Zobacz pełną wersję : Jakie otwieracie biznesy i dlaczego?
kalafjor
22.09.2007, 07:08
Tak jak w temacie jakie otwieracie biznesy i dlaczego??? Ja lubie robić cukiernię bo na tym dużo zarabiam. :D
Zagłosowałem na inne, ponieważ zakładam biznesy z elektroniką. Telewizory, komputery itd. Czemu ? Bo od cholery kasy z tego.
Ja zagłosowałam na inne, bo biznes który najbardziej lubię i często zakładam to sklep meblowy. a to wszystko przez to że jak grałam pierwszy raz w WB to jakoś tak zaczęłam od sklepu Leona Nogi i polubiałam meblowy interes ^^
Tittellë
22.09.2007, 08:55
Ja też zagłosowałam na inne :) Czasem tworzę sklepy z elektroniką, ponieważ są duże zyski. Lubię też robić salony piękności, ale zajmuje to wiele czasu, a zyski są raczej znikome :)
Ja dałam sklep z zabawkami, bo ja tworzę sklepy z rzeczami dla niemowlaków, małych dzieci. Nie wiem czemu xD :D
sympathique.
22.09.2007, 12:00
Zagłosowałam na Inne, ponieważ otwieram sklep ze wszystkim, co jest tu podane.
Greenlyme
22.09.2007, 12:31
W sondzie nie ma galerii sztuki, a to zakładam najczęściej, a poza tym to cukiernie, salon piękności i sklep z ciuchami
kalafjor
23.09.2007, 07:21
dzięki za wszystkie odpowiedzi
karolcia92
17.10.2007, 08:47
Ja najczęściej otwieram(właściwie to moi simowie :P ) kwiaciarnię, cukiernię, salon pięknosci i sklep z zabawkami. Kwiaciarnię, cukiernię i sklep z zabawkami otwieram, dlatego ze te biznesy wydają mi się najprzyjemniejsze :) Salon piękności, dlatego że simy stworzone przez twórców mają fryzurę nieodpowiednią do twarzy B)
Najczęściej to robię sklepy ze wszystkim ale jeżel gram rozinką bez kodów to wtedy z elektroniką.
Monitkowa
24.11.2007, 13:57
Cukeirnie, hipermarkety i spożywczaki.... =D
Wilkołak
24.11.2007, 14:52
Ja najbardziej wole Fryzjera,Sklepy z robotami i kwiacarnie :smirk:
tysiulek13
24.11.2007, 18:49
Ja zagłosowałam na cukiernie, bo moge robić te wszystkie ciasta z modthesims2 ;)
Ja najczęściej robie z takimi tam ozdóbkami do chaty lub centra handlowe a tam zazwyczaj wszystkie po trochy robie tylko nigdy nie robilam restauracji...
Ja najczęściej z elektroniką albo meblowy ;)
Ja jeszcze nie mam WB ( :P ) ale jak będe niedługo miała to myślę że będę robiła różne ale najczęściej sklepy "elektroniczne",z meblami,z zabawkami i cukiernię :) Jeszcze pomyślę
Kwiaciarnia wydaje mi się typowo klasycznym i gustownym biznesem. Można wynająć bardzo ładny budynek, elegancko go wystroić, a kwiaty dodają miejscu dodatkowego uroku. Poza tym, jest to bardzo przyjemny biznes, mimo, że dużo kasy nigdy z niego nie mam.
Cukiernia jest dosyć prostym i szybkim fachem w grze. Nie trzeba dużo, by rozkręcić biznes - można sprzedawać nawet kanapki, a i tak zarobisz. Osobiście najbardziej lubię handlować wszelkiego rodzaju ciastami.
Sklep ze wszystkim, czyli galeria, elektronika, meble lub mieszanka. Do tego trzeba już trochę włożyć, bo asortyment sam się nie pojawi. Jest to biznes na szerszą skalę, wymagający pomieszczenia i ciągłego zaopatrzenia. Lubię od czasu do czasu otworzyć komis, jednak nie przepadam za tego typu handlem. Wolę coś szybszego i "własnego" - sprzedawanie własnych wyrobów, jak było to wyżej.
