PDA

Zobacz pełną wersję : Lokaj

MacieK
04.09.2008, 02:58
:D

To znów ja i znów chyba będę marudzić ;) Hehe.
Nie sądzicie, że lokaj ma za mało fajnych funkcji w swojej pracy ?
Przygotowuje mało wyszukane potrawy i raczej mu się nie zdarza pilnować systematycznie drzwi aby witać gości. Uważam, że lokaj z The Sims 1 już lepiej się wywiązywał z tych obowiązków.
Mógłby odbierać telefony i mieć przynajmniej funkcję czasową aby ustalić z nim na którą godzinę życzymy sobie posiłki oraz ich rodzaj.
Eh czy tylko ja trafiam na takich niekompetentnych lokajów, pokojówki, opiekunki i ogrodników ? ;)

Björk
04.09.2008, 08:20
Raz wzięłam lokaja, ale był zbyt denerwujący ;)

Isiulek
04.09.2008, 08:38
Nom, mało ten lokaj robi, nawet kotu do miski jedzenia nie wsypuje ;|
Ale fakt faktem o ogród pierwszorzędnie dba ;]

MacieK
04.09.2008, 22:15
Nom, mało ten lokaj robi, nawet kotu do miski jedzenia nie wsypuje ;|
Ale fakt faktem o ogród pierwszorzędnie dba ;]

Tylko w prywatnej posesji :D Mógłby wokoło bloku trochę popracować w ogrodzie no ale rozumiem że to nie jego "działka". Heh ;)

O właśnie. Nie karmi zwierząt :(

ultraviolence
05.09.2008, 17:02
Ja też miałam lokaja tylko raz (u Ćwirów :P) i po paru dniach wymówiłam mu pracę. Co chwila dzwonił do straży pożarnej, chociaż nic się nie jarało... Strażak przyjeżdżał i pojawiał się komunikat, żebym następnym razem uważała. Ledwo co wyjechał z mojej posesji, a lokaj znów po niego dzwonił... To było nie do zniesienia! Poza tym zamawiając opiekunkę do dziecka (wg terminarza), odprawiał ją bez mojej zgody i simka nie mogła iść do pracy po zasłużony awans... Grrr, jak zwykle w TS2 problemy z pracownikami :P Muszę chyba wejść na oficjalną stronę EA, może mają już jakiegoś patcha do OŻ...

Isiulek
05.09.2008, 21:02
Ja też miałam lokaja tylko raz (u Ćwirów :P) i po paru dniach wymówiłam mu pracę. Co chwila dzwonił do straży pożarnej, chociaż nic się nie jarało... Strażak przyjeżdżał i pojawiał się komunikat, żebym następnym razem uważała. Ledwo co wyjechał z mojej posesji, a lokaj znów po niego dzwonił... To było nie do zniesienia! Poza tym zamawiając opiekunkę do dziecka (wg terminarza), odprawiał ją bez mojej zgody i simka nie mogła iść do pracy po zasłużony awans... Grrr, jak zwykle w TS2 problemy z pracownikami :P Muszę chyba wejść na oficjalną stronę EA, może mają już jakiegoś patcha do OŻ...

Fakt... przydałaby się jakaś łatka...

ultraviolence
06.09.2008, 10:26
OŻ jest pełne błędów... Aż chwilami odechciewa mi się grać. Wiecie może po jakim czasie od wydania, pojawiła się łatka do CW? To wszystko strasznie mnie irytuje :P Nie dość, że EA nie postarała się co do lokaja, to jeszcze inni pracownicy nawalają...

MacieK
10.09.2008, 16:21
Zwrócę nieco honoru lokajowi ;) W toku dlaszej gry stwierdzam, że lokaj jest nieprzydatny zupełnie w mieszkaniu ale jeśli chodzi o własny dom to jest idealny ! :D Lokaj okazał sie odpowiedzią na mojego niesumiennego ogrodnika. Wymuskał ogród do perfekcji (dwa dni nie wracał do domu bo ogród mam ogromny, haha, no i jaką pensyjkę zgarnął za te 'syzyfowe prace'). Lokaj zatem potrafi doskonale dbać o ogród co już jest jakimś pocieszeniem i rekompensatą niekompetencji innych pracowników. No ale... Osiedlowe życie nie polega na mieszkaniu w rezydencji własnej :(

Björk
10.09.2008, 16:40
OŻ jest pełne błędów... Aż chwilami odechciewa mi się grać. Wiecie może po jakim czasie od wydania, pojawiła się łatka do CW? To wszystko strasznie mnie irytuje :P Nie dość, że EA nie postarała się co do lokaja, to jeszcze inni pracownicy nawalają...

