Zobacz pełną wersję : Po jakimś czasie gra zacina się
Pożyczyłam od koleżanki grę - u niech chodzi normalnie... Ale u mnie po 20 minutach gry wszystko się zacina, komputer nie reaguje nawet na kombinację "ctrl+ alt+ delete" :( Jedynym wyjściem jest zresetowanie komputera. Zależy mi jednak bardzo na tej grze, tym bardziej, że kiedyś, gdy ją miałam wszystko działało odpowiednio i bardzo chciałabym aby było "jak dawniej" jeśli można tak się wyrazić o grze ;)). Zastanawiałam się, czy powodem mojego problemu może być mała ilość wolnego miejsca na dysku C ( 3,80 GB ) wolnego miejsca) lub na dysku D ( 7,7 GB ). Wymaganie systemowe są bowiem ok. A może potrzebna jest jakaś zmiana w ustawieniach bądź coś w tym typie? :> Będę baaardzo wdzięczna za pomoc :-)
Pozdrawiam :*
Truskawkowa
27.11.2007, 15:28
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=39958
Tu jest identyczny temat ,(przynajmniej na tej samej zasadzie)!
Więc , myślę , że możesz go poczytać .
I poszukać przed założeniem nowego tematu. :smirk:
Ps.Zauważyłam , że każdy kto potrzebuje pomocy zakłada nowy profil.
stagnacja
27.11.2007, 15:29
Być może masz za słabego kompa. Podaj parametry swojego komputera. A tak swoją drogą nie radziłabym instalować Simsów na partycji C (bo na niej jest zainstalowany system), dlatego że jak będziesz miała dodatki i jeszcze mniej wolnego miejsca to cały komputer będzie się zacinał i wolno chodził.
... Czyli powinnam odinstalować grę i zapisać na D?
stagnacja
27.11.2007, 17:35
Narazie podaj parametry swojego komputera ;)
Samantha
27.11.2007, 20:03
Ta gra wymaga minimum 5GB wolnego miejsca na dysku i min. 512 RAM-u. :P Lepiej w opcjach gry nie ustawiać wszystkich parametrów na maxa, bo przy słabszym kompie gra się zacina i dłużej "myśli'.:(
Komp mam na bank dobry... konkretnych parametrów nie znam... aż wstyd :< . Właśnie przerzucam na D... Zobaczymy, jakie będą efekty. ;P
EDIT:
Przeinstalowałam na D, wyczyściłam dysk tak, że jest prawie 8 GB wolnego miejsca.... na nic. MA ktoś może jeszcze jakiś pomysł co poradzić na mój problem? :<
Samantha
28.11.2007, 09:21
Żeby dowiedzieć się jakie są pareametry komputera kliknij na "start", a następnie "uruchom" i wpisz: dxdiag :)
O to chodzi? :
http://img99.imageshack.us/img99/84/beztytuusb6.png
Masz podstawową grę, czy jeszcze dodatki, typu CPR?? Jak tak to ile tego?? XD
Mam tylko podstawową grę... chciałam dokupić zwierzaki... ale jeśli ten problem sie nie rozwiąrze to raczej będzie bez sensu...
Samantha
28.11.2007, 17:00
O to chodzi? :
http://img99.imageshack.us/img99/84/beztytuusb6.pngTak oto! Masz troszkę słaby procesor i mało RAM-u.
A ile masz pamięci wirtualnej? Ja zauważyłam, że gdy trochę ją zwiekszyłam gra jakby lepiej działała! Może mi się tylko tak wydaje, ale warto sprawdzić!
ym... hm.. no ten pamięć wirtualna? tiaa.. a co to jest? Dx Czy chodzi o wolną pamięć? NA dysku D mam wolnej prawie 8 GB, a na c prawie 4 GB.
Samantha
28.11.2007, 18:36
ym... hm.. no ten pamięć wirtualna? tiaa.. a co to jest? Dx Czy chodzi o wolną pamięć? NA dysku D mam wolnej prawie 8 GB, a na c prawie 4 GB.
Już wyjaśniam. Wchodzisz w " komputer", "panel sterowania", "system", "zaawansowane", "wydajność", "ustawienia", "zaawansowane", "pamieć wirtualna" i "zmień"! Pamięć służy do zwiększenia wydajności pracy komputera. :)
dziękuję za instrukcję... ale mogłabyś moze jeszcze bardziej sprecyzować... chodiz mi o "komputer" ... chodzi o "mój komputer"? Czy uruchom komputer.... no jak widać jestem zielona :P
Karooola :*
30.11.2007, 13:05
Chodzi o "Mój Komputer" :) Czy problem się rozwiązał?
Dzieeeeeki wielkie ;** WYbrubuję wieczorem, bo teraz weszłam dosłownie na sekundkę. Jeszcze raz dziękuję za Waszą pomoc! Zobaczymy tylko czy zadziała... OBY!
