PDA

Zobacz pełną wersję : Miejscowy łamacz serc

kasiula215
22.02.2008, 20:22
To moje 1 fotostory więc bierzcie to pod uwagę kiedy będziecie oceniać. Jestem kiepska z polaka więc błędów nie zabraknie.
POSTACIE (http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=754180&posted=1#post754180)
Odc1(Poniżej)
Odc2(NOWY) (http://forum.thesims.pl/showthread.php?p=754386&posted=1#post754386)

Odc1
http://img514.imageshack.us/img514/8969/rodzinaklitektm4.png
Do Miłowa wprowadziła się rodzina Klitek. Mama, tata i córka.
Tomek z bratem ustawiali meble ,mama im pomagała a Iza siedziała w swoim nowym pokoju, rozmyślała jak go umebluje.Nagle, ktoś zapukał do drzwi, Jola była zajęta więc wysłała swoją córkę. Iza otworzyła drzwi, na progu stał Don Lotario, był to wysoki i przystojny mieszkaniec Miłowa. Serce zabiło jej mocniej, nie wiedziała co ma powiedzieć, była tak zauroczona, że stała jak kołek. Dopiero gdy do drzwi podeszła Jola, Iza uciekła do pokoju. Mama gadała chwile z Donem i okazało się, że będą razem pracować. Po rozmowie wróciła do domu i zaczęła robić kotlety na obiad. Iza nie zmrużyła oka przez całą noc, bez przerwy myślała o Donie, strasznie się w nim zabujała.
Następnego dnia znowu przyszedł Don, miał jakąś sprawę do Joli, ale w domu zastał tylko Izę.Rozmawiali chyba z godzinę i zdążyli się zaprzyjaźnić,potem Don stwierdził, że nie ma sensu czekać, dlatego później zadzwoni do Joli.
Rodzice wrócili z zakupów, mama od razu pojechała do pracy.
Podczas kolacji Iza dowiedziała się, że ojciec wyjeżdża służbowo do Anglii na dwa tygodnie. Iza była trochę zszokowana ale po chwili doszła do siebie.
http://img407.imageshack.us/img407/3023/wyjazdtomkaln3.png
Po kilku dniach tata już wyjechał, Iza została tylko z mamą, no i z jakimś bezdomnym pieskiem, który się przybłąkał.Cały dzień szybko zleciał. Iza dziś wcześniej się położyła spać.
http://img248.imageshack.us/img248/8966/obcywsypialnirodizcwlt6.png
Około północy Izę obudził śmiech i muzyka dobiegająca z sypialnie rodziców. Od razu tam pobiegła. Na łóżku leżał jakiś mężczyzna. Iza poczuła bolesne uderzenie w głowę i upadła na ziemie. Ostatnią osobą jaką Iza dostrzegła był obcy facet.
Ciąg dalszy nastąpi..

Mam nadzieje, że się wam spodobało :P

Shila
22.02.2008, 20:48
Może być ciekawie, moim zdaniem nie jest tak źle. Poza tym ładne zdjęcia :)

Chatoyant
22.02.2008, 21:16
Hmmm. Trochę dziwnie sie czyta jak piszesz "mama, tata" itp. a potem "po imieniu" troszkę trudno mi się było połapać, nie wiem może ja mam z tym problem :O
Błędów nie zauważyłam... Czekam na następny odcinek :smirk:

kasiula215
22.02.2008, 21:32
Dzięki,za miłe ocenki.Wiem,że połapać się nie jest łatwo bo nie jestem zbyt dobrą pisarką;P już mam 2 odcinek,ale nie chcę wstawiać jednego pod drugim. :P

Chatoyant
22.02.2008, 22:43
Wstawiaj, wstawiaj :smirk:

Milkaa
23.02.2008, 07:42
Podoba mi sie:) Może być ciekawie;) ale z tego co rozkminiłam to Iza dostała w głowe od swojej mamy O_o

