Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Napęd nie czyta płyty

Keimi
14.04.2009, 17:44
Witam ;) mam taki problem otóż pare dni temu spalił mi się zasilacz w komputerze , po jego wymianie napęd nie czyta mi płyty czterech pór roku (płyta orginalna) wszystkie inne płyty czyta tylko nie tej . Nie moge uruchomic gry ponieważ mam tylko dodatki : zwierzaki i cztery pory roku . W momencie spalenia się tego zasilacza płyta tych czterech pór roku była w napędzie . Czy mogło coś się stac z tą płytą że napęd jej nie odczytuje ?? Czy chodzi o cos innego ? Proszę pomóżcie ;**

mario
14.04.2009, 18:01
Oczywiście, że mogło i na pewno tak się stało. Jakieś tam napięcia czy coś tam i dane na płycie poszły się ... Przykro mi, raczej nie ma możliwości naprawienia tej płyty.

Gio
14.04.2009, 18:05
No ale napęd z dym poszedł, czy nie?

mario
14.04.2009, 18:09
Przecież napisała, że inne płyty czyta bez problemu.

Keimi
14.04.2009, 18:22
Napęd działa , a jeszcze nie wspomniałam że dwa razy udało mi się uruchomic grę z tej płyty ale męczyłam się z tym ;( Sprawdzałam również w laptopie czy płyta działa i okazało się że działa . Więc sama nie wiem co się mogło stac ;(

Gio
14.04.2009, 18:24
może napęd zaczął Ci wybrzydzać po tym napięciu :P Ja bym proponował odinstalować CPR i zobaczyć, czy chodzą zwierzaki

mario
14.04.2009, 19:53
Sprawdź jeszcze naprawdę dokładnie wszystkie płyty. Bo skoro jednak zdarzyło się, że napęd czyta tą płytę, to z napędem jest coś nie tak, nie z płytą.

Keimi
14.04.2009, 20:17
właśnie myslałam że to coś z napędem ale z drugiej strony inne płyty czyta nawet te bardzo porysowane . Hmm sama już nie wiem

mario
14.04.2009, 20:34
Hm, naprawdę dziwna sprawa. Hm, może ta płyta jest naprawdę megaporysowana i skoro napęd ją jakoś przeczytał 2 razy, to może po prostu jest gorszy od tego w laptopie i to jest naturalne... Nie mam więcej sugestii.

Keimi
14.04.2009, 20:58
jutro przeczyszcze napęd i zobacze czy to coś da . Więc i tak dziękuję za pomoc ;**

misia789
16.04.2009, 08:35
a ja mam takie pytanie:
Czy może wiecie co zrobić jak grałam w simsy normalnie jakiś czas a gdy pewnego dnia włożyłam płytę to wyskoczyło mi powiadomienie ; 'Włóż oryginalną płytę"
To nie wiem może od nowa zainstalować?

Björk
16.04.2009, 09:56
Wydaje mi się, że mogą być tego dwie przyczyny:
a) płyta "się uszkodziła" i napęd jej nie odczytuje, bo jest np. porysowana.
b) może w międzyczasie zainstalowałaś/ ktoś zainstalował program emulujący napędy CD/DVD (np. Deamon Tools, Alcohol 120%). One sprawiają, że gra nie dostrzega włożonej płyty do czytnika. Na czas uruchamianie gry trzeba je wyłączyć.

aluminium.
16.04.2009, 11:16
A ja mam takie pytanko, bo komputer normalnie mi simsy odtwarza, a jak chciałam zainstalować na laptopie to nic się nie otwiera.
PS.Tylko simsów nie otwiera.

Björk
16.04.2009, 11:44
A ja mam takie pytanko, bo komputer normalnie mi simsy odtwarza, a jak chciałam zainstalować na laptopie to nic się nie otwiera.
PS.Tylko simsów nie otwiera.

Mało informacji :)
Możliwe, że nie masz na laptopie włączonej funkcji autoodwarzania płyt. To byłby najmniejszy problem, bo wystarczyłoby wtedy wejść w "Mój komputer"> "Stacja dysków" i po prostu uruchomić.
Możliwe, że napęd optyczny jest nieprzystosowany do wymagań gry, czyli masz np. DVD 4x albo tylko CD, a Simsy wymagają DVD 8 x (nie pamiętam, czy już w podstawie... Tutaj nie będzie prosto, bo wymaga wymiany :)

misia789
27.04.2009, 10:32
A ja się chciałam zapytać:
Niedawno jeszcze grałam w simsy i ostatnio nie chcą się włączyć bo wyskakuje jakieś powiadomienie ' Włóż oryginał płyty'
nie kapuje o co chodzi i czemu tak nagle się stało.
Więc zamierzam je od nowa zainstalować ( choć nie wiem czy coś to da).
I teraz nie wiem czy jak to zrobię to będą nadal te rodzinki itp. czy trzeba coś tam zapisać ...
?

Elizabeth
22.06.2009, 22:55
mam podobny problem ... Mam sims 2 wydanie na DVD .Zainstalowałam sims 2 i jak chcę je włączyć to wyskakuje komuniakt" Włóż prawidłowa płytę " .