Zobacz pełną wersję : Najciekawsza kariera
Witam. Postanowiłam napisać ten temat żeby dowiedzieć się, jaki zawód jest według was najciekawszy. I proszę nie mówić, że takie coś jest na ogólnych pogaduszkach, bo tam chodzi o ogólne wrażenia. A mi chodzi o to, która kariera wam się najbardziej spodobała i dlaczego. Zamieszczam ankietę (chociaż robię to pierwszy raz, więc mam nadzieję, że wyjdzie dobrze) i prosiłabym o uzasadnianie swojego wyboru. Bo jeśli ktoś napisze "mi sie podobal strazak" to nikogo on nie zainteresuje. Zakładam ten temat przede wszystkim z myślą o tych, którzy jeszcze Kariery nie mają - lub właśnie mają dylemat, który zawód wybrać na próbę pierwszy.
Mi osobiście najbardziej spodobał się Pogromca Duchów.
Pracuje on w nocy, chyba od 17 do 3, czy jakoś tak. Na wczesnym poziomie ma on tylko (a właściwie osoba siedząca przed komputerem) zauważać duchy - takie małe, kolorowe zjawki - i klikać na nie, dzięki czemu nasz nim złapie tego ducha, nawet jeśli się on przemieści. Złapane duchy mogą być różne i mieć różną wartość - mogą być tanie, czyli "Młode, przyjazne" itp., lub (to była moja najdroższa) "Prastare, zagubione" za 300 simoleonów (nie simolenów, jak niektórzy piszą). Można je wypuścić klikając na pojemniczku z nimi (każda zjawa ma własny) albo można je po prostu sprzedać w miejscu dostania pracy, czyli w ośrodku naukowym. Nie wiem czy sprzedawanie duchów podwyższa ocenę pracy, ale wypuszczanie ich na pewno tak. Na około 4, 5 poziomie pracy będą już inne zlecenia (choć starych nie zabraknie) - mianowicie o duchach nawiedzających przedmioty. Czy mieliście kiedyś nagrobek w domu? W nocy duch wyskakuje z niego i robi różne rzeczy takie jak zwykły sim, chociaż czasem wskakuje do innych przedmiotów (mi raz wskoczył do kuferka, do kamienia, do stojaka na nektar...) powodując ich unoszenie "trzepotanie" się. Właśnie to się robi na wyższych poziomach: trzeba wychwycić, który przedmiot się rusza (i unosi) po czym kliknąć na niego i wybrać opcje "Wypędź" czy jakoś tak. Czasem może się nie udać i zjawa przeniesie się w inny przedmiot. Najbardziej jednak zachwycił mnie 7 poziom kariery, na którym jednak zaprzestałam grać i wzięłam się za testowanie reszty zawodów. Mianowicie weszłam do domu i w każdym pokoju musiałam klikać na podłogę i klikać "Sprawdź teren", albo coś podobnego. Zwykle sim mówił, że nic tu nie ma i że lepiej pójdzie dalej. Jednak po pewnym czasie powiedział, że chyba coś (lub ktoś) tu jest. I... tak, pojawił się prawdziwy simowy duch!! Tyle, że taki dziwny... Był to simowy facet z długimi włosami i strojem jaskiniowca! Jak na niego kliknęłam, mogłam go wypędzić za pomocą jakiegoś urządzenia i zrobić rozrubę na sto pięćdziesiąt, albo uspokoić go o bliskich itd., (chyba z 3 opcja były takie dobre) a później mogłam go poprosić o odejście. Jednak jak trafiłam na drugiego takiego samego ducha, to jak go od razu chciałam wysłać w zaświaty to się na mnie zezłościł i krzyknął po simlishowemu. No i musiałam go uspokajać. Trzecim i ostatnim duchem w tej misji była... Średniowieczna księżniczka! Miała taki welon i suknię. Te dwa stroje (jaskiniowca i średniowieczny) są dostępne dla obu płci simów i można je dostać w przeszłości w wehikule czasu. Strój jaskiniowca można dostać również badając simem dziurę wykopaną przez kopacza (radzę nie kopać w nocy, bo się sąsiedzi zlecą i będą narzekać, zamiast mądrze policję wezwać...). No, ale to tylko taka ciekawostka nie związana z tematem...
Czyli mnie zachwycił zawód Łowcy Duchów, ale ludzie! Nie narzekajcie, że nie ma prawdziwych duchów, skoro są te ze starych czasów. Podejrzewam, że będzie można nawet około 10 poziomu wyganiać normalne duchy ale ja dotarłam tylko do 7.
Wiem, że się rozpisałam - wy możecie napisać tylko kilka zdań, chodzi o to, że ja uwielbiam opowiadać i pisać... A najbardziej to lubię pisać opowiadania :> No, jestem ciekawa, które zawody najbardziej wam się podobały!
