PDA

Zobacz pełną wersję : The Sims 3: Zwierzaki - Problemy z grą

Strony : 1 [2]

Damian
20.11.2011, 12:16
Ktoś na MTS napisał:
Miałem to samo, co Ty, te dziwne futro przejrzyste. Włączenie zaawansowanego renderingu i ponowne uruchomienie gry pomogło. Więc ... nie wiem, dlaczego u Ciebie nie działa.
A później ktoś odpisał:

OMG to działa!![...]
bardzo dziękuję

http://thumbs2.modthesims.info/img/2/4/1/4/0/0/8/MTS_kmas-1246219-2.jpg

thesims3.com forum:
Powinieneś wiedzieć, że zwierzęta wymagają lepszej karty graficznej i komputera[..]

Czy próbowałeś aktualizację sterowników? To rozwiązało problem dla wielu ludzi, nie dla mnie jednak (nie mam żadnego problemu z futrem), ale warto spróbować jak to nic nie kosztuje (:

anie_1981
20.11.2011, 12:24
No to ja na mojej obecnej karcie, chwała Bogu, tego nie mam... Planuję (chyba, bo jeszcze nie jestem na 100% pewna), kupić kartę NVIDIA GeForce GTX 460, jeśli ktoś ma tą kartę i jakieś graficzne problemy z Simsami to proszę o info.

Searle
21.11.2011, 09:58
Sterowniki aktualizowałam i to nie pomogło.
Rengerowanie włączałam i wyłączałam - nie nie dało.
Zaraz spróbuję sposobu Heleny.

ginsei
21.11.2011, 15:27
Anie, a jak stoisz z defragmentacją dysku? Bo to, że ci się AP przycina, to prawdopodobnie dlatego, że komputer ma za dużo danych do zczytywania z dysku (w pozostałych miastach nie ma tyle zwierząt). Masz również spore przycinki przy edycji stylu? Bo przy tym też gra sporo informacji pobiera z dysku.

Ponadto obawiam się, że ta karta graficzna niewiele ci pomoże - u mnie jest dwa razy słabsza niż ta, co zamierzasz kupić (czyli koło dwa razy lepsza niż twoja aktualna), a z tego co się orientuję, lepiej ci gra chodzi niż u mnie (możliwe, że z powodu modów). Mnie się w SV przycina z lekka, zwłaszcza o północy (ale to pewnie dlatego, że na początku historii grałam panem macho, co każdej robił dziecko, więc Simów z jego lędźwi sporo mam w mieście).

A co do ramu - nie kupuj. Żadna aplikacja nie wymaga więcej niż 2GB ramu. Więcej ramu jest potrzebne grafikom, nie graczom. Gracze potrzebują miejsca na dysku, dobrej karty graficznej (która obsługuje daną grę) i dobrego procka, żeby nadążał z tym wszystkim ;)

Pinezka
21.11.2011, 18:40
Ja mam takie przycinki od instalacji Pokoleń, nie ma na to rady. To jest między innymi spowodowane wadliwym routingiem w miastach... Nie umiem tego wytłumaczyć, po prostu Simy blokują się w mieście w różnych miejscach, przez co grze zabiera dużo czasu wykombinowanie, jak przetransportować Sima z punktu A do B, skoro po drodze są niewidzialne przeszkody. Można pobierać z mts poprawki do miast i instalować je swoim miastom, to zmniejsza częstotliwość przycinek i troszkę przyśpiesza ładowanie się tekstur, ale problemu całkiem nie da się wyeliminować. Najlepiej jest w Bridgeport, trochę lepiej w Sunset Valley, najgorzej w Appaloosa Plains, z innych miast nie korzystam, więc nie powiem jak sprawa tam wygląda.
Naprawdę nie rozumiem, czemu tego nie naprawili. Problem ewidentnie pojawił się po instalacji pokoleń, dlatego grałam w BP, bo tam się nie spotkałam z przycinkami. Byłam pewna, że to naprawią wraz ze zwierzakami, a tu co? Nic.. Nie jest to raczej taki błąd, którego nie można naprawić. Słabych programistów mają...

anie_1981
21.11.2011, 21:48
Nie mają słabych programistów, tylko leniwych... Odwołam się chociażby do tego routingu. Koleś, który naprawia routing napisał, że jak się otworzy w CAW BP i załaduje mapę routingu, to poważne błędy są od razu w tym kadrze, w którym się miasto załadowuje... Wniosek? Oni w ogóle nie ładują map routingu! Nie sprawdzają, czy routing jest poprawny, mają to w "D". A te niedokładne malowania brzegów światów pędzlem zabraniającym Simom chodzenia w tym miejscu, to już w ogóle wtopa... Pomalują niedokładnie, więc zostaje sobie np. malutka dziurka.... W tą "dziurkę", gra może wpakować jakiegoś wygenerowanego Sima, no baristę np. Koleś nie może nigdzie pójść, bo dookoła jest ten pędzel... Spowalnia to grę... Gra musi tworzyć wielu baristów, żeby któryś dotarł w końcu do pracy.... No ale pominąwszy to, to łączenia dróg ze sobą, głównie na skrzyżowaniach, w wielu wypadkach są nieprawidłowe....

A wracając do karty grafiki, to jutro ją kupuję, zamówiłam w sklepie... Będzie to GV-N460OC-1GI, czyli właśnie ta, o której wspominałam, tylko od producenta "Gigabyte", więc ją sobie inaczej nazwali, ale jest na podzespołach NVIDII. RAM'u na razie nie ruszam, faktycznie 4GB to dosyć sporo. Może kiedyś spróbuję pochodzić po komisach, ale jakoś mi się nie spieszy... Co do defragmentacji dysku, to ja, że tak powiem, nie mam "syfu" na dysku.... Regularnie czyszczę rejestr i dane programów programem CCleaner i defragmentuję dysk. Poza tym testuję dodatki nieoficjalne i mody programem Dasboard, więc można powiedzieć, że mam raczej czysto na kompie. Przycinki mam od "Pokoleń", trochę je niwelują poprawki miast z mts, ale w Appaloosa Plains nie da się grać pomimo poprawek do tego miasta. Wlecze się strasznie. Jeśli komuś się nie wlecze, to nie wie jakie ma szczęście :P

Searle
23.11.2011, 09:30
Nie wiem, jak to możliwe, ale problem z przezroczystymi futrami po prostu... ZNIKNĄŁ. Jedyne, co zmieniałam w ustawieniach od ostatniego włączania gry to odświeżanie na wartość domyślną. W ogóle nie łączyłam jednego z drugim, ale nie zaszkodzi spróbować, prawda? Searle, trzymam kciuki, żeby się udało :)

Moja gra jest jakimś beznadziejnym przypadkiem. Miałam ustawione odświeżania na domyślne cały czas. Zmieniłam na 60, zmieniłam na 75, powróciłam do domyślnego i nic.

anie_1981
23.11.2011, 09:59
Ja mam już od wczoraj nową kartę grafiki. Nie zdążyłam dłużej pograć w Simsy, bo brat mi ją zamontował wieczorem, a ja się wciągnęłam w Tomb Raider'a Underworld... No i muszę przyznać, że TRU na tej karcie wygląda znacznie lepiej.... :P Ale wracając do Simsów, grafika delikatnie się poprawiła, to naprawdę subtelna różnica jakości tekstur, ale jest. Do tego tekstury ładują się znacznie szybciej. Przycinek to nie wyeliminowało, ale nieco zmniejszyło. Powód jest dosyć prosty. Stara karta nie wyrabiała na maksymalnych ustawieniach grafiki, a niskich nie chciałam... ;) Wkrótce wstawię zdjęcia do tematu "Opowiadamy jak sobie gramy", ale jeszcze kilka bym musiała popstrykać. Nie widziałam jeszcze źrebaków, ani dzikich koni, jak je zobaczę to obejrzę to "błyszczenie", czy nadal jest. Moje dwa araby w AP i dwie zebry w SV nie błyszczały nigdy, ale źrebaki i dzikie konie to jednak mi połyskiwały na starej karcie.

ginsei
23.11.2011, 12:24
Przycinki są prawdopodobnie związane z procesorem - przynajmniej tak mi znajomy informatyk prawi.

anie_1981
23.11.2011, 13:07
Procka mam dobrego :D Nie jest najnowszy na świecie, ale taki to nawet mi nie jest potrzebny. Na nowej karcie dzikie konie też się błyszczą, więc widać tak ma być. Edytowałam swojego posta w "opowiadamy jak sobie gramy", więc jak ktoś jest ciekawy to może sobie zerknąć.

ginsei
23.11.2011, 17:29
A używa ci wszystkich rdzeni?

anie_1981
23.11.2011, 18:09
Tak, mam system 64-bitowy.

ginsei
23.11.2011, 19:13
No to gra jest bardzo wredna :)

anie_1981
23.11.2011, 20:02
Jest teraz o niebo lepiej! :D Pozbyłam się defragmentatora "Defraggler" i zaczęłam korzystać ze Smart Defrag'a. Niby jest to program 32 bitowy, ale zrobiłam defragmentację z optymalizacją i Simsy chodzą szybciej.

SaruniaL
23.11.2011, 21:59
Nie wiem, czy ktos mial juz podobny problem, jesli tak to nie znalazlam nigdzie.. Otuz po jakims czasie gry w Appaloosa Plains przestali mi sie automatycznie generowac i wprowadzac nowi simowie do miasta, oraz w miejscach publicznych brak jest obslugi np. barmanow w pubach, czy tatuazysty w salonie. Czy ktos moze wie jak naprawic ten problem? To raczej nie wina modow, bo nie dodawalam nowych ostatnio.
Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc ;)

ultraviolence
23.11.2011, 22:01
Odkąd mam Zwierzaki, jeszcze nie bawiłam się w stworzenie sima. Przed chwilą zapałałam tą chęcią, ale niestety nie mogę wprowadzić faceta do gry. Powód? Brak pragnień życiowych. No żesz, do jasnej ciasnej, co jest grane? Lista jest pusta, a zamiast ikon widzę... serduszka. Zresztą podrzucę wam screena:
http://i39.************/2iuyxoi.jpg
Co z tym zrobić?

Spectrum
24.11.2011, 06:17
Nie wiem, czy ktos mial juz podobny problem, jesli tak to nie znalazlam nigdzie.. Otuz po jakims czasie gry w Appaloosa Plains przestali mi sie automatycznie generowac i wprowadzac nowi simowie do miasta, oraz w miejscach publicznych brak jest obslugi np. barmanow w pubach, czy tatuazysty w salonie. Czy ktos moze wie jak naprawic ten problem? To raczej nie wina modow, bo nie dodawalam nowych ostatnio.
Bylabym bardzo wdzieczna za pomoc ;)

To wyrzuć folder mods na pulpit i spróbuj uruchomić grę. MOże po prostu masz jakieś nie aktualne mody.
Drugi sposób to ten (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60300) poradnik, powinien on zwiększyć liczbę generowanych simów na parcelach publicznych. Ja z niego korzystam i pomogło.

anie_1981
24.11.2011, 11:27
SaruniaL, ja też tak miałam, miasto zaczęło mi wymierać, robiły się pustki. Problemem był mod NRaas Story Progression... Właściwie, to nie sam mod był problemem, tylko po prostu nie przeczytałam opcji. Znam tego moda od dawna i podeszłam do niego "szablonowo", a od wersji 202, a może i wcześniej, postęp historii jest domyślnie wyłączony. Jeśli masz tego moda to wejdź w jego opcje, klikając na komputer\Ratusz i wybierając NRaas\Story Progression\General options. Druga lub trzecia pozycja od góry to "Story Progression", czy tak jakoś, sprawdź czy masz "True", czy "False" i ustaw na "True".

hellraiser
24.11.2011, 13:38
Odkąd mam Zwierzaki, jeszcze nie bawiłam się w stworzenie sima. Przed chwilą zapałałam tą chęcią, ale niestety nie mogę wprowadzić faceta do gry. Powód? Brak pragnień życiowych. No żesz, do jasnej ciasnej, co jest grane? Lista jest pusta, a zamiast ikon widzę... serduszka. Zresztą podrzucę wam screena:
[screen]
Co z tym zrobić?

Też to miałem, pomogło wyrzucenie moda na usunięcie wspomnień, który był nieaktualny :) Powinno zadziałać. Jeżeli nie masz takiego moda, to nie wiem, może jakiś inny nieaktualny mod?

ultraviolence
24.11.2011, 13:56
Zadziałało, zadziałało :D Ale w moim przypadku nie powodował tego mod na usunięcie wspomnień, tylko ten na dodanie większej ilości suwaków w CASie. Starą wersję wywaliłam do kosza, ściągnęłam nową, ale nie działa. Cóż... Najważniejsze, że wreszcie mogę sobie pograć :D Simy są chyba najbardziej niestabilną i problematyczną grą, z jaką miałam do czynienia.

anie_1981
24.11.2011, 14:42
Mało się o tym mówi, ale po instalacji lub usunięciu moda, trzeba skasować pliki cache gry... Czyli te 4 pliki ze słowem cache w nazwie, z katalogu gry w moich dokumentach, oraz zawartość katalogu Thumbnails i WorldCaches... Czasami trudno jest grze zajarzyć, że wymieniony\usunięty\dodany został jakiś mod... Prawdę mówiąc, to cache powinno się czyścić przy każdej ingerencji w dodatki\mody, nawet instalując\usuwając Store...

ultraviolence
24.11.2011, 17:39
Mało się o tym mówi, ale po instalacji lub usunięciu moda, trzeba skasować pliki cache gry... Czyli te 4 pliki ze słowem cache w nazwie, z katalogu gry w moich dokumentach, oraz zawartość katalogu Thumbnails i WorldCaches... Czasami trudno jest grze zajarzyć, że wymieniony\usunięty\dodany został jakiś mod... Prawdę mówiąc, to cache powinno się czyścić przy każdej ingerencji w dodatki\mody, nawet instalując\usuwając Store...

