PDA

Zobacz pełną wersję : Forumowa Mafia II - uwagi

Libby
09.10.2013, 18:41
Temat na uwagi, komentarze do ogłoszeń.

Pink Panther
09.10.2013, 19:04
Proponuję nadać miastu jakąś nazwę :) Będzie łatwiej nawet w niektórych opisach.

La Tortura
09.10.2013, 19:06
Ja chcę więcej fabuły, może nie 5 stron ale cooś więcej. :<

Słodki Pan Ciastek
09.10.2013, 19:14
Mimo wszystko też wolałbym mieć trochę fabuły ;)

Morgana
09.10.2013, 19:14
wlasnie to chyba dobrze ze nie ma fabuly. lepiej niech tak zostanie ;) ma to uchronic gre przed zrobieniem z niej rpg jak poprzednio :D

Słodki Pan Ciastek
09.10.2013, 19:15
UP: W sumie racja ;) Po co robić niepotrzebne zamieszanie

Mroczny Pan Skromności
10.10.2013, 15:23
wiem, że jestem nieogar, ale dzisiaj już głosujemy? Bo coś mi się kojarzy, że poprzednio pierwsze głosowanie było dopiero trzeciego dnia :P

Cieszę się, że nie ma fabuły :> Uważam, że to nam wszystkim wyjdzie na dobre :D

Kędziorek
10.10.2013, 15:28
Dzisiaj głosuje mafia, mieszkańcy natomiast pierwsze glosowanie mają jutro.

muffindance
10.10.2013, 18:47
czy tylko ja nie orientuje się w czasie? dla jednych chyba jest wieczór, a dla drugich piękny poranek :| moglibyśmy coś ustalic... skoro czasy są mniej więcej realne, to chyba ta godzina i data też mogłyby się zgadzać.

Słodki Pan Ciastek
10.10.2013, 18:49
Up: mam dokładnie to samo, ale z tego co wiem jest wieczór bo na razie jesteśmy w czasie teraźniejszym.

Kędziorek
10.10.2013, 18:54
Ostatnio było tak, że kiedy w teraźniejszości był ranek/wieczór to w FM było tak samo :)
Umownie się przyjęło

Juhas
10.10.2013, 20:17
Ojoj, to czas się chyba zwijać do domu, w końcu jest już dosyć późno na przesiadywanie w banku. :D

Kędziorek
10.10.2013, 20:19
Śledczy mogą tam siedzieć jeszcze kilka godzin nawet :D

Pink Panther
10.10.2013, 20:21
Nie chcę nic mówić, ale to chyba nie jest takie normalne, że po napadzie sobie siedzicie za doniczką i rysujecie xD

Juhas
10.10.2013, 20:36
Ktoś tam rysował? :D Ja tylko spekulowałem że bratnią duszę zobaczyłem! :D

Kędziorek
10.10.2013, 20:38
Ale wszyscy się za jedną doniczką chowaliście? Co to była za donica? :D

Pink Panther
10.10.2013, 20:39
To była donica z wielką palmą! Nie byle jaka xD

Chcę już rano, mam randkę z Cheyenne :love: :D

Juhas
10.10.2013, 20:40
Donice są okrągłe oraz podłużne. :D Z jedną palmą nie wyglądała pewnie zbyt okazale, ale... to nie moja postać projektowała wnętrza. xd

Malfurion
10.10.2013, 20:44
To była donica z wielką palmą!

bez komentarza xDDD skojarzenia mode on

redmoon
10.10.2013, 20:48
Looool, też mi się kojarzy XDD

Ale trochę nie fajnie, że wszyscy nie przestawiają się na grę tylko ciągle wałkują fabułe (tylko ja przestam o nią dbać).

Morgana
10.10.2013, 20:50
redmoon hehs, tez czulam ze tak bedzie :P no nic, poznniej zobaczymy...

Meryam
10.10.2013, 20:50
Nie no, słuchajcie, można zrobić z tego fajną historię, nie musimy od razu dyskutować. Tzn. wiadomo, że trzeba zacząć typować, ale można to nadal utrzymać na torach opowiadania.
Tak mi się wydaje.

