PDA

Zobacz pełną wersję : Gra się zacina, a wszystko wokół nadal się porusza

mario
03.08.2010, 14:12
Mam dziwny problem. Choć może nie odosobniony, ponieważ znalazłem w internecie osoby, które również go miały/mają. Na wszystkich save'ach gra się po prostu zacina lub całkowicie "freezuje". Tu nie chodzi o sprzęt komputerowy, Windowsa, oryginalność The Sims czy inne głupoty. Wcześniej tego nie było. A charakterystycznym punktem tego zacinania jest to, że zatrzymuje się tylko kamera, sim i czas. Wszystko inne nadal się porusza (ogień, woda, drzewa, kryształek). Kursorem można poruszać, jednak menu nie działa.

Jest to bardzo denerwujący problem, ponieważ dzieje się to praktycznie bez przerwy co kilka sekund lub zupełnie się zawiesza, jeśli można tak powiedzieć. Usuwałem cache, przeinstalowywałem grę, grałem na różnych patchach, różnych save'ach, bez dodatków, z dodatkami - NIC nie pomogło. Co mogę jeszcze zrobić? Nie mogę przez to normalnie grać, co jeszcze nie sprawia zbytniego kłopotu, ale o kręceniu filmów mogę zapomnieć. Proszę o pomoc. :)

agata5x00
05.08.2010, 15:06
zatrzymuje się tylko kamera, sim i czas. Wszystko inne nadal się porusza (ogień, woda, drzewa, kryształek). Kursorem można poruszać, jednak menu nie działa.

Jakby czas sie nnie zatrzymywał to na 100 % zadziałał by kod
resetsim
jeśli da się wejść w pasek kodów (ctrl+shift+c) sprubuj wpisać. jkiedyśjechałą m do domu bo byłąm przeklęta przez mumie i nagle stanęłam,wszystko sięrusza tylko sim stoi jak wryty jakby sie patrzył jak bym mu ojca naleśnikiem zabijała, i tak stoi ,stoi, stoi, 19 godz do śmierci od mumii, a on stoi..... głodny jak niewiem i 14 godz do śmierci głodowej, w kolejce zadań ma zmocz się...... weszłam do neta, i znalazłam kod resetsim. Zaraz jak sie zmoczył wsiadł do auta i pojechał, nakarmiłAm go ,wyleczyłąm z klątwy i sobie żyje :)

mario
05.08.2010, 18:02
Nie, to nie o to chodzi. Wszystko się zawiesza oprócz wody, ognia, drzew i kryształka. Nie można ani konsoli kodów włączyć, ani nic. Poza tym nie JEDEN sim się zawiesza, tylko WSZYSTKIE. ;d

heroa
06.08.2010, 10:17
Ja mam tą samą przypadłość. Wczoraj zainstalowałam i nie było problemu z grą, natomiast od teraz zacina się co chwilę.
Najlepsze jest to że pisząc teraz tego posta grę zminimalizowałam i cały komputer mi się wiesza :P
Najgorsze jest to, że po wyjściu z gry komputer nadal się wiesza. ;/

Skanuje komputer różnymi antywirusami, zobaczymy co to da.

Starlight
06.08.2010, 10:58
@Up więcej niz 1 antywir na kompie to głupota! Nie masz wtedy ochorny.
Désignér - Masz możliwość pożyczenia od kogoś gry?
Może wina leży po stronie płyty?

heroa
06.08.2010, 11:23
Bez obaw, wiem co robię ;)

lordkrychu24
06.08.2010, 12:42
Ja również mam ten denerwujący problem prosze niech ktoś poradzi jak to naprawić bo nie da sie grac

heroa
06.08.2010, 12:48
Mogę jedynie potwierdzić że ten błąd jest na tyle poważny, że windows u mnie nie chciał się uruchomić. Jeszcze w biosie komputer się zawieszał. :O
Puki co próbuję ponownie zainstalować tą instalkę co mam. Jeśli problem się powtórzy, będę zmuszona ściągnąć inną instalkę i sprawdzić na niej.

Na wszelki wypadek zrobię kopię swoich osobistych plików, gdyby zaszła potrzeba formatowania dysku :D

ps. Czy ktoś próbował z aktualizacjami do tej gry?

----Edit:

Niestety, ale potwierdzam treści z internetu że reinstalacja wraz z usunięciem rejestrów nie pomaga.

mario
06.08.2010, 16:45
Może wina leży po stronie płyty?
Nie, nie mam płyty. Gra jest ściągnięta z Internetu. Legalnie oczywiście.

