PDA

Zobacz pełną wersję : Problem przy instalacji: "Włóż płytę nr 1"

SuperKind
15.02.2011, 19:42
Witam,

Jest to mój pierwszy temat na tym forum, więc proszę nie wytykać mi za bardzo błędów.

Mam problem przy instalacji gry The Sims 2 (DVD). Otóż po właczeniu instalacji gry wyświetla mi się komunikat: "Proszę włóż płytę nr 1". W napędzie jest płyta DVD z gra, jednak komunikat wyświetla się dalej. Dodam, że w grach EA NFS Underground 2 i Fifa 05 (Wersje 2CD) problem ten także występuje. Proszę o szybka pomoc.

Mój system to WinVista Business 64bit SP2. Nie wiem, czy ma to jakieś znaczenie, ale na komputerze mam zainstalowany program Internet Explorer 9 RC do testów. Moja gra jest oczywiście oryginalna.

.mirror
16.02.2011, 10:32
Możliwe, że to czytnik płyt nawalił.
Z tego co napisałeś wynika, że tak się dzieje z każdą płytą włożoną do napędu, więc to zapewne czytnik.

SuperKind
16.02.2011, 11:28
Ciekawe, bo inne gry EA, nowsze np. The Sims 3 i NFS: Hot Pursuit instalują się prawidłowo, a wszystkie inne płyty czytnik czyta dobrze. Może to problem z systemem? Zrobiłem obraz ISO gry, i problem istnieje dalej.

.mirror
16.02.2011, 16:39
Hm... Wielu ludzi ma problem z Vistą, jeśli chodzi o dwójkę, więc możliwe, że to wina systemu. Ale to tylko przypuszczenia.

rudzielec
25.02.2011, 17:38
WinVista Business 64bit...
Z wersjami 64 bit zawsze są problemy, nawet z Windows 7 64 bitowym.
Najnowsze gry chodzą ci bo współpracują już ze starszymi systemami.
Mi na zwykłej Viście Home Premium simsy chodziły normalnie ale była to wersja 32 bitowa.
Choć zamulało grę i to dosyć ostro momentami.
I w ogóle wersja Business to przecież wersja biznesowa, która nie nadaje się raczej do gier, możliwe, że to również tutaj leży wina, może to być brak zgodności z systemem.

EDIT: A w ogóle wkładasz tą pierwszą płyte gdy cie o nią prosi czy cały czas masz w napędzie płyte nr dwa, bo nie zrozumiałam dokładnie tego co napisałeś.