PDA

Zobacz pełną wersję : Oceń moderatora/administratora - cz. 3

Vanitas
01.07.2013, 11:20
Postanowiliśmy zrobić ankietę, jednak temat nie do końca oddaje sedno sprawy, gdyż tym razem możecie ocenić także użytkowników forum. Nie zależy nam tu na hejtach czy innych podobnych sprawach, ale chcemy żebyście wypowiedzieli się o rzeczach, na które być może nie zwróciliśmy uwagi a uważacie, że powinniśmy się im przyjrzeć (nie musicie rzucać nickami, sami również wypowiemy się na temat userów). Enjoy! B)

Ankieta (http://www.ankietka.pl/ankieta/119698/ocen-modaadmina-czesc-trzecia.html)

Liv
01.07.2013, 11:24
Ojej :D Pierwszy efekt po wczorajszym :D
Nono, jestem pod wrażeniem i ciekawa opinii. Sama nie wiem, czy się wypowiem nt. administracji, gdyż usłyszeli już ode mnie to, co mieli usłyszeć ;] Ale tak rozwiązane "oceń usera" bardzo mi się podoba i może coś tam skrobnę... :P

Alcioo :33
01.07.2013, 11:25
Dziwna wersja jest tej ankiety.
Wchodzisz, piszesz, nawet skrytykujesz, ale ADMIN/MOD i tak ma 100% "/ <myśli>

No, ale napisałem co napisać miałem :3

Vanitas
01.07.2013, 13:01
Liv - nie przypisuj sobie zbyt wiele w tej kwestii, pomysł oceny rzuciła Apocalypsa jeszcze przed naszą rozmową ;)
Maqryll - z tymi 100% chyba chodzi o to czy wszyscy odpowiadający wypełnili wszystkie pola, zresztą i tak nie bierzemy pod uwagę procentów a to co jest napisane :)

No i prosiłbym jeszcze o rozwijanie myśli, bo odpowiedzi typu 'źle'/'nawet ok' nic nam nie dają, bo nie wiemy co powinniśmy zmienić a czego nie.

rudzielec
01.07.2013, 13:20
Mam pytanie odnośnie ankiety. Więc ile czasu mają użytkownicy, na wyrażenie swoich opinii?

Vanitas
01.07.2013, 13:41
Nie mamy ustalonego czasu, myślę że jakieś 2 tygodnie. Chyba, że nikt już nie będzie się wypowiadał to zamkniemy szybciej.

Perplexité
01.07.2013, 13:41
oceniłem sumiennie,pozdrawiam ;)

rudzielec
01.07.2013, 13:47
Nie mamy ustalonego czasu, myślę że jakieś 2 tygodnie. Chyba, że nikt już nie będzie się wypowiadał to zamkniemy szybciej.

Ok, dobrze wiedzieć, może coś naskrobię.
Tak teraz patrzę i mi się rzuciło w oczy... Czemu w ankiecie, Lexi została pominięta?

Charionette
01.07.2013, 13:53
Ponieważ nie jest już moderatorką :)

Mroczny Pan Skromności
01.07.2013, 13:56
Pomysł z oceną usera jest ciekawy, ale trochę dziwny... Bo z założenia ta ankieta miała pomagać administracji, informować, co się użytkownikom w jej decyzjach podoba, a co nie. Służyła do tego, żeby administracja wyciągała odpowiednie wnioski i ewentualnie coś zmieniła w sposobie rządzenia. A co ma przeciętny "niebieski" z tego, że mu ktoś napisze, że "smierdzi i jest gupi"? Trochę mija się to z celem.
Co do pomysłu, to jeśli mnie pamięć nie zawodzi, rzuciła go Centa ;) W zeszłym roku sam musiałem prosić o rozważenie stworzenia kolejnej ankiety, dlatego cieszę się, że tym razem to wyszło od Was :>
Ode mnie to tyle uwag, ankietę wypełnię, jeśli przywrócą mi internet do pełnej prędkości xD

Rainbow
01.07.2013, 16:54
Pomysł z oceną usera jest ciekawy, ale trochę dziwny... Bo z założenia ta ankieta miała pomagać administracji, informować, co się użytkownikom w jej decyzjach podoba, a co nie. Służyła do tego, żeby administracja wyciągała odpowiednie wnioski i ewentualnie coś zmieniła w sposobie rządzenia.

chodzi o to, ze jeśli chcemy żeby było dobrze, to muszą się poprawić obie strony. prawda jest taka, że to też nie do końca, ze admini to zło. wg nas niektóre wasze zachowanie tez nieraz wychodzi bokiem i myślę, że powinno być tez coś w zamian. jak my się poprawimy, to wy też powinniście. jeśli to będzie działać tylko w jedną stronę, na waszą korzyść to można to o kant kuli rozbić ;p

swoją drogą - ciekawe, podobno nie robie nic, ale daję bezsensowne warny, ok xD
nieno zartowałam. przepraszam za te bezsensowne warny, poprawię się :C od teraz w offtopie mozecie wieszać na sobie psy, kląć, uprawiać cyberseks, pisać nie na temat i robić bałagan, weźź co ja sobie myślałam, ze tam ma być porządek? :|

rudzielec
01.07.2013, 17:24
swoją drogą - ciekawe, podobno nie robie nic, ale daję bezsensowne warny, ok xD
nieno zartowałam. przepraszam za te bezsensowne warny, poprawię się :C od teraz w offtopie mozecie wieszać na sobie psy, kląć, uprawiać cyberseks, pisać nie na temat i robić bałagan, weźź co ja sobie myślałam, ze tam ma być porządek? :|

no jak dla mnie dawanie warnów za ocenzurowane wulgaryzmy to już jest bezsens, a dawanie punktów za ocenzurowane wulgaryzmy to już jakieś nieporozumienie, ale jak kto woli

Edit: szczególnie, że to offtop i widzą go tylko użytkownicy forum

Rainbow
01.07.2013, 17:57
hmm, co tu jest napisane...

Na forum istnieje cenzura, więc jeżeli coś "zagwiazdkowało" nie staraj się tego zmieniać. Nadużywanie wulgarnych słów (nawet w formie ocenzurowanej) będzie karane ostrzeżeniem. W przypadku niestosowania się do zaleceń karą będzie 7 dniowy ban.

czyli nawet jeśli ktoś w co drugim poście używa przekleństwa prawie jako przecinek to mam to ignorować, bo i tak zagwiazdkowane, a OT jest ukryty? <ok> wszyscy chcą kultury na forum, a przede wszystkim od adminów, a sami to mają gdzieś. jeśli ktoś nie potrafi sie wypowiedzieć bez przekleństw to może niech nic nie pisze. szczególnie, ze ja nie daje warna za każde słowo, tylko jak ktoś przegina

rudzielec
01.07.2013, 18:16
Czyli posty takie jak TEN (http://forum.thesims.pl/showpost.php?p=1727446&postcount=14438) teoretycznie powinny być karane warnem, bo jest tam za dużo gwiazdek? <ok>
Na początku swojej moderatorskiej egzystencji, zdarzyło mi się dać niepunktowanego warna w offtopie, za ocenzurowane, dwuwyrazowe przekleństwo. Skończyło się to długą dyskusją i anulowaniem ostrzeżenia, bo "przecież jest ocenzurowane, więc po co warn?".
Wytłumacz mi więc, czemu nagle to się zmieniło? A może chodziło o to, ze warn dostała niewłaściwa osoba?

kubuss
01.07.2013, 18:26
odpowiedzi w ankiecie pojawiają się od razu po napisaniu czy ktoś je jeszcze moderuje? bo wysiliłem się a odpowiedzi ani widu ani słychu.

//gwoli wtrącenia się w temat. moje pytanie brzmi po co w ogóle cenzura, skoro za przekleństwo warn, za ocenzurowanie przekleństwa chałupniczym sposobem warn oraz ocenzurowane przez system przekleństwo warn?

Libby
01.07.2013, 18:39
@ up: Twoje odpowiedzi są, więc spokojnie ;)

kubuss
01.07.2013, 18:47
o moje mi chodziło, gdyż ich po zakończeniu ankiety nie widziałem.

Rainbow
01.07.2013, 18:52
jezus, nie rozumiecie chyba. ja przecież nie daje każdej osobie warna za jedno przekleństwo, które sie wypsnie, bo to byłaby przesada. ale jeżeli osoba robi to nagminnie, nie ma bogatego słownika tylko klnie jak szewc to grubo przesadza. co wy regulaminu nie rozumiecie? wkleiłam kawałek i zaznaczyłam pewną jego część adekwatną do sytuacji. a nie przypominam sobie żebym dała komuś warna punkt. za to ze mu sie zdarzyło RAZ NA JAKIS CZAS. jesetsmy ludzmi i ok, ten raz na jakis czas. ale jak wam się czyta wypowiedź, w której ktoś klnie nagminnie? omg jak ktos nie rozumie to niech przeczyta jeszcze raz bo normalnie...

Diana
01.07.2013, 19:09
Wypełniłam ankietę, ciekawy pomysł z oceną userów :P

kubuss
01.07.2013, 19:20
jak mówi stare polskie przysłowie, starsze niż my wszyscy razem wzięci:
"Lepiej być człowiekiem, który głośno przeklina, niż małym, cichym skur*ysynem"
ofc to tylko cytat, ja tak na prawdę nie przeklinam.....

u mnie się to nie sprawdza Apocalypso, mam bogate słownictwo ale przeklinam. jestem ewenementem?
ehh zasłanianie się regulaminem, pismem, ustawą sratatata, ostateczna ostateczność. i przy okazji masło maślane.

rudzielec
01.07.2013, 19:26
ale jak wam się czyta wypowiedź, w której ktoś klnie nagminnie?
A jak ma nam się czytać wypowiedź, która ma więcej gwiazdek niż liter? Ja np. takie zagwiazdkowane słowa na ogół omijam, z racji, że są to przekleństwa, to nie są mi zazwyczaj potrzebne do zrozumienia całego zdania, gdyż stawia się je raczej jako wulgarne przerywniki w wypowiedzi.

@kubuss, popieram.

Mroczny Pan Skromności
01.07.2013, 19:30
@ up: Twoje odpowiedzi są, więc spokojnie
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem, ale czy to znaczy, że ta ankieta jednak nie jest anonimowa? Poprzednie edycje były, więc trochę dziwne... Albo może kubuss po prostu się podpisał, nie wiem bo nie mogę sprawdzić.

Apocalypso, nie wiem, czy te "bezsensowne warny" to była aluzja do mnie (możliwe, bo non-stop o tym gadam), ale jeśli tak to nietrafiona. A to dlatego, że swojego warna, którego uważam za bezsensowny, dostałem od Gingersa (przypomnę raz jeszcze, że miał wygasnąć miesiąc temu...). Za łamanie regulaminu w offtopie natomiast chyba nikt warnów nie dostaje, bo wszyscy byliby już pobanowani (przecież odpowiednia pula warnów=ban, a skoro tyle osób łamie regulamin, notorycznie używając przekleństw...)
od teraz w offtopie mozecie [...] pisać nie na temat
Eeee...

Ach, i w sumie nadal nie wiem, co mi to da, że ocenię sam siebie ;)
Warto także zauważyć, że rok, dwa lata temu, kiedy rządziła inna ekipa, forum również upadało, zegar źle działał, userów ubywało, nie działały opcje w postach etc. nie było takich zażartych kłótni pomiędzy administracją a użytkownikami. A najwięksi "kłótliwi" (do których nieskromnie zaliczyłem też siebie) już (jeszcze) się udzielali.
Na tym zakończę, a swoje żale wyleję w ankiecie, kiedy będę mógł.

Liv
01.07.2013, 19:30
Liv - nie przypisuj sobie zbyt wiele w tej kwestii
To Ty uważasz, że sobie przypisuję... ;) Inaczej nie byłoby tej uwagi.

Apocalypsa, wychodzi, że jesteś większą żyletą niż ja xDD
Warnowanie za marudnika?! xDDD Jesteśmy tylko ludźmi, trudno w kryzysowej sytuacji nie rzucić jedną ku*wą (btw, od czegoś ten temat jest...), albo nawet kilkoma. Jeśli nawet żaden/żadna z Was nie bluzga gdy ma "doła", to starajcie się uszanować fakt, że inni mogą zachowywać się skrajnie inaczej i żadne inne słowa prócz wulgaryzmów nie są w stanie wyrazić ich frustracji czy innych negatywnych emocji.
Napisała to osoba, która nie przepada za przekleństwami i stosuje je je w ostateczności.

od teraz w offtopie mozecie [...] pisać nie na temat
Ojej xDD To będzie trudne :D
nie było takich zażartych kłótni pomiędzy administracją a użytkownikami
Ciekawe spostrzeżenie, chrupciu. Mi się wydaje, że wtedy userzy bardziej ufali administracji.

// "jakby ktoś jej teraz zabrał super moda, userzy by ją zjedli na przystawkę :D"
umarłam :P
Przykład innej reakcji:
<mniam>

kubuss
01.07.2013, 19:36
MPS - ankieta owszem jest anonimowa, jednak ja nie kryję swojego zdania, gdyż wyrażam je z własnej nieprzymuszonej woli. gdy kogoś krytykuję bądź pochlebiam chcę żeby wiedział od kogo to idzie.

// "jakby ktoś jej teraz zabrał super moda, userzy by ją zjedli na przystawkę :D"

01.07.2013, 20:13

Kubuss, też 'umarłam' XD :D

Bjork- barrdzoo na + <3

Ok, pisaliście wcześniej (nie pamiętam kto zaczął) o wulgaryzmach. W "Jak oceniasz pracę Ilonny" pojawiło się mnóstwo krytyki, osób, którzy znali historię z blackiem, i słowem 'chamstwo"
Nie tylko on został potraktowany warnem za coś takiego XD

Nawiązując jeszcze do pracy Ilony. To, że przesadza z warnami, i STRASZNIE, ale to strasznie naużywa swojej władzy. Ok, rozumiem, że daje dużo wypowiedzi na temat The sims 4, ale to chyba za mało żeby nosić status "super moda", prawda? To z nowinkami o TS4, to jedyna zaleta, którą pokazuje Ilona.