EDIT
Aż głupio mi robić z siebie taką idiotkę, ale jeśli chodzi o "mój komputer" to tam nigdzie nie ma "panelu sterowania" Ani tam w 'środku' ani we właściwościach... Hm... Mogłabym prosić o pomoc? ( po raz kolejny) :con:
Samantha
30.11.2007, 15:25
Ikonkę "komputer" masz na pulpicie - taki obrazek komputera! :)
30.11.2007, 16:21
I jak w nią wejdziesz, to klikasz w takim poddziale "Inne" "Panel Sterowania" (tak jest w XP i w Viście) Jak masz starszy, to daj znać, to sprawdzę w trzecim komputerze xD Ale powinno być podobnie.
Ok dotarłam, ale skoro, ja mam simsy na dysku D to powinnam zmienić z tego dysku pamięć? I jeszcze na ile ją zmienić? bo tam jest rozmiar początkowy i maxymalny xP A więc w którą kategorię mam wpisać ile? Ile Ty masz?
30.11.2007, 16:47
Ok dotarłam, ale skoro, ja mam simsy na dysku D to powinnam zmienić z tego dysku pamięć? I jeszcze na ile ją zmienić? bo tam jest rozmiar początkowy i maxymalny xP A więc w którą kategorię mam wpisać ile? Ile Ty masz?
Ekhem, rozumiem, że pytanie do Sorayi? xD
W sumie miało być do kogokolwiek... źle sformuowane ^^ A Ty wiesz na ile trzeba zmienić?
30.11.2007, 16:58
Ja mam 1536 MB i chodzi o.k.
Zwiększyłam o 1000 w dysku D... Jest bez zmian :<
30.11.2007, 17:38
Czyli pomysł Sorayi się nie sprawdził :( Qurczę, a instalacja przebiegła o.k.? Wiesz co, myślę, że to wina za małej pamięci. U mojej koleżanki (która ma, za przeproszeniem, starego grata, a nie komputer) jedynym wyjściem było wykasowanie wszystkich gier(swoją drogą, masę teego miała). Doradziłam jej to, no i wykasowałyśmy: i wszystko działało :) Masz jakieś gry, które obciążają komputer?
na D mam 7 GB pamięci... gier raczej nie mam... muszę namówić siostrę jedynie do przegrania na płytki swoich zdjęć... Zawala to z 10 GB! Z systemem powinno być wszystko OK, bo jeszcze kilka miesięcy temu wszystko było ok... :<
30.11.2007, 18:14
Moje pomysły się wyczerpały :( Ale będę pomagać, popytam znajomych :) i poszperam w necie :) Do jutra coś wymyślę xD
Dzięki wielkie! :) Cuż... Właśnie znów usiłowałam zagrać w simsy... ehhh narobiłam sobie tylko "apetytu" po 20 minutach buuum i koniec Dx
xxxxxmichalxxxxx
30.11.2007, 21:02
Ja mam też ten problem.
Jak buduje dom jest wszystko wporządku, ale jak chce już sterować simami to pare minut to gra się zacina. Muzyka gra normalnie ale reszta się wiesza i nic niedarady zrobić. Mam wszystkie simy oprócz : Podóży , Mody H&M i Młodzieżowego stylu.
Gra napoczątku chodziła dobrze ale później się popsuła.I to jest trochę wkurzające bo gram sobie a pochwili się komp wiesza i to co nie było zapisane się marnuje.Proszę o pomoc.
a u mnie nawet muzyka nie gra. wszystko cichnie, jest tylko obraz :< I też wcześniej chodziło mi dobrze... ;[
EDIT:
wypróbowałam zwiększenie romiaru pamięci wirtualnej, na innym forum doradzono mi, aby podwoić go. Jednak... bezskutecznie! Czy ktoś ma jesze jakieś inne pomysły, jak mi pomóc? :con: :con:
02.12.2007, 15:11
A gdzie masz zainstalowane simsy? Chodzi mi o to, czy na dysku C czy np. D.
02.12.2007, 15:48
Masz na nim zapisane też inne gry? Może masz w nim za mało wolnego miejsca?
Spróbuj zainstalować na C.
haha... na C to już wolę nie wspominać ile mam miejsca ;P NA D przerzuciłam się właśnie z tego względu, że mam tam więcej wolnej pamięci. Niedługo może zrobie jeszcze jakieś "porządki" i coś powywalam... Hm.. ale już straciłam nadzieję, że to coś pomoże :<
xxxxxmichalxxxxx
05.12.2007, 14:28
Wiem żeto dziwne, ale odkąd zainstalowałem sobie the sims podróże gra mi się już nie zacina ( od 4 dni ani razu mi się nie zcięła gra)
Ja mam to samo, grę i dodatki - a mam wszystkie mam oryginalne i też mi się zawiesza. Jutro zadzwonię do EA i zapytam co może być przyczyną. U mnie problem też polega na tym że mam laptopa (ale widzę że nie tylko ja mam ten problem więc chyba to jakiś problem z grą a nie kompem) jest nowy i bardzo dobrej jakości, parametry ma bardzo dobre, wiec nie wiem o co chodzi, dlatego napiszę.
