Zobacz pełną wersję : Nie mogę używać narzędzi podczas pisania wiadomości
http://i48.************/1zvetes.jpg
Z powyższych żadna opcja nie działa poza samym polem do pisania. Jest tak zarówno na IE, Firefox jak i Google Chrome(z którego korzystam). Najciekawsze jest to, że narzędzia te nie działają dlatego, bo forum stara się załadować stronę o nazwie: http://flux.shooters.pl/
Sprawdziłem link - Strona internetowa jest niedostępna, połączenie z serwerem flux.shooters.pl zostało przerwane.
Najgorsze jest to, że zanim forum przestanie ładować tą stronę, mijają wieki, a jeżeli samemu się zatrzyma ładowanie, to edycja postu nie działa.
Może mnie ktoś oświecić co z tym zrobić? :|
Aperlaxive
13.07.2012, 10:35
U mnie jest to samo O_o....
Ja stawiam na kolejny błąd techniczny.
:O
Najprościej chyba będzie nauczyć się wbijać samemu podstawowe kody...
http://forum.thesims.pl/misc.php?do=bbcode
EDIT: I tak, to zdecydowanie błąd techniczny, tylko podejrzewam, że nasi admini nie będą w stanie zatrzymać ładowania strony flux.shootesrs.pl, chyba, że to, za co ten adres na forum jest odpowiedzialny, da się wyłączyć.
Ej, ale teraz, kiedy edytuję tą wiadomość, przyciski działają...
Trzeba poczekać, aż to zniknie...
:O
Najprościej chyba będzie nauczyć się wbijać samemu podstawowe kody...
http://forum.thesims.pl/misc.php?do=bbcode
Ja już podstawowe kody umiem i właściwie tylko one mi są potrzebne, no ale mimo wszystko takie błędy trzeba naprawiać. :D
EDIT: I tak, to zdecydowanie błąd techniczny, tylko podejrzewam, że nasi admini nie będą w stanie zatrzymać ładowania strony flux.shootesrs.pl, chyba, że to, za co ten adres na forum jest odpowiedzialny, da się wyłączyć.
Forum, z tego co kojarzę, działa na skrypcie VBulletin, chyba jednym z najlepszych komercyjnych skryptów internetowych. Mają oni oficjalne forum, więc jeśli nic się nie da zrobić, to zawsze można tam się spytać.
Ej, ale teraz, kiedy edytuję tą wiadomość, przyciski działają...
Trzeba poczekać, aż to zniknie...
No bo, jak pisałem, podczas ładowania forum próbuje nawiązać połączenie z w/w stroną. Problem polega na tym, że serwer najwyraźniej w ogóle nie działa, w związku z czym zanim połączenie zostanie przerwane, mija kilkadziesiąt sekund. Imo stanowczo za dużo. Podczas ściągania mam prędkość łącza około 800kbps, więc tak długie ładowanie forum jest niedopuszczalne. :(
No fajnie, można się zapytać, ale po co skoro nie można nic zmienić?
Na forum praktycznie nic naprawić się nie da prócz kilku przycisków BBCode
W pisaniu wiadomości działa tylko rozmiar, czcionka, emotikony i niektóre przyciski.
No ba, najłatwiej z góry uznać, że nic się nie da zrobić, a potem usiąść i czekać, aż się wszystko rozpadnie. Zauważyłem błąd, więc go zgłosiłem, proste.
Nie chodziło mi oto, aby cię zjechać, a oto, że na forum w większości opcji technicznych nie możemy zrobić nic.
shooters nie zagląda prawie wcale na forum, a tylko on ma dostęp do licencji vBulletin i może zmieniać opcje techniczne.
Rozumiem. To jest wyraźny problem diva "bottom-ad", w którym siedzi kod javascript próbujący się połączyć z w/w stroną. Musiał on być dodany przez FTP. Czy tylko shooters ma hasła do FTP?
Niestety tak.
Większość rzeczy dałoby się zmienić/naprawić, gdyby mieć dostęp do FTP, ale niestety...
W takim razie historia lubi się powtarzać, bo jeszcze zanim uno przejął forum też były takie problemy. Nie da się shootersa złapać na gadu/napisać na pocztę/zadzwonić/cokolwiek? :D
Tzn. da się, można złapać pushk'a na GG (ma tutaj nr) ale nie wiem czy shootersa też. Podobno miał on dać s. adma Bjork, żeby można było naprawić forum ale raczej to nie nastąpiło.
tak btw. ale nie wiem czy napisanie do pushka coś zmieni bo teoretycznie i praktycznie shooters jest właścicielem forum i domeny.
Nie da się shootersa złapać na gadu/napisać na pocztę/zadzwonić/cokolwiek?