Gingersie. Dużo osób napisało, ża nadużywasz władzy, i strasznie chcesz postawić na swoim, że Twoje słowa nie mogą być podważane, i one są najważniejsze. W 100% SIĘ ZGADZAM <3 Piszą również, że Twoje podejście do userów jest bardzo negatywne. KuWa 100% PRAWDY <3
"Za bardzo się panoszy ze swoim "adminem""- z życia wzięte <3
Kubussie, Twoja wypowiedź tutaj jest boska :3

Motyka- dużo nie można napisać, bo praktycznie nie ma o kim.

Apocalypsa- neutral, nie widujemy się

Charionette- praktycznie neutral, ale z malutkim plusikiem

Więcej nie piszę, bo prawie nie ma co :3

Jak polecą "Hejty" czm piszę tu, to już wyjaśniam. Tam byłem pierwszy, a nie wiedziałem, ze warto się rozpisywać, więc lekko rozpisałem się tu

Meryam
01.07.2013, 20:34
Ja chcę w tej kwestii powiedzieć tylko tyle, że czytając ten temat ma się wrażenie, że userzy, i to jedni z najdłużej aktywnych/"najpopularniejszych", nie ufają administracji, co moim zdaniem nie świadczy o grupie adminów/modów dobrze.
przecież władza jest dla ludzi, a nie ludzie dla władzy.
Po prostu się nad tym zastanówcie.

Lubie
01.07.2013, 20:39
Szczerze, zrobili tą ankietę, a wy nadal narzekacie na tą administracje/moderacje w temacie. MACIE DO TEGO ANKIETĘ, no proszę was. ; |
Wszędzie, gdzie tylko nie spojrzę, widzę "ach ta administracja/moderacja" ... to się już robi nudne

01.07.2013, 20:46
Szczerze, zrobili tą ankietę, a wy nadal narzekacie na tą administracje/moderacje w temacie. MACIE DO TEGO ANKIETĘ, no proszę was. ; |
Wszędzie, gdzie tylko nie spojrzę, widzę "ach ta administracja/moderacja" ... to się już robi nudne
Boshe, człowieku! ja, np napisałem, ponieważ wyraziłem swoją opinię tam jako pierwszy, a na początku nie wspominali nic o tym żeby się rozpisywać.
Co do "ach ta administracja/moderacja" Niech ruszą swoje upoważnione tyłki i poznają ludzi, jacy oni są, czy to oni z natury, czy nie, czy warto z nim prowadzić wojnę. Osoby, które są na wyższym stanowisku powinny świecić przykładem, a nie kłaść deski pod nogi osobom, które wypominają im błędy lub nie zgadzają się z ich wyborem/zdaniem- Tak Ilona, Ciebie mam na myśli.
Czy to się robi nudne? KuWa, nie! Czym więcej osób zacznie wypominać błędy, i nie przestraszy się czerwonego/zielonego nicka i rangi, tym administracja zrobi krok w przód do zmiany składu, a tak na marginesie, to zmiana się bardzo przyda ;*

oczywiście nie do wszystkich adm/mod jest ten tekst

Meryam
01.07.2013, 20:48
Szczerze, zrobili tą ankietę, a wy nadal narzekacie na tą administracje/moderacje w temacie. MACIE DO TEGO ANKIETĘ, no proszę was.

Och, jakiż zaszczyt nas kopnął, utworzyli ankietę, WOOOOOW, brawo, oby tak dalej!
http://25.media.tumblr.com/f5d170041c044e81f24802240e2b1860/tumblr_mka9ddNFbT1qay8qno1_250.gif

kubuss
01.07.2013, 20:58
ah no tak, zapomnieliśmy że jest ankieta. w ankiecie możemy anonimowo opierd*lić dupy administracji i moderacji, a na forum będziemy się do nich uśmiechać i przytakiwać. no przecież to tak działa. razi Cię w oczy prawda o innych, czy jesteś strażnikiem teksasu? i bronisz forum przed opiniami niepochlebnymi dla spółdzielni? ustosunkuj się.

rudzielec
01.07.2013, 21:01
no, że to nudne, to masz rację, tylko weź pod uwagę, że całą tę niepotrzebną dyskusję rozpoczęła apocalypsa, rzucając się do userów za to, co na nią napisali w ankiecie, a chyba znasz przysłowie "uderz w stół, a nożyce się odezwą?"
w poprzednich ankietach nie miało to miejsca i wszystko przebiegło spokojnie, bo modzi odczekali do końca, a dopiero później wyrażali swoje zdanie, jak widać można!

kubuss
01.07.2013, 21:06
[...]a chyba znasz przysłowie "uderz w stół, a nożyce się odezwą?"

jeszcze jedno: dzwon najgłośniej bije, gdy pusty jest w środku.

Meryam
01.07.2013, 21:16
a dobrze świadczy, że administracja ma olewcze podejście do userów?
zaufanie do administracji? nie mam, racja i dlatego, że wiem, jak to wygląda od środka :)

Miałam na myśli adminów :P
Składnia zawsze była moją słabą stroną xD

Malin
01.07.2013, 21:20
w ankiecie możemy anonimowo opierd*lić dupy administracji i moderacji, a na forum będziemy się do nich uśmiechać i przytakiwać. no przecież to tak działa.
Myślę, że u większości użytkowników to jednak nie chęć praktykowania wazeliniarstwa, ale zwykła obawa o swoje miejsce na tym forum. Nie każdy chce zarobić bana za nic, a niechęć władzy do takiego użytkownika może się później przerodzić właśnie w takie sytuacje. Jak jest ze sprawiedliwością w tym miejscu, chyba każdy wie - różnie.

Ja w tym miejscu mogę napisać, że tylko w przypadku Bjork i Motyki wypowiedziałam się w miarę pozytywnie. Cała reszta wypada niestety słabo.

kubuss
01.07.2013, 21:24
Malin - to już zależy od charakteru osoby, jedni mogą się obawiać że później połowa forum plus moderacja plus administracja będą krzywo patrzeć, mi to wisi, czy będzie mnie ktoś lubił czy też nie, mówię co myślę. jednak też nie jest to nienormalny bełkot, ale sensownie sklejane zdania.

po prostu mam alergię na skur**syństwo. wybaczcie.

rudzielec
01.07.2013, 21:32
Miałam na myśli adminów :P
Składnia zawsze była moją słabą stroną xD

spoko, wyjaśnione ;)

Przykład innej reakcji:
<mniam>
a dziękuję, dziękuję! <kłania się>

jeszcze jedno: dzwon najgłośniej bije, gdy pusty jest w środku.
dobrze powiedziane!

Na koniec jeszcze dodam, że admini/modzi sami chcieli tę ankietę, więc niestety, muszą przyjąć na klatę wszystko co tam piszemy i nie ważne, czy ktoś się podpisuje czy nie, nie powinno mieć to wpływu na jego egzystencję na forum.

kubuss
01.07.2013, 21:49
czytając te wszystkie opinie śmiem dopuścić się twierdzenia iż większość załogi dostała swoje stanowiska chyba za kostkę masła. bo pośród wszystkich odpowiedzi są krótkie, nic nie wnoszące do tematu ale też jest gro wypowiedzi sensownych, z puentą oraz emanujące przeraźliwym realizmem. nie naciąganym psioczeniem czy dupolizactwem. jestem bardzo ciekawy jak spółdzielnia ustosunkuje się do tych opinii i czy wysunie jakiekolwiek wnioski oraz czy osoby, które działają jak płachta na byka pozbędą się swojego wyj*banego w kosmos ego, wyimaginowanej wyższości i okażą skruchę bądź też poczynią inne bardziej doraźne kroki.
amen.

Rainbow
01.07.2013, 22:11
no, że to nudne, to masz rację, tylko weź pod uwagę, że całą tę niepotrzebną dyskusję rozpoczęła apocalypsa, rzucając się do userów za to, co na nią napisali w ankiecie, a chyba znasz przysłowie "uderz w stół, a nożyce się odezwą?"
w poprzednich ankietach nie miało to miejsca i wszystko przebiegło spokojnie, bo modzi odczekali do końca, a dopiero później wyrażali swoje zdanie, jak widać można!

no skoro jest to ankieta dla wszystkich i użytkownicy wypowiadają się też tutaj to mod już nie może skomentować, a jeżeli już to tylko przychylnie dla ludzi? to była tylko luźna uwaga, że niby nic się nie robi i przez to jest źle, a jak już się cos robi to też jest źle. niestety nie można się wypowiedzieć chociażby na swoją obronę, bo wszyscy lubią przeinaczać to, co się mówi ;) dlatego fakt, może lepiej poczekam do końca, moze jak napiszę raz, a porządnie to się zrozumiemy.
:|

01.07.2013, 23:21
Gingers to bardzo niegrzeczny user/admin. Ma dziecinne zagrywki, BARDZO zadużywa swojej władzy. Sądzi, ze jest najważniejszy, najfajniejszy, i ze moze wszystko, jednak powietrzne powstanie już wybucha, i radziłbym mu bać się nas, i Boga <3

POWIETRZE 4EVER <33333333333333333333333333

Liv
01.07.2013, 23:22
Dobra, krew mnie zalewa, gdy czytam wypowiedź jednego z ankietowanych dot. userów. I to nie dlatego, że padła tu krytyka także w moją stronę (mam "Bóg wie ile" rang, które zresztą wygrałam w konkursach organizowanych przez ADMINISTRACJĘ i prawie 4000 postów, bo się udzielam na forum - no cóż, na wstępie powiem, że szkoda, że tacy userzy są mieszani z błotem, a to właśnie z tych zasłużonych, znanych i aktywnych powinna się składać administracja - i kiedyś tak było!), ale dlatego, że NIE ZAPOMNIAŁAM, jakie było moje podejście do forum a w szczególności userów kiedy byłam tu modem - jestem niemal pewna, że wypowiedź ta jest autorstwa kogoś z administracji. Jeśli się mylę, proszę o usunięcie tego posta, bo inaczej jest nie na temat.

Jest mi PRZYKRO, że tak myślisz, autorze/autorko. Ewidentnie masz dość swojej pracy tutaj a userów, którzy kiedyś TEŻ się zarejestrowali i stawiali swoje pierwsze kroczki, ale w jakiś sposób wyróżniają się na forum swoim charakterem, aktywnością itd., uważasz za największe możliwe zło i przeszkadzają Ci w czymś. Najgorsze, że często mają dużo do powiedzenia, a Ty najwyraźniej wolałbyś/wolałabyś, żeby grzecznie przytakiwali i chowali się przed władzą po kątach. Jakbyś się do nich nie zaliczał/a! Wydaje Ci się, że nic nie znaczysz mimo funkcji i w ogóle masz jakieś nieuzasadnione poczucie niższości. Zastanowiłeś/aś się chociaż, czemu to do tego doprowadziło? I jak to się odbija na wykonywanych przez Ciebie obowiązkach?
Po przeczytaniu tego uważam, że jesteś OSTATNIĄ osobą, która się nadaje na stanowisko moda/admina. Gdyby nie to, że jedyną rzeczą, w której ewentualnie jestem tu mocna, jest "gęba", wywaliłabym Cię z moderki na zbity pysk i dołączyła bana gratis - żebyś nabrał/a pokory i zaczął/zaczęła patrzeć na forum znowu przez perspektywę niebieskiego nicka. To działa - polecam, Liv.

Nie da się ukryć tu mojej wściekłości. Kontakt z userami i pomoc w sprawach forumowych i związanych z grą było najfajniejszymi rzeczami w moderacji. Odeszłam, bo nie pasowałam do administracji jako zespołu. Ty pasujesz jak najbardziej, ale userzy Ci nie spasowali. Mimo wszystko nadal masz stanowisko. No ale tak, trudno się dziwić, że brak Ci zapału do pracy, bo kto by chciał cokolwiek robić dla swoich wrogów i całej rzeszy hejterów, którzy tylko czekają, żeby pożreć Cię żywcem? Nie zasługujesz w tym momencie na ŻADEN szacunek - ani ode mnie jako userki, ani jako byłej moderatorki, może niegdyś koleżanki po fachu. Gdyby nie to, że niespecjalnie zależy mi na banie, napisałabym jeszcze dobitniej, co sądzę, dlatego wybacz.

I może sam/a daj przykład i odejdź, skoro Ci się nie podoba? :)

Ah, żeby nie było, że tylko zjechałam.
Kiedyś nie było "cyberporno" (btw, odsyłam do regulaminu, tam jest odpowiedni punkt dotyczący tego i jak się powinno na to reagować), grupki się w pewnym momencie zatarły, by powrócić na nowo po dłuższym czasie. Ci, co nie należeli do grupek (ja w tamtym czasie), udzielali się na "simowej" części forum.
Btw, jeśli świeżo upieczony user wchodzi od razu do offtopu, to albo to jest czyjeś multikonto, albo ktoś się kiedyś usunął i powrócił w nowym wcieleniu na forum. Poza tym, administracja nad tym wszystkim czuwa i atmosfera na forum to nie tylko lud bez rang i popularności oraz "szlachta" - posiadający rangi, zaszczyty, dużo znajomych itd. ale, bez uprawień.

+1 do postów z narzekaniami jaka to administracja - a raczej jej członek/członkini - jest "be"

EDIT: dobra, jeszcze jedna wersja, może bardziej skrótowa, jeśli autorem jest user.

Kimkolwiek jesteś, nie zgadzam się z Tobą i weź się jakoś dowartościuj, bo przykro czytać.
I nie hejtuj tyle - to szkodzi.

motyka
02.07.2013, 09:41
dziękuję wszystkim za udzielone do tej pory opinie, szybko chcę odpowiedzieć na jeden z zarzutów, nie bardzo mogę się skupić ze względu na zamieszanie w domu, jak się nieco uspokoi to siądę na spokojnie do analizy.

najczęstszym zastrzeżeniem jest moja niższa aktywność. staram się robić dalej, co robiłem, być może jestem ostatnio trochę rzadziej ze względu na egzaminy (chyba najcięższa sesja do tej pory, co potwierdzają mierne wyniki :P), teraz ze względu na to, że wróciłem do domu po długim czasie i nie chcę cały czas siedzieć przed komputerem. widziałem niedawno opinię, że jak admin nie jest w stanie się całkowicie poświęcić forum, to powinien zrezygnować z funkcji - otóż guzik prawda, nie można zapominać o życiu "pozawirtualnym", to by było chore. jednakże jeśli rzeczywiście jestem tu za rzadko, to przepraszam.

muszę też powiedzieć, że jest mi zwyczajnie przykro, że nie potrafimy normalnie rozmawiać, tylko kłócić się, robić dziecinne podchody typu kilometrowe sygnatury. wielka szkoda.

rzekł motyka

02.07.2013, 10:17
widziałem niedawno opinię, że jak admin nie jest w stanie się całkowicie poświęcić forum, to powinien zrezygnować z funkcji - otóż guzik prawda, nie można zapominać o życiu "pozawirtualnym", to by było chore. jednakże jeśli rzeczywiście jestem tu za rzadko, to przepraszam.