Noemi
23.02.2008, 08:06
Fotostory ładne , ładne. Ciekawy temat. Czekam na następny odcinek.

kasiula215
23.02.2008, 08:44
Możliwe,że dostała w głowę od mamy;)Już mam kolejny odcinek,ale rozmyślam nad zmianami:P

Lizek
23.02.2008, 09:55
Możliwe,że dostała w głowę od mamy;)

GAHAHAHGAGHAGAHAH OD MAMY
Po przecinku i kropce stawia się spację.
ZAWSZE, ale to ZAWSZE dzieci słyszą śmiechy z sypialni rodziców. Nie widziałam jeszcze w żadnym Fotostory, żeby było inaczej :D
Akcja dzieje się tak szybko, że czytelnik nie ma szans zaznajomić się z bohaterami. Gdybyś trochę spowolniła akcję, a trochę poopisywała bohaterów, byłoby lepiej. A tak, to tylko wiem, że jakaś eee... Iza? Wprowadziła się do nowego domu i się zauroczyła w przystojnym łajdaczynie. I szczerze mówiąc, kompletnie mnie to nie obchodzi, bo akcja dzieje się tak szybko, że nawet nie przywiązałam się do tej dziewczyny. Nie zaciekawiło mnie, co się z nią stanie dalej. Rozumiesz, o co mi chodzi? Staraj się opisywać uczucia bohaterów tak, by czytelnikom udzielił się nastrój tych postaci. Wiem, że to na razie początki, a prawie każdy fotostoryk na tym forum miał dużo gorsze początki, niż koniec. Jeszcze masz czas, żeby się wyrobić, ale wiesz - im wcześniej nauczysz się pewnych rzeczy, tym wcześniej przeskoczysz na wyższy stopień doświadczenia (za dużo gier RPG).
Ogólnie, źle nie jest.
Pochwalę ładne zdjęcia - chociaż staraj się je robić jednakowej wielkości, bo to trochę razi.

Pozdrawiam, życzę pomysłów
Lizek

PS: Ta Iza nie jest córką Tomka. Z czego wnioskuję? Ma inny kolor oczu niż mama, i inny kolor oczu niż tata. Więc Jola zdradzała go już od dawna :D

Juszes
24.02.2008, 09:02
Fabuła ok. Jednak moim zdaniem wszystko dzieje się jakby w przyśpieszonym tępię. Jest wiele niewyjaśnionych spraw. Tak jakbyśmy znali tylko ogólny zarys opowiadania, a aby się wczuć w wydarzenia, trzeba znać szczegóły ;))

kasiula215
26.02.2008, 13:10
Nie chciałam się rozpisywać :O

avenly
26.02.2008, 13:49
FS fajne, tylko jedno mnie w nim drażni, cały czas powtarzasz Iza- sprobuj to imie zastapić jakimiś innymi słowami, np. dziewczyna.

Gio
26.02.2008, 13:54
Praktycznie nie ma żadnych, ale to żadnych opisów postaci. Kto tu jest czolowym bohaterem? Iza? Jeśli to ona, to nie wiemy o niej zupełnie nic. Jak się uczy, jaką ma aspirację życiową, ile ma lat, spontaniczna, czy grzeczna, usłuchana, czy wścipska smarkula? Nie wiemy nic! No i odcienk nieco zakrótki. To tyle. Ocenie po 2 odc. i napewno tu zajżę po raz kolejny. Z tego może być jeszcze dobre fotostory ale Wybacz Mimo, tylko nie chciałbym byś poszła w kierunku telenoweli, jak np. Helena Wiktoria, która na początku była świetnym fs, a teraz czysty Klan, Samo Życie, M jak Miłość, Egzamin z Życia, Pensjonat pod Różą i tak dalej.

Lizek
26.02.2008, 14:33
Nie chciałam się rozpisywać :O

Ale w FS nie chodzi tylko o to, żeby opowiedzieć daną historię.

