Zobacz pełną wersję : Dziwny problem z grą na laptopie
Mechaniczna Pomarańcza
28.07.2007, 10:49
Hmmm przedewszystkim witam serdecznie po dość długiej nieobecności, ale do rzeczy.
Chyba jako jedna z nielicznych mam zainstalowaną gre the sims 2 na laptopie. Wszystko ładnie pięknie, ale gdy np. chce w swojej rodzinie zrobić psa to gra mi się wyłącza i wyskakuje okienko:
Działanie panelu sterującego ekranem zostało zakłócone ... proszę o rozruszanie systemu.
Próbowal restarować komputer, ale i tak za każdym razem wyskakiwało to okienko ... nie wiem czy to wada kompa choć chyba nie bo jest nowiusieńki ... może poprostu ekran nie nadąża za emitowaniem gry .
Proszę o pomoc ....
Pozdrawiam ;)
kiksonka
28.07.2007, 12:51
simsy mają bardzo duże wymagania sprzętowe, napisz może jakie ma twój laptop hmm??
z tego co wiem sporo osób ma kłopoty z grą na laptopie. spróbuj zmienić ustawienia grafiki i wydajności w grze np. zmniejsz częstotliwość odświeżania. i napisz jaką masz kartę graficzną, możliwe że jest po prostu zbyt słaba.
ja osobiście mam na łaptoczku zainstalowane TS2 plus wszystkie dodatki jak i Historie z życia wzięte i Historie z życia zwierząt. Wszystko chodzi cacy mimo, ze łaptoczek wcale nie jest wypasiony - Pentium Mobile 2,8G, 512 RAM oraz 64 grafika NVidia. Na początku w ogóle gra stawała już podczas uruchamiania. Po wgraniu najnowszysch sterów do grafiki oraz najnowszych bibliotek DirectX (ze strony Microsoftu - musi być oryginalny system) wszystko zaczęło pięknie działać.
No to może tu będzie odpowiednie miejsce by zapytać się:
Laptopa z jaką kartą graficzną powinnam kupić aby wszystko dobrze działało?
Jednego laptopa już mam i na nim wszystko działa mniej-więcej sprawnie (poza jednym błędem),ale niedługo chyba kupię se nowego i dlatego ta informacja będzie mi potrzebna
Ludzie myślą, że każdy nowy komputer nadaje się do gier ("nie wiem czy to wada kompa choć chyba nie bo jest nowiusieńki"). Laptop do gier to duży wydatek. Ten (http://tnij.org/laptop6000) laptop się do gier nadaje, choć grafa najnowszym produkcjom już nie podoła ;).
W tym przypadku pewnie standard - reinstalacja sterowników k. graficznej, reinstalacja DirectX....
Pozdrawiam
@ Piker:
Ty z tym lapkiem za 6600zł żartujesz prawda ?
Za ~3600zł:
http://allegro.pl/item218647977_compal_fl90_t7300_2gb_120_wifi_wrocl aw_wyslka_0zl.html
Topowa seria mobilnych procków, 2GB ram i jeden z najwydajniejszych układów
graficznych.
Fakt - mobilne to nie jest, czasem bywa głośne (trzeba to jakoś schłodzić)....
A Compal to duża firma produkująca lapki m.in. dla HP czy Toshiby.
@Mechaniczna Pomarańcza:
Odinstaluj stery do grafy, zainstaluj inne, ew. przeinstaluj grę.
Jeżeli lapek/pc spełnia min. wymagania, i wszystko jest dobrze ustawione/zainstalowane/itd.
To pojawiania się błędów można całkowicie wyeliminować. (czy to systemu czy to oprogramowania).
@Monialka:
Każdy układ nie sprawia problemów (choć pod Linux'a lepiej sprawdza się ATI/AMD - sterowniki).
Najważniejsze to dopasować lapek pod swoje potrzeby jak i możliwości finansowe, a także poprosić o pomoc na porządnym forum komputerowym.
Mechaniczna Pomarańcza
31.07.2007, 08:39
Hmmm a mam pytanie gdzie mam sprawdzić jakiej jakości mam karty graficzne ?
wiem, ż ekomp jest marki Compaq, ale chyba nic więcej XD
Prawym myszki na Mój Komputer i Właściwości, zakładka Sprzęt - Menedżer Urządzeń.
Mechaniczna Pomarańcza
31.07.2007, 18:55
Ok więc jest tak:
Karta graficzna :
Mobility Radeon 7500 można regulować zasoby ... to naprawdę nie wiem o co chodzi
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.