A... Ja się nie zgodzę. Okej, rozumiem, że istnieje realny świat, ale dobra. Funkcja administratora na dość dużym forum (bo nie ukrywajmy) jest czymś ważnym. Takiej osobie się ufa, prawda? Załóżmy, że pewien user ma dużo problemów.. Wszyscy na niego najeżdżają, nie ma życia na forum, a administracja i moderacja śpi (to co? My mamy ich budzić?
http://i.imgur.com/lK0RhLy.jpg),
po czym po kilku dniach, jak user jest emocjonalnie wykończony, usprawiedliwiają się "Przepraszam, ale spałem" "Przepraszam, przyjechałem z egzaminów, nie mogłem", albo "uczyłem się na egzamin, ale marnie go napisałem", to przepraszam?! Jak się uczyłeś? Padły teksty typu "Byłam u mamy", ok, ale dopisano do tego "Brat miał nadciśnienie, i pojechał do szpitala", dooobra, pomijając fakt, że nadciśnienie może przejść. No, ale chyba jak nie u mamy, to w szpitalu jest internet, kawiarenka czy inne ustrojstwo na którym można sprawdzić czy na forum wszystko gra!

muszę też powiedzieć, że jest mi zwyczajnie przykro, że nie potrafimy normalnie rozmawiać, tylko kłócić się, robić dziecinne podchody typu kilometrowe sygnatury. wielka szkoda.

rzekł motyka

Okej, już szlag mnie trafia! Pewnie wiele z Was spotkało się z usunięciem sygnatury, prawda? Ponieważ była ona za szeroka, najczęściej, ponieważ wysokości większość osób się trzymała. Prawie każdy moderator pisał "Sygnatura max 500 w szerz, ani więcej" Nawet jak o tej 1 piksel byla za szeroka, to automatycznie moderator wyszukiwał, po czym usuwał. Jednak, pewna SUPER, podkreślam SUPER moderatorka złamała tą zasadę (której o dziwo nie ma w regulaminie, what the ****!?) http://i.imgur.com/xNcHwBA.png
Jednak, gdy sprawa wylądowała wyżej "U administracji", dostałem odpowiedź (w sumie nie tylko ja, bo nie tylko ja zgłaszałem nieregulaminową sygnaturę), że sygnatura jest w 100%regulaminowa, i że nie ma się do czego przyczepić! :/ Po czym dziś, jak ustawiłem sobie większą sygnaturę niż 500, podkreślam, że mi osobiście nie rozjeżdżała forum, bo była w ładnym formacie wielkości, to inny z administratorów, usunął mi ją, i napisał wiadomość "nieregulaminowa sygnatura, usunąłem ją"! Dobra... Czy Ta CAŁA ADMINISTRACJA nie umie się ze sobą zgodzić, i ustawić wspólnych zasad, dla wszystkich?! Bo przepraszam, ale jak każdy a Administracji, bądź moderacji, ma mieć swój własny regulamin, to ja do cholery nie wytrzymam. Chyba 10 osób, a do każdej inaczej się uporządkować. W ogóle nie widzę zjednoczenia, wspólnej pracy. Praca administracji leci na łeb na szyję, każdy robi po swojemu, a to właśnie Wy powinniście świecić hartem ducha, i przykładem. Bo, jeżeli przyjdą nowi użytkownicy, zobaczą idiotyczne bany (co niektórzy moderatorzy dają, a oni chyba wiedzą o kim mówię), to przepraszam, ale ja na miejscu tego użytkownika uciekał bym z tego forum jak najszybciej, bo jest to forum o simsach, nie o kłótniach, duperelach w offtopie, rozumiem, że popisać każdy lubi, i nie chcę żeby usuwano ten wątek, ale czasami idiotyzmy tam lądują!
Tak podsumowując to, administracja musi ruszyć tyłek i wziąć się w garść! :((
A... i tak wyglądały by osoby, które ostały by usunięte z administracji/moderacji. Założyłbym się, że do tego doszedłby jeszcze tekst "Ale co ja zrobiłem? Przecież nic takiego złego, ja chcę tam! łełełele"
http://i.imgur.com/vRNK9z6.jpg

rzekł, Maqryll :3

Meryam
02.07.2013, 10:32
A... Ja się nie zgodzę. Okej, rozumiem, że istnieje realny świat, ale dobra. Funkcja administratora na dość dużym forum (bo nie ukrywajmy) jest czymś ważnym. Takiej osobie się ufa, prawda? Załóżmy, że pewien user ma dużo problemów.. Wszyscy na niego najeżdżają, nie ma życia na forum, a administracja i moderacja śpi (to co? My mamy ich budzić?
[obrazek]),
po czym po kilku dniach, jak user jest emocjonalnie wykończony, usprawiedliwiają się "Przepraszam, ale spałem" "Przepraszam, przyjechałem z egzaminów, nie mogłem", albo "uczyłem się na egzamin, ale marnie go napisałem", to przepraszam?! Jak się uczyłeś? Padły teksty typu "Byłam u mamy", ok, ale dopisano do tego "Brat miał nadciśnienie, i pojechał do szpitala", dooobra, pomijając fakt, że nadciśnienie może przejść. No, ale chyba jak nie u mamy, to w szpitalu jest internet, kawiarenka czy inne ustrojstwo na którym można sprawdzić czy na forum wszystko gra!

No wybacz, ale tu już definitywnie przesadzasz. Każdy użytkownik forum, nieważne czy admin czy "zwykły niebieski" użytkownik, ma życie poza forum. Jak zwykłego użytkownika nie ma przez miesiąc, to nikogo to nie obchodzi, ale jak to admin, to już jest oburzenie. Ogarnijcie się trochę, to też są ludzie.
A poza tym, jeśli już jakiegoś admina nie ma, a jest jakaś sprawa do załatwienia - od tego jest ZAŁOGA, by móc go wyręczyć. Wystarczy współpracować, i nikt by nawet nie zauważył nieobecności danego admina czy moda. Tylko właśnie w tym tkwi problem administracji naszego forum - nikt nie umie ze sobą współpracować.

@mod nie cytujemy z obrazkami

02.07.2013, 10:34
Wystarczy współpracować, i nikt by nawet nie zauważył nieobecności danego admina czy moda. Tylko właśnie w tym tkwi problem administracji naszego forum - nikt nie umie ze sobą współpracować.

Właśnie tej współpracy nie ma <33
No, ale wątpię czy kiedyś powstanie...
Może trzeba dać im czas? :C|

Aa... najgorsze jest to, ze jak omawiam z coraz większą ilością userów ten temat praktycznie każdy mówi "tak to jest, uwazaja sie za lapeszych i innych maja w dupie -,-"

Meryam
02.07.2013, 10:36
Czas? Ja uważam, że oni mieli wystarczająco dużo czasu, by uzgodnić takie sprawy. Ba, dobry admin czy mod sam by się domyślił, że jak nie ma osoby, która ma się tym zająć, to powinien ktoś go/ją zastąpić.

02.07.2013, 10:39
Dokładnie. Czasu było dużo, a dobry moderator, a co więcej dobry administrator powinien dbać o dobro użytkownika, i o bezpieczeństwo, powinien też pomagać, radzić, i być miłym, a przepraszam wiele osób z administracji nie posiada tych cech :/ Może poszczególne, i poszczególne cechy do nich należą, niestety nie wszystkie. Najbardziej za całego składu żal mi Bjork, bo ona najmniej zawiniła, i praktyczie wszystko robi dobrze.

motyka
02.07.2013, 10:41
a ja Tobie nie zamierzam się tłumaczyć z mojego osobistego życia, nie będę szukał gdzieś tam kawiarenki tylko po to, żeby forum przejrzeć.

w regulaminie nie ma nigdzie notki odnośnie szerokości sygny, nie widziałem jeszcze, żeby ktokolwiek z nas się przyczepił o sygnę szerokości 501 px - nie wiem, czy nie pomieszało Ci się z dozwolonym rozmiarem obrazków na forum. natomiast jest zapis o tym, żeby nie przeszkadzała ona w przeglądaniu forum. ile szerokości miała Twoja sygnatura? porównaj ją z rozdziałką 1024x768. sam mi napisałeś, że na Twoim 22-calowym monitorze nic się nie rozjeżdża - tak samo ktoś może sobie kupić monitor z ekranem retina i tworzyć sygnatury szerokości 2000 px. będzie ok, bo jemu nie się nic nie rozjeżdża?

02.07.2013, 10:43
Tak, będzie ok, bo chyba każdy ma swój gust, i każdemu odpowiada to co chce.
Według mnie administracja jest skopana, a regulaminy w wielu miejscach są do poprawienia :3

Boshe, widać, że niektórym to się w główkach od władzy poprzepracałoo...

-Czy tak trudno przyznać się do błędy, wziąć to na klatę, i naprawić regulamin? Tak to każdy będzie miał coraz szerszą sygnaturę, bo powie, że ma duży monitor i mu nie rozciąga forum. Według mnie szerokość powinna być maksymalnie taka jak w dodawanych zdjęciach, czyli 800-px :/

Liv
02.07.2013, 10:52
Maqrƴǁ - a Gumisie zawsze kojarzyły mi się z beztroskim dzieciństwem, fajnymi przygodami, walką dobra ze złem, a nie wzajemnymi oskarżeniami na forum :(
Wow, zagiąłeś z tą sygną. +43 piksele to nie jest coś, na co przymruża się oko (przyjęło się, że sygnatury szersze niż 500px się usuwało - aż dziwne, że nie znalazłam tego zapisu w regulaminie).
Jeśli władza sobie nadużywa, ale nikt inny z ekipy nie pokwapi się, żeby zwrócić tej osobie uwagę, to nie dziwcie się, że userzy mają serdecznie dosyć. Kiedyś było tak, że osoba, która zostawała modem, cechowała się nienaganną znajomością regulaminu (żadnych warnów na koncie), była aktywna, potrafiła pomóc i miała dobre podejście do braci userskiej, wśród której była ceniona i szanowana.
Szkoda, że to się zmieniło i teraz userzy zamiast gratulować awansu, zastanawiają się na gadu między sobą, co taka osoba robi w administracji?

ak zwykłego użytkownika nie ma przez miesiąc, to nikogo to nie obchodzi, ale jak to admin, to już jest oburzenie.
(...)
Tylko właśnie w tym tkwi problem administracji naszego forum - nikt nie umie ze sobą współpracować.
Dlatego oburzenie wynika z tego, że tutejsza administracja to pojedyncze osobistości, których zresztą pracę można łatwo wyodrębnić (z jakiegoś powodu na Nyśkę nie ma najazdów i hejtu i jej praca- jak to wgl możliwe?! - jest dostrzegana i doceniana) - userzy nie widzą jedności i obrywa się zarówno tej "niekompetentnej" osobie, jak i całemu zespołowi.

motyka
02.07.2013, 10:53
a ja Cię proszę, żebyś powściągnął swój język, bo sobie nie życzę takich odzywek, nie jako admin, ale jako druga osoba.

co do szerokości - prawda, jest niespójność w regulaminie i właśnie ustalamy szczegóły.

02.07.2013, 10:58
Liv- nawet jeszcze nie dawno sygnatury były usuwane, a administracja nie powinna przymykać oka dla swoich znajomych/współadminów/modów. "Szkoda, że to się zmieniło i teraz userzy zamiast gratulować awansu, zastanawiają się na gadu między sobą, co taka osoba robi w administracji? " Kilka tygodni już jest to obgadywane, po prostu z życia wzięte. Liv, ogólnie bardzo dobrze napisałaś, Meryam, również...

teraz motyka- dobrze, przepraszam panie władzo, tylko nie bij ;/ Ale gumisie mnie obronią <3

OCH! WRESZCIE? Po paru latach!? Nie no, gratki dla Was <BRAWO>! Ciekawe co się stało, że zrobiliście krok w przód..

motyka
02.07.2013, 11:01
Ty w ogóle słuchasz naszych argumentów? naprawdę masz takie klapki na oczach?

daruj sobie ten sarkazm. a wzięliśmy się za to, bo zaczęliście narzekać na coś, co do tej pory problemem nie było.

02.07.2013, 11:04
daruj sobie ten sarkazm. a wzięliśmy się za to, bo zaczęliście narzekać na coś, co do tej pory problemem nie było.

Kocham sarkazmy, a pani od Polaka kazała mi ich często używać <3
Co do narzekania...
To dlaczego ten regulamin od początku nie był spójny? Bardzo przepraszam, ale dziś napisałeś mi, że sygnatura była za szerok, i rozjeżdżała forum...
To kochany, dlaczego Gingers twierdzi inaczej? Twierdzi, ze obrazki większe niż 800 px rozjeżdżają, a ja miałem właśnie 800.. daruj sobie, :*

http://i.imgur.com/vwjOavs.png

Rainbow
02.07.2013, 11:34
Maqrƴǁ - szczerze to juz nie mam siły i dopóki się nie uspokoisz to przysięgam, ze dostaniesz bana nie za opinię, a ton w jakim ją wyrażasz, bo to jest juz totalne przegiecie

po drugie - jeżeli kogos wielce uraziłam sygna to bardzo przepraszam. ja na prawdę usunęłabym sygne, gdyby ktoś zwrócił mi uwagę, ze szerokosć nie ta. przyznam szczerze, ze na prawdę szukałam czegoś odnośnie szerokości i NIE BYŁO NIC poza tym, zeby nie rozjeżdżała. i skoro NIKT [nie tylko admini, zwykli uzytkownicy również!] nie zwrócił mi uwagi, ze mu rozjeżdża pomyślałam, ze szerokość nie jest zła. porównywałam ją z czyjąś i różniły się zaledwie kilkoma pikselami. dlaczego więc teraz, gdy się zrobiła wojna trzeba było znaleźć jakaś dziurę w całym? :) i czy nie mozna było GRZECZNIE zwrócić uwagi? nie, bo oczywiście taki Maqrƴǁ musi się powyżywać troszke w internecie, bo inaczej niż na bezczela nie potrafi

Vanitas
02.07.2013, 11:37
Maqyryll - stosuj sarkazmy, ale daruj sobie ten prześmiewczy, pretensjonalny ton.
Osobiście NIGDY nie usuwałem sygnatury za szerokość jeśli nie rozjeżdżała forum jak również nigdy nikt nie dostał ode mnie (ani od nikogo z administracji) bana za wyrażenie swojego zdania, więc nie kłam. Starasz się pokazać że jesteśmy źli, bardzo dobrze Ci to idzie jednak nie posuwaj się w tym do kłamania na nasz temat i nie przypisuj nam czegoś, czego nie zrobiliśmy (tyczy się to również pewnej grupy osób które piszą 'nie bede sie odzywal, bo dostane bana').