Hmm, ten problem jest naprawdę uciążliwy. Co prawda po wywaleniu całego folderu Electronic Arts z Dokumentów, z grą jest chyba wszystko w porządku (nie sprawdzałem tego dokładnie), ale ta opcja nie wchodzi w rachubę. Muszę mieć wszystkie save'y.
ps. Czy ktoś próbował z aktualizacjami do tej gry?
Tak, grałem na patchu 4.0 chyba i było to samo. Zaktualizowałem do 4.2 i nic się nie zmieniło.

heroa
06.08.2010, 17:52
Spróbuję jak tylko ściągnę inną instalkę, ale to chwilę potrwa.
Czy pisałeś o tym problemie EA? Co odpisali?

U mnie po usunięciu całkowicie gry (razem z zapisami) komputer nadal się wieszał i to na tyle poważnie jak opisałam to wyżej.
Miałam właśnie robić format, ale puki co uspokoiło się z tym błędem.

Do głowy przyszedł mi pomysł, może to Polska wersja posiada tego buga? Czy ktoś instalował Angielską wersje?
Wybaczcie, ale ja tego nie zrobię. Nie mam zamiaru przechodzić przez to samo. Szkoda mi nerwów i kompa :P

mario
06.08.2010, 18:13
Nie. Zagraniczni przyjaciele również mają ten problem. Poza tym mi się komputer nie wiesza, tylko sama gra.

heroa
06.08.2010, 18:24
Może się orientujesz, Czy te błędy dotyczą również graczy które posiadają oryginalne płyty z grą?

mario
06.08.2010, 19:35
No przecież ja mam oryginalną grę, a że ściągnięta ze Store, to nie zmienia niczego. ;P

heroa
07.08.2010, 13:40
Miałam teorię, ale jeśli tobie nie działa no to moja teoria opadła.
Skoro masz oryginał, to powinieneś napisać do nich maila w tej sprawie. Ich gra, więc powinni pomóc rozwiązać problem.

Zainstalowałam inną wersję tej gry, wgrałam dodatek, zrobiłam aktualizację ale problem się powtarzał.
Swoją drogą, miałam nadzieję że masz pirata bo myślałam że ten błąd dotyczy tylko gry pirackiej (wersji dostępnej do pobrania przed premierą). Jednakże skoro problem występuję i na tej platformie z najnowszymi aktualizacjami to sobie odpuszczę z kupna tej gry bo jest spore prawdopodobieństwo, że i u mnitak będzie..
Szkoda, bo ta część bardzo mi się spodobała. Niekoniecznie pod punktem możliwości zwiedzania miasta, ale dopracowania m.i. pasków potrzeb, pracy itp.

ps. Jaką masz kartę graficzną i płytę główną?

mario
07.08.2010, 16:35
ps. Jaką masz kartę graficzną i płytę główną?
Nie wiem, czy to ma jakiś związek z problemem, ponieważ jak wspomniałem, wcześniej tego NIE było. No ale skoro pytasz, to odpowiem:

ASUS M4A77T
Radeon HD 5770 1 GB

Starlight
07.08.2010, 16:51
Sterowniki do karty graficznej najnowsze?
Dzieje Ci się tak po jakim czasie?
Dodatki z neta?
Reżyserujesz filmy może masz jakąś kamere nie tak?
A jakby 'Wymienić' się Electronic Arts (folder) z kim innym?
Może tam coś jest narobione?

mario
07.08.2010, 16:59
Sterowniki do karty graficznej najnowsze?
Dzieje Ci się tak po jakim czasie?
Dodatki z neta?
Reżyserujesz filmy może masz jakąś kamere nie tak?
A jakby 'Wymienić' się Electronic Arts (folder) z kim innym?
Może tam coś jest narobione?
Chyba już wszystkich odpowiedzi na twoje pytania udzieliłem wcześniej. No ale dobra...
1. Najnowsze.
2. Od razu po wczytaniu gry.
3. Oczywiście.
4. Nie, nie mam żadnej nie tak kamery.
5. Mówiłem, że wywaliłem cały folder i włączyłem czystą grę. Problem CHYBA zniknął.
6. ? ? ?

heroa
07.08.2010, 17:19
Wydaje mi się, że może być jakiś związek. Ja posiadam Asusa eah5750 i Asrock przy czym mam powiązanie z Radeonem.

mario
07.08.2010, 17:27
Wydaje mi się, że to jednak może być jakiś związek. Ja posiadam Asusa eah5750 i Asrock przy czym mam powiązanie z Radeonem.
Jestem na 100% pewny, że to nie ma związku. W moim przypadku gra i system się nie zawieszają, tylko simy.

heroa
07.08.2010, 17:29
No z grą mam taki sam przypadek co ty, natomiast u mnie dodatkowo się wiesza system i zaraz będę robiła format.

heroa
09.08.2010, 09:27
Zrobiłam format i zainstalowałam win 7 - gierka się nie zacina w żaden sposób i drzewa wyglądają jak powinny.