Mi się najbardziej podobał detektyw. Bo rozwiązuje (ciekawe) sprawy, najbardziej podobają mi się sprawy z pastą do zębów i płynem do płukania ust ;). Z pastą do zębów dlatego, że jakieś dziecko chciało od mojej simki wyciągnąć za łapówkę 25 simoleonów, a później musiało zapłacić 500. Dla mnie to bzdura. A z płynem do płukania ust dlatego, że jakiś gość mnie załatwił (a raczej moją simkę :)).
Generalnie, mimo moich narzekań na pracę strażaka, to właśnie ona przypadła mi do gustu (chociaż nie powiem, że zaciekawiłaś mnie tą karierą pogromcy duchów, chociaż i tak miałam ją wypróbować ;p ). Otóż, jak na samym początku jest męcząco - pożary, konserwacja samochodu, ulepszanie go, konserwacja dzwonka, rozmowa z drużyną (chociaż i bez tego można awansować, wystarczy rozwijać majsterkowanie i otrzymywać 5 z akcji), to w końcu człowiek się przyzwyczaja. Im wyższy poziom tym niby jest coraz trudniej, ale ... strażak szybciej gasi pożar, potem szybciej wyważa drzwi i generalnie akcje, które kilka poziomów wcześniej zajmowały mi 4 godziny, zajmują mi 1,5 (bo w sumie palą się też ramy okienne, wnętrze i pojawia się coraz więcej simów).
Ale strażak, to nie tylko pożary, które możemy oglądać to również akcje w ośrodku naukowym, "gildii złodziei". Niestety nie mamy wpływu na te akcje innego, niż dbanie o umiejętności naszego bohatera. Co prawda czasem pojawiają się śmieszne opisy, niektóre czysto nierealne, albo wzięte wręcz z CERNu (ośrodek naukowy między Francją a Szwajcarią, jakby ktoś nie wiedział). Nie powiem, że czasem jak mam dość przyglądania się simowi jak gasi pożary, zamiast zajmować się jego rodzinką, to liczę bardzo na : "łapanie lam w ośrodku naukowym", czy "opanowywanie czarnej dziury w ośrodku naukowym".
Jakby nie patrzeć jestem zadowolona.
Aniołeczek14
12.06.2010, 19:17
Generalnie, mimo moich narzekań na pracę strażaka, to właśnie ona przypadła mi do gustu (chociaż nie powiem, że zaciekawiłaś mnie tą karierą pogromcy duchów, chociaż i tak miałam ją wypróbować ;p ). Otóż, jak na samym początku jest męcząco - pożary, konserwacja samochodu, ulepszanie go, konserwacja dzwonka, rozmowa z drużyną (chociaż i bez tego można awansować, wystarczy rozwijać majsterkowanie i otrzymywać 5 z akcji), to w końcu człowiek się przyzwyczaja. Im wyższy poziom tym niby jest coraz trudniej, ale ... strażak szybciej gasi pożar, potem szybciej wyważa drzwi i generalnie akcje, które kilka poziomów wcześniej zajmowały mi 4 godziny, zajmują mi 1,5 (bo w sumie palą się też ramy okienne, wnętrze i pojawia się coraz więcej simów).
Ale strażak, to nie tylko pożary, które możemy oglądać to również akcje w ośrodku naukowym, "gildii złodziei". Niestety nie mamy wpływu na te akcje innego, niż dbanie o umiejętności naszego bohatera. Co prawda czasem pojawiają się śmieszne opisy, niektóre czysto nierealne, albo wzięte wręcz z CERNu (ośrodek naukowy między Francją a Szwajcarią, jakby ktoś nie wiedział). Nie powiem, że czasem jak mam dość przyglądania się simowi jak gasi pożary, zamiast zajmować się jego rodzinką, to liczę bardzo na : "łapanie lam w ośrodku naukowym", czy "opanowywanie czarnej dziury w ośrodku naukowym".
Jakby nie patrzeć jestem zadowolona.
ZGADZAM SIĘ!!! To naj. Kariera jaką grałam moim zdaniem.
PoZmrokowiec
12.06.2010, 21:02
Mi się najbardziej podobał detektyw. Bo rozwiązuje (ciekawe) sprawy, najbardziej podobają mi się sprawy z pastą do zębów i płynem do płukania ust ;). Z pastą do zębów dlatego, że jakieś dziecko chciało od mojej simki wyciągnąć za łapówkę 25 simoleonów, a później musiało zapłacić 500. Dla mnie to bzdura. A z płynem do płukania ust dlatego, że jakiś gość mnie załatwił (a raczej moją simkę :)).
Mi tak samo podoba się kariera detektywa. Jest fajna, dużo możliwości, simy nas wynajmują, grzebanie w śmietnikach i jest śmieszna,bo np. rozwiąż sprawę poranionych stóp simki i niby sąsiad to robi, a potem okazuję się, że ona lunatykuje i kopie gnoma w nocy(dostajemy tego tajemniczego gnoma i możemy go sprzedać za 1000 simoleonów.
Ludzie, no ale nie piszcie, co się okazuje w zawodzie detektywa, bo zadań na pewno nie jest nieskończona ilość, nie psujcie innym zabawy...