Mroczny Pan Skromności
10.10.2013, 20:53
no spoko :D
Tylko ja się obawiam, że zaraz znów wymknie się spod kontroli ta historia. I argumentem za tym, że ktoś był w mafii stanie się to, że napisał o spotkaniu z ofiarą :P
Trzeba wyciągać wnioski z własnych porażek. Ja drugi raz nie zamierzam przegrać xD

Pink Panther
Ja myślę tak samo. Trochę RPGa musi zostać, żeby to się kupy trzymało. Można np. wybrać się na spacer po parku, iść do sklepu, ale w tym czasie typować ze znajomymi, kto jest w Mafii.

Juhas
Fabułę się najfajniej tworzy i przy okazji sobie człowiek tworzy fundament znajomości z resztą graczy. :D

Szkoda motyczki, sobie nie popisał. ;c

Morgana
10.10.2013, 20:57
nie no, mozna. mimo wszystko, wy na razie nie gracie w mafie z elementami fabuly, tylko rozwijacie sama fabule, czyli poki co jest to samo co w poprzedniej edycji, prawie bez roznicy.
tylko zwracam uwage, wiadomo ze to dopiero poczatek gry I mysle ze ci, co tak sie zaangazowali w fabule, jeszcze sie rozkreca ;) mam nadzieje przyanjmniej :D

Meryam
10.10.2013, 20:59
Dokładnie. Fajnie, że chcecie fabułę, ale niech to będzie fabuła dotycząca mafii, a nie fabuła typu "hej, chodźmy na kawę" jako jeden post "rozwijający fabułę". Akurat myślę, ze od tego typu rozwijania fabuły moglibyśmy trzymać się z daleka.

Pink Panther
10.10.2013, 21:00
Tak jak pisałem w temacie z Mafią - same suche posty typu "X jest w Mafii, bo.." "Nie, to Y, bo.." itd. są bez sensu. Lepiej typować mafiosów razem z fabułą, np.:
"Idąc do sklepi ujrzałem Cherre. Pogadaliśmy trochę.
- Cherre, co myślisz o ostatnich sytuacjach? - zapytałem nagle. - Jak myślisz, kto może stać za zbrodniami?"
itd.
Będzie ciekawiej :)
A i fabuła będzie tętniła życiem, bo ciągle coś się będzie działo :)

Rainbow
10.10.2013, 21:00
no fabuła jest ok, ale jak jakoś fajnie to ułożycie, a nie na zasadzie ze każdy sobie. jedni siedzą w kostnicy, inni chowaja sie za donicami, jeszcze ktoś siedzi na kiblu :P wyjdzmy wszyscy na jakis masowy spacer czy cos xD moze grajmy tak, jakbyśmy się wszyscy znali [nie jak przyjaciele czy cos, ale sąsiedzi, cos w ten deseń] bo wtedy bedzie lepiej grać. bo tak to 30 osób musiało by sie spotykać, przedstawić i takie sranie w banie :P

muffindance
10.10.2013, 21:05
wyjdzmy wszyscy na jakis masowy spacer czy cos xD
o ta, zrobmy od razu impreze integracyjna :P

Mroczny Pan Skromności
10.10.2013, 21:09
mam nawet pomysł na zakończenie takiej imprezy, ale może zachowam dla siebie :D

mama nadzieję, że jakoś to zgrabniej wyjdzie :P Na razie nie ma jako takich "tropów", za to są już trupy, co oznacza, że czas zacząć myśleć :D

Meryam
10.10.2013, 21:17
Ok, dobra, mam taką propozycję. Kto chce pisać bez fabuły, niech pisze bez fabuły, a kto chce pisać z fabułą, nie może pisać postów typu "Chodźmy na kawę", a jedynie posty typu "Co sądzisz o mafii? Kto może w niej być?". Co wy na to?

Pink Panther
10.10.2013, 21:17
To będzie sztuczne. Według mnie posty typu "Chodźmy na kawę są potrzebne", bo właśnie na tej kawie będzie świetna okazja żeby porozmawiać o Mafii.