Mam zboczenie na restauracje i sklepy spożywcze ;]. Zwłaszcza na restauracje - kocham je pięknie i drogo urządzać...
Restauracje - nie wiem nawet dlaczego. Ale bardzo lubię ten biznes i zwykle jest biznesem rodzinnym [mama "sprzedaje" czyli zachęca do zamawiania, tata - kucharz, córka/syn - kierownik sali i zależy: albo drugie dziecko rodzicow albo mąż/zona ich dziecka - kelner].
Sklepy spożywcze - myślę, że tu jest trochę trudniej. Dlatego, że towary trzeba uzupełniać i zwykle nie mam do tego cierpliwości [jak ma sie sima z rodziny który ma to robić, to co chwilę trzeba nim klikać uzupełnij, dlatego tu już zwykle mam pracownika bo jemu można po prostu kazać jednorazowo...], praktycznie ktoś ciągle musi zachęcać do sprzedaży bo potem nieraz dużo simow rezygnuje, trzeba zdobyć najwięcej rang [kasjer, sprzedawca, magazynier i po prostu trzeba je mieć bo te rzeczy powinno robić się szybko i dobrze].
Ja zawsze otwieram kwiaciarnię.Nina Kaliente,czy jak jej tam było,dzięki temu ma brązową rangę florysty,a Melodia Blaszka ma srebrną rangę.No,i na parceli pracuje jeszcze Jan Hak,który się zwolnił i umarła Anastazja Gonzaga.Przez Jana i Anastazyjkę musiałam zamknąć przedsiębiorstwo!<beczy>
Definition
12.12.2007, 17:52
Najczęściej otwieram coś w stylu jakiejś świetlicy. Telewizor, muzyka, sprzęty do ćwiczenia, jacuzzi (czy jak to się pisze :O ), teraz jak już są Podróże - stoły do masażu, sauny... I simowie płacą mi za godzinę pobytu zawsze "absurdalnie wysoko" ;P Oprócz tego zdarzają się sklepy z elektroniką i meblami... Najwięcej kasy z tego można mieć, ale też najwięcej trzeba zainwestować :ohmy:
Ja za to otwieram klubik. Biletor tani, a simy paca. Robie jedzenie, kupuje stol do pokera
itp. a tani interes sie krenci
BBoy Sekretne Imie
13.12.2007, 16:59
wziąłem inne bo intereuje mnie sklep z meblami i elektroniką (jak wszystkich prawie ;p)
Sklep z elektroniką, bo są duże zyski. :P
calusna_kg
17.12.2007, 17:09
ja najcześciej sklep ze wszystkim xD bo każdy znajdzie dla siebie to co chce :P i zawsze można te najdroższe przedmioty wciskać klientom xD ostatnio kupili nawet barek za 7000 $ hehehe xD
_agnesia_
20.12.2007, 07:51
Ja najczęściej robię sklep z elektroniką, ponieważ można dużo za nie zarobić simoleonów.
Zazwyczaj kwiaciatnie, z menlami lub z elektroniką. Czasami restauracje, cukiernie i spożywczaki.
Paulina089
01.01.2008, 12:43
W ten dodatek gram dopiero kilka dni, więc nie otwarłam zbyt wielu własnych przedsiębiorstw. Zakupiłam salę gimnastyczną. Dokupiłam trochę sprzętów i dobudowałam piętro, gdzie urządziłam restaurację :)
Zastanawiam się nad założeniem domowego przedsiębiorstwa :P
A właśnie - co sądzicie o domowych przedsiębiorstwach? Warto zakładać?
Ja teraz gram simem który obok swojego domku ma kwiaciarnię. :) Pracuje od 12.00 do 18.00 i nie mam problemów z zaspokajaniem jego potrzeb. W soboty i niedzleę robie mu wolne. :)
Ja bardzo lubię zakładac kwiaciarnie i galerie sztuki. Nie lubie za to sklepów "ze wszystkim". :con:
björn borg
28.01.2008, 17:15
Ja zawsze mam RTV&AGD :D
kasiula215
28.01.2008, 19:07
Ja lubię robić salon gier.W pewnym sensie to salon gier.Robię jakiś fajny domek z super wyposażeniem tz.telewizory,komputery,sauna itd. I włączam opłatę za godzinę np.500simoleonów,co godzinkę dostaje kilka tysiaczków:P
Sun_rise
01.02.2008, 23:00
Inne bo inne :D (wyczerpująca odpowiedź).
