Zobacz pełną wersję : Harry Potter i Książę Półkrwi.
s'éteindra
07.07.2009, 12:51
Każdy pewnie wie o co chodzi. :) Zastanawiałem się czy niektórzy fani już posiadają grę, ja zamówiłem przez allegro na ps2, ale jeszcze nie doszła. :P
Akcja rozgrywa się w dobrze znanej potterowskim fanom Szkole Magii i Czarodziejstwa Hogwart. Po tym jak Korneliusz Knot zobaczył na własne oczy Voldermorta, Ministerstwo Magii przestało wątpić w jego powrót. Jak nietrudno zgadnąć, złego czarnoksiężnika może pokonać jedynie Harry Potter. W tym celu razem z Dumbledorem namawiają Horacego Slughorna - byłego nauczyciela Hogwartu do powrotu. Zostaje on nowym profesorem od mikstur. Wraz z nim Harry poznaje przeszłość swego oponenta - Toma Marvolo Riddle'a i tym samym lepiej przygotowuje się do nadchodzącej wojny. Jednocześnie jako, że nasi młodzi czarodzieje są już nastolatkami coraz bardziej komplikują się ich związki uczuciowe.
W Księciu Półkrwi pojawiają się pojedynki czarodziejów. Zawodnicy dysponują kilkoma zaklęciami znanymi z książkowych Potterów, między innymi takimi jak rozbrajające Expelliarmus czy też zaklęcie tarczy Protego. Pojedynki przedstawione są z perspektywy TPP, a zarówno gracz jak i jego przeciwnik posiadają po pięć paseczków życia.
Po długiej nieobecności do serii wróciły zawody Quidittcha. Gracz bierze w nich udział jako jeden z Szukających, a jego zadaniem jest pochwycenie złotego Znicza. Zabawa polega na nakierowywaniu prowadzonej postaci w stronę wyznaczonych chackpointów, a po drodze zbieraniu gwiazdek, dzięki którym znacznie nabiera się na prędkości.
Znacznemu rozbudowaniu uległy lekcje eliksirów, na których Harry'emu pomaga podręcznik Księcia Półkrwi. Zadaniem gracza jest jak najszybsze wypełnianie zawartych w recepturze poleceń. Należeć do nich może na przykład podgrzanie kociołka, wymieszanie zawartej w nim mikstury bądź też dodanie nowej czarodziejskiej przyprawy.
I kilka screenów z wersji na komputer:
http://www.gry-online.pl/galeria/galeria_duze2/860525234.jpg
http://www.gry-online.pl/galeria/galeria_duze2/860520859.jpg
http://www.gry-online.pl/galeria/galeria_duze2/860523015.jpg
Gra będzie dostępna na pc, ps3, xbox'a 360, ps2, wii, psp oraz na nds.
:P.
właśnie ściągam tą grę xD nie mogę się doczekać, dzisiaj sobie jeszcze pogram :D fajnie że będzie quidittch i pojedynki.
s'éteindra
07.07.2009, 13:08
ta no właśnie najbardziej się ucieszyłem jak usłyszałem, że będzie quidditch. :P
i ps. na forum nie gadamy o piratach. :<
s'éteindra
07.07.2009, 13:10
no. :<
ja kupiłem przez allegro i dojdzie pewnie w czwartek/piatek albo jakos tak.
jak pograsz dzis to powiedz co sadzisz. :D
Remus Lupin
07.07.2009, 13:15
Czy ktoś wspomniał tu o Harrym Potterze?
Ach to tu cóż mnie bardzo,że wychodzi ta gra na pewno będzie lepsza niż Zakon Feniksa gdzie trzeba było zrobić wszystko tak jak w sagach gta na 100% oczywiście brak Quidditcha w Zakonie i bardzo krótka fabuła 2 dni grania w Zakon Feniksa a już przeszliście całą fabułę i na pewno macie wszystko na 100% tutaj w księciu wielki powrót Klubu Pojedynków znanego z KT i wreszcie nowość Hogsmeade możliwość swobodne poruszania się po Hogsmeade.
