Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Bliźniaczka

Patix33
03.12.2010, 17:52
Od razu zaznaczam, że jest to moje pierwsze fotostory. Szczególnie dziękuję Nyks, która zmotywowała mnie swoim FS do napisania własnego oraz pomogła mi przy wklejeniu zdjęć na forum. Miłego czytania!

http://i53.************/2u5ao46.jpg

6:30. Budzik dzwoni jakby głośniej niż zazwyczaj. Gabrielle ze zrezygnowaniem spogląda w okno. Szaruga… Jak zwykle z resztą o tej porze roku…
- Poniedziałek…- powiedziała sama do siebie dziewczyna skreślając kolejny dzień kalendarza.

http://i51.************/122drvr.jpg

- Gabi! Schodź na dół! Śniadanie gotowe!
- Już idę!- krzyknęła, w pośpiechu spinając włosy w niedbałego kucyka. Schodząc po zimnych marmurowych schodach zdała sobie sprawę z melancholii jaka ją ogarnęła. Z kuchni doszedł do niej zapach chrupiących naleśników.

http://i51.************/mu6w3.jpg

Podczas posiłku panowała dość dziwna atmosfera. Matka Gabi zwykle wygadana tym razem milczała. Wyglądała tak, jakby coś ją gnębiło. Nastolatka nie mogąc znieść tej ciszy dokończyła szybko jeść i pobiegła na górę.
- Lecę pod prysznic!
- Ok, ale pospiesz się
- Jasne. Przecież nie mogę się spóźnić.
Prysznic działał na Gabi kojąco. Czuła każdą kroplę wody, która dotykała jej ciała.

http://i56.************/2yplmd3.jpg

Gdy gotowa do wyjścia stała już u progu podjechał autobus szkolny. Na ogół był to całkiem normalny dzień. Nudy na polskim, kartkówka z informatyki i 3+ ze sprawdzianu z matematyki. Rutyna...

http://i51.************/160u6c7.jpg

Niespodzianka czekała ją dopiero po powrocie do domu.
- Hej- rzuciła w stronę mamy, jak to miała w zwyczaju.
- Cześć. Chodź na chwilę
- Już idę.
- Muszę powiedzieć Ci coś ważnego ...

Kamis
03.12.2010, 18:05
Nudne. Mało akcji, mało opisów, dużo zdjęć... porażka :c

Ale pisz, pisz, ja się nie znam. Zaglądać będę...

Patix33
03.12.2010, 18:14
Tak czułam, że jest tego za mało... A co do akcji rozwinie się w następnym odcinku .

Liv
03.12.2010, 18:21
- Muszę powiedzieć Ci coś ważnego ...
Mała litera, nie piszesz listu.
Dajesz za dużo wielokropków.

Zgodzę się z Kamis. Od siebie dodam tyle, że tego typu początki są po prostu... nieciekawe. Opisujesz cały nudny dzień, byle przez to przejść, a pod koniec surprajz!
Nic z tego. Budować napięcie w ten sposób możesz później, ale w początkowych odcinkach najlepiej zrobić króciutkie wprowadzenie i przechodzić do konkretów. Albo nie urywać, bo to naprawdę zły moment.
Poza tym, początki FS powinny być przedstawieniem postaci. Nic nie wiemy o głównej bohaterce (wiedza typu "imię" to jednak mało).
Zdjęcia zrobione bez pomysłu. Po co w 4/5 zdjęć pokazujesz główną bohaterkę, u której tak naprawdę wszystko jest takie same? A górna część prysznica jest naprawdę ładna :) Tylko nie potrzeba uświadamiać czytelników o tym.
A mama bohaterki coś za młodo wygląda. To specjalnie, czy chciałaś, żeby po prostu była ładna?
Długość (a raczej krótkość) jest iście porażająca! Oby tak nie było przy kolejnych odcinkach, o ile się nie złamiesz pod naporem złych komentarzy (tak się dzieje w większości przypadków, więc mnie to nawet nie zdziwi).
Czytałaś może jakieś FS z naszego forum? Jeśli tak, podaj tytuł. Jeśli zaś nie, przeglądnij, ile ludzie dają tekstu, ile zdjęć i co na nich jest.
4/10

Avantys Impremia
03.12.2010, 18:22
Dużo zaimków, źle się czyta, podpisuję się pod Liv. 4,5/10

.mirror
03.12.2010, 18:39
Bueee.
Dlaczego mam wrażenie, że ta matka chce powiedzieć córce o tym, że ma siostrę bliźniaczkę (córka oczywiście)?
Za mało opisów, za dużo zdjęć (pomijam to, jak kiczowe są). Za dużo wielokropków.
No i jak ona mogła związać włosy w kucyka, skoro kiedy jst na łóżku to już go ma?

