Zobacz pełną wersję : Karta graficzna- Czy dobra?
Mam okazję kupić tanio komputer z kartą graf. NVIDIA GeForce 6150SE
Zupełnie się na tym nie znam. Czy Simy 2 i również simy 3 będą dobrze na tym chodziły?
GeForce 6150 jest zintegrowana na płycie głównej i nie jest dobrej jakości. Nie pograsz płynnie w TS3. Będzie lepiej, jak dokupisz osobną kartę, jakieś 6600 albo coś.
Edit: The Sims 2 będą raczej ładnie chodziły. :)
S3 nie będą dobrze działać;
Sims2 same na niskich detalach może da radę;
ps:
Jaki to mniej więcej komputer i co ukrywa się pod pojęciem "tanio"?
Bo czasem można się naciąć... a zintegrowana grafika wzbudziła u mnie podejrzenia.
Hefalump
16.04.2009, 19:06
Oto minimalne wymagania sprzętowe gry The Sims 3:
Komputer osobity z systemem Windows XP:
System operacyjny: XP (Service Pack 2)
Procesor: Pentium IV 2.0 GHz / Athlon XP 2000+
Pamięć RAM: 1 GB
Grafika: GeForce FX 5900 / Radeon 9500 ze 128 MB
Komputer osobisty z systemem Windows Vista:
System operacyjny: Vista (Service Pack 1)
Procesor: Pentium IV 2.4 GHz / Athlon XP 2400+
Pamięć RAM: 1.5 GB
Grafika: GeForce FX 5900 / Radeon 9500 ze 128 MB
Tu możesz porównać wydajność kart graficznych, bo zintegrowanej nie polecam.
http://www.benchmark.pl/zestawienie_gpu.html
Procesor: Pentium IV 2.0 GHz / Athlon XP 2000+
A ja mam właśnie takie pytanie. Bo u mnie nigdzie nie pisze, ile mój procek ma ghz, tylko pisze:
AMD Sempron 2500+
Wytrzyma to TS3?
Wielebny
16.04.2009, 19:22
Nie sądzę aby ten procesor wytrzymał the sims 3
Wymagania minimalne i tak są zaniżone
Wytrzyma, wytrzyma. Może na zbyt wysokich nie polecisz, ale pograsz (przynajmniej powinieneś)
http://www.systemrequirementslab.com/referrer/srtest
Polecam w ogóle tą stronę. Znajdują się tam wymagania The Sims 3 i dopasowują do twojego sprzętu komputerowego.
S3 nie będą dobrze działać;
Sims2 same na niskich detalach może da radę;
ps:
Jaki to mniej więcej komputer i co ukrywa się pod pojęciem "tanio"?
Bo czasem można się naciąć... a zintegrowana grafika wzbudziła u mnie podejrzenia.
Nie znam się na tym zupełnie, podobno simy mają chodzić. Jeśli trójka nie będzie chodziła to trudno. Na razie zależy mi na dwójce, ale chciałabym ją puszczać na najleprzych parametrach. A oto specyfikacja komputera:
Najważniejsze cechy
Zainstalowany system operacyjny Free DOS
Procesor AMD Sempron LE1300
Pamięć standardowa 1 GB
Napędy optyczne Napęd SATA DVD+/-RW 16x SuperMulti LightScribe i czytnik kart pamięci HP 16 w 1 (3,5 cala z PCI)
Wewnętrzny dysk twardy 160 GB
Grafika/dźwięk
Dźwięk Zintegrowana karta dźwiękowa High Definition z kodekiem Realtek ALC888S, gniazda słuchawek i mikrofonu z przodu, gniazda wejścia i wyjścia z tyłu, wewnętrzny głośnik
Nazwa podsystemu grafiki Zintegrowana karta graficzna NVIDIA GeForce 6150SE
Karta video, szyna PCI Express? x16
Funkcje karty video Kontroler 3D/2D: pełna zgodność ze standardowymi API firmy Microsoft?, np. Microsoft DirectX?9, DirectXVA?, OpenGL? 1.4.; Wbudowany kontrolerVGA; Zintegrowany przetwornik RAMDAC 300 MHz; Częstotliwość zegara kontrolera 400 MHz; Maksymalna głębia kolorów: 32 bity na piksel; Obsługa wielu monitorów: maksymalnie dwa wyświetlacze obsługiwane za pośrednictwem złączy VGA na płycie głównej iopcja SDVO/ADD2
Wielkość pamięci karty podsystemu grafiki Pamięć graficzna jest współdzielona z pamięcią systemową. Wykorzystanie pamięci graficznej może się wahać w zakresie od 8 do 256 MB, zależnie od ilości pamięci systemowej i obciążenia systemu
Rozdzielczość podsystemu video karty graficznej Maksymalna częstotliwość odświeżania pionowego: 75 Hz przy maks. 1920 x 1440, 60 Hz przy 2048 x 1536