Helena - do CW to trzy łatki wyszły, a ostatnia to pod koniec czerwca, albo nawet i w lipcu ;)

tiki taki i kasztanki
10.09.2008, 18:01
Mnue lokaj tak wnerwia ,że nie wiem co!! zamias zajmowac sie domem cwiczy sobie!! HELP!! ŁATKA BY SIE PRZYDAŁA!

domilika
11.09.2008, 12:23
a może zamiast łatki jak w zyciu należy zmienić lokaja, to znaczy tego wywalić, a wziąć nowego co??

EA chyba już dawno uprzedzała, że nie wszyscy pracownicy są sumienni!!

ultraviolence
20.09.2008, 11:08
Cóż, warto próbować. Ostatnio jeden porwał mi małe dziecko z parceli i nie mogę go odzyskać!

lithium
20.09.2008, 12:06
mnie denerwowal lokaj ktory zajmowal sie dziecmi, gdy wsadzalam malucha do kojca to on go wymowal choc energia byla na czerwono ;] wiec go wywalilam i mam swiety spokoj.

demoranger
20.09.2008, 17:39
A moj lokaj... ciągle mi robi jedzenie

corvus
21.09.2008, 18:28
Eeee...jak zrobić lokaja???^_^
offtop...so sorry ;)

ultraviolence
21.09.2008, 19:44
Hmm, po prostu kliknij na telefon -> Usługi -> Lokaj i go zamów. Jeśli natomiast chodzi Ci o stworzenie własnego lokaja... Podejrzewam, że z pomocą boolPropa byłoby to możliwe. Po wpisaniu tego kodu w okolicy, wystarczy wejść tylko w tworzenie rodziny, następnie kliknąć SHIFT + N. Wyskoczy takie okienko u góry po prawej stronie. Od tej pory masz dostęp do wszystkich ciuchów Maxisa - łącznie z łaszkami Mrocznego Kosiarza, terapeuty, towarzyskiego króliczka czy pokojówki. Ciuchy lokaja też powinny tam być. Niestety, po wprowadzeniu własnego kamerdynera, masz go pod kontrolą i nie zachowuje się on jak typowy NPC. Wtedy pozostaje ściągnąć InSIMenator i z pomocą jakiegośtam edytora (nie pamiętam już niestety jakiego), ustawić tego sima jako NPC, przez co odchodzi od rodziny i "żyje" na własny rachunek, wałęsając się po okolicy ;)

Hyh, no tak... Rozpisałam się :D

corvus
25.09.2008, 19:04
Dziękować Helena...DZIĘKOWAĆ!!!Dziękować!
I zowu off...No ale jak będę miała już lokaja to zrobie Edit ;)

Miyoki
04.10.2008, 15:48
A mój lokaj jest fajny ^^:
-przygotowuje świeże posiłki
-naprawia zniszczone sprzęty
-sprząta
-przyjmuje gości

Nie mam do niego żadnych zastrzeżeń ;)
Ale mam do tresera zwierząt :/
Chciałam, żeby nauczył mojego psa podawać łapę, to tylko przyszedł, pogłaskał psa, skorzystał z toalety, pooglądał telewizję i powiedział, że nie ma nic więcej do roboty, wziął kasę i poszedł :(

Ale lokaj jest ok.

ultraviolence
04.10.2008, 21:39
Monialka, a instalowałaś patcha do Zwierzaków? Możliwe, że łatka to poprawi :) Sprawdzałam u siebie, jak jest z tą tresurą - u mnie jest okej.

Miyoki
04.10.2008, 21:56
To już wolę sama tresować psy i koty, bo nie chcę mi się ściągać patcha i potem z tego kompa przenosić na laptopa, który nie ma dostępu do internetu o_O.

