Zobacz pełną wersję : Pokaż mi swoje wnętrze! - edycja walentynkowa - pytania dotyczące konkursu
haughton
19.01.2009, 11:15
W tym temacie możecie zadawać pytania związane z walentynkową odsłoną konkursu. :)
Można dodawać poł-piętra?
haughton
19.01.2009, 14:03
Masz na myśli podesty z "Własnego biznesu"? Tak, są one dozwolone. Nie można natomiast wstawiać półpięter budowanych z użyciem kodu "constrainfloorelevation", ponieważ ingerują one w fundamenty budynku.
Acha, dziękuję.
Jeszcze przypomniałam sobie dwie sprawy;
1# Mam luksfery jako okna, chciałam je umieścić w pokoju za pomocą move_objects, będzie to możliwe, czy jest to może niezgodne z regulaminem?
2# Można zmieniać schody i ich miejsce?
Czy można budować zbudować np. altankę za domem ??
haughton
19.01.2009, 20:50
Luksfery - jeśli tylko nie będą w charakterze okien (w sensie - na dodatkowej ścianie) to jak najbardziej możesz je wstawić.
Schody można zmieniać ale ich umiejscowienia nie, ponieważ wtedy musiałabyś skasować część ścian i podłogi.
Altankę można postawić, jeśli nie będzie ona połączona z domem.
vibratoria
19.01.2009, 21:20
1. Można modyfikować dach, ale nie można modyfikować ścian - co, jeśli modyfikacja dachu będzie wymagała skasowania tych trójkątnych ścian?
2. Czy zamiast 2 pojdeynczych okien, które znajdują się obok siebie, można wstawić jedno podwójne? I odwrotnie - zamiast podwójnego, dwa pojedyncze?
3. Czy można modyfikować schody bez naruszania ścian i podłóg na górnym poziomie - np. korzystając z podestu w odpowiednim miejscu na dole?
4. Czy można na piętrze dostawić kominek - atrapę? (Wiele kominków z inernetu nie generuje komina i wstawia się je jako rzeźbę).
Tiunivell
19.01.2009, 21:54
Czyli nie można zmieniać okien? =O
vibratoria
19.01.2009, 21:59
Dozwolona jest wymiana okien, drzwi oraz kominka, ale bez przestawiania ich w inne miejsca.
Tiunivell - więc zmienić na inne chyba można.
Tiunivell
19.01.2009, 22:09
Wasze posty wyżej mnie zmyliły, ale odetchnęłam ulgą. Dzięki ;)
haughton
20.01.2009, 09:06
1. Można modyfikować dach, ale nie można modyfikować ścian - co, jeśli modyfikacja dachu będzie wymagała skasowania tych trójkątnych ścian?
Ściany dachowe można kasować, jeśli modyfikacja dachu tego wymaga.
2. Czy zamiast 2 pojdeynczych okien, które znajdują się obok siebie, można wstawić jedno podwójne? I odwrotnie - zamiast podwójnego, dwa pojedyncze?
Można, byle tylko były w tym samym miejscu co okna w oryginalnej bryle.
3. Czy można modyfikować schody bez naruszania ścian i podłóg na górnym poziomie - np. korzystając z podestu w odpowiednim miejscu na dole?
Tak, jest to dozwolone.
4. Czy można na piętrze dostawić kominek - atrapę? (Wiele kominków z inernetu nie generuje komina i wstawia się je jako rzeźbę).
Jeśli kominek jest jako rzeźba to jak najbardziej można go zastosować.
Podest można budować, ale czy tylko wewnątrz budynku czy również na zewnątrz? I czy może łączyć się z domem?
I jeszcze jedno: na piętrze jest okno zajmujące dwie kratki, ale samo okno jest szerokości jednej kratki (takie z okiennicami). Mam nadzieję, że można je zamienić na takie o szerokości dwóch kratek, oczywiście tak, aby było w tym samym miejscu.
haughton
20.01.2009, 19:51
Irbis - podest może być również na zewnątrz, ale nie można łączyć go z domem - taka operacja zmienia kształt fundamentów, więc jest to niedozwolone.
Co do drugiego pytania - możesz zamienić okno w taki sposób.
vibratoria
20.01.2009, 20:44
Czy można zmienić drzwi na łuki?
EDIT: I odpowiedź na własne pytanie, po doczytaniu regulaminu konkursu. Nie można. Drzwi to drzwi, a łuki to łuki. :D
haughton
20.01.2009, 23:08
Nie. Drzwi możesz zamienić tylko na inne drzwi.