Najczęściej otwieram sklepy odzieżowe i z elektroniką. Przynoszą mi one bardzo dużo zysku. Także dużo zysku dają mi sklepy z rzeźbami i obrazami.
Sklep z samochodami, ponieważ każde autko ma gigantyczną cenę(ale normalną)a do tego idą jak świeże bułeczki
Elektronika, kwiaciarnia i ostatnio łóżka, fotele krzesła.
Fajne biznesy :D
Ale elektronika jest droga...
Salon piękności dlatego że jest mało strat i dużo zysków.
inne (tak jakby parki rozrywki, z pobieraniem kasy za wstep)
agnieszka130187
23.04.2008, 20:44
Ja zawsze otwieram kwiaciarnię.Nina Kaliente,czy jak jej tam było,dzięki temu ma brązową rangę florysty,a Melodia Blaszka ma srebrną rangę.No,i na parceli pracuje jeszcze Jan Hak,który się zwolnił i umarła Anastazja Gonzaga.Przez Jana i Anastazyjkę musiałam zamknąć przedsiębiorstwo!<beczy>
Heh ja często otwieram fryzjera,bo lubię zmieniać twarzyczki Simom, miałam też rstauracje,ale z reguły przynosiły straty :/ salony meblowe i elektronikę tylko śmiesznie to wygląda jak sim kupuje szafę i potem wychodzi z małą siateczką.
P.S do Deeta ja też uwielbiam boksery na moim avatorku to właśnie moje słodkie zwierzątko. <lol>
19OlusiaSims92
25.04.2008, 07:56
Ja otwieram kilka przedsiębiorstw: Moje pierwsze to było kino ale dzięki pani Zadeckiej jak przyszedł reporter to uznał te kino za puste i musiałam zamknąć przedsiębiorstwo. Drugim była restauracja a trzecia hotel. Restaurację zamnkełam a hotel dalej funkcjonuje. Dzięki hotelowi moja simka, Jolanta Kontur ma na koncie ponad milion simoleonów :D
EDIT: Jeszcze mam mały antykwariat obokdomku mojej simki. Moja simka pracuje od 9:00 do 16:00 jako kasjerka i już ma złotą rangę B)
Arek_7_08
21.05.2008, 15:48
jak to zakładasz hotel?
maagda_17
30.06.2008, 20:16
Ja nigdy nie otwierałam ale mam zamiar założyć sklep z odzieżą;)
NekoTemari
07.07.2008, 10:31
Ja lubię kwiaciarnie, zawsze przynoszą spore zyski. Czasami robię sklepy z elektroniką, raz miałam sklep zoologiczny, ostatni otwarłam kino.
madusiaX
07.07.2008, 11:04
Ja robie cukiernie i sklep z elektroniką bo cukiernia jest przyjemna a sklep z elektroniką przynosi nie małe zyski
maagda_17
31.07.2008, 16:50
Kwiaciarnie
Angelka_96
16.08.2008, 20:24
Ja zagłosowałam na sklep z zabawkami bo dużo na tym zarabiam :)
Sklepy z elektroniką - na tym można zbić fortunę, a można tylko postawić budzik i komputer.
restauracja <najczęściej> >_<
a najczęściej tworzę sklepy z wszystkim ^^
jakieś dodatki na ściany itd, ale raz otworzyłam kwiaciarnię i cukiernię
Ja otwieram kilka przedsiębiorstw: Moje pierwsze to było kino ale dzięki pani Zadeckiej jak przyszedł reporter to uznał te kino za puste i musiałam zamknąć przedsiębiorstwo. Drugim była restauracja a trzecia hotel. Restaurację zamnkełam a hotel dalej funkcjonuje. Dzięki hotelowi moja simka, Jolanta Kontur ma na koncie ponad milion simoleonów :D
Jak zrobiłaś hotel?
Aiko, można go zrobić kodem, z tego co wiem.
Koszatka
13.09.2008, 12:13
Ja zagłosowałam na inne ponieważ zakładam hotele,biblioteki płatne,baseny itp.