Ale cena mi nie odpowiada.
s'éteindra
07.07.2009, 13:17
a na jaka konsole chcesz kupic?
edit: no masz racje, w zakonie feniksa wiekszosc gry polegala na chodzeniu i szukaniu czlonkow gd. : /
Remus Lupin
07.07.2009, 13:18
Nie mam konsoli mam PC i widziałem na PC kolosalnie drogo.
ddo bwayo
07.07.2009, 13:21
Ja sobie może kupię na xboxa :3
s'éteindra
07.07.2009, 13:22
na pc jest w empiku po 140 zł, a tutaj widzę z przesyłką 106 http://allegro.pl/item680998609_harry_potter_i_ksiaze_polkrwi_pc_fol ia_nowa.html
a jak nie ufasz temu to możesz kupić tu za 125 zł (razem z przesyłką) http://allegro.pl/item681013371_harry_potter_i_ksiaze_polkrwi_pc_skl ep.html , a jak mieszkasz w katowicach to za darmo odbierzesz. :P XD
edit: tusia, a w jakim miescie mieszkasz?
Remus Lupin
07.07.2009, 13:25
edit: no masz racje, w zakonie feniksa wiekszosc gry polegala na chodzeniu i szukaniu czlonkow gd. : /
Nie tylko na tym to polegało do dzisiaj gdy zbieram punkty to nadal nie wiem gdzie jeszcze szukać miałem na drugim piętrze przeleciałem całe drugie piętro i zaczynałem podejrzewać ta dwa lampy kolo klasy zaklęć i nie mogłem zapalić miałem na tym piętrze 96 % chyba
ddo bwayo
07.07.2009, 13:26
Kraków :] Ale o grze mogę myśleć dopiero po wakacjach :/
s'éteindra
07.07.2009, 13:26
ja tak samo! przez to nie moglem przejsc gry w stu procentach. : /
edit: znalazlem na allegro po dwiescie zloty i to chyba tak jak jest w sklepie, musialabys poszukac w empiku czy mm. moze po wakacjach stanieja?
ddo bwayo
07.07.2009, 13:29
Na to liczę :D Pożyjemy zobaczymy, może za jakiś czas w ogóle nie będę chciała w to grać a za to co innego?:| Nie wiem, nie jestem wróżka :D
Remus Lupin
07.07.2009, 13:33
Zresztą ja wolałem 1,2,3 gdzie można było zbierać fasolki, karty, sekrety odkrywać a takie coś jak Zakon i latanie po całym zamku w poszukiwanie punktów to trochę nudne wieź porównaj Zakon Feniksa z np. Gta San Andreas tutaj też musisz wszystko na 100% mieć całą fabułę, misje poboczne to góra tygodnia lub dwa a Zakonie potrzeba 2 dnii i już koniec grania.
Iminashi
07.07.2009, 13:37
mam zamiar kupić na nintendo ds, ale poczekam aż trafi do najbliższego sklepu.
s'éteindra
07.07.2009, 13:38
ta, ja czytałem, że książę ma mieć dużo ciekawsze misje niż te w zakonie, no bo jak już wspominałem tam większość to chodziło się i poszukiwało członków do gd. : / i w księciu, żeby było sto procent nie trzeba zbierać punktów, nie ma większych poziomów magii i to według mnie plus. jeszcze, żeby przejść w stu procentach trzeba mieć pojedynki na piec gwiazdek i warzenie eliksirów tak samo. czyli jak przejdzie się fabułę to zbieranie tych herbów, walki i eliksiry to takie relaksujące zajęcie. :)
Remus Lupin
07.07.2009, 13:46
No tak to się zgodzę z tym faktem ale pamiętam jeszcze w Zakonie były zadania od nauczycieli z czterech domów z tego trzech mieliśmy zdać egzamin i ja spodziewałem się,że jeśli wykonam zadanie prof. Mcgonagall to będzie mnie egzaminowała z transmutacji jakie było moje zdziwienie gdy zagadałem ją i zamiast egzaminu był tekst coś w stylu "Teraz jestem zajęta"
s'éteindra
07.07.2009, 13:52
a ja pamiętam, że dała mi jakąś misję, tylko kurde nie mogę sobie przypomnieć!