Hefalump
13.06.2010, 06:49
Mi tak samo podoba się kariera detektywa. Jest fajna, dużo możliwości, simy nas wynajmują, grzebanie w śmietnikach i jest śmieszna,bo np. rozwiąż sprawę poranionych stóp simki i niby sąsiad to robi, a potem okazuję się, że ona lunatykuje i kopie gnoma w nocy(dostajemy tego tajemniczego gnoma i możemy go sprzedać za 1000 simoleonów.
A mi się kariera detektywa nie podoba. Te zagadki są tak dziwne że szok. Nawet dzieciecę. Po co mam komuś szukać jakiejś tam szczoteczki do zębów? Niech sobie sam poszuka. Ja bym sie chętnie zajal morderstwem czy coś w tym stylu. No ale cóz, to chyba tylko SIMS bez przemocy, prawda? .Szkoda bo juz całe "CSI:MIAMI" przeszedlem.
Co do kariery strażaka:Podoba mi się jednak pod jednym względem bardzo się zawiodłem: Spodziewałem się że gdy będzie pożar to cała remiza jedzie na akcje. Bo raczej tak naprawdę to strażak do dużego pożaru nie idzie sam ,co nie?
Tak naprawdę najbardziej spodobała mi się kariera stylisty ale ILE można przebierać Simów?!
No to się rozpisałem :D Ide bo mi hamburger wystygł (W prawdziwym życiu)
PiotrekPrzyjaciel1: Ja też miałam to zadanie. I zastanawiałam się z gdzie znalazłam gnoma ;). Pomyślałam że pewnie w śmietniku.
nmin: Fakt, zadań nie jest nieskończenie wiele, mi się już po kilku zadaniach powtórzyły...
Hefalump: Ja też bym wolała jakieś lepsze sprawy. Ale, postanowiłam się zadowolić tym co mam. ;)
Kinkarus
18.06.2010, 14:50
Moją ulubioną karierą jest strażak. Bardzo lubię pracowac w tym zawodzie bo jeśli zdarzy się trzęsienie ziemi to sim otrzyma wezwania o pomoc. Mój sim dostał chyba z 6 wezwań w nocy o 1:00 to skończył o 16:00 a jeszcze miał dzień wolny :p Wkurzają mnie tylko na początku kariery niewielkie pożary( oczywiście później też są) ale te małe pożary przeważają. Bardzo lubię inwazje gnomów i duże pożary. Też podoba mi się pogromca duchów ale w mniejszym stopniu :)
Charionette
18.06.2010, 15:11
Póki co najlepszy jest strażak :D
Analisse
18.06.2010, 15:17
Mi najbardziej spodobały sie kariery strażaka i dedektywa.
Może dlatego że u strażaka jest opcja "weź" i u dedektywa też "weź jako dowód", gdy sim jest kleptomanem to można zwinąć więcej rzeczy :P
U dedektywa podoba mi się ruchomy czas pracy, więc sim spokojnie może iść do domu i się najeść, wyspać... i po kilku dniach wrócić do rozwiązywania sprawy ;)
Mi najbardziej spodobały sie kariery strażaka i dedektywa.
Może dlatego że u strażaka jest opcja "weź" i u dedektywa też "weź jako dowód", gdy sim jest kleptomanem to można zwinąć więcej rzeczy :P
U dedektywa podoba mi się ruchomy czas pracy, więc sim spokojnie może iść do domu i się najeść, wyspać... i po kilku dniach wrócić do rozwiązywania sprawy ;)
Detektywa, nie dedektywa... ;)
Mi wszystkie się podobają :)
Faktycznie, na poziomach poniżej 5 są śmieszne sprawy. Takie zabawne. Ale potem zaczynają się już poważniejsze. Kradzież pierścienia, natrętni fani itp.
Dodatkowo moja simka ma wysoki poziom logiki ( ósmy ) i niektórych rzeczy domyśla się szybciej, niż w poprzednich sprawach. Zabawne są też te komunikaty, co się wyświetlają po zakończeniu sprawy np. jak zareagował klient. Fajnie jest też to, że simy palą kartki z notatnika, w którym zapisują szczegóły sprawy, kiedy daną już skończą. Świetny jest ruchomy czas pracy :).
Osobiście nie wypróbowałam jeszcze kariery pogromcy duchów i raczej w najbliższym czasie tego nie zrobię.
Strażak jest super, nawet jeśli jeździ na małe pożary. Kiedyś miałam ogromny pożar w 3 piętrowym domu, uwięzionych było 4 simów, w tym raczkujące dziecko, które na dodatek od samego początku pożaru było bardzo głodne i trzeba było tam najpierw wyważyć drzwi i szybko je ratować, bo by chyba umarło z głodu :( No i dosłownie calusieńki dom się palił, tylko jedna łazienka nie była w ogniu. U strażaka podoba mi się ocena gaszenia i inwazja gnomów, choć miałam ją tylko raz.
Stylista też jest fajny, ale fakt, po gdzieś 2 simowych tygodniach się nudzi. Ale na początku wkurza mnie to, że robię powalającą stylizację, a wychodzi brzydactwo.