Na piętrze zamiast drzwi są wycięcia w ścianach - na ich miejsce można wstawić drzwi, czy tylko łuki?
vibratoria
21.01.2009, 16:32
Kliii - ja popatrzyłam na bryłę i nie widzę tam nigdzie wycięć w ścianach, w których można by coś wstawiać. Dobrą bryłę masz?
Właśnie jak mam dom w otoczeniu to widać okna na piętrze, a jak wchodzę to mi się zamieniają w dziury w ścianach :( Są na pewno w odpowiednim miejscu, prawdopodobnie jest to wina dodatków z internetu. Więc mam pytanie: czy na piętrze w oryginalnej bryle są drzwi czy łuki?
vibratoria
21.01.2009, 16:49
Są zwykłe maxisowe drzwi.
Dobrze, dzięki wielkie :)
Czy można zamontować szafę z Osiedlowego życia, która wymaga dobudowania ścian? Zauważyłam taką w jednej z przedstawionych prac konkursowych.
haughton
22.01.2009, 10:10
Nie można dobudowywać ścian. Jeśli tej szafy nie da się postawić za pomocą kodu to jest ona również niedozwolona. Nie mam w tej chwili możliwości sprawdzenia tego w grze, a nie analizowałem jeszcze dokładnie wstawionych już prezentacji. Na zdjęciach domu, o którym mówisz nie widać czy ściana jest dobudowana (przynajmniej ja nie widzę :P), ale wyjaśnię sprawę dzisiaj wieczorem i wtedy odpowiem na Twoje pytanie. ;)
EDIT: sprawdziłem w grze - szafa może być ustawiona w tej wnęce w sypialni za pomocą kodu moveobjects, bez konieczności dobudowania ściany.
Invidia Semper
23.01.2009, 11:56
Ja się chciałam zapytać czy stawianie mebli blisko siebie za pomocą(żeby nie było siatki)jest dozwolone?
Arek_7_08
23.01.2009, 13:37
czy można zmienic kominek?
haughton
23.01.2009, 13:39
No i czemu nie czytacie regulaminu konkursu. :P
Dozwolona jest wymiana okien, drzwi oraz kominka, ale bez przestawiania ich w inne miejsca.
Dozwolona jest również modyfikacja terenu na parceli oraz używanie kodów z trybu budowania/kupowania.
Podest z WB można ustawić w dowolnym miejscu zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz. Niestety nie da się go ustawić tuż przy granicy parceli. Czy w takim przypadku można użyć zwykłych fundamentów?
marandile
24.01.2009, 00:21
mozna stawiac kolumny?
haughton
24.01.2009, 00:33
Irbis, marandile - odpowiedzi na Wasze pytania są twierdzące. :)
Mam takie pytanie dotyczące dachu. Otóż, czy dozwolone jest używanie dachów z kategorii Architektura? Bowiem wiąże się to z koniecznością dobudowania dodatkowych ścian.
Wielebny
27.01.2009, 13:24
i ja mam jedno pytanie czy mogę zamienić te standardowe schody w domu na schody okrągłe .,
edit. Ok pytanie już nie ważne
Mam kilka pytań:)
Czy to jest ten sam dom/ta sama bryła która znajduje się w podstawowej wersji gry w Weronie na ulicy Via Verona 26? (porównałem zdjecia z bryłą w grze i wydają się takie same)
I ponawiam pytanie Invidia Semper, czy stawianie mebli bez siatki jest dozwolone?
Tiunivell
27.01.2009, 15:59
steve - jest to dom znajdujący się przy ulicy Bulwar Bardów 35.
Używanie kodów jest dozwolone.
haughton
27.01.2009, 18:04
Czekoladowy.pl - niestety stawianie dodatkowych ścian nie jest dozwolone. Co prawda przy standardowej zmianie dachu na inny pojawiają się małe, trójkątne "ścianki", ale nie wpływają one aż tak bardzo na kształt bryły jak dachy z działu "architektura".
steve - przeczytaj regulamin konkursu, jest tam zarówno informacja o adresie parceli, jak i o kodach.
Można dodać sufity? W sensie z trybu kupowania, ściągnięte z internetu.
Wielebny
28.01.2009, 18:21
Dodatki z internetu są dozwolone czyli tak
haughton: Kowalski mądrze prawi. :P
FakeYourDeath
28.01.2009, 21:08
Trzeba mieć OŻ żeby pobrać ?
