - takie dość specyficzne demo Gothic Remake. Demo to zostało przyjęte dość... cóż, z jednej strony sporo ludzi cieszyło się na samą perspektywę remake gry, bo wbrew temu co twierdzą ekhem... NIEKTÓRZY, ta seria potrzebuje remake. Ale demo było dość... no mocno odchodziło od klasycznego Gothica, i nie w dobrą stronę. Ale każdy kto ukończył demo, mógł wypełnić ankietę - i jakiś czas temu wyszło, twórcy oraz wydawca wyciągnęli z tego właściwe wnioski. I, między innymi - zatrudnili Kaia Rosenkranza, o którym już wspominałam. A Kai Rosenkranz to kompozytor oryginalnej ścieżki dźwiękowej do Gothica. No i tu pozwolę sobie wrzucić jeszcze kilka materiałów:

Zwiastun dema:
https://www.youtube.com/watch?v=HuuUaHa3_sg

Nowe podcasty, z tego roku:
Część 1
https://www.youtube.com/watch?v=7qQTfpuvhAM

Część 2
https://www.youtube.com/watch?v=gRgADDrtlPI

Polecam sobie obejrzeć. Powiem krótko, że sama nie byłam zachwycona GPT, ale obecne zapowiedzi nastawiły mnie dużo bardziej optymistycznie.