Nie.
Dla wszystkich do tej pory nieuświadomionych - właściciel ma nas w głębokim poważaniu.
Miał dać.. I co z tego, że MIAŁ? NIC nie zrobił w kierunku ulepszenia forum. W dodatku jakiś czas temu strona główna serwisu The Sims Polska została zdjęta z sieci, a ostatnio serwer forum pada sobie z nieznanych przyczyn.
Gdyby współpraca istniała albo przynajmniej właściciel chciał się dogadać i ułatwić pracę adminom (bo pamiętam, jak to wyglądało jeszcze rok temu, kiedy po raz kolejny administracja próbowała coś załatwić i była zbywana; a nie sądzę, żeby teraz było inaczej), na forum nie byłoby takiego zastoju.
Odkupienie forum przez kogoś innego być może doraźnie załatwiłoby sprawę, aczkolwiek patrząc na spadające zainteresowanie serią The Sims, inwestycja w takie forum prawdopodobnie byłoby wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
Poza tym kolejne problemy techniczne na forum zostaną nierozwiązane i skargi tak naprawdę są bez sensu, chyba, że ktoś chce ożywić trochę ten dział ;)
@down: ja tylko czekam na to, aż baza danych/serwer padną całkowicie i jak komuś będzie nagle brakować $$$, to się coś tu zacznie dziać ;)
Raczej nie chodzi o zainteresowanie, a kasę z reklam oraz popularność forum (Page Rank 3/4/5 to dużo)
Ale to prawda, mało kto interesuje się teraz sceną The Sims.
Przez TS3 wyraźnie spadła popularność for i stron o simsach.
Zastój jest spowodowany tylko brakiem zmian ze strony technicznej. Nie można nic zrobić - stoimy w miejscu i z obawą czekamy na "Page Not Found" lub "Error 404" ;)
Proszę mi wybaczyć takie podejście, ale wiem, że pewnego dnia tak się stanie.
A więc smutna prawda, KOLEJNY właściciel serwera kompletnie olał forum i nic się z tym nie da zrobić? Cóż, w takim razie faktycznie trzeba czekać na błąd 404, albo na jakieś lepsze forum, jak niegdyś simsweb.pl(które też później było olane przez właściciela, no ludzie. Dobrze, że skopiowałem ich wszystkie emoty. Ha).
a no, cd. SW czytałem komiks Isi :D
Tak, będziemy gnić sobie tutaj z założonymi rękami bo wszystkim po pomyśle masowej emigracji zapał szybko opadł (chodziło o coś podobnego jak w okolicznościach powstania SW)
Tak, będziemy gnić sobie tutaj z założonymi rękami bo wszystkim po pomyśle masowej emigracji zapał szybko opadł
aczkolwiek patrząc na spadające zainteresowanie serią The Sims, inwestycja w takie forum prawdopodobnie byłoby wyrzucaniem pieniędzy w błoto.
Zresztą zdawało mi się, że ta kwestia została wyjaśniona, ale widzę, że nie do końca...
Kenny McCormick
13.07.2012, 19:48
A ja z mooją wiedzxą i inteligencją sie zapytam: czy skoro popularnosć simów spada, nie można sie połączyć z innym forum, czy jakimś simpress?
I przepraszam za moją głupotę, ale zawsze mnei to ciekawiło, czy tak sie da.
to nie głupota :D
myślę, iz połączenie serwisów byłoby dobrym pomysłem. SimPress ma małe forum, a dużą stronę. my wcale nie mamy strony, a mamy największe polskie forum.
wniosek nasuwa się sam.
Ale jeśli ta stronka ma już jakąś swoją historię, to raczej wątpię w to, żeby się zgodzili z nami połączyć... (a nasze forum jest jednym z najstarszych w Polsce poświęconych grze The Sims, więc teoretycznie z racji wieku i prestiżu to my powinniśmy dyktować warunki, a nie każdy admin się na to zgodzi)
Pomysł nie jest taki zły, tylko pewnie trzeba do tego zgody właściciela ;] No i administracji.
czekajcie, czy przypadkiem SimPress nie połączyło sie z HappySims?
Zresztą, Sims Polska połączyła się z SimsGroove i chyba eSims.
Kenny McCormick
13.07.2012, 21:47
Jest pare takich stron z simowymi newsami przeciez
Pink Panther
06.08.2012, 19:40
Z góry przepraszam za odkop, ale chyba nie ma sensu zakładać nowego wątku, żeby znowu się roztrząsać nad jednym i tym samym. Jednakże!