Ale przynajmniej lokaj jest ok ^^
I nawet mu napiwki duże daję za dobrze wykonaną pracę ;)

Alusiaczek
06.10.2008, 15:17
Mnie lokaj wkurza.Poniewaz nie gotuje mi potraw.A tak to tylko sprzata i dzieckiem sie opiekuje

zelkam
06.10.2008, 15:36
U mnie nie sprząta, nie opiekuje się dziećmi, nie gotuje,nie ścieli łóżek, tylko stoi w kuchni przed blatem kuchennym i sprawdza palcem, czy jest czysty, a ta naprawdę jest strasznie brudny (blat oczywiście). A ostatnio moim simom dziecko ukradł. Wziął je na ręce i wyzedł za parcelę.

Björk
06.10.2008, 16:58
U mnie nie sprząta, nie opiekuje się dziećmi, nie gotuje,nie ścieli łóżek, tylko stoi w kuchni przed blatem kuchennym i sprawdza palcem, czy jest czysty, a ta naprawdę jest strasznie brudny (blat oczywiście). A ostatnio moim simom dziecko ukradł. Wziął je na ręce i wyzedł za parcelę.

łatka do OŻ naprawi problem z wynoszeniem dzieci :)

zelkam
07.10.2008, 16:58
Wiem, dlatego ściągnęłam.

Madzia123
30.10.2008, 07:19
co do lokaja to mi karzdy stoji w syopialni i nic nierobi tylko co pochwile sie drze ze niemorze wyjsc chociaz dzwi są otwarte

Analisse
31.10.2008, 13:55
Wziełam se raz lokaja, przygotował jakąś potrawe, przy czym zrobił pożar, posprzątał troche, i nic więcej nie robił, stał w miejscu lub troche pochodził. Stwierdziłam że się nie opłaca.

yuppie
30.11.2008, 11:33
Lokaj jest nawet fajny ale nie ma wszystkich funkcji jakich bym chciała żeby miał np. nie karmi zwierząt.

Paka
30.11.2008, 15:52
Hahaha ;D
U mnie lokaj mnie wkurza wtedy, kiedy chce zdobyć range z ogrodnictwa i mi sam roślinki pielęgnuje ;[ ;( ;D
Albo jak moja potrawe dopiero co zrobioną do zmywarki wkłada ;(
Zdecydowanie lokaj z The Sims był lepszy! ;]

Alisha
30.11.2008, 16:45
Podobno zabiera dzieci, ale Latka pomaga...
Na razie wstrzymam sie z zdaniem, szczególnie ze jeszcze go nie spotkalam...
Moze na Mikolajki dostane zasilacz? :)

Julia
28.12.2008, 16:33
Mi też to się średnio podoba, bo po co mi jedzenie, jeśli moi simowie mają zaspokojona potrzebę Jedzenia . Aaaa, mam pytanie, czy lokaj musi mieć jakiś własny pokój albo coś ?

MacieK
20.01.2009, 01:20
Mi też to się średnio podoba, bo po co mi jedzenie, jeśli moi simowie mają zaspokojona potrzebę Jedzenia . Aaaa, mam pytanie, czy lokaj musi mieć jakiś własny pokój albo coś ?

Nie musi. On nie mieszka u swoich pracodawców, tylko spędza cały dzień i dłuższą część wieczoru ;) Facet nie ma życia w sumie :D Chyba rzadko chodzi do LuLu albo Mrocznej Krypty potańczyć, bo odsypia robotę. Hehe ;)

Chloé
21.01.2009, 14:52
Mój lokaj bardzo często przypadał jedzenie i struł mi rodzinkę, rzadko ugotował coś jadalnego. Ma ręce pełne roboty bo to liczna rodzina, więc często zostawia jedzenie na piecu i idzie np naprawiać sprzęt i nic go nie obchodzi że wszczyna pożary :D dziecka jeszcze nie wyniósł.
Nie mniej przy licznej bogatej rodzinie jest b pomocny.

