Zobacz pełną wersję : jako nowy witam i pytam bo mnie córa męczy
Witam wszystkich miłośników Simów i liczę na Waszą pomoc bo córa mi głowę zawraca a pomóc jej nie potrafię :con:
Temat wyglada tak - córa dostała pod choinke SIMS 2, Nocne życie, Rozrywka rodzinna, Szyk i elegancja oraz Zwierzaki. Simsy 2 zainstalowały się bez problemu. Przy instalacji Nocnego życia na samym końcu instalator wywalił komunikat, że sprawdzi czy gra jest zaktualizowana i prosi o włożenie CD4 z grą Sims 2 a ja ją mam na DVD czyli juz jakaś pierwsza skucha. Co to w ogóle za komunikat i po co ty cholerstwo ? Kolega doradził mi aby przy tym komunikacie uruchomić ponownie komputer bo inaczej gra zostanie automatycznie odinstalowana. Owszem pomogło i w ten sposób zainstalowałem wszystkie dodatki w kolejności podanej jak wyżej. Dalsze problemy a właściwie pytania. Córa gra dajmy na to w Rozrywke rodzinną, tworzy miasto, rodzinę ale po ponownym uruchomieniu tego dodatku miasta owego już nie ma - jest ono ale w Zwierzakach :O. Na stronie pomocy www.ea.pl odpowiedziano mi (tak jasno, że pożal się Boże), że wszystkie dodatki po zainstalowaniu to jedna całość i uruchamiając ostatni zainstalowany dodatek (w tym przypadku Zwierzaki) wszelkie akcesoria ze wszystkich dodatków będą dostępne i widoczne. Gucio prawda - grając w Zwierzaki nie mam dostępu do rzeczy znajdujących się w Rozrywce czy Szyku i tak dale i tak dalej. Córa głowę mi suszy a ja nie potrafię pomóc bo nic z tego nie rozumiem. Dlaczego te miasta tak sie same przenoszą z innych dodatków do ostatnio instalowanego i dlaczego grając w ten dodatek nie są dostepne kcesorai z innych ? Nie wiem czy jasno sie wysłowiłem :) ale proszę o pomoc bo szkoda mi dzieciaczyny a i nerwy mnie już biorą. Oczywiście płytki oryginały.
hehe jakos skapowalam^_^. (mam nadzieje, ze dobrze o_O)
problem jest w tym, ze gra nie chciala sie zaktualizowac. dlatego wlasnie w zwierzakach nie ma szyku, ani rozrywki rodzinnej.
tu niesety ja nie pomoge, ale jest duzo ludzi, ktorzy mieli podobny problem i sobie poradzili^_^. radze poszukac podobnych tematow.
Podejrzewam, że problem właśnie tkwi dlatego, że komputer podczas tego komunikatu był restartowany. Nie powinno się tak robić. ;) Należy wtedy włożyć czwartą płytkę podstawy (tą żółtą). Ta informacja wyskakuje dlatego, że gra chce sprawdzić czy była aktualizowana. Aktualizacja właśnie poprawia błędy występujące w grze. I właśnie dlatego teraz u córki występują bugi. Należy odinstalować grę i tym razem nie resetować kompa, a włożyć czwartą płytkę. ;>
dareczka84
07.01.2007, 10:09
Jesli jest to wydanie na DVD to nie wiem jak tu zaktualizować 4 plytę, może warto niezbyt legalnie zaopatrzyć się w mini image 4 płyty. Natomiast faktycznie gra jest jakko całość i nie można grać osobno w rozrywce rodzinnej czy w zwierzakach, każda kolejna część rozbudowuje podstawę. Ja bym zainstalowała wszystko jeszcze raz ale skombinowałabym od kkogoś 4 płytę.
Najpierw trzeba ściągnąć patcha do The Sims 2 DVD (tutaj: http://thesims2.ea.com/update/getpatch.php?appVersion=1.0&variation=dvd&languageCode=16).