Chodzi też o to, żeby czytelnika zaciekawić, przyciągnąć, bo tak to mało kto będzie chciał to czytać... dlatego niestety - lepiej, żebyś jednak się rozpisywała.

björn borg
26.02.2008, 17:10
ocenie po drugim odcinku

ps za krotkie

kasiula215
27.02.2008, 18:46
Wiele osób krytykowało moje fotostory bo, że nie scharakteryzowałam Izy i innych postaci. Dlatego teraz scharakteryzuję postacie:

Iza:główna bohaterka
http://img179.imageshack.us/img179/1953/izaji8.png
Iza to 15-latka. Chce zostać najpopularniejszą dziewczyną w całej szkole. To szóstkowa uczennica, jest grzecznym aniołkiem, ale potrafi też być "wścibską smarkulą". Interesuje się muzyką, zawsze bierze udział w konkursach szkolnych. Marzy aby zostać piosenkarką w przyszłości. Boi się ciemności, szpitali, robaków i samotności.
Wygląd: Szczupła, niezbyt wysoka nastolatka. Włosy krótkie i czarne, oczy ciemne brązowe.

Tomek i Jola:Ojciec i macocha Izy
http://img219.imageshack.us/img219/7622/tomekijolawc4.png
Jola ma 35 lat a Tomek jest o 5 lat starszy. Całkowicie się różnią. Tomek zawsze pragnął stworzyć rodzinę, a Jola marzyła by wyjść za bogatego sima i udało jej się, bo Tomek Klitek to najbogatszy sim w Miłowie, ma swoją firmę. On szczerze kocha Jole a ona jedynie jego pieniądze. Iza zaczęła podejrzewać, że macocha zdradza jej ojca.
Wygląd: Wysoki i umięśniony mężczyzna. Włosy krótkie czarne, lekki zarost i bródka. Brązowe oczy.
Wygląd:Niska kobieta, szczupła(obecnie jest w ciąży) oczy granatowe. Długie blond włosy.

Don Lotario:mieszkaniec Miłowa
http://img259.imageshack.us/img259/7603/donql4.png
Don 34-latek syn włoskich emigrantów. Jest zdolny do wielu zdrad. Zdobył już serca Niny,Diny,Kasandry. Teraz zabiega o względy Izy. Ale czy jest szczery mówiąc, że ją kocha? Zawsze marzył by mieszkać w wielkiej willi, jeżeli uda mu się rozkochać naiwną i bogatą Izę, wtedy marzenie się spełni.
Wygląd: Wysportowany mężczyzna. Przystojniak, oczy zielone, krótkie włosy i czarna broda.

Agata Klitek:prawdziwa mama Izy
http://img184.imageshack.us/img184/1253/agatasb0.png
Agata ma 36 lat, pewnego dnia zniknęła, po długich poszukiwaniach uznano ją za zmarłą. Czy żyje? W dniu zniknięcia była sama w klubie, pokłóciła się z mężem. W pewnym momencie zjawił się przystojny mężczyzna(PS.był wampirem)Zaprosił ją do tańca, a kiedy wyszła z budynku poleciał za nią w postaci nietoperza. W parku Agata, zorientowała się, że ktoś ją śledzi. ( więcej dowiecie się po kolejnych odcinkach):smirk:

UWAGA! tu z czasem będą dochodzić postacie, oraz będzie więcej wiadomości o tych, których już dodałam ;P nie chcę zbyt wiele zdradzić o nowszych odcinkach.