Anie, wiem o tym. To pierwsza rzecz, jaką robię, kiedy wprowadzam do gry jakiś nowe dodatki czy mody, więc chyba nie w tym tkwi problem... W każdym razie, bez suwaków się obejdzie. Ważne, że na chwilę obecną wszystko działa, jak należy... Ech, mam nadzieję, że tak już zostanie :)

anie_1981
24.11.2011, 18:24
No a u mnie znowu się gra wyłącza... Już mam chyba dosyć tych Simsów... Na domiar złego nie mogę się zalogować na mts. Jeszcze ze 3 dni temu byłam na mts i wszystko było OK, ale czyściłam ostatnio dane przeglądarki, więc się musiałabym tam teraz zalogować, no i się nie da... Nie zmieniałam hasła czy coś... Próbowałam poprosić o maila z hasłem, ale po drodze trzeba wypełnić formularz i witryna odrzuca moją datę urodzenia... No chyba wiem, kiedy się urodziłam... Sprawdzałam na forum, czy czasem nie jestem zbanowana, ale nic takiego się nie jest napisane przy moim avku... Lubiłam tamto forum... Nawet nie wiem, czy mi teraz wolno pobierać dane...

ultraviolence
24.11.2011, 19:39
No a u mnie znowu się gra wyłącza... Już mam chyba dosyć tych Simsów... Na domiar złego nie mogę się zalogować na mts. Jeszcze ze 3 dni temu byłam na mts i wszystko było OK, ale czyściłam ostatnio dane przeglądarki, więc się musiałabym tam teraz zalogować, no i się nie da... Nie zmieniałam hasła czy coś... Próbowałam poprosić o maila z hasłem, ale po drodze trzeba wypełnić formularz i witryna odrzuca moją datę urodzenia... No chyba wiem, kiedy się urodziłam... Sprawdzałam na forum, czy czasem nie jestem zbanowana, ale nic takiego się nie jest napisane przy moim avku... Lubiłam tamto forum... Nawet nie wiem, czy mi teraz wolno pobierać dane...

O wyłączaniu to ja wiem sporo, ale dwójki. Pewnie nadal byłabym wierna poprzedniej odsłonie simów, ale na chwilę obecną gra zacina mi się na pasku ładowania, łącznie z dźwiękiem :( Nie pozostaje nic innego, jak zresetować komputer. Oczywiście na czystym folderze EA GAMES śmiga aż miło, ale nie mam ochoty grać w dwójkę bez swoich starych, dobrych rodzin z Miłowa. Zbyt wiele czasu poświęciłam budowaniu domów i tworzeniu historii rodzin w tamtym otoczeniu. W takiej sytuacji przeniosłam się na trójkę... O dziwo, moje problemy z dwójką zaczęły się po zmianie karty z NVIDII na Radeona. Innym grom wyszło to na lepsze (np. Wiedźmin II na max detalach chodzi jak marzenie, gdzie wcześniej łapał przycinki na minimalnych ustawieniach), ale oczywiście dwójkowe simy jak zwykle muszą robić problemy :P

Co do MTS, to nie masz się co martwić. Też mam problem z logowaniem. Ostatni raz byłam tam z pół roku temu, jak nie lepiej. Próbowałam zarejestrować się na nowy nick, dodać stronę do wyjątków, ale to nic nie daje.

anie_1981
24.11.2011, 20:20
Teraz poszłam się zalogować na mts i się udało. Może mieli przeciążoną stronę, czy coś... Co do dwójki, to jest to normalne, że zmiana karty grafiki na lepszą spowodowała takie problemy... Nie zapominajmy, że dwójkę skończono pisać dawno temu. Gra nie rozpoznaje takiej nowej karty grafiki... Co ja mówię, nawet podstawka trójki w wersji 1.5, którą instalowałam ostatnio na Windowsie XP (już po wymianie karty grafiki), wyświetliła info, że gra nie wie co to za karta grafiki... Co prawda gra się włączyć dała, ale już się o nową kartę pluła... :D Ja mam taką starą, ale super gierkę, Search & Resque 4 Coastal heroes i na moim kompie stacjonarnym nie da się w to grać, bo gra jest za stara. Na Windowsie XP gra się wyłącza jeszcze przed intrem, na Windowsie 7 nawet się nie chce włączyć.... :( Było już tak na starej karcie grafiki, więc teraz nawet nie próbuję... Gdybym się baardzo uparła w to grać, musiałabym odpalić mojego starego lapka, na którym z kolei ta gra się troszkę wlecze... Nie trafisz za tą dzisiejszą techniką :P

No a ja pewnie jednak przeinstaluję oba moje Windowsy, i spróbuję zainstalować potem Simsy... Jestem upartym człowiekiem, więc nie mogę się przemóc, żeby pograć na innych swoich zapisach. Być może to wyłączanie się gry jest tylko w AP, miałam już tak podobnie przy Po Zmroku. W Bridgeport grało się okropnie, Simy się blokowały, znikały itd, a w SV wszystko było OK... Za to teraz Bridgeport działa mi najpłynniej ze wszystkich miast. No a przynajmniej "działało", przed Zwierzakami, bo teraz to gram w tym głupim AP.

Searle
24.11.2011, 22:09

Ja nigdy nie usuwałam tych plików. Czy usuwanie casche programem Dashboard to to samo?

anie_1981
24.11.2011, 22:39
Tak, to to samo. Dashboard'em robi się to po prostu wygodniej. No i bezpieczniej, bo nie kasujemy wtedy przypadkiem czegoś ważnego...

TheSimka3
25.11.2011, 07:48
Mam problem... Odkąd kupiłam zwierzaki w grze zwiększyła się ilość bugów :O. Gram w AP, moja simka śpi śpi, a nagle znalazła się w barze. Ciągle są nie stworzone komunikaty, a czasem jakaś smutna muzyka. Np. jak ci schronisko zabiera psa itp. O.O. Co mam zrobić ?

anie_1981
25.11.2011, 10:25
Też tak mam, z tą muzyką. Nie mam pojęcia o co chodzi. Bugi są wielkie. Jednak i tak nie odinstaluję Zwierzaków. Już trudno, trzeba może się zacząć zastanawiać nad zakończeniem Simowego zbieractwa, komp już nie daje rady. Nie dość, że mam wszystkie dodatki\akcesoria, to jeszcze tonę Store, modów i nieoficjalnych dodatków. I jeszcze zamienniki skórek simsowych... No to co ostatnio mi gra wyprawia, to się normalnie w pale nie mieści. Ciągle jakieś błędy, zacinki, wyłączanie się gry...

TheSimka3
27.11.2011, 07:36
Niestety z tymi bugami trzeba się już pogodzić. Choć bardzo wadzą, nie ma na to sposobu
:(.

anie_1981
27.11.2011, 13:42
Wyobraźcie sobie, że już wiem, dlaczego mi się Appaloosa Plains tak strasznie cięło i gra wywalała się do pulpitu... Ja zawsze sobie pobieram z mts poprawki do miast i je sama aplikuję miastom, programem s3pe. Gra chodzi wtedy płynniej i przynajmniej barmani nie utykają gdzieś w drodze do pracy. No i tak też było teraz... Pobrałam dane do poprawek AP, zainstalowałam je programem s3pe... Miasto ciut przyśpieszyło, ale nadal były straszne przycinki i na dodatek gra wywalała się do pulpitu po jakimś tam czasie. Nie wiedziałam oczywiście dlaczego tak jest, pozbyłam się zapisu z AP. No ale, że jestem maniaczką kopii zapasowych, wcześniej wypaliłam sobie na płytę DVD-RW simsowe dane, między innymi zapisy. Przypomniało mi się, że nie zrobiłam sobie kopii tego Rancha Martinezów, bo fajnie je przerobiłam. No to ściągnęłam z płyty ten zapis, oczywiście była tam kilkudniowa "cofka", taki "powrót do przeszłości". W międzyczasie autorka poprawek do miast wstawiła gotowe miasto Appaloosa Plain, z zaaplikowanymi już poprawkami... Pobrałam to i wszystkie problemy w AP zniknęły... No przynajmniej te najważniejsze, czyli straszne cięcie się i wywalanie do pulpitu. Także na razie zapisu z AP nie kasuje, nie ma potrzeby, skoro działa... :P

M3Lcik
28.11.2011, 12:16
Hej,ja od jakiegos czasu też mam problem ze Zwierzakiami. Na samym początku bło wszystko ok,pięknie działało,ale np.wczoraj gra mi wyłączyła się ok 10 razy w ciągu godziny! Myslałam,że to wina miasteczka AP i przeprowadziłam Sima do SV,ale tam tez to samo. Pomyślałam wiec,ze to moze wina rodziny,wiec stworzyłam nową i dalej to samo!

Nie wgrywałam ostatnio zadnych modów,ani dodatków wiec to nie moze byc powodem tym bardziej,ze jak mówiec Zwierzaki na początku smigały cacy.

Moze coś poradzicie?

anie_1981
28.11.2011, 16:47
Spróbuj na początek wyczyścić cache gry. Jak to zrobić, napisałam pod koniec tego (http://forum.thesims.pl/blog.php?b=205) poradnika.

Druga sprawa, spróbuj tego (http://forum.thesims.pl/blog.php?b=221) tricku...

Warto też sprawdzić, czy na pewno żaden mod nie ma konfliktu z innym, i czy nieoficjalne dodatki nie są uszkodzone. Różnie to bywa. Służy do tego ten (http://www.modthesims.info/download.php?t=387006) program. Trzeba mu wskazać folder z modami, jeśli sam go nie wykryje. Powinien pokazać problemowe pliki.

justinea4
01.12.2011, 14:58
Wydaje mi się, że już ktoś miał taki problem, ale nie mogłam znaleźć. Otóż po przeprowadzce mój jednorożec stracił wszystkie charakterystyczne elementy: róg, bródkę, ogon. Udało mi się za pomocą CAP przywrócić te dwie ostatnie cechy, jednak rogu nie ma. Czy jest to normalne? Czy to jakiś błąd?

enusiaq
01.12.2011, 16:55
A ja też mam pytanie. I wiem, że to jest wyjaśnione ale raz: nic z tego nie kumam, dwa: chciałabym po ludzku.
Gra mi się wyłącza. Czasem po 15 min, czasem po 3 h. Wiem, że trzeba wyczyścić cache. Ale jak (krok po kroku) i czy muszę kopiować jakieś pliki z gry aby je uchronić, czy poprostu usuwam. I czy gra bedzie chodzic?

ultraviolence
01.12.2011, 17:10
A ja też mam pytanie. I wiem, że to jest wyjaśnione ale raz: nic z tego nie kumam, dwa: chciałabym po ludzku.
Gra mi się wyłącza. Czasem po 15 min, czasem po 3 h. Wiem, że trzeba wyczyścić cache. Ale jak (krok po kroku) i czy muszę kopiować jakieś pliki z gry aby je uchronić, czy poprostu usuwam. I czy gra bedzie chodzic?
Moje Dokumenty -> Electronic Arts -> The Sims 3 i kasujesz pliki o następującej nazwie:

- CASPartCache,
- compositorCache,
- scriptCache,
- simCompositorCache.

Nie musisz robić kopii zapasowej, po prostu je usuń. Po uruchomieniu gry, odtworzy je ona na nowo, więc nie masz się o co martwić.

anie_1981
01.12.2011, 19:42
Do powyższego posta mogę dodać tylko tyle, że pliki cache znajdują się też w katalogach;

WorldCaches
Thumbnails

Kasuje się zawartość tych katalogów, znajdują się one w katalogu The Sims 3 w Moich Dokumentach.

A co do wywalania się gry do pulpitu, to jednak będę się musiała pozbyć mojego zapisu z Appaloosa Plains. To jest taka sinusoida, nie potrafię zrozumieć dlaczego tak jest, ale gra w innych miastach, i to na moich starych zapisach, śmiga aż miło... A to przeklęte AP ciągle mi wyłącza grę... Próbowałam już wszystkiego, nic nie działa. Trudno... Nie zabieram z zapisu niczego, ani domów, ani ludzi, bo nie do końca wiem, czy problem leży w mieście, czy w domach\ludziach.

arianes
02.12.2011, 16:44
Do powyższego posta mogę dodać tylko tyle, że pliki cache znajdują się też w katalogach;

WorldCaches
Thumbnails

Kasuje się zawartość tych katalogów, znajdują się one w katalogu The Sims 3 w Moich Dokumentach.

A co do wywalania się gry do pulpitu, to jednak będę się musiała pozbyć mojego zapisu z Appaloosa Plains. To jest taka sinusoida, nie potrafię zrozumieć dlaczego tak jest, ale gra w innych miastach, i to na moich starych zapisach, śmiga aż miło... A to przeklęte AP ciągle mi wyłącza grę... Próbowałam już wszystkiego, nic nie działa. Trudno... Nie zabieram z zapisu niczego, ani domów, ani ludzi, bo nie do końca wiem, czy problem leży w mieście, czy w domach\ludziach.

U mnie jest tak samo. Gra chodzi tylko na wyłączonym necie, a co za tym idzie bez aktualizacji. Może więc w tym tkwi problem? Nie jestem specem, więc pozostaję przy grze w innych miastach niż AP. (>_<)

Felusia
02.12.2011, 16:45
Konie mi się zacięły, nastrojniki czerwone, konie nic, stoją w miejscu mimo, że mają wybrane działania.
Nigdy nic nie pobierałam z internetu.
Oprócz zwierzaków mam tylko podróże.
Co do kodów dodawałam tylko kilka dzikich koni, za och pomocą.
Co robić?

hellraiser
02.12.2011, 18:11
Konie mi się zacięły, nastrojniki czerwone, konie nic, stoją w miejscu mimo, że mają wybrane działania.
Nigdy nic nie pobierałam z internetu.
Oprócz zwierzaków mam tylko podróże.
Co do kodów dodawałam tylko kilka dzikich koni, za och pomocą.
Co robić?

Pierwsze, co bym zrobił w takiej sytuacji, to wyprowadził rodzinę z domu. Spróbuj, może pomoże :D

anie_1981
02.12.2011, 18:37
Można jeszcze spróbować kodu resetsim imię nazwisko... Nie wiem tylko, czy to działa na zwierzęta.