Juhas
10.10.2013, 21:19
W pełni popieram fabułę, oczywiście może bardziej okrojoną, bo fakt, posty typu "byłem w kibelku i się świetnie bawiłem" nie pasują do klimatu zabawy. :D

Meryam
10.10.2013, 21:19
Tylko, że później wyjdzie, że rozmowy o byle czym będą zajmować 70% wyjścia na kawę, zamiast rozmowy o mafii...

Pink Panther
10.10.2013, 21:22
Posty i tak nie są naliczane, więc cóż nam szkodzi troszkę się zabawić dalej trzymając się wyłapywania mafiosów? :P

Podpisuję się rękami i nogami za fabułą.

Meryam
10.10.2013, 21:25
Posty chyba są naliczane, bo odkąd napisałam jedynego posta poza tym działem to nabiło mi +20 postów.
Dla sprawdzenia - przed napisaniem tego posta mam 682 posty na koncie.
EDIT: Teraz już 683 ;)
Ale nie w tym rzecz.

Chodzi o to, żeby nie pisać bezsensownych postów. Np. "dostałam sms'a od x, chce zebysmy sie spotkali". Jeśli już robić coś takiego, to od razu, w długim poście: "dostałam sms'a od x, chce zebysmy sie spotkali. poszlam wiec na spotkanie, gdzie zaczelismy omawiac ostatnie tragiczne wydarzenia". Boom. To jest cel. Omawianie wydarzeń. Nie tworzenie historyjek.

Juhas
10.10.2013, 21:27
Po prostu musimy sobie wyrobić nawyk gadania o sednie sprawy podczas spontanicznych wypadów. ;)

Meryam
10.10.2013, 21:28
O, i wybaczcie, ale ja już mam idealny przykład tego, ze zamiast łapania mafiozów, to się bawicie w romansidła.

Ok, na początku byłam za fabułą, ale jeśli to ma iść w takim kierunku, to wolę suche posty.

Pink Panther
10.10.2013, 21:29
Meryam, dokładnie tak samo uważam. Długie, konkretne posty, ale z fabułą. I wyłapywanie Mafii przede wszystkim.

Morgana
10.10.2013, 21:30
tak na marginesie, to posty sa naliczane :D przynajmniej u mnie(no bo ciekawe skad bym miala nagle prawie 200 postow, jak wczesniej nawet 50 nie mialam? :D)

tak jak pisalam, fabula moze byc, jak kto chce. dla mnie to nic zlego. aczkowliek zgadzam sie z meryam I absolutnie nie jestem za tym, zeby ZNOWU tluc roleplay tak jak poprzednio. rozumiem, ze z fabula jest ciekawiej, etc. ale dobrze by bylo gdyby byla jakas granica dla niej... gra polega na spekulacjach, a nie na robieniu tasiemcowego dramatu, bo ktos kogos zabil, a wiec wszyscy sie nagle boja I umawiaja na kawe, bo w grupie razniej :D przynajmniej ja tak to widze. dla mnie taka gra jest conajmniej bezsensu, no ale tez nikomu niczego nie zabronie :D jesli wam to odpowiada, to robta jak chceta.

heh, meryam mnie ju wyprzedzila w wyjasnieniach, ale mimo wszystko, zostawie tego posta ;)

Meryam
10.10.2013, 21:30
- To tutaj, chodźmy. - oznajmiłem.

Doszliśmy do mieszkania Cheyenne. Złapałem ją ponownie za rękę i spojrzałem jej głęboko w oczy. Nachyliłem się do niższej ode mnie kobiety i pocałowałem ją.
To było niesamowite.

Gdy pisarka weszła do klatki, pobiegłem na spotkanie z Qwerty'm.

Właśnie widzę.

Pink Panther
10.10.2013, 21:31
Ale romansidło jest tylko dodatkiem. Napisałem, że idę na spotkanie z Qwerty'm, na którym obgadamy Mafię. Więc jest fabuła, ale jest też wyłapywanie Mafiosów. Nie rozumiem, w czym tkwi problem.

Meryam
10.10.2013, 21:32
Szkoda tylko, że w tym wydaniu romansidło jest dodatkiem zajmującym dosłownie 6/7 całego posta.