Liv
27.02.2008, 19:28
I co z tego, że masz 13 lat? Jeśli decydujesz się wstawić FS na forum, musisz się liczyć z krytyką, która nie zawsze pochwala. I wiek nie gra tu większej roli.
Ten "prolog" mogłaś połączyć z odcinkiem, żeby to to nie wyglądało tak "pomieszanie" (jak dla mnie to właśnie takie jest). No ale fajnie że coś w ogóle jest :).
FS ogólnie fajne. Ciekawe, jak potoczy się dalej akcja. 9/10 ode mnie.

kasiula215
27.02.2008, 19:40
Ale ja nie mówię,żebyście nie krytykowali w ogóle,tylko troszkę mnie oszczędzili :P A z tym pomieszaniem,też tak myślę ale gdybym pisała przy pierwszym odc to by było zbyt długie a ja będę z czasem wsadzała nowe postacie :smirk:
Jeszcze przynajmniej 2 osoby skomentują i wtedy wsadzę 2 odc :smirk:

Lizek
28.02.2008, 09:13
To, że masz trzynaście lat, nie znaczy, że możesz sobie tak o powiedzieć "Mam trzynaście lat, więc nie będę się specjalnie starać, bo inni będą mnie oszczędzać biorąc pod uwagę wiek". Nie no, jak ktoś wystawia FS i pisze, żeby nie krytykować ze względu na wiek (trzynaście lat), to mnie krew zalewa. Sorry, ale 13 lat to wcale nie jest tak mało i chyba czegoś powinnaś od siebie wymagać, Kasiu. A jak ktoś zwróci Ci uwagę, że, dajmy na to, nie piszesz tej spacji po znakach interpunkcyjnych, a Ty mówisz, że nie będziesz się starać - no to już mnie szlag trafia. No hełoł, KTO tu daje FS? Chyba TOBIE powinno zależeć, żeby ulepszać swoje umiejętności i FS, a takie usprawiedliwianie się to pójście na łatwiznę.
Aha, niczego tu nie pisałam złośliwie.

Jeżeli już mam skomentować to przedstawienie:
Nie wiem jak innym, ale mi chodziło o to, żeby tę Izę przedstawić w opowiadaniu. Że wiesz, jest jakaśtam sytuacja, a Ty opisujesz zachowanie Izy w tej sytuacji, i wtedy wiedzielibyśmy jaki ona ma charakter, czy jest rozważna, czy działa bez namysłu i jest roztrzepana. Kumasz, o co mi biega? No ale OK, skoro tak Ci było łatwiej, to mogłaś tak zrobić.
Moim zdaniem nadużywasz skrótów typu "itd.", "itp.". To się naprawdę głupio czyta, jak na końcu każdego zdania jest taki skrót. No, ale taki styl.
A, jeszcze coś. Skoro ta Jola to macocha Izy, to dlaczego piszesz o niej i o Tomku "Rodzice Izy"? Wg mnie macocha to nie rodzic.

Mam nadzieję, że tymi uwagami się przejmiesz badziej i nie powiesz, że się nie będziesz starać :P

Powodzenia

kasiula215
28.02.2008, 12:43
po raz 2 powtarzam ,że z wiekiem mi chodzi o to,żeby nie oceniać mnie jakbym chodziła do gimnazjum czy do liceum,jestem słaba z polaka i pisania takich FS,ale nie mówię,żebyście nie oceniali źle mojego Fotostory,ostatnio same negatywne otrzymywałam oceny,ale się nie załamałam i piszę dalej bo są osoby,którym się podoba.Nie wiedziałam,że jest aż tak źle ;(
Kumam o co ci chodzi.No ale czasu nie cofnę.Biorę pod uwagę każdą krytykę,chcę,żebyście mnie krytykowali,ale nie o takie rzeczy jak spacja po przecinku czy kropce,mnie zawsze uczono,że nie trzeba dawać tej spacji,więc po co mam się męczyć i to zmieniać.Przecież to nie jest żaden błąd! :O
Postaram się mniej używać skrótów itp.itd.,a z tą macochą,nie wiedziałam jak mogę o nich mówić Bo głupio ciągle powtarzać tata i macocha.Może ktoś mi poda jakieś pomysły bo ja na nic nie mogłam wpaść.Staram się zamieniać jak najczęściej Iza na :dziewczyna,ona i takie różne :wacko:
Staram się! :)