Felusia
02.12.2011, 18:47
Przyznam, że nigdy nie wyprowadzałam rodziny z domu edycją miasta, tylko poprzez gazetę - "wyprowadź się". Może mi ktoś napisać jak to zrobić w bezpieczny sposób? Żebym nie straciła rodziny itd.?
Przed chwilą próbowałam coś pokombinować, ale tak nakombinowałam, że się przestraszyłam i wyłączyłam grę bez zapisywania...
Dodam jeszcze, że ja mam bardzo mało pamięci... Czy to też może mieć wpływ? Sama nie wiem, bo mi się wydawało, że wtedy zawieszałaby się całą gra, a nie dwa konie (jeden chodzi normalnie)

ginsei
02.12.2011, 19:08
reset sim użyj na koniach, a dopiero potem przeprowadzaj np. właśnie za pomocą gazety - takie przeprowadzanie się nie usunie ci pragnień Simów.
Jak chcesz koda użyć, to wciskasz ctrl+shift+c i w niebieskim pasku wpisujesz to co Anie napisała, czyli: 'resetsim imię konia nazwisko konia'
Działa, bo sprawdzałam.

hottie
02.12.2011, 19:15
Ja mam z kolei taki problem, że po zainstalowaniu Zwierzaków w grze nagle pojawił się bug.... Mam rodzinę składającą się z 3 simek i 2 psów. Wszystko było dobrze, a nagle po przełączeniu na jedną z Simek, nie mogłem się przełączyć na jakąkolwiek inną postać. Tzn teorytycznie się przełączało, mogłem wykonywać tą inna postacią wszystkie czynności, widzialem jej potrzeby ale w miejscu awatara wciąż było zdjęcie tamtej pechowej Simki, tak samo jak zachowały sie jej nastrójniki. Próbowałem ją eksmitować przez edycję miasta ale po tym jak wszedłem do tego domu był kompletny chaos, pojawiła sie jakas nowa, dziwna simka i nie mogłem w ogóle przełączać się między nimi... Ktoś wie co jest przyczyna i jak to naprawić?

Felusia
02.12.2011, 19:42
No to jutro będę kombinować. Jestem zbyt zmęczona, aby walczyć dzisiaj do tego z grypą.
Dziękuję wszystkim za pomoc! Dam znać jak poszło i w razie czego będę się jeszcze pytać i radzić.

vernille
02.12.2011, 20:04
czasem wywala mi simy (i ludzi i zwierzaki) po za mapę... hen, hen, daleko, za oceeean... pojawia się to kółeczko z nimi, że gdzieś tam są. kot może się czyścić, zmieniać obroże, simy mogą dzwonić etc, czyli to co jest "przy nich". ale wyłącza się u nich opcja powrotu do domu i wszystkiego co w domu, w mieście etc... i wszystkie wskaźniki spadają w normalnym tempie. ktoś wie co to jest i co z tym zrobić? mam mase dodatków z neta, może to to?

ultraviolence
02.12.2011, 22:49
czasem wywala mi simy (i ludzi i zwierzaki) po za mapę... hen, hen, daleko, za oceeean... pojawia się to kółeczko z nimi, że gdzieś tam są. kot może się czyścić, zmieniać obroże, simy mogą dzwonić etc, czyli to co jest "przy nich". ale wyłącza się u nich opcja powrotu do domu i wszystkiego co w domu, w mieście etc... i wszystkie wskaźniki spadają w normalnym tempie. ktoś wie co to jest i co z tym zrobić? mam mase dodatków z neta, może to to?

Hmm... no raczej. Przy dużej ilości ściąganych dodatków jest większe prawdopodobieństwo, że to właśnie one (lub jeden z nich) powodują dziwne zachowanie gry. Próbowałaś je skanować? Jeśli nie, ściągnij ten program i to zrób.

http://www.modthesims.info/d/387006

Björk
03.12.2011, 07:09
A ponieważ ostatnio dużo się bawię "Stwórz Świat" to rzekłabym, że to wina terenów nietrasowalnych. Czyli sim utknął gdzieś, gdzie nie ma wejścia ani sim, ani kamera. A resetSim powinien pomóc?
I Annie coś pisała o poprawkach do miast...

justinea4
03.12.2011, 07:30
Ja na przykład nie mam dodatków z internetu, a również nieraz moje simy pojawiają się "za mapą". Ściągam je z powrotem za pomocą kodów, ale czasami bywa to denerwujące. Najczęściej dzieje się tak, gdy mój Sim nie może zejść z grzbietu konia, wtedy wystarczy aby koń poszedł w inne miejsce, a Sim jakimś cudem pojawia się na swoim miejscu.

anie_1981
03.12.2011, 09:27
To zdecydowanie wina "terenów nietrasowalnych". Poprawki do miast są na mts. Można pobrać same poprawki i dodać je miastom własnoręcznie, lub pobrać gotowe pliki z miastami. W przypadku poprawek do AP i BP, radzę pobrać gotowe miasta, bo przynajmniej w moim wypadku, akurat te dwa miasta mają błędy po własnoręcznym dodaniu poprawek, a gotowe miasta do pobrania, tych błędów nie mają... Dziwne, bo sama aplikowałam poprawki do SV, TB, miast wakacyjnych i jakoś wszystko jest OK...

Hades87
03.12.2011, 11:29
Witam,

Problematyka dotyczy samych zwierzaków a konkretniej ich wyglądu. Poniżej dodałem linki do print screenów które zrobiłem.

http://imageshack.us/photo/my-images/204/opcjedr.jpg/ - opcje na których gram

http://imageshack.us/photo/my-images/705/piesol.jpg/ - pies Ogryzek prezentujący się dość niecodziennie. Ten sam problem graficzny dotyczy TYLKO zwierząt.

Pytania:

1. Czy posiadasz Oryginał?

Tak, wszystkie części które posiadam były kupowane w Empiku stąd wniosek że to oryginały.

2. Czy to dotyczy również Simów itd?

Nie, problem grafiki dotyczy TYLKO i WYŁĄCZNIE zwierząt tj. koni kotów psów itd.

Pilnie proszę o pomoc!!!

Pozdrawiam,
Michał :-)

Na marginesie dodam, że zwierzaki cały czas łażą z takimi konturami przypominając bardziej kosmiczną wersję swoich ziemskich braci:-)

anie_1981
03.12.2011, 11:40
Po pierwsze, Witaj na forum. Po drugie nie pisz posta pod postem, istnieje opcja edytuj... Po trzecie, włącz opcję "renderowania zaawansowanego". Jeśli nadal będą problemy, to zaktualizuj stery do grafiki, a tak na marginesie, to napisz jaką masz tą grafikę. Może po prostu jest za słaba.

jaja
04.12.2011, 10:13
Czy mógłby ktoś wrzucić link do tych poprawionych miast? dziękuję za fatygę z góry ;P

anie_1981
04.12.2011, 11:31
Tutaj masz listę, wszystkie poprawki są autorstwa tej samej osoby.

http://www.modthesims.info/browse.php?f=414&u=1515002&gs=0

Najlepiej jest pobrać gotowe miasta, czyli Nie te z napisami "In Testing", czy "Resources".

Wszystkie archiwa pobieramy do tego samego folderu... Po pobraniu wszystkich archiwów (Miasta są duże, więc je spakowano do archiwum wieloczęściowego), należy każdej części zmienić nazwę tak, by była taka sama jak w plikach na stronie, usuwa się początek nazwy, gdzie jest nazwa autora wstawki i jej numer. Potem klikamy prawym na pierwszy part i wybieramy "wypakuj tutaj", lub "Extract Here".

Przed wrzuceniem poprawionych miast do gry, robimy kopie oryginalnych plików!

Można to zrobić poprzez zmianę nazwy oryginalnemu plikowi miasta, dodając .bak na końcu nazwy, np:

Sunset Valley.world.bak

Miasta znajdują się w:

Sunset Valley:

Program Files\Electronic Arts\The Sims 3\GameData\Shared\NonPackaged\Worlds

Każde miasto znajduje się w katalogu z dodatkiem, z którym się zainstalowało, np.

Bridgeport:

Program Files\Electronic Arts\The Sims 3 Po Zmroku\GameData\Shared\NonPackaged\Worlds\

Felusia
06.12.2011, 18:35
Teraz moja siostra ma problem, właściwie już od jakiegoś czasu.
Ma simsy 3 i wszystkie dodatki oprócz "Pokolenia" + jakieś tam akcesoria (Szybka Jazda, Impreza w plenerze itd.) Nie wiem konkretnie czego, ale nie może ich zainstalować. Teraz kupiła sobie Zwierzaki i także nic. Gra nie chce się aktualizować, więc automatycznie instalacja jest niemożliwa. Siostra gra na laptopie (Windows Vista), kiedy jeszcze mieszkała z nami i grała na naszym domowym komputerze wszystko działało OK (i działa dalej, bo sama gram). Miała wtedy co prawda dużo mniej dodatków, ale to chyba nieważne. Pisała już nawet maila do EA, odpowiedzieli że na laptopach gra słabo działa...
No i pytanie: czy jest jakiś sposób, żeby ta gra się zaaktualizowała (cały czas chodzi o główne simsy 3) i dało się zainstalować dodatki?
Nie pobiera nic z internetu, nie używa kodów, wszystko oryginalne.

anie_1981
06.12.2011, 20:18
Niech spróbuje odinstalować całą serię i zainstalować ją od nowa, ale po kolei, tak jak gra wychodziła. Aktualizowałaby płytami, podczas instalacji dodatków\akcesoriów. Może to coś da...

Saphira
07.12.2011, 12:46
anie_1981, czy podałaś sposób zmienienia kształtu zwierząt ?
Bo mianowicie mam też taki sam problem :(
Tak długo czekałąm na tę grę, dzisiaj uruchomiłam ją, to oryginalna wersja - a tu klops, po stworzeniu simki chcę jej stworzyć konika, lecz już w CAP-ie jest on powykrzywiany, a język zwisa mu do ziemi.UWAGA : w demo miałam po pewnym czasie podobnie !
usunęłam wszystkie stworzone w demie konie - teraz żałuję, lecz nic się nie zmieniło ! próbowałam adoptować zwierzaki, zamieniać je, lecz za akżdym razem WSZYSTKIE zwierzaki w mieście były takie zmutowane... JAK TEMU ZARADZIĆ ?!
Proszę pilnie o pomoc !
Już na początku zaczęłam się zrażać, chcociiaż to mój upragniony dodatek - i proszę. zwierzaki się psują ;(

miłośniczka zwierząt
07.12.2011, 13:31
Może masz za słaba kartę graficzna albo komputer nie radzi sobie z dodatkiem.

Felusia
08.12.2011, 08:44
anie_1981 - robiła to już ze 4 razy i nawet dwa razy formatowała komputer. Napisała mi, że w pewnym momencie Ea download manager się psuje i odmawia dalszych dodatków. Ilość dodatków, które udało się zainstalować to miejsce w jakim się popsuje.

anie_1981
08.12.2011, 11:39
No cóż, na EA downloaderze się nie znam, ja mam wersję płytową i nie mam problemów z instalacją... Na jej miejscu napisałabym do pomocy technicznej i zapytała co jest grane. Ewentualnie może się spytać, czy mając oryginalny klucz, może korzystać z wersji płytowej, np pożyczonej od kogoś. Niech się też upewni, że ma dostateczną ilość miejsca na dysku...

Co do graficznych problemów ze Zwierzakami, to mogę poradzić tylko wymianę sterowników grafiki na nowsze. Należy się też upewnić, że w opcjach grafiki włączone jest Renderowanie zaawansowane.Ja nawet na starej karcie grafiki nie miałam problemów ze zwierzakami-mutantami (a propos, moja stara grafika nadal jest na sprzedaż...).

Felusia
09.12.2011, 09:05
anie_1981 - ona posiada wersję płytową wszystkich dodatków i samej 3 także.
z pewnością napiszemy do pomocy technicznej, nie wpadłyśmy na to :). Dzięki.

anie_1981
09.12.2011, 10:01
No to skoro ma wersję płytową, to nie rozumiem, po co jej EA Download manager... Instaluje się po kolei dodatki z płyty i każe się instalować łatkę programowi instalującemu grę... Czyli nie ściąga się niczego z internetu, bo wszystko jest na płytach.... Jeśli ma Zwierzaki, to na płycie Zwierzaków jest najnowsza łata... Tak więc niczego więcej nie trzeba doinstalowywać.

zuzapets
09.12.2011, 16:11
Hej mam problem grałam sobie przed chwilą moją rodzinką i psy miały interakcje obwąchuj się czy jakoś tak i jak anulowałam u nich tą opcję to się wogóle nie ruszały tylko wąchały itd i co ja wezmę nową interakcję to nic psy nie robią:/ i co mogę w tej sytuacji zrobić? poproszę o pomoc:)

octavessens
09.12.2011, 18:36
RESETSIM nazwa zwierzaka

zuzapets
09.12.2011, 18:55
octavessens dzięki wielkie:)

Marcia0109
09.12.2011, 19:53
Witam. Przed chwilką ściągnęłam sobie the sims 3 zwierzaki.
Przy instalowaniu pojawia mi się komunikat,że teraz musi być zaktualizowana gra the sims 3.
Ja nie chce aktualizować.
Czy jest jakaś możliwość ominięcia tej aktualizacji?

anie_1981
09.12.2011, 20:57
Nie popieramy na tym forum piractwa...

octavessens
10.12.2011, 12:36
ktos znalazl by mi najnowsze sterowniki do radeon xpress 1150? bo jestem jakis tepy i ne umiem znalesc

anie_1981
10.12.2011, 12:47
Wpisujesz w google radeon xpress 1150 sterowniki... Gotowe! :D

Samshana
10.12.2011, 14:50
Nie wiem czy pytanie wcześniej pojawiło sie w wątku, ale zaryzykuje i zapytam :D

Otóż mój problem polega na tym, że jeśli chcę stworzyć lub zaadoptować konia w The Sims 3 Zwierzaki, obraz w grze staje się ciemniejszy, potem znowu jest normalny, chwile się pozacina i miga na przemian ciemny - normalny, ciemny - normalny, tak "mruga" i muszę resetować komputer, co jest bardzo uciążliwe, bo gra sama w sobie ładuje się dość długo. No i nie mogę korzystać ze wszystkich opcji gry - nie moge mieć konia.

Spectrum
10.12.2011, 15:11
Samshana, miałem podobny problem. W moim przypadku wystarczyło ściągnąc najnowsze sterowniki do kart graficznej .
Było by jeszcze dobrze, gdybyś podała parametry swojego komputera.