ale ogółem, sądzę, że i film i gra książę półkrwi będą najlepszymi z serii harrego. :) jeśli chodzi oczywiście o filmy i o gry, bo książek nic nie przebije. :P
Remus Lupin
07.07.2009, 13:59
Ale dlaczego producenci wstawili zaklęcie Levicorpus do gry w zakonie jeśli mowa o tym zaklęciu było w Księciu oczywiście do systemu zaklęć atakujących czułem się jakbym sterował Jamsem a nie Harrym i miotał na każdego zaklęciem Levicorpus.
s'éteindra
07.07.2009, 14:05
heh.
oglądałem trochę gameplaya z księcia i muszę powiedzieć, że zaklęcia wyglądają dużo lepiej niż w zakonie. tym razem chyba ea się postarało, lecz na razie nie warto mówić hop. :P
Remus Lupin
07.07.2009, 14:10
No zgadzam się z tobą w pełni może Książę okarzę się lepszy niż ten Zakon a moją najlepszą grą były KTi WA i niestety nie mam CO.
Chciałbym również z gier,żeby było coś jak RPG z Harrym no wiesz o co mi chodzi.
s'éteindra
07.07.2009, 14:14
hm w sumie fajny pomysł.
robisz postać, urządzasz rodzinny dom, a potem trafiasz do hogwartu, uczysz się transmutacji, eliksirów, opcm etc.
heheheh, :P.
Remus Lupin
07.07.2009, 14:21
no może w tym wykonaniu,że np. tworzysz swoją postać i ją nabierasz podczas jakiegoś zadania nowe doświadczenie,że możesz wybrać zaklęcie jakie chcesz osiągnąć przy kolejnych punktach doświadczenia rozmawiasz z innymi uczniami może być równiesz jakiś handel za ileś zebranych fasolek to kupujesz np. nowe zwoje z zaklęciami które możesz odrazu coś robić.
Fajne to by było
s'éteindra
07.07.2009, 14:24
tak, super, ale to jest temat o księciu półkrwi więc ciiiiii już o tym rpg. :P
Remus Lupin
07.07.2009, 14:29
No wiem to był taki pomysł jak już skończą grę Insygnia Śmierci.
Ciekaw jestem jak to będzie ze sceną jak Snape zabija Dumbledore'a w Wieży Astronomicznej chciałbym już kupić bilet na premierę.
s'éteindra
07.07.2009, 14:35
ej, nie spoileruj tutaj niektorym. :<
s'éteindra
07.07.2009, 14:52
okej, a kto już posiada tą grę?
Remus Lupin
07.07.2009, 15:05
Mogę Tobie podać listę jakie mam gry z Harrym
-Harry Potter i Kamień Filozoficzny
-Harry Potter i Komnata Tajemnic
-Harry Potter i Więzień Azkabanu
-Harry Potter i Zakon Feniksa
Nie mam Czary Ognia
A jakie pytanie chciałaś zadać
i post za postem trzeba edytować.
Jeżeli ktoś oczekuje długiego i rozbudowanego wątku głównego... to się zdziwi;
Grę można spokojnie przejść w parę h... Tak pocięte i skrócone vs książka...
A po przejściu głównego wątku jakoś brak ochoty na przejście gry w 100%.
Zbieramy tu godła/mini-godła (x mini-godeł daje nam godło), musimy wykonać parę eliksirów, pojedynki...
Moim zdaniem najłatwiejsza i najkrótsza gra z obecnej serii;
Aczkolwiek + za polski dubbing/pl napisy;
s'éteindra
08.07.2009, 06:52
a czy po przejściu gry można grać w qudditcha?