kasiula215
28.02.2008, 13:15
Odc 2 Jest też trochę krótki ale mam nadzieję, że się wam spodoba.
http://img258.imageshack.us/img258/8240/pobudkapx7.png
Rano Iza obudziła się w swoim łóżku, miała straszny ból głowy. Podeszła do apteczki i zabrała środek przeciwbólowy. Kiedy
zeszła po schodach do kuchni spostrzegła, że jest sama w domu, pomyślała, że to nawet lepiej nie miała ochoty rozmawiać ze
swoją macochą. Na lodówce wisiała karteczka od Joli, pisało, że nie wróci na noc. Zezłoszczona Iza zerwała kartkę i wrzuciła do
kosza, najwyraźniej Jola też chciała uniknąć rozmowy. Nastolatka zaczęła robić sobie kanapki, cały czas rozmyślała o wydarzeniach z nocy. Zadawała sobie pytania:
-Kim był ten mężczyzna i kto uderzył ją w głowę? Postanowiła, że zabawi się w detektywa i wyjaśni te dwie ważne sprawy.
http://img264.imageshack.us/img264/3297/lekarstwotb0.png
Po śniadaniu zażyła lekarstwo i po chwili ból przeszedł, więc zabrała się do odrabiania zadania domowego, zależało jej na dobrych ocenach, ponieważ marzyła o studiach medycznych, chce pomagać chorym ludziom, a szczególnie dzieciom. Zadanie domowe było wyjątkowo trudne więc zajęło jej to dużo czasu.
http://img264.imageshack.us/img264/14/rozmowaznieznajomympt7.png
Kiedy już skończyła poszła do komputera , zaczęła czatować z jakimś Piotrkiem. Dogadywali się świetnie dopóki Piotrkowi nie
zachciało się spotkania z Izą. Ona wiedziała, że to może być niebezpieczne, nie wiedziała jak wygląda ten z którym gadała, więc odmówiła.
- A jeżeli to jakiś stary zboczeniec?! - pomyślała
Stwierdziła, że lepiej będzie jeżeli odejdzie od komputera. Nie miała co robić więc zaczęła notować dzisiejsze wydarzenia w pamiętniku, który prowadziła od podstawówki.
http://img123.imageshack.us/img123/1579/skrzypiceschodybb7.png
Nagle usłyszała, że ktoś wchodzi do domu i idzie po tych starych skrzypiących schodach. Od razu przyszło Izie do głowy, że to Jola ale nie, przecież miała nie wrócić na noc. . .
Drzwi otworzyły się. . . I do pokoju wszedł Tomek. Córka rzuciła mu się na szyję. Potem zaczęła wypytywać go, dlaczego wrócił z Anglii.
http://img267.imageshack.us/img267/2516/szczcieismutekcs6.png
-Kochanie wróciłem, ponieważ . . . . TWOJA MAMA JEST W CIĄŻY-wykrzyknął szczęśliwy Tomek
Dziewczyna nie wiedziała co powiedzieć, była szczęśliwa, że nie będzie już jedynaczką a zarazem zła, bo małe dziecko w domu to wielki obowiązek,
- Jolka na pewno nie oderwie się od pracy. Po domu będą się krzątały jakieś opiekunki, inaczej by było gdyby prawdziwa mama Izy żyła. W oku zawinęła się jej łezka.
Szczęśliwy Tomek mamrotał coś o pokoiku dla dziecka, ale Iza wcale go nie słuchała, cały czas rozmyślała z kim Jolka zaszła w ciąże i dlaczego prawdziwa mama Izy musiała umrzeć, chciała powiedzieć ojcu o tym, ale był taki szczęśliwy, nawet nie zauważył, że jego córka wcale się nie cieszy. Zapłakana pobiegła do łazienki przemyć twarz. Kiedy wróciła do pokoju, jej taty już tam nie było, poczuła lekką ulgę, więc usiadła przy komputerze. Zaczęła grać w różne gierki, nagle napisał do niej Piotrek. Iza nie miała komu o tym powiedzieć, więc wszystko opowiedziała swojemu przyjacielowi z internetu. On zaczął ją pocieszać, że nie będzie tak źle, ale jej to nie przekonywało. Jolka była już w 3 miesiącu ciąży, a jej "córeczka" wcale się nie zorientowała.
-Zostało jeszcze około sześć miesięcy, jakoś przeżyję ale Jolce trochę bólu się należy, to na pewno ona uderzyła mnie w głowę, nie chciała, żebym cokolwiek powiedziała tacie. Mówiła do siebie zezłoszczona
Nagle do drzwi zapukała Jola i kazała Izie iść spać.
Iza zaczęła się złościć, że jest za wcześnie .
Najwyraźniej zezłościło to macochę, ponieważ wyraz twarzy momentalnie się zmienił i krzyknęła -MASZ IŚĆ SPAĆ! Następnie trzasnęła drzwiami.