02.07.2013, 11:40
Apocalipsa...
Ton? Okej.. <myslI> o.O
Nie było, ale innym użytkownikom usuwano sygnatury, gdy były za duże... Sam osobiście kiedyś miałem z tym problem, i uporczywie zmniejszałem sygnaturę, chyba o 12 pikseli, jednak nie była już taka ładna... Postanowiłem zamieścić tą 512 pikseli, ok dzień nikt nie widzi, drugi też, ale za trzecim moderacja warczy i mówi "Za duża sygnatura, usunęłam"

Wojna? Czy w końcu użytkownicy postawili się słabo działającej administracji? To, że teraz mniej osób boi się władzy wyższej to pestka. Widać nie możecie pogodzić się z tym, że źle zrobiliście swoją robotę.. ;)

Co do dowartościowania w internecie...
Nie obchodzi mnie to jak ktoś mnie postrzega w necie, czy inanczej, czy nie...
Zachowuję się normalnie, tylko troszkę podniosłem ton, przepraszam, ale u nastolatka, to normalne ;)

Gingers..
Może Ty nie... ale zapytaj się np, Rudzielca, że od dawna usuwano takie sygnatury.. Sam mam na profilu kilka postów, że mam szerszą niż 500 pkiseli.. Polecam poszukać :*

Może bana nie, ale warna tak ;)

Czy ja kłamię? Nie sądzę... Pokaż mi gdzie skłamałem.. Jak to znajdziesz, i serio skłamałem (w co wątpię) to lecę się wyspowiadać :C Czekam :*

Kończę dyskusję, i żegna, bye :*

Rainbow
02.07.2013, 11:43
nie, ty nie zachowujesz sie normalnie. póki co to tylko ty warczysz na wszystkich z teamu, żeby tylko pokazać jakie to najgorsze zło. po to jest ten temat żeby normalnie porozmawiać, a nie pyskować tak, jak to robisz w tym momencie ty. i nie dość że nie potrafisz normalnie porozmawiać, to na dodatek nie słuchasz w ogóle co się do ciebie mówi.

Meryam
02.07.2013, 13:44
Skoro chcecie już sobie wydłubywać oczy kłótnią o sygnatury, to ja podam tylko konkretne przykłady, co należałoby sprecyzować w tej kwestii:
2. W podpisie nie powinno się umieszczać obrazków o bardzo dużych rozmiarach, które przeszkadzają w wygodnym przeglądaniu treści forum.

Duże rozmiary = jakie?

4. Umieszczanie obrazków w sygnaturach jest dozwolone, o ile ich łączna wysokość nie przekracza 100 pikseli.

Okej, mamy ustaloną wysokość, a co z szerokością?

Jeżeli modzi/admini chcą usuwać sygnatury, to niech sprecyzują szerokość w regulaminie. Później powstają takie bezsensowne spory o to, czy sygna była za szeroka, "bo u mnie się rozjeżdża a u ciebie nie". Po protu, sprecyzujcie szerokość, dajmy już te 500px, i tyle. Zamiast odpowiadać na takie głupie zaczepki, weźcie się kurde do roboty. Bo z tego co w tej chwili widzę, to wy macie czas i umiecie odpowiadać na takie rzeczy, ale żeby edytować regulamin, co zajmuje góra 3 minuty, to już nie ma pana.
A później wielkie zdziwienie, że użytkownicy mają problem z administracją.

EDIT:
A jeżeli chodzi o "sposób wypowiadania się" to jedyne punkty regulaminu odnoszące się do tego to:
7. Nie musisz zgadzać się ze zdaniem innego użytkownika, ale zabronione jest obrażanie kogokolwiek ze względu na wiek, płeć, orientację seksualną, wyznanie itd.

6. Pisząc odpowiedź podaj argumenty, przedstaw dowód, który poprze Twoją wypowiedź na dany temat.

Nie ma NIC o używaniu sarkazmu i sposobie wypowiadania się. Poza tym, skoro "Szary użytkownik" zdaniem adminów nie powinien używać sarkazmu i innych tego typu wypowiedzi, to moderacja też nie powinna używać sarkazmu odnośnie tej osoby. Wszyscy jesteśmy ludźmi, a moderacja ma za zadanie utrzymywać porządek na forum.

Znalazłam jeszcze jedną rzecz, o której warto wspomnieć, a która, z tego co zauważyłam, jest nagminnie zaniedbywana przez administrację:
7. Konta użytkowników nieaktywnych przez ponad rok są usuwane z forum.
Wchodząc w temat ze zbanowanymi osobami i wpisując ich nicki w wyszukiwarkę część z nich można z łatwością znaleźć jako "zbanowane, ale aktywne". Niektóre konta są "w stanie zawieszenia" już ponad 1,5 roku.

rudzielec
02.07.2013, 13:53
Gingers..
Może Ty nie... ale zapytaj się np, Rudzielca, że od dawna usuwano takie sygnatury.. Sam mam na profilu kilka postów, że mam szerszą niż 500 pkiseli..

Nie no, z tym to akurat jest prawda, bo swego czasu była dyskusja na temat wielkości sygnatur. Była nawet poruszana sprawa wielkości sygnatur w postaci gifów, z tego, co pamiętam chcieliśmy ustalić jedną wielkość, która nie zamulałaby kompów ludziom z ograniczonym limitem internetu do wykorzystania miesięcznie i przy okazji nie miała być za mała. Sama pamiętam, że coś tam ustaliliśmy, że nie powinna być większa niż 500px, ale ostatecznie nie zostało to wpisane do regulaminu sygnatur. Tak jakoś się przyjęło samo, że jak przekraczała wymiar, to ludzie zgłaszali. Pisałam nawet do Altaira (do nowego nicka ciężko mi się przyzwyczaić ;)), raz, czy dwa żeby zmniejszył, albo usunę. Fajnie byłoby, gdybyście tam na górze ustalili w końcu konkretną szerokość i unikniemy wszyscy niepotrzebnych nieporozumień.

EDIT: ach, tak mi się przypomniało jeszcze...
http://img5.imageshack.us/img5/9758/c1g4.png
Dobrze wiedzieć, że podobno nadal jestem w zespole xD
Nie wiedziałam również, że skrót "między innymi" piszę się w ten sposób :D
I wybacz drogi userze, kimkolwiek jesteś, to, że mam tylko 160 cm wzrostu, nie znaczy od razu, że cokolwiek zaniżam! :<
Polecam zapoznać się ze słownikiem i nie pisać po nocach, bo to źle wpływa na rozwój mózgu podasz snu.
Może przy okazji dowiesz się, co to jest sarkazm?
Pozdrawiam! :)

Kędziorek
02.07.2013, 14:17
Pozwolę sobie dodać swoje trzy grosze, choć będzie to zapewne pierwsza i zarazem ostatnia moja wypowiedź w tym temacie, bo takie dyskusje tylko utwierdzają mnie w przekonaniu, że atmosfera na tym forum pozostawia wiele do życzenia. Nowi userzy nie uciekną po zobaczeniu banów „za nic”, jak ktoś napisał. Zwieją, jak tylko zobaczą w jakim tonie prowadzone są tu dyskusje, wszyscy po wszystkich jadą jak ruski czołg, zero porozumienia i szczerze, to jest to naprawdę smutne.

Zacznę od tej nieszczęsnej sygnatury. W panelu użytkownika wyraźnie jest napisane, że sygnatura ma nie przekraczać w szerokości 500 px, jak dla mnie taka wzmianka wystarczy, żeby potraktować ją poważnie i ją respektować. Najwyraźniej się myliłam, ale sądzę, że jeśli ktoś chce mieć to czarno na białym w regulaminie, to nie jest to jakiś problem. Poza tym również uważam, że kilka px więcej nie robi różnicy. Co do tej sygny http://i.imgur.com/xNcHwBA.png to myślę, że każdy może popełnić błąd, w końcu to też są ludzie.
Maqryll, napisałeś, że Gingers pozwala na obrazki do 800 px, ale czy nie przedstawiłeś tego wyjętego z kontekstu? W końcu taka rozdzielczość obowiązuje w postach, a nie w sygnie. Chyba, że to ja znowu coś źle zrozumiałam.
Co do adminów, to nie róbcie z nich no-lifów! Mają rację, że każdy ma życie poza forum, poza tym, jeśli nie ma jednego z nich, to jego obowiązki powinien przejąć inny admin i problem rozwiązany. Szukanie kawiarenek czy w ogóle dostępu do komputera w każdej możliwej chwili, bo jest się adminem i taki jest jego niby-obowiązek jest chore. Oni powinni sami między sobą to załatwić, jeśli nie było tego porozumienia kiedyś, to teraz jest najwyższy czas, żeby to naprawić.
ale chyba jak nie u mamy, to w szpitalu jest internet, kawiarenka czy inne ustrojstwo na którym można sprawdzić czy na forum wszystko gra!
Nie wyobrażam sobie odwiedzać kogoś w szpitalu i jednocześnie z telefonem w ręku albo laptopem na kolanach sprawdzać forum. Delikatnie mówiąc, to już jest po prostu przesada.

Co do wulgaryzmów, to sądzę, że te ocenzurowane przez system nie powinny być karane, chyba, że stanowią one połowę treści postu. W końcu we wszystkim trzeba mieć umiar.

Nadużycia władzy się zdarzają i zdarzać się będą, ale sądzę, że wystarczy kulturalnie i spokojnie się wypowiedzieć na ten temat, raz, drugi, a nawet trzeci, jeśli zajdzie taka potrzeba, ale nie traćmy zdrowego rozsądku! Nie trzeba zaraz wychodzić z wulgarnością i marnym sarkazmem na poziomie kilkulatka.
Staram się nikogo nie obrazić, ale też nie będę ukrywać, jak to wszystko tu odbieram. I piszę to wszystko jako zwykły użytkownik, który wchodzi do tego tematu, czyta, chwyta się za głowę i myśli: „Co się tu wyrabia?!”
Ze wszystkim można zawsze dojść do porozumienia, pytanie, czy wy w ogóle tego chcecie. Niektórzy, jak mi się wydaje, spełniają się w roli podżegacza tłumów, ale tu bez nicków. Ach, i teksty w stylu: „Jak wam się nie podoba, to do widzenia” w ogóle do mnie nie przemawiają. To forum jest przecież dla użytkowników, admini i moderatorzy mają tu czuwać nad porządkiem, a nie uciekać od problemów i dyskusji. „Użeranie się” z userami jest jedną ze stron szefowania tutaj, nie zawsze może być pięknie i kolorowo.
Wszyscy wszystkiego chcą, ale robić nie ma komu, tyle powiem. Krytykować jest nadzwyczaj łatwo, ale pomyśleć trochę o lepszej współpracy, o tym, co zrobić, żeby nie było tu już takich problemów i podobnych, pożal się Boże, dyskusji, to już wszyscy umywają ręce.
Nie jestem po żadnej stronie, bo nikt tu bez winy nie jest. Każda grupa, zarówno „władająca” jak i „władana”, że się tak wyrażę, ma coś za uszami.

Dziękuję bardzo za uwagę, możecie mnie zhejtować, zignorować albo nie wiem co. Co chciałam, to napisałam.

Liv
02.07.2013, 15:07
. Poza tym, skoro "Szary użytkownik" zdaniem adminów nie powinien używać sarkazmu i innych tego typu wypowiedzi
Lol, to czemu ja jeszcze nie mam bana za nadużywanie sarkazmów i ironiczne, zawierające podtekst wypowiedzi?
Sprawiedliwość...?
a moderacja ma za zadanie utrzymywać porządek na forum.
... i powinna sama BEZWZGLĘDNIE przestrzegać regulaminu, a nie tylko wymagać tego od userów.
Wchodząc w temat ze zbanowanymi osobami i wpisując ich nicki w wyszukiwarkę część z nich można z łatwością znaleźć jako "zbanowane, ale aktywne". Niektóre konta są "w stanie zawieszenia" już ponad 1,5 roku.
Zbanowanych kont się nie usuwa.
Nie wiedziałam również, że skrót "między innymi" piszę się w ten sposób
Dlatego ja nie traktuję poważnie wypowiedzi (a tym bardziej hejtów!) osób, które nie potrafią się posługiwać poprawną polszczyzną. Sposób konstruowania wypowiedzi świadczy o ich poziomie rozumowania zazwyczaj. I nie, nie szufladkuję - wiem, że niektórzy mają dysleksje czy inne zło, ale w większości przypadków to tak wygląda.
I wybacz drogi userze, kimkolwiek jesteś, to, że mam tylko 160 cm wzrostu, nie znaczy od razu, że cokolwiek zaniżam! :<
Jakbym czytała siebie <333
Mądry sarkazm made my day :>

kedziorek92 - jak miło przeczytać post od osoby, która nie jest w to tak zamieszana i jest w stanie spojrzeć na cala sprawę chłodnym okiem :)
Tak, poziom może i jest żałosny, ale nigdy nie było i nie będzie idealnie. Nawet wśród dorosłych zdarzają się kłótnie z iście dziecinną argumentacja, a co dopiero w gronie nastolatków czy generalnie młodych ludzi, który to forum tworzą.

Björk
04.07.2013, 06:49
Od zawsze uważałam, że nie ma ludzi lepsiejszych i gorszych.
Od kiedy trafiłam do obsługi forum.thesims.pl starałam się przedyskutować, co poważniejsze decyzje ze wszystkimi członkami załogi, bez względu na to, czy to administrator, supermoderator czy moderator. Dla mnie liczy się zdanie każdego.