Czy wgrywasz aktualizacje windowsa?

lordkrychu24
20.09.2010, 18:27
W viście format pomaga naprawia błąd

mari131
09.11.2010, 19:10
mam podoby problem tylko ze zrobilo mi sie to od jakiegos czasu wczesniej wszystko dobrze chodzilo i tylko w podrozach a w miescie gra normalnie chodzi

Neloa
11.11.2010, 13:12
Moja siostra miała ten sam problem, więc sprawdziła, czy to tylko jedna rodzinka czy całe miasto i okazało się, że problem tkwi właśnie w Bridgeport. Poradziłam jej, aby zrobiła kopię rodziny, a następnie stworzyła nowe miasto i poskutkowało. Ostatnio jednak mówiła, że problem wrócił... Więc nie wiem, czy opłaca się cały czas powtarzać ten proces.

Nel
26.11.2010, 18:56
Ehh, mam ten sam problem, ale jak dotąd gra zacinała się w Shang Simla po upływie mniej-więcej 3 dni.

Czy naprawdę nie ma innej opcji niż format? -.-

izzzaaa
28.11.2010, 12:50
Mi pomogło przeniesienie rodziny do biblioteki rodzin a następnie usunięcie miasta w którym się znajdowali i wprowadzenie ich od nowa jako nową grę;)

Lepir
29.11.2010, 10:20
widze ze nie tylko ja mam problem z takim zacineniem co 3min(w grze)...ktos zauwazyl ze problem sie nasilil po powrocie z wycieczki z chin...ja tez to zauwazylem...izzzaaa sposob dobry ale nie jesli masz sporo inwestycji w miescie bo wszystko sie traci...kontakty tez ale to akurat pol biedy...gorzej te tysiace $...

btw...format nie pomaga...ja sobie wlasnie strzelilem(nie z powodu simsow) i blad dalej sie powtarza...

Inkantator
22.12.2010, 22:46
Cześć.

Jestem na 99% pewny, że te "zacięcia" są związane z samymi simami, a nie z komputerem, płytą, czy czymkolwiek innym.
Pomocny będzie kod: | resetsim * |
Gdzie oznacza "wszystkich bez wyjątków".

U mnie problem występował w Chinach i tylko po splądrowaniu kilku grobowców. W każdym razie, jeżeli sprawdzicie podziemia jeszcze raz i znajdziecie tam jakiś durnych paprazzi, którzy stoją w miejscu zamiast się stamtąd wynieść, a gra zacina się akurat wtedy gdy się "zamyślą", to znaczy, że natrafiliście na źródło swoich kłopotów.

Mnie to pomogło. Swoją drogą, to ci paparazzi sprawiają same kłopoty. Aż szkoda, że nie ma na nich jakiś... "specjalnych" interakcji.

asti76
30.12.2010, 13:42
Mnie również dotknął ten problem: Sim się "ścinał" a listki na brzózkach powiewały beztrosko nadal :) U mnie natomiast to dotyczyło otoczeń innych niż Bridgeport. Mam wiele pięknych miast, ale w każdym sie dziej to samo,. Tylko w Bridgeport działa poprawnie, dlatego gram tylko tam, ale nie ukrywam, że bardzo chciałabym osiedlić Simów również w innych miastach....
Więc jak to w końcu rozwiązać, bo przeczytałam wszystkie informacje powyżej i nadal nic nie wiem :(

Inkantator
30.12.2010, 19:40
asti76
Spróbuj wpisać kod resetsim *

U mnie problem pojawiał się, gdy jakiś sim chciał się dostać do miejsca, do którego z jakiś względów nie ma dostępu. Wtedy gra się zacinała, zegar stanął, a liście na brzozach, fale etc. dalej robiły co swoje. A kiedy się "odwiesiło", sim się ciskał, że nie może się tam dostać. W Chinach działo się tak u mnie, gdy zafajdany paparazzo pognał za moją simką do podziemi i nie umiał później z nich wyleźć.

Więc po prostu : Ctrl+Shift+c (lub Ctrl+Shift+Windows+c dla visty i win7) i wpisz resetsim *.
Ten kod anuluje interakcje wszystkich simów w mieście i odeśle ich do domów.
Sprawdź i zdaj raport :) Powinno pomóc

asti76
31.12.2010, 07:03
Inkantator: bardzo dziękuję za odp. Sprawdzę :)

Eleanor
04.01.2011, 11:06
Mam tylko podstawowa grę SIMS3, oryginalną, zainstalowałam do niej kilka dodatków z netu i wszystko pięknie grało, ale koło 98dnia życia jednego z graczy zatrzymali się wszyscy moi simowie z domu, zamarli, wtopili się w meble i trwają, a ja nic nie mogę z nimi zrobić.