Pani_Snejp
08.07.2009, 10:47
Matko, znowu ta kamera... Ona jest okropna. Może jestem staroświecka, ale najlepsze to było sterowanie w 1-3 częściach...
s'éteindra
08.07.2009, 11:10
a masz juz gre?
i jak, fajna?
Pani_Snejp
08.07.2009, 11:17
Jak część 5. Taki sam silnik, tylko jakby ktoś po prostu dorobił jakieś misje. No i uprościli trochę rzucanie zaklęć.
Volturia
08.07.2009, 11:21
Sama nie wiem czy ta gra to dobra inwestycja ;\ 5 część mi się tak sobie podobała, gra jak i film. Najbardziej przypadły mi do gustu zapewne części 3 i 4 - znów jak w grze - tak i w filmie ^^ Czekam jedynie na premierę filmu - i to mi chyba na razie wystarczy ;]
s'éteindra
08.07.2009, 11:36
ja juz zamowilem gre i nie zaluje pieniedzy, bo kupilem tanio. XD
ale tez z zniecierpliwieniem czekam na film. :P
Też mam zamiar obejrzeć, a co do gry - zobaczy się.
jesli chodzi o gre to bardziej od 6 podobala mi sie 5 ;f
a na film nie czekam, po tym jak naczytalam sie co z nim zrobili ;f wole ksiazki
Remus Lupin
08.07.2009, 13:53
a czy po przejściu gry można grać w qudditcha?
Ja też jestem ciekawy rozgrywki Quidditcha wracają tylko nie wiem czy można tak jak w KT o Puchar.
Co do filmu to ja też się wybieram ale wiecie co dobrze by było gdyby na TVN powtarzam na TVN a nie w kółko na HBO czy HBO 2 przed premiero pokazać co było w Zakonie i TVN do tej pory nie pokazał.
s'éteindra
08.07.2009, 13:55
ale i tak wazne ze quidditch wrocil. XD
Remus Lupin
08.07.2009, 13:57
To się cieszę to znaczy że walka o puchar Quidditcha też wróci
Co do filmu to ja też się wybieram ale wiecie co dobrze by było gdyby na TVN powtarzam na TVN a nie w kółko na HBO czy HBO 2 przed premiero pokazać co było w Zakonie i TVN do tej pory nie pokazał.
s'éteindra
08.07.2009, 14:01
ale ja nie wiem czy ten puchar wraca. XD
Pani_Snejp
08.07.2009, 14:31
Quidditch jest do dupy, samo Ci steruje a Ty musisz tylko przelatywać tylko przez obręcze. Ja złapałam znicza z zamknietymi oczyma... A inteligencja przeciwników kosi...
Remus Lupin
08.07.2009, 14:38
Chwila moment tak coś pamiętam w KT Harry widział znicza a my mieliśmy jako zadanie go złapać jak pasek się wypełni i miga na czerwono to znaczy,ze tutaj będzie to samo????
s'éteindra
08.07.2009, 14:46
ej a da sie ustawiac wgl. poziomy trudnosci gry? :P
Remus Lupin
08.07.2009, 14:50
Domyślam się,że można w opcjach ustawić poziom.
s'éteindra
08.07.2009, 14:53
ale tak mysle, ze kazda czesc jest latwiejsza od poprzedniej. :P bo w jedynce nie moglem pokonac voldemorta na koncu, w dwojce bazyliszek mi sprawial trudnosci, ale przeszedlem, trojka byla prosta tak samo jak czworka, a piatka to juz w ogole. ciekawe jak bedzie z szostka, jutro albo w piatek powinna dojsc. :P
Remus Lupin
08.07.2009, 15:03
Ja 1 i 2 przeszedłem bez problemu no może w 1 voldemort trochę był trudniejszy.
Pani_Snejp
08.07.2009, 15:44
Nie ma tego paska. Po prostu lecisz jakąś tam trasę i Harry sam łapie...
Z tym paskiem było extra, te mecze były właśnie fajne, taie dynamiczne.