Nie cierpię chamstwa, razi mnie ocenianie ludzi ze względu na wiek.
Uważam, że jednym z najlepszych członków załogi była Zelkam, która była tutaj smodem, gdy miała 11 lat. Obserwowałam jej pracę. Była uprzejma, ale jednocześnie pilnowała przestrzegania regulaminu, a jak trzeba było to i bana potrafiła dać.
Liv bardzo dużo wniosła do Załogi, wręcz zastąpiła Haughtona, który jak "pies ogrodnika" pilnował przestrzegania regulaminu w każdym punkcie, dawał tygodniowe bany za słowo "*****", bo tak było napisane w regulaminie i koniec kropka :D
Ja nie jestem tego typu człowiekiem, nie przestrzegam zasad w 100%, bo zawsze mi się wydaje, że przecież jest ta druga strona. A bo ktoś był zdenerwowany, a bo będzie komuś przykro, że dostanie bana i nie będzie mógł się wypowiadać w jakimś tam temacie. Więc dla mnie taka osoba, jest bardzo potrzebna w zespole, bo jak widać, mnie też trzeba przypilnować.

Pamiętam, jak się wkurzałam, że admini nie zakładają działów na kolejne dodatki, albo serie gry. Dlatego się uparłam, że chcę mieć admina. Serio - to był jeden z głównych powodów. I narzekania ludziów, że czekają już dwa miesiące na zmianę nicka. I od tamtej pory bardzo pilnuję, by każda gra miała swój dział w odpowiednim czasie, by w panelu użytkownika były pola, że się posiada najnowszy dodatek do The Sims, by "Józek" miał zmieniony nick na "Stefek" w ciągu 24 godzin od wysłania PM.
Aktywuję też na bieżąco konta użytkowników świeżo zarejestrowanych, bo w związku z falą spambotów sa straszne przetasowania.
Mam problem z dostrzeżeniem rang - kto powinien już mieć usuniętą, a komu należy się inna. Ale tutaj liczę na pomoc innych osób z obsługi, że mi o tym przypomną.
Nie jest to ciężka praca. Wchodzę na forum rano i wieczorem i zazwyczaj to wystarcza na ogarnięcie tych spraw. I mam przy tym życie :D

Dopiero teraz mi dowaliliście roboty ;) Chyba Was wszystkich pobanuję, albo usunę forum :D

Irytuje mnie: zegar, brak skórek (no dobra, akurat to mnie nie irytuje, bo mi na tym osobiście nie zależy) aczkolwiek irytuje mnie, że nie można wgrać skórki różowej i czarnej, by każdy użytkownik mógł sobie ustawić taką, jaką by chciał. Irytuje mnie, że serwer czasami nie działa i przez dwa tygodnie nie można dostać się na forum, a w tym czasie kończą się trzy konkursy.
Irytują mnie narzekania na ten temat.
Czasami irytują mnie tak bardzo, że mam ochotę usunąć konto i robić w tym czasie coś innego.
Kilka osób napisało, że "się wypaliłam". I w pewnym sensie mają rację. Właśnie z powodów powyższych. Tutaj dzięki dla Gingersa, bo to on grzebie w ustawieniach, stara się wgrać nowe logo itp.
Z pewnością wypaliłam się "konkursowo". Może to zabrzmi melodramatycznie, ale było mi przykro, że w ostatnim organizowanym przeze mnie konkursie nie było zgłoszeń. To trochę skutecznie mnie zniechęciło do wymyślania kolejnych. Ale to mój problem, nikt nie musi się z tego tłumaczyć :D Może dałam głupi temat.
Wiele razy myślałam, że pora już zrezygnować, że rzeczywiście zainteresowały mnie inne rzeczy, że nie gadam tak często z użytkownikami, że nie udzielam się w offie ani w forumowych grach. Że coraz mniej ludzi stąd znam i kojarzę. Przepraszam, głupio mi za to. Ale wierzcie mi - mam do Was sentyment i z drugiej strony zabawnie jest obserwować np. Kubussa, który nagle stał się pyskaty i sypie "gównem" na prawo i lewo, a taki miły chłopiec kiedyś z niego był i budował śliczne domki w The Sims 2 ;) Ale teraz wyrósł i jest dojrzały :D
Może się troszeczkę usprawiedliwiam, ale wierzcie mi, jeżeli do mnie piszecie, to każdemu staram się odpowiedzieć, albo napisać chociaż "życzę miłego dnia", aczkolwiek zdarzają się sytuacje, że właśnie wychodzę do pracy, albo wróciłam skonana do domu.

A co do sedna sprawy:

Biorę pod uwagę, że nie wypowiedzieli się wszyscy użytkownicy. Ale niektóre oceny załogi się bardzo pokrywają i myślę sobie, że jednym z rozwiązań mogłoby być "przestanie szpanowania rangami".
To też by pokazało, czy ludzie są Administratorami, bo lubią być Admnistratorami, czy robią to, bo naprawdę chcą coś wnieść do naszej wcale nie tak małej społeczności.

Już pisałam, że dla mnie Gingers jest ważnym nabytkiem w ekipie. Ale może powinien dostać swój dział do moderowania, ten w którym się czuje najlepiej, a jeżeli zaistniałaby potrzeba grzebania w ustawieniach forum w stylu "trzeba wgrać nowy baner" - dostawałby na ten czas uprawnienia Admina?
Choć z drugiej strony - ta ranga którą nosi - pokazuje użytkownikom, że mogą do niego się zwrócić chociażby z prośbą o zmianę nicka. I wolałabym tego nie zmieniać.

Ilonę doceniam za pilnowanie porządku w dziale The Sims 3 i super ekstra aktualne newsy. Ilona - sama z nich często korzystam :)
Ale patrząc na ankietę - może jeżeli byłabyś moderatorem, który zajmuje się tylko tym i nie wlepia ostrzeżeń albo banów za słowo "chamski" ;) pokazałabyś wszystkim jak bardzo nadajesz się do tej pracy?

Apocalypsa jest niemiła ;) Taki jej urok :D Ale z ankiety wynika, że raczej dobrze wykonuje swoją pracę. Jej bym zostawiła smoda. Niechaj se ogarnia ten dopust boży, jakim jest offtop :D

Charionette (ech kochana Nysia :)) - Ciebie też pamiętam :D Myślę, że chyba się zgodzicie, by zostawić jej smoda?

Libby - "nie widzę jej pracy na forum" ;D Dobrze powiedziane - i dlatego powinna dostać według mnie uprawienia administratora :D Bo to się często przewija, że "od kiedy została admnistratorem, to tak jakby ucichła" ;)
A tak serio - to ja widzę, jaką Libby jest "pracownicą", jak bardzo stara się rozwiązywać konflikty, jak się zastanawia, czy "już dać bana, czy tylko niepunktowane ostrzeżenie". Serio - myślę, że byłaby dla mnie najlepszą zastępczynią.

Motyka chyba może zostać na stanowisku admina, bo jest pomocny i opanowany.

Co do mnie - dzięki za miłe słowa. Czuję się za to forum odpowiedzialna, chcę by panował na nim porządek, a ludzie się wzajemnie szanowali. Wydaje mi się, że nie chcecie bym rezygnowała z funkcji, ale jeżeli taka byłaby Wasza wola - jestem w stanie to zrobić.

Chyba odniosłam się do wszystkich z obsługi? Jeżeli o kimś zapomniałam, to przepraszam.
To wszystko oczywiście - moje zdanie. I tylko moje. Ale jednocześnie w jakiś sposób podsumowałam ankietę.

A teraz dość poważne dwie sprawy. Rudzielcu - staram się nie podejmować decyzji samodzielnie. Nie chcę też publicznie mówić rzeczy, które Ciebie dotyczą. Ale mogę napisać, że trochę przykro, że zrezygnowałaś z moda. Bo to też jakaś forma sprawdzianu. Nie wiem, kto to wymyślił, ale to, że ktoś z moda zostaje adminem jest awansem to jakaś bajka ;) Pewnie się ze mną nie zgodzicie, ale ja osobiście nie czuję się kimś lepszym tylko dlatego, że mam czerwony nick. Wręcz czuję się jak urzędniczka na Waszych usługach - trzeba zmienić komuś nick, coś tam pomóc. itp. itd. Ale to bardzo lubię i nadal chciałabym to robić :)

Teraz sprawa, którą zaniedbałam, ale może inni się też wypowiedzą i mam nadzieję, że się ze mną zgodzą (jak ktoś się nie zgodzi, to dostanie bana ;)), że Liv za to ścisłe przestrzeganie regulaminu powinna dostać Moda Emeryta. Bo naprawdę włożyła w to forum kupę czasu i energii.

Liv i chciałam Ci tutaj napisać, że czasami jest mi przykro. Byłaś moderatorką. Wiesz doskonale, jak to wszystko od wewnątrz wygląda, jak narzekamy na te ciągłe "problemy techniczne" i jak sama na nie narzekałaś, a teraz kilka razy spotkałam się z tym, że niezwykle łatwo przychodzi Ci krytykowanie całej obsługi, że nic nikt nie robi oraz nic się nie dzieje...

Miło wspominam Annie1981 - według mnie ona była SUPER :) modem i ma dużo chęci do pomocy, no ale niestety zrezygnowała.

Forum awaryje - to trochę ja zawaliłam, bo wydawało mi się, że nie ma takiej potrzeby. Ale może jeżeli ktoś chciałby się tego podjąć - proszę bardzo.
Z doświadczenia to wyniosłam, bo był jeden naprawdę fajny projekt na forum, ale niestety upadł. Ktoś miał super pomysł, ale trzeba mieć naprawdę dużo czasy, siły i charyzmy by pewne sprawy dociągnąć do końca. Osobiście nie widzę potrzeby forum awaryjnego, bo i tak w tym czasie nic jako administrator na nim nie zrobię. Pewnie macie kontakt ze swoimi znajomymi z tego forum, na innych komunikatorach, a forum awaryjne, na którym umieszczałabym posty "Forum.Thesims.pl nie działa i nie wiem, kiedy znowu będzie działać" dla mnie jest bez sensu.

Facebook, Tumbler, współpraca itd. - ostrzegałam, że tym nie chciałabym się zajmować, bo nie lubię fakzboka, ale moim zdaniem dziewczyny robią to dobrze. Dzięki Wam :)
Co do współpracy z innymi stronami dotyczącymi simów - jest to świetny sposób na pozyskanie nowych użytkowników, ale co tłumaczyłam Blackowi - współpraca z mojej strony (ale też chyba ze strony technicznej forum) może być tylko znikoma. I tak Gin odwalił kawał dobrej roboty, że umieścił to logo, aczkolwiek my z tych osławionych powodów technicznych niewiele też możemy zaproponować.

Z pewnością trzeba uściślić regulamin sygnatur. Myślę że 500 x 100 pikseli będzie w sam raz.

Jeżeli chodzi o przekleństwa w postach, tutaj zgodzę się z Apo, że raz na jakiś czas może się zdarzyć. Ale jeżeli ktoś ciągle używa ich w swojej wypowiedzi - powinien ponieść przykre konsekwencje. Przesada nie jest wskazana. I tak przy okazji - czytając posty Kubussa sama jestem pod wrażeniem wulgarnego tonu Twoich wypowiedzi. Proszę - opanuj trochę temperament, bo bycie kulturalnym jest w cenie ;)
No i niestety musicie wszyscy zaakceptować ten stan rzeczy, że do obsługi forum będzie zależało, czy **** to już o jedno słowo za dużo, czy nie. Ale możecie się zawsze odwołać do innej osoby z obsługi, jeżeli wyda Wam się, że ktoś nadużył uprawnień. Ło matko - zaczyna się robić jak w Sądzie Okręgowym ;)

No i po wypowiedzi Panny Kędziorek... Jestem pod jej wrażeniem :)

No to się wyprodukowałam. No i co o tych moich pomysłach myślicie?

