Zobacz pełną wersję : Coś o wampirach
• Aktywne Wampiry mają nad głową symbol nietoperza.
• Wampiry starzeją się, ale bardzo powoli. Pozostają młodzieżą, a później dorosłymi bardzo, bardzo długo.
• Słońce ich nie zabija, ale doznają obrażeń (oparzeń) i muszą żyć bez swoich mocy do czasu wyleczenia pęcherzy. Mogą wyjść na słońce, ale tylko na własne ryzyko (nie zalecane)
• Poczucie głodu zostaje zastąpione przez poczucie pragnienia.
• Wampir może umrzeć z pragnienia ( nowy rodzaj śmierci i nowy kolor ducha.)
• Plasma Pack to nowa przekąska do zaspokojenia pragnienia wampirów (jest czerwona). Można kupić "plazmę" w szpitalu.
• Nasiona Bloodfruit można kupić w sklepie spożywczym.
• Jak stać się Wampirem ? Trzeba znaleźć wampira, zaprzyjaźnić się z nimi i przekonać go, aby przeniósł delikwenta do klanu wampirów. Ukryty bar wampirów jest dobrym do tego celu miejscem ...
• Wampirzy bar jest naprawdę mroczny, urządzony w tonacjach czarno-czerwonych.
• Wampiryzm przenoszony jest genetycznie . Nie istnieje gatunek „pól-Wampira”. Albo jest się wampirem , albo nie.
• Wampirze dzieci normalnie chodzą do szkoły ale muszą się spieszyć podczas poruszania się w świetle słonecznym.
• Wampiry mają skórę szczególnego rodzaju – nieziemską, lekko bladą . (Ale to kwestia ustawień - nie ma we grze nowych typów skóry).
• Wampiry muszą spać, (ale nie śpią w trumnach!) Mają dla siebie specjalne, nowe, łóżka i nowy ołtarz wampira.
• Istnieje lekarstwo na wampiryzm, w postaci napoju.
• Właściwa pora dla Wampirów to noc. Noc sprawia, że wampiry są szczęśliwsze i silniejsze, daje im "moc Wampira" moodlet (+ 50 punktów). Wyjście na świetło dzienne - moodlet (-50 punktów) + „oparzenia” i utrata wampirzych super mocy. Nocą Wampiry stają się bardzo sprawne i mocne. Szybko się uczą, przyswajają umiejętności, szybko się poruszają.
• Wampiry cechują je unikalne zachowania, różniące się od zachowań Simów.
Mogą czytać w myślach, rozpoznawać cechy innych Simów, wymuszać myślenie o sobie (co ułatwia interakcje, flirty i pozyskiwanie pokarmu (krwi))
• Ulubionym ich daniem jest krew.
• Czosnek ma na nie, jakiś wpływ?
• Wampiry można tworzyć w CAS.
to chyba tyle ;]
tak czosnek ma na nie wpływ nie pamiętam dobrze ale chyba im jakiś nastrójnik pojawia.
hellraiser
01.11.2010, 14:10
Ja tam nie zauważyłem żadnego symbolu nietoperza nad głową. Może ślepy jestem, nie wiem :P
Wampirów nie można tworzyć w CAS.
Owl Finch
01.11.2010, 21:27
Kozak, czy te informacje nie są przypadkiem z jakiegoś bloga? ;)
http://the-sims-3-tenshi.bloog.pl/id,6533667,title,Nowy-trailer-The-Sims-3-Po-zmroku-i-newsy-o-wampirach,index.html
(a na tejże stronie jest podane, że informacje pochądzą z simsdiscrit.pl)
Taa te informacje pochodzą ze stronki mojej koleżanki (nie wiem może skopiowała)
Chryzantem Złocisty
02.11.2010, 11:01
połowa tych informacji to bzdury :P
kociomanka
06.11.2010, 15:19
Ja stworzyłam simke co zostala wamirem i jest git...Ale jak spi to jagby lewitowala nad tą trumną :D
Wampirencja
06.11.2010, 17:31
Temat jeszcze nie zamknięty (a dziwne ;p) to napiszę sprosotwanie do tych "newsów":
• Aktywne Wampiry mają nad głową symbol taki sam jak każdy inny sim
• [nie mam informacji na temat starzenia się, gram z wyłączonym]
• Słońce ich nie zabija, ale doznają obrażeń (oparzeń) i muszą żyć bez swoich mocy do czasu wyleczenia pęcherzy. Mogą wyjść na słońce, ale tylko na własne ryzyko- po 3 godzinach w słońcu wampir mdleje i ma pragnienie życiowe "schować się w budynku". Nie musi uciekac do krypty, wystarczy, że schowa się od słońca. Tyle czasu jednak starczy aby dojechać do pracy czy z niej wrócić (wampir nie reaguje na światło w czasie trasy).
