Zobacz pełną wersję : Błąd Zapisu nr 12
Grałam sobie dzisiaj trochę długo w simsy 3, bo bardzo się nudziłam xd, no ale nie o tym mowa, gdy chciałam wyjść z gry i zapisać wyskoczył mi komunikat, z błędem zapisu nr 12 ;/ kiedyś miałam to i musiałam wyłączyć grę bez zapisywania, czy jest jakiś sposób, żeby gra się zapisała mimo tego błędu? Nie chciałabym stracić postępów w tej grze xd
AdeleBlanc
16.06.2011, 11:57
Hej, ja mialam blad zapisu nr 16 :| po prostu chcialam zapisac i nie zapisalo ale wrocilo do gry wiec wzielam raz jeszcze i zapisalo. NIe wiem co to za bledy one zaczely pojawiac mi sie w momencie kiedy przeszlam z windXP na win7 nie wiem czy to oprogramowanie ma cos wspolnego z tymi bledami czy jak? Ale nie stracilam rodziny i moglam grac nia dalej.
Komunikaty błędów zapisu
------------------------
Poniżej podane są niektóre komunikaty błędów, które możesz zobaczyć w grze.
Skontaktuj się z Centrum Pomocy, jeśli wystąpi którykolwiek z tych błędów.
01: Brak informacji o pliku zapisu.
02: Brak aktywnego świata.
03: Ścieżka zapisu jest pusta.
04: Nie można zapisać folderu.
05: Nie znaleziono wymaganego pliku.
06: Nieprawidłowa długość pliku zapisu.
07: Nieprawidłowa nazwa pliku zapisu.
08: Przekroczona długość ścieżki pliku.
09: Błąd tworzenia nagłówka rekordu.
10: Błąd zapisu nagłówka rekordu.
11: Błąd wywołania przed zapisem.
12: Błąd zapisu pliku świata.
13: Błąd wywołania po zapisie.
14: Nie znaleziono menedżera wczytywania/zapisu.
15: Błąd otwarcia.
16: Nieudane kopiowanie luźnego pliku.
17: Inny błąd. Przepraszamy.
Niewiele mi to mówi, ale tak jest ...
Co do błędu nr 12 to możliwe, że masz mało miejsca na dysku.
Jeśli chodzi o błąd nr 16: Tutaj (http://thesims3cathy.bloog.pl/id,5399611,title,Blad-zapisu-16,index.html?ticaid=6c96e) jest rozwiązanie.
ja też mam ten błąd 12 i żaden poradnik nie pomaga :/ no zupełnie nic, kasuje wszystkie savy i nic to nie daje. a napewno nie mam mało miejsca na dysku bo mam dysk 1 tetra , a mam na nim tylko simsy i gg. reinstalka pomoże?
Hallgerd
31.07.2011, 21:57
Reinstalka pomaga na krótko, jak save robi się coraz większy, błąd zapisu się pojawia znowu coraz częściej. Ja już musiałam zapisywać co 10-15 minut, usuwałam savy, ale i tak przestawało pomagać.
Na temat tego błędu wątek na Nraas Industrieshttp://www.the-isz.com/nraas/index.php?/topic/600-saving-game-error-12-issue/
Mi pomógł sposób podany na stronie polecanej przez Twallana - tu wklejam link do całego artykułu z Sims Wiki http://simswiki.info/wiki.php?title=Sims_3:Large_Address_Aware
Ja dokładnie zrobiłam to co niżej: (mam windows XP i 3 GB RAM)
"Windows XP, Server 20031.Open System Properties.
Right-click on My Computer and select Properties.
2.Select the Advanced tab.
3.In the Startup and Recovery area, click Settings to open the Startup and Recovery dialog.
4.In the System Startup area, click Edit to open the Windows boot.ini in Notepad.
5.Make sure to disable Word Wrap from the Format menu (you do not want a check to appear next to it).
6.Find the [Operating Systems] section. Each line below this header represents an operating system installed on your computer.
7.At the end of each line under [Operating Systems] add the following after /fastdetect (or whatever is at the end of the line):
If you have 3 GiB of RAM installed: /3GB /userva=2560
If you have 4 GiB of RAM installed: /3GB
8.Save the changes and close Notepad.
9.Close all open dialogs and restart your computer.
In case of troubleRepeat the above steps but instead of adding /3GB and /userva, remove them."
Na razie system działa normalnie, błędu nr 12 od tygodnia nie widziałam.