Skoro shooters ma nas głęboko gdzieś i nie chce pomóc w naprawie forum, kto płaci za hosting i domenę? Przecież ktoś musi, no chyba, że forum jest skazane na śmierć, bo nikt już domeny nie przedłuży. Druga sprawa - jeśli Ekipa opłaca domenę, można chyba zrobić backup, kupić nową domenę, nowy hosting, nowy vBulletin i tam tą kopię zapasową wgrać? Wszystko będzie jak było, a najważniejszymi Administratorami będą Bjork i Gingers, a nie shooters. Zresztą nic by to nie kosztowało, bo i tak trzeba by przedłużyć to forum.
No chyba, że czegoś nie ogarniam ;)
kto płaci za hosting i domenę?
No on (albo ja o czymś nie wiem).
I w sam raz już padł (i to niedawno, bo rok temu) pomysł "przeniesienia" forum.
Oryginalny temat niestety już nie istnieje w tym dziale, ale... skończyło się to tak: http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=60812
A tu (http://i1068.photobucket.com/albums/u451/KLiv27/608ef9bf.jpg) coś niecoś z początków - w sam raz zestawienie plusów i minusów domniemanej przeprowadzki (pierwszy post nie zmieściłby się w całości na zdjęciu, dlatego pozwoliłam sobie wrzucić swój).
Pink Panther
06.08.2012, 20:15
Posty są własnością shootersa? Phi... Według mnie posty są własnością ich autorów (dajmy na to ten post jest tylko i wyłącznie moją własnością, Twój post jest Twój itd.). Gdyby były one shootera, on też odpowiadałby prawnie za wszystko, co napisali użytkownicy.
Naprawdę przeniesienie kopii byłoby nielegalne? Może warto spytać jakiegoś prawnika lub na forum prawniczym (jest takie jedno)?
alpherainn
06.08.2012, 20:34
Całkowicie się zgadzam w sprawie postów.
Ale myślę, że o przeniesienie kopii trzeba jednak uzyskać zgodę właściciela.
*
Sam poruszyłem temat emigracji, ale co z tego wyszło - możecie zobaczyć.
Pink Panther
06.08.2012, 20:40
Tak, pamiętam.
Obczajcie to, wydaje mi się, że podobna sytuacja do naszej (to chyba nie jest spam): http://forumprawne.org/nowe-technologie/135863-czyja-wlasnoscia-jest-zawartosc-forum.html ;)
Ja się obawiam tylko jednego - że shootersowi coś do głowy strzeli i z dnia na dzień usunie forum, a my stracimy wszystko - posty, tematy, poradniki, OJSG, fotostory, FTSN... :O
e: http://www.webhostingtalk.pl/topic/17494-czyja-wlasnoscia-sa-posty-na-forum/
Całe forum wraz z jego zawartością teoretycznie jest shootersa. On nam jakby "pozwala" tu pisać itd. Ty pisząc tutaj nie masz nic przeciwko temu.
Aczkolwiek na większości for właściciel pisze oświadczenie, że nie ponosi odpowiedzialności za to, co piszą użytkownicy.
I nikt się nie będzie bawił w przenoszenie.
Pink Panther
06.08.2012, 20:46
Ale Liv:
Ja się obawiam tylko jednego - że shootersowi coś do głowy strzeli i z dnia na dzień usunie forum, a my stracimy wszystko - posty, tematy, poradniki, OJSG, fotostory, FTSN... :O
Jest to w ogóle możliwe?
I nikt się nie będzie bawił w przenoszenie.
Lepiej żyć w niepewności i czekać, aż wreszcie wszystko się posypie? :|
1. Tak, jest.
Aczkolwiek podejrzewam, że forum prędzej samo się rozwali, aniżeli ktokolwiek zdąży się nim zainteresować i je usunąć.
2. Lepsze to, niż organizowanie całej tej akcji (miałam okazję się przekonać rok temu, że to wcale nie jest takie proste jakby mogło się wydawać). I zawsze można próbować coś naprawić, ale wszelkie zmiany to kwestia administracji WŁĄCZNIE z shooteresm, bo on pod względem uprawnień ma największe.
Poza tym, jak pisałam rok temu, PRAKTYCZNIE nie da się przenieść postów z jednego forum na drugie. No i kwestia legalności to inna sprawa.
A za każdym razem, kiedy forum nie chce mi się wczytać zastanawiam się, ile jeszcze wytrzyma...
Pink Panther
06.08.2012, 20:57
No dobra. O przeniesieniu zadecyduje już Administracja, mnie nic do tego. Ale obawiam się końca... :(
A shooters odszedł tak po prostu, czy jak to było? Nie ma z nim żadnego, ale to żadnego kontaktu? Nawet meila, GG, telefonu? Nic? Chłop się rozpłynął? Ktokolwiek go widział? Jest w ogóle pewność, że on istnieje, a nie porwało go ufo?