Mroczny Pan Skromności
04.07.2013, 08:22
Zacznę od punktu:
Wydaje mi się, że nie chcecie bym rezygnowała z funkcji, ale jeżeli taka byłaby Wasza wola - jestem w stanie to zrobić.
Postem powyżej najlepiej pokazałaś, że wcale nie jesteś "wypalona" i wciąż stanowisz ważną, o ile nie najważniejszą, część ekipy. Rudzia napisała w którymś temacie, że forum bez Twojej obecności na stanowisku admina nie ma racji bytu i ja się pod tym podpisuję :D
Gingers dla mnie jest osobą dość "kontrowersyjną". Doceniam jego pracę, wiem, że ma duży wkład w organizowanie życia na forum - chociażby przywrócił do życia dział Downloads, podjął się organizacji Czterech Żywiołów, czy zorganizował konkurs na nowy banner. Niemniej, czasem mocno się na niego wkurzam. Powody są dwa: przesadna upartość (co oczywiście czasem się przydaje, ale nie zawsze to on ma rację) i chyba zbyt łatwe wpadanie w złość. Przyznaję tutaj, że wielokrotnie swoimi "hejtami" mogłem kogoś wyprowadzić z równowagi, jednak, jak widać na Twoim przykładzie, Bjork, można zachować zimną krew w każdej sytuacji.
Z Motyką też kiedyś tam się skłóciłem w offtopie :P I chociaż nadal obstaję przy stanowisku, że administrator, który jest w pewnym sensie sędzią (co widać tutaj), powinien zachować pełen obiektywizm, to wiem, że i ja nie byłem wówczas bez winy, za co przepraszam. Uważam, że Motyka zasłużył sobie na stanowisko super moda. Od zawsze chętnie pomagał, pisał mądrze i był po prostu sympatyczną osobą. Z adminem było już trochę inaczej, bo dostał go w sytuacji nadzwyczajnej. Nie sugeruję tu, że Motyka nie jest odpowiedni na to stanowisko, jednakże wydaje mi się, że bardziej sprawdzał się w roli pilnującego porządku moderatora. Co moim zdaniem powinno się zrobić... Nie wiem, czy zajmuje się on stroną techniczną, ale oczywiście w grę wchodzą też takie rzeczy jak pomoc w nadawaniu rang, zmianach nicków itd. Chociażby ze względu na to, powinien zachować swoje uprawnienia, ale zapewne znajdzie się więcej powodów.
Ilona z pewnością jest pomocna w działach The Sims 3, ale na tym koniec. Wiem, że wręczyła w swojej karierze przynajmniej dwa bany, z czego jeden absolutnie niesłusznie (wiadomo o czym mówię). Nie mam pojęcia, czy tych banów dała więcej, ja wiem o dwóch. Warna od niej nie dostałem. Zorganizowała jeden konkurs, co moim zdaniem wyszło jej średnio. Generalnie, nie miałem z nią zbyt dużo do czynienia, stąd moja opinia, że lepiej sprawdziłaby się jako moderator działu The Sims 3.
Apocalypsę znam jeszcze z czasów początku mojej "kariery" na forum. Dała się wtedy poznać jako zabawna, wyluzowana osoba. Teraz mam wrażenie, że wizerunek, który tak długo kreowała, podupadł. Wprawdzie zawsze stara się wybrnąć z humorem z napiętych sytuacji, ale coraz rzadziej się to udaje. Powód jest prosty - nie da się połączyć roli klauna z rolą moda. Dlatego sam nigdy nie zostanę moderatorem, bo czasem mi odwala i pajacuję. Co do przekleństw - nie spotkałem się, nawet w postach kubussa, z nagminnym używaniem "gwiazdek". Czasem w dziale Offtopic faktycznie dzieją się różne rzeczy, ale zawsze odnosiłem wrażenie, że ludzie nawet tam zachowują umiar, jeśli chodzi o brzydkie słowa. Fakt, że zdarzali się tacy, co nie potrafili się opanować. Wtedy warn jest usprawiedliwiony, a wręcz potrzebny. Wciąż jednak wydaje mi się, że są to odosobnione przypadki (choć mogę się mylić, ponieważ coraz rzadziej zaglądam do offtopu).
Charionette to idealny super mod, a nawet więcej - ma zadatki na administratora. Chyba jako jedyna nie jest zawsze "zmęczona" i po prostu przykłada się do tego, co robi. W dodatku jest wszechstronna: oprócz moderki, ma na głowie gazetkę (którą KIERUJE, nie jest więc tylko zwykłym redaktorem), wciąż jest aktywna w działach o grze i w "Zdjęciach z gry", gdzie tworzy simy i opowiadania... Pracowita, sumienna i niekonfliktowa. Oby tak dalej :D
Libby uważam za dobrą forumową znajomą. Razem z nią, Rudzią, Gold_Chocolate i kilkoma innymi osobami, byliśmy zgraną grupą. Ale wszystko dupło, kiedy Libby i Rudzia zostały moderatorkami. Ale do rzeczy. O ile prywatnie Libby jest bardzo fajną osobą, o tyle jako moda widuję ją bardzo rzadko. Nie wiem, jak to wygląda od środka i mam nadzieję, że tam rzeczywiście widać jej pracę :) Wiem, że często osoby, których nie dostrzega się na zewnątrz, są nawet ważniejsze od tych, które widać. Co do jej dalszych losów - tutaj pozostawiam sprawę bez rozwiązania, bo nie wiem, jak to w istocie wygląda. Napisałaś, że powinna zostać administratorką. Ufam głęboko, że masz rację, ale nie zgodzę się że może Cię zastąpić. Tego nikt nie jest w stanie dokonać ;)
Oczywiście to, co wyżej napisałem, to moje i tylko moje zdanie - dlatego niekoniecznie musi pokrywać się z opiniami innych :)

Liv
04.07.2013, 10:07
<falę długich postów wyczuwam>

Zelkam miała tylko 11 lat?! Mi się wydawało, że 13... :O
Liv bardzo dużo wniosła do Załogi, wręcz zastąpiła Haughtona
Poniekąd też o to mi chodziło :)
I od tamtej pory bardzo pilnuję, by każda gra miała swój dział w odpowiednim czasie, by w panelu użytkownika były pola, że się posiada najnowszy dodatek do The Sims, by "Józek" miał zmieniony nick na "Stefek" w ciągu 24 godzin od wysłania PM.
I taką Twoją pracę da się zauważyć :)
Chyba Was wszystkich pobanuję, albo usunę forum
Banowanie wszystkich zajęłoby trochę czasu... :D
Czasami irytują mnie tak bardzo, że mam ochotę usunąć konto i robić w tym czasie coś innego.
Mamy podobny staż na forum i jesteśmy niemal tak samo do niego przywiązane, no ale nigdy nie przyszło m ido głowy, żeby konto usunąć :>
Kilka osób napisało, że "się wypaliłam". I w pewnym sensie mają rację. Właśnie z powodów powyższych.
:O
Może to zabrzmi melodramatycznie, ale było mi przykro, że w ostatnim organizowanym przeze mnie konkursie nie było zgłoszeń. To trochę skutecznie mnie zniechęciło do wymyślania kolejnych.
Przypomnij sobie stare, dobre czasy, gdy przy ogłoszeniu "Historii..." niemal wszyscy forumowi pisarze zbierali się i wymyślali historyjkę na podstawie zdjęć! :) Taka forma konkursu zawsze mi się podobała, bo prościej mi pisać, gdy mam jakieś wyznaczniki (szkoła...). A reszta to już kwestia fajnego pomysłu i dobrego kunsztu pisarskiego :) I serio, byłam zawiedziona, że przestały odbywać się regularnie ;<
Liv i chciałam Ci tutaj napisać, że czasami jest mi przykro. Byłaś moderatorką. Wiesz doskonale, jak to wszystko od wewnątrz wygląda, jak narzekamy na te ciągłe "problemy techniczne" i jak sama na nie narzekałaś, a teraz kilka razy spotkałam się z tym, że niezwykle łatwo przychodzi Ci krytykowanie całej obsługi, że nic nikt nie robi oraz nic się nie dzieje...
Bjork, mylisz. Wskaz mi chociaż jednego mojego posta, w którym narzekam na problemy techniczne.
Ja rozumiem, że forum jest jakie jest, że właściciel się nami nie interesuje i że macie dość narzekań userów na awarie itd. Też miałam dość. Nie, w zasadzie nadal mam ;)
Czytaliście moją rozmowę z Gingersem. Nie padło w niej ani jedno słowo krytyki w stronę forum od strony technicznej.
A co do Was jako załogi - w zasadzie okazało się, że moja opinia niemal idealnie pokrywa się z opiniami reszty userów. Aczkolwiek ta ankieta i to, że stanęłaś na wysokości zadania i doprowadziłaś obie strony konfliktu do porządku uświadomiła mi, że trochę za surowo Ciebie oceniłam, Bjork. Wolałam Cię za czasów naszych rozmów na gg i wymieniania piosenek (;)) i ciężko mi się pogodzić, że te czasy, kiedy było Cię pełno na forum już nie wrócą i że teraz już zawsze będziesz taka cichutka i w cieniu, wykonując swoje obowiązki i ogarniając to wszystko ;)
No ale tak, everything's changing ;(

Dobrze, że napisałaś nam tu tyle mądrych rzeczy! Po przeczytaniu tego niemal kamień z serca mi spadł, bo nareszcie wiem, co Ty o tym wszystkim sadzisz! Twój punkt widzenia zawsze był skrajnie inny od mojego, ale z wiekiem chyba jestem coraz bardziej wyrozumiała i spokojna. Nadal jednak nie zgadzam się ze wszystkim - dla mnie sygnał od userów, że dana osoba się nie nadaje (i to w takiej ilości), w dodatku uargumentowany, jest podstawą do działań. Wiem, że jakby tak wszystko podsumować, to w administracji może zostałoby z 5 osób, ale z drugiej strony... Lepsze "rodzynki", które coś robią, aniżeli cała armia, która się nie bardzo garnie do czegokolwiek. Poza tym, im mniej osób i im więcej czasu spędzają na forum, tym łatwiej się z nimi dogadać i coś ustalić. Za czasów mojej moderki tym bardziej dawało mi się to we znaki i wkurzało mnie. Jak widać, odbija się to echem na postrzeganiu władzy przez "lud". I szkoda czasu na tłumaczenie się.
Co do reszty, staram się zrozumieć ;)

Anyway, dzięki za wszelkie wyjaśnienia, za miłe i zupełnie prawdziwe słowa co do niesfornej Livki :D Dobrze wiedzieć, że moje czepianie się, wredne odzywki i sarkazmy nie wpłynęły aż tak bardzo na całokształt moich dokonań tutaj ;) Jeśli na forum zacznie się lepiej dziać, to się zamknę, daję słowo xD

No i czekam na efekty ; D

Malfurion
04.07.2013, 10:44
A wiec i ja wypelnilem ankiete :)
Nie bede kopiowac tego co tam napisalem. Napisze to, czego tam nie zawarlem ;)

Na wstepie wielki plus dla Bjork za to co zrobila. Nie pisze "konkurs", bo wiadomo ze nie o to chodzilo. ALE: mam nadzieje, ze nie bedziemy sobie teraz pic z dziubkow i udawac, ze wszystko jest cacy. Jedna jaskolka wiosny nie czyni i trzymam za slowo, ze sprawy forum nie zostana zamiecione pod dywan ;)

Co do moderacji. Niestety, ale przypadek blacka dobitnie pokazal, do czego czasami dochodzi na tym forum. Dlatego tez proponuje powolac do zycia.... komisje, ktora oceniala by prace moderatorow. Dla niektorych moze wydawac sie to absurdalne, ale sam kiedys modowalem na duzym forum, gdzie istnial taki organ i do takich skrajnych przypadkow jak na tym forum, nie dochodzilo ;)

Poza tym, moderatorzy czesto daje jakies dziwne powody na potwierdzenie swoich racji. A tekst "nie mam mozliwosci rozmawiania z uzytkownikami" zwalil mnie z nog. Czy moderatorzy na tym forum to boty ja sie pytam? :O

Kolejna dla mnie dziwna rzecza jest inwigilacja profili. Na to w ogole nalezy spuscic zaslone milczenia.

Rowniez troche smuci zlewczy stosunek administracji co do forum. Kiedy forum nawiedzala fala awarii (ktorej notabene dawno nie bylo :P) i wyszlismy z propozycja utworzenia forum awaryjnego, to jedyne co uslyszelismy to "a po co" "nie mam sily" "forum jak bedzie to bedzie a jak nie to nie". No sorry, ale po uslyszeniu takich odpowiedzi mozna uznac, ze nie zalezy wam ani na forum ani tym bardziej na SPOLECZNOSCI.

Na koniec dodam, ze czesciej powinny pojawiac sie konkursy INTEGRACYJNE a nie tylko samodzielne. Nie musi to byc wcale cos formatu ala 4 zywioly. Mozna przeciez organizowac konkursy skladajace sie na 1 prace w grupach. Mysle, ze to by poprawilo relacje na lini user-administracja, a przytym samo forum by sie troche ozywilo.

Rzeklem ja Don vel Genesis Soto :cool:

Meryam
04.07.2013, 11:27
Bjork - ostatnie dwa dni pokazały, jaki masz wpływ na forum. W jednej chwili masz przed sobą rozwścieczony tłum forumowiczów, w drugiej chwili wszyscy są zadowoleni z tego, co zrobiłaś. Może dopiero teraz to zauważyłam, ale chyba lepiej późno niż wcale :P Dlatego też uważam, że twoje stanowisko jest jak najbardziej zasłużone.

Co do reszty, to po kolei:
Gingers - jako promotorka widzę, ile technicznej pracy Gingers wkłada w forum, za co jestem mu wdzięczna. Z drugiej strony często irytuje mnie jego zachowanie wobec użytkowników. Nie chodzi mi o jakieś chamstwo czy szpanowanie rangą - chodzi mi o "wiecznie zmęczonego przez forum Gingersa aka jak wam coś przeszkadza to możecie nie wchodzić". Moim zdaniem, to jest trochę uciekanie od problemu. I tu pozwolę sobie pokazać swoją sytuację - użytkownicy narzekali na naszą pracę jako promotorek, do czego mają prawo, ale nigdy, przenigdy nie powiedziałabym im "jak się nie podoba, to możecie nie wchodzić na portale". Staramy się szukać kompromisu, próbujemy naprawić to, na co były skargi. Czasami nie wyjdzie, trudno, zdarza się. Ale postawa "jestem zmęczona, nie mam siły już do was, a jak się nie podoba to nie wchodźcie" jest po prostu nieodpowiednia. Niestety, ranga wymaga poświęceń. Ja wiem z doświadczenia, jak mi jest ciężko napisać dwa artykuły do gazetki, przy tym robiąc grafiki na portale i zajmując się tumblrem, a przy tym nie zaniedbać życia prywatnego, więc domyślam się, jak ciężko musi być adminowi takiego dużego forum. Ale to jest właśnie obowiązek, który wzywa, a jeśli się to zignoruje, to są konsekwencje. I ja mam wrażenie, że Gingers nie umie tych konsekwencji przyjąć "na klatę", skoro jego narzekania dotarły już nawet do naszego promotorskiego działu.

motyka - chyba jedna z niewielu osób, które trzeźwo patrzą na to forum. Wypełnia swoje obowiązki, więc jak dla mnie może zostać ;)

Ilona - tu pracy nie widzę wcale. Może dlatego, że od dawna nie grywam w simsy i nie interesują mnie nowinki, ale po prostu nie widzę jej pracy. Za to dużo słyszę o "banach za chamstwo", co w moich oczach nie świadczy o niej najlepiej. Widzę ją jako moderator działu The Sims 3 i Nowości.

Apocalypsa na tę chwilę kojarzy mi się tylko z sarkastycznymi odzywkami i utrzymywaniem porządku w offtopie. Aczkolwiek pamiętam, że jakiś czas temu dość często można ją było zobaczyć w tematach z grami. Ale z obowiązków się wywiązuje, więc jak dla mnie może zostać :P

Charionette - tu jestem wręcz oczarowana. Ma na głowie nie tylko forum, ale i gazetkę, przy czym nie narzeka i sumiennie się wywiązuje z obowiązków, plus jest przeeeemiła <3 Tak jak napisał Mroczny, ma zadatki na admina. Definitywnie wzór do naśladowania ;)

Libby - lubię Libby prywatnie, jest bardzo przyjacielska i bezkonfliktowa :) Nie jestem pewna, jaką ma rolę w załodze, bo z zewnątrz jej pracy nie widać, ale może Libby odgrywa dużą rolę w "środku", dlatego też pozostawiam tu sprawę reszcie ;)

Popieram pomysł nadania Livce rangi "Moda Emeryta". Zrobiła bardzo dużo dobrego dla tego forum, widać efekty, więc ranga byłaby zasłużona ;)

Mam nadzieję, że coś się jednak zmieni, bo po takiej "rewolucji" jaka nastała na forum fajnie byłoby zobaczyć, że tyle rozmów i negocjacji nie poszło na marne.
Z drugiej strony mam wrażenie, że zarówno część załogi administracyjnej, jak i część użytkowników ma "z zasady" wrogie nastawienie do tych drugich. Dlatego taka zmiana na pewno zmieniłaby podejście obu grup do siebie nawzajem.
Poza tym, tak jak napisałam w temacie z konkursami - więcej prac zespołowych! To tez przecież jednoczy i pozwala zapomnieć o problemach z forum. Niekoniecznie muszą to być konkursy na miarę 4Ż, ale po prostu nam wszystkim przyda się taka zdrowa, grupowa rywalizacja :P
Ok, to chyba wszystko ode mnie (a obiecałam sobie, że napiszę krótko, taaaa, jaaasne), czekam na efekty :)

Björk
04.07.2013, 12:55
Aha - i chciałabym zdjąć blackowi bana. Taka mała amnestia.