Głupie pytanie , wiem :D
Wielebny
28.01.2009, 21:15
Nie nie trzeba
haughton
28.01.2009, 21:18
Przecież ta parcela jest oryginalnie w Weronie, w podstawowej części gry, oczywiste chyba, że nie trzeba mieć OŻ. :P Jej kopia została spakowana w tym dodatku, co znaczy że jeśli ktoś go nie ma to będzie potrzebował Clean Installer'a (czy np. Q-Xpress) żeby ją "wrzucić" do gry, bo standardowy instalator The Sims 2 wywala wtedy komunikat "ten element wymaga dodatku, który nie został zainstalowany"..
Można dodać sufity z Osiedlowego Życia?
haughton
29.01.2009, 13:27
Irys już o to pytała kilka postów wyżej. :P
Ja ja mam pytanie :D Czy można skasować te schody co są w domu i dać te okrągłe z OŻ ?? I czy można skasować jedne drzwi od łazienki na dole bo one trochę zawadzają ;)
Irys już o to pytała kilka postów wyżej. :P
Pytała o te z internetu, a mnie chodzi o te z Osiedlowego Życia. :) Czyli te, które dodaje się za pomocą narzędzia do zmieniania podłogi :D
Ja też jestem ciekawa tych schodów, bo tamte takie pierdoły wielkie :D Miałam jeszcze jakieś pytania i zapomniałam :rolleyes: Aha:
1. Można dodać basen?
2. I czy można zastąpić okna takimi dużymi, na całą ścianę (to okna tylko wyglądają jak przeszklona ściana) i to samo pytanie do lufcików - czy można je usunąć lub zastąpić normalnymi oknami?
haughton
29.01.2009, 13:49
Drzwi nie można kasować, dozwolona jest tylko zmiana na inne, ale muszą być w tym samym miejscu. Ze schodami sprawa wygląda identycznie - możesz wstawic inne, ale muszą być w tym samym miejscu.
Wszystkie pomieszczenia muszą mieć charakter walentynkowy?
haughton
29.01.2009, 14:50
Woltuwa, sufit jest dozwolony niezaleznie od tego czy pochodzi z Internetu, czy od Maxis'a - wydawało mi się, że to oczywiste. :P
Irys- tak, można zbudować basen, jest przecież o tym w regulaminie. :P Co do okien - możesz wstawić dowolne, ale muszą być w tych samych miejscach (na ścianie) i o takiej samej liczbie "kratek" jak te, które oryginalnie są w bryle (np. jeśli okno jest na 2 "kratki" to możesz je zamienić na dowolne okno o szerokości dwóch kratek, niezależnie od tego czy będzie to długi, wąski lufcik, czy tafla szkła od sufitu do podłogi).
zelkam - to jak bardzo/i czy wszystkie pomieszczenia będą "walentynkowe" zależy od Ciebie - każdy ma własne wyobrażenie na temat takich aranżacji. Nic nie szkodzi, jeśli nie zapełnisz każdego pokoju serduchami i kwiatami - to głosujący w sondzie tak naprawdę zdecydują, która praca najlepiej oddaje klimat tego święta. ;)
Wielebny
29.01.2009, 15:26
jak mam trochę inne pytanie jeśli nie można usunąć drzwi a ja np. te drzwi w małej łazienki na parterze zasłoniłem ja za pomocą kodu i wstawiłem tam lodówkę to nie naruszę w ten sposób żadnego punktu w regulaminie .,
Z tego co przeczytałem to chyba nie ale wolałem się upewnić .
vibratoria
29.01.2009, 16:20
Co do okien - możesz wstawić dowolne, ale muszą być w tych samych miejscach (na ścianie) i o takiej samej liczbie "kratek" jak te, które oryginalnie są w bryle (np. jeśli okno jest na 2 "kratki" to możesz je zamienić na dowolne okno o szerokości dwóch kratek, niezależnie od tego czy będzie to długi, wąski lufcik, czy tafla szkła od sufitu do podłogi).
Ej, to ja zgłupiałam już zupełnie. Przecież się pytałam, czy można zmienić jedno okno "dwukratkowe" na dwa "jednokratkowe" i odwrotnie, i było że można. A teraz widzę, że - patrz nawias. No to jak w końcu? :O
To można dawać te schody czy nie ??
Dołączam się do pytania vib.
Wielebny
29.01.2009, 16:49
Tak można ale muszą być w tym samym miejscu
Edit Sorka jednak nie można .
haughton
29.01.2009, 17:16
vibratoria - można, tak jak pisałem wcześniej. Po prostu źle zrozumiałas posta, który cytujesz. Chodzi o to, że okno/okna które wstawisz musi/muszą mieć tyle samo "kratek", co oryginalne okno. Jeśli więc pierwotnie okno było na dwie "kratki" możesz wstawić dwa "jednokratkowe" obok siebie, możesz nawet wstawić 8 "ćwierćkratkowych" okien - byle razem tworzyły otwór okienny o takiej ilości kratek jak okno, które zamieniasz.
kubuss, nie wiem zupełnie o jakie schody Ci chodzi. Przejrzałem tryb budowania i żadnych okragłych nie znalazłem. Może chodzi Ci o schody "kręcone", które zajmują bodajże 4 "kratki"? Jeśli tak, to nie można ich stosować, bo zmieniają zupełnie kształt pomieszczenia i inaczej są umiejscowione niż standardowe schody.