Chewbacca
06.08.2012, 22:24
@up płaci za stronę więc chyba żyje... chyba, że coś mi umknęło.
Szkoda, że zamiast myśleć o tym by cały czas rozbudowywać forum czekamy az się ono rozpadnie. Przeniesienie się z forum nie jest głupim pomysłem, ale nikt się tego nie podejmie, tak mi się wydaje.
Aperlaxive
07.08.2012, 08:10
Ale przyłączę się do pytania PP:
Nie ma z nim, absolutnie żadnego kontaktu?
Bo to mi się wydaje dziwne: Płacić za stronkę i wcale się nią nie interesować...
Shooters nie jest instytucją charytatywną - płaci, ale też na tym zarabia. A póki zarabia to się nie interesuje. A kontaktu niet.
alpherainn
07.08.2012, 16:58
A tu (http://i1068.photobucket.com/albums/u451/KLiv27/608ef9bf.jpg) coś niecoś z początków - w sam raz zestawienie plusów i minusów domniemanej przeprowadzki (pierwszy post nie zmieściłby się w całości na zdjęciu, dlatego pozwoliłam sobie wrzucić swój).
A gdyby tak jakby to forum obecne zostało otwarte? Gdyby powstało to nowe forum i nie daj Boże upadło - można wrócić tutaj.
Pink Panther
07.08.2012, 17:02
Ale czemu nowe forum miałoby upaść? :| Jeśli już, to prędzej to skończy w czeluściach Internetu.
alpherainn
07.08.2012, 17:05
Ale czemu nowe forum miałoby upaść? :| Jeśli już, to prędzej to skończy w czeluściach Internetu.
Miałem na myśli to, że może komuś się odwidzieć wchodzenie na to nowe forum.
Pink Panther
07.08.2012, 17:06
Ale to nie miałoby sensu utrzymywać dwa fora, "bo komuś się odwidzi" - to już jego problem nie nasz.
Zresztą Liv napisała, że emigracji raczej nie będzie. A z nią lepiej nie zadzierać, bo dostaniesz zdjęcie warna za darmo, if you know what I mean :D
Emigracja nie zależny ode mnie, to po pierwsze. Moja opinia wynika z własnych obserwacji (i nikt z uprawnionych nie zaprzeczył).
Po drugie, nie ja tu mam najwięcej do powiedzenia.
Po trzecie, żeby dostać zdjęcie warna, trzeba go najpierw mieć ;>
Po czwarte, nie roztrząsajcie tematu ; D
Czyli dla pewności: Ktoś, kto tworzy długie historie, najlepiej by zapisał sobie swoje twory na dysku, by nie było płaczu nad straconymi danymi?
Nie wiem jak reszta, ale ja wszystkie swoje FS mam tak zabezpieczone (tzn. w przypadku dwóch to są dokumentny w wordzie, z których kopiowałam i wklejałam gotowy tekst na forum).
Może któregoś dnia zrobię to samo z OJSG - teraz nie ma sensu, bo trochę mało tam tego jest.
To lepiej zabiorę się za kopiowanie ponad 30 części.
Mam jednak nieskrytą nadzieję, że nasze forum długo pociągnie bo są tu naprawdę wspaniałe, niepowtarzalne rzeczy: od niesamowitych historii po użytkowników aż do dzieł ludzi. Może faktycznie byłoby dobrze połączyć się z jakąś stroną, by za wszelką cenę to wszystko ratować. Szczerze: żadne inne forum nie osiągnęło tego, co nasze ;)
Pink Panther
08.08.2012, 11:17
Myrtek, wszystko jest możliwe - zarówno połączenie, jak i emigracja. Ale trzeba chcieć. A według mnie Administracji brakuje właśnie chęci - bo, jak napisała Livka, "to dużo roboty i nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać" (cytuję z pamięci, zapewne jest bardzo niedokładnie). Ale chyba lepiej się trochę pomęczyć, niż później lamentować i gdybać "A co by było gdyby..." :/ No ale niestety, to nie od nas zależy.
Po pierwsze to wątpię, żeby shooters usunął forum, ponieważ na nim zarabia. A jeśli je usunie to straci zyski.
Co do chęci administracji - faktycznie nie mamy jej, żeby zakładać nowe forum i rozpoczynać wszystko od początku. A o przeniesieniu postów nie ma mowy, bo byłaby to kradzież (chyba, że zdobylibysmy zgodę shootersa i każdego jednego usera, co jest niemożliwe). A o połączeniu nie ma mowy (zwłaszcza, że forum jedno połączenie już przeszło).
Temat zamykam, bo zrobił się offtop.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.