Kasss
21.01.2009, 17:24
U mnie miałam raz lokaja. I był świetny. Robił jedzenie kiedy trzeba, sprzątał, a ja wylegiwałam się na leżaku i pływałam w basenie =)

Kasss

MacieK
21.01.2009, 23:29
U mnie miałam raz lokaja. I był świetny. Robił jedzenie kiedy trzeba, sprzątał, a ja wylegiwałam się na leżaku i pływałam w basenie =)

Kasss

Kolejny dowód na to, że Maxis stworzył zróżnicowanych pracowników NPC. Są Ci lepsi i Ci koszmarni jak się okazuje. :)
Duży plus to to, że zajmuje się niemowlętami ale zdecydowany minus to fakt, że nie karmi on zwierząt. Nigdy nie napełnił jeszcze w mojej grze żadnej miski dla zwierzaków. :(

RoxyFM
22.01.2009, 00:59
Ja prawie zawsze biorę lokaja, bo od razu sprząta kałuże, zmywa naczynia i wyrywa chwasty;p

Łezka
22.01.2009, 12:13
Ja miałem dwa razy do czynienia z lokajem:
I. Pierwszy raz zatrudniłem go jak byłem na studiach simem, a że mieli wynajęty domek więc pomyślałem przyda się - AKURAT wszczynał pożary wzywał policję poża sam próbował ugasić i spłonął. Hehe
II. Drugi raz zatrudniłem go do 4 -ro osobowej rodziny i nie dość, że spalił jedzenie, wywołał pożar, dziecko zabrała mi opieka społeczna to jeszcze spaliła mi się cała kuchnia z drogimi meblami.

dżin.
22.01.2009, 19:36
Ja jeszcze nigdy wynajmowałem lokaja, wolę pokojówki, są niebo lepsze

simswerka
24.01.2009, 17:28
Mi się mój lokaj podoba. Tylko robi jedzenia jak obydwaj simowie są głodni. A jak tylko jedno to nie. Biorę wtedy Nakłoń do -> Podaj posiłek ale ostatnio podał mi te puszki :/ Sprząta od razu gdy coś jest brudne ;]
Przeczytałam cały ten wątek i się przestraszyłam opowieści o dzieciach. Czy on zawsze wynosi dzieci? ;( Może zwolnię go na czas gdy dzieci będą w wieku niemowlęcym i małymi dziećmi. Poradźcie.

żabelka5
24.01.2009, 20:09
Mój lokaj "toruje drogę" wszystkim nawet swoim pracodawcą...
Przydatny gdy simka(lub sim :P) jest w ciąży. Srzątnie dosyc szybko. Denerwująca jest jego "mania otrzepywania ubrania" :p

ultraviolence
26.01.2009, 12:31
Przeczytałam cały ten wątek i się przestraszyłam opowieści o dzieciach. Czy on zawsze wynosi dzieci? ;( Może zwolnię go na czas gdy dzieci będą w wieku niemowlęcym i małymi dziećmi. Poradźcie.

Zainstaluj patcha do OŻ, pobranego z oficjalnej strony EA, a nie będziesz miała takich problemów :) U mnie pomogło.

U mnie miałam raz lokaja. I był świetny. Robił jedzenie kiedy trzeba, sprzątał, a ja wylegiwałam się na leżaku i pływałam w basenie =) Kasss

W moim przypadku to lokaj robi tego jedzenia aż za dużo... Potem nie ma kto tego jeść i zepsute jedzenie psuje wystrój kuchnii. A jak ześmierdnie, to zamiast posprzątać - robi nowe i ustawia je na podłodze, bo stół zajęty... Dopiero później zajmuje się sprzątaniem nieświeżego jedzenia :/

Aya de Chat
26.01.2009, 12:59
Lokaj to najgorsze zło jakie EA wykombinowało. Jest męczący i bezużyteczny. Zdecydowanie wolę zatrudnić pokojówkę, przynajmniej przyjdzie, posprząta, a zrobienie jedzenia to chwila, także...

simswerka
26.01.2009, 20:15
Zainstaluj patcha do OŻ, pobranego z oficjalnej strony EA, a nie będziesz miała takich problemów :) U mnie pomogło.

W moim przypadku to lokaj robi tego jedzenia aż za dużo... Potem nie ma kto tego jeść i zepsute jedzenie psuje wystrój kuchnii. A jak ześmierdnie, to zamiast posprzątać - robi nowe i ustawia je na podłodze, bo stół zajęty... Dopiero później zajmuje się sprzątaniem nieświeżego jedzenia :/

nie umiem intalować patchów. Nie wiem na czym to polega nawet.