Ja zagłosowałam na sklep ze wszystkim i na inne, bo najczęściej otwieram zoologiczne ^.^
Analisse
14.11.2008, 12:39
Najczęściej otwieram restauracje, rzadziej sklepy z elektroniką i sklepy z obrazami i rzeźbami.
Dlatego głos na Inne
doman145
31.12.2008, 11:54
ja uwielbiam zakładać binzesy z rzeczami znalezionymi w ziemi :)
albo sklep ze sztuką jak mam kreatywnego sima
także salon pięknosci he he xD
Ja ma w tej chwili:
-Sklep rybny "Złota Rybka"
-Warzywniak "U Zosi"
-Galeria dzieł sztuki "Pędzelek"
-Sklep garncarski "Uszko, kubek i herbatka"
-Restauracja "Udław się" :D
Sklep z meblami...interes się szybko rozkręca i nie wiem czemu, ale te meble po prostu kupują :P A tak to kwiaciarnię nie za bardzo, bo to jest masa roboty z tymi kwiatami... wolę też odzieżowy... i cukiernię :)
Swampfire
02.01.2009, 11:48
Kwiaciarnia ,Cukiernia ,Salon Piękności,I Inne
Ja otwieram zawsze sklep z roboitami bardziej mi się to oplaca poniewaz wiecej na tym zarabiam ;)
biznesomaniak
02.06.2010, 18:01
Jeśli o mnie chodzi to tylko sklepy z elektroniką. Zarabiam na tym krocie (rekord 50 tysięcy) jednego dnia, ale dziennie tak na poziomie 30-40. Mówię wam to prawdziwa żyła złota. Mam 600 gwiazdek przywiązania klientów. To mój najlepszy biznes.
Kwiaciarnia ! W zasadzie zgapiłam to od Florencji z Lazurowej Promenady,ale cóż..
Jakoś tak fajnie "obcować" z roślinkami,w ogóle takie to przytulne wszystko i fajne , jak są kwiaty.
Biznes na nich średni bym powiedziała,ale zabawa extra ;DD
Simoleon
30.10.2010, 19:32
Ja tam dałem "inne", ponieważ zawsze robię kluby =) Nie dość, że zabawa na całego to jeszcze prościzna.
A ja zawsze otwieram przedsiebiorstwo zaraz obok domu w osobnym budynku:), bo Sim ma wtedy blisko. I zazwyczaj rozne rzeczy sprzedaje np. na dole mam kwiaciarnię a na I piętrze zabawki. Lubie tez miec II pietro tzw. taras gdzie simy moga posiedziec i zamowic sobie drinka:P
Gold_Chocolate
05.11.2010, 18:58
Różnie , ale najczęściej sklep spożywczy :)
Własny Biznes to mój ulubiony dodatek, na równi z Czterema Porami Roku. Często otwieram firmy, kupuję parcele publiczne. Najczęściej: Sklep spożywczy, Salon fryzjerski, Kwiaciarnia i Inne... Z innych to najczęściej sklep z instrumentami, elektroniką, kilka razy stworzyłem "jadłodajnię", ale jest mało opłacalna i zlikwidowałem. :)
Tadeusova
03.01.2011, 16:41
Ja najczesciej otwieram sklepy z wszystkim lub restauracje. Sam spożywczak czy sklep z zabawkami jakoś mi sie nie chce prowadzic.
Simka_Marta
04.01.2011, 20:49
A ja SPA :) W Podróżach jest sauna.stolik do masażu itp.więc fajnie się gra :)
Często też robię restauracje,cukiernie,sklepy z zabawkami i KWIACIARNIE!!! :D
Pablo1989
05.01.2011, 08:24
Może dużej forsy nie zarabiam(ale łatwo zdobywam gwiazdki), ale pomysł jest trochę jak to nazywa mój kolega Obskubaniem portfela innym, otóż robię typowy rodzinny domek tyle że trochę większy aby każdy mógl się przecisnąć, i tak przed wejściem stoi automat biletowy :P, i każdy aby wejsć do środka musi zapłacić na początek daję 5 a póżniej podwyszam do 10 jak będe miał dużo zaufanych klinetów, co ciekawe każdy do przychodzi od razu kieruje się do kanapy i włącza telewizję :D.
