PDA

Zobacz pełną wersję : Mieszkania Miłowo [BRAK ZDJĘĆ]

Michcium
07.07.2011, 22:11
Mam problem z robieniem screen'ów na nowym Windowsie.
Proszę o usunięcie tematu.

inoue
08.07.2011, 09:49
No proszę, jak wszystko rozplanowane, ja jak coś buduję to idę totalnie na spontana :D Zapowiada sie fajnie, nie mogę się doczekać zobaczenia zbudowanego już osiedla :)

Liv
08.07.2011, 10:25
Ode mnie jako moderatorki: zmniejsz 1 obrazek albo daj w linku.
I czekamy na zdjęcia z gry, bo te się pokazuje w tym dziale - szkice powinny być jako dodatek, a nie główna treść posta.

Ode mnie jako oceniającej: PRÓBUJĘ zrozumieć coś nie coś z tych rysunków, ale marnie mi wychodzi :D
Np. zastanawia mnie "Rzut na budynek - poziom 1." - "normalnymi" schodami się schodzi z piętra, a kręconymi wchodzi wyżej...
Mnie taka koncepcja nie przekonuje - za bardzo udziwnione :) (Simy i tak będą chodzić jak chcą, więc xD)
Oh my, te mieszkania są WIELGACHNE! A przynajmniej takie odnoszę wrażenie.
W takim teoretycznie bez problemu zmieściłabym 6 albo 8-osobową simową rodzinkę :O (gdybym jeszcze taką u siebie miała, haha)
Mam nadzieję, że pokażesz zdjęcia przykładowego zagospodarowania mieszkań (tak, jakby ktoś już tam mieszkał - czyli wyposażenie, wykończone prace budowlane, zamontowane instalacje - kaloryfery w mieszkaniach itd.)
Póki co bardzo przekonana nie jestem, bo nie wiem jak będzie wyglądała "umeblowana" wersja. No i w jaki sposób mnie przekonasz do tego duetu "normalne" + kręcone schody ;)
Twój projekt w niczym nie przypomina mi tych moich... Ja tam lubię skromnie, zgrabnie, ale solidnie i przytulnie :)

Gio
08.07.2011, 10:57
Ty to rysowałeś ręcznie? :O Jestem pełen podziwu!
W projektach jest kilka błędów natury technicznej, np. nie włączenie warsztatu do garażu. Naprawiając samochód nie będę latał przez piwnicę po śrubokręty, tylko wolałbym sobie jest umieścić w garażu :) Chyba, że warsztat=kotłownia, to wtedy inna sprawa ;)
I jeszcze jedno- co to jest wiatrołap? :| Wg mnie jest to taki jakby szczyt budynku, inaczej ogniomurek. A to co Ty nazywasz wiatrołapem to przedsionek, or przedpokój, or sień. Ale ja tam się nie znam :D

Aha, i polecam Ci tą stronę: http://planmieszkania.pl/. Sam nie raz się w niej bawiłem :D

I czekam na realizację projektu w grze :)

Michcium
08.07.2011, 11:35
Liv:
Zdjęcia będą, a nie zbytnio wiedziałem, gdzie zamieścić póki co zdjęcia samych szkiców. :) Chciałem zrobć tak kiedyś jeszcze raz, że najpierw same plany a potem zdjęca z budowy i zakończone, ale skoro nie można to nie będę już tak robił. Chyba, że jednak dostanę pozwolenie, to bym był bardzo ucieszony. :)
Normalnymi schodami wchodzi się na pierwsze piętro z parteru. Kręconymi wchodzi się na 2 piętro. Specjalnie dodałem strzałki. Jeśli strzałka jest w stronę schodów, to znaczy, że prowadzą one w góre, jeśli nie jest w stronę schodów, to znaczy, że przychodzi się z dołu.
Mieszkania przeznaczone dla rodzin 3-5 osobowych. Może być i mniej lub więcej jak kto woli. Na I piętrze przewidziałem sypialnie i przypuścmy pokój dla dziecka, lub kogo kolwiek innego. Na 2 piętrze mogą być to pokoje rekreacyjnę np. można zrobić sobię biblioekę i wyjść z niej poczytać na balkonik w przypadku mieszkania 1, lub urządzić sobię siłownie. Można też czerpać zyski i wynająś któryś z pokoi dla lokatora. :) Oczywście po zakończeniu budowy przedstawię mieszkanie pokazowe.

Gio:
Rysowałem plany ogromnych bloków do simsów. :) To było nawet proste, tylko to przerabianie na paincie... na przyszłość będę korzystał ze strony którą mi podałeś. :)
Garaż posiada troszkę wiecej miejsca niż tylko na samochód, po to, aby właśnie móc tam postawić jakiś półki z narzędziami. Warsztat na planie został przewidziany jako pokoik, gdzie można sobię ustawć stolik np. do robienia robotów, zabawek. :) itp.
Wiatrołap, zawsze tak się u mnie mówiło, na pomieszczenie gdzię się wchodzi i rozbiera. :) W blokach np. w wiatrołapie są skrzynki pocztowe bardzo czesto.

Do zobaczenia na budowie!

Liv
08.07.2011, 12:05
Normalnymi schodami wchodzi się na pierwsze piętro z parteru. Kręconymi wchodzi się na 2 piętro. Specjalnie dodałem strzałki. Jeśli strzałka jest w stronę schodów, to znaczy, że prowadzą one w górę, jeśli nie jest w stronę schodów, to znaczy, że przychodzi się z dołu.
A napisałam coś innego?
"normalnymi" schodami się schodzi z piętra[w domyśle z "pierwszego" na parter], a kręconymi wchodzi wyżej [w domyśle na 2. piętro]...
Jak się teraz nad tym zastawiam, to jednak trochę więcej sensu w tym jest, ale dwa rodzaje schodów w jednym mieszkaniu...
OK, mogę zrozumieć, że brak miejsca, ale estetyki też trochę musi być.
Na 2 piętrze mogą być to pokoje rekreacyjne
Dochodzę do wniosku, że mieszkania nie będą się niczym różnić od zwykłych domów - miejsca dużo, pokojów dużo...
No i licz się z tym, że mało która rodzinka będzie mogla tu mieszkać. Czynsz dojdzie do 2 tys. co najmniej. Nie opłacałoby im się więc postawić na parceli 2x2 domku?
Chyba, że ktoś lubi z sąsiadami dzielić ścianę...

Michcium
08.07.2011, 17:58
To w takim razie ja Cie źle zrozumiałem. :) Myślałem, że chodzi Ci o to, że dwa rodzaje schodów prowadzą na to samo piętro z tego samego piętra. Kręcone schody są głownie z tego względu, żeby zaoszczędzić miejsca na drugim piętrze, którego jest mało, gdyż większość zajmuje dach. :) Z reguły na "strych" zdarzają się innego rodzaju schody. :) Wydaje mi się, że twój wniosek jest prawidłowy, gdyż te mieszkania, to są własnie domki, tylko że szeregowe. Nie ukrywam, czynsz może być spory, ale jak kogoś stać... :)