Potem odinstalować wszystkie części gry, zainstalować TS2, potem zaaplikować ściągniętego patcha, a potem wgrać wszystkie dodatki po kolei :)
Gra będzie działała jako całość, czyli uruchamia się ją przez Zwierzaki - będą wtedy dostępne opcje ze wszystkich dodatków.
magdalena27100
07.01.2007, 21:01
Moim zdaniem nie trzeba nic ściągać z internetu. Rozumiem że wydanie DVD jest jedno płytowe. Wystarczy po prostu włożyć przy komunikacie <włóż 4 płytę> włożyć tą jedną jedyną DVD. Przecież po to nagrywa się na DVD gdyż one są pojemniejsze i wtedy wystarczy jedna płyta a nie 4. Pozdrawiam :)
Moim zdaniem nie trzeba nic ściągać z internetu. Rozumiem że wydanie DVD jest jedno płytowe. Wystarczy po prostu włożyć przy komunikacie <włóż 4 płytę> włożyć tą jedną jedyną DVD. Przecież po to nagrywa się na DVD gdyż one są pojemniejsze i wtedy wystarczy jedna płyta a nie 4. Pozdrawiam :)
zgadza sie i to logiczne tylko po włozeniu płytki dvd i wciśnięciu "ok" dalej prosi o CD4 :1smutny: dziwne ale prawdziwe ....
Najpierw trzeba ściągnąć patcha do The Sims 2 DVD (tutaj: http://thesims2.ea.com/update/getpatch.php?appVersion=1.0&variation=dvd&languageCode=16).
Potem odinstalować wszystkie części gry, zainstalować TS2, potem zaaplikować ściągniętego patcha, a potem wgrać wszystkie dodatki po kolei :)
Gra będzie działała jako całość, czyli uruchamia się ją przez Zwierzaki - będą wtedy dostępne opcje ze wszystkich dodatków.
dzieki :)
to tak po kolei :)
1. instaluje TS2
2. na końcu instalki jest komunikat o sprawdzeniu aktualizacji
i co w tym momencie bo jak zamknę to okienko o aktualizacji to gra zaczyna sie odinstalowywać :con:
3.tego patcha trzeba gdzieś instalować w konkretnej lokalizacji, podmienić z jakimś pliczkiem czy poprostu odpalić i reszta potoczy się automatycznie ? Czy po tym patchu również bedzie wołał o płytkę ?
gruszka.
08.01.2007, 16:44
Poprostu odpalić ściągniętego patcha, przy wersjach CD nie prosi o płyty przy patchowaniu, więc i tu nie powinien.
1. Instalujesz TS2, ale samą podstawową wersję, bez żadnych dodatków.
2. Odpalasz patcha, on sam wie co i jak. Nie powinien wołać o płytkę, a jeśli już, to jest to patch dla wersji DVD, więc powinno być ok.
3. Instalujesz dodatki do gry.
1. Instalujesz TS2, ale samą podstawową wersję, bez żadnych dodatków.
2. Odpalasz patcha, on sam wie co i jak. Nie powinien wołać o płytkę, a jeśli już, to jest to patch dla wersji DVD, więc powinno być ok.
3. Instalujesz dodatki do gry.
NO I KISZKA ;(
ściągnąłem patcha z linku, który podałeś, odinstalowałem wszystko, postawiłem od nowa TS2, odpaliłem patch'a i ...... prosi o włożenie płytki CD4.
Nic z tego nie rozumiem bo oryginał mam na DVD i włożenie jej nic nie daje - cały czas woła o CD4. Nic z tego nie rozumiem i już głupi jestem. Na poczatku myślałem, że po deinstalacji zostają jakieś wpisy w rejestrze czy ukryte pliki ale próbowałem tą samą operację na innym HDD, który mam w kieszonce (stoi XP Prof i troszke back-up'ów) i to samo. Mi to w sumie rybka bo za stary jestem i nie mam czasu na granie na kompie ;) ale córy mi szkoda bo siedzi całymi godzinami i widzę, że ją to bawi i chciałbym aby dziłało jej to wszystko jak potrzeba bo i kasy kupe wydane :con: .....
A powiedz mi jeszcze - czy takie uaktualnienia są przy instalacji każdego dodatku czy tylko dla podstawy ?
aktualizacja pokazuje sie tylko jeden raz, tylko po instalacji dodatku po podstawowym.
aż ręce opadają jak próbujecie pomóc.. może to będzie nie odpowiednie ale pomoże. przepal całą płytę DVD, jeśli to zrobisz to zainstaluj DEAMON Tools, później poprostu odpalasz Deamona i otwierasz za jego pomocą 4 płyte i to tylko ją wyczyta dodatkowy cd-rom. i zostaje wciśnięcie `ok`
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.