Tatuażysta spoko, ale jakiś taki mulaty.
Podobają mi się też inne zawody ale w mniejszym stopniu.
Podoba mi się pomysł samozatrudnienia i nowe cechy oraz boskie damskie fryzury.
To by było na tyle.
Pozdrawiam,
Natix
Edit : Hm, dodam, że fajne jest to, że nawet w samozatrudnieniu są stopnie kariery, awanse. No i w ogóle te 'stypendia naukowe' są fajne. No i np. jak miałam strażaka, to on miał cały weekend wolny. I ćwiczył sport i majsterkowanie i mimo, że nie był w pracy, to dostał 4 awanse!!!
Ale tak nawiasem, wole SV, bo Twinbrook mi się nie podoba.
Ale BP wymiata.
Owl Finch
22.06.2010, 22:49
Jak na razie najbardziej strażak i stylista.
na początku był stylista, ale to robi się nudne z czasem ;p
detektyw jest oki, ale dopiero, gdy będzie na wysokim stanowisku.
strażak nigdy mi się nie nudzi, a duże pożary są fantastyczne.
Owl Finch
23.06.2010, 09:25
U strażaka inwazja gnomów jest fajna :P
Zgadzam się z Noemi... Na początku byłem zawiedziony, a raczej znudzony detektywem... Wciąż to samo... A to szczoteczka do zębów, a to ktoś ukradł krasnala sprzed drzwi...:/ Ale już tak od 5 poziomu kariery rozpoczęły się ciekawe zadania. Im dalej tym lepiej... Coraz to nowe wyzwania... :)
Sherlock
23.06.2010, 11:53
Mi się wydaje, że najciekawszy jest detektyw :P
Dziurawiec_Skąpolistny: Może są na późniejszych poziomach "lepsze" sprawy do rozwiązania, ale dla mnie to bez różnicy. I tak ciągle jest to samo: pobieranie odcisków palców, grzebanie w śmieciach i skrzynce na listy, ukrywanie się za krzaczkami w domu ;), włamywanie się do bazy danych i przepytywanie simów. Detektyw jest dla mnie najciekawszą karierą, ale jeszcze nie zapoznałam się ze strażakiem. Może on jest trochę ciekawszy, bo po dłuższym czasie detektyw staje się się "kołysanką" (ziewa się i zasypia ;)).
a mi się wydaje że ciekawy jest pogromca duchów czy jak mu tam ;)
Jak dla mnie stylista i strażak. Jednak w tych dodatkowych karierach, bardzo podoba mi się to, że pracuje się wtedy kiedy się chce, a do tego można stworzyć przydatne rzeczy i właśnie, co do wynalazcy można zbudować tak zwanego "kopacza". Nieźle się na tym zarabia ;3
Wednesday
02.07.2010, 12:46
Najbardziej podoba mi się architekt. Chodzenie po domkach sąsiadów, meblowanie. :)
Maniusia
03.07.2010, 13:46
Tatuażysta, i kropka!
Karolzax
03.07.2010, 18:28
hmmm trudny wybór ale wybiorę karierę detektywa z pojechane zadania.Kto kopnął gnoma?Kto ukradł szczoteczkę?:P
Spodobała mi się również kariera strażaka i stylisty.
A czy kariera lekarza jest ciekawa ? Co tam można robić?
Emallie kariera lekarza pozostała taka sama, Si jeździ do szpitala pracuje, bla, bla, bla, ale pojawiła mu się opcja wykonywania badań/szczepień na pacjentach i pewnie jakieś nowe okazje... :)
O matko jakie nudne! Ja jeszcze nie mam kariery i byłam ciekawa tego zawodu bo nikt o nim nie pisał :D
ChoreMelodie
08.07.2010, 12:00
Mi się spodobał architekt i stylista. :D Ale łowcą duchów też pogardzić nie mogę.
A mam pytanie dotyczące lekarza : chciałabym go sobie wybrać, ale na komputerze w profesjach ( jak szukam ) nigdy tej profesji nie ma. Mam gdzieś indziej szukać czy co? ;x
Mógłby ktoś mi wyjaśnić? ;)
ChoreMelodie - lekarz to po prostu doktor "ze szpitala" dalej się pracuje w budynku szpitalnym, Sim jeździ do pracy, i po pracy wraca z budynku, w którym go nie widać, ale jest opcja badań/szczepień na innych Simach co ma być urozmaiceniem związanym z TS3 Kariera.
a wlasnie a propos lekarza, to jak wykonywac te zlecenia? raz kazalam mu robic 'klinika szczepien', byl tam kilka simowych godzin, i tylko jedna babka byla co mowila, ze zle sie czuje... pomogl jej i wrocil do szpitala bo nic sie nie dzialo. jak jechal do domu to byl komunikat ze nikogo nie zaszczepil... jak tam nikogo do szczepienia nie bylo... o co w tym chodzi?
