PDA

Zobacz pełną wersję : sąsiad blokuje się na działce

Anastazja
13.05.2007, 15:04
pierwszy problem
a więc są simy które przechodzą obok domu, przechodzą i odchodzą
ostatnio jest problem sim przychodzi, przystaje na środku drogi i tak stoi :ohmy:
nie chce odejść skubany stoi i stoi - a żeby było śmiesznie to nie wszystkie simy
przechodzące obok mojego domu tak mają

ogólnie to denerwuje mnie że ciągle muszę witać i wypraszać bo sam nie chce sobie pójść
a jak go witam to ten nawet nie chce ręki podać mojemu simowi – a później go leje po twarzy

drugi problem a raczej pytanie
ostatnio buduje sobie własną okolice i nad ta okolicą przelatuje UFO
nie rozbija się tylko przelatuje i odlatuje - czy coś to oznacza?
czy to oznacza, że jak wybuduje sobie tą okolice to będą na niej porwania? :ohmy:

Anastazja
14.05.2007, 20:45
niech mi ktoś coś poradzi, bo simy mi się blokują prawie na każdej działce
ale nie każdy sim się znów blokuje

Isi
14.05.2007, 21:31
1. Właściwie to niewiele gram i nie przyglądałam się za bardzo, ale chyba to normalne, że simy stają czasem na posesji i czekają, aż się je powita. Prawdę mówiąc nie skupiałam na tym nigdy uwagi, głównie robię zdjęcia i jak jakiś Sim staje i mi przeszkadza, to go po prostu kasuję (przy użyciu kodu moveobjects on - to nie sprawia, że znika z gry bezpowrotnie), no i oprócz wypraszania nie widzę na to innego sposobu... Może inni potwierdzą, czy u nich też tak jest. ;)
No, chyba, że stoi całkiem bez ruchu i nie odchodzi nigdy... To może być np. błąd wywołany dodatkami z sieci.

2. To UFO czasami się pojawia, nie w każdej okolicy i jest dość rzadko spotykane (nie wiem, co na to wpływa; niektórzy twierdzą, że pojawia się, jeśli w okolicy postawi się określone ozdoby). Raczej na porwania Simów nie wpływa - porwanym można być w każdej okolicy, jeśli używa się w nocy teleskopu. :)

cysia
15.05.2007, 12:29
Ja gram 3 lata i nie spotkałam UFO :O

Anastazja
15.05.2007, 17:26
1.
No, chyba, że stoi całkiem bez ruchu i nie odchodzi nigdy... To może być np. błąd wywołany dodatkami z sieci.

wyściełam downloads i rzeczywiście wszystko wraca do normy
ale problem w tym, że mam dużo fajnych mebli i nigdy nie miałam wadliwych dodatków
ostatnio pobierałam od amatorów widać - domy dla mebli, wlazło mi też kilka bezsensownych rekolorów lodówek

jak się tego pozbyć i jak wyczaić, który dodatek powoduje błąd – zastoju sima
jak wywalę przez grę po kolei wszystko to stracę to bezpowrotnie
a może nie trafie tak szybko

jak wywalić z gry badziwene rekolory lodówek i kibelków??
przez grę się nie da

Ja gram 3 lata i nie spotkałam UFO :O
łoj to jak Ty grasz ?
zobacz to coś
http://images20.fotosik.pl/348/eb44853850fa3737.png (www.fotosik.pl)

kiedy zrobią web bo umieram powoli

Isi
15.05.2007, 20:10
wyściełam downloads i rzeczywiście wszystko wraca do normy
ale problem w tym, że mam dużo fajnych mebli i nigdy nie miałam wadliwych dodatków
ostatnio pobierałam od amatorów widać - domy dla mebli, wlazło mi też kilka bezsensownych rekolorów lodówek

jak się tego pozbyć i jak wyczaić, który dodatek powoduje błąd – zastoju sima
jak wywalę przez grę po kolei wszystko to stracę to bezpowrotnie
a może nie trafie tak szybko
Właśnie nie ma takiego w 100% skutecznego sposobu... Można próbować metodą prób i błędów (tzn. niektórzy dzielą sobie dodatki na dwie połowy i dają połowę dodatków do Doanloads i sprawdzają, czy wszystko działa OK; na tej podstawie sprawdzają, w której połowie jest wadliwy dodatek, potem znów dzielą na pół, aż dojdą do wadliwego dodatku).
Można też przeskanować Doanloads za pomocą SimPE i jest duże prawdopodobieństwo znaleznienia wadliwego dodatku, ale to dość czasochłonne i trzeba robić z poradnikiem, żeby nic nie zepsuć (poradnik kiedyś tu był, teraz jest na simsweb.pl).
jak wywalić z gry badziwene rekolory lodówek i kibelków??
przez grę się nie da
Kiedyś się dało, ale chyba po instalacji WB albo innego dodatku znika ikona śmietnika przy recolorach...
W takim wypadku możesz ściagnąć sobie program Clean Installer - http://sims2pack.modthesims2.com/ (w dziale Downloads na samej górze), następnie włączyć i w menu w prawym górnym rogu wybrać Downloads (musisz mieć w tym czasie dodatki w Downloads). Przeskanuje się folder Downloads i będzie można obejrzeć tekstury dodatków i wyrzucić te, których się nie chce.
Trzeba tylko zaznaczyć Podgląd (Preview) i najlepiej posortować dodatki według kategorii, wtedy będzie można najłatwiej znaleźć te recolory, są przypisane do kategorii "Object Recolors" (albo podobna nazwa, dokładnie nie pamiętam).