• Sok Plazmowy to nowa przekaska do zaspokojenia pragnienia wampirów - jest dostępny w każdej lodówce kazdego sima-wampira za darmo!
• Owoce plazmowe (alternatywa do soku) może być kupiona w sklepie. Ze zdolnościami ogrodnika wampir może sam je wyhodować.
• Jak stać się Wampirem ? Trzeba znaleźć wampira, zaprzyjaźnić się z nimi i przekonać go, aby ugryzł cię w szyję lub nadgarstek. Uwaga! Wampir odrzuci twoją prośbę, jeżeli jesteście w zbyt złych relacjach!
• Wampirzy bar ma przejscie podziemne na mini-cmentarzyk jednak sam w sobie jest po prostu jeszcze jednym, eleganckim miejscem!
• Wampiryzm przenoszony jest genetycznie . Nie istnieje gatunek „pól-Wampira”. Albo jest się wampirem , albo nie. (niesprawdzone)
• Wampirze dzieci normalnie chodzą do szkoły ale muszą się spieszyć podczas poruszania się w świetle słonecznym. (niesprawdzone)
• Wampiry mają skórę szczególnego rodzaju – nieziemską, lekko bladą . (Ale to kwestia ustawień - nie ma we grze nowych typów skóry). [mój wampir jest czarnoskóry i nie widzę różnicy w odcieniu]
• Wampiry muszą spać, (ale nie śpią w trumnach!) Mają dla siebie specjalne, nowe, łóżka i nowy ołtarz wampira. Zwykłe łóżko jednak daje lepszy efekt "Spał jak zabity" (brak efektu nastójnika, ale jest nowa ikonka z czaszką).
• Istnieje lekarstwo na wampiryzm, w postaci napoju - do kupienia w Instytucie Nauki.
• Właściwa pora dla Wampirów to noc. Noc sprawia, że wampiry są szczęśliwsze i silniejsze, daje im "moc Wampira" (+ 50 punktów). Szybko się uczą, przyswajają umiejętności, szybko się poruszają.
Wyjście na świetło dzienne osłabia je na 3 godziny - potem przeobraża się to w zemdlenie/ew oparzenia których działanie utrzymuje się kolejne 3 dni. W tym czasie wampir traci swoje moce, nie może gryźć, szybko poruszać się czy czytać myśli.
Mogą czytać w myślach, rozpoznawać cechy innych Simów, wymuszać myślenie o sobie (co ułatwia interakcje, flirty i pozyskiwanie pokarmu (krwi))
• Czosnek nie ma na nie wpływu
• Wampirów NIE można tworzyć w CAS. A szkoda.
asiak155
06.11.2010, 19:30
A u moich wampirów raz na jakiś czas latają nietoperze nad głową :P.
Wampirencja
06.11.2010, 20:53
Tak, ale to w wypadku np. nabywania umiejętności (np. jak sim czyta książkę w domu) albo podczas korzystania z wampirzych mocy (czytanie w myślach) :) Nie zauważyłam niestety stałego znacznika nietoperza.
na miescie moze kupic sobie zupe z owocow plazmowych,a na podgladzie mapy mozecie zobaczyc jego ofiare-bedzie specjalna ikonka
Wampirencja
07.11.2010, 03:13
Jak jest się sławą (własnie to odkryłam) to warto gryźć ofiary tylko u niej domu, jeśli tam nikogo nie ma prócz tego sima, lub u siebie w domu. W przeciwnym razie następnego dnia jest informacja "Sim XYZ kogoś pobił!" a to wpływa negatywnie na reputację +3 dniowe obniżenie motywacji sima (Zażenowanie).