Samshana
10.12.2011, 18:23
Już działa dobrze, dzięki : D

Miyo
11.12.2011, 20:30
Hej, mam mały problem, a w sumie dwa.

1. Gdy przełączam z rodziny 1 na rodzinę 2 na pasku simów mam postaci z rodziny 1. Żeby było ok, muszę wejść na ekran główny i od nowa włączać.

2. Dzikie konie..zniknęły. Mam wrażenie, że to po pojawieniu się jednorożca, który z nimi przyszedł. Koło 5 on zniknął, a konie spały. Rano trochę się nimi zajęłam, a potem poszły. Tak jak zawsze były przy zbiorniku wodnym teraz ich nie ma w całym mieście. Bezdomne zwierzęta też jakoś zniknęły. Jakoś dwa dni po odwiedzinach przeniosłam dom w miejsce bliżej jezior, w którego okolicy nie ma innych domów, a jest mały park.

ultraviolence
11.12.2011, 21:48
Hej, mam mały problem, a w sumie dwa.

1. Gdy przełączam z rodziny 1 na rodzinę 2 na pasku simów mam postaci z rodziny 1. Żeby było ok, muszę wejść na ekran główny i od nowa włączać.

2. Dzikie konie..zniknęły. Mam wrażenie, że to po pojawieniu się jednorożca, który z nimi przyszedł. Koło 5 on zniknął, a konie spały. Rano trochę się nimi zajęłam, a potem poszły. Tak jak zawsze były przy zbiorniku wodnym teraz ich nie ma w całym mieście. Bezdomne zwierzęta też jakoś zniknęły. Jakoś dwa dni po odwiedzinach przeniosłam dom w miejsce bliżej jezior, w którego okolicy nie ma innych domów, a jest mały park.

1. Miyo, używasz tego nowego przycisku do przełączania rodzin? Jeśli tak, to zmieniaj rodziny tak, jak do tej pory. U mnie dzieje się tak samo i chyba nie ma na to żadnej rady... Przycisk jest po prostu nie do użytku (przynajmniej na razie, może naprawią to w następnej łatce).

2. Co do drugiego, niewiele Ci pomogę, bo jak na razie z końmi nie miałam zbyt wiele styczności... Może trochę odczekaj? Gra po pewnym czasie powinna wygenerować nowe. Dzisiaj grałam w Sunset Valley i przez pierwsze simowe dwa dni, po mieście nie plątał się ani jeden bezdomny zwierzak. Dopiero na trzeci dzień przylazł do mnie pod drzwi bezpański kot, a w ogródku buszował dziki koń :)

anie_1981
11.12.2011, 22:20
Do mnie w ogóle nie przychodzi nic bezdomnego...

ultraviolence
12.12.2011, 09:47
Do mnie w ogóle nie przychodzi nic bezdomnego...

U mnie też nie ma tych bezdomnych zwierząt nie wiadomo ile, ale przynajmniej raz dziennie (wg doby simowej) jakieś 2-3 przybłędy się pojawią - czasem tylko jedna. Chodzi tu głównie o psy i koty, bo dzikie konie widzę jeszcze częściej. Spróbuj może ustawić w ogrodzie te figurki gnomów z tabliczkami - ktoś pisał, że ponoć przyciągają na parcelę bezdomne zwierzęta.

nmin
18.12.2011, 12:53
Mam dziwny problem z Simką. W rodzinie są cztery osoby i pies, ale zdarza się to głównie jej i czasem psu. Dom ma piętro i jeśli na przykład Simka znajduje się na piętrze, a każę jej skorzystać z toalety, to podchodzi do niej, "spływa" przez sufit na parter i dopiero stamtąd wchodzi po schodach na górę, z powrotem do łazienki. To samo dzieje się, jeśli każę jej iść na dolne piętro. Wygląda to tak:

http://img46.imageshack.us/img46/2990/screenshot139z.jpg

Myślałam, że winny jest obiekt z MTS, bo zauważyłam problem mniej więcej po wstawieniu go do domu, ale po usunięciu go nadal jest to samo.
Oczywiście na drodze niczego nie ma, zresztą zastawiona droga spowodowałaby protest Simki, a nie przechodzenie przez sufit ;)
Nie mam ochoty przeprowadzać rodziny, bo ten dom jest idealny dla niej i w innym stracę ochotę do gry tymi Simami. Problem jest jednak dość irytujący, początkowo to znosiłam, ale za każdym razem? Ile można?

Komputer oczywiście spełnia wymagania, zresztą nie dopatrywałabym się tu przyczyny.

anie_1981
18.12.2011, 15:14
Wyczyściłaś cache gry po pozbyciu się podejrzanego obiektu? Jeśli masz moda NRaas Master Controller, kliknij na komputer lub Ratusz i wybierz: NRaas\Master Controller\Miasto\zresetuj wszystko. Reset powinien odbyć się na pauzie, a po nim włącz grę na kilka sekund, znowu pauza, zapisz grę i załaduj ponownie ten zapis.

słonko
18.12.2011, 17:08
A nie używałaś kodu ,,moveobjects,, podczas budowy domu i nie przestawiałaś za jego pomocą simów? Mi się tak zdarzało jak podczas budowy domu sim mi przeszkadzał,bo stał w jakimś nieodpowiednim miejscu, więc go przestawiałam i później jak już grałam to działo mi się to samo co tobie.

nmin
18.12.2011, 20:25
słonko, używam czasem moveObjects podczas meblowania, ale ten problem z Simką pojawiał się po kilku różnych włączeniach, a wiadomo, że kod przestaje działać po wyjściu z gry.
Ten dom w ogóle jest jakiś dziwny, wzięłam go ze skrzyni, to ten czerwony z podstawy - ma coś z poziomami, nie mogłam zlikwidować płotu.

anie_1981, dzięki, przy następnym włączeniu gry tego spróbuję :)

Dziwne, ten obiekt to pianino z MTS, zawsze zerkam na komentarze i jakoś nikt się nie skarżył...

słonko
19.12.2011, 18:12
nmin mi nic nie dawało wyjście z gry, kiedy przestawiłam sima raz i wchodziłam później do gry sim i tak spadał. Ale może to nie jest to...

Arisane
19.12.2011, 18:51
Może reset simki coś pomoże? Nie wiem, nie testowałam.

anie_1981
19.12.2011, 20:56
Dziwne, ten obiekt to pianino z MTS, zawsze zerkam na komentarze i jakoś nikt się nie skarżył...

O które konkretnie pianino Ci chodzi? Bo ja miałam chyba wszystkie z mts i nie było problemów. Jest jednak jedno pianino z mts, które wygląda jak takie z dwójki\jedynki, i jego pierwsza wersja nie do końca działała, ale teraz już działa.

sing
23.12.2011, 17:12
mam problem otoz po zainstalowaniu zwierzakow w grze przestaly mi chodzic wszystkie suwaki w trybie tworzenia, nie moge tez wybrac innej skory dla simow, nie moge nawet wpisac imion i nazwisk, klikam losowy sim i sie nie zmienia, caly czas jest ten sam, a gra smiga dalej. prosze o pomoc :(

hellraiser
23.12.2011, 17:32
mam problem otoz po zainstalowaniu zwierzakow w grze przestaly mi chodzic wszystkie suwaki w trybie tworzenia, nie moge tez wybrac innej skory dla simow, nie moge nawet wpisac imion i nazwisk, klikam losowy sim i sie nie zmienia, caly czas jest ten sam, a gra smiga dalej. prosze o pomoc :(

Może właśnie nieaktualne suwaki powodują problem? Spróbuj zaktualizować, a jeżeli nadal nie przejdzie, zaktualizuj/powyrzucaj inne modyfikacje ;)

Pinezka
24.12.2011, 08:05
Mam problem z bezdomnymi zwierzakami. Na początku było ich mnóstwo, a teraz w ogóle nie widzę np. dzikich koni. Nie mogę znaleźć żadnego gryzonia na mapie!
Ah i proszę o odpowiednią do Zwierzaków wersję na zablokowanie wspomnień, może ta przestarzała jest winna moim problemom, bo do gry wrzuciłam ją jakiś czas po instalacji..

anie_1981
24.12.2011, 10:37
U mnie mod na wyłączenie wspomnień dla łaty 1.26, działa bez zarzutu... Ale wstawiono nową wersję moda, oraz narzędzia do samodzielnej konfiguracji wspomnień. Wystarczy wpisać w wyszukiwarce na mts słowo memories... Te mody nie są wstawiane od nowa (czyli nie widać ich na pierwszej stronie), ale są aktualizowane, czyli trzeba poszukać troszkę głębiej...

http://www.modthesims.info/download.php?t=446281

Pinezka
24.12.2011, 10:56
U mnie też działa bez zarzutu, myślałam, że to może on powoduje, że nie ma tych zwierzaków.. Nie za bardzo znam się na modach, na ich wyszukiwaniu itp.
Chcę tylko znów móc "zbierać" małe zwierzaki..

Zresztą, korzystam z moda na całkowite wyłączenie wspomnień, a nie częściowe.

Grrr... Chciałam pobrać nową wersję moda od anie, ale mimo, że nic nie pisałam na mts, zablokowali mi konto i ip tak, że nie mogę się zarejestrować. :( Czy ktoś mógłby mi podesłać wersję całkowitego wyłączenia wspomnień, proszę..? (1.29)
Jestem pewna, że to było przyczyną braku małych zwierzątek, bo po usunięciu moda, zwierzątka pojawiły się! Jednak wspomnienia strasznie obciążają moją grę..

anie_1981
24.12.2011, 12:41
Cóż, ja dłuższy czas miałam wersję gry 1.29, a moda dla 1.26 i jakoś miałam małe zwierzątka... Więc u Ciebie to raczej nie jest wina tego moda...

http://www.megaupload.com/?d=283NACSM

Czy wy też macie jakiś problem ze skryptem na Mediafire.com? Musiałam wysłać plik na megaupload, a nie przepadam za tą stroną...

Pinezka
24.12.2011, 17:32
Nie wiem dlaczego, ale po wyczyszczeniu cache problem zniknął.
Dzięki za linka.

Fallen
24.12.2011, 17:45
Ja mam problem... Na święta dostałam Sims 3:Zwierzaki, zainstalowało się. Gra działałaby bez problemów, gdyby nie fakt, iż zwierzaki są porozciągane! ; o
Fotki:
http://img835.imageshack.us/img835/733/screenshotuj.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/835/screenshotuj.jpg/) Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)

Pomocy...

Owl Finch
24.12.2011, 20:03
Nie, no jak chyba zaraz zacznę płakać. Od kilku dni wciąż wypisuję na forum o coraz to nowszych problemach, które się pojawiają w mojej grze. Zainstalowałam właśnie ORYGINALNE Zwierzaki, wpisałam kod seryjny z "instrukcji", po czym kiedy włączam grę, pojawia się "Nie mogliśmy zweryfikować czy Twoja płyta jest ważną kopią gry The Sims 3 Zwierzaki..." po czym wywala mnie z gry. I dzieje się tak za każdym razem, gdy próbuję pograć. Nie mam żadnych modów, aktualizacja do 1.29. Bardzo proszę o pomoc, bo jest to okropnie wkurzające :(

anie_1981
24.12.2011, 20:16
Ściągnij sobie tego moda...

http://www.the-isz.com/nraas/index.php?/topic/110-the-nocd/

Fallen
24.12.2011, 20:59
Błagam, niech wypowie się ktoś... Czy wy też macie problem z rozciągniętymi zwierzakami, które mają pyszczki do ziemi i krzywe łapki ? ; o
Kolejna fota:

http://img10.imageshack.us/img10/2355/screenshot2xg.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/screenshot2xg.jpg/)

suomii
24.12.2011, 21:51
Moja simka kiedy jedzie na koniu nie widać tego 'pasku umiejętności' u niej ani u konia. Normalnie zdobywają umiejętność, ale nie widać tego. To normalne?

Owl Finch
24.12.2011, 22:00
Ściągnij sobie tego moda...

http://www.the-isz.com/nraas/index.php?/topic/110-the-nocd/

Dzięki, podziałało :)

ultraviolence
25.12.2011, 09:34
Błagam, niech wypowie się ktoś... Czy wy też macie problem z rozciągniętymi zwierzakami, które mają pyszczki do ziemi i krzywe łapki ? ; o

Zaznacz w opcjach "zaawansowane renderowanie grafiki" i ponownie odpal grę.

Fallen
25.12.2011, 10:19
Zaznacz w opcjach "zaawansowane renderowanie grafiki" i ponownie odpal grę.

Już próbowałam i nic :(

ultraviolence
25.12.2011, 10:33
Już próbowałam i nic :(

A karta graficzna spełnia wymagania? Aktualizowałaś sterowniki do grafiki? wgrywałaś nowe biblioteki DirectX? Po Twoich screenach zauważyłam, że grasz na dość niskich parametrach... Może spróbuj trochę zwiększyć detale simów, obiektów... Ustaw też odświeżanie na wartość domyślną.

suomii
25.12.2011, 11:19
Moja simka kiedy jedzie na koniu nie widać tego 'pasku umiejętności' u niej ani u konia. Normalnie zdobywają umiejętność, ale nie widać tego. To normalne?

Dobra, już mi się naprawiło xD A i jeszcze jedno. Moje konie nie 'świecą się' , ale zamiast 'plastikowych' czy też błyszczących refleksów mają takie dziwne jasne plamy. Coś takiego jakby mi grafika nawalała. Problem w tym, że moja karta graficzna jest dobra [nie pamiętam jaka, ale jak składałam kompa, to wybierałam taką, która będzie najlepsza do simsów] . I to co się dzieje z końmi dzieje się też z wodą. Nie ma refleksów, tylko są dziwne jasne plamy w ich miejsce. W grafice mam ustawione wszystko na najwyższe, gra się nie tnie. Potem wrzucę zdjęcie.

Fallen
25.12.2011, 11:42
A karta graficzna spełnia wymagania? Aktualizowałaś sterowniki do grafiki? wgrywałaś nowe biblioteki DirectX? Po Twoich screenach zauważyłam, że grasz na dość niskich parametrach... Może spróbuj trochę zwiększyć detale simów, obiektów... Ustaw też odświeżanie na wartość domyślną.