Łezka
27.01.2009, 12:40
Więc Patcha instaluje się tak ( oraz skąd go pobrać) : Wchodzisz na stronę
www.thesims2.com dalej klikasz na zakładkę Help następnie klikasz na zakładkę Patches i wybierasz Patcha do TS2 OŻ i następnie instalujesz go na pulpit/dysk, gdy już się ściągnie to na ten gotowy plik klikasz dwa razy wtedy on się instaluje automatycznie oraz samorzutnie naprawia błędy w grze. MAM nadzieję, że pomogłem.

POZDRAWIA:

Milka84
28.01.2009, 12:32
Moi też tacy są cały czas oglądają TV i nie zajmują się tym czym się zajmować powinni. Mam nadzieję że w The Sims 3 naprawią ten błąd (nie wiem jak to inaczej nazwać "tragedia") ;)

Madelaine
28.01.2009, 18:26
Miałam go raz :/ I dziękuje bardzo. Mój kotek o mało nie umarł by z głodu! Ale o ogródek dba dobrze :)

aluminium.
23.02.2009, 13:15

to musiało być irytujące, ale jak to czytam to śmiać mi się chcę ( chodzi mi o to, że ciągle dzwonił po straż) ;D

PS.Jestem tu nowa, więc HEJKA WSZYSTKIM :)

Ja tam lokaja nie mam :)

Sama robię wszystko no i cała rodzinka którą zrobiłam...
:}

ultraviolence
23.02.2009, 18:21
Daaagi, wtedy to nie było śmieszne a wkurzające :) Na szczęście po zainstalowaniu patcha, wszystko jest już pod kontrolą.

aluminium.
23.02.2009, 18:23
Rozumiem.
Ja nie mam tego patcha i dzisiaj sobie zatrudniłam lokaja.
U mnie jest Oki.
Oprócz tego, że ciągle ubliża sąsiadce ;D

Ellie
23.02.2009, 18:45
nienawidzę lokajów -.-
w TS1 był już lepszy, ale ten jest okropny ^^
szczególnie mnie denerwuje, jak robi co ileśtam godzin posiłki, nawet jak oni zjedli przed chwilą.

ogólnie nie lubię żadnej pomocy domowej, chyba, że opiekunka ;]

Alisha
23.02.2009, 19:10
Mi zaden nie zabrala dziecka, moze dlatego ze mu nie pozwolilam. :D
Za kazdym razem kiedy je podnosil przechodzilam do trybu kupowania, bralam mu dziecko z reki (moveObjects on) i dawalam z powrotem do kojca. ;)
Moze to sposób na niego kiedy wynosi dziecko a nie chcecie latki? :)

ultraviolence
23.02.2009, 19:29
Alisha, ale po co męczyć się z kodami, skoro łatka załatwia nie tylko tę sprawę z porywaniem dzieci? Lepiej zainstalować patcha i cieszyć się grą bez błędów, niż za każdym razem wpisywać moveObjects i latać kamerą za lokajem krok w krok, aby zobaczyć czy przypadkiem nie zbliża się do kojca w niecnych celach :D

Alisha
23.02.2009, 19:47
No tak, ale niektórzy NIE chca sciagac latki! ;)

psychickid
24.02.2009, 08:59
A dlaczego niektórzy NIE chcieliby ściągnąć łatki? Skoro łatka rozwiązuje wszystkie problemy, to po co się męczyć z kodami.

Patch jest po to, by naprawić błędy w grze, więc nie rozumiem o co Ci chodzi.

martusia_re2
28.02.2009, 15:35
heh mnie lokaj też strasznie denerwował bo wzięłam go do takiego średniego mieszkania. ^^ . jestem nadal zwolenniczką pokojówki i ogrodnika. :)) Lokaj jest przydatny do dużych rezydencji ;] psychickid zgadzam się z tobą łatka jest od naprawiania błędów. no ale niektórzy nie chcą ściągać. :P

bubel-96
28.02.2009, 17:17
Ja np. nie mogę ściągnąć łatki, jeżeli mi życie miłe. Brat mi łep ukręci.

Co do tematu. po Waszych komentarzach, nawet go nie brałam ;P.