Hm, ja tak miałam i na początku pomagało usunięcie zbędnych zdjęć z gry, ale teraz nic nie pomaga... Może przeprowadź rodzinę do innego, mniejszego domu?
ok dzięki. czyli dokładnie co mam zrobić? bo z angielskiego jestem kiepska, a tłumacz nie tłumaczy :D
EDIT: nie przeprowadzę rodziny do innego domu, ponieważ ten lubie, a jestem bardzo uparta. poza tym w małym wieżowcu też miałam ten błąd. usunęłam screeny, miałam ich ponad 500 :o
Hallgerd
01.08.2011, 09:45
Suomii - Jaki masz system i ile RAM? Jest on 32 czy 64-bitowy?
ultraviolence
01.08.2011, 14:50
ok dzięki. czyli dokładnie co mam zrobić? bo z angielskiego jestem kiepska, a tłumacz nie tłumaczy :D
1. Klikasz prawym przyciskiem myszy na ikonę "Mój Komputer".
2. Następnie przechodzisz do zakładki "Zaawansowane".
3. Wybierasz przycisk "Ustawienia" w trzeciej grupie "Uruchamianie i odzyskiwanie".
4. Klikasz na "Edytuj".
5. Otoworzy ci się dokument o nazwie "boot.ini". Jeśli masz 3GB ramu, na samym końcu linijki [operating systems] dopisujesz coś takiego:
/3GB /userva=2560
Jeżeli natomiast masz ponad 3GB (czyli 4GB lub powyżej), wpisujesz tylko:
/3GB
Zapisujesz zmiany w dokumencie, zamykasz wszystkie okna i wykonujesz restart komputera.
Jeśli miałabyś później jakieś problemy z systemem, otwierasz ponownie "boot.ini" i kasujesz to, co wcześniej dopisałaś. Potem zapisujesz, uruchamiasz ponownie komputer i wszystko jest po staremu.
Sama przed chwilą skorzystałam z tej rady, bo ostatnio błąd zapisu trochę dał mi popalić. Zobaczymy, jak będzie.
Hallgerd
01.08.2011, 15:33
Ale to dla Windows XP, dla Visty przepis jest trochę inny, dlatego pytałam o system.
ja mam xp, nie wiem ilo bitowy, a ramu mam 3,25. to znaczy że mam wpisać samo 3GB czy /3GB /userva=2560 ? wgl dzięki za ten sposób, później to zrobie bo narazie mi się nie chce, ale myślę , że się uda :)
ultraviolence
01.08.2011, 18:16
Ale to dla Windows XP, dla Visty przepis jest trochę inny, dlatego pytałam o system.
Zgadza się, ale tego poniżej tłumaczyć "na polski" chyba nie trzeba, prawda?
"Windows XP, Server 20031.Open System Properties. Poza tym sądzę, że Suomii na tyle zapoznała się z Twoim postem, że doskonale wiedziała, pod jaki system to pójdzie, a pod jaki nie.
Suomii, Radziłabym spróbować z samym /3GB, w końcu Twoja pamięć przewyższa samą trójkę. Niedużo, ale jednak ;)
Hallgerd
01.08.2011, 18:51
Ja bym jednak wpisała "userva=2560", jednak 3,25 to nie 4, jakby nie liczyć. Tam jest zresztą napisane, że to ma być minimum 3 GB.
dziękuję bardzo. spróbuję. mam nadzieję, że nie schrzanię, bo ja mam takie szczęście do psucia kompa :D
A jeśli chodzi o windows 7? Jest jakiś sposób?
co do windows 7, http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1220473&postcount=22
ja zrobiłem obydwa sposoby i nie wywala mi crashów. 2h gry z trybami budowania,kupowania.
Napisałam to już w temacie Rozwiązanie - błąd zapisu 12 i 13, ale powtórzę tutaj, bo niektórzy tamtego tematu mogą nie zauważyć(ja sama trafiłam go przypadkiem).
Od CPR zaczął mi się pojawiać błąd zapisu 12, więc zaczęłam zapisywać simsy co 10 minut mniej więcej. Raz na 2-3 zapisy i tak się pojawiał.
Poradziłam sobie z nim (przynajmniej na razie) w następujący sposób:
Z folderu Mój Komputer -> EA -> The Sims -> Saves wyszukałam stare save'y (po dacie) i wycięłam je z tego folderu na pulpit.
Z każdym nowym dodatkiem tworzę sobie nową rodzinę i nie wracam do starej, więc dla mnie to nie jest duży problem, że nie mam w grze starych zapisów. Odkąd to zrobiłam grałam tylko raz (ale za to kilka godzin). Nadal zapisuję grę co 10 minut tak na wszelki wypadek, ale błąd nr 12 jak na razie się nie pojawił.
