Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Po Zmroku...

zurka09
27.08.2010, 16:18
UWAGA!
No więc; to jest moja pierwsza FS, ale chce, żebyście potraktowali ją normalnie, krytykowali i słusznie oceniali. To będzie dosłownie króciutki prolog, ale jeżeli wam się spodoba, napiszę dalsze części.
Ok, zaczynamy...

http://img828.imageshack.us/img828/9240/simsf.jpg

PROLOG
Piękna, szesnastoletnia dziewczyna stanęła w cieniu drzewa. Słońce chowało się za morzem, ubarwiając je na złoty, mieniący się kolor. Przyglądając się temu widokowi dziewczyna próbowała nie zwracać uwagi na ludzi składających parawany i koce. Gdyby chciała, mogłaby stać się niewidzialna dla nich, schować się w mroku lub po prostu odejść. Ale nie chciała.
Zachodzące słońce idealnie podkreślało jej groźne rysy twarzy, a plażowicze, którzy dotychczas nie wrócili do domu ze zdumieniem jej się przyglądali. Dziewczyna wyraźnie była inna. Wszyscy to dostrzegali, choć niektórzy nawet nie byli tego świadomi. Odcinała się od innych jak kropla atramentu na tle śniegu. Wiatr rozwiewał jej kruczoczarne włosy, a krwistoczerwone oczy tajemniczo połyskiwały.

http://img7.imageshack.us/img7/3197/sims1b.jpg

Jeszcze raz spojrzała na mieniącą się taflę wody i powoli oddaliła się, chowając w mroku...

Panna Lu
27.08.2010, 17:02
W takim razie skomentujemy.

Słońce chowało się za morzem, ubarwiając je na złoty, mieniący się kolor.
Jakoś chyba zgrabniejsze byłoby "barwiąc".

Zaczyna się ciekawie, aczkolwiek prolog jest... no bardzo krótki. Ja sama chętnie przeczytałabym więcej i mam nadzieję, że jeśli pojawi się odcinek, będzie on zdecydowanie dłuższy. Podoba mi się, że na razie nic nie wyjaśniasz - ani przy pomocy tekstu, ani zdjęcia. W sumie to już czuć niedosyt, chciałoby się zobaczyć twarz twojej bohaterki. Także wstęp, mimo, że moim zdaniem odrobinkę zbyt oszczędny, niewątpliwie zachęca do dalszego czytania. :D

zurka09
27.08.2010, 17:26
Następny rozdział dodam jutro, bo muszę kończyć dzisiaj kompa. I będzie zdecydowanie o wiele dłuższy.

Gold_Chocolate
27.08.2010, 18:25
Nawet fajne :) Ale po tytule i tym plakacie na początku widzę , że będzie miało "mroczną"
tematykę , jak wiele FS tutaj... No cóż może wyróżni się czymś szczególnym ; )). Ładnie piszesz , szkoda , że tak króciutko ; ]

rudzielec
27.08.2010, 18:35
Kiedy zaczynałam pisać Vorga też dodałam krótki prolog, więc rozumiem, że pewnie chcesz nas czymś zaskoczyć ;)
Podoba mi się, chociaż tak mało :)
Zdjęcia będą w TS3? Jeśli tak, to jestem ciekawa jak będzie wyglądać bohaterka, bo w trójce ciężko jest zrobić coś naprawdę ładnego :P
Czekam na odcinek ;)

Mroczny Pan Skromności
27.08.2010, 19:45
Na razie nie ocenie, bo nie ma czego. Nie wiadomo o czym będzie, ale zapowiada się całkiem nieźle. Bardzo podoba mi się pierwsze zdjęcie. Z tekstem trochę gorzej, próbujesz to jakoś ładnie napisać, ale potem psujesz to (najczęściej błędem stylistycznym).

PS. Przepraszam za taki kolor, ale zawsze tak piszę kiedy jestem wkurzony.

Searle
27.08.2010, 20:28
A mnie się tekst właśnie podoba. Całkiem fajnie wyszło, jednak przeraża mnie jedno - zapowiada się kolejne FS o wampirach - bleee.

