PDA

Zobacz pełną wersję : Czy mozna otworzyc w domu sklep spozywczy?

milna91
16.04.2009, 10:02
Mam małe pytanie. hmm. Jestem początkująca w tą gre i zadny biznes nie przynosi mi zysków... Poza tym mojemu simowi szybko ubywa energia itp..
1. Co zobić zeby salon fryzjerski przynosił zyski co trzeba zakupic itp.?
2. Czy mozna otworzyc w domu sklep spozywczy? Jeśli tak to jak?
Z góry dziekuje
Milena

aluminium.
16.04.2009, 11:19
1.Zwiększ cenę i zdobądź rangi.
2.Można, tak jak każdy sklep :)
Zadzwoń telefonem i tam pisze coś takiego jak "przedsiębiorstwo domowe".

Björk
16.04.2009, 11:47
2.Można, tak jak każdy sklep :)

NIe jestem pewna na 100%, ale chyba wyposażenie sklepów spożywczych (lodówki, lady, zamrażarki) są dostępne tylko w trybie budowania na parceli publicznej...
Sposobem, by to ominąć, jest najpierw wybudować sklep spożywczy na parceli publicznej, zmienić kodem "changelotzoning residential" parcelę na mieszkalną i dopiero wtedy wprowadzić simów...

milna91
16.04.2009, 11:51
Dziekuje zaraz wypróbuje :):D

Łezka
16.04.2009, 14:25
Daaagi tak zwyczajnie to nie można założyć spożywczaka, ale sposobem Bjork to już co innego. :)
Mileno co do pytania pierwszego nie zgodzę się z wypowiedzią Daaagi, bo jeśli zwiększysz cenę za strzyżenie to będzie Ci trudniej namówić sima do zmiany stylu, a co jest potrzebne to tak: jeśli to domowy biznes to wystarczy jeden fotel fryzjerski, który znajdziesz w krzesła --> różne i tam na końcu będzie dostępny w dwóch wersjach kolorystycznych do ustalenia, potrzebne będzie pomieszczenie o wielkości około 4x6 kratek, oczywiście światło drzwi itp., ale jedna moja rada fotel musisz ustawić w większym odstępie od drzwi, bo inaczej simy będą się namyślały czy skorzystać z Twoich usług w futrynie i uniemożliwią wejście innym klientom. D_S

Nandelle
16.04.2009, 16:41
Sposobem, by to ominąć, jest najpierw wybudować sklep spożywczy na parceli publicznej, zmienić kodem "changelotzoning residential" parcelę na mieszkalną i dopiero wtedy wprowadzić simów...

Ale gdy sie zrobi tym sposobem to nie bedzie skrzynki pocztowej na parceli.

Björk
16.04.2009, 16:45
Ale gdy sie zrobi tym sposobem to nie bedzie skrzynki pocztowej na parceli.

Dobre pytanie ;)

Kiedy zmieniałam typy parceli, to zmieniały się skrzynki pocztowe/ telefony/ skrzynki osiedlowe.
Ale mam minimalną ilość dodatków z neta i często robię porządki w komputerze i z komputerem.
Jednak są sytuacje, gdy skrzynka się nie pojawia, ale wtedy można ją ściągnąć z modthesims2.com (http://www.modthesims2.com/download.php?t=149922)

adasek
28.05.2009, 13:16
a jeszcze mam pytanie co do tego sklepu spozywczego. Mozna zrobic taki sklep w ktorym sprzedawal bym tylko to co samemu wychoduje na dzialce??

Ajloneczka
28.05.2009, 13:33
Tak właściwie to można...ale trzeba stawiać je na półkach jak normalne rzeczy typu:zabawki, roboty itp. :D

adasek
28.05.2009, 14:03
a jest z tego jakis wieszky zysk??

BlackDevil
28.05.2009, 14:42
probowalam kiedys zalozyc taki sklep. Szczerze? to musi pracowac tym simem, energia mu sie wyczerpuje, nie zawsze masz wszystko dobre, wiec: wg mnie zysk nie jest wiekszy, lepszy jest normalny spożywczak. no, chyba, ze masz kody, to wtedy porozmawiamy inaczej :D

Tasha-
28.05.2009, 15:41
jak ustalisz większą cenę towaru...

BlackDevil
29.05.2009, 11:25
@up: to wtedy Simowie nie beda chcieli kupować... albo wystawią ci zła recenzje, ze nie dbasz o klientow, czy cos xD

milna91
31.05.2009, 12:22
Zrobilam tj mowiliscie i gdy weszłam na parcele nie było trybu zycia... :(

bouffe
31.05.2009, 12:26
A zamieniłaś spowrotem kodem parcelę na mieszkalną?

Angelka_96
29.06.2009, 13:31
Co do pytania pierwszego to musisz kupić te specjalne krzesła do stylizacji włosów.Jak ja zakładam sobie ten biznes to zawsze wstawiam sobie gablotę z magazynami i wieszaki z ubraniami.Wiem że to trochę bez sensu ale wtedy mam większe zyski :) Pamiętaj jeszcze żeby zatrudnić fryzjerów z doświadczeniem jeśli chcesz szybciej zarabiac tak zwane ''kokosy'' :)

A jeśli chodzi o pytanie drugie to można otworzyć sklep spożwczy na parceli domowej ale nie mozesz tam włożyć tych koszów z jedzeniem co są np: w Weronie czy w Miłowie . To możesz ustawić tylko wtedy jak kupisz parcelę publiczną.Na parceli domowej możesz sprzedawać torty co są w trybie kupowania albo domowe wyroby.

Pozdrowienia i mam nadzieję że trochę pomogłam :)