Ciąg dalszy nastąpi . . .

Jeżeli coś wam się nie podoba albo jest jakiś błąd to mówcie :) Są spacje po kropkach i przecinkach zadowolona !? Posłuchałam cię też i wprowadziłam kilka małych zmian :P

treys
28.02.2008, 14:10
fajny odcinek :)
to Jola jest w ciąży z Tomkiem czy z tym facetem??? tak też mogło być :D

Lizek
28.02.2008, 14:56
Stwierdziła,że lepiej będzie jeżeli zejdzie z komputera.

Siedziała na nim?

Jeżeli coś wam się nie podoba albo jest jakiś błąd to mówcie :) Tylko proszę nie narzekajcie na to,że nie ma spacji po kropkach i przecinkach.

Jest jakiś błąd - i tu chodzi mi o brak tej spacji. Nie wiem dlaczego jesteś taka uparta, przeczytałaś mój poprzedni post?

No i ciągle piszesz "mama" o macosze, zaraz potem piszesz "mama" o prawdziwej mamie... połapać się nie można.

kasiula215
28.02.2008, 15:15
Jejciu tak się mówi tylko...

Czytałam wszystkie twoje posty,jeżeli tak ci na tym zależy to poprawię i dodam te spacje.Nie mam ochoty się o tym droczyć.

A z tą mamą,to ojciec tak powiedział,a on chce po prostu,żeby córka zaakceptowała macochę jako swoją matkę!Nigdzie w 2 odcinku nie określiłam macochy jako mamy,tylko w tej wypowiedzi -Twoja mama jest w ciąży!!!!!

Lizek
28.02.2008, 15:29
Jejciu tak się mówi tylko...

Czytałam wszystkie twoje posty,jeżeli tak ci na tym zależy to poprawię i dodam te spacje.Nie mam ochoty się o tym droczyć.

A z tą mamą,to ojciec tak powiedział,a on chce po prostu,żeby córka zaakceptowała macochę jako swoją matkę!Nigdzie w 2 odcinku nie określiłam macochy jako mamy,tylko w tej wypowiedzi -Twoja mama jest w ciąży!!!!!

Narrator nie powinien posługiwać się językiem potocznym, więc powinnaś raczej napisać "Stwierdziła, że lepiej odejdzie od komputera" czy jakoś tak. Gdyby to powiedziała Iza, nie przyczepiłabym się, ale narrator musi mówić poprawnie.

Co do spacji - dobrze, że poprawisz. Będzie o wiele schludniej :)

Jeśli chodzi o macochę, to chodziło mi raczej o to, że jak się wszędzie daje słowo "mama" to już nie da się w tym połapać, przynajmniej ja musiałam się zastanawiać, o którą mamę chodzi. Mogłabyś napisać na przykład "Wszystko byłoby inaczej, gdyby prawdziwa mama Izy żyła..." i wtedy byłoby lepiej. :)

Pozdrawiam

EDIT: Po co się tak bulwersujesz? To o spacjach nie było złośliwie, tylko dlatego, żeby było lepiej.
Widzę, że spację dałaś też przed przecinkami i kropkami, a powinno być tylko po :P Ale nie poprawiaj tego już, bo wiem, że to dużo roboty. Wystarczy, że zaczniesz pisać poprawnie od następnego odcinka :)

kasiula215
28.02.2008, 15:33
Spoko,za chwile poprawie wszystko,został mi jeszcze pierwszy odcinek.