No ale dobra, niech będzie tak jak jest. Róbta co chceta.

Pink Panther
10.10.2013, 21:33
Ale to ma znaczenie? Ważne, że jest to jedno, konkretne zdanie - idę na spotkanie. A to romansidło nawet za bardzo na nic nie wpływa...

Meryam
10.10.2013, 21:34
A to romansidło nawet za bardzo na nic nie wpływa...

BOOM!
Więc dlaczego jest większością posta? Dlaczego wokół romansidła skupiła się twoja uwaga, zamiast na rozwinięciu tego jednego, ważniejszego zdania? Przeczysz sam sobie, mój drogi.

Morgana
10.10.2013, 21:35
dobra, moim zdaniem nie ma co namawiac nikogo do gry w mafie tak na serio :P pozostaje poczekac az sie znudza tymi fabulami. kurde, a mialo jej nie byc, specjalnie po to, zebyscie znowu z gry glupiego tasiemca nie zrobili... no trudno :d

choc pewnei zanim to nastapi to predzej libby nie bedzie chciala juz w ogole niczego organizowac.

Pink Panther
10.10.2013, 21:37
Chodzi mi o to, że nie wpływa na życie innych graczy, tylko moje i Cheyenne ;) Zresztą powtórzę się - jest zdanie o spotkaniu, gdzie poruszymy wątek mafii. Fabuła nie stoi w miejscu. Rozumiem, gdybym napisał "Idę do toalety, biorę ze sobą gazetę", w następnym poście "Krzyżówka z super nagrodami! Muszę iść po długopis!" itd.

Yuki
10.10.2013, 21:38
Pomysł z tym, że wszyscy się znają jest, moim zdaniem, trafiony. I rzeczywiście można by zrobić jakiegoś eventa, żeby zebrać wszystkich razem do kupy w jednym miejscu.

Pink Panther
10.10.2013, 21:40
A tym eventem może być niedziela, wszyscy spotkają się w Kościele <333333333

Joke. Może jakiś koncert gwiazdy czy coś?

Juhas
10.10.2013, 21:42
Może zorganizować poprzez bohaterów powiązanych z policją jakieś spotkanie z nawołaniem do ostrożności itp.?
Wtedy można by zostawić resztę samą sobie, ludzie by spekulowali co robić i przy okazji każdy by się z każdym poznał.

Bo przy obecnym zgrywaniu nieznajomych jakoś kiepsko to będzie wyglądać, każdy z każdym nagle się zna. ;)

Meryam
10.10.2013, 21:42
A nie możemy po prostu wszyscy spokojnie porozmawiać, np. w parku. Od razu musimy wymyślać, że przy okazji swietnie się bawiliśmy obstawiając, kto mógbły nas zabić?

Yuki
10.10.2013, 21:46
Trochę to bez sensu, coś powinno nas wszystkich łączyć.
Przykład:
- Cześć, nie znamy się, ale kto próbuje nas wszystkich zabić?
No nie.

Albo sie wszyscy znamy, albo spotykamy się w jednym miejscu, żeby nadać temu trochę realności.

Meryam
10.10.2013, 21:47
Ok, przyjmijmy, że jutro policja organizuje jakiś taki alarm ostrzegawczy, coś w stylu tego, co napisał Juhas, i robi się kółko różańcowe wokół, i wszyscy jesteśmy ciekawi, co się tam dzieje. Może to by zadziałało?

Yuki
10.10.2013, 21:50
Zobaczymy, może rzeczywiście to poskłada wszystko do kupy.

Pink Panther
10.10.2013, 21:53
A jak w końcu z tą fabułą? :|

Juhas
10.10.2013, 21:55
Fabuła niech będzie, ale taka żeby sprzyjała otoczce kryminalnej, a nie romansom z każdą kobietą w mieście. (Pink. :P)

Shiver
10.10.2013, 21:57
Ja się przerzucam na 'suche' posty. Jest wygodniej i szybciej. Jak mam się z kimś spotkać i porozmawiać to zajmuje mi to 5 postów, a tak wszystko zmieszczę w 1.