Paulasia12
27.08.2010, 21:06
Chmmm .... ciekawie się zaczyna. Zachęciłaś mnie do dalszego czytania.
Tajemniczo i ciekawie, jestem ciekawa jak wygląda ta dziewczyna :) (jak śmiesznie brzmi to zdanie xD)
Szkoda, że krótki. Dobra nie czepiam się :P! Czekam na next :D

Kamis
28.08.2010, 10:37
No ciekawe.
Tzn. narazie nie ma co być ciekawe.
Ale fajny.. plakat?
Ale będę czytać ^^
Kieedy next? :D

zurka09
28.08.2010, 15:37
Acha, no i pozwolę sobie dorzucić jeszcze takie małe usprawiedliwienie:
Posłuchajcie, bo to ważne. Mam jakieś nieaktualne sterowniki karty graficznej, dlatego simsy działają mi nienajlepiej. Krawędzie są takie... niewygładzone, i wygląda to trochę słabo, nie mogę nawet tworzyć schodów, bo wtedy wszystko się rozmazuje. Ale bardzo chciałam zrobić tą FS, więc nie będzie to w najlepszej jakości graficznej. Postaram się nadrobić to jakimś ciekawym tekstem i długimi rozdziałami.

Ok. Właśnie robię zdjęcia do 1 rozdziału, bądźcie cierpliwi.

zurka09
28.08.2010, 21:09
ROZDZIAŁ I
Dalia całą noc nie spała, myśląc o swoim życiu. Żyje już w końcu prawie siedemnaście lat, ale to życie ma się prędko skończyć. O ile jakoś tego nie naprawi. Otóż, wczorajszej nocy, gdy była na plaży miała wizję. Zobaczyła siebie i innego wampira. Nieznajomego. Ubranego w tradycyjne barwy wampirów: czerwień i czerń. A później zobaczyła, jak wampir wykonuje szybki ruch ręką. I wtedy Dalia pada na ziemię. Bez krwi, bez krzyku, bez życia...
Młoda wampirzyca szybko wstała z łóżka. Teraz zdecydowanie nie chciała o tym myśleć. Odetchnęła głęboko, lecz przed oczami cały czas miała to samo: siebie leżącą bez życia na ziemi, i tajemniczego wampira. Nie mogła się pozbyć uczucia bezradności. Nie wiedziała kiedy i gdzie to się stanie. Wiedziała tylko, że będzie tam tylko ona i on. Sami. Nikt jej nie pomoże.
- Muszę się na to przygotować. – szepnęła do siebie. – Zmienić przeznaczenie...
Szczelniej zasłoniła okno i poszła do łazienki. Wzięła szybki prysznic i zaczęła myć zęby.
To, że wampiry nie mają odbicia w lustrze to mit. Jak żywa istota może nie mieć odbicia w zwykłym, szklanym lustrze?
Dalia zaśmiała się, myśląc jak głupi są ludzie i jak beznadziejne legendy wymyślają o wampirach. Najbardziej znienawidzonym przez nią człowiekiem była Stephanie Meyer. Pisarka opisała wampiry, najszlachetniejszą rasę, jako słodkie, blade jak ściana, żywiące się zwierzętami, przyjaźniące z ludźmi...
Z zamyślenia wyrwał Dalię niespodziewany atak na jej życie. Za sobą w lustrze ujrzała około trzydziestoletniego mężczyznę, o błękitno – białej skórze i czerwonych oczach. Wampir właśnie szykował się do skoku.

http://img843.imageshack.us/img843

Dziewczyna w porę uskoczyła, a wampir z impetem uderzył w umywalkę. Przerażona Dalia krzyknęła i zdążyła w porę skoczyć w bok. Rzuciła się do drzwi, ale gdy już nacisnęła klamkę mężczyzna chwycił ją za kark i przycisnął do ściany. Zobaczyła jego oczy. Były inne, niż oczy innych wampirów. On miał oczy ciemnoczerwone, niemal czarne. Miały dziwną barwę.

