rudzielec
28.03.2013, 09:57
PREZENTACJA PRAC (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65039)
Głosowanie potrwa do 01.04.2013 do godziny 22-giej.
Przypominam, że nie można głosować na swoją prace. Nie wolno również zdradzać, która praca jest czyjego autorstwa.
Życzę wszystkim powodzenia! :)
Perplexité
28.03.2013, 10:42
głos na xxxxxxxxx
najlepsza praca ;)
Mroczny Pan Skromności
28.03.2013, 10:59
Jednak się nie wyrobiłem, ale widzę, że i tak chętnych nie brakowało :) Głos oddam za chwilę, jak tylko przeczytam to wszystko xD
EDIT: Głos oddany, choć nie było łatwo. Miałem mały dylemat pomiędzy dobrym pomysłem, a pięknym językiem. Mam nadzieję, że któraś z tych dwóch prac wygra :>
Żałuję, że nie miałam czasu skończyć tego, co zaczęłam. :C
Głos również oddam za chwilkę :) Powodzenia wszystkim.
Jedna praca totalnie mnie rozwaliła xD I nie bardzo widzę nawiązanie do fotki, ale może to wina tego, że jestem dziś nieprzytomna ze zmęczenia i mam bardzo słabe kojarzenie...
W kilku pracach bardzo rzucają mi się w oczy literówki i błędy interpunkcyjne. Przed oddaniem ich na konkurs można było dać do sprawdzenia znajomym nie z forum/rodzeństwu itp. Może i czepiam się pierdół, ale to jednak konkurs i uważam, że w takich przypadkach warto zadbać o jak najlepsze wrażenie, bo jak dla mnie, takie błędy wyglądają trochę niechlujnie, a praca zrobiona na szybko i tak na "odwal się" :>
Poziom jest dość podobny, dlatego mam problem z oddaniem głosu. Muszę przeczytać to jeszcze raz, bardziej przytomna i wtedy zdecyduję. Ale ogólne wrażenie mam pozytywne, mimo że żadna z prac nie powaliła mnie na kolana. I jestem zaskoczona liczbą uczestników, nie spodziewałam się tak wielu.
Życzę wszystkim powodzenia, macie naprawdę bardzo równe szanse na wygraną i jestem ogromnie ciekawa, kto z was zwycięży :)
Pozwolę sobie skomentować każdą z prac.
I:
Słyszałam różne krzyki, które były do mojej osoby.
Były skierowane.
Za dużo wielokropków. Przecinki.
Czytając ten tekst nie mogę się oprzeć wrażeniu, że odchodząca dziewczyna jest w ciąży... Po prostu wszystko na to wskazuje :D
odchodzę i nie mają się, czego bać.
Przeczytaj to na głos.
Jakkolwiek rozważania i "analiza psychologiczna" to moja mocna strona, tak jestem na tym punkcie wyczulona i Twoja praca jest, moim zdaniem, pod tym względem przesadzona. Drażni mnie to użalanie się głównej bohaterki nad sobą. Tym gorzej, że jest to wszystko "ściśnięte" w kilku zdaniach.
II:
Przerażają mnie trochę te opisy. Jakościowo są to istne perełki, ale przesadziłeś/aś z ilością ;) Pod koniec byłam już nimi zmęczona.
W pierwszym momencie myślałam, że wiem, co się dzieje, ale im dłużej nad tym myślę, tym bardziej dochodzi do mnie, że jest właśnie na odwrót.
Nie układa mi się to w logiczną całość, prolog zaś powinien być w miarę prosty i przejrzysty - wprowadzać, ale nie rzucać "na głęboką wodę". Tu czytelnik stawia za dużo pytań - kim są te postacie, co za uroczystość?
III:
Wiosna to piękna pora roku. Po długiej zimie do życia budzą się zwierzęta, rośliny.
Czytam rozprawkę czy wstęp do opowiadania?
Zwykle była bardzo radosną osobą, niezależną, lecz w końcu jak każda kobieta musiała wyjść za mąż.
Nie każda kobieta musi wyjść za mąż.
Domyślam się jednak, co miałaś na myśli, dlatego dopisanie kilku wyrazów w odpowiednim miejscu przywróciłoby prawdziwe znaczenie tego zdania ;)
Codziennie musiała oglądać jak jej ojciec zdradza matkę, a ta nie mogła nic temu zaradzić.
Kiedyś, przez przypadek, widziałam fragment takiego filmu, w którym mąż zdradzał swoją żonę, a ona w desperacji utopiła ich maleńkie dziecko podczas kąpieli...
