Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Gra zmienia detale (!!!)

Mangekyou
12.02.2008, 23:11
Po ostatniej wymianie sprzętu gra zaczęła mieć własne zdanie o poziomie detali :O Tzn. w opcjach grafiki ustawione mam wszystko na full (detale - max, rozdzielczość 1024x768, odświeżanie 75). Maks detale pięknie działają, kiedy tworzę rodzinę, buduję (o ile nie ma simów na posesji w czasie budowania!)... Problem powstaje, gdy zaczynam grę simem... Wtedy gra stopniowo zmniejsza detale (zmienia detale tekstur, usuwa cienie, zmniejsza jakość oświetlenia...). Stare wnętrzności mojego komputera były o wiele gorsze, a takiego problemu nie było.
Konfiguracja:
Intel Pentium D 3,00GHz
768MB DDR-RAM
GeForce 6600GT 128MB V-RAM
Sterowniki do karty - najnowsze z www.nvidia.com.
P.S. Jeśli już taki topic gdzieś jest to błagam o podanie ^^. Po prostu tą jedną rzecz można nazwać na tak wiele sposobów, że mimo dosyć długich poszukiwań nie wiem czy nie ma, czy nie znalazłem :laugh:

Wampirencja
17.02.2008, 12:52
Też tak czasem mam - bardzo często muszę więc przed grą pamiętać o wyłączaniu m.in. programu antywirusowego i odłączeniu sieci oraz innych programów, które mogą "rozpraszać" komputer (jak pisałam może to być firewall albo gg).
Gra zaczyna wariować jeżeli ma się dużo dodatków a także wtedy, gdy po prostu ma za dużo do roboty (np. parcela publiczna i bardzo dużo simów do obsłużenia). Im więcej dodatków tym oczywiście gorzej, bo to, co masz na pudełku może i się sprawdzi jak masz podstawę i dwa lub trzy dodatki - ale ja na przykład mam wszystkie, do tego 3 zestawy packów i dobre 2 GB dodatków z sieci - auć! W moim wypadku jeżeli co jakiś czas usuwam wszystkie dodatki z sieci ( po prostu zmieniam nazwę folderu by gra go nie czytała) to gra nie dość że chodzi lepiej, to działa na najwyższych ustawieniach.

Mangekyou
20.02.2008, 19:05
Masz rację... Pamiętam, że jeszcze na stareńkim komputerze, gdy instalowałem simy z jakimkolwiek dodatkiem, sytuacja była identyczna... A i tak nawet samej podstawce się to zdarzało, gdy miałem niewyłączone programy działające w tle i internet. Ale wystarczyła inwestycja w ram (1024MB DDR II) i wszystko działa bezproblemowo, nawet ze wszystkimi dodatkami ^^. Bądź co bądź - dzięki za pomoc :).