Wypróbowałem strażaka i detektywa - super! ;) Teraz wypróbowuję stylistę, ale to chyba nie dla mnie bo szybko się nudzi... :P
Tak jak u góry - jaki wybrać zawód ? ;d
Jeszcze nie mam dodatku, dlatego chcę wszystkie kariery przeanalizować i stwierdzić która jest najlepsza ;-)
Charionette
08.08.2010, 12:29
Jaki chcesz... :P
Bardzo interesujący jest strażak, detektyw i łowca duchów ;)
Fajnie jest też w karierze stylisty lub projektanta wnętrz, pełna dowolność- ścieżek jest dużo ^^
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=56163 , to po pierwsze.
Po drugie, nie da się przeanalizować karier i tyle, znając życie, i tak w końcu sama każdej spróbujesz - ja zaczęłam większość karier, z braku czasu na grę żadnej nie skończyłam :D
hellraiser
26.08.2010, 12:39
Mi się podoba strażak, łowca duchów i detektyw.
Stylista jest nudny na dłuższą metę.
Podoba mi się także wynalazca. Można się samozatrudnić i zarabiać na życie. I te detonacje... ;)
Ja dopiero wypróbowałem karierę detektywa oraz rzeźbiarza, w rzeźbiarzu jestem na 9 poziomie, detektyw już full, plus osiągnąłem 10 poziom umiejętności wynalazcy i wynalazłem wszystkie urządzenia, oprócz simbota z okazji. Uważam, że detektyw jest bardzo ciekawy, dużo spraw jest, są ciekawe i oczywiście z humorem, ma się kontakt z innymi simami i można powiedzieć, że dzięki temu w grze jest jakaś fabuła, zawsze potem możesz spotkać na mieście sima, któremu udaremniło się stworzenie śmiercionośnego robota, złodzieja książek, oszusta, albo nieuczciwego szefa baru, który truł jedzenie :) Fajne są bardzo te bardziej rozbudowane sprawy, których ukończenie zajmuje więcej czasu, wymaga podejmowania większej ilości różnorodnych działań lub które kontynuuje się za jakiś czas w innym śledztwie jak np. sprawa ze zmutowanymi pomidorami w supermarkecie :) Po prostu jakoś tak gracz przywiązuje się do tych miastowych i sąsiadów :)
Ja najbardziej lubię karierę projektanta wnętrz. Nie przepadam za budowaniem domów od podstaw, ale ich przebudowa... No magia - mogę to robić całymi godzinami! :D
Ja chyba najbardziej lubię łowcę duchów - niby nudna, ale wyjątkowo mi się spodobała. Na drugim miejscu jest detektyw chociaż wiele spraw się powtarza itd.
Łowca ducha dla mnie strasznie prosta jest. Jestem już bardzo wysoko. Według mnie najlepsz kariera to projentakt wnętrz i stylistka.
Mnie najbardziej podoba się kariera detektywa. Może i zlecenia się powtarzają, ale to rzadko. A sprawy są ciekawe i nawet łatwo się je rozwiązuje. Oprócz tego, projektant wnętrz. Zgadzam się ze zdaniem Fatumki, przebudowa domów jest fajniejsza i łatwiejsza niż budowa od podstaw.
Lubię pogromcę duchów - prosta, ale fajna.
Potem chyba stylista przypadł mi do gustu. Następnie dekorator wnętrz.
łowca duchuw nudny ale podoba mi sie pomysł wystawy duchów
ale według mnie najlepszy jest wynalazca
na detektywie sie zawiodłem
ale podoba mi sie tez rzezbiarz
Veildver
31.12.2010, 07:28
Najlepsza kariera to strażak albo detektyw. Strażakiem później zaczyna robić się trochę nudno ale lubię patrzeć jak mój sim wyważa drzwi a detektywem mam narazie 9 poziom. Wynalazca był świetny ale mi się znudził.
Ja w karierze wybrałem mu robotę detektywa i bardzo mi się podobało jak grzebał w śmieciach :P
Najbardziej podoba mi się kariera strażaka.
Dlaczego?
Bo cały czas się coś dzieje.
Np. w czasie pożaru pierwszy raz myślałem że się je tylko gasi, a tu zdziwienie...
Po dłuższej grze jako strażak doszły takie możliwości jak wyważanie drzwi, wyciąganie simów z pożaru (w tym też małe dzieci), gaszenie dużych pożarów czy łapanie uporczywych gnomów ogrodowych (to jest najlepsze XD).
A w remizie masie też obowiązki np. konserwowanie wozu strażackiego czy dzwonka pożarowego, ale to trudna i męcząca praca czasami trwa do następnego simowego dnia, ale w remizie niczego nie brakowało, lodówki, komputerów, telewizora, pryszniców, łóżek, a nawet siłownia jest:)
A tak po za tym dostaje się nagrody od miasta typu siekiera wzorowego strażaka (czy jakoś tak) i jeszcze duże sumki się zarabia na wyższych szczeblach tejże kariery.
A na najwyższym szczeblu dostajemy dzwonek przeciwpożarowy i wóz strażacki i możemy pracować w domu!
Super sprawa...
Ta kariera zdecydowanie wyróżniała się ze wszystkich:)
Paolka99
07.01.2011, 10:12
Mi się podoba najbardziej stylistka .