Anastazja
15.05.2007, 21:11
a to się wpakowałam :angry:
dobra dziele downloads na części i zobaczymy, robię to dlatego że jestem nie cierpliwa i mogę nie doczekać w zdrowiu na poradnik z web
bo simPe nie umiem się posługiwać, gra mi się kiedyś popsuła
a i wogule to w simPe wyskakuje, że prawie wszystkie dodatki są wadliwe
- co nie ma odzwierciedlania w grze, ponieważ działają

za ten pomysł z Clean Installer - dzięki wielkie :D

Sandy
16.05.2007, 12:32
A ja mam WB i inne dodatki i mogę wywalać recolory :con: to teraz już nie wiem... to od czegoś zależy czy jak?

Isi
16.05.2007, 14:28
a to się wpakowałam :angry:
dobra dziele downloads na części i zobaczymy, robię to dlatego że jestem nie cierpliwa i mogę nie doczekać w zdrowiu na poradnik z web
bo simPe nie umiem się posługiwać, gra mi się kiedyś popsuła
a i wogule to w simPe wyskakuje, że prawie wszystkie dodatki są wadliwe
- co nie ma odzwierciedlania w grze, ponieważ działają

za ten pomysł z Clean Installer - dzięki wielkie :D
Co do SW to nie mam pojęcia, kiedy wróci, mogę się tylko domyślać. ;)
W SimPE jest dużo funkcji i np. ja bym sama nie doszła do tego, co trzeba zrobić, żeby takie wadliwe dodatki wyszukać.
Żaden program tak dokładnie niestety nie odzwierciedli tego, jaki dodatki mają wpływ na grę, ale i tak SimPE jest najskuteczniejszy.
Clean Installer teżsłuży do skanowania Downloads, ale znajduje tylko powtarzające się dodatki (zaznacza na różowo, możesz je usuwać) albo hacki i kariery (zaznacza na czerwono).
Mi parę razy dodatek zniszczył grę i po prostu pozbywałam się prawie wszystkich moich dodatków, bo wyszukiwanie programami nie dało rezultatu. ;)
A ja mam WB i inne dodatki i mogę wywalać recolory :/ to teraz już nie wiem... to od czegoś zależy czy jak?
To może mini-dodatek Rozrywka Rodzinna to powoduje... Ja zauważyłam u siebie brak tej opcji po zainstalowaniu WB i RR, a instalowałam oba w krótkim odstępie czasu
I to by się zgadzało, bo Hybris ma w profilu zaznaczone, że posiada Rozrywkę Rodzinną. ;)

Anastazja
16.05.2007, 16:46
Mi parę razy dodatek zniszczył grę i po prostu pozbywałam się prawie wszystkich moich dodatków, bo wyszukiwanie programami nie dało rezultatu. ;)

chyba mnie też to czeka :con: , dzielenie downloads ma pewną wadę
otóż po włączeniu gry meble zaczęły mi migać na niebiesko, czy jest możliwe że w tej danej części nie było tekstury do mebla
mało tego fryzury simów i ich ubrania, lepiej nic nie powiem – wszystko się zmieniło

emocjonalnie podeszłam do sprawy i zaczęłam żałować, że weszłam do domu mojej rodzinki

w tej wielkiej tabeli na początku włącz/wyłącz zawartość zmodyfikowaną
są nazwy plików (wielki ciąg numerów) i niby można sobie zobaczyć ich opis
i wyobraźcie sobie co przeczytałam, „gazeta” – dostała mi się jakaś zhakowana gazeta:ohmy:
pewnie jest to stary hack i nie pasuje do nowych dodatków
pobieram nieraz domy z http://thesims2.ea.com/exchange/search.php?&loginRequireMsg=true&asset_type=lot&pid=Exchange_lots
i skutek tego taki - jaki jest

myślę sobie że sąsiednie simy się zawieszały jak chciały tą gazetę podnieść
spisałam sobie numerki tego pliku i wywaliłam z downloads

niestety na połowie parceli migają niebiesko meble i podłogi
coś mi się zdaje, że pogram sobie clear ale szkoda mi ubranek
ale mam nerwy :angry: ale jestem nie normalna chyba :wacko:

Isi
16.05.2007, 18:17
Z ubraniami, meblami i fryzurami jest tak, że aby działać, potrzebują kształtu i koloru. Możliwe, że brakuje albo jednego, albo drugiego. Ja tak wybiórczo nie usuwałam niczego i nie jestem pewna, czy to może być podwodem tego migania (inni polecali ten sposób z rozdzielaniem dodatków na części).