Tyle. Dziadowo, ale będę obserwować.

Sheila
03.12.2010, 18:41
Ja byłam pewna,że `mama` to kumpela ze szkoły :D
No,mało tekstu. Za dużo zdjęć i nie ciekawy tekst. Podpisuję się pod postem Liv i mirror bo powiedziały to co ja chciałam powiedzieć.
Poza tym czemu ona raz nazywa się Gabi a raz Lana? :|

Patix33
03.12.2010, 20:05
Poza tym czemu ona raz nazywa się Gabi a raz Lana? :|
Początkowo miała nazywać się Lana ale zmieniłam. Komputer mi padł i zmiany się nie zapisały. W następnym odcinku będzie więcej tekstu i ogółem postaram się napisać to jak najlepiej (mnie nie tak łatwo zniechęcić, mam upór maniaka) :)

Searle
04.12.2010, 09:16
Faktycznie na razie nie pokazałaś nic ciekawego.
Dwa zdjęcia wstawione w nie tym miejscu, co powinny.
Za szybko dzieje się akcja, od razu przechodzisz do konkretów.
Gdzie się podziały opisy postaci i miejsca?

Gold_Chocolate
04.12.2010, 09:23
Nudno,przewidywalnie.. Po przeczytaniu tego mogę się domyślić 60% procent dalszej fabuły,jak nie więcej. Ale tak,jak czytałam to nawet ładnie piszesz.W miarę się to czyta,więc jak dodasz więcej tekstu i rozwiniesz CIEKAWIE fabułę to może być dużo lepiej:)

Sandy
04.12.2010, 10:23
Przede wszystim mało opisów i zero rozwinięć wątków. Np.
Schodząc po zimnych marmurowych schodach zdała sobie sprawę z melancholii jaka ją ogarnęła.
Ale dlaczego ogarnęła ją melancholia?
I po co Gabrielle przebierałała się na śniadanie, skoro po chwili i tak miała wziąć prysznic?

I jeszcze coś: Opisywanie całego dnia bohatera jest interesujące, tylko jeśli posiadasz już na tyle umiejętności, by zmieścić całe zajście w nie więcej niż 4 zdaniach. Np.: (...) a gdy już wygramoliła się z łóżka, zeszła na dół na śniadanie. Później jeszcze szybki prysznic i już spieszyła na przystanek autobusowy. W szkole jak zwykle trafiła się jakaś kartkówka, czy test - rutyna.

Póki co: Nuuuudy. Spróbuj pisać dłuższe odcinki i nie wstawiać nazbyt wielu zdjęć.

Ale nie przejmuj się nagatywnymi kometarzami. Jeśli przebrniesz przez fazę krytyki i rozwiniesz swoje umiejętności, może być tylko lepiej ;)

Krimii
04.12.2010, 14:04
Mi się wydaje, że ta matka przechodzi jakiś kryzys wieku średniego, więc celowo "upiększa się", a w rzeczywistości wygląda jak... prostytutka. Skóra za lśniąca, wygląd za młody, piersi za duże... Ogółem - współczuję córeczce.
A wracając do tematu - póki co Twoje FotoStory przypomina wyjątkowo denny serial - nie dowiem się nic, a gdy coś zaczyna się dziać, jest przerwa na reklamy.
Ale nie zniechęcaj się, bo nie warto! Ciągnij to dalej, ale błagam! Niech drugi odcinek nie dotyczy jej siostry bliźniaczki. Lepiej pozwól nam polubić główną bohaterkę :)

Patix33
04.12.2010, 22:02
Mam za dużo wolnego czasu, więc postanowiłam dodać kolejny odcinek. Jest w nim zdecydowanie więcej tekstu i akcji. Sądzę, że jest o wiele lepszy od pierwszego, ale to już Wy ocenicie. ;)

http://i52.************/24pynt3.jpg

http://i51.************/5umdt3.jpg

- Co jest ?- w głosie Gabi słychać było niepokój.- Coś się stało ? Mamo, odpowiedz!
Elisabeth wzięła głęboki wdech i zaczęła mówić.
- W sobotę była u nas policja.
- Czego chcieli?
- Pytali o ciebie. Czy codziennie chodzisz do szkoły, czy nie ma z tobą problemów wychowawczych, zapytali nawet czy bierzesz narkotyki, palisz papierosy… Ale najwięcej pytali o piątkowy wieczór. Gdzie byłaś, co robiłaś i takie tam…
- Przecież byłam w domu!
- Właśnie to im powiedziałam, ale oni twierdzą, że…- tutaj głos się jej zaciął.
- Że co ?- nastolatka była już zdenerwowana.
- Twierdzą, że widziano cię w miejscu jakiegoś morderstwa. Podobno uciekłaś z nożem w ręku.
Dziewczyna osłupiała. Była podejrzana o morderstwo.
- Ale to nie mogłam być ja!- ciszę panującą w pokoju przerwał wybuch Gabrielle.- Byłam w domu, wiesz o tym!
Nastolatka wybiegła z pokoju ze łzami w oczach nie dając matce dojść do słowa.