EDIT: Kowalino - nie można tak kombinować z drzwiami. Założeniem jest, że wszystkie projekty mają być tak samo funkcjonalne (stąd m.in. zakaz zmieniania umiejscowienia drzwi i okien), a to co opisujesz całkowicie zmieniłoby łazienkę i kuchnię. Drzwi muszą zostać. :)
Tak, wiem, jestem upierdliwa :D
"[...] Cała reszta, czyli dachy, kolumny, baseny, podesty, półścianki oraz wyposażenie domu i ogrodu może być zagospodarowana dowolnie, zgodnie z tematyką konkursu. Dozwolona jest również modyfikacja terenu na parceli oraz używanie kodów z trybu budowania/kupowania."
Czyli można też ogrodzić parcelę jakimś sympatycznym płotkiem? :D
Ja też mam pytanie: czy mogę usunąć niektóre okna bez wstawiania nowych?
vibratoria
31.01.2009, 08:58
Dominic - nie możesz.
To lipa... :(
A usunąć kominek bez wstawiania nowego?
vibratoria
31.01.2009, 09:04
Dominic - nie można. Przeczytaj regulamin i pytania, które już padły. :D
haughton
31.01.2009, 10:37
Irys - tak, można stosować płotki, i tym podobne ozdóbki. :)
Marian...
31.01.2009, 14:54
Wow, pierwszy raz udało mi się dostrzec konkurs wcześniej niż prze ogłoszeniem wyników! Mój osobisty sukces!;)
I mam drobne pytanko: w regulaminie jest napisane: "prezentacja musi zawierać 1-3 zdjęć z każdego pomieszczenia, 1-3 zdjęć zrobionych na zewnątrz, a także rzuty obu pięter. Pomieszczeń jest 8, dlatego liczba zamieszczonych screenów musi mieścić się między 11 a 29"
Czy to znaczy, że to duże pomieszczenie na parterze, które zawiera w sobie salon, jadalnię i kuchnię liczy się jako 3 pomieszczenia? I tu łącznie mogę zrobić 9 zdjęć, tak??
Chcę się upewnić...
Edit:
I jeszcze jedno: kominek.
Ktoś tu napisał, że może być z neta, ok. Ja też wstawiłem.
Tylko, że takie kominki nie mają tego wysokiego komina na zewnątrz a to zmienia nieco wygląd budynku. To nie przeszkadza?
haughton
31.01.2009, 16:32
Jeśli chodzi o pierwsze pytanie - tak. Parter jest tak duży, że można traktować kuchnię, salon i jadalnię jako osobne pomieszczenia. Kominek - może być z Internetu, ale musi mieć komin (jeśli jesteś sprytny, to poradzisz sobie z tym ograniczeniem ;)).
Marian...
31.01.2009, 17:58
O kurde... To trza jeszcze raz zdjęcia robić :O
Może jakoś przeżyję to półgodzinne wczytywanie się gry... Ale chyba wiem jaki myk zastosować ;)
Jak mnie za to za przeproszeniem nie wypieprzycie z konkursu... no ale luzik.
Edit:
Jeszcze jedno: Czy pracę konkursową mogę zamieścić też w dziale "domy"? Jeżeli tak to dopiero po zakończeniu konkursu czy już?
Sam nie wiem czy go tam chcę wepchnąć, ale tak profilaktycznie lepiej się dowiedzieć. Kto pyta nie błądzi. A że konieczność odpowiadania padła akurat na Ciebie Haughton, to krzyż na drogę. szczerze Ci współczuję...;)
Edit:
Jeszcze jedno: Czy pracę konkursową mogę zamieścić też w dziale "domy"? Jeżeli tak to dopiero po zakończeniu konkursu czy już?
Sam nie wiem czy go tam chcę wepchnąć, ale tak profilaktycznie lepiej się dowiedzieć. Kto pyta nie błądzi. A że konieczność odpowiadania padła akurat na Ciebie Haughton, to krzyż na drogę. szczerze Ci współczuję...;)
To samo, przyłączam się do pytania.
haughton
31.01.2009, 23:05
Prace konkursowe można wstawić w dziale "Domy" dopiero po zakończeniu konkursu.