Ja nie mogłam Voldzia w 1 przejś :D
mi sie nie podoba to zbieranie tych mini herbow czy tam tarcz ;p to juz fasolki byly lepsze ;p
Remus Lupin
09.07.2009, 11:05
a mi osobiście sie podobały jak idziesz na lekcje i uczysz się nowego zaklęcia i pokazuję tobie symbol zaklęcie i możesz wciskać odpowiednia klawisze albo jak było w 1 przerysować co było strasznie trudne.
s'éteindra
09.07.2009, 11:52
racja i sadze, ze te proste znaki myszka czy tam analogiem (zalezy od konsoli) sa duzo latwiejsze i przyjemniejsze. :P
Remus Lupin
09.07.2009, 12:12
A pamiętasz tą części praktyczną jak zbieramy gwiazdki, a w trójce były takie herby Hogwarckie
co raz bardziej cię lubię.
s'éteindra
09.07.2009, 12:41
ale w ktorej czesci byly te gwiazdki bo nie pamietam? :P
Pani_Snejp
09.07.2009, 12:49
W pierwszej i drugiej.
s'éteindra
09.07.2009, 12:50
tak pamiętam! :P
Remus Lupin
09.07.2009, 12:52
w 1 i 2 podczas części praktycznej,a w trzeciej części to już mam takie herby taki duży co kończy lekcje dodam też,że w KT trzeba dojść do gwiazdy wyzwania takiej dużej i :( to jest na czas.
s'éteindra
16.07.2009, 21:56
mam już od środy, niedawno przeszedłem.
pojedynki, eliksiry, latanie na miotle jest świetne.
grafika jak na ps2 może być.
hogwart jest olbrzymi. dodali nowe lokacje, a stare zostaly rozbudowane. łatwo się zgubić dlatego przy każdej eskapadzie korzystam z pomocy prawie bezgłowego nicka.
misje są różnorodne, a w piątce większość gry szukaliśmy członków do gd.
lekko się przechodzi, fajny motyw z godłami i wielki plus za pojedynki na dwóch.
ogólnie pozytyw, polecam każdemu fanu harrego pottera.
zostało mi jeszcze 40 godeł do maksymalnej ilości. :|
ultraviolence
16.07.2009, 22:38
Główny, filmowy wątek bardzo krótki - trzy godziny z życia i gra ukończona. Bez większych rewelacji. Nie podoba mi się to, że gra jest taka liniowa... Mimo, że Hogwart jest dość ogromny, większość lokacji jest niedostępna - a szkoda. Brakuje swobodnego penetrowania zamku. Quidditch jest zbyt uproszczony, co jest kolejnym minusem. No, ale za to strasznie podoba mi się przyrządzanie eliksirów - chyba jeden z moich ulubionych elementów tej gry. Ogólnie wypada średniawo... No, może trochę ponadprzeciętną ^^
A tak na marginesie, to nie mogę się już doczekać filmowej wersji Księcia, chociaż i tak pewnie wiele wątków książkowych zostanie brutalnie pominiętych... Wie ktoś może coś na temat rozdzielenia filmu na dwie części? Gdzieś tak słyszałam, że na HP i KP trzeba będzie dwa razy iść do kina... To nadal aktualne, czy nie?
Tak będzie w przypadku Insygniów Śmierci. Będą dwie części... $$$. ;)
gra bardzo prosta. lubie pojedynki i latanie, pomimo tego ze jest strasznie proste ;p nie lubie robic eliksirow. hogwart jest strasznie wielki, ciagle sie gubie, ale dobrze ze mozna przywolac prawie bezglowego nicka XD grafika dosc dobra, ogolnie gra mi sie podoba :D
s'éteindra
17.07.2009, 08:54
mam chyba 124 albo 127 godeł na 150. wymieni mi ktoś takie miejsca gdzie są dobrze schowane :|
ja mam dopiero 50/150 XD zbieranie ciagle trwa
niektore godla sa na scianach, a ja nie moge ich zdjac. demero, wiesz moze jak? wingardium leviosa?