http://i51.************/288tag0.jpg

http://i56.************/11l2zdi.jpg

http://i51.************/331gadc.jpg

Gabrielle rzuciła się na swoje łóżko, które już po kilku minutach zalane było strumieniem łez. W głowie dziewczyny krążyło jedno pytanie: Dlaczego ona? Przemyślenia przerwał dzwonek do drzwi. Otworzyła Elisabeth, a to co zobaczyła sprawiło, że kolana jej się ugięły. W progu stał policjant. Dokładnie ten, który był tu w sobotę. Obok niego był młody chłopak mniej więcej w wieku Gabi.
- Dzień dobry. Jestem komendant Altamirra z policji kryminalnej, a to mój praktykant, Rivas. Mamy nakaz przeszukania.
Kobiecie odebrało mowę, jednak wpuściła „gości” do środka.
- Sprawdź górę. Ja obejrzę parter.
Chłopak posłusznie skierował się w stronę schodów prowadzących na piętro. Drzwi do pokoju 16-latki były szeroko otwarte, więc to od nich zaczął, a ponieważ ubrany był w strój cywilny dziewczyna w panice krzyknęła:
- Kim jesteś ?! Co ty robisz w moim domu ?!
- Spokojnie. Jestem praktykantem policji kryminalnej. Dostaliśmy nakaz przeszukania tej posiadłości.
- Co?- Głos Gabi był teraz zdecydowanie łagodniejszy i smutny. Brzmiało to jakby dowiedziała się o śmierci najbliższej osoby- To niemożliwe. Nic nie zrobiłam.
- Przykro mi. Muszę wykonywać polecenia.- Powiedział i zabrał się do pracy. Był w trakcie sprawdzania biurka, gdy z dołu doszedł krzyk.

http://i51.************/33xbk21.jpg

- Młody! Znalazłem go!- To był głos komendanta. Z kuchennej szuflady wyjął jeden z noży.- Dokładnie taki jakim zabito Richardsa.
- To niczego nie dowodzi.- Odezwała się mama Gabrielle.- Teraz dużo ludzi ich używa. Są bardzo popularne.
- To prawda.- wtrącił praktykant, który właśnie zszedł na dół.- te noże posiada wiele osób.
- Bądź tak miły i nie pomagaj.- Syknął Altamirra. Od tej pory z ust chłopaka nie wydobyło się już ani jedno słowo. Sam przełożony też nie powiedział zbyt wiele.- Zabieramy ten nóż. A! Jeszcze jedno. Proszę być gotową na kolejną wizytę. Wtedy nie będzie już tak wesoło.- Z tymi słowami wyszli obaj nie zamykając za sobą drzwi. Dzięki temu kobieta zobaczyła jak odjeżdżają błyszczącym radiowozem.
W tym momencie podeszła do niej córka. Jedyne co potrafiła wymówić to pytanie:
-Dlaczego ja, dlaczego my ?
- Nie wiem. Naprawdę nie wiem…

Odcinek jest krótki, ale mam nadzieję, że lepszy niż ostatnio .

Master of Disaster
05.12.2010, 07:13
No proszę, trochę mnie nie ma na forum, a już pojawia się coś ciekawego! Pierwszy odcinek faktycznie taki sobie, ale drugi już zdecydowanie ciekawszy. Z jakiegoś powodu przywołuje u mnie miłe wspomnienia. Jednak zdjęcia i tekst nie zawsze są dobrze poustawiane, np. powinno być najpierw zdjęcie 1, potem tekst od: - Co jest? do [...] nie dając matce dojść do słowa., a potem dopiero drugie zdjęcie. Ale to oczywiście można poprawić. Aha, i zdaje się, że komendant powinien przedstawić także swojego praktykanta, także z nazwiska. Ale mogę się mylić... A tak swoją drogą - 16-letni praktykant?