A czy instalowałaś kiedykolwiek CEP-a?
CEP jest potrzebny do działania recolorów mebli itp., więc skoro u Ciebie działały, to pewnie go musiałaś mieć. ;)
On sie instaluje w Downloads, ma nazwę "_EnableColorOptionsGMND" (no, chyba że masz inną wersję z inną nazwą), on powinien zawsze być w Downloads. Może jak go wstawisz, to pomoże?
Z tego co pamiętam ktoś tu kiedyś na forum miał problem z migającymi meblami (mimo, że miał CEP-a) i po ponownej instalacji CEP-a już było dobrze.
Tutaj jest do ściągnięcia:
http://sims.ambertation.de/en/cep/

A tak poza tym to jest właśnie kłopot z tymi meshami (kształtami), bo jak się ma jakieś kształty i tekstury (np. ubrań), to nie wiadomo, co do czego. W Clean Installerze meshe to wszystkie pliki, które nie są przypisane do żadnej kategorii. Możesz sobie wszystkie zostawić - wtedy będziesz miała pewność, że każdy ściągnięty dodatek w grze ma swój mesh. Ale i tak nie można wykluczyć, że to jakiś mesh może psuć Ci grę... Takiej idealnej recepty nie znam niestety...
Ja sobie ostatnio wszystko w Downloads posortowałam (tzn. zrobiłam foldery Ubrania, Fryzury itd.), bo już nie raz miałam problem z tymi dodatkami, a w ten sposób można sobie nieco ułatwić na wypadek, gdyby coś w przyszłości zaszkodziło. ;)

Anastazja
16.05.2007, 19:27
A czy instalowałaś kiedykolwiek CEP-a?

a wiesz, że nie instalowałam, pierwsze słyszę
re kolory działały więc może coś mi się automatycznie instalowało
bardzo dziękuję za link :)
spróbuję, nie mam nic do stracenia ;)

Ja sobie ostatnio wszystko w Downloads posortowałam (tzn. zrobiłam foldery Ubrania, Fryzury itd.), bo już nie raz miałam problem z tymi dodatkami, a w ten sposób można sobie nieco ułatwić na wypadek, gdyby coś w przyszłości zaszkodziło. ;)
wiesz dobry pomysł, chyba mam nauczkę, to moje pierwsze moje ściąganie
(downloads 6000 sztuk :) )
ale co tu się dziwić, chodzę po stronach i to ładne, tamto ładniejsze a następne jeszcze ładniejsze - dają to biorę
ale teraz z przymusu trochę zrobię porządek
i tak niektóre rzeczy wogule nie używałam ,,,,i będę już mądrzejsza :D

a tak można segregować w foldery chyba a zawsze piszą że trzeba do downloads, więc tam kładłam :con:
i teraz tak myślę, że mam ponad trochę 6000 sztuk w downloads a jakoś w grze to tak dużo tego nie ma
a to czemu?

Isi
16.05.2007, 21:11
a wiesz, że nie instalowałam, pierwsze słyszę
re kolory działały więc może coś mi się automatycznie instalowało
bardzo dziękuję za link :)
spróbuję, nie mam nic do stracenia ;)
Raczej sam się nie mógł zainstalować, ale są osoby, które nie mają, ale wszystko działa, więc i tak się zdarza. ;)
Ale racja, na pewno nic nie stracisz na tym. :)
wiesz dobry pomysł, chyba mam nauczkę, to moje pierwsze moje ściąganie
(downloads 6000 sztuk :) )
ale co tu się dziwić, chodzę po stronach i to ładne, tamto ładniejsze a następne jeszcze ładniejsze - dają to biorę
ale teraz z przymusu trochę zrobię porządek
i tak niektóre rzeczy wogule nie używałam ,,,,i będę już mądrzejsza :D

a tak można segregować w foldery chyba a zawsze piszą że trzeba do downloads, więc tam kładłam :con:
i teraz tak myślę, że mam ponad trochę 6000 sztuk w downloads a jakoś w grze to tak dużo tego nie ma
a to czemu?
Też zawsze tak ściągałam, w ogóle większość osób w ten sposób robi. :P
Trzeba dawać wszystko do Downloads, ale w Downloads można utworzyć kolejne foldery i ponazywać je po swojemu. ;) Powinno w grze wszystko działać, byle te foldery były w Downloads.
A z tymi sztukami... Zależy co ściągałaś. Bo może masz tam jakieś pliki tekstowe i obrazki dodatków - takie możesz wyrzucić, bo są niepotrzebne.
Możliwe, że wrzuciłaś do Downloads pliki .sims2pack, a one nie działają po wrzuceniu - trzeba je zainstalować klikając w każdy (po kolei) dwa razy myszką. Wtedy otwiera się okienko instalacji (takie maxisowe, a jak masz Clean Installer, to takie okienko Clean Installera).
A dodatki typu .package działają po wrzuceniu do Downloads.

PS. SimsWeb działa, tutaj jest ten poradnik do SimPE:
http://forum.simsweb.pl/showthread.php?t=12

Anastazja
17.05.2007, 17:30
:tu: dzięki dzięki
właśnie będę robić letnie porządki i będę już dbać o downloads
i chłamu tam nie dawać
dzięki dzięki :D