s'éteindra
17.07.2009, 09:37
trzeba podnosic rozne meble albo łajnobomby czy wybuchające kociołki i strzelać nimi w ściany gdzie są godła. gdy się trafi godło powinno spaść. jeśli przeszłaś wątek fabularny powinny być w niektórych miejscach fajerwerki, z niektórych z nich wylatują popsute godłą np. dziedziniec wieży z zegarem, boisko treningowe, trochę dalej od kamiennego kręgu jak się idzie do sowiarni czy boiska qudditcha. w zamku są chyba trzy porozwieszane niebieskie flagi trzeba biegnąć w ich stronę i nacisnąć x (w wersji na ps2) jeśli trafisz dalej z sufitu spada druga flaga i jeśli trafisz w drugą spada trzecia, a jak trafisz w trzecią (XD) spada z niej godło.
wiele jest miejsc gdzie są ukryte godła. godła są też za zamkniętymi kratami - należy podnieść je wingardium leviosa wziasc dwa razy do przodu by sie rozpadly, znow wingardium leviosa, przeniesiesz przez kraty, a potem reparo i zbierasz godło. ;)
z tym ostatnim to wiem, nie wiedzialam jak sie bierze te godla ze scian. dzieki :)
ultraviolence
17.07.2009, 10:12
Tak będzie w przypadku Insygniów Śmierci. Będą dwie części... $$$. ;)
Tfu, racja :D Czytałam o tym dość dawno, a że w najbliższej przyszłości miał ukazać się Książę Półkrwi, coś mi się pomerdało :D Mam tylko nadzieję, że wypuszczą te dwie części w krótkim odstępie czasu, bo jeśli miałabym czekać 2-3 miesiące (albo i lepiej...) na ciąg dalszy, to ja dziękuję.
Remus Lupin
17.07.2009, 10:40
Czy dobrze usłyszałem trzy godziny życia i już koniec fabuły gry cóż musiałbym to sam sprawdzić ale nie wiem czy moja matka się zgodzi a co to tych Insygniach to chybą będzie tak samo.
a jak się kończy fabuła demero śmiercia dyrektora czy walką o Hogwart
s'éteindra
17.07.2009, 10:42
Ja to przeszedłem w pięć godzin czy tam więcej. XD
Na końcu gry goni się Snape'a i po drodze walczy sie ze smierciozercami. :P
Remus Lupin
17.07.2009, 10:47
Aha właśnie widziałem poradnik na www.gryonline.pl tylko tam trzeba mieć abonament wykupiony :(
czy moja matka się zgodzi
21 lat hihihihihi
Remus Lupin
17.07.2009, 10:55
z czego się śmiejesz mówię o cenie a czego się spodziewałaś,że zapłacę ponad 50 zł + koszt przesyłki.
Mam tylko nadzieję, że wypuszczą te dwie części w krótkim odstępie czasu, bo jeśli miałabym czekać 2-3 miesiące (albo i lepiej...) na ciąg dalszy, to ja dziękuję.
hm, i tutaj się niestety zawiedziesz. Różnice między premierami obydwu cześci to osiem miesięcy ;)
Remus Lupin
18.07.2009, 12:08
Dobry pomysł był z Prawie Bezgłowym Nickiem ale bardziej wolałem Mapę Huncwotów.
ej, robienie eliksirow je zaje;)ste : DDDDD
Remus Lupin
15.08.2009, 11:30
A czy robienie eliksirów ma jakieś zastosowanie w życiu czy coś.
Moim zdaniem gra jest fantastyczna-cudowna oprawa graficzna i dźwiękowa tudzież,podobnie jak dialogi.Robienie eliksirów bardzo mi się spodobało,bo nie jest już takie łatwe jak w poprzednich częściach.Bardzo fajne są też pojedynki,chociaż się gubię w tych wszystkich klubach-wg mnie Harry powinien należeć tylko do Gryffindoru.Pomysł z Nickiem jak najbardziej trafiony ;)
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.