Ten cały... Altamirra jakoś przypomina mi (na razie) inspektora Lestrade'a z opowiadań o Sherlocku Holmesie... oraz Ecklie'go z CSI: Las Vegas (na wszelki wypadek zaznaczę, że jestem dopiero przy pierwszym sezonie). Z zachowania oczywiście, nie z wyglądu. Szczerze mówiąc, on mi się jakoś nie podoba.

Liv
05.12.2010, 09:09
Z tymi słowami wyszli obaj nie zamykając za sobą drzwi.
Z tymi słowami wyszli obaj, nie zamykając za sobą drzwi.
Radzę nie dawać jednego zdjęcia pod drugim (jak zrobiłaś na początku). Poza tym, jeśli coś musisz wyciąć i wkleić to w miarę tak, żeby ludzie nie mieli się czego przyczepić. Widać, że nóż był wycinany w paincie, poza tym, jest nienaturalnie wielki (porównaj sobie jego rozmiar ze zlewem)
Poza tym, dochodze do wniosków, że bohaterka mieszka w strasznym domu x( Wystrój po prostu mnie przeraził.

Fabuła: lepiej, aczkolwiek tytuł FS sprawił, że akcja jest bardzo przewidywalna. Ja już wiem co się stanie w pięciu najbliższych odcinkach. Twoje szczęście, że zakończenia nie jestem jeszcze w stanie przewidzieć ;]
Praktykanci nie wyglądają jak nastolatkowie. I jeśli miałoby się odbyć przeszukiwanie, to taki ma tylko TOWARZYSZYĆ policjantowi właściwemu. Sam tak naprawdę nie ma uprawnień.
Chwała Ci za to, że w tekście nie ma większych błędów.
6/10

Patix33
05.12.2010, 09:15
A tak swoją drogą - 16-letni praktykant?

On jest w podobnym wieku a nie bezpośrednio 16 lat ;)
A opowiadań, które wymieniasz nie znam. :)

Kamis
05.12.2010, 15:19
No niby lepiej, ale nie powinnaś wklejać trzy zdjęcia na raz, jedno pod drugim. Narazie nic ciekawego, zobaczymy co dalej...

.mirror
05.12.2010, 15:28
Zdjecia sa chyba w złej kolejności. I jest ich defnitywnie za dużo.
No, ale przynajmniej nas zaskoczyłaś fabułą.
Ok. Jest lepiej niż poprzednio, dużo lepiej. Acz przydałoby się więcej opisów, bo mam wrażenie, że 3/4 całego tekstu to dialogi.
Ale jest ok.

Orzechowo
05.12.2010, 16:12
wedlug mnie , jesli chodzi o zdjecia i tekst, to dalej jest ich za duzo, a tekstu za malo. po prostu wstawiasz kilka zdjec na raz a potem tyle samo tekstu (ktory normalnie bylby 'rozwalony' na kilka czesci przez zdjecia). poza tym zdjecia sa zbyt szczegolowe. po co pokazywac jak nastolatka wybiega z pokoju? a potem x zdjec na temat tego, jak policja wchodzi do domu. wnetrza tez mi sie nie podobaja - takie puste, ciemne, bez zycia. puste sciany, brak ozdob, zniechacaja...
poza tym ja juz domyslam sie , co bedzie dalej... latwo sie domyslic po tytule.

Angella
12.12.2010, 12:35
Tak jak już niektórzy mówili- za dużo zdjęć.
Wydaje mi się, że większość zdjęć jest robiona w jednym pokoju(kolor tapety).
Chyba by było lepiej, gdybyś zrobiła więcej tekstu, a mniej zdjęć oraz zmieniła tytuł, ponieważ przez niego już się trochę domyśliłam o co będzie chodziło(chyba większość).
I jeszcze jedno, powiedz, dlaczego ten praktykant ma taką bluzkę (wydawało mi się, że jest brudne przez krew).

Searle
25.12.2010, 12:19
To prawda, że tytuł daje sporo do myślenia. Zdjęcia mi się nie podobają.
Odcinek na pewno lepszy niż poprzedni, a e nadal akcja rozgrywa się za szybko - za mało opisów (można było zrobić charakterystykę wyglądu np. tego praktykanta).
Skoro praktykant jest w wieku Gabi, to pewnie coś do sobie poczują :P

Skoro Gabi jest podejrzana o morderstwo, to policja powinna ją aresztować. Nie dopuszczalne jest, by potencjalna zabójczyni spokojnie sobie chodziła i miała szansę zabić następna osobę, albo np. uciec z kraju.
A jeśli chodzi jeszcze o praktykanta, to taki praktykant siedział by w biurze i porządkował papiery, a nie brał udział w akcji i to jeszcze powiązanej z zabójstwem.