Inni chodzą przynoszą gazety, nawet komornik przyszedł zabrać rzeczy za niezapłacenie rachunków i zupełnie nie zauważył że wszyscy w tym jakby nie żyją (co dziwne zadowolenie mieli stale na 50%) i gniją, choć smród chyba odczuł.

Usunęłam i odinstalowałam wszystkie dodatki i zaczęłam grać od jakiegoś starszego zapisu i znowu kiedy doszłam do 98dnia wszystko stanęło.
Ratujcie!
:(

Avantys Impremia
04.01.2011, 11:15
Aktualizowałaś grę ?

Eleanor
04.01.2011, 13:44
Zaktualizowałam ją zaraz po zainstalowaniu :) a dostałam ją 22 grudnia i pisze mi, że mam aktualną wersję. Od tego czasu nic nie zmieniałam. Problem zaczął się wczoraj.

Jeszcze jedno:
[resetsim *] nie działa, a Ci z mojej rodzinki, którzy są po za domem robią sią niewidzialni i nie reagują na polecenia.

Zrobiłam scrina byście zobaczyli jak to wygląda:
http://img823.imageshack.us/img823/3787/nieruszajasie.jpg

pensivelane
06.02.2011, 17:40
niech mi ktos wyjasni łopatologicznie co mam zrobić, bo czytam, czytam i guzik rozumiem : |
u mnie jest tak, że sim gdzies biegnie i nagle stopuje mu się ciało a porusza głową xd albo po pauzie też tak robi : / włączam stopa a on jeszcze kręci łbem. tzn może powraca do normalnej 'pozy', bo czesto jadę na trójce, jesli chodzi o szybkosc gry.

AdeleBlanc
21.06.2011, 11:38
Ja mam ten sam problem, najczesciej jak sim jest na wycieczce. Gra po prostu stopuje na kilka sekund. Nie wiem czy to jest blad ostatniej aktualizacji czy co? Specjalnie reinstalowalam The Sims ale problem powrocil. Dodam ze obecnie jestem na win7 wczesniej mialam XP i nie mialam takich problemow. Zastanawiam sie wiec czy problem tkwi w siodemce czy w aktualizacjach czy w dodatku Generations? Sama nie wiem.

Muse
21.06.2011, 19:03
Miałam ten sam problem, ale gdy miałam tylko podstawę. Otóż moi drodzy, jest kilka powodów dlaczego tak się dzieje:
1. Zmiana aktywnej rodziny (jeżeli wcześniej grało się dłużej inną rodziną).
2. Oczywiście dodatki z Internetu, ale tylko z folderu Mods.
3. Długa gra u jednej rodziny np. 2 simowe tygodnie.
4. Zminimalizowanie gry.
5. Tempo 3 i supertempo aktualnej akcji (jeżeli ktoś nie patchował gry).
6. Nagminne otwieranie aplikacji tworzenia sima (zmiana włosów, ubrań itp.).
7. Wysokie ustawienia grafiki (nie przeciążajmy kart graficznych!).
U mnie problem zniknął po zainstalowaniu dodatków. Dziwne.
Niestety, nie bardzo wiem co robić, aby temu zapobiec, ale też wiem, że reinstalka gry nie zawsze pomoże...

Pinezka
06.07.2011, 18:57
Problem pojawiał mi się na poprzednim zapisie w Sunset. Stworzyłam nowy zapis w Loverland, ale po pewnym czasie simy znów się ścinały. Dopiero po utworzeniu nowiuteńkiego zapisu w Bridgeport wszystko śmiga. Problem zaczął się pojawiać po instalacji Pokoleń.

Justyna0307
07.07.2011, 10:02
u mnie jest tak że sim się zawiesza. Każę mu coś robić a on potrafi stać 2 simowe godziny zanim się ruszy :(

Exorina
08.07.2011, 12:58
wiem że to nie do tematu ale mnie gra nie chce się włączyć , kiedy włącza się ekran gry za każdym razem pojawia się napis "błąd podczas uruchamiania , zobacz szczegóły w dzienniczku " ale co to jest dzienniczek i gdzie mogę go znaleźć ? zgóry dzięki

enter
02.12.2013, 19:53
Hej, czy ktoś znalazł rozwiązanie tego problemu ? :(

ajkus
16.01.2014, 17:59
resetsim * - faktycznie pomaga

Samantha
28.03.2014, 07:50
U mnie "resetsim"nie pomaga:cry: Nie da się po prostu grac!!! Czy ktos wie jak to naprawić?