Spełnia, aktualizowałam... I zmieniłam parametry na wysokie, potem na średnie... Dalej nic... Odświeżanie też zmieniłam :(

Spróbuje z bibliotekami DirectX.

EDIT: Zainstalowałam najnowsze biblioteki i dalej nic... Jak zmieniłam ustawienia w grafice, to futerko zwierzaków stało się przezroczyste ;/ Jeny...

anie_1981
25.12.2011, 11:42
Moje konie nie 'świecą się' , ale zamiast 'plastikowych' czy też błyszczących refleksów mają takie dziwne jasne plamy.

No, musiałabyś wstawić fotki, ja mam podobnie z końmi. Niby nie błyszczą (mam nawet zastępczy długi ogon, bo błyszczenie zależy od wybranego ogona), ale są takie właśnie plamy gdzieniegdzie. A grafikę mam bardzo dobrą, może nie najdroższą na rynku, ale jest świetna. Co ciekawe, tych plam na koniach, nie widać na screenach z gry, robionych klawiszem "C". Musiałabym sobie zainstalować program Fraps, żeby robić screeny osobnym programem, to może byłoby widać to o czym piszę. Nie wiem dlaczego tak jest, ale jak użyję klawisza PrintScreen, i wkleję obrazek do jakiegoś programu "do obrazków", to mam takie strasznie ciemne te zdjęcia.

suomii
25.12.2011, 11:53
Bo jak zrobi się print screen w simsach tym klawiszem, to są takie ciemne zdjęcia. Jak mówisz, że klawiszem c nie wychodzi, to nie ma sensu. Ale chyba masz to samo co ja. W sumie to mi to za bardzo nie przeszkadza, da się z tym grać, jednak zastanawia mnie czym jest spowodowane.

DariuszKa90
25.12.2011, 12:20
Hej. Ja mam taki problem: Zainstalowałam grę, grałam chwile, wyłączyłam. Po jakimś czasie chciałam włączyć ją na nowo jednak wyskakuje tylko informacja o procesie dezinstalacji gry. Po paru chwilach pisze ze odinstalowanie gotowe, jednak gra NADAL jest. Ale to nie koniec...Za każdym razem gdy ją włączam się odinstalowuje i NADAL jest. W żaden sposób nie udało mi się jej usunąć by móc zainstalować ją raz jeszcze. Origin mam, podstawę mam. Wchodzę w odinstalowanie programów klikam odinstaluj - proces przebiega - a gra NADAL jest. Wywaliłam z komputera cały folder Zwierzaków - gra NADAL jest. Wywaliłam wszystkie Sims 3 z kompa - Zwierzaki dalej są! ;(( Nie wiem już co mam robić. Siedzę i męczę się z tym już parę godzin. Normalnie jakby się ta gra gdzieś na chama przykleiła wewnątrz kompa i sie jej nie da wywalić żeby zainstalować na nowo. Włączanie z pominięciem startu też się nie sprawdza. Teraz nie mam już teoretycznie nic na komputerze, muszę instalować wszystko od początku a jak wkładam płytkę zwierzaków to co? To gra NADAL jest - proces dezinstalacji przebiega - gra NADAL jest. Pomocyyyyy ;((

joutsenet
25.12.2011, 13:16
Ściągnij sobie program Revo Uninstaller.Z pomocą tego programu powinny ci się odinstalować również pliki dodatkowe które instalują się na dysku systemowym.Jest bardzo łatwy w użyciu.

Nie wiem czy program będzie ci "czytał" grę skoro masz wyrzucone wszystkie pliki do kosza.Nigdy tego nie rób ! Nie odinstaluje ci to gry jako takiej a może bardzo utrudnić trwałe usunięcie jej z komputera.Może się okazać,że jedynym wyjściem będzie reinstalacja całego systemu.

Horsez
25.12.2011, 13:48
Ja od dzisiaj jestem posiadaczką Zwierzaków i już się wkurzyłam..
Kiedy gram z plikami packages gra wyłącza się przy ładowaniu rodziny, jednak jak wywale ja na pulpit wszystko jest ok, o co chodzi?

jaja
25.12.2011, 13:58
packages są niekompatybilne ze zwierzakami; naprawiałaś je tsr rigfix?

jest o tym temat w tym dziale.

poza tym przeskanuj pliki dashboardem, mogły się zacząć gryźć ze sobą; u mie po każdym praktycznie dodatku parę packages zaczyna źle działać ze sobą i muszę albo znaleźć zaktualizowaną wersję, albo - częściej, któregoś się pozbyć

EDIT:
http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=61965

sing
25.12.2011, 14:42
no niestety nie dziala to co zaktualizowalem, a moze by mi ktos mogl powiedziec jeszcze skad sie sciagalo ten plik, dzieki ktoremu bylo widac 'skiny' skory dla simow, bo moze brak aktualizacji tego pliku opwoduje te moje problemy ...

anie_1981
25.12.2011, 16:37
Horsez, niekompatybilne mody, tylko i wyłącznie.

Horsez
25.12.2011, 16:39
a jak je skombatybilnić tak w prosty spósób?

ultraviolence
25.12.2011, 16:53
a jak je skombatybilnić tak w prosty spósób?

Ściągnąć nowszą wersję z sieci. Inaczej się nie da :)

Horsez
25.12.2011, 16:54
czyli wszystko z packages idzie do śmieci od nowa ściągać trzeba?

ultraviolence
25.12.2011, 16:59

Nie, nie, nie :D Ubrania, fryzury, makijaż itp. możesz zostawić w spokoju. Chodzi tylko o mody (np. wszelkie NRaasy). Masz jakiegoś?

@down:
Mod na cenzurę kompatybilny ze Zwierzakami - http://www.modthesims.info/download.php?t=444692
Mod na ciążę u nastolatek (v77): http://www.the-isz.com/nraas/index.php?/topic/2083-the-woohooer-phase-seven-version-77-updated-2011-dec-05/

Horsez już dostała te linki, ale może przydadzą się komuś innemu.

Horsez
25.12.2011, 17:02
nie.. chyba tylko ten mod na ciąże u nastolatek i cenzurę...

zuzapets
26.12.2011, 13:22
Hej mam mały problem moja simka niedawno urodziła dziecko ale jego rączka i połowa ciała są czarne a reszta jest normalna to jest błąd gry? proszę o odpowiedź:)

anie_1981
27.12.2011, 15:58
Daj zdjęcie mutanta, please... :P Spróbuj go resetować kodem resetsim, lub podrzucić go sąsiadom, a potem znowu ściągnij do domu. Jak? Bardzo prosto, i nawet bez modów... Edycja miasta, klikasz na swoją rodzinę, "połącz z..." i klikasz na dowolny dom. Przeżuć dzieciaka do innej rodziny. Możliwe też, że masz wadliwy dodatek z sieci. Takie rzeczy dzieją się głównie przy wadliwej fryzurze, lub ubraniu.

zuzapets
27.12.2011, 16:28
anie 1981 dzięki wielkie:) bo nie wiedziałam co robić:p

jaja
27.12.2011, 16:45

pozostałe mody, czyli meble, musisz naprawić tsr rig fix; wszystko jest na stronie, do której podałam link, jeśli program się zainstaluje prawidłowo, ja miałam z tym problem, ale si erozwiązał ;) dzięki temu mody będą działały i nie musisz kombinowac z odszukiwaniem updatów bądź wyrzucaniem

anie_1981
27.12.2011, 17:22
Ja tylko dodam, że naprawia się tylko meble\sprzęt RTV\AGD i tego typu rzeczy. Fryzury\makijaż\odzież i wszystko "na Sima nie wymaga naprawy.

xMalwina
28.12.2011, 15:38
Mam jakiś pokopany problem... Robię sobie domeczek i wszystko spoko do momentu, gdy zacznę grzebać przy dachu. Jak zmienię dach (tak mi się wydaje, że wtedy) to wszystkie pomieszczenia pod nim robią się zaciemnione mimo okien... I to nie jest taka ciemnota pokoju jak wtedy, gdy okien w ogóle nie ma - te pomieszczenia są jeszcze ciemniejsze, a to już całkiem jakiś... Jakieś... Uciekło mi to słowo. Zna ktoś radę?

Horsez
28.12.2011, 19:30
A mi to się już odechciewa grać, tworzę rodzinę, gram gram i nagle gra się zawiesza i wyłącza, nie zależnie czy jest package czy go nie ma, i co teraz robić?

neville
28.12.2011, 22:32
może masz za słaby komputer?
sprawdź wymagania

xMalwina
28.12.2011, 22:48
Horsez, a przed Zwierzakami wszystko hulało jak należy? Jeśli zaczęło się po Zwierzakach, to od samego początku tak było, czy zaczęło się raptem jakiś czas temu?

PS.
Pomóżcie z tym zaciemnionym pomieszczeniem... :(

ginsei
29.12.2011, 08:37
Widocznie masz za mało okien, albo od tej strony, gdzie słońce nie dochodzi (jakkolwiek to brzmi). Tak samo się zapewne dzieje, jak masz pomieszczenie bez okien i wstawisz tam jedną zapaloną lampę (np. w piwnicy). Ja już się do tego przyzwyczaiłam i więcej świec poustawiałam w domu ;)

Horsez
29.12.2011, 11:40
To zaczęło się od zwierzaków, wcześniej wszystko było super, zero błędów.

ultraviolence
29.12.2011, 18:41

A więc jednak nie było to ostateczne rozwiązanie problemu... Cóż, próbowałaś aktualizować grę?

Meona
29.12.2011, 18:46
Mam problem ze źrebakiem. Otóż wcale się nie starzeje.. powinien już dorosnąć a tu nic.. reszta zwierząt i simów normalnie się starzeje.. a ten skurczybyk nie! :((

Martynaa
30.12.2011, 16:03
Mam problem ze źrebakiem. Otóż wcale się nie starzeje.. powinien już dorosnąć a tu nic.. reszta zwierząt i simów normalnie się starzeje.. a ten skurczybyk nie! :((

Kiedyś mi się tak stało i sama 'odliczałam' jego dni i kiedy powinien mieć urodziny postarzałam go kodem. ( testingcheatsenabled)

Spróbuj zapisywać co ileś minut grę.
Ja tak mam i zauważyłam że jeśli ciągle zapisuje grę, ona się nie wyłącza.

Aperlaxive
30.12.2011, 18:11
Mam problem. Otóż grałam moją simką i jej klaczą. Postanowiłam, że wezmę udział w zawodach. Niestety przegrałam. Wychodzę po zawodach, a mój koń ma urodziny:O. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że konikowi do urodzin pozostało 30 dni. Próbowałam wychodzić z gry bez zapisywania i próbować jeszcze raz - nic nie dało:( Za każdym razem ma urodziny. Dodam, że gra jest aktualna... Co mam robić?

ultraviolence
30.12.2011, 18:17
Mam problem. Otóż grałam moją simką i jej klaczą. Postanowiłam, że wezmę udział w zawodach. Niestety przegrałam. Wychodzę po zawodach, a mój koń ma urodziny:O. Nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt, że konikowi do urodzin pozostało 30 dni. Próbowałam wychodzić z gry bez zapisywania i próbować jeszcze raz - nic nie dało:( Za każdym razem ma urodziny. Dodam, że gra jest aktualna... Co mam robić?

Pozwól konikowi dorosnąć i spróbuj odmłodzić go kodem testingCheatsEnabled on. Co prawda, nie wiem czy taka opcja odmładzana istnieje, niemniej jednak warto sprawdzić.

Chloé
30.12.2011, 18:18
Albo spróbuj z eliksirem zamrożenia wieku dla zwierząt.

Aperlaxive
30.12.2011, 18:55
Helena - Nie ma takiej opcji... Niestety
Bindi - Spróbuję jak zdobędę punkty:)

Chloé
30.12.2011, 19:02
Możesz sobie ułatwić ich zdobycie, np. kodem albo NRassem ;)

Aleksandra
01.01.2012, 17:51
Mam problem z graniem w sims 3 zwierzaki . włączam kilka minut pogram i wyświetla się Błąd aplikacji The sims 3 Zwierzaki zostanie ona zamknięta . :(
Jak rozwiązać ten problem.? :(

Spectrum
01.01.2012, 17:59
Masz jakieś mody, lub nieoficjalne dodatki? Jeśli tak to spróbuj uruchomić grę bez zawartości zmodyfikowanej.
e: i upewnij się, że komputer nie przegrzewa się zbytnio.

figa
01.01.2012, 19:20
A oto co się u mnie czasem dzieje w grze z małymi zwierzakami.

Przyszedł bezdomny piesek, zaglądał przez okno...
http://img803.imageshack.us/img803/7656/84587456.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/803/84587456.jpg/)

... i nagle :O :D
http://img40.imageshack.us/img40/4480/81065397.th.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/40/81065397.jpg/)

Po chwili powrócił do normalnej postaci. Podobny błąd był chyba kiedyś z małymi dziećmi.
Mój komputer spełnia wymagania, mam najnowsze sterowniki, gra zaktualizowana.

Spectrum
01.01.2012, 20:53
@up
też tak mam. myślałem,że aktualizacja pomoże, ale cóż... chyba jedynym wyjściem jest teraz czekać na kolejną łatkę.

BlackRose77
02.01.2012, 16:45
figa - Ja też spełniam wymagania, a dzieje mi się dokładnie tak samo jak u Ciebie. Szczególnie zmutowane są szopy i konie :/ A w dodatku szopy mają ten ogon... xD No wiecie gdzie...można paść ze śmiechu. Zboczona ta gra się robi ;d No...cóż trzeba czekać na łatkę.

Aperlaxive
07.01.2012, 16:36
Otóż, nie mogłam znaleźć tego eliksiru, poza tym miałam mało punktów. No ale do rzeczy:
Gram sobie, dzień mi ładnie mija, omijałam to przeklęte centrum i co? Nadchodzi godzina 20 : 07 i bum! Konik ma urodziny. Nic tylko siąść i płakać. Co mam zrobić?