Napędy wewnętrzne
Prędkość napędu dysku twardego 7200 obr./min
Kontroler napędu dysku twardego SATA 3,0 Gb/s
Zewnętrzne wnęki na napędy 2 zewnętrzne wnęki 5,25 cala i 1 zewnętrzna wnęka 3,5 cala
Wewnętrzne wnęki napędów 2 wewnętrzne wnęki 3,5 cala
Napęd dyskietek elastycznych Opcjonalny napęd dyskietek 1,44 MB
Możliwości rozbudowy
Zewnętrzne porty wejścia/wyjścia Z tyłu: 4 USB 2.0, 2 PS/2, 1 RJ-45, 1 VGA, wejście/wyjście audio, wejście mikrofonu; Z przodu: 2 USB 2.0, porty audio
Gniazda rozszerzeń 1 karta PCI 2.3 o pełnej wysokości, 1 karta PCI Express o pełnej wysokości x16, 2 karty PCI Express o pełnej wysokościx1
Maksymalna wielkość pamięci 4 GB DDR2-Synch DRAM
Gniazda pamięci 4 DIMM
Typ pamięci PC2-6400 DDR2 800 SDRAM
Sieć i łączność
Rozszerzenie pamięci Możliwość rozbudowy do 4 GB przez cztery zgodne ze standardem branżowym gniazda DIMM
Interfejs sieciowy Zintegrowana karta Realtek RTL8211B Gigabit Ethernet
Modem Modem Agere PCI 56K 2006 (opcjonalny)
Oprogramowanie
Dołączone oprogramowanie Roxio Easy Media Creator 9.x**, Intervideo WinDVD Player 5.x**, McAfee AntiVirus (wersja próbna), Sun Java Runtime Environment, AOL Toolbar (**program obsługiwany tylko przyokreślonych konfiguracjach napędu optycznego)
Zainstalowane oprogramowanie Oprogramowanie opcjonalne, instalowane fabrycznie, tylko w niektórych konfiguracjach: Microsoft? Office 2007 Basic, Microsoft? Office 2007 Small Business, Microsoft? Office 2007 Professional (dostępna jest także60-dniowa wersja próbna)
Pozostałe dane
Obudowa Microtower
Chipset NVIDIA nForce 430
Szyna systemowa Magistrala FSB 800 MHz
prędkość procesora 2,30 GHz
Zewnętrzna pamięć Cache 512 KB pamięci podręcznej L2
Klawiatura Standardowa klawiatura HP PS/2
Wymiary klawiatury (nie metryczne) 16,3 x 45,8 x 2,5 cm
Urządzenie wskazujące Mysz optyczna HP USB z 2 przyciskami i przewijaniem
Zasilanie zewnętrzne Napięcie wejściowe 90 - 264 / 100 - 240 V, 50/60 Hz, 47 - 63 Hz, standardowy pasywny stabilizator PFC, zewnętrzny o wysokiej sprawności (80%)
Pobór mocy maksymalnie 300 W
Wymiary (szer. x głęb. x wys.) 16,5 x 37,3 x 36,5 cm
Waga produktu (netto) 10,2 kg
Zasilanie Zakres napięcia roboczego: 90 - 264 V; Zakres napięcia znamionowego: 100 - 240 V; Znamionowa częstotliwość linii: 50/60 Hz; Zakres dozwolonych częstotliwości linii: 47 - 63 Hz;Wentylator zasilacza: 80 mm, o zmiennej prędkości, pobór mocy w trybie ES - Suspend to RAM (S3) (Instantly Available PC): <2 W
Zarządzanie bezpieczeństwem Blokada systemu Kensington, pętla zabezpieczająca zamykana na kłódkę
możliwość rozbudowy logo Windows Vista? Capable
Aya de Chat
17.04.2009, 20:56
Nie sądzę aby ten procesor wytrzymał the sims 3
Wymagania minimalne i tak są zaniżone
Może się mylę, bo się nie znam w sumie, ale ja pamiętam jak pykałam w podstawę dwójki za 128mb ramu :] da się? da się! więc myślę, że JAKOŚ pójdzie i z niższymi parametrami, o.
Pierwszorzędna sprawa to jest karta graficzna. Na resztę można jakoś przymknąć oko i cieszyć się niskimi detalami i 15-20 fps. xD
Co nam z grafy jak procesor ją będzie hamował i nie pozwoli jej się rozwinąć...
Naprawdę wierzycie, że Sims3 będzie komfortowo działać na procesorach mający już po 7-9 lat? (Athlon XP)?
Życzę powodzenia... jeżeli gra w ogóle się odpali.
@autor(ka) tematu:
Typowy biurowy gotowiec - do Sims2 nie będzie jeszcze problemu raczej, w S3 grafa i ilość ramu może zniechęcić do rozrywki...
Ale to zweryfikuje się jak wyjdą S3...
Komputer już mam, dwójka chodzi, ale raczej ledwo. Do trójki trzeba będzie kupić nowy.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.