Może też miałaś okazję widzieć ten fragment (może i cały film?) i postanowiłaś to wykorzystać. Jeśli tak, to pogratulować pomysłu ;)
Są błędy w tekście znanej wszystkim natury, ale generalnie tą pracę odbieram bardzo pozytywnie.
IV:
Zgrzyta mi tu zachowanie bohaterów. Chodzi o brak spójności między tym wszystkim.
Posłuchałam go, ponieważ miałam sentyment do niego.
Do kimono czy wojownika?
Zastanawiałam się, w którą dróżkę skręcić, ale kobieta zmienną jest.
I jak ma się jedno do drugiego? Przecież nie podjęła ostatecznej decyzji.
Oblatywały mnie kolorowe motyle, oraz piękne różowe liście ze specjalnie modyfikowanych drzew.
"Oraz" działa jak synonim "i" - jak wiadomo, przed tym spójnikiem w większosci przypadków przecinka się nie stawia.
Jako nieobeznana z kulturą Wschodu, fragment jest dla mnie kompletnie niezrozumiały.
Poza tym, zakładając, że ciąg dalszy by nastąpił, o czym byłoby FS?
Jeśli dobrze odgadłam, kto jest autorką tej pracy, to muszę powiedzieć, że trochę się zawiodłam.
Twój styl pisarski w zasadzie nie jest mi znany, ale, z wiadomych powodów, spodziewałam się czegoś naprawdę "mega", co by mnie powaliło na kolana.
Albo to mi się zmienił gust.
V:
Bardzo ładny wstęp. W zasadzie idealne wprowadzenie do tematu.
- Lei, już czas! - to Kasumi, która zza zamkniętych drzwi pospieszała dziewczynę do wyjścia.
Fragment po drugim myślniku to zlepek dwóch zapisów stosowanych przy dialogach.
Na przyszłość - jeśli już piszesz coś takiego po przecinku, staraj się, żeby było to krótko ujęte, np. " - ...! - zawołała Kasumi zza zamkniętych drzwi".
Jeśli jednak zależy Ci na "pełniejszym" opisie sytuacji, to fragment po drugim myślniku przenosisz linijkę niżej, oczywiście bez myślnika, i kontynuujesz opis, rozbudowując go tym samym.
W jednej chwili do Lei dotarło, że dziewczyna, która spoglądała na nią z lustra, była kimś zupełnie obcym. To nie była ona, nie taka jaką chciała być, tylko sztucznie umalowana "lala".
Haha :D Tak trochę znajomo brzmi ;)
Problem w tym, że do prologu to nie bardzo pasuje :(
Jeśli chodzi o treść samą w sobie, to jest bardzo OK. Tylko, jak wspominałam linijkę wcześniej, dobrze by to wyglądało w "normalnym" odcinku FS. Teraz tak średnio.
Błędy się trafiały, ale tragedii nie było ;) I jesteś chyba drugą, no, może trzecią osobą, którą jestem w stanie zidentyfikować po tekście ;)
VI:
Nie, tak się nie zaczyna opowiadania.
Za szybko przelatujesz z jednej myśli do drugiej. Momentami wręcz się "tracę" przy czytaniu tego.
Zgubił pantofelek i będzie się musiał tam wrócić?! :O:O:O:O
No okej...
Poza tym, jak się to ma do zdjęcia?
VII:
Ładnie, profesjonalnie, chociaż osobiście denerwuje mnie to w książkach, że początki są takie niezrozumiałe. Czytam, i czuję się taka głupia, bo nie bardzo wiem, o co chodzi. O ile niewiadomych, nowych nazw nie jest za dużo, to początek jest dobry. Po przeczytaniu Twojego tekstu pozostało negatywne wrażenie jeśli o to chodzi.
Miło jednak przeczytać "coś innego", oryginalnego ;) No i niemal bezbłędnego!
Tylko, właśnie - znowu się to nijak ma do właściwego zadania konkursowego.
Ogółem - podoba mi się poziom prac. Lata wcześniej był on dość zróżnicowany. Teraz widzę, że panuje moda na "artystyczne" pisanie i szanse się wyrównują tym samym ;)
Powodzenia, bo każdy z tych prologów ma w sobie coś urzekającego :)
Btw, szkoda, że na forum nie działa kod [spoiler] :(
Sama nie zdążyłam nadesłać pracy, ale widzę, że uczestników i tak jest sporo. :) Wszystkie prace były bardzo ciekawe, zagłosowałam na najlepszą wg. mnie. :)
rudzielec
03.04.2013, 09:47
Ze względu, na brak forum w ciągu ostatnich trzech dni, przedłużam głosowanie do 6 kwietnia, godz. 22-giej.
vBulletin® v3.8.4, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.