PDA

Zobacz pełną wersję : Pamięć wirtualna

tysiacpostaci
16.07.2007, 21:17
mam problem, ponieważ gra The Sims 2 zawiesza sie, dziala bardzo wolno a ja chce jeszcze instalowac dodatki, obawiam sie ze to za bardzo obciazy moj biedny system... za kazdym razem gdy koncxze grac pokazuje mi komunikat ze mam za malo pamieci wirtualnej- co to jest i gdzie i jak mam to powiekszyc?

Pingwin
17.07.2007, 14:16
http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_03.php
Mniej więcej na środku strony.
Ustaw na sztywno (w polu min i max) wielkość: 1024MB.

Nandelle
17.07.2007, 15:04
pamięć wirtualna to ramy czyli masz za malo ram na tę gre...

Madziorex
17.07.2007, 15:50
Też miałam problemy z tym. To jest za mało ram . Musisz dokupić najlepiej

Pingwin
17.07.2007, 18:35
Jesus ludzie.... poczytajcie pierw...
Jak pamięć RAM może być wirtualna ? Jak to w budzie jest wpięte do płyty głównej ?
Nawet jak ma się xxxx GB ram a pamięć wirtualną ustawioną na za niską wartość (np. 100MB) to windows będzie o tym komunikował.
Pamięć wirtualna - wydzielone miejsce na dysku twardym komputera, służy do odkładania najmniej ważnych danych z pamięci RAM, a także odkladania danych z pamięci RAM w przypadku braku miejsca w tejże pamięci.

Owszem, im większa ilość rzeczywistej pamięci (Tj. RAM) tym lepiej (oczywiście z umiarem, bo montowanie do starocia dużej ilośći pamięci operacyjnej nie ma sensu).

mabda
17.07.2007, 19:03
rozmiar pamieci wirtualnej zwykle waha sie od 0.5 do 3x ilosc pamieci rzeczywistej. to sie ustawia samemu. przy formatowaniu dysku ustala sie tzw plik wymiany [partycje wymiany] i wlasnie w tym miejscu odkladane sa zbedne elementy dzialajacych programow, z ktorych w tym momencie nie korzystaja

tysiacpostaci
17.07.2007, 20:39
nic mi to nie mówi:D moze tak wprost- mam poszperac w wolnej chwili w tym linku czy dokupić?

mabda
17.07.2007, 21:17
dokupienie pamieci ram nie zwieksza rozmiaru pamieci wirtualnej, tylko rzeczywistej
z drugiej strony im wiecej pamieci rzeczywistej bedziesz miec tym mniej wirtualnej bedziesz potrzebowac

ale szczerze mowiac nie wiem co ci doradzic :/ moze pingwin cos pomoze :D

Pingwin
18.07.2007, 08:39
"http://www.agavk.p9.pl/strony/xp_ram_03.php
Mniej więcej na środku strony.
Ustaw na sztywno (w polu min i max) wielkość: 1024MB."
Ewentualnie Windows na dole okienka gdzie wpisujesz tą wartość podaje zalecaną wielkość, to możesz wpisać tą wartość.

Zacytuje samego siebie.

Dokładny opis jak i co.

Teoretycznie im więcej RAM'u tym mniej pamięci wirtualnej - jednakże XP wraz ze wzrostem RAM'u zaleca większą pamięć wirtualną.
(Np. u mnie przy 1.5GB ram mam pamięć wirt na ~2GB ustawione).

tysiacpostaci
18.07.2007, 16:50
dzieki,sprobuje z tym jutro:)