Nie wiem czemu ale fajna ta praca =] .
patryk916
17.01.2011, 11:25
Stylisty i łowcy duchów
mnie sie chyba najbardziej podobaly kariery strazaka i lowcy duchow, mialy w sobie dreszczyk emocji >D detektyw byl spoko... na jeden raz. potem sprawy sie powtarzaja i robi sie nudno. projektanta nie probowalam z zasady, bo nie lubie niczego budowac czy urzadzac;p a stylista to w sumie tak sobie. szczegolnie, ze zazwyczaj trzeba bylo ubierac facetow, a to daje mniejsze pole do popisu;p
muffindance
05.03.2011, 15:46
strazaka i lowcy duchow, najwiecej sie tam dzieje ;p
detektyw za to jest nuudny. jeszcze da sie przetrawic kareiere stylisty i projektanta wnetrz ;)
Radek119
06.03.2011, 14:31
Mam problem jaką wybrać karierę poradzie jaką wybrać.
A i jaka kariera tworzy simboty i wehikuły czasu??
P.S jestem nowy i jeszcze nie mam gry , ale chce wiedzieć.
Mam problem jaką wybrać karierę poradzie jaką wybrać.
A i jaka kariera tworzy simboty i wehikuły czasu??
P.S jestem nowy i jeszcze nie mam gry , ale chce wiedzieć.
Proponuje wybrać, karierę, która Cię najbardziej zainteresowała. Lubisz bawić się w lekarza, pomagać innym, mieć dużo kasy, ale także mało czasu dla siebie wybierz lekarza. Chcesz poczuć lekki dreszcz emocji, wybierz strażaka, łowce duchów, detektywa. Chcesz coś ciekawego robić nie wychodząc z domu, wybierz rzeźbiarza, wynalazce. Chcesz pobawić się w edytowanie miasta, bez wchodzenia w edytor miasta, wybierz projektanta wnętrz lub stylistę. Opcji masz naprawdę dużo i możesz kombinować. Może chcesz grać każdą karierą to graj, każdą kończąc na 5 szczeblu kariery. Jaka kariera tworzy simboty i wehikuły czasu ? Wspomniany wynalazca. Mam nadzieje, że pomogłem :D
PS Za wszystkie błędy interpunkcyjne i gramatyczne, przepraszam i jak ktoś coś znajdzie to edytuje opis ;)
Wypróbowałem już każdą nową karierę, która dochodzi w The Sims 3 Kariera i stwierdzam, iż najbardziej wygodną oraz przychylną graczowi jest Strażak. Tak jak napisali moi poprzednicy - remiza jest niejednokrotnie lepsza od domu naszego Sima, bo i siłownia, i trampolina, i warsztat wynalazcy - na takie wygody młody Sim pozwolić sobie nie może. Ponadto pożar pożarowi nie równy... Wyważanie drzwi - super sprawa. Jak się przyłożymy to jeszcze nas nagrodzą, a na wyższych szczeblach wspaniałe zarobki i osobna premia za każdą "ugaszoną" akcję. Ja dostrzegam w tej karierze jeszcze jeden pozytywny jej aspekt - wątek kryminalny... Co prawda strażak ma gasić, ale kto powiedział, że przy pożarze garażu nie można zwinąć poszkodowanym samochodu? ;) Odbiegając diametralnie od zawodu "gasiciela"... Chcę wspomnieć o drobnym urozmaiceniu kariery medycznej. Bardzo spodobał mi się pomysł doszczepiania Simów w mieście. Zawsze to okazja do spotkania innych, a i inaczej liczone są gaże lekarzy jeśli szczepienie pójdzie w miarę sprawnie.
Gargamel
29.03.2011, 16:20
Strażak i detektyw:)
Nie grałem wszystkimi, więc na razie się nie wypowiadam, ale często tworząc Simów preferuje tryb samozatrudnienia.
Michaello
01.04.2011, 18:40
A jakie korzyści daje samozatrudnienie?Zatrudniłem mojego sima jako wynalazcę i żeby zdobyć awans wystarczyło zarabiać na wynalazkach,więc jakie to ma korzyści przecież i bez tego mogę sprzedawać wynalazki.
hellraiser
01.04.2011, 18:51
@up no ale dostaje się jeszcze stypendium chyba, a to zawsze jakieś dodatkowe pieniądze :P
Chodzi mi o to, że masz więcej czasu w domu i nie muszę najpierw całego dnia marnować na długą karierę, jak ze spokojem zarabiam w domu sprzedając, rzeźby, wynalazki itd. Michaello powiedź mi kiedy można coś tworzyć jak mój Sim będzie w pracy od 9:00 do 19:00 w pracy ? Po za tym napisałem PREFERUJĘ, a nie ZAWSZE gram Simem, który ma samozatrudnienie. Dodatkowo, od czasu do czasu miasto daje nagrody za wkład dla miasta. A sami twórcy nie robili by samozatrudnienia, gdyby nie mieli powodu.