Chloé
07.01.2012, 17:09
Rzeczywiscie zwierzaki nie mają tego eliksiru, jest za to eliksir odmłodzenia, spróbuj z tym. Ażeby zdobyć punkty życiowe to niestety musisz użyć kodu jeśli zależy Ci na koniu. W tym celu przy wyborze miasta wpisujesz w okno kodów testingcheatsenabled true, to ważne żeby zrobić to na tym etapie, inaczej sposób nie zadziała. Nastapnie w dziale nagród u konika klikasz z wciśniętym ctrl w okolicach skrzynki i liczby punktów, po prawej stronie. Każde kliknięcie to 500 punktów.
Można też NRassem jeśli posiadasz. Pozwól mu dorosnać a potem odmłodź eliksirem albo od razu zanim się zestarzeje, poczekaj do tej feralnej godziny urodzin, jak się nie zestarzeje to użyj kodu by dorósł (niewiem czy można odmłodzić aż do źrebaka). Możliwe że konik straci jakieś umiejętności jeśli jest wyszkolony, ale tego niewiem bo nigdy nie odmładzałam zwierząt. W ostateczności przenieś rodzinę do skrzyni i wprowadź do nowego miasta.
Możesz też zupełnie wyłączyć starzenie ale wtedy czas zatrzyma się dla wszystkich Simów i zwierząt w mieście.

dżin.
12.01.2012, 12:42
Czy po Zwierzakach zdarzało wam się, że nie możecie niczego kłaść na meblach? :|

Spectrum
12.01.2012, 13:02
Tak, zdarzało się. Po aktualizacji 1.26. meble zmodyfikowane straciły funkcje, że tak powiem. Sposobem, aby je naprawić jest pobranie zaktualizowanych obiektów lub naprawa według tego poradnika:http://www.thesimsresource.com/fixyourgame/
Osobiście skorzystałem z tego poradnika i wszystkie meble zostały naprawione.

Aperlaxive
14.01.2012, 12:10
@up mam identycznie. To niewłaściwa karta graficzna. Spróbuj pobrać sterowniki, chociaż nie wiem czy coś to da (mnie nie pomogło). Jak się nie uda to masz dwa wyjścia:
- Kupić nową kartę
- Nauczyć się grać z porozmazywanymi;)

suomii
14.01.2012, 16:39
ludzie... macie coś na ten błąd zapisu 12, bo mnie już szlag jasny trafia, kiedy gram 5 godzin, chce zapisać, ale nieee oczywiście błąd mi wyskakuje. czy zmiana systemu na 64-bit poskutkuje, czy nie warto?

Björk
14.01.2012, 16:41
No u mnie na 64 nie mam 12, ale raz mi wyskoczyła 16

12 miałam często na 32 XP

suomii
14.01.2012, 16:45
no właśnie, bo podobno w tym 32 bitowym coś z ramem jest, czy coś w tym stylu. moze zainstaluje sobie windowsa 7. w ogóle to pluję sobie w brodę , za to, że miałam możliwość wyboru siódemki, ale nie zrobiłam tego, bo bałam się że tego nie ogarne i wzięłam xp.. tylko , że nikt mi nie powiedział że to 32....

Chloé
14.01.2012, 16:47
Sposób na błąd zapisu: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1425550&postcount=10

suomii
14.01.2012, 16:52
Sposób na błąd zapisu: http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1425550&postcount=10

Dzięki, ale po tym mam coś takiego, jakby spowolnienie kompa. Bo mam 3,25 ramu [tzn tak pisze] i jak uruchomię po tym system, to mi się tak wszystko wolno ładuje i odświeża takimi jakby 'żaluzjami'. Więc to nie pomoże, ale dzięki.

Björk
14.01.2012, 17:10
Suomi - tylko weź pod uwagę, że akurat u mnie nie występuje 12, ale może to też zależeć od procesora, ramu itp. Ale być może też od tego, że to jednak 64 :)

suomii
14.01.2012, 17:41
Procesor mam dobry, a jak miałam 1 giga ramu na starym kompie to nie miałam takich błędów. Raczej zależy od systemu, ktoś to kiedyś opisywał, że 32 nie wykorzystuje całego ramu i stąd ten problem.

ginsei
14.01.2012, 19:13
Na razie Suomii, możesz jedynie częściej zapisywać. Ja zauważyłam, że im więcej 'przycinek' w grze zignorowałam, tym większe prawdopodobieństwo pojawienia się błędu 12 przy zapisywaniu. Gdy zapisuję częściej (minimum raz na dzień simowy, tyle że ja sporo na najszybszym gram) to taki błąd prawie w ogóle nie występuje (czasem sie za dużo dzieje i puff... ścinka - próbuję zapisać - błąd 12 :P ).

suomii
14.01.2012, 19:40
ginsei, też to zauważyłam. W ogóle to błąd pojawia się, kiedy drugie pokolenie dorośnie i wprowadzi się do niego chłopak/dziewczyna. Na mniej zaawansowanych zapisach błędu nie ma. Staram się zapisywać częściej, ale na moim starym zapisie w Bridgeport, gdzie było czwarte pokolenie, nic nie dało się zrobić, bo błąd wyskakiwał przy każdej próbie zapisu. No cóż, tylko to mi zostaje....

ginsei
14.01.2012, 19:54
Suomii... U mnie rodzinka jest wieeeeeeeeeeeeeeelka ;) Kiedyś policzyłam, że założyciel rodu ma... 25 dzieci z czasów kawalerskich i 15 z małżeństwa. Jedną jego córką gram, która sobie złożyła robota, który sobie adoptował dziecko, więc aktualnie gram tą córką i jej wnuczką, więc jest to 2 i 4 pokolenie ;) Gram na wyłączonym starzeniu się, więc wszystkie te dzieci się gdzieś tam po SV szwendają ;) (nie pytaj jak i dlaczego senior ma taką dziatwę ;) )
Mimo to jednak te częste save'y pomagają :) Jak jestem w którymś z miast zagranicznych, to zauważyłam, że mogę save'ować rzadziej, a przy tym szybciej się one zapisują, więc w sumie ilość osób w rodzinie (na wakacje jeżdżę dwiema osobami, w SV mam trzy i 5 zwierząt) ma znaczenie :)

suomii
14.01.2012, 20:00
ginsei - Wooow. Podziwiam cię za to, że mimo błędów grasz już 4 pokoleniem i wytrzymujesz :D Ja jestem nerwowa i jak mi coś się schrzani, to tydzień nie włączam simsów :D 25 dzieci? Omg... :D Ja właśnie mam ten problem, że lubię mieć dużo simów i aktualnie jest ich pięciu plus pięć zwierzaków, czyli maksimum. Czyli wychodzi na to, że jak mam tak dużo simów, to muszę kogoś 'umrzeć' i oddać część zwierzaków, bo faktycznie się rzadziej tnie i psuje ;p

ginsei
14.01.2012, 20:23
W sumie to ma 40 dzieci, 3 wnuków i jedną prawnuczkę... jakbym puściła starzenie się i postęp historii... :D
Ale to nie jest temat na takie rozmowy ;)

Mnie, jak coś się schrzani, to po prostu wczytuję ostatni save i jadę dalej ;) A jeśli w międzyczasie się wydarzyło coś, co wolałabym uniknąć, to po prostu po loadowaniu zapobiegam :) Więc to też jest taka zabawa 'co by było, gdyby' :) A ile ja mam zdjęć z tych 'alternatywnych' wersji życia moich Simów... :D
Tyle Suomii, że ja zapisuję swoją grę na trzech zapisach, więc jak mi wyskakuje błąd 12, to nie muszę wyciągać save'a z backupu, tylko ostatni wczytuję, który jest cofnięty w fabule o co najwyżej kilka dni simowych, a nie natście, bądź nawet kilka tygodni ;)

suomii
14.01.2012, 20:28
Dobry pomysł z tymi kilkoma zapisami, przynajmniej nie trzeba kombinować. Muszę też tak zrobić i jakoś się przyzwyczaić do tego błędu. ;]

ginsei
14.01.2012, 20:30
Będziesz się musiała po prostu przerzucić na 'zapisz jako' oraz przyzwyczaić się do tego, że przy wychodzeniu gra się będzie pytała, czy na pewno chcesz bez zapisywania wyjść :D Zawsze mam dziką satysfakcję, że jej mogę kliknąć 'TAK!!' :P

Ale ja jestem dziwna, więc tak mam ;)

suomii
14.01.2012, 20:59
hehe :D No to jutro jak odpalę grę to tak zrobię. Da się w sumie z tym błędem żyć, ale i tak jak go widzę, to się we mnie gotuje ..

anie_1981
14.01.2012, 22:32
Suomii spróbuj tego:

http://forum.thesims.pl/blog.php?b=221

I tego:

http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=55734

Co do drugiego linka, to można olać kwestię edycji plików uruchamiających grę, od którejś łaty EA sami wpadli na to by pozwolić grze na korzystanie z więcej niż 2GB RAM. Ja mam 4 GB RAM. Mam też 2 systemy operacyjne na jednym komputerze, mam Windowsa XP i Windowsa 7 64-bitowego. XP widzi 3,5 GB RAM, 7 widzi 4 GB. Pomimo nieco wyższych wymagań sprzętowych, Windows 7 lepiej radzi sobie z Simsami, niż Windows XP. Nie mogę jednak dać 100% gwarancji, że po wymianie systemu na Windowsa 7 64 bit, wszystkie problemy z Simsami znikną. Ja nie miewam od dawna błędów zapisu. Może to kwestia Windowsa, może faktu, że korzystam z porad z tych dwóch linków, a może dlatego, że zapisuję grę przez "Zapisz Jako...", a nie przez "Zapisz". Wszystkie moje zapisy są podwójne, np. Sunset Valley 1 i Sunset Valley 2. Dzięki temu mam kopię zapasową.

suomii
15.01.2012, 07:19
Dzięki Anie, w takim razie spróbuję. Na pewno po wymianie systemu wszystkie problemy się nie skończą, to oczywiste, przecież T3 jest tak zbugowane, jak nie wiem. Ja się tylko trochę boję, że coś schrzanię :P Ale spróbować zawsze można. Zastanawiam się nad wymianą systemu na siódemkę, rozmawiałam ze znajomym i stwierdził, że na pewno simsy będą lepiej chodzić. W takim razie trochę pokombinuję, może to coś da.

anie_1981
15.01.2012, 14:35
Tylko zanim zrobisz formata, poszukaj w necie sterowników pod Windowsa 7 64 bitowego... Czasami jak pod wpływem chwili zrobi się formata, to potem jest niespodzianka, nie da się wejść do internetu, bo nowy Windows nie ma sterów do karty sieciowej... :P Jeśli masz duży twardy dysk (ja mam 500 GB, starcza mi spokojnie), to możesz mieć dwa Windowsy na jednym komputerze. Działają wtedy całkowicie niezależnie, i jeśli masz jakieś gry\programy nie dające się odpalić na nowszym Windowsie, to możesz je normalnie mieć na starszym. Wystarczy mieć 3 partycje na dysku (od biedy mogłyby być 2, ale wygodniej jest przy 3). Starszego Windowsa instaluje się zawsze na partycji C, a nowszego na D. E jest jako niezależny dysk, na którym trzymamy ważne dane, jak zdjęcia\filmy itd. Nie jest konieczny, ale nie wyobrażam sobie nie mieć o jedną partycję więcej, niż mam systemów ;)

No to się rozpisałam. Trochę nie na temat (w końcu to forum o Simsach, nie kompach) ale liczę, że pomogłam... Nie wszyscy są tacy jak ja, że przyzwyczajają się do gier i programów, ale ja nie wyobrażam sobie nagle zrezygnować z jakiejś gry czy programu. Chociaż program często można zastąpić innym, gorzej z grami :)

suomii
15.01.2012, 14:39
Pomogłaś, pomogłaś. Ja tam nie muszę się przejmować instalacją sterowników i systemu, bo zrobi to za mnie kolega. Ja wolę nie ruszać, bo popsuję :P

anie_1981
15.01.2012, 16:12
Biedny kolega... reinstalacja systemu to co najmniej 4 godziny w plecy... Owszem, można zainstalować goły system i stery, ale jak się chce system "dopieścić", to niestety to trochę trwa...

shezza
15.01.2012, 17:00
jest sposob zeby stawiac puchary za zwyciestwo w zawodach na polkach? bo wydziwialam na wszelkie mozliwe sposoby i jakos mi nie idzie

molly_k
15.01.2012, 17:44
Nie narzekałam na zwierzaki do dzisiaj. Gram jedną rodziną, w pełni rozbudowany wątek [;)] a tu nagle zonk. Wczytuję grę,a tu simsy się zawiesiły. Ojciec miał podnieść dziecko i oboje zamarli: ojciec nie rusza sie, nie można wykonać nim żadnej interakcji,a dziecko siedzi w miejscu, też nic nim nie można zrobić, a w pasku zadań wisi to, ze ojciec ma ją podnieść. I NIC kompletnie nie mogę zrobić :(. Czy da sie uratować tą rodzinę? :(

lazuryt00
15.01.2012, 17:52
molly_k

Spróbuj ResetSim ;)

molly_k
15.01.2012, 20:19
Udało się! Miałam tyle szczęścia, że po usunięciu seva pozostał backup niewiele wcześniej zapisany. Ale nie życzę nikomu takiego nerwa ;).

redmoon
16.01.2012, 07:05
U mnie często dzieje się tak jak u molly_k. Często się przycina, czasem trzeba grę zrzucić na pasek i znów włączyć. Te ciągłe ścinki u mnie to może przez spory dom, dużo dodatków ze Store i dużą rodzinę ( 5 zwierzaków i 3 simów ) teraz przeprowadziłem rodzinkę do mniej okazałego domu, trochę lepiej się zrobiło .Poza tym mam coś trochę nie na temat, otóż w skrzymi parcel są remiza, złomowisko, komis, jaś dziwny park dla psów, park dla kotów. KARIERY NIE MAM.
PS: Czy ktoś rozwiązał problem prześwitywania zwierzaków ?