Ale jak musi być biznes to robię salon fryzjerski, narpiew robię za darmo aby zdobyć te odznaki, a potem za pieniądze.
patryk916
16.01.2011, 11:47
Sklep z zabawkami bo najłatwiej :D
Najczęściej salon fryzjerski albo restauracje.
salon piękności, restauracje, ostatnio planuje otworzyć cukiernie <3
ultraviolence
25.01.2011, 18:23
INNE :D
Mam tylko jedną restaurację. Bardzo dobrze prosperuje, przynosi zyski, zbiera pozytywne opinie w artykułach - w końcu 10-ty poziom przedsiębiorstwa nie wziął się z kosmosu :D Jej właścicielem jest Szczepan Marzyciel. A dlaczego akurat restauracja? Szczepan osiągnął najwyższy szczebel kariery w gastronomii i tak sobie pomyślałam, że warto byłoby otworzyć jakiś biznes powiązany z jego pracą.
Mixliarder
31.01.2011, 16:29
Restauracje i Sklepy Spożywcze dają mi największe zyski :)
Ja najczęściej kwiaciarnie. Lubię jakoś jak robią te kwiatki. *-*
Najwięcej wtedy ludzie kupują.
Nie lubię robić restauracji, bo za dużo z tym zamieszania.
Filleable
03.11.2011, 12:58
Ja zwykle otwieram kwiaciarnię, sklepy z zabawkami i z robotami,b o wtedy można zdobywać rangi i miło tak sprzedawać własne wyroby :)
Psychosis
11.06.2012, 07:12
Jeśli już otwieram biznes, to najczęściej starymi, bogatymi simkami. Zakładają cukiernie i jak na babcie przystało - pieką pyszne ciasta. :D
U mnie to różnie, zależy co akurat mi się spodoba, oraz od zainteresowań Sima :).
Ja , jak grałem w ts2, to robiłem sklep z meblami , taka simowa IKEA , a raz , to zrobiłem wszystko w jednym . Meblowy , restaurację , kwiaciarnie i odzieżowy , ale coś mi się nie chciało pilnować tego wszystkiego .
I wiele razy robiłem kwiaciarnie .
zuzapets
11.06.2012, 15:16
Ja kiedyś zrobiłam w domu simki sklep zoologiczny :P
Pink Panther
07.07.2012, 20:42
Ja w TS2 Własny Biznes grałem dość krótko, ale głównie prowadziłem dobrze prosperujące salony fryzjerskie lub, troszkę gorzej, ciastkarnie ;)
A ja mam genialny sposób na dobry zarobek. Sklep z eliksirami "u wiedźmy" :D Sprzedają się jak bułeczki w 2 dni simowe miałem 6 poziom (wiem że mało ale przecież trzeba kiedyś uzupełniac a potrzeby też spadają...) Na prawde polecam taki sklep
alpherainn
17.07.2012, 18:24
Zaznaczyłem kwiaciarnię, ale sprzedaje te tylko gotowe roślinki.
Choć do kwiaciarni często dodaję kilka rzeźb (zwłaszcza ta najdroższa z podstawy ;) i obrazków do kupienia.
Taki sklep z dekoracjami świetnie się sprawdza :)
Ja zawsze otwieram kwiaciarnię, uwielbiam robić i sprzedawać kwiaty :)
Przedsiębiorstwa otwieram od niedawna, więc nie próbowałam jeszcze nic innego, bo zakochałam się w kwiatach :P
miłośniczka zwierząt
19.07.2012, 12:45
Moje simy zakładają sklepy różne czasami z samymi zabawkami a czasami z zabawkami i robotami a czasami ze wszystkim czyli z robotami, kwiatami, zabawkami, no i jeszcze wyrabiają tace i rękawice i różne rzeczy z CW i je sprzedają. Czasami zakładają restauracje a czasami sklepy z odzieżą, czasami też zakładają cukiernie.
Weraxera
29.09.2014, 18:35
Miałam z eliksirami, akcesoriami dla zwierząt, magicznymi przedmiotami do zaklęć (kłopot w tym, że nie dało się kupić, tylko za każdym razem mója Simka staruszka musiała to wyrabiać) oraz jakiegoś rodzaju spa.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.