profesje są fajne ale jak gra się 1 simem... jak jest więcej to zaczyna się robić problem :D
theqatrick
13.04.2011, 19:24
Jedna z najlepszych profesji to na pewno praca detektywa, dosyć ciekawa, nie specjalnie trudna i nie zajmuje tyle czasu co inne.
mnie ciekawi praca stylizacji simów :D jak kogoś moja simka nie lubi to ubieram i maluje jak klauna :D
miłośniczka zwierząt
02.05.2011, 14:31
jakoś mi sie stylizacja simów znudziła wole prace detektywa albo łowce duchów ;)
Mi się łowca duchów znudził trochę, chociaż nie powiem, jedna z lepszych karier. Aktualnie gram detektywem, no i jak na razie wypada najlepiej. Stylista jest fajny, ale po jakimś czasie robi się to trochę wkurzające.
Mi się bardzo spodobała kariera detektywa, jest jeszcze lepsza jeśli samemu się ją urozmaica ;) Ja np. wyznaczyłam sobie sama takie "mniej więcej" dni i godziny pracy, w których pracowała moja simka i w domu zrobiłam jej taki osobisty gabinet :) I np w godzinach tych wyznaczonych przeze mnie jeśli akurat nie ma zleceń siedzi tam oczywiście przebrana, ćwiczy logikę na komputerze, ma też lodówkę (bo może zgłodnieć, a po co ma w czasie pracy wynurzać się z gabinetu do lodówki) i oczywiście drzwi i tablica korkowa, które otrzymuje się na pewnych poziomach :D
Nie grałam za długo, ale fajna wydaje się też kariera strażaka, planuje kiedyś zrobić jednego sima, który praktycznie zamieszka w tej remizie i tam pozna jakąś atrakcyjną "strażaczkę", która zostanie jego żoną ;D
Mi sie najbardziej podobała kariera stylisty, bo cyba lubie ludziom dawać nowe ciuszki i make-up :3 !Fajna też kariera strazaka miałam jedna simke strazaczkę [SUER :D ], bo lubię ekstremalne wyzwania [ xD ] i tez fajnie wygląda jak ona wyważa drzwi! :D
Spectrum
10.05.2011, 19:19
Strażakiem fajnie mi się gra mój sim przeprowadza się do remizy i mieszka tam od poniedziałku do piątku
miłośniczka zwierząt
10.05.2011, 19:24
ja tam nie przepadam za tymi profesjami, czasami jak mi się normalne kariery znudzą to daje simom jakąś profesje żeby, gra była trochę ciekawsza.Najczęściej łowca duchów.
DiamentowaSimka
31.05.2011, 16:05
Moim zdaniem stylista i Rzeźbiarz :D
Ja, jak na razie, grałam tylko projektantem wnętrz, bo lubię meblować domki. Ale zaciekawiły mnie Wasze wypowiedzi, a zwłaszcza te o strażaku i pogromcy duchów.
Więc na pewno sprawdzę inne kariery. :)
Rosemarie
11.06.2011, 15:19
mi najbardziej przypadła do gustu kariera stylisty. simy ogółem wyglądają jak siedem nieszczęść, a tak to mogę chociaż ich trochę podrasować.
strażak też jest fajny, ale nudzi się bardzo szybko, podobnie jak łowca duchów.
detektywem krótko pograłam i mnie jakoś nie wciągnęło.
stylizować simow jakoś mi łatwo, a projektować im domy to masakra, nudzi się, to, że każdemu trzeba sprawiać ładny dom, tzn namęczysz się, a simowi i tak się nie spodoba. :/
miałam tak wiele razy, że stylizowałam sima długo i ładnie, a klientowi się nie spodobało, a robiąc szybko i na'odwal' podobało.
najlepiej mi się gra lekarzem, są zawsze 'niespodziewane dyżury' itp. :)
Ja na przykład lubię urządzać innym simom wnętrza, jakoś mi to się nie nudzi, choć trudno zapewnić prawidłowo portfolio, bo prawie zawsze moja simka staje w najmniej odpowiednim miejscu, a z innej perspektywy nie da się zrobić zdjęcia, więc wychodzą takie byle jakie. Druga rzecz, która mnie nieco denerwuje (być może to przez moją gapowatowść ;)), to kiedy zacznę robić pomieszczenie, a tu okazuje się, że to nie tutaj miało być, tylko na piętrze. Oczywiście domowniczka nie zaprowadziła mnie tam i trzeba się domyślać, czy jak? Albo poszła sobie na górę, a ja nie zwróciłam na nią uwagi (to był początek mojej kariery).
Ostatnio zajęłam się rzeźbiarstwem. Na początku chciałam po prostu sprawdzić to, ale potem się wciągnęłam bardziej i moja simka szybko "wbiła" (że tak nazwę) 8 poziom. Oczywiście pojawiały się pragnienia, by stworzyć rzeźbę za co najmniej 500 simoleonów lub wspaniałą, czy jakoś tak. Na początku simka zrobiła krzesło, potem stolik, umywalkę, sedes :D (wszystko z drewna). Później doszedł lód, o ile się nie mylę, i zrobiłam takiego ładnego słonika i aligatora, czy coś w tym stylu. Jak doszedł kamień, to kilka razy próbowałam coś wyrzeźbić, ale nie dawałam rady, tylko jakieś drogocenne kamienie zdobywałam.