Chryzantem Złocisty
08.11.2010, 14:17
moje obydwie wampirki podczas robienia ćwiczeń się nie męczyły.
nie wiem czy to norma u wampirów,ale czasami się przydaje ;P
hellraiser
08.11.2010, 14:59
Wampirze dzieci bardzo szybko się uczą. W około 7-8h można nauczyć się dowolnej umiejętności na max. Ale już dorosłe wampiry uczą się wolno...
Temat jeszcze nie zamknięty (a dziwne ;p) to napiszę sprosotwanie do tych "newsów":
• Aktywne Wampiry mają nad głową symbol taki sam jak każdy inny sim
• Słońce ich nie zabija, ale doznają obrażeń (oparzeń) i muszą żyć bez swoich mocy do czasu wyleczenia pęcherzy. Mogą wyjść na słońce, ale tylko na własne ryzyko- po 3 godzinach w słońcu wampir mdleje i ma pragnienie życiowe "schować się w budynku". Nie musi uciekac do krypty, wystarczy, że schowa się od słońca. Tyle czasu jednak starczy aby dojechać do pracy czy z niej wrócić (wampir nie reaguje na światło w czasie trasy).
• Sok Plazmowy to nowa przekaska do zaspokojenia pragnienia wampirów - jest dostępny w każdej lodówce kazdego sima-wampira za darmo!
• Owoce plazmowe (alternatywa do soku) może być kupiona w sklepie. Ze zdolnościami ogrodnika wampir może sam je wyhodować.
• Jak stać się Wampirem ? Trzeba znaleźć wampira, zaprzyjaźnić się z nimi i przekonać go, aby ugryzł cię w szyję lub nadgarstek. Uwaga! Wampir odrzuci twoją prośbę, jeżeli jesteście w zbyt złych relacjach!
• Wampirzy bar ma przejscie podziemne na mini-cmentarzyk jednak sam w sobie jest po prostu jeszcze jednym, eleganckim miejscem!
• Wampiryzm przenoszony jest genetycznie . Nie istnieje gatunek „pól-Wampira”. Albo jest się wampirem , albo nie. (niesprawdzone)
• Wampirze dzieci normalnie chodzą do szkoły ale muszą się spieszyć podczas poruszania się w świetle słonecznym. (niesprawdzone)
• Wampiry mają skórę szczególnego rodzaju – nieziemską, lekko bladą . (Ale to kwestia ustawień - nie ma we grze nowych typów skóry). [mój wampir jest czarnoskóry i nie widzę różnicy w odcieniu]
• Wampiry muszą spać, (ale nie śpią w trumnach!) Mają dla siebie specjalne, nowe, łóżka i nowy ołtarz wampira. Zwykłe łóżko jednak daje lepszy efekt "Spał jak zabity" (brak efektu nastójnika, ale jest nowa ikonka z czaszką).
• Istnieje lekarstwo na wampiryzm, w postaci napoju - do kupienia w Instytucie Nauki.
• Właściwa pora dla Wampirów to noc. Noc sprawia, że wampiry są szczęśliwsze i silniejsze, daje im "moc Wampira" (+ 50 punktów). Szybko się uczą, przyswajają umiejętności, szybko się poruszają.
Wyjście na świetło dzienne osłabia je na 3 godziny - potem przeobraża się to w zemdlenie/ew oparzenia których działanie utrzymuje się kolejne 3 dni. W tym czasie wampir traci swoje moce, nie może gryźć, szybko poruszać się czy czytać myśli.
• Czosnek nie ma na nie wpływu
• Wampirów NIE można tworzyć w CAS. A szkoda.
dodaj że śpiące wampiry nie maja nad sobą ,,zzz" tylko ,,vvv"
Wednesday
12.11.2010, 13:15
I trzeba jeszcze dodać że wampiry zamiast ulubionego jedzeni mają ulubioną grupę krwi czy raczej grupę plazmy :)
Wampirzy bar?! To ja już oślepłam bo nie widzę nic takiego.http://forum.thesims.pl/images/smilies/confused.gif
Wampirzy bar to 'plazma 501' i jak się nie mylę to jeszcze 'przybytek walusia'
anie_1981
12.11.2010, 23:27
Mam pytanie i byłabym wdzięczna za odpowiedź... Jak wiecie nie gram wampirami, ale ponieważ zapis ciągle mi się psuje i ciągle muszę przenosić moją rodzinę do nowej wersji Bridgeport, no to ciągle muszę kasować te wampiry... Nie wiem czy już ktoś o tym pisał, ale mam tutaj listę wampirów, z którymi zaczyna się gra w Bridgeport. No i trójki z nich nie mogę znaleźć... Może ktoś z Was wiedziałby gdzie mieszkają. Bo ja ich ciągle sztucznie dodaję do rodziny i usuwam spod edycji miasta. Może dlatego gra mi się ciągle psuje. No więc ta rójka zbiegów to:
Erika Talon
Brigida Hemlock
Flo-Flo Chique
A gdyby ktoś był ciekawy listy wampirów oprócz tych trzech kobiet, oto oni...