Marian...
01.02.2009, 02:55
Ok. Merci. Czyli póki co trza se dać spokój. Jeszcze nie wiem czy to w konkursie zamieszczę, ale pewnie tak...
Marian...
01.02.2009, 18:43
Pozwolę się wtrącić, może nie ten temat, ale padło pytanie.
SebaS - nie trzeba wprowadzać rodziny (choć to chyba nie jest zabronione), żeby zrobić zdjęcia bez kratek. Wystarczy kliknąć na narzędzie zmiany koloru (czy jak to się tam zwie) i wtedy nie ma kratek. Tylko tym narzędziem nie należy na nic "najeżdżać", bo zacznie "świecić" i będzie przezroczyste, ale klikasz na ikonkę i od razu <TAB> - tryb fotografii...
Chyba zrobię ten poradnik...
Co do liczby zdjęć - raczej nie można więcej, bo jeden z punktów regulaminu brzmi: "prezentacja musi zawierać 1-3 zdjęć z każdego pomieszczenia, 1-3 zdjęć zrobionych na zewnątrz, a także rzuty obu pięter. Pomieszczeń jest 8, dlatego liczba zamieszczonych screenów musi mieścić się między 11 a 29"
a dalej:
"Naruszenie którejkolwiek z powyższych zasad skutkować będzie dyskwalifikacją"
Logicznie wnioskując - nie może być więcej. Nawet jak przykładowo zrobisz zamiast trzech to tylko dwa zdjęcia kuchni nie oznacza, że możesz dorzucić jeszcze jedno zdjęcie sypialni.
A przynajmniej tak z tego wynika.
Ale lepiej niech jeszcze Haughton potwierdzi...
haughton
01.02.2009, 20:51
haughton potwierdza, nie można zamieścic więcej niż 29 fotek oraz więcej niż 3 z każdego pomieszczenia, a co do wprowadzenia rodziny - jak komuś tak wygodniej, to nie ma problemu - chociaż wystarczy zmienić na tryb opcji i kratki też znikają. :P
haughton
01.02.2009, 21:25
Na to pytanie też już padła odpowiedź w tym temacie...:
Co do okien - możesz wstawić dowolne, ale muszą być w tych samych miejscach (na ścianie) i o takiej samej liczbie "kratek" jak te, które oryginalnie są w bryle (np. jeśli okno jest na 2 "kratki" to możesz je zamienić na dowolne okno o szerokości dwóch kratek, niezależnie od tego czy będzie to długi, wąski lufcik, czy tafla szkła od sufitu do podłogi
..podobnie jak na kolejne:
Schody można zmieniać ale ich umiejscowienia nie, ponieważ wtedy musiałabyś skasować część ścian i podłogi.
Chodzi Ci o zamianę fundamentu na ten "drabinkowy"? Nie można. W regulaminie jest zapis odnośnie fundamentów - nie można ich zmieniać.
Ja mam takie pytanie:
czy drzwi zajmujace 1 kratkę mozna zastąpić łukami drzwiowymi które maja 2 kratki ?
vibratoria
02.02.2009, 18:45
Ja już pytałam o łuki. Nie można. Drzwi można zamienić tylko na inne drzwi.
a... dziekuje bieknie Vibratoria :) Szkoda..xD
haughton
02.02.2009, 18:53
To pytanie padło tu już ze 3 razy. Drzwi i okna można zamienić tylko na inne drzwi i okna o takiej samej liczbie kratek.
Caroline
04.02.2009, 21:33
jedno pytanie, chcę się upewnić, można budować wewnątrz półścianki ?
vibratoria
04.02.2009, 21:59
A jak byście przeczytali regulamin to byście wiedzieli, że można. :D
Cała reszta, czyli dachy, kolumny, baseny, podesty, półścianki oraz wyposażenie domu i ogrodu może być zagospodarowana dowolnie, zgodnie z tematyką konkursu. Dozwolona jest również modyfikacja terenu na parceli oraz używanie kodów z trybu budowania/kupowania.
haughton
04.02.2009, 22:00
Człowiek siedzi cały dzień pisząc regulamin, a Wy go nawet nie czytacie, eh...<foch>
Cała reszta, czyli dachy, kolumny, baseny, podesty, półścianki oraz wyposażenie domu i ogrodu może być zagospodarowana dowolnie, zgodnie z tematyką konkursu.
Caroline
04.02.2009, 22:05
dzięki, chciałam się po prostu upewnić, czytałam regulamin z 100000000000 razy ; )
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.