Edit: Literówka ;].

aluminium.
28.02.2009, 19:24
No tak, ale niektórzy NIE chca sciagac latki! ;)

Ja nie chcę ściągać łatki.
Zgadzam sie z Tobą Alisha.

alishia
28.02.2009, 19:45
ja czasami biorę .. ale trafiam na takich, co przychodzą, żeby sobie wskoczyć do basenu (o ile takowy posiadam) albo ślęczeć przez tv..

ultraviolence
01.03.2009, 12:03
A ja się muszę zacząć ich trochę chwalić, bo jeden z moich lokajów (Sławomir Dalej) bardzo dobrze sobie radzi: sprząta, karmi dzieci i gotuje kiedy potrzeba(!), naprawia sprzęty, perfekcyjnie zajmuje się ogrodem, a nawet stuka w ścianę do sąsiadów, kiedy są zbyt głośno :D Tak się zdziwiłam, że aż postanowiłam zrobić mu fotkę :D Nie wiem, czy można tu wstawiać screeny, ale raz kozie śmierć:
http://img11.imageshack.us/my.php?image=snapshot36b0800c76b1e01d.jpg
Poza tym zauważyłam, że jeśli mam w domu lokaja, sprzątaczkę i ogrodnika, wtedy właśnie lokaj się obija (nawet jeśli sprzątaczka i ogrodnik skończą swój etat i pojadą do domu)... a kiedy jest sam, wykonuje swoją pracę tak jak powinien :)

aluminium.
01.03.2009, 14:10
Ale masz szczęście ;)

U mnie był jeden, sam a i tak się obijał...

PS.Też miałam tego Sławomira Dalej i on był naj...<33
;D

Katara
01.03.2009, 18:38
Mój lokaj jest najlepszym jakiego spotkałem.....sprząta otwiera drzwi itp...spoko :D

Bacardi
31.12.2009, 15:02
a można mieć lokaja bez dodatku OŻ?

Candle
31.12.2009, 15:05
chyba nie... nie wiem czy w innych dodatkach jest taka możliwość. Ale raczej nie

Mixliarder
31.12.2009, 15:29
Można z internetu ściągnąc

aluminium.
31.12.2009, 15:32
a można mieć lokaja bez dodatku OŻ?

W żadnym z poprzednich dodatków nie ma lokaja ;)

Vanitas
31.12.2009, 15:32
@Arti: no nie wiem :/

http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=37460 - tutaj masz poradnika na coś podobnego do lokaja :)

kicia2009-
31.12.2009, 22:14
Ja mam jakos dobrego lokaja,bo robi mojemu simowi dobre jedzenie(czesto homara)i strzyże caly ogrod (yhy) i nie wzywa strazy ani policji i jest ok...

Bożydar
21.02.2010, 17:11
Doświadczenie zbyt wielkiego nie mam, gdyż moje rodziny to prawie zawsze 1 sim. Jak go zatrudnię to godzinę coś robi a później tylko chodzi palcem po blacie, wole pokojówki. Ogrodów nie mam więc nie wiem.

Sherlock
21.02.2010, 19:00
Lokaje są fajne :D

Gosiaz135
21.02.2010, 20:36
Ostatnio w wszystkich rodzinach zatrudniłam lokajów :D

Shrek x3
21.03.2010, 07:17
u mnie lokaj to dziwak nic nie robi tylko stoji se na moście albo jedzenie robi albo wnerwia dzieciaki ale ostnio go zwoliłem zatrudniłem nowego no ten nowy jest lepszy :)

Łezka
21.03.2010, 10:22
Ja zatrudniłem lokaja tylko 2 razy... Jako ogrodnik i pokojówka się sprawdzał, ale nigdy nie robił mi jedzenia, a jak już to najzwyklejszy ser z kluskami. :/ Gdy zapalił się dywan przed kominkiem i miałem automatyczne, sufitowe "gaszacze" to lokaj zadzwonił po straż i jak przyjechała to "gaszacze" ugasiły, a pożarnictwo skasowało 500 simoleonów.

Titellè
10.04.2010, 11:02
U mnie najprawdopodobniej jest to błąd, ale nie ma w ogóle opcji, by zadzwonić po lokaja. Choć pewnie i tak bym z niej nie korzystała.