Wogan, Belisama, Morrigan Hemlock
Merrick Beau
Vladimir Schlick
William Fangmann
Elvira Slayer
Niewielu, prawda. Zabawne, że już po pierwszej nocy gry w Bridgport jest ich jeszcze raz tylu. Mam na to moda, działa, więc po oczyszczeniu miasta z wampirów już się nie odradzają. Jakby ktoś wiedział gdzie mieszkają te 3 kobiety, to proszę o info. Ja przeszukałam całe miasto. Oni mieszkają głównie jako współlokatorzy innych rodzin, więc trudno ich namierzyć.
hellraiser
13.11.2010, 11:06
Anie_1981, u mnie ta Brigida Hemlock jest barmanką w Jasnocie. Może u Ciebie także będzie, jak tak to poprostu dodaj ją do rodziny testingiem[...] i ulecz. Pozostałych dwóch wampirzyc na oczy nie widziałem, ani żadnego Williama Fangmanna.
anie_1981
13.11.2010, 13:00
No ja właśnie wolałabym uniknąć korzystania z kodów. Skoro jest barmanką, no to powinna gdzieś mieszkać w mieście, no nie? Tak jak pisałam w poprzednim poście, wampiry w większości mieszkają jako współlokatorzy innych Simów, więc nie ma ich nazwisk nad domami w których mieszkają. Są w rodzinie "Mieszanina dobra i zła" np. Wyjątkiem są Hemlockowie, troje z nich, parka z dzieckiem mieszkają w jednym z wieżowców. Ja się w leczenie nie bawię. Za długo by to trwało. Najlepiej byłoby zaprzyjaźnić się z tą trójką, zaprosić, a potem wyprosić i patrzeć do którego wchodzą domu.
Mój sim poznał simkę. Bawili się na mieście oraz w domu tak dobrze, że simka zaszła w ciążę ;) W tak zwanym międzyczasie sim znudził się ciężarną (ci mężczyźni...), poznał wampirzycę i poprosił o przemianę. Simka urodziła małe, zdrowe simiątko a sim zamienił się w wampira. A kiedy już zamienił się w wampira, to jego dziecko, które spłodził jako zwykły SIM! też zamieniło się w WAMPIRZĄTKO!
Ja się pytam: co to ma być??? To jak ja starego dziadka, patriarchę rodu, ojca i dziada zamienię w wampira, to cała jego familia pozamienia się w wampiry? Dzieci i wnuki??? To ch....y błąd jest!
Wednesday
05.12.2010, 22:29
Simka od ugryzienia aż od końca przemiany w wampira nie może zajść w ciąże. Przynajmniej moja :D
mnie właśnie denerwuje to, że jak się urodzą dzieci, które mają chociaż 1 rodzica wampira, to mają znamie na szyi, a przecież one nie zostały ugryzione -.-
albo miałam simkę wampirzycę. później wypiła lek na wampiryzm a po paru dniach zaszła w ciążę i urodziła bliźniaki. z tym że jedno dziecko to zwykły sim, a drugi wampir ;d .
Simka od ugryzienia aż od końca przemiany w wampira nie może zajść w ciąże.
To ile trwa ta przemiana? :O
A i jeszcze jedno - wiem co jedzą wampiry, ale czy mogą jeść inne, zwykłe potrawy? (wiem, że pewnie nic im to nie da, ale chcę tylko wiedzieć czy się da :P)
Chryzantem Złocisty
29.12.2010, 19:24
mogą.
przemiana trwa chyba 3 dni.
hellraiser
29.12.2010, 19:37
Natix, wampy mogą jeść zwykłe potrawy do woli, ale nie zapełni się pasek pragnienia.