Jak tylko mi coś podpowiedzą to dam znać :)
Dzięki wielkie!
xxxxxmichalxxxxx- mogłabym to wypróbować... ale trochę szkoda mi wydawać tyle pieniędzy na grę, jakby potem miało się okazać, że nie zadziała :(
Juszek gra dlatego ci się przycina, ponieważ pomimo tego iz simsy masz na dysku D, zawsze przy instalacji każdej zcęsci gra insaluje jeszcze informacje na dysku C. Masz za mało miejsca na dysku C i dlatego gra ci się wyłacza.
Radze złaczyć dysk C i D w jeden. To z pewnością wyelminuje ten problem.
xxxxxmichalxxxxx
08.12.2007, 13:36
A jednak za szybkosię cieszyłem, gra sięznowu zacina.
Cy to może być wina jakiegoś kodu? ( używam tylko maxmotives i motherlode)
wszystkie dodatki mam orginalne.
Nie mam już pojęcie o co chodzi! Mam ponad 5 GB wolnego miejsca na każdym dysku, wszystko w tle wyłączam, zanim zacznę grę, cały komp jest codziennie skanowany, nie mam żadnych wirusów... A gra dalej się tak zacina ;( Pomocy!
Juszes probowałeś/aś instalować simy jeszcze raz? Bo jeśli nie to wydaje mi się, że to będzie jedyne rozwiązanie, który być może pomoże rozwiązać Twój problem.
Wolne miejsce na dysku ma sporo do gadania, ale jeszcze więcej pamięć. Jeżeli ciągniesz na 256 MB i mniej, nic nie poradzisz. Mnie się zaczyna ciąć przy 512, dlatego niedługo kupuję 1 GB i w końcu gra będzie pięknie zasuwać.
Instalowałam już wielokrotnie... ;( Pamięć mam chyba dobrą... Poza tym jak już wspominałam, to raczej nie wina samego komputera bo jeszcze wszystko kilka miesięcy temu działało idealnie!
Kurcze to nie mam pojęcia co jest grane, skoro pamięć masz wystarczającą, to samo miejsce, brak wirusów, instalowane simsy od nowa. Ciężka sprawa. Może powinnaś zgłosić się z tym problemem do jakiegoś serwisu komputerowego, oni na pewno Ci pomogą!
Coś jest z kością pamięci.Czy jak gra się zatrzymuje,to restartuje ci się komp?
Właśnie, sęk z pamięcią. "Chyba" nie jest wystarczającą odpowiedzią, ponieważ z czasem wszystko robi się przestarzałe. Im nowszy dodatek do The Sims 2, tym więcej wymaga. Duży wpływ na jakość gry ma również ilość zainstalowanych EP.
Poza tym jak już wspominałam, to raczej nie wina samego komputera bo jeszcze wszystko kilka miesięcy temu działało idealnie!
Raczej jesteś w błędzie.
Coś jest z kością pamięci.Czy jak gra się zatrzymuje,to restartuje ci się komp?
Właśnie nie o__O Wszystko się zatrzymuje, ustaje muzyczka i tyle.
Raczej jesteś w błędzie.
To znaczy?
Ojojoj,to trzeba wymienić pamięć.Kupić nowy komp.Albo coś:P
Zanim podejmiesz decyzje odnośnie kupna nowego PC, radził bym sie skontaktować z serwistem! Oni z pewnością powiedzą gdzie leży problem.
A ja bym najpierw radziła sprawdzić parametry komputera. :shifty:
Poza tym jak już wspominałam, to raczej nie wina samego komputera bo jeszcze wszystko kilka miesięcy temu działało idealnie!
A u mnie to wina komputera. Podczas użytkowania, każdy program tworzy pliki, niektórych nawet nie widzisz. Po prostu, im dłużej użytkujesz <lol> to komputer zawala się nowymi śmieciami. I nigdy (chyba że po formacie :P)po np. 2 latach, nie bedzie chodził jak nowy, identyczny. XD
Właśnie, Allia.
To, że komputer chodził idealnie pół roku temu nie znaczy, że będzie tak chodził zawsze. Wszystko się starzeje, nawet hardware.
Miałam identyczny problem. I oficjalnie wszystko (sprzęt) miałam jak trzeba. Simsy przestały mi się zawieszać dopiero po kupieniu nowej karty graficznej, Teraz działają bez problemowo. :D
mam identico problem jak juszes tylko że ja mam tylko 256 ramu;p;p
mam gre od miesiąca i przedtem tak nie było.
alicja271998
06.04.2010, 14:53
walcze z simsami od 4 lat i nigdy nie było tak że działały happy, problem zawsze sie znajdzie. na początku zły komp, póżniej jeszcze odrobine za słaby, póżniej procesor,pamięć,karta graficzna, pliki zapisu, instalacja, wymiana no i do dziś walcze, odkryłam dziwną sprawe wiedzieliście że procesor sie wyczerpuje? odkryłam to 6 miesięcy temu. teraz musi sie tym zająć tatuś xD. ale do tego długa droga. mam the sims 2 the sims 2 nocne życie i the sims2 na studiach, przez te cztery lata dowiedziałam sie 'wszystkiego' o simsach. poważnie
Simsy to najbardziej skomplikowana gra z jaką miałąm do czynienia ;P
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.