<wow - jaki króciutki post>

Liv
04.07.2013, 13:39
Ja jestem jak najbardziej za! :D

<jeszcze jeden króciutki post :P>

kubuss
04.07.2013, 14:54
tera mogę ja? jasne że mogę, wszystko mogę ale na zrobienie niektórych rzeczy nie mam uprawnień. szit.

tak jak i reszta będę się na początku zachwycał postem Bjork. który wg mnie zasługuje na zachwyt. czytam sobie go i czytam. jadąc zgodnie z Twoją wypowiedzią. nigdy jakoś nie interesowali mnie modzi i admini. no pomijając moje szczenięce lata, kiedy to usilnie chciałem nim zostać. teraz patrząc na to zachowanie z perspektywy czasu, danie mi go z jakiegokolwiek powodu byłoby najgłupszą rzeczą zaraz po przejęciu w Polsce władzy przez PO. zawsze starałem się utrzymywać ze wszystkimi dobry kontakt, a najbardziej z modami i adminami. będąc młodszy po prostu wychodziłem z przekonania że byli oni bogami na forum. a my tylko szarym plebsem. który musi się im podporządkowywać. dlatego najnormalniej w świecie wchodziłem im w dupy. teraz wiem że to nie my dla nich jesteśmy ale oni dla nas. nie oszukujmy się nie ma ludzi idealnych, ale dobra władza to taka, która ma poparcie ludu. z was wszystkich Ty Bjork masz największe poparcie, można kolokwialnie powiedzieć, trzymasz na tym wszystkim łapę. ale czy robi to z Ciebie króla, możnowładcę szarego plebsu. właśnie pokazałaś że nie, po części oczywiście. bo na razie dużo wisi w powietrzu, dużo wypowiedzianych słów. jasne że nikt nie przestrzega zasad w 100 pro (ja jestem tego przykładem) ale też nie róbmy z ludzi robotów zmanipulowanych i podporządkowanych władzy. niekiedy, a nawet często potrzeba rewolucji żeby cokolwiek zmienić. nigdy nie doświadczyłem tej przyjemności? obowiązku? bycia u władzy, więc prawdopodobnie gówno wiem, jak to mówią: w dupie byłeś, gówno widziałeś. i owszem. ale jestem w stanie uwierzyć że jest to spora odpowiedzialność, a może i nawet presja. dlatego do takich stanowisk powinno wybierać się osoby, oczywiście ze stażem, ale też umiejących poskromić lud, ale w pierwszej kolejności siebie. to jest tak jakby trochę przytyk do Gingersa. który nie umie opanować czasami emocji. tak jak to istnieje od wieków, jak się coś złego dzieje, wpierw policja, ostatecznie sąd. tak na forum powinno być. wpierw modzi, później admini. admini z racji swoich uprawnień winni sprawować pieczę nad społecznością ale w pierwszej kolejności nad swoimi podwładnymi. którzy to z kolei powinni zajmować się w pierwszej kolejności sprawami społeczności. nie wiem czy moderatorzy mają przydziały, podział pracy, czym się zajmują. jeżeli nie, powinni mieć. bo od dawien dawna wiadomo że jeżeli coś się komuś nakaże, jest duże prawdopodobieństwo że to wykona, jeżeli nie ma się jako takich narzuconych obowiązków i przydziałów, wiadomo każdy robi co chce i jak chce, a cała reszta nie robi nic. regulamin jest po to żeby go przestrzegać, to jest wiadome, ale wszystko od ludzi dla ludzi. nie można się go kurczowo trzymać. bo tak jest napisane, nie odzywaj się, banicja. powinno się pokazać użytkownikom że trzeba go przestrzegać, ale nie być jego fanatykami. bo prędzej czy później zaczną się buntować, bo będą szukać dziury w całym. mówiąc wprost trzeba ich trzymać na smyczy, ale takiej wyciąganej. jeżeli widać że stosują się do regulaminu, no ale są jakieś małe odstępstwa, to poluźnić, wydłużyć ją trochę, ale jeżeli są karygodne zachowania. ukrócić. wszystkim. ale to ma działać w dwie strony. regulamin jest dla wszystkich. dla modów i administracji również. wydaje mi się że osobom trzymającym władzę i porządek na tym forum brakuje pokory (oprócz Ciebie Bjork, Ty jako jedyna nadstawiłaś po tym wszystkim policzek, pokazałaś skruchę, reszta niestety nie) to mnie boli, naprawdę boli. Bo jeden administrator powiedział przepraszam. reszta jak zwykle zadufana, co to nie my. trochę pokory. to nie jest stała posada. praca ta powinna mieć charakter zleceniówki. nie wywiążesz się ze zlecenia, dziękujemy za współpracę, jest 54818654186 innych kandydatów.
sprawy techniczne są irytujące, ale nie mamy na nie wpływu. inaczej, mamy ale nie całkowity. tyle na temat spraw technicznych. to powinno wystarczyć.
Bjork, wyrosłem, na prawdę wyrosłem. ale nadal pamiętam nasze przyjazne i naprawdę mega dobre stosunki. można powiedzieć że przy Tobie stawiałem pierwsze kroki. Ty zawsze komentowałaś moje projekty, wspierałaś na duchu i pomagałaś. na początku wgl nie byłem ogarnięty. do offa wchodziłem sporadycznie bo były grupki i każdy post po prostu przepadał. ale o tym później. szkoda i w cholerę mi jest smutno że ten kontakt zanikł z Tobą. bo mimo wszystko tak jak Ty tak i ja mam do Ciebie turbo sentyment. i mimo to że to wszytko to mega totalny wirtual, jak zakończę swoją karierę na tym forum, albo Ty ją zakończysz, albo ewentualnie forum samo z siebie zakończy swoją karierę w internetach będę Cię miło wspominać, jako taką starszą siostrę :) teraz trochę chcę się usprawiedliwić, wiem że rzucam mięsem na prawo i lewo (w realu też często mi się to zdarza), ale to nie przekreśla mnie jako osoby miłej i w wybranych sytuacjach kulturalnej. byłem taki, jestem i będę. ale sama wiesz że niekiedy człowiek jak na to wszystko patrzy to mięso samo zaczyna lecieć. co nie zmienia faktu iż często też tak po prostu przeklnę. za to mogę przeprosić i przepraszam. jednak z czasem wyrobiłem sobie tu na forum swój własny i niepowtarzalny styl wypowiedzi. szczery, dosadny, z dużym natężeniem ironii i sarkazmu, ale przemyślany. bardzo często w realu i tu na forum piszę to co aktualnie myślę, bez zbędnego tłumaczenia, przetwarzania ale równie często ta dobitność i szczerość ma puentę, podsumowanie. staram się jak najbardziej żeby każda moja wypowiedź, skierowana bezpośrednio do kogoś albo do ogółu w sprawach nie cierpiących zwłoki miała przekaz i po jaj przeczytaniu dała coś do myślenia. jak to mówią: jestem w stanie tak komuś powiedzieć spier*alaj że będzie się cieszyć na nadchodzącą wyprawę. często ripostuję, ale syndrom normalnej rozmowy u mnie nie zanikł. a co najważniejsze biorę pełną odpowiedzialność za to co mówię. gdy przesadzę, przeproszę. gdy dostanę bana albo warna. nie protestuję. oczywiście jeżeli został on dany zgodnie z zasadami zdrowego rozsądku. Tyle o mnie, gwoli wyjaśnienia. teraz trochę o offtopie. owszem, niekeidy ocieka on erotyką, która jest przekazywana w przekazie podprogowym lub metodą "jak czaisz to zrozumiesz" ale to jedyne miejsce gdzie tak na prawdę możemy sobie porozmawiać w grupie znajomków albo przyjaciół. zapewne ktoś powie: kiedyś było inaczej. to co było kiedyś, owszem było ale kiedyś, teraz tworzymy teraźniejszość, żebyśmy sami powiedzieć o niej że była kiedyś. nikt nie miał łatwo wpasować się w offtop. pamiętam siebie. co napisałem to albo zostało pominięte albo zostałem zgnojony. jednak z czasem, gdy zacząłem sobie wyrabiać renomę to i offtop stał się ostoją. dlatego rada dla nowych użytkowników: nie poddawajcie się przecież my też kiedyś byliśmy w waszej sytuacji, a to że jesteśmy tu teraz świadczy tylko o tym że daliśmy radę i wy też dacie. a tak nawiasem, budował bym nadal domki i robił projekty, niestety dobre czasy świetności działów z tym związanych minął.

tyle ode mnie, jak ktoś to przeczytał do końca, należy mu się u mnie szacunek. ja sam tego nie będę czytał bo mi się nie chce :P i jeszcze sprawa do Ciebie Bjork. Ty wiesz że możesz na mnie liczyć, tak jak kiedyś tak i teraz. służę każdą pomocą. bo nie tylko administracja i moderacja ale i użytkownicy też powinni czuć się odpowiedzialni za forum. mniej czy więcej, ale odpowiedzialność powinna być. teraz powiem dosyć trywialnie ale mam już spory staż na forum nie jedno widziałem i w niejednej sprawie mogę się wypowiedzieć, pomóc doradzić.

to wszystko od kubussa, jeżeli macie jakieś pytania albo spostrzeżenia do mojej wypowiedzi, walcie śmiało. bana wam nie dam bo nie mogę :P

pozdrawiam i jeszcze raz wyrazy szacunku dla Ciebie Bjork :)

// korzystając jeszcze z okazji, dziękuję wszystkim za te ciepłe słowa, nawet jeżeli zostały one napisane na wyrost. Za: "zawsze ma swoje zdanie i się z nim nie kryje, za to go lubię", "miewa trafne podsumowania", "inteligentny gość z poczuciem humoru", "mądry, wygadany, i bardzo fajny", "mówi co myśli", "prawdziwy pudzian, zawsze wie, co powiedzieć", "pisze trafne odpowiedzi", "lubię jego wypowiedzi", "od zawsze jestem fanką jego celnych komentarzy. Podoba mi się dobitność jego wypowiedzi i przede wszystkim szczerość - pisze to, co aktualnie myśli. Mistrz ciętej riposty.", "nie boi się wyrażać swojego zdania.", "jego posty miażdżą, uwielbiałam jego domki w ts2 <3". na prawdę dziękuję wszystkim autorom tych wypowiedzi. daliście dowód że szanujecie mnie nie przez pryzmat stażu, tego że jestem tylko przez to co mówię i robię. a to chyba najlepsze co może człowieka spotkać, bo w takim momencie wie że jest doceniany nie przez to że jest i koniec, ale przez to co robi. no i nie spodziewałem się iż jestem tak miło postrzegany w waszych oczach.

wsio :)

Björk
04.07.2013, 16:34
Kubuss :) To wystarczy. I dzięki za miłe słowa.

Co do Rudzielca - (sorka Ruda, że tak o Tobie w trzeciej osobie) - popełniłam wielki błąd, że obgadałam sprawę tylko z administratorami, a nie z całą załogą. Mogła się poczuć urażona takim potraktowaniem. Ruda - przepraszam.

Kubuss - bardziej merytorycznie - nie cierpię rozróżniania na modów i adminów, ale... możesz mieć bardzo dużo racji. Czasy się zmieniają, ludzie się zmieniają. Może powinno być rozróżnienie i "instancje odwoławcze".

Na pewno, to co teraz możemy z naszej strony zrobić to (jak już to kiedyś było) w temacie dokładnie rozpisać, kto jakimi sprawami się zajmuje i jaką pomoc może zaoferować.

Myślałam też o ogólnodostępnej "Księdze Skarg i Wniosków", by każdy mógł publicznie napisać, że "Dostał ostrzeżenie od Bjork za nieregulaminową wypowiedź i się z tym nie zgadza" ;) Byłaby to właśnie taka forma ogólnej komisji.

Co do "Szpiegowania Profili" - ludzie mają możliwość zaraportować nawet Prywatną Wiadomość, ale nawet mi samej się zdarzyło, że weszłam na czyjś profil i dałam warna za obrażanie kogoś (teoretycznie w prywatnej dyskusji). I tego będę się trzymać, bo według mnie najważniejszy jest szacunek dla drugiej osoby.

Jakoś w ogóle nie mogę zebrać myśli, więc pewnie będę edytować.

Malfurion
04.07.2013, 16:55
Myślałam też o ogólnodostępnej "Księdze Skarg i Wniosków", by każdy mógł publicznie napisać, że "Dostał ostrzeżenie od Bjork za nieregulaminową wypowiedź i się z tym nie zgadza" ;) Byłaby to właśnie taka forma ogólnej komisji.

fajnie, ze podzielasz ten pomysl :)

Co do "Szpiegowania Profili" - ludzie mają możliwość zaraportować nawet Prywatną Wiadomość, ale nawet mi samej się zdarzyło, że weszłam na czyjś profil i dałam warna za obrażanie kogoś (teoretycznie w prywatnej dyskusji). I tego będę się trzymać, bo według mnie najważniejszy jest szacunek dla drugiej osoby.

owszem, zgadzam sie z toba. Niemniej
jednak jezeli obie strony prowadza dyskusje i zadna z tych stron nie ma obiekcji, a mimo tego ktos wchodzi mi z buciorami i sie panoszy to cos jest jednak nie tak. Po to jest wlasnie opcja raportowania, by interweniowac, gdy uzytkownik czuje, ze faktycznie ktos przegiol.

rudzielec
04.07.2013, 16:59
Co do Rudzielca - (sorka Ruda, że tak o Tobie w trzeciej osobie) - popełniłam wielki błąd, że obgadałam sprawę tylko z administratorami, a nie z całą załogą. Mogła się poczuć urażona takim potraktowaniem. Ruda - przepraszam.
Bjork, Ty chyba chcesz, żebym zawału serca dostała.
Naprawdę, publiczne przepraszanie mnie, nie było konieczne. Nie należę do ludzi, których lubują się w takich rzeczach, wręcz przeciwnie, wolę być gdzieś tam na uboczu i przyglądać się z daleka (no chyba, że mnie ktoś porządnie zdenerwuje ;)).
Przeprosiny przyjęte i myślę, że już wszystko sobie wyjaśniłyśmy :)
Ach i jedna rzecz nigdy się nie zmieni, i będę to powtarzać dopóki będzie mi dane tu być (masło maślane :P). Nieważne co i jak, ale zawsze będę Cię szanować:)

"Księga Skarg i Wniosków" to bardzo dobry pomysł, sama nawet kiedyś myślałam o czymś takim, ale stwierdziłam, że to nie przejdzie i temat pogrzebałam w myślach.