Yuki
10.10.2013, 22:02
A mi się podoba otoczka fabuły, nie brałam udziału w poprzedniej edycji, jednak z tego, co udało mi się przeczytać, to rzeczywiscie wynika, że nieco proporcje się niektórym pomieszały. :P
Z drugiej strony gra byłaby nudna bez chociażby najmniejszej fabuły, można co jakiś czas wplatać jakieś ogóle eventy, oczywiście kryminalne, na które każdy moze reagować w jakiś sposób i już inni mogą mieć podstawy do spekulacji na temat mafii oraz kto w niej jest. Właśnie coś takiego jak ten apel.
Np. jeden post od organizatora: "Do miasta zjechało się FBI." albo "Każdy mieszkaniec ma obowiązek zjawić się na rewizji osobistej".
To tylko luźny pomysł, nie wiem jak na niego zareagujecie.

muffindance
10.10.2013, 22:06
ja na przykład wyobrażałam to sobie zupełnie inaczej.. bez takiej ilości fabuły, czy wymyślania romansów (:|). pomyślałam sobie "ah, co mi tam, mogę spróbować", a muszę dodać, że jako takiego doświadczenia z gry praktycznej nie mam, bo nigdy nie brałam w takim czymś udziału, ale obserwowałam już dwie edycje mafii na innym forum i sama z ciekawości wyszukiwałam fora z mafia przez google. szczerze powiedziawszy, napisalam dwa trzy posty u nas i przestalam, bo po prostu sie pogubilam w tej masie waidomosci (ledwo zdazylam wymyslic zdanie, a tu juz piec wpisów), nie wiedzialam, kto i do kogo pisze - jak sie okazalo, wcielam sie nawet komus w rozmowe. :wall: sledzilam dalej temat, a tu nagle napad na bank! pomyslałam sobie "wtf!? moze pink ma role jakiejs szychy i dlatego to rozpaczal?"
libby - masz smietny pomysl, mafia to super rozrywka, zmuszajaca do myslenia i pomaga w integracji forum, ale jak dla mnie to jeden wielki bajzel. teraz juz nie wiem, co robimy - ciagniemy fabułę, czy piszemy suche posty? przyznaję się, pogubiłam się i nawet teraz wolałabym zginąć - czy to z rąk mafii czy miasta - niż rezygnować, bo nie lubię się poddawać ;) jak ktos chce, mogę podać przykład jakiś innych for. naprawdę (wiem, powtarzam się) bardzo łatwo się jest tu zgubić (moim zdaniem, podkreślam), kiedy rozmowa dwoch obcych spotykajacych sie w kawiarni i przedstawianie się ciagnie się przez 10 czy 15 postów..

(wybaczcie, troche chaotycznie napisane, mam nadzieje, ze ogarniecie)

Libby edit: Lubię to :)!

Yuki
10.10.2013, 22:12
Podsumowała wszystko, o czym właśnie tutaj dyskutujemy. ;)
Tylko trzeba znaleźć złoty środek, żeby rozgrywka była idealna. Aby nie było nudno, ale również nie przesadzic z fabułą.

Shiver
10.10.2013, 22:14
No to może niech organizatorka zadecyduje i się dostosujemy? Bo dyskutować to my tutaj możemy do końca gry :P

Kędziorek
10.10.2013, 22:17
A ja tylko tak od siebie, że zgadzam się z muffindance. W tej powodzi postów znaleźć coś na temat graniczy z cudem. Zabawa w rpg jest fajna, ale tu nie o to chodzi. Jak dla mnie to chyba rzucę fabułę w diabły i piszę zwykłe, suche posty, przynajmniej się nie pogubię i nie będę podejrzewać ludzi po kreacjach postaci jakie stworzyli, ale po głosach jakie oddali itd. Sądzę, że to mi pomoże w obiektywnej analizie sytuacji i innym też to radzę. Nie mówiąc o tym, że początkowo miało nie być fabuły ;)
I nie przesadzajcie też z długością postów, żeby było łatwiej wyhaczyć ważne informacje, jak np. podejrzenia. W końcu nie wszystkim chce się czytać 20 stron postów, z których wynika tylko to, że ktoś oskarża wróżkę, bo zniknęła (nie wszyscy muszą siedzieć na forum 24 h :) ).