http://img243.imageshack.us/img243/9783/sims5.jpg

I gdy Dalia przyglądała się jego twarzy, idealnej, bladej twarzy, on ścisnął jej przedramiona tak mocno, że złamał jej kilka kości. Wampirzyca jęknęła z bólu. Ostatkiem sił odepchnęła wampira i wybiegła z łazienki. Lecz wiedziała, że daleko nie zajdzie. Za kilka sekund wampir ją złapie i zabije. Czyżby to o tym dniu opowiadała wczorajsza wizja?
- Zmienić przeznaczenie... – szepnęła do siebie Dalia i uskoczyła w bok, wpadając na stolik. Złamane kości rąk już prawie się zrosły. Podniosła krzesło i rzuciła w wampira, o którego nieszczęsne składane krzesełko rozbiło się jak o skałę. Wampir nic sobie z tego nie zrobił i po chwili był obok wampirzycy.
- Czego chcesz?! – wrzasnęła Dalia i uniknęła pięści wampira.
- Ciebie! – krzyknął mężczyzna i złapał Dalię za szyję.
- Czemu?!
Dziewczyna kopnęła wampira w szczękę. Nieco zwolnił uścisk, co wykorzystała na swoją korzyść. Drugi cios w głowę i wampir ją puścił, po czym syknął.
- To nie jest dzień twojej śmierci. I ty to wiesz. Więc będziesz żyła, aż do dnia, kiedy dostanę zlecenie zabicia ciebie.
- Czemu teraz mnie nie zabijesz?!
- Bo nie mam czasu. Muszę zabić jeszcze dzisiaj cztery wampiry, i są bardziej doświadczone niż ty. A poza tym niedługo wróci twoja matka. Będzie cię bronić, a nie dostałem zlecenia zabicia jej.
Po tych słowach wampir wyszedł. Tak po prostu wyszedł sobie na dwór, pozostawiając Dalię samą z pytaniami i myślami...

http://img832.imageshack.us/img832/3351/sims6.jpg

PS
Jeżeli jest za krótkie, za mało zdjęć, to piszcie. Nie znam się za bardzo na FS xD A, no i sorry że takie nieciekawe. Obiecuję, że się jeszcze rozkręci.
Ale to będzie takie tradycyjne FS, że tak się wyrażę. Bez ściągania czegoś z neta, bo mi wtedy simsy nie działają.
Aha, no i nie miejcie do mnie pretensji że brzydko piszę. Looknij na mój profil. Mam niecałe 10 lat!

meros
28.08.2010, 21:47
zdecydowanie za krótki

adrenaline
28.08.2010, 21:54
mi się spodobało , czekam na kolejene rozdziały ;))

Kamis
29.08.2010, 08:14
Jak na niecałe 10 lat, nieźle.
Chociaż dla mnie nieciekawe :P
A czy tylko mi nie wyświetla się 1 zdjęcie ?

Panna Lu
29.08.2010, 10:21
Pierwsze, co chcę powiedzieć, po rzuceniu okiem na ten rozdział to to, że jest on strasznie krótki. Dwa zdjęcia i kawałek tekstu. Teraz, zanim jeszcze zaczęłam czytać, prezentuje się to troszkę przerażająco. xD No nic, zobaczymy, jak z treścią.

Stephanie Meyer
Nie wolno przekręcać imienia Boskiej Stephenie! xD

Swoją drogą, jak już przy niej jesteśmy, to ta wzmianka wydaje się taka... dziwna. I czytelnik, jak ją widzi, to ma wrażenie, że to po prostu ty Zmierzchu nie lubisz i starasz się to pokazać w każdy możliwy sposób, również przez FS. Fajnie by było tu wspomnieć i o wampirach hollywoodzkich, ludowych wąpierzach... żeby nie wyszła taka sucha krytyka Meyerowej - swoją drogą też jej nie lubimy. :D

Zauważyłam, że cały czas powtarzasz "wampir", "wampirzyca", tylko czasem stosując inne słowa. To to do poprawy.

Zauważyłam, że pakujesz mnóstwo akcji w jeden odcinek, nie rozwijasz opisów, wszystko się dzieje jak w jakimś filmie akcji, w którym trzeba upchnąć jak najwięcej szczegółów i w efekcie wychodzi... galopujące coś. To napięcie, związane z wizją Dalii też w sumie nie jest wyczuwalne. A szkoda.

Podsumowując - dłużej, ciekawiej, mniej lakonicznie.