Witam,
postanowiłam znowu trochę pograć i coś zbudować :), jednak napotkałam problemy.
1. Sprawa stara ale zaczęła mnie troszkę wkurzać.
Gra zacina się zawsze o określonej simowej godzinie - 0.59, trwa to do około 1.25 czasu simowego. Na nowych zapisach jest ok ale zawsze tylko do pewnego momentu. Można temu jakoś zaradzić?
2. Od bardzo dawna nie widziałam błędu 12, niestety powrócił.
Mam stary zapis, na którym mi zależy, waży on w tej chwili ponad 700 MB.
Gdy tylko przełączam rodziny, edytuję simów lub zmieniam kolory przedmiotów, ubrań itp. nie mogę zapisać gry.
Czyszczenie .cache, wybieranie "Zapisz jako", reset miasta - nie pomaga.
Dodatków nieoficjalnych mam obecnie niewiele, większość to Store.
Zainstalowane mody (aktualne wersje) to:
Decensor
ErrorTrap
MasterController
Overwatch
Woohooer
AllFishBuyable
AllFruitBuyable
Nona_HarderBills40%
Czy jest jakiś sposób na naprawę zapisu bez przenosin rodzin na inny zapis, wgrywania kolejnych modów itd.?
Pozdrawiam
EDIT: Zmniejszenie rozmiaru zapisu programem S3PE chyba pomogło na razie na problem błędu 12 :)
Sprawa zacinania gry o ścisle okreslonym czasie nadal aktualna.
figa, a jak można zmniejszyć wielkość zapisu za pomocą tego S3PE?
Zacytuję post z forum CS, który napisała Latoya:
Gra ma tendencję do zwiększania wagi zapisu do horrendalnych rozmiarów rzędu 300-500 MB. Dlaczego? Ano dlatego, że tworzy ogromne ilości elementów SNAP (portrety simów) w pliku .nhd oraz zapisuje zdjęcia ze wspomnień do pliku TravelDB.package.
Portrety simów odtworzą się po wczytaniu zapisu w grze.
Warto zabronić grze tworzenia wspomnień w ogóle. Należy to zrobić dwuetapowo:
1. Wyłączenie wspomnień w opcjach gry.
2. Zabronienie wspomnień w opcjach MasterControllera: NRaas - Master Controller - ustawienia - pozwól na tworzenie wspomnień: zmieniamy wartość na nie.
Oczyszczanie plików .nhd:
1. Otwierasz plik .nhd w S3PE.
2. Na samym dole masz takie okienka do wpisywania - zaznacz ptaszkiem Tag i wpisz tam SNAP.
3. Po lewej kliknij przycisk Set.
4. Zaznacz ptaszkiem Filter active.
5. Powinny się wyświetlać same elementy SNAP. W menu u góry wybierz Resource - Select all.
6. Gdy program skończy zaznaczać wybierz Resource - Deleted.
7. Następnie zapisz opcją File - Save (żadną inną) i wyjdź.
Oczyszczanie TravelDB.package:
1. Otwierasz go w S3PE.
2. W okienkach do wpisywania zaznaczasz Tag oraz ResourceGroup i wpisujesz - Tag: _IMG oraz ResourceGroup: 0x0269D005.
3. Po lewej kliknij przycisk Set.
4. Zaznacz ptaszkiem Filter active.
5. Powinny się wyświetlać same elementy _IMG o Group 0x0269D005. W menu u góry wybierz Resource - Select all.
6. Gdy program skończy zaznaczać wybierz Resource - Deleted.
7. Następnie zapisz opcją File - Save (żadną inną) i wyjdź.
Ten zabieg u mnie rozwiazał jak na razie problem błędu 12 :)
Pozdrawiam
Dzięki, figa. Zapis zmniejszył się wagowo o przeszło połowę :) Teraz mam nadzieję, że gra nie będzie się sama wyłączać i może trochę szybciej będzie działać.
KarolinaJ
27.07.2013, 11:57
Również chciałabym podziękować fidze ponieważ dzięki temu zabiegowi czas wczytywania się rodziny zmniejszył się z 8-9 min. do niecałych 4 :)
Mam tylko jedno pytanie odnośnie oczyszczania tych plików... u moich Simów wisiały obrazy i zdjęcia na ścianach których nie widać po oczyszczeniu plików... można pomijać jakiś plik aby zachowały się fotografie i obrazy w domach Simów?
John_Doe
06.09.2013, 19:14
Co do tego koszmarnego błędu 12...