@down ależ ja nikomu nie każę pisać suchych postów. Piszę tylko, że najprawdopodobniej JA tak zacznę robić, bo reszta uczestników spokojnie nadrobi fabułę za mnie. I tak w sumie nie ogarniam kto, z kim, gdzie i dlaczego :)
Chodzi tylko o to, żeby tak jak mówi Libby, nie budować swoich podejrzeń na fabule i nie przywiązywać do niej zbytniej wagi, bo się skończy jak ostatnio.

Yuki
10.10.2013, 22:22
Czyli jak to sobie wyobrażacie? "Podejrzewam pana x, bo zagłosował na panią y"? I tyle?
W sumie na tym polega gra w mafię, ale w końcu to staje się nudne. Użytkownicy mogą przestać w ogóle pisać w temacie.
Ale zdecydowanie jakoś trzeba ograniczyć ilość bezsensownych postów.

EDIT

Co do ogłoszenia Libby, mądrze, ale żeby doszło do tych konwersacji, to trzeba się najpierw z innym użytkownikiem spotkać w jednym miejscu. I tu uważam, ze dobrym wyjściem byłyby właśnie takie eventy, zebranie wszystkich do kupy.

muffindance
10.10.2013, 22:26
no, cieszę się, ze to jakos sensownie ujęłam :hihi:
to podforum jest zamknięte dla obcych z zewnątrz, prawda? (żeby nie było, że robię reklamę innym ;))) to co mi tam, podam wam link do jednego forum (moja kochana barca! :D :love:), które obserwuje i na którym mafia jest świetną rozrywką - a dodam, że tam w większości udzielają się osoby dorosłe, nie mające czasu pisać po 10 postów, jak wchodzą do kawiarni i nieśmiałe zagadują uroczą blondynkę - proszę bardzo (http://www.fcbarca.com/forum/viewtopic.php?f=14&t=5261). owszem, raz na jakiś czas pojawia się post o tematyce fabularnej, ale zwykle fajne kreowane, bo np. o tym, że po pierwszym linczu miasta (tam jest cos takiego) xyz drży o swoje życie :P ale dalej już spekulują, i to jest naprawdę fajnie i dobrze organizacyjne udane, a nie, że tu nagle zwykły mieszkaniec (bo nie wiemy przeciez kim jest) odwala napad na bank, giną ludzie, wtf!? z jakiej racji - w naszych oczach - zwykły mieszkaniec wszczyna takie wydarzenie w mieście? kurczę, toż to już jest w interesie mistrza gry! albo pink jest mistrzem gry, a ja gdzieś to pominęłam :)
także zapraszam osoby za dalszą fabula do lektury, zresztą, zapraszam wszystkich. bo tak według mnie powinna wyglądać prawdziwa mafia. a jak chcecie fabułę i macie pisarskie dusze, to jest odpowiedni temat (http://forum.thesims.pl/showthread.php?t=17192) :)

Yuki
10.10.2013, 22:31
Ok, wszystko fajnie. Jeśli miałoby to tak wyglądać, to po co kreowanie postaci?

muffindance
10.10.2013, 22:42
ah, to już dopieszczanie szczegółów. ;) najpierw trzeba napisać sensowny regulamin, zasady co do udzielania się (np. pkt karne za wykroczenia lub coś w tym stylu), ustalić hierarchię, NIE DAWAĆ USEROM SAMOWOLKI... - czytaj: ustalić, kto jest Mistrzem Gry itp.

Yuki
10.10.2013, 22:48
No ale jest to co jest, diametralnie wszystkiego nie da sie zmienic bo trzebaby było zaczynać wszytko od początku. Wiec trzeba wykombinowac jak ulepszyc to, co juz jest :-P.