Nie będę się już rozpisywać na temat administracji i moderacji, bo wszystko co chciałabym tu napisać, zostało już wspomniane w poprzednich postach ;)

Razem z nią, Rudzią, Gold_Chocolate i kilkoma innymi osobami, byliśmy zgraną grupą. Ale wszystko dupło, kiedy Libby i Rudzia zostały moderatorkami.
I ja doskonale zdaję sobie z tego sprawę. Jest w tym sporo mojej winy i biorę to na siebie. Nigdy nie chciałam, żeby to się tak skończyło, mam jednak nadzieję, że uda nam się choć w małym procencie odbudować to, co było kiedyś, bo są to chwile niezapomniane ;)
Często wchodzę w stare rozmowy, na te wszystkie durne tematy, kiedy siedzieliśmy nieraz do czwartej nad ranem i pisaliśmy takie głupoty, że niejeden by się ze śmiechu posikał :P
Dlatego teraz ja chciałam Was przeprosić, że tak to wszystko się ułożyło. Postaram się to zmienić w najbliższym czasie :)

Libby
04.07.2013, 17:01
Bjork, co miałam Ci przekazać, to chyba już przekazałam ;)...

Może pokrótce skomentuję całą sytuację... Niestety nikt nie jest święty... Przez całą dyskusję milczałam, bo chciałam to skomentować na końcu. Teraz chyba niestety brakuje mi odpowiednich słów.
Może się trochę wytłumaczę... W ankiecie często padło, że mnie nie widać. To prawda. Bardzo dużo czasu spędzam na forum, ale do tej pory byłam na niewidoku. Już nie będę. Wszystkie swoje obowiązki staram się wypełniać, jak najlepiej potrafię. I to mogę obiecać, że będę się starać ze wszystkich sił.

Kolejna dla mnie dziwna rzecza jest inwigilacja profili. Na to w ogole nalezy spuscic zaslone milczenia.

Domyślam się, że tyczy się to warna ode mnie. Nie, nie inwigiluję niczyich profili. Po prostu tamte wpisy zostały zaraportowane i musiałam zareagować...

rudzielec
04.07.2013, 17:14
Wybaczcie, że w tym temacie, ale właśnie zwróciłam u siebie uwagę na coś dziwnego... O.O
http://img703.imageshack.us/img703/558/yzor.png
Czy tylko ja nie mam offtopu?

Diana
04.07.2013, 17:21
Też miałam właśnie to napisać, nie mam offa! :O
PRZYZNAĆ SIĘ, KTO UKRADŁ OFFTOP! :D

Libby
04.07.2013, 17:22
Dziwne... U mnie offtop jest... Zobaczę, co się z tym da zrobić.

Björk
04.07.2013, 17:24
Usuwalam tagi i wylaczylam. Zablokowalam sobie konto na komputerze i nie moge nic zr

motyka
04.07.2013, 17:27
Björk - ja Cię najzwyczajniej w świecie podziwiam, ja bym nie potrafił jednym ruchem ręki zaprowadzić spokój, jesteś królową tej dżungli :)

jeszcze dzisiaj zaczniemy (mam nadzieję) dyskusję nad zmianą regulaminu (taki update), żeby wszystko stało się bardziej przejrzyste i klarowne.

jeszcze jeden świetny pomysł Björk - księga zażaleń, jak ktoś by chciał coś publicznie wyjaśnić to nie ma lepszego miejsca, w końcu nie byłoby tylu niedomówień

a co do profili - póki umieszczacie wszystko publicznie, to miejcie na uwadze, że każdy może to zobaczyć - nawet my. tak samo narzekanie na potencjalnych pracodawców, którzy "szpiegują" przyszłych pracowników na facebooku - a to przecież oni sami wystawiają się na widok.

Malfurion
04.07.2013, 17:28
a ja motyce dupe zawrocilem :D
bjork, konto sobie zablokowalas??

miszcz <3 xD

kubuss
04.07.2013, 17:41
Bardzo dużo czasu spędzam na forum, ale do tej pory byłam na niewidoku. Już nie będę.

właśnie. Libby wybacz że akurat na Twoim przykładzie, ale jako jedyna to napisałaś. czy można by było wprowadzić jakieś rozporządzenie w tej sprawie? sam jestem cały czas na niewidoku, ale wg mnie administracja i moderacja winna być cały czas widoczna (jak są online) żebyśmy widzieli że są i w razie potrzeby pisać do tego, kto jest online, a nie do pierwszego lepszego z rzędu, a już nie daj boże do administratora w jakiejś błahej sprawie.
wiem że to dosyć prymitywny system, ale na forum jednak powinna być jakaś hierarchia oraz podział obowiązków wśród władzy. w pierwszej kolejności sprawy powinni załatwiać moderatorzy (oczywiście w ramach swojej kompetencji), w ostateczności administracja.

Libby
04.07.2013, 17:51
@ up: Wybaczam :P
Myślę, że jest to trafiony pomysł :). Przekazałam pomysł wyżej, ale myślę, że wszyscy się zgodzą ;).

motyka
04.07.2013, 17:58
też się przestawiłem, prawdę mówiąc nie pomyślałem, że to mogłoby być kłopotliwe, ale żaden problem ;)

Charionette
04.07.2013, 18:01
Ja również zmieniłam tryb ninja na normalny :) I szczerze mówiąc, również nie wpadłam wcześniej na to, że może to sprawiać kłopoty.

kubuss
04.07.2013, 18:17
kłopotliwe, nie kłopotliwe. po prostu większość przyjmuje że jak czegoś nie widać to tego nie ma. później są tylko problemy że nie widać władzy na forum. ale dobrze że takie kroki zostały podjęte :)

Liv
04.07.2013, 19:10
Ja przez swoje dwa lata "rządów" siedziałam na niewidoku i jakoś wszyscy wiedzieli, że ktoś taki jak Liv jest na forum i że coś robi o_O
No ale tak, popieram. Dopiero niedawno rzuciło mi się w oczy, jak wiele osób z administracji "ukrywa się" ;) A tak przecież nie powinno być.

Mroczny Pan Skromności
04.07.2013, 19:30
Livko, ale Ty byłaś no-lifem :P Ty zawsze byłaś :D
przynajmniej, jak ja czegoś potrzebowałem to byłaś zawsze xD

Co do offtopu, to kiedy Rudzia napisała tego posta, sprawdziłem, czy u mnie jest offtop. I wszystko było normalnie...

HasłoMasło
04.07.2013, 19:38
Odeszłam :D Zablokowałam prawie na forever swoje konto ;) A teraz szkoda mi usuwać tego... Już mam tyle postów.

Liv
04.07.2013, 19:46
Livko, ale Ty byłaś no-lifem(...)
rzynajmniej, jak ja czegoś potrzebowałem to byłaś zawsze xD
... i nic się pod tym względem nie zmieniło!

Ban za multikonto dla tej pani :D
No i popatrz - nadal mam do nich nosa xD

Diana
04.07.2013, 20:20
HasłoMasło - to ty Bjork? O_o

Björk
05.07.2013, 15:40
Na fali forumowych zmian powrócił do nas Caesum :)

Witamy :)

Caesum
05.07.2013, 16:14
Na fali forumowych zmian powrócił do nas Caesum :)

Witamy :)
Ojej, jak miło! Nie myślałem, że naprawdę napiszesz mi powitanie. Nie trzeba było. :D Dziękuję!

Przyznam szczerze, że nie spodziewałem się mojego powrotu na to forum - ale jestem zadowolony. Mam z tym miejscem wspomnienia sięgające 2005 roku i naprawdę szkoda by było, gdyby się tak nagle skończyły. W ogóle muszę powiedzieć, że widzę tu ciekawe zatoczenie koła. Podczas mojego pobytu na forum z tego co pamiętam miałem tylko dwie utarczki z moderacją, które zakończyły się moim odejściem - dobrowolnym lub mniej - i w obu przypadkach tłem wydarzeń forum było tajemnicze zniknięcie osoby utrzymującej serwer. Za pierwszym razem był to pushek, obecnie chyba shooters, dobrze kojarzę?
Jednakże jest pewna zasadnicza różnica. Za czasów zniknięcia pushka pierwsza administracja również zniknęła, co spowodowało ogólny rozgardiasz, tym bardziej że rolę adminów przejęły wtedy osoby całkowicie nienadające się do takiej roli. Były to czasy eliciarstwa i ciągłego łamania regulaminów przez jego własnych przedstawicieli, a gdy stracili oni uprawnienia, czasy spamu... linkami do filmów porno.
Tutaj różnica polega na tym, że wyraźnie widać, że administracja wciąż stara się utrzymać porządek, nie jest bierna ani przesadnie despotyczna, choć oczywiście czasem potrafią się pojawić podobne przesłanki, no ale tego po prostu nie da się uniknąć. Najważniejsze jest jednak to, że mimo że forum okazuje oznaki braków pielęgnacji samego serwera czy kodu vB, administracja stara się jednak utrzymać jakiś porządek, ba, zainteresować tym miejscem, chociaż nawet same simsy utraciły swą świeżość i jakość(miejmy nadzieję, że TS4 to zmieni). A to się chwali.

Przyznam jednak, że i ja podczas swojego pobytu na forum zauważyłem, że czasem nie wszystko działa tak jak trzeba nie pod względem kodu - ale regulaminu. Zgadzam się więc z Liv, że to forum potrzebuje jasno określonych zasad, które będą wyznawać obie strony, czyli zarówno użytkownicy jak i administratorzy. Muszę też przyznać, że zauważyłem napięcie u wszystkich użytkowników forum; zniknął ten przyjemny, kameralny klimat, a zaczęła się jakaś rywalizacja. Dlaczego?

Na forum najmilej się odznacza Bjork, która mnie tak ciepło przed chwilą powitała. Przez cały okres moderowania działów odznaczyła się wyjątkowo miłym podejściem do użytkowników i sumiennego wykonywania pracy. Naprawdę, przez cały czas działania na forum Bjork w żaden sposób nie pojawiła się w złym świetle. Moim zdaniem jest więc świetnym przykładem jak powinna działać moderacja na forum - przyjacielskie podejście przede wszystkim.

Takie są moje odczucia odnośnie tego, co się dzieje na forum i jak się odznaczają użytkownicy i moderacja. Oczywiście od siebie również dorzuciłem coś do ankiety. Ogólnie więc administracja - uwierzcie mi - mogła być znacznie gorsza. Tutaj brakuje głównie jakiegoś konkretnego, zogniskowanego planu działania, co powoduje nieporozumienia, które potrafią czasem przypominać nawet stronniczość decyzji?

Damian
06.07.2013, 09:43
Spostrzegłem iż zostałem odbanowany :D
Witam ponownie <3

Libby
07.07.2013, 20:31
Ankieta oceniająca administratorów i moderatorów forum TheSims.pl została zakończona i spowodowała trochę zmian:

• Gingers został Administratorem Technicznym,
• Ilona przeszła na stanowisko Moderatorki,
• Charionette zyskała tytuł Moda Kumpla,
• Liv dostała rangę Moderatorki Emerytki,
• Black został odbanowany,
• Caesum powrócił i bardzo pomógł,
• Regulamin został poprawiony,
• Cała załoga się uwidoczniła,
• Forum zyskało nowy styl,
• Działy zostały przeorganizowane.

W imieniu swoim i reszty załogi dziękuję wszystkim za dobre chęci i cenne uwagi, które pomogły nam w ulepszeniu naszego forum ;).

Liv
07.07.2013, 21:21
Myślałam, że niektórzy pożegnają się z rzeźnią, bo taka była dość wyraźna wola userów...

Dobra, mi się to nie podoba. Pozostaje wam udowodnić, że podjęliście właściwą decyzję.

Perplexité
07.07.2013, 21:39
Myślałam, że niektórzy pożegnają się z rzeźnią, bo taka była dość wyraźna wola userów...

też tak myślałem,dużo rozczarowanie :((
nie do końca słuchacie userów widać.

Caesum
07.07.2013, 21:50
Przyznaję, że i ja jestem zaskoczony, w niektórych przypadkach opinie były dość jednoznaczne. No ale w takim razie mam chociaż nadzieję, że przyczynią się do ogólnej poprawy działalności załogi, hmh? ;)

Caseum powrócił i bardzo pomógł,
No tak, bardzo pomógł. Ale nick i tak z błędem. :P

Forum zyskało nowy styl,
Za to stracił dwa poprzednie, no ale tak jak pisałem w innym temacie - można mieć albo stare skiny, lecz "dzięki" którym połowa opcji forum nie działa, albo nowy i w pełni kompatybilny, który można później dostosować. Wybór chyba dla każdego oczywisty. :D
Ba! Może dałoby się na jego podstawie zrobić również inne.

Libby edit: Wybacz! Już poprawiłam...

Wybaczam! :D

Björk
08.07.2013, 06:49

Dobra, mi się to nie podoba. Pozostaje wam udowodnić, że podjęliście właściwą decyzję.

Nie bądźcie mściwi. Sądzę, że informacje umieszczone w ankiecie, bardzo dotarły do osób, do których miały dotrzeć, więc może też wykażecie trochę dobrej woli i dacie im szansę.
Wy też swoją dostaliście i świetnie ją wykorzystaliście :)
Z pewnością ta ankieta jest bardzo dobrym pomysłem i będziemy ją powtarzać.

Damian
08.07.2013, 10:23
 Black został odbanowany,

Z pewnością największa zmiana xD
Wszystko idzie w dobrym kierunku <3