Wampiry starzeją się wolniej niż normalni simowie.
Z tego co zauważyłem łatwo można rozpoznać sima wampira :P W okienku znajomych dany sim który jest wampirem to obraz jest obrysowany takim jak by fioletowym czy czerwonym kolorem już dokładnie nie pamiętam ale to jest bardzo dobry sposób jak chce się szukać sima wampira zamiast chodzić po barach i patrzeć w oczy (co na początku robiłem nie znając tej metody) .Nie wiem czy ją już znacie czy nie ale i tak warto powiedzieć :)
Czy w czasie przemiany (te 3 dni ) sim je normalnie, czy jak wampir? Chodzi mi o to, czy je normalne potrawy i nie musi pić krwi ani tego soku plazmowego?
Chryzantem Złocisty
02.01.2011, 13:46
tak,pije sok plazmowy dopiero po przemianie.w trakcie 3 dni po ugryzieniu nadal jest normalnym simem.
patryk916
05.01.2011, 14:47
Nie cierpię wampirów.Nie można chodzić po słońcu.Jedyną fajną rzeczą jest możliwość atakowania szpitala.A przy okazji.Nie wiem czy ktoś na to wpadł,ale gdy wampir ma nastrójnik ugryzienie pająka lub komara i gdy go usuniemy za pomocą kodu testingcheatsenabled true to sim automatycznie dokańcza przemianę w wampira.
Ja tam lubię wampiry, wkurzają mnie tylko te oczy i (zazwyczaj mam simów o jasnej karnacji) po przemianie blednie im skóra i nie podoba mi się to. Fajne są te nowe możliwości.
Generalnie jednak uczą się szybciej w nocy no i... miejscowi lecą na śliczne wampirzyce...
hellraiser
25.01.2011, 19:49
Wampiry, idąc nocą na cmentarz, nie dostają nastrójnika "Straszny cmentarz", nawet te tchórzliwe. Taka mała ciekawostka :P
Może coś mi nie styka, ale mój wampir jak na tym ołtarzyku ma wampirzą drzemkę, to WTEDY mu się pojawia ikonka z taką czaszką w szlafmycy (dla niewiedzących to taka staromodna 'czapka' do spania). I efekt jest - chyba +10 ale głowy nie dam.
A ze zwykłym łóżkiem muszę spróbować.
Chyba będzie lepiej, bo nad tym ołtarzykiem to on lewituje tak krzywo.
eklera123
27.01.2011, 21:47
Ostatnio zachciało mi się jakoś pograć wampirami, pomimo, że ich nienawidzę :D Na początku aż tak źle nie było, jednak denerwuje mnie to, że wampir nie może wyjść na dwór. Chciałabym np. iść do parku, ale mogę zaledwie na trzy godziny? Jeszcze jest dojazd.. A nocą zazwyczaj urządzam imprezki moim simom, wampirą też :P Podobają mi się ich oczy, są takie świetliste, jednak nie wiem, nie mam zamiaru jak na razie nimi grać na dłuższą metę. :)
eklero, w czasie dojazdu samochodem wampirowi nic się nie dzieje (nie liczy mu się czas spędzony na słoneczku ), więc 3 godziny może spędzić w pełni na słońcu, na otwartej przestrzeni. Np. na balkonie też mu się nic nie dzieje. Sprawdzałam.
Ale zawsze można skasować nastrójnik...
wampiry generalnie nie są złe, męczący jest natomiast ich długi żywot...i jestem ciekaw czy ze związku wampir - sim może urodzić się normalny sim...bo mi w sześciu przypadkach związków wampir-sim za każdym razem rodziło się wampirze dziecko...wszystkie były czekoladowe gdyż to potomkowie czarnego jak smoła wampira wiliama fangmana...natomiast jedno dziecko miało rewelacyjne pomarańczowe świecące oczy których nie widziałem u innego wampira w grze...
