PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z uruchomieniem gry The sims 2

dedifredi
02.11.2009, 07:34
Witam jestem tu nowy, więc pozdrawiam serdecznie na początku wszystkich. Oto mój problem: Kupiłem grę the sims 2 i zainstalowalem bez problemu, ale nie mogę uruchomić. Przy każdorazowej próbie uruchomienia dzieje się tak: widac jakby gra sie uruchamiała tzn ściemnia sie monitor i słychać sygnał windowsy, który oznacza błąd, ale błedu nie wyświetla pokazuje sie puplit, jeszcze raz ściemnia sie monitor i nic koniec. Gra nie uruchamia się. Raz tylko się uruchomiła i koniec i tak juz dwa tygodnie próbuję, a córka prosi i czeka. Kilka razy instalowałem czyścłem rejestry resetowałem czytałem szukałem i nic nie wiem co jest, ale gra u innych działą bez problemu. Konfiguracja mojego kompa: Procesor celeron 3.08, grafiksa Geforce 7300 GT pamięć 1.5 GHz Ramu, więc chyba nie taki starszny wiem ze chodzi owa gra na dużo gorszych kompach. Prosze bardzo o pomoc, czekam i pozdrawiam dedifredi.

Björk
02.11.2009, 07:41
Po pierwsze - nie ten dział :)
Na razie przenoszę i zostawiam odnośnik, potem szukaj w dziale o The Sims 2.
Po drugie: A jaki to Windows?
Po trzecie: Może nieodpowiednie sterowniki?

EDIT: A może tak naprawdę to coś namieszałeś z instalacją, skoro tylko raz się uruchomiła?
Czy zainstalowałeś grę i kolejne dodatki w różnych katalogach?

EDIT 2: A jeżeli masz Vista to ta karta graficzna jest obsługiwana. ale wymagana jest karta grafiki zgodna z DirectX9. A Vista ma chyba 10?

dedifredi
02.11.2009, 09:01
Posiadam windows XP pro - nic z instalacją nie namieszałem bo znam się troszke na tym. Poza tym podejrzewam jakiś konflikt ale nie mogę zlokalizować mam najnowsze stery do płty głównej, grafiki i dźwieku. Nie wiem moze jakaś bibliotek potrzebna albo jakiś patch. Może ktoś wie i pomoże. Sorki za umieszczenie gry nie w tym dziale, ale myślałem, że problemy z grą the sism 2 będą tożsame z jej instalacją. Pozdrawiam i czekam na pomoc

Björk
02.11.2009, 09:50
A spróbuj wpisać w wierszu polecenia dxdiag i pokaż co Ci wyskoczyło?
bo rzeczywiście wygląda na to, że coś nie tak ze sterownikami.
Miałam taki przypadek, że po formacie dysku instalowałam Historie i wywalało mi brak właśnie Direct X.
A zupełnie zbaczając z tematu tamten dział był owszem o problemach z grą, ale The Sims, czyli tzw pierwszej odsłony, przez innych nazywaną (błednie) The Sims 1 ;)

Ps. A patche owszem się przydają, ale do naprawy błędów gry, a nie do instalowania ;)

Możesz je pobrać z www.thesims2.com > zakładka Help > zakładka Patches.

dedifredi
02.11.2009, 10:26
Jeżeli chodzi o dxdiag, wszytsko jest ok. Nic nie wyskakuje wsyztsko dobzre.

Björk
02.11.2009, 10:52
A mam pytanie głupie: Czy to jest oryginalna płyta?

Searle
02.11.2009, 14:58
Jeśli to wina karty graficznej, to czasami pomaga zainstalowanie do niej nieco starszych sterowników.

dedifredi
03.11.2009, 06:22
Nic nie działa sorki, kombinoiwałem juz na wszystkim heheheh

MarekS
03.11.2009, 06:42
Jeżeli słychać windowsowy sygnał błędu a nie wyświetla komunikatu to zerknij do dziennika zdarzeń (narzędzia administracyjne w panelu sterowania). Może tam coś będzie.

Norbi
09.11.2009, 19:00
Podpinam się do tematu. Mam dokładnie taki sam problem jak dedifredi (gra się tak jakby załącza, wyskakuje czarny ekran, dźwięk błędu choć oienko błędu nie wyskakuje, potem wraca do windy). Różnica jest taka, że ja posiadam The Sims 2 Double Deluxe (oryginał, żeby nie było wątpliwości). Sprawdzałem u kolegi i u niego działało jak złoto, a u mnie nie chce ;(( Instalowałem grę -naście razy, za każdym razem to samo.
Sprzęt trochę wiekowy, ale na gorszych już ta gra chodziła:
AMD Sempron 2500+ (1,75 gHz)
GeForce 7300GT
Płyta główna MSI KT6V-LSR
1024 mb RAM
Winda XP SP2
Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc :)