Zobacz pełną wersję : Jak zbudować piwnicę w domu z podmurówką?
Pytanie jak w temacie. Bez podmurówki jest proste ale z podmurówką coś mi nie wychodzi. Może ktoś wie i opisze jak to zrobić? :)
Wg mnie to jest proste.
Buduję piwnicę i wstawiam w niej schody.
Później stawiam podmurówkę (fundamenty) i daję małe schody w pobliże tych bezpośrednio do piwnicy.
A później kolejne piętra :)
Bjork - obawiam się, że w TS3 wygląda to nieco inaczej :[
A piwnice budujesz tak jak w domu bez fundamentów tyle, że nie jesteś na najniższym piętrze gdzie widać ziemię tylko tam gdzie masz podłogę :)
EDIT: Przepraszam Bjork, faktycznie Twój sposób jest dobry, za pierwszym razem styki mi nie zadziałały =D
Bjork - obawiam się, że w TS3 wygląda to nieco inaczej :[
A piwnice budujesz tak jak w domu bez fundamentów tyle, że nie jesteś na najniższym piętrze gdzie widać ziemię tylko tam gdzie masz podłogę :)
Jak to inaczej? Ja w sumie robię tak samo jak Bjork (i jak jest w willi Landgraba we francji)
Dominic - ale ja właśnie tak budowałam.
To jest naprawdę proste.
Fakt, że długo zajęło, żebym wpadła na to, by obniżać poziom widoku, aby znaleźć tą piwnicę :D
Ja tak wlaśnie zrobiłem jak Bjork mówi. Zbudowałem piwnicę ale już podmurówka i dom stały. Dorzuciłem schody i potem obok dałem schody takie mniejsze żeby wyjść z podmurówki do pokoju. Zszedł mój sim do piwnicy ale już wrócić nie chciał. Może te małe schody muszą być w odstępie 2 kratek od tych dużych a ja dałem 1 kratkę odstępu. Może ktoś wrzuci fotkę jak to prawidłowo ma wyglądać żeby było funkcjonalne?
anie_1981
03.01.2010, 12:58
A zauważyliście, że gdzieś w Chinach chyba, w jednej lokacji z piwnicą zrobili tak, że schody połączyły się ze sobą i były jedne długie? Mi też tak się udaje zrobić, ale Simy nie chcą po tym chodzić. Ja daję jedną kratkę odstępu między małymi i dużymi schodami i mi działa. A najczęściej jak mam fundamenty to wejście do piwnicy daję od zewnątrz budynku.
Ja zrobiłem coś takiego. Mam taki mały taras przed wejściem do domu, na który wchodzi się po schodach. Usunąłem jeden rząd tego tarasu przy samym domu i tam wmontowałem schody do piwnicy. Teraz trzeba wyjść z domu, zejść ze schodów tarasu i obok niego skorzystać ze schodów do piwnicy :P planuję wrzucić kilka fotek i opis mojego domu niedlugo :D
anie_1981
13.01.2010, 12:06
No ja właśnie mniej więcej tak robię. A w jednym domu zrobiłam tak, że jest taka jakby niewielka szopka i w niej są schody do piwnicy. Potem idzie się tunelem do piwnicy pod domem. Bardzo ciekawie to wygląda. Dlatego właśnie uważam, że piwnice w trójce są 5x lepsze niż te w dwójce. W dwójce trzeba było mieć fundamenty, inaczej zapominamy o piwnicy. Było dużo zachodu i kombinacji, żeby stworzyć funkcjonalną piwnicę. A teraz to pikuś (Nie mylić z Panem Pikusiem). Jednak jak dla mnie to piwnice w trójce mają dwie wady. Nie można stworzyć jednych, długich funkcjonalnych schodów i nie można zbudować basenu w piwnicy. A to jest dla mnie naprawdę wielka strata.
Ja w piwnicy zrobiłem sobie 4 pomieszczenia. Jedno to taki przedsionek i od niego są wejścia do następnych i dałem do każdego drzwi takie jak w grobowcach i jak są zamknięte to złodziej nie wejdzie :D w drugim pomieszczeniu mam sprzęt do ćwiczeń i stół do piłkarzyków. W trzecim aparature do robienia nektarów i kilkanaście stojaków na nektary. W ostatnim zbieram wszystkie rzeczy znalezione na wycieczkach :D
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.