Jamniczka
19.02.2011, 19:41
Podczas przemiany je tak jak normalny Sim. Z tą różnicą, że nie może np. podróżować itd., bo ma za bardzo niezwykłe znamię ;P
Jamniczka
19.02.2011, 19:43
Co?? A mi w czasie jazdy smaochodem pojawia się ten nastrójnik... a na balkonie tym bardziej. Mi zawsze i wszędzie pali wampiry...
mi sie tam podobaja wampiry :D przyzwyczailam sie juz do spacerow po nocach itd, jedynie w dzien wychodza gdy dostaja jakas okazje osobistosci, a na zakupy tez chodza w nocy ;D a ta skora blada i te swiecace oczy mniaaaam *,..,* :D
Hallgerd
19.02.2011, 21:42
Do tej pory nie grałam wampirami, ale mam ochotę sprowadzić jednego do Sunset. I w związku z tym mam kilka pytań, na które nie znalazłam w tym wątku odpowiedzi.
Czy przy wyłączonym postępie historii też zwiększa się ilość wampirów w mieście, czy kogoś zamieniają w czasie jak gra się inną rodziną?
Nie chcę mieć miasta wampirów tylko jedną rodzinę.
Czy jak gram tą wampirzą rodzinką i one polują (z tego co zrozumiałam mogą wtedy ugryźć sima) to ten sim zamieni się w wampira, czy musi specjalnie poprosić o przemianę?
Chatoyant
19.02.2011, 23:00
Musi poprosic/twoj sim moze go do tego namowic.
mam pytanko gdzie kupic ten eliksir odwampirzenia :P? bo szukam po sklepach w miescie i znalezc nie umiem O.o
Chryzantem Złocisty
23.02.2011, 19:29
w ośrodku naukowym.
Truskawkowa Marihuana
10.03.2011, 19:46
Ja jak grałam w Sunset Valley dla odmiany to normalnie wampiry były.
carineesz
25.07.2011, 16:06
Oo! U mnie w SV wampirów normalnie nie ma, tylko jak sprowadzę z Bridgeport Elvirę Slayer ;)
Uwielbiam wampiry, ale denerwuje mnie ile czasu żyją, nie mogłabym cały czas grać rodziną pewną wampirów, bo praktycznie nie ma żadnego postępu egzystencji. Jeżeli już gram wampem, to po jakimś czasie zmieniam rodzinę na inną ;) i potem wracam do wampirzej.
Czasem przeszkadza mi to, że jak zostawie Elvirę samą sobie to zaraz połowa SV jest wampirami. Chciałabym, żeby tylko ona i jej jakiś partner byli, a nie np. Simy z pracy Slayer'owej (przestępczość/medycyna)
No to jest skaranie z tym mnożeniem się wampirów, pojawi się jeden przybłęda i zaraz połowa miasta jest zakażona, to normalnie jest spisek wampirzego podziemia mającego na celu przejąć władzę nad światem. Musiałem latać po sąsiadach i kazać im kupować odwampirzacze. Ale potem i tak innych zainfekowało, jedynie jak sobie pobrałem Barnacle Bay (nie, nie kupiłem, nie jestem taki głupi ,żeby płacić za nic ;) ) to w tym miasteczku nie było ani jednego wampira. A najgorsze jak w małżeństwie którymś dla przykładu mąż zostaje zainfekowany a żona nie, żona umrze ze starości a mężulek wiecznie młody, mam takich jednych u siebie gdzie zona niedługo kopnie w kalendarz, a jej stary nawet się nie zdążył zmarszczyć bo dał się ugryźć :D
Idealny czas dla wampirów do od 19 do 6 o (6 idą spać a o 19 wstają). Głupie jest to że nie można nikogo zaatakować ot tak bez jaj związanych z namawianiem go do przemiany.Wampiry mają za mało dań po tylko 4 (zupa plazmowa,sok plazmowy,owoc plazmowy,inny Sim/Szpital)Szkoda że nie można umrzeć od światła słonecznego :(( Mógł by być nowy rodzaj śmierci.To wkurzające że gra generuje automatycznie wampiry (tzn.zmienia przypadkowych simów w wampiry.) Mam takie pytanie czy po śmierci wampira przez np. utonięcie. i po zdobycju znajomośći z nim będzie nam się pokazywał jako wampir (czyli będzie miał fioletową obwódkę?)
Krzychu, tak, miałam jednego ducha - wampira
Wampiry nie zginą na słońcu? :o
To po co ja je chowałem od rana do wieczora w domu. -.-
Wampiry nie zginą na słońcu? :o
To po co ja je chowałem od rana do wieczora w domu. -.-
Będą mieć negatywny nastrójnik od poparzeń słonecznych. Mogą chyba nawet przez to zemdleć.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.