Zobacz pełną wersję : Nie włącza się...
Mam problem. Więc... Zainstalowałam The Sims 2 (+ trzy dodatki) i chcę włączy grę, a komputer się zywczajnie wyłącza... Myślicie, że to błąd systemu? Jak tak, to czy muszę od nowa instalować windowsa, czy można temu zaradzić w jakiś inny sposób?
Proszę o pomoc :|
Vanillienné
26.04.2006, 18:30
Czy to tylko jak włączasz simsy, czy z każdą inną grą? Ja za bardzo się na tym nie znam, ale coś czuję, że to nie jest wina simsów.
Miałam podobne sytuacje, włączałam simy i dupa za przeproszeniem komputer sie restartował. Czasami była to wina dodatków. Raz wina wirusów. Zrobiłam reinstall i pomogło. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku. Może spróbuj reinstal ?
Chociaż raz miałam taką sytuację, nie robiłam nic a po formacie było normalnie. Jeśli to nie to, to szczerze nie mam pojęcia :)
Pozdrawiam
Tenebris
27.04.2006, 08:55
Przeinstaluj Windows bez zbędnego formatowania dysku tylko, bo to może nie być wcale potrzebne i zobacz czy błąd wyskakuje ponownie, jeżeli tak to hmmm... Przenieś folder z dodatkami z gry w jakieś bezpieczne miejsce i zobacz czy przy uruchomieniu gry znowu restartuje jak nie to wina dodatków jak tak musisz od instalować i zainstalować grę ponownie, bo innego wyjścia nie widzę.
MNie robiło się identycznie (no można powiedzieć ze nadalsię trak robi)no ale komp się wyłancza i na nowo go włanczam i odpalam gre i wtedy odpala.
a może procesor sie zabardzo przegrzewa i sie wyłacza komp zeby sie nie spalil :D
Dzięki wszystkim za odpowiedź. Gra działa, włącza się, ale teraz się zawiesza. I to na maxa, bo za nic komputer nie chce się odwiesić. Nie powinno tak się dziać, tym bardziej, że mam dobry sprzęt i spełnia on wymagania gry. Tym bardziej, że gra kiedyś działała bez problemu. Nie mam żadnych wirusów (przynajmniej norton ich nie wyszukał), a dodatki z kompa, które ściągm, to tylko i wyłącznie ubrania, które jak czytałam rzadko szkodzą grze (wcześniej nic nie przeszkadzało w uruchomieniu gry).
Wie ktoś może dlatego tak się dzieje? To strasznie irytujące, gdy chcę stworzyć rodzinę, zbudować dom, a gra po pięciu minutach po uruchomieniu zawiesza się na amen ;(
A miałem taką nadzieję, że przynajmniej za drugim razem podasz podstawowe parametry - procesor, RAM i miejsce na dyskach... :( Nikt nie jest jasnowidzem, chociaż jak widać niektórzy się mocno starają :)
Okay, więc podam wszystie informacje, które znam:
Procesor: Athlon 2500
Płyta główna: MSI KT4AV
Pamięć RAM: 256MB
Karta grafiki: ATI Radeon 9200 128MB
HDD; pojemność w GB: 120/7200
Miejsce na dysku C (tam instalowałam TS2, bo tego wymagała gra - na innych dyskach nie poszła) 9,13GB.
Dysk D 22,8GB
Dysk E 41,2GB
to chyba tyle... Chciałam przypomnieć, że gra kiedyś działała, potem zaczęła się przycinać, a teraz to już tragedia (chociaż po reinstalce windowsa kilka miesięcy temu działała bez problemu przez miesiąc) ;\
Vanillienné
30.04.2006, 13:27
A nie masz np. jakichś wirusów? One potrafią zszarpać grę.
Norton nic nie wyszukał. No, ale antywirusy nie wyszukają wszystkich robaków... Ech, nadal nie wiem, jaka może być przyczyna zawieszania się gry :\
Jak ktoś będzie potrafił mi jakoś pomóc, to proszę o odpowiedź...
btw. przeinstalowywałam windowsa kilka dni temu, więc wątpie czy na dysku C, są jakieś wirusy.
A próbowałaś z przeniesieniem pliku Downloads? Może jednak to wina dodatków? Czasem wydaje się że są bezpieczne, a jednak...
(...)Chciałam przypomnieć, że gra kiedyś działała, potem zaczęła się przycinać, a teraz to już tragedia (chociaż po reinstalce windowsa kilka miesięcy temu działała bez problemu przez miesiąc) ;\
Zwróć uwage na to że ilość RAM masz na poziomie potrzebnym do sprawnego działania samego Windowsa XP. Nie szalej z dodatkami - ich ilość może być tutaj bardzo ważna. Powyłączaj zbędne programy, staraj się odłączyć internet w trakcie gry. Zmień i ustaw stałą wielkość pamięci wirtualnej, żeby komputer nie był zmuszany do zmiany jej w trakcie gry. Poza tym tradycyjnie - defragmentacja.
Z technicznego punktu widzenia najkorzystniej jest instalować wszystkie dodatki na jednym dysku, instalacja TS2 nie wymaga zainstalowania gry na dysku C - ona podaje domyślny folder i zawsze możesz go zmienić. Wymuszany jest tylko folder w Moich dokumentach.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.