*Lady*Sims*
16.01.2012, 09:36
Hej, mam pytanie. Czy jest jakiś mod do simsów, który umożliwia zmianę i wybór ubrań dla simki w ciąży?
dzięki za odp :)

suomii
16.01.2012, 13:47
*Lady*Sims*, Nraas Master Controller od twallana. Wystarczy kliknąć na simkę w ciąży i wybrać opcję Nraas > Master Controller > Stylista.

anie_1981
16.01.2012, 14:06
ymon40, masz te parcele, bo razem z instalacją Zwierzaków zainstalowało się nowe miasto (Appaloosa Plains), w którym wszystkie parcele publiczne i królicze nory powstały na styl tego miasta. Jeśli nie masz Kariery, to albo nie da się ich wstawić do otoczenia, albo poznikają z nich typowo "karierowe" obiekty, a typ parceli zmieni się na Zakaz Wstępu.

*Lady*Sims*, masz Karierę? Jeśli masz, to spróbuj wysłać Simkę do Stylisty. Nigdy jednak nie robiłam tego "legalnie" (zawsze modem), więc nie wiem czy da się to zrobić bez moda. A co do moda, to jest NRaas Master Controller (http://nraas.wikispaces.com/MasterController+Phase+Six). Chyba potrzebujesz jeszcze jego Modułu Cheatowego (http://nraas.wikispaces.com/MasterController+Cheats+Phase+Six). Nie zadziała to bez Kariery. Klikasz na Simkę, NRaas\Master Controller\Stylista. Wszelkie zmiany znikną po porodzie, więc można zmienić co się chce. Żeby mod pojawił się w grze musisz skasować pliki cache gry, pisałam o tym w moim poradniku:

http://forum.thesims.pl/blog.php?b=205

*Lady*Sims*
16.01.2012, 16:39
oki bede próbować :) dziękuję ślicznie

RedDevill
21.01.2012, 12:52
Witam!
Ostatnio z Sims 3 Zwierzaki (plus wszystkie oryginalne wcześniejsze dodatki) mam dziwny problem. Tworzę sobie rodzinę, wprowadzam do domu i po chwili wyskakuje błąd, że aplikacja przestała działać i mogę tylko kliknąć "Zamknij". Próbowałem kilka razy, ale nic to nie daje. Wcześniej spokojnie grałem w Zwierzaki i wszystko było dobrze. Dopiero wczoraj zaczął wyskakiwać ten błąd.

Mój sprzęt:
Intel Pentium 3GHz HT Prescott
GeForce 7300GT 256MB
1GB RAM
Zasilacz Modecom Feel 350W
Dysk 160GB

Czy coś poradzicie?
Pozdrawiam!

anie_1981
21.01.2012, 19:17
Masz mody? Ja np. mam, i miałam identycznie, gdy zainstalowałam Zwierzaki i uruchomiłam je ze starymi modami. Niektórych nie trzeba wymieniać, ale np. mody NRaas trzeba wymieniać.

RedDevill
21.01.2012, 19:31
Nie mam żadnych modów. ;x

mariinaaa
21.01.2012, 21:04
mam problem z końmi. zawsze, ale to zawsze, umiejętność wyścigi zatrzymuje się na 5, nie mogę nic z tym zrobić, to już któryś raz, zmieniałam konie, itp itd. wie ktoś może w czym tkwi problem?

monika.s
26.01.2012, 11:27
Cześć dzisiaj kupiłem sobie Dodatek The sims 3 Zwierzaki zainstalowałem je włączyłem zrobiłem rodzinę wybrałem dom i gdy już chciałem grac to po paru sek. gra się wyłącza ;/ proszę o pomoc

Mam identyczny problem, nie pomogła reinstalacja gry. CAS dziala, tryb budowania i kupowania też, ale gdy tylko przechodzę do trybu życia i daje polecenie simowi gra sie zawiesza, pokazuje sie czarne tlo z komunikatem o błedzie. musze zamknac aplikacje a wtedy wywala mnie do pulpitu, problem zacząl sie po zaistalowaniu zwierzakow... Pomocy...

ultraviolence
26.01.2012, 11:48
Mam identyczny problem, nie pomogła reinstalacja gry. CAS dziala, tryb budowania i kupowania też, ale gdy tylko przechodzę do trybu życia i daje polecenie simowi gra sie zawiesza, pokazuje sie czarne tlo z komunikatem o błedzie. musze zamknac aplikacje a wtedy wywala mnie do pulpitu, problem zacząl sie po zaistalowaniu zwierzakow... Pomocy...
Zerknij na ten post - mnie pomogło, może Tobie również :) : http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1480094&postcount=186

W razie czego, radziłabym też poszukać tutaj: http://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=226

@down:
Mnie też wywalało tylko w samym trybie życia... Budować i tworzyć simów mogłam swobodnie. To nie jest normalne zachowanie gry. Nie mam pojęcia, w jaki sposób Ci pomóc. Wgrywałaś ostatnio jakieś nowe dodatki z neta? Jeśli tak, przeskanuj je programem Sims 3 Dashboard. Jeśli nie pomoże - spróbuj zagrać bez nich. Powodów takiego zachowania gry może być naprawdę mnóstwo... Musisz uważnie przejrzeć tematy o wyłączaniu się gry, które podałam Ci w drugim linku. Ludzie naprawdę powypisywali tam wiele możliwych rozwiązań... Trzeba trzeba tylko poszukać i z nich skorzystać. Polecam też blog anie_1981, może tam znajdziesz satysfakcjonujące Cię rozwiązanie:
http://forum.thesims.pl/blog.php?u=28683

monika.s
26.01.2012, 12:20
wgranie tego pliku do windowsa nie pomogło... co robic? tak samo wpisanie polecenia w 'uruchom', bo wyskakuje jakis blad;/ czy to nie dziwne, ze gra wylacza sie tylko w po wlaczeniu trybu zycia??

stala sie rzecz tragiczna... po odinstalowaniu zwierzakow odpalilam z PZ i wywalilo mnie tak samo (po wlaczeniu trybu zycia) :/ ręce opadaja ;(

monika.s
26.01.2012, 12:56
Zerknij na ten post - mnie pomogło, może Tobie również :) : http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1480094&postcount=186

W razie czego, radziłabym też poszukać tutaj: http://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=226

@down:
Mnie też wywalało tylko w samym trybie życia... Budować i tworzyć simów mogłam swobodnie. To nie jest normalne zachowanie gry. Nie mam pojęcia, w jaki sposób Ci pomóc. Wgrywałaś ostatnio jakieś nowe dodatki z neta? Jeśli tak, przeskanuj je programem Sims 3 Dashboard. Jeśli nie pomoże - spróbuj zagrać bez nich. Powodów takiego zachowania gry może być naprawdę mnóstwo... Musisz uważnie przejrzeć tematy o wyłączaniu się gry, które podałam Ci w drugim linku. Ludzie naprawdę powypisywali tam wiele możliwych rozwiązań... Trzeba trzeba tylko poszukać i z nich skorzystać. Polecam też blog anie_1981, może tam znajdziesz satysfakcjonujące Cię rozwiązanie:
http://forum.thesims.pl/blog.php?u=28683

przy pierwszej instalacji nie wyrzucilam modow, myslalam, ze moze to przez to. przy drugiej instalacji (wszystkiego od poczatku razem z podstawą) mody juz wyrzucilam, takze myslalam, ze moze to pomoze ale niestety nic... jestem w trakcie czytania podobnych problemow, dzieki za dobre checi :)
E:rozwiązałam problem, pomogło profesjonalne czyszczenie komputera w serwisie, laptop się po prostu przegrzewał...

enusiaq
01.02.2012, 12:05
Przebolałam to, że gra mi się wyłącza po jakimś czasie. Długo mogę grać, więc problemu nie ma.
Od wczoraj, gra mi się tnie. Co kilkanaście simowych sekund zacina się. Ale... w czasie zacięcia ogień w kominku się pali, nad śpiącymi simami "zzzz" także się porusza.
Jakieś pomysły?

anie_1981
01.02.2012, 12:52
Ja tak mam i wielu innych graczy też tak ma. Od instalacji Pokoleń tak jest i jak dotąd nikt nie wpadł na to, jak to naprawić.

enusiaq
01.02.2012, 13:40
Tyle, że u mnie tego problemu nie było... Dobra, robię reinstalkę, zobaczymy.

Po reinstalce.
Wczoraj gra działała bez zarzutu. Nie ściągam plików z neta, ale ostatni czas korzystałam z wielu kodów. Tu: punkty szczęścia, tu: modyfikowałam cechy, wygląd, raz na kiedy buydebug.

Nie dodawałam sobie simoleonów, grałam simami od chałupy 4x4 po duży dom. Tyle że szybko osiągałam to co chciałam więc ciach: nowa rodzina.
Są jakieś ukryte rzeczy które można w simach robić (bez kodów). Bo szczyty karier - pestka, złapanie owadów, znajdowanie kamieni też. Umiejętności na max - zajmujące ale też raz dwa trzy.

Helena edit: Nie piszemy posta pod postem, tylko używamy opcji "edytuj". Pozdrawiam.

tallje
28.02.2012, 20:04
wie ktos ile mniej wiecej jest potrzebnej pamieci na dysku przy instalacji (no i pozniej ofc ;D) zwierzaczkow?

e: mam ok 9,65

Rosemarie
29.02.2012, 19:18
wie ktos ile mniej wiecej jest potrzebnej pamieci na dysku przy instalacji (no i pozniej ofc ;D) zwierzaczkow?

e: mam ok 9,65

U mnie zajmują ponad 3 GB. :)

tallje
01.03.2012, 16:23
o, to dobrze, myslalam ze wiecej. a 3 to bardzo znosnie : D

shezza
04.03.2012, 16:21
powoli bierze mnie cholera. przy anulowaniu akcji zrebaka, akcja zamiast zniknac, dalej sobie wisi z czerwonym krzyzykiem, a ze zrebakiem nie da sie zrobic absolutnie nic. kod resetsim nie dziala, co zrobic z tym fantem?

palafka
06.03.2012, 20:13
hej wszystkich simsomaniaków ! :)

Zakupiłam niedawno simsy zwierzaki i natknęłam się na taki problem. Gra śmiga, że aż miło (nigdy nie miałam z trójką problemów) wszystko wygląda pięknie, simy są idealne bez niedociągnięć ale problemem są zwierzaki. wyglądają w ten sposób : http://i39.************/wufexe.jpg . Jak myślicie co mogę zrobić? Czy to wina karty czy ustawień (moja karta to : Intel G33/G31 Express Chipset Family. Jeśli to wina karty to jaką polecacie kupić w miare przystępnej cenie? Z góry dzięki za odpowiedź.

anie_1981
06.03.2012, 21:19
Na kartach grafiki się nie znam, ale na ustawieniach w grze już trochę tak, sprawdź czy masz w opcjach grafiki włączone Renderowanie Zaawansowane, jak nie, to włącz. Sprawdź też, czy masz aktualny DirectX i stery do grafiki.

palafka
07.03.2012, 17:25
Na kartach grafiki się nie znam, ale na ustawieniach w grze już trochę tak, sprawdź czy masz w opcjach grafiki włączone Renderowanie Zaawansowane, jak nie, to włącz. Sprawdź też, czy masz aktualny DirectX i stery do grafiki.

Zrobiłam to wszystko i bez zmian. :( jeszcze jakieś pomysły?

CuteDream
07.03.2012, 19:33
Hej, dawno nie wchodziłam, bo przestałam grać, bo gra odmówiła współpracy... Mam pytanie i problem zarazem - po instalacji Zwierzaków wszystkie meble z netu przestały mi działać... czy teraz po nowych łatkach itd coś się zmieniło i dodatki już działają czy dalej trzeba je w jakiś sposób naprawiać itd? Simsów nie mam jeszcze zainstalowanych, bo nie wiem, co mam zrobić z dodatkami... Proszę o jakąś podpowiedź, co mam zrobić, żeby mi te dodatki zaczęły działać na nowo
Pozdrawiam
PS. mam nadzieje, że wyraziłam się dosyć jasno ^^

ultraviolence
08.03.2012, 19:19
Ponoć po instalacji Zwierzaków i wgraniu aktualizacji, dochodzącej w tym dodatku, niektóre obiekty przestają działać prawidłowo. W rozwiązaniu tego problemu może pomóc Ci ten temat: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=61965

Co do nieoficjalnych dodatków z sieci, aby móc cieszyć się nimi w grze, należy spełnić kilka podstawowych warunków:
1. Przed jakąkolwiek aktualizacją gry, przenieś folder Mods w bezpieczne miejsce (np. na pulpit). Ja robię jeszcze tak samo z Downloadsem, ale usłyszałam parę głosów, że to nie jest konieczne - wolę jednak dmuchać na zimne. Po wgraniu łaty, foldery z dodatkami powinny wrócić na swoje miejsce.
2. Po ściągnięciu dodatków package i sims3pack, każdorazowo powinno kasować się cztery pliki cache (znajdują się w: Moje Dokumenty\Electronic Arts\The Sims 3; ich nazwy to CASPartCache, compositorCache, scriptCache i simCompositorCache). Za pomocą programu Sims 3 Dashboard, można wyszukać ich więcej, ale nie widzę takiej konieczności. Zawsze kasuję tylko te cztery podstawowe i wszystko jest w porządku.
3. Należy pamiętać o włączeniu opcji pojawiania się w grze zawartości zmodyfikowanej.

To chyba wsio :) O prawidłowej lokalizacji folderu z dodatkami i pliku Resource.cfg nie wspominam, bo pewnie o tym wiesz.

palafka
10.03.2012, 09:45
Zakupiłam niedawno simsy zwierzaki i natknęłam się na taki problem. Gra śmiga, że aż miło (nigdy nie miałam z trójką problemów) wszystko wygląda pięknie, simy są idealne bez niedociągnięć ale problemem są zwierzaki. wyglądają w ten sposób : http://i39.************/wufexe.jpg . Jak myślicie co mogę zrobić? Czy to wina karty czy ustawień (moja karta to : Intel G33/G31 Express Chipset Family. Jeśli to wina karty to jaką polecacie kupić w miare przystępnej cenie? Z góry dzięki za odpowiedź.