Próbowałam być też malarką. Ale jestem dopiero na 3-4 poziomie, bo simka bardziej wolała rzeźbić, niż malować. Narysowała jakiegoś ładnego faceta, a w zasadzie jego twarz, a potem namalowała różową świnkę (chyba to była świnia, nie jestem pewna, ale wiem, że stała jak człowiek :P) z wielkim tułowiem na całą kartkę ;). Och, simka musiała mieć wtedy niezłą wenę.
Także akurat tymi karierami grałam, więc podobają mi się. Z innymi na razie nie eksperymentowałam, ale postaram się to nadrobić. :)
Mnie najbardziej podoba się kariera stylistki i detektywa. Stylisty, bo rzeczywiście simowie wyglądają koszmarnie, więc można to trochę zmienić.
Detektyw... spodobało mi się podsłuchanie za krzakiem i fajne są też ''sprawy'' do rozwiązania ;)
No i malarka... w sumie już od podstawy jest to moje ulubione zajęcie :)
DiamentowaSimka
20.06.2011, 09:37
Stylista i projektant wnętrz :D
Najmniej gram detektywem :D
miłośniczka zwierząt
20.06.2011, 10:25
ja najmniej gram stylista i projektantem wnętrz a najwięcej gram detektywem, łowcą duchów.
doman145
21.06.2011, 10:17
Mi się bardzo podoba zawód strażaka i detektywa. Stylista też nienajgorszy, projektant też, łowca duchów trochę nudny.
Ja może ze względu na mój kierunek studi, a może ze względu na osobistą pasję najbardziej wyróżniam projektanta wnętrz :)
Podobają mi się zlecenia w tej karierze :) Kiedyś ciekawy był dla mnie strażak, stylista oraz detektyw. Ale z czasem ubieranie simów podczas pożarów z wątkiem tajemnicy każdemu się nudzi ;) A architekt mimo częstotliwości wyboru wśród mych simów zyskuje moją szczególną sympatię :)
Ja może ze względu na mój kierunek studiów, (...)
Musiałam.
Najciekawszą karierą według mnie jest strażak, zaś najmniej chyba detektyw. Często gram też stylistami.
Stylista, projektant wnętrz. Muszę wypróbować jeszcze detektywa :P
amelkaamelka2
14.10.2011, 10:08
zdecydowanie łowca duchów i stylista. Najpierw nudziły mnie te zjawki ale potem to juz było extra. A stylista podoba mi sie tylko dlatego bo projektuje ciuchy.
Myślę że kariera Strażaka to najlepsze urozmaicenie tego dodatku, najlepiej jest jak się ma 10'ty stopień w karierze i jak jest dużo zleceń :-)
Rosemarie
11.12.2011, 14:56
Najlepsza imo jest kariera strażaka... najmniej grałam detektywem.
miłośniczka zwierząt
11.12.2011, 16:21
Ja najwięcej grałam detektywem i osiągnęłam 10 poziom tej kariery bardzo ciekawa kariera.
MiniMous
12.12.2011, 15:35
Ja najczęściej gram łowcą duchów . Najdroższy , którego złapałam kosztował 700 $ .
zuzapets
12.12.2011, 18:50
Moim zdaniem najciekawszą karierą jest detektyw:)
Detektyw, łowca duchów i wynalazca. Reszta też fajna.
Strażak,detektyw i pogromca duchów to moje ulubione profesje. Będąc stylistą mało się zarabia. A dekorator wnętrz...Raczej nie podoba mi się.
Detektywi mają fajne sprawy:) Można nawet włamywać się do domów!
Strażak jest super:P Moja simka ugaszając jeden pożar po chwili miała awans;):redface:
ultraviolence
11.01.2012, 23:47
Moja simka ugaszając jeden pożar po chwili miała awans;):redface:
W ogóle odnoszę wrażenie, że simy strasznie szybko awansują w zawodach z dodatku Kariera. 1-2 tygodnie pracy i sim ląduje na dziesiątym szczeblu. Szkoda, że w życiu tak nie ma :P
W ogóle odnoszę wrażenie, że simy strasznie szybko awansują w zawodach z dodatku Kariera. 1-2 tygodnie pracy i sim ląduje na dziesiątym szczeblu. Szkoda, że w życiu tak nie ma :P
zgodze sie co do strazaka, ale co do innych to nie. porownanie? jedna simka bedac strazaczka osiagnela 10 poziom ok.15 dni przed urodzinami naDOROSLEGO, a druga, stylistka, 20 dni przed staniem sie EMERYTEM ; )
e: przetestowalam jeszcze detektywa i rzezbiarza, no i powiem ze super!
a z karier ktorymi gralam najciekawszy jest raczej strazak. detektyw i styilista, mimo ze sa fajne, na dluzsza mete sie nudza.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.