PDA

Zobacz pełną wersję : Dziwny problem z grą na laptopie

Mechaniczna Pomarańcza
28.07.2007, 10:49
Hmmm przedewszystkim witam serdecznie po dość długiej nieobecności, ale do rzeczy.

Chyba jako jedna z nielicznych mam zainstalowaną gre the sims 2 na laptopie. Wszystko ładnie pięknie, ale gdy np. chce w swojej rodzinie zrobić psa to gra mi się wyłącza i wyskakuje okienko:

Działanie panelu sterującego ekranem zostało zakłócone ... proszę o rozruszanie systemu.

Próbowal restarować komputer, ale i tak za każdym razem wyskakiwało to okienko ... nie wiem czy to wada kompa choć chyba nie bo jest nowiusieńki ... może poprostu ekran nie nadąża za emitowaniem gry .

Proszę o pomoc ....

Pozdrawiam ;)

kiksonka
28.07.2007, 12:51
simsy mają bardzo duże wymagania sprzętowe, napisz może jakie ma twój laptop hmm??

Rocket
28.07.2007, 16:27
z tego co wiem sporo osób ma kłopoty z grą na laptopie. spróbuj zmienić ustawienia grafiki i wydajności w grze np. zmniejsz częstotliwość odświeżania. i napisz jaką masz kartę graficzną, możliwe że jest po prostu zbyt słaba.

xymox
28.07.2007, 18:02
ja osobiście mam na łaptoczku zainstalowane TS2 plus wszystkie dodatki jak i Historie z życia wzięte i Historie z życia zwierząt. Wszystko chodzi cacy mimo, ze łaptoczek wcale nie jest wypasiony - Pentium Mobile 2,8G, 512 RAM oraz 64 grafika NVidia. Na początku w ogóle gra stawała już podczas uruchamiania. Po wgraniu najnowszysch sterów do grafiki oraz najnowszych bibliotek DirectX (ze strony Microsoftu - musi być oryginalny system) wszystko zaczęło pięknie działać.

Miyoki
28.07.2007, 18:11
No to może tu będzie odpowiednie miejsce by zapytać się:
Laptopa z jaką kartą graficzną powinnam kupić aby wszystko dobrze działało?

Jednego laptopa już mam i na nim wszystko działa mniej-więcej sprawnie (poza jednym błędem),ale niedługo chyba kupię se nowego i dlatego ta informacja będzie mi potrzebna

PIKeR
29.07.2007, 21:42
Ludzie myślą, że każdy nowy komputer nadaje się do gier ("nie wiem czy to wada kompa choć chyba nie bo jest nowiusieńki"). Laptop do gier to duży wydatek. Ten (http://tnij.org/laptop6000) laptop się do gier nadaje, choć grafa najnowszym produkcjom już nie podoła ;).

W tym przypadku pewnie standard - reinstalacja sterowników k. graficznej, reinstalacja DirectX....

Pozdrawiam

Pingwin
30.07.2007, 12:09
@ Piker:
Ty z tym lapkiem za 6600zł żartujesz prawda ?

Za ~3600zł:
http://allegro.pl/item218647977_compal_fl90_t7300_2gb_120_wifi_wrocl aw_wyslka_0zl.html
Topowa seria mobilnych procków, 2GB ram i jeden z najwydajniejszych układów
graficznych.
Fakt - mobilne to nie jest, czasem bywa głośne (trzeba to jakoś schłodzić)....
A Compal to duża firma produkująca lapki m.in. dla HP czy Toshiby.

@Mechaniczna Pomarańcza:
Odinstaluj stery do grafy, zainstaluj inne, ew. przeinstaluj grę.
Jeżeli lapek/pc spełnia min. wymagania, i wszystko jest dobrze ustawione/zainstalowane/itd.
To pojawiania się błędów można całkowicie wyeliminować. (czy to systemu czy to oprogramowania).

@Monialka:
Każdy układ nie sprawia problemów (choć pod Linux'a lepiej sprawdza się ATI/AMD - sterowniki).

Najważniejsze to dopasować lapek pod swoje potrzeby jak i możliwości finansowe, a także poprosić o pomoc na porządnym forum komputerowym.

Mechaniczna Pomarańcza
31.07.2007, 08:39
Hmmm a mam pytanie gdzie mam sprawdzić jakiej jakości mam karty graficzne ?

wiem, ż ekomp jest marki Compaq, ale chyba nic więcej XD

Pingwin
31.07.2007, 16:25
Prawym myszki na Mój Komputer i Właściwości, zakładka Sprzęt - Menedżer Urządzeń.

Mechaniczna Pomarańcza
31.07.2007, 18:55
Ok więc jest tak:

Karta graficzna :

Mobility Radeon 7500 można regulować zasoby ... to naprawdę nie wiem o co chodzi