Zacząłem grać w nowym mieście. Zawsze zapisuję przez opcję "zapisz jako...", max. 4 razy. Wszystko było ok. Kiedy mój sim wyjechał w podróż do Shang Simla i wrócił, wyskoczył błąd 12. Pomyślałem więc, że to może być wina wymarzonych podróży... Więc zacząłem grać od nowa, ponownie w nowym mieście. Do pewnego momentu wszystko było ok. Pliki zapisu ważą coś około 97 MB, czyli właściwie nie dużo. Cieszyłem się, bo wszystko grało, aż tu nagle trach i znowu... Wspomnienia mam wyłączone, nie wyjeżdżałem już nigdzie, nie zapisuję podczas pełni (bo podobno później zombie będą wychodzić co chwilę :P), ale już nie wiem, od czego ten błąd... Przecież wszystko grało do pewnego momentu. Potrafi ktoś na to coś zaradzić?
Zielona Herbata
09.11.2013, 14:41
Ja już mam tego dosyć..
Kiedy tworzę rodzinkę i normalnie nią gram, jest ok. Ale dopóki nie pojawią się dzieci lub więcej simów, to już błąd zapisu 12. Miejsca mam całkiem dużo, bo mam tylko parę programów. Usuwanie dokumentów już nie pomaga. Komputer pierw się nabierał, a teraz się broni. Pomóżcie mi proszę, modów nie mam zamiaru pobierać, bo mi komputer rozwali... (już tak miałam)
EDIT: Sprawa już nieaktualna. Powodem była ilość zdjęć z gry, po za tym, musiałam wyłączyć wspomnienia.
Dżajawarman
21.11.2013, 13:18
Figa Też mam problem z błędem nr 12, chciałabym zastosować Twój sposób, możesz napisać mi co to znaczy "S3PE" ?
Na pierwszej str. tego tematu ktoś miał jeszcze sposób ze zmianą opcji w "Moim komputerze", jeśli ktoś mógłby napisać coś takiego dla Visty, byłabym wniebowzięta :D
Z góry dzięki.
up@, to program, który wyszukuje nieprawidłowe pliki w grze (głównie CC w formie package). Możesz go pobrać tu (http://sourceforge.net/projects/sims3tools/files/s3pe/).
Dżajawarman
21.11.2013, 17:46
Dzięki Mlecyk, ale właśnie dziś już bawiłam się z tym programem, pliki mam czyściutkie a i tak wyskakuje "błąd 12" po 20 minutach gry przy drugim/trzecim zapisie :(
Dlatego jestem gotowa imać się wszelkich innych pomysłów.
UWAGA! Błąd 12 zniknął w moim przypadku po zmianie rozdzielczości gry na mniejszą :P A ja już pisałam do EA. Jeśli to komuś pomoże, to kopiuje słowa eksperta z mejla, który otrzymałam od EA:
Poniższe porady powinny pomóc wyeliminować lub znacznie ograniczyć występowanie błedu 12
1. W czasie zapisywania w grze proszę wybrać "Zapisz jako" i stworzyć Nową nazwę zamiast Zapisu.
2. Spróbuj zapisać stan gry w trybie Edycji miasta jak również w normalnym trybie.
3. Spróbuj zapisać grę w trybie Pauzy.
4. Przenieś folder zapisów z Dokumenty na Pulpit.
Folder z zapisanymi plikami The Sims™ 3 możesz znaleźć porównując ze ścieżkami dostępu podanymi poniżej:
- Windows XP: C:\Documents and Settings\UŻYTKOWNIK\Moje dokumenty\Electronic Arts\The Sims 3\Saves
- Windows Vista/Windows 7: C:\UŻYTKOWNICY\nazwa użytkownika\Dokumenty\Electronic Arts\The Sims 3\Saves
- Mac: Użytkownik/Documents/Electronic Arts/The Sims/Saves
5. Staraj się unikać opcji : Zapisz i wyjdź w grze.
6. Nie używaj odstępów, spacji ani żadnych znaków specjalnych w nazwie zapisów gry.
7. Jeśli posiadasz bardzo dużo dodatków w inwentarzu (np. z giełdy wymiany) postaraj się usunąć chwilowo cześć z nich.
8. Jeśli nic nie pomogło przywróć kopię zapisów zapisaną wcześniej na Pulpicie.
9. Zamknij grę i uruchom ją jako administrator (klikając prawym przyciskiem myszy na ikonę gry i wybierając uruchom jako Administrator).
10. Otwórz grę i zapisz ją jako zupełnie nowy stan gry, z nową nazwą.
Dodatkowo proszę zapoznać się z artykułem dostępnym pod adresem: https://help.ea.com/pl/article/sims-3-world-adventures-error-12-13-or-16
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.