I naturalnie czekam na więcej. ^^

rudzielec
29.08.2010, 10:39
mnie zaskoczył ten zwrot:
- Czemu teraz mnie nie zabijesz?!
- Bo nie mam czasu. Muszę zabić jeszcze dzisiaj cztery wampiry, i są bardziej doświadczone niż ty.

skoro nie ma czasu to czemu wpadł do jej domu i zaczął się z nią bić, no i poturbował dziewczynę?

przydałoby się również troszeczkę dłużej (tak minimum trzy strony tekstu w wordzie)
ogólnie napisane ładnie, troszkę za szybka akcja, ale jak na 10 lat to jest całkiem nieźle :)

Mroczny Pan Skromności
29.08.2010, 11:36
Jak na 9 lat jest nieźle, ale muszę się przyczepić o powtórzenia.
Zobaczyła jego oczy. Były inne, niż oczy innych wampirów. On miał oczy ciemnoczerwone, niemal czarne. Miały dziwną barwę.
To się za bardzo rzuca w oczy :D Ostatnie zdanie jest zbędne.

Skoro go pokonała, to nie mogła go zabić? Albo chociaż przetrzymać do powrotu matki i razem by coś z nim zrobiły.

Akcja dzieje się za szybko, powtórzenia, ale błędów nie dostrzegłem (może dlatego, że nie szukałem :P). Jest całkiem dobrze i myślę, że będzie jeszcze lepiej :)

Searle
29.08.2010, 13:15
Jak już wiesz - krótkie, ale to Twoje początki, więc przymknę na to oko :)
Ładnie piszesz. Nie ma błędów. Jednak jest sporo powtórzeń.

Akcja dzieje się zbyt szybko i jest trochę mało sensowna (wspomniała o tym rudzielec).

Zobaczymy co dalej wymyślisz.

zurka09
29.08.2010, 16:53
Ok, postaram się poprawić.

Kamis: nie nie tylko tobie się nie wyświetla. Nie wiem czemu, mi też się nie wyświewietla pierwsze zdjęcie.

Panna Lu: Sorka. Ale tak wgl, to ja KOCHAM zmierzch, przeczytałam całą sagę i jeszcze "Drugie Życie Bree Tanner". Czytałam ogólnie dużo książek o wampirach, ale Meyer według mnie opisała je tak... milusio. Takie słodzidkie wampirki co sobie zjadają zwierzęta xD

rudzielec : Czemu? Trochę nad tym myślałam i doszłam do wniosku, że nie zabił jej bo miał jeden dzień na zabicie jeszcze 4 wampirów (jak wspomniałam wampiry były silniejsze od Dalii) i Dalię mógł sobie zostawić na później. Mniej więcej.

chrupek: Tak, od zawsze mam problemy z powtarzaniem wyrazów w moich opowiadaniach. Muszę trochę poćwiczyć.

Ok. Następna część jutro, bo dzisiaj nie mam już siły (przed chwilą wróciłam z 3 godzinnej wycieczki). Pa.

Panna Lu
29.08.2010, 17:13
Czytałam ogólnie dużo książek o wampirach, ale Meyer według mnie opisała je tak... milusio. Takie słodzidkie wampirki co sobie zjadają zwierzęta xD
Ahum. W takim razie Lu odniosło wrażenie błędne. :D A z tym, to się zgadzam. Tak jeszcze teraz dodam, że nie mogę się doczekać, kiedy z twojego FS wyniknie, jak wampiry wyobrażasz sobie ty. I że podoba mi się forma, w jakiej czytelnika w tę wiedzę zaopatrzasz - na razie wiemy o lustrach, ciekawa jestem, co będzie następne ;)

EDIT: Tam jest jeszcze jedno zdjęcie? Nie wyświetla się, bo link nie został skopiowany w całości. Spróbuj je wgrać na imageshacka jeszcze raz.

Gold_Chocolate
11.09.2010, 12:41
Skoro masz 10 lat to jestem pod wrażeniem :O. Jak na swój wiek to piszesz na prawdę dobrze. :) Gdzie niegdzie mogłyby być inaczej skonstruowane te zdania , ale jest nawet ok. : ) Czekam na następny odcinek ; ))