Przepraszam, że się tak narzucam ale naprawdę nie wiem co robić :(

Hallgerd
10.03.2012, 12:36
Miałam ten sam problem. Jeżeli masz najnowsze sterowniki do karty, to oznacza. że karta jest po prostu za słaba. U mnie pomógł niestety dopiero zakup nowego komputera (miałam laptopa, gdzie nie da się wymienić karty)

ultraviolence
11.03.2012, 08:52
Przepraszam, że się tak narzucam ale naprawdę nie wiem co robić :(

Zaktualizuj sterowniki do karty graficznej, potem biblioteki DirectX. Następnie przejdź do ustawień gry na zakładkę związaną z grafiką i zaznacz opcję "renderowanie zaawansowane".

EDIT: http://forum.thesims3.com/jforum/posts/list/439889.page - może tutaj znajdziesz jakieś rozwiązanie.

Hithiriel
01.04.2012, 16:32
Problem: nie widzę koni. Istnieją, widzę dymki spod kopyt gdy biegną, cienie na podglądzie miasta, ale gdy robię zbliżenie znikają. Reinstalowałam grę ale problem nie zniknął. Prosze o pomoc badx pytania pomocniecze.
Pozdrawiam.

Problem: nie widzę koni. Istnieją, widzę dymki spod kopyt gdy biegną, cienie na podglądzie miasta, ale gdy robię zbliżenie znikają. Reinstalowałam grę ale problem nie zniknął. Prosze o pomoc badx pytania pomocniecze.
Pozdrawiam.
Dodam, że problem taki sam pojawia się z innymi simami, nie widać postaci, nie można wykonać interakcji, ale widać dymki podczas ew.rozmowy czy myślenia.

tallje
07.04.2012, 17:31
hithiriel, sprobuj kodu resetSim * lub resetSim imie nazwisko sima

SimsManiak00
09.04.2012, 20:24
@Hithiriel
Hmm.... Wg mnie może to być wina długiego wczytywania simów (poprotu one się wgrywają do gry i się długo nie wgrywają i ich nie widać) i/lub modów

Anulaa89
09.04.2012, 22:50
Zależy od sprzętu. Jak grafa i procek i ram nie wyrabiają to niestety tak się dzieje. Ja mam dość słaby komp i jak moja simka była nianią i przychodzili rodzice z simami którymi ona się opiekowała to nieraz widziałam maluchy szybujace w powietrzu a dopiero dłuugą chwilę później ładował się "rodzic", a czasem wogóle nie zdążył się załadować, bo tak się spieszył do pracy hehe.. Tym bardziej się będą długo wczytywać jeśli gra jest naszpikowana dodatkami niezależnych kreatorów.

suomii
10.04.2012, 19:21
@Hithiriel - to co wyżej. Zależy od procesora. Możesz spróbować kupić lepszą kartę graficzną, ja tak zrobiłam ze starym kompem i pomogło. Możesz zrobić defragmentację dysku. Też dużo daje, a przede wszystkim przyspiesza kompa.

Horsez
21.05.2012, 07:51
u zwierzaków bardzo denerwują mnie kreski przy uszach i ogonie, wyglądają jak doczepiane, czy jest na to jakaś rada?

Misiek201002
10.07.2012, 11:17
Witam wszystkich
Mam mały problem. A dokładnie kiedy mój kot ćwiczy polowanie pasek umiejętności nie posuwa się do pszodu ( stoi w miejscu). Nie wiem co robić

anie_1981
10.07.2012, 16:03
Słuchajcie, mam do Was małą prośbę. Moglibyście sprawdzić jak wygląda u Was galop koni na 10 lvl wyścigów? Zdaje się, że nie tylko ja mam taki problem, ale chyba niewielu graczy decyduje się na zgłoszenie go. Ja już parę razy zgłaszałam to do PT, ale olewają moje maile. Raz tylko ktoś napisał lakoniczną odpowiedź, że zgłoszą to centrali. Albo nie zgłosili, albo centrala ma to gdzieś... No w każdym razie ja mam już dosyć ich opieszałości. Było dobrze zaraz po instalacji Zwierzaków, ale następna łata, chyba 1.29 zepsuła wygląd galopu. Nie wiem jak mam wyjaśnić o co konkretnie mi chodzi, dlatego nakręciłam filmik...

http://imageshack.us/clip/my-videos/684/fs9y.mp4/

Napiszcie, czy też tak macie i jeśli to dla Was niezbyt duży problem, to zgłaszajcie to też do Pomocy Technicznej...

EDIT:

Założyłam wątek na mts i ktoś podał mi linka do fix'a zrobionego przez kogoś z głównego forum. Żeby link działał, trzeba zmienić język forum na angielski\Stany Zjednoczone.

http://forum.thesims3.com/jforum/posts/list/165/476091.page

EDIT 2:

Widzę, że z naszego forum nikt nie był szczególnie zainteresowany problemem... :P No nic. Powyższy link jest do tematu na oficjalnym forum Simsów, wersja angielski\Stany Zjednoczone. Jednak link do samego pliku już nie działa. Dlatego wstawiłam poprawkę sama, oto ona:

http://www.mediafire.com/?b6qo78e8egana6o

Kwoon
19.07.2012, 11:04
Wchodzę, żeby spytać, czy ktoś tego pliku nie ma i mi nie użyczy, a tu taka niespodzianka. anie_1981, kocham Cię. <3

zuzapets
12.08.2012, 16:15
Mam mały problem nie mogę wyjść z gry z powodu tego że ciągle wyskakuje błąd 12 pomóżcie mi bo ja nie mogę wyjść z mojej rodziny

Björk
13.08.2012, 07:03
Mam mały problem nie mogę wyjść z gry z powodu tego że ciągle wyskakuje błąd 12 pomóżcie mi bo ja nie mogę wyjść z mojej rodziny

Zapisz JAKO... czyli jakby trochę pod inną nazwą - spróbuj :)

Mam nadzieję, że pomoże...

zuzapets
13.08.2012, 08:45
dzięki Bjork jakby nie pomogło to napiszę :)

ultraviolence
13.08.2012, 10:52

Przejrzyj jeszcze ten (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60557) temat. Jest tam jedno rozwiązanie, które może pomóc Ci z uciążliwym błędem na stałe.

anie_1981
13.08.2012, 11:51
Ja od bardzo dawna nie miałam błędu zapisu, ale właśnie, "zapisuję jako...". Żeby mieć na wszelki wypadek kopię zapasową poprzedniego zapisu, to zapisuję na zmianę pod dwiema nazwami. Np. Sunset Valley 1 i Sunset Valley 2. Mi oprócz błędów zapisu zdarzały się też wyłączenia gry podczas zapisu, stąd takie moje "dmuchanie na zimne". Teoretycznie mogłabym stale podawać tą samą nazwę, ale wtedy właśnie nie ma kopi zapasowej zapisu.

tallje
13.08.2012, 12:38
Heheh, ja "Zapisuje jako..." po kilka razy w ciągu gry, i każda nazwa ma swój numerek, więc wychodzi "Apaloosa13', "Apaloosa14"..."Apaloosa21" XDDDD Ale przynajmniej wiem, że rodzina jest bezpieczna, jeśli gra się wyłączy.

anie_1981
13.08.2012, 22:30
To ileż te zapisy muszą zajmować Ci miejsca :P Ja zapisuję góra pod trzema nazwami, ale tylko jeśli robię coś trudnego, np. kasuję działki w edycji miasta i próbuję na ich miejsce postawić inne. Niestety, ale ta gra jest już tak napisana, że działki położone w edytorze światów trudno wymienić na takie montowane w grze. A "poczucie bezpieczeństwa", zapewnia mi NRaas Porter. Jeśli coś wyjątkowo się spaprze, zawsze mogę porzucić tą wersję miasta, a ludzi przenieść do nowej wersji tegoż miasta, jakby opuszczali tonący okręt :P Ma to niestety tą przykrą właściwość, że gubi mi się liczba tygodni spędzonych w grze. Ale przynajmniej moi ludzie są cali i zdrowi. Jednak albo EA poprawiają jednak grę, albo mody Twallana (twórcy NRaas'ów) są coraz lepsze... od dawna nie musiałam korzystać z Porter'a...

tallje
14.08.2012, 16:51
Później i tak je usuwam =D Takie zbyt częste zapisywanie zostało mi z dwójki, bo niestety nie tylko trójka wywala mnie do pulpitu =/ A naprawdę idzie się wściec, kiedy ślub, poród i kilkukrotna zmiana grupy wiekowej ( w dwójce wszystko szybciej się działo, i miałam więcej czasu na grę) ci się nie zapisuje :c

anie_1981
14.08.2012, 17:19
Mi się dwójka sprawowała całkiem dobrze, z irytujących błędów było wyłączanie się mimiki twarzy Simów podczas tańca, czasem się np. kubek kawy przykleił do ręki Sima i tak chodził aż go zresetowałam :P No i miałam też "Aplikacja wykonała coś tam nieprawidłowego i ją wyłączymy". Ale na całe szczęście niezbyt często. Ogólnie raczej miło wspominam techniczną stronę jedynki i dwójki. I tak jednak wolę trójkę i jej system zapisywania, można bez większych kombinacji mieć kilka wersji tego samego miasta na raz. Można właśnie mieć ileś wersji tej samej rodziny i w razie potrzeby wrócić sobie do wcześniejszego zapisu. Jak tak teraz patrzę na dwójkę i jedynkę (na yt np), to sobie myślę, jakaż ta gra była... brzydka... W jedynce nie było normalnej kamery, tylko jak w starym SimCity, w dwójce te obiekty takie kanciaste, Simom tak brzydko widać łączenie tekstur skóry... brrr... Kocham trójeczkę :D

BlackFame.
15.08.2012, 09:45
Witam mam pewien problem mianowicie w demo sims 3 pets koty i psy miały normalne futerko 'puszyste ' natomiast gdy gram już normalnie futro psa i kota jest takie 'zbite' .. Moja karta graficzna to :
Intel® G41 Express Chipset
Gra normalnie chodzi , nic nie tnie , ładna grafika , nie wywala mnie na pulpit wszystko jest ok ,tylko to futro . :u Sorki ,ze pisze tu , ale tam nikt nie zagląda do mojego tematu ..

ultraviolence
15.08.2012, 11:51
Witam mam pewien problem mianowicie w demo sims 3 pets koty i psy miały normalne futerko 'puszyste ' natomiast gdy gram już normalnie futro psa i kota jest takie 'zbite' .. Moja karta graficzna to :
Intel® G41 Express Chipset
Gra normalnie chodzi , nic nie tnie , ładna grafika , nie wywala mnie na pulpit wszystko jest ok ,tylko to futro . :u Sorki ,ze pisze tu , ale tam nikt nie zagląda do mojego tematu ..

Czy to nie jest przypadkiem karta zintegrowana? Wydaje mi się, że to może być powód nieprawidłowego wyświetlania futra, ale... Spróbuj jeszcze włączyć "renderowanie zaawansowane" w opcjach grafiki - jeśli karta spełnia wymagania gry, powinno pomóc. Jeśli nie, możesz jeszcze pobawić się z aktualizacją sterowników, które możesz ściągnąć ze strony producenta.

BlackFame.
15.08.2012, 12:45
Tak wyglada futro na najwyższych detalach i wgl
http://i47.************/34nks48.jpg
A sterowniki próbowałam pobrać i pisało takie coś
http://i49.************/nohhmb.jpg
A na necie pisze , że są nowe sterowniki więc sprawdziłam swoje i pisało tak :
Data :2010-04-21
Wersja : 6.14.10.5290
A na necie pisało , że jest jakiś z 2011 to czemu jak klikam aktualizuj sterownik nie robi tego ? :u
A w demo było ok .

PS. Pobrałam nowe sterowniki .. ale nic nie dało . :u
Mój sprzęt:
Windows xP Professional Wersja 2002 Dodatek Service Pack 3

Komputer :
Intel(R)Pentium(R)Dual CPU E2200 2.20GHz,1,96 RAM

mystically_mad
31.01.2014, 08:47
Mój problem polega na tym:
http://i59.************/f39bvk.png
Co z tym cholerstwem zrobić?

Searle
31.01.2014, 09:46
wikta. - może zmiana sterowników na nowsze/starsze pomoże?

mystically_mad
31.01.2014, 11:33
Searle - próbowałam już :(

Searle
31.01.2014, 11:40
Od paczątku tak masz? Napisz jaką masz kartę graficzną.

Miriam
06.10.2015, 09:31
Problemów coraz więcej.
Podczas instalacji Zwierzaków wyskakuje błąd gdzieś przy Apaloosa Plains i mimo że ponawiam to i tak się nie zainstaluje.
Chciałam zrobić to przez stronę thesims.com czy jakoś tak, to mi wyskakuje że ten kod już został użyty. Tak, został, na tym samym koncie, bo wcześniej udało mi się zainstalować ten dodatek, tylko zrobiłam formatowanie dysku ostatnio i muszę instalować od nowa.
Podstawa the Sims zainstalowała się normalnie, Nowoczesny Apartament też, tylko ze zwierzakami mam problem, a umówmy się, przydałyby sie skoro już wydałam na nie te 90 zł.
Ktoś wie jak zaradzić?

Hebe
06.10.2015, 14:02
Tzn. chciałaś zainstalować grę przez thesims3.com? A nie przypadkiem przez orgin?

Rozumiem, że instalujesz grę z płyty i wyskakuje błąd. Dlatego chcesz zainstalować grę z wersji elektronicznej. Jak coś źle zrozumiałam, to mnie popraw, bo dość chaotycznie i miejscami niezrozumiale opisałaś swój problem i nie jestem pewna czy właśnie o to ci chodzi.

Jeśli chcesz zainstalować grę bez płyty, to musisz mieć konto na orgin. Jeśli masz już konto na thesims3.com, to automatycznie to konto się tworzy na orgin (czyli login, mail i hasło są takie same na obu kontach). Tak samo jak rejestrujesz kod gry na thesims3.com, to ten sam kod jest dodawany do twojego konta orgin.

Żeby zainstalować grę przez orgin musisz pobrać aplikację na komputer, zalogować się, znaleźć grę i po prostu ją zainstalować. A jeśli nie pamiętasz hasła, to raczej w ten sposób nie zainstalujesz gry, bo nie da się przepisać zarejestrowanego kodu na inne konto.

Angela550
04.10.2016, 13:44
Wie ktoś jak rozwiązać problem ze zniekształconymi zwierzaki ?
Chodzi o porozciągane pyski, powyginane nogi, dziur w ciele itd.