Lizek
28.02.2008, 15:50
po raz 2 powtarzam ,że z wiekiem mi chodzi o to,żeby nie oceniać mnie jakbym chodziła do gimnazjum czy do liceum,jestem słaba z polaka i pisania takich FS,ale nie mówię,żebyście nie oceniali źle mojego Fotostory,ostatnio same negatywne otrzymywałam oceny,ale się nie załamałam i piszę dalej bo są osoby,którym się podoba.Nie wiedziałam,że jest aż tak źle ;(
Kumam o co ci chodzi.No ale czasu nie cofnę.Biorę pod uwagę każdą krytykę,chcę,żebyście mnie krytykowali,ale nie o takie rzeczy jak spacja po przecinku czy kropce,mnie zawsze uczono,że nie trzeba dawać tej spacji,więc po co mam się męczyć i to zmieniać.Przecież to nie jest żaden błąd! :O
Postaram się mniej używać skrótów itp.itd.,a z tą macochą,nie wiedziałam jak mogę o nich mówić Bo głupio ciągle powtarzać tata i macocha.Może ktoś mi poda jakieś pomysły bo ja na nic nie mogłam wpaść.Staram się zamieniać jak najczęściej Iza na :dziewczyna,ona i takie różne :wacko:
Staram się! :)

O widzisz, nie zauważyłam tego posta. No to odpowiem.
Wiesz, z krytyką chodzi nie o to, żeby przybić i załąmać autora, tylko o to, żeby dać mu dobre rady i żeby następnym razem pisanie wyszło mu lepiej. Dlatego uważam, że krytyka jest dobra w każdym wieku, oczywiście nie taka sama, ale dostosowana do możliwości autora.
Nie wiem, kto Cię uczył, żeby nie dawać spacji po przecinku czy kropce, ale mi zawsze mówiono, że niepisanie jej to błąd. Zresztą, w zeszycie chyba nie piszesz w tym stylu: "Ala ma kota,a kot ma wściekliznę" tylko raczej dajesz odstęp między tym przecinkiem, a następnym słowem. Jeśli nie, to przepraszam, ale dla mnie dalej brak tej spacji jest błędem. :)
Dobrze, że się nie poddajesz i piszesz dalej, to wielki plus, ale nie poddawać się to jedno, a ulepszać umiejętności to drugie :)
Dobrze też, że stosujesz synonimy. Jeśli chodzi o tych nieszczęsnych "rodziców" Izy, to nie wiem, może mogłabyś pisać "małżeństwo" albo "para"?

kasiula215
28.02.2008, 15:55
Dzięki, naprawdę nic nie mogłam wymyślić ;)

kasiula215
21.04.2008, 17:32
Zamknijcie ten temat ,nie pisze już ,ponieważ miałam przeinstalowany system i wszystko przepadło a poza tym mam pełno nauki ;(

Bijou
21.04.2008, 17:47
Straszliwy pospoliciuch. Zła macocha, ojciec, który wyjeżdża w długie podróże i (jak mniemam) wredne rodzeństwo. Istny.. Kopciuszek ^^ No cóż, zobaczymy jak akcja się rozkręci.

Ellie
21.04.2008, 17:49
Akcja się nie rozkręci.
kasiula215 napisała:"Zamknijcie ten temat ,nie pisze już ,ponieważ miałam przeinstalowany system i wszystko przepadło a poza tym mam pełno nauki "

Umiesz czytać?

olliss
25.04.2008, 07:51
Zamykam na życzenie autorki.