Zobacz pełną wersję : Simsy2 - jaką kartę graf. w laptopie?
Witam!
Przeczytałam poradnik, który zamieścił tu Pingwin i niestety pomimo tego mam pewne pytania (pewnie dlatego, że zamieszczone tam informacje kończą się na proc. Pentium...)
Mam możliwość kupienia notebooka z:
proc. Core Duo 1.73 GHz, 667MHz, 1MB
RAM 1024MB, DDR2, max 4GB
K. graf. Ge Force 7400, 256MB
i nie wiem jak ten laptop będzie się sprawował w grach, czy Simsy na max detalach będą chodzić? (czy aby proc. nie ma za mało GHz, lub czy karta nie jest za słaba?)
Wiem, że k. graf. typu Radeon x700 i Go Force 7600 bądź lepsze są już na tyle mocne że gry tj The Sims2, NFS, 18 Wheels of Steel śmigają.
Natomiast o tej GF 7400 wiem niewiele (jaki jest jej odpowiednik w Ati?)
Czy pogram na niej w Simsy i w inne nowsze gry???
.:Patison:.
12.11.2006, 17:15
Grafa może być ;). GeForce to bardzo znana karta, a tego... a The Sims 2 ją obsługuje... zresztą... 256 MB to nie byle co. ;)
RAM cudnie pasuje do gierki - 1 GB RAM to jest wprost idealna ilość.
Na prockach się zbytnio nie znam, więc nie odpowiem..
Pozdraiwam,
Patison; )
WItam :)
Tak wiem, poradnik jest zacofany o parę epok, ale nie mam możliwości edycji go.
Co do laptopa:
Proc jak najbardziej ok, najlepsza seria procesorów na rynku (do zastosowań domowych).
Iloś ram'u zadowalająca, minimum na dzisiejsze czasy.
Grafa:
To nic innego jak podrasowany Go 7300, do Sims2 nadawać się będzie (co do full detali nie obiecuje).
Najlepiej byłoby trafić na laptop z Go 7600 ddr3 (ale to zapewne nie ten przedział cenowy).
Rozpocznę od podziękowania za Wasze odpowiedzi!
A treraz do rzeczy:
Spodziewałam się, że ten procesor i ram będą wystarczające, natomiast spore wątpliwości miałam i chyba nadal jeszcze troszeczkę je mam, co do tej karty graficznej ( i rzeczywiście problemem jest cena, bo lapek z GF7600, który mi się również podoba jest droższy od tego pierwszego o mniej więcej 500 zł) :con:
Jeszcze jedno:
Przeglądalam forum i natrafiłam na temat "wymagania" założony przez asuchę i nie powiem by mnie to ucieszyło, a wręcz przeciwnie odrobinę przeraziła mnie porada Pingwina cyt. "ani nie zaopatruj się w "profesjonalnych" sieciach sklepów pc (czyt. Vobis czy Sferis)..." gdyż ja właśnie w Vobisie upatrzyłam sobie i miałam zamiar kupić tego laptopa - czy tam naprawdę jest aż tak źle? Mówiłeś o pc, czy i o laptobach słyszałeś podobne historie?
.:Patison:.
14.11.2006, 17:04
Ja się wtrącę. Może i nie jest źle, bo ja u nich też będę kupować, ale STANOWCZO odradzam kupowania wszelkiego sprzętu, a przede wszystkim komputerowego w supermarketach!!! Nie może być nic innego gorszego! Problemy z ew. gwarancją etc., etc. a kilkanaście złotych drożej w profesjonalnym sklepie z laptopami to niewielka strata, a zyskać można właściwie więcej! Wiem, co mówię (a raczej: piszę). Ja do Vobisa czy Sferisa nic nie mam, nei słyszałem, żeby mieli jakieś kłopoty, są to firmy dobrze znane na rynku, jednakże ja bym się wybrał do normalnego sklepu z laptopami.
Aha, co do cen. Wiaodmo, każda firma inaczej ceni sobie swój produkt i nie każdy na to poleci, dlatego należy się kierować przede wszystkim producentem (nr.1 Toshiba), nawet jeżeli preferowany sprzęt jest drogi, a nie najlepszy w środku. Decyzja zależy od Ciebie, rzecz jasna.
Pozdrawiam,
Patison ;)
Owszem, pisząc o Vobisie czy Sferisie miałem na myśli stacjonarne komputery.
Jezeli chodzi o laptopy firmowe (czyt. HP, Toshiba itd.) to miejsce zakupu teoretycznie nie ma znaczenia, byle sklep miał atrakcyjną cenę, nie było problemów z gwarancją czyli musi to być sklep (sieć sklepów) będąca na rynku parę lat, mająca ugruntowaną opinię.
I nie zgodzę się, że Toshiba jest numerem 1 jeżeli chodzi o laptopy :)
Ale z drugiej strony jest producentem bardzo dobrym i posiadającym dobre laptopy w przystępnej cenie.
Czołówka to HP, Sony czy Alienware, ale dobry laptop tych firm to średnio 15-20% drożej niż konkurencja.
Napewno wystrzegałbym się laptopów Asus'a naprzykład, słyszałem, że z jakością to nie zabardzo.
Tak się właśnie składa, że nawet nie znająć jeszcze Waszych sugestii już się z nimi zgodziłam ;)
Mój wybór rzeczywiście padła na HP i Toshibę.
Nr 1 na mojej liście to: HP Pavilion dv6140 (ew. dv6110)
jego "+" to wystarczająco dobry proc C.D. 1.73GHz (1.60GHz), ram 1 GB (512MB ), oraz wiele innych "bajerów"
a "-" k. graf. GF7400 oraz brak jakichkolwiek testów i opinii na jego temat, gdyż to nowość w Polsce i mało kto miał już z nim do czynienia, a i jeszcze jedno chwilowo wybrany przeze mnie model nie jest dostępny w zwykłym sklepie
:con:
Nr 2 to Toshiba Satellite A100-847
"+" tu wszystko zapowiada się lepiej niż dobrze: C.2 D. 2GHz, GF7600...
"-" to cena, która i tak jest już wysoka, a pewnie będzie i wyższa, gdy okaże się, że do zamieszczonego tu 512MB ramu będzie trzeba dołożyć drugie tyle.
A może mogłabym liczyć na Waszą pomoc, bo sama już nie wiem co wybrać?
I jeszcze jedna sprawa - co sądzicie o kupowaniu laptopów w sklepach internetowych?
Jakby to w ogóle miało wyglądać, np zakup notebooka w sklepie inter. producenta?
Zakup w sklepie internetowym:
W skrócie: zamawiasz produkt, wybierasz rodzaj płacenia (przelew. przy odbiorze itd.), dostajesz paczkę.
W przypadku jak coś nie działa itd. to odsyłasz z papierami na serwis. I czekasz.
Jednakże wolałbym szukać atrakcyjnej oferty na miejscu, zawsze bezpieczniej.
Widzę, że kwota to jakieś około 4500zł
Ogólnie skłaniałbym się ku Core 2 Duo, 1Gb ram, grafa to 7400 powinien starczyć.
Firmy HP, Toshiba.
OK dzięki za pomoc i rady!
Już kończę ten temat i nie będę Wam nim więcej zawracać głowy, w końcu jakby nie było to przecież forum o Simsach, a nie o kompach.
Jeszcze raz dziękuję :D :papa:
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.