Malfurion
10.10.2013, 22:51
zgadzam sie z muff. Dla mnie samowolka z bankiem byla juz przegieciem :P powinno byc mniej fabuly wiecej dedukcji, ale z drugiej strony ciezko na tym etapie rozgrywki kogos podejrzewac ;)

Libby
10.10.2013, 22:55
Na tym etapie zawsze jest rzucanie podejrzeń na ślepo.
Mistrzem Gry jestem ja a regulamin jest ok.
Głównie chodzi o to, że wszyscy dostając fabułę, trzymają się tylko jej i zapominają o celu zabawy.

muffindance
10.10.2013, 22:56
jak dla mnie można byłoby zrobić wszystko od początku, bo kiedy pojawiają się posty typu
TO ON! Ja tu brałam go za zboczeńca, gwałciciela, nie wiadomo kogo a to ten przystojniak.
-Dobry wieczór. - Powiedziałam seksownym głosem. - Widzę, że nie tylko ja lubię nocne spacery.
Zastanawiałam się czy spodnie do joggingu wystarczająco opinają mój kształtny tyłek i czy zauważył on że ramiączko od stanika wyszło mi spod bluzki.
co to ma wspólnego z mafią? został zabity motyka, gdzie tu spekulacje: co, jak, dlaczego!? ja chcę tu poważne oskarżenia! :D no, widziałam kilka postów o tym, ale zostały zasypane tymi fabularnymi... co nie ma nic wspólnego z mafią. a wszyscy mieszkańcy powinni być zainteresowani tym, co się dzieje w mieście: grasuje mafia, a oni tu chadzają na romantyczne spacery.. proszę was, jak ma być ta fabuła, to niech ma sens ;)
oczywiście nic tu nie mam privilege, wiele postów jest podobnych, za przeproszeniem, o dupie maryni...

Malfurion
10.10.2013, 23:01
No dobrze libby, ale w tym momencie rzucamy oskarzenia na podstawie fabuly, nie? No bo musze miec jakas argumentacje. Z powietrza nikogo nie wytypuje. Z czasem to sie wynormuje, chociaz patrzac na fabule niektorych osob, wszyscy chyba skonczymy w lozku a nie w trumnie :P

Privilege
10.10.2013, 23:02
No okej, ale fabułę trzeba tworzyć. Nie trzeba w każdym poście pisać o oskarżeniach i spekulacjach. Akcja powinna się rozwijać. Moja bohaterka dopiero poznaje ludzi i miasto. Ma dyskutować sama ze sobą w myślach? Uważam że fabularyzacja tej gry jest super i powinna być ona utrzymana. Suche posty typu oskarżam ble ble ble nie są aż tak ciekawe jak rozbudowany tekst. W filmach/ powieściach akcji też są wątki poboczne i wpływają one na wyobraźnię obserwatora/ czytelnika. A poza tym chyba lepiej tą fabułą też trochę pozwodzić bo gra będzie ciekawsza i trudniej w splocie wątków będzie się doszukać mafiozów. Nie wiem czy dobrze pojmuję tą grę ale powinna być ona chyba skomplikowana, zawiła, trudna, długa a przede wszystkim ciekawa..

muffindance
10.10.2013, 23:12
up: ręcę mi opadają... :) za przeproszeniem, bo ja już powoli nie ogarniam paru ludzi tutaj. przecież ta gra ma już fabułe! jest nią mafia! san francisco i czasy realne to tylko otoczka, realia, w jakich mafia się dzieje! wcześniej było chyba coś fantasty; fabułą była mafia, reszta otoczką, aby fabuła miała sens...

don - :beer2:

Rainbow
10.10.2013, 23:14
No okej, ale fabułę trzeba tworzyć. Nie trzeba w każdym poście pisać o oskarżeniach i spekulacjach. Akcja powinna się rozwijać. Moja bohaterka dopiero poznaje ludzi i miasto. Ma dyskutować sama ze sobą w myślach?

dlatego mówilam, ze lepiej by było, gdyby nasze postaci się już w jakimś stopniu znały. bo jak wstanę rano to bedzie kolejne 15 stron o tym ze X podszedł do Y i powiedział mu "cześć!", Y podał rękę Z, Z przedstawił się A itp itd. a mafia będzie mordować, podczas gdy wszyscy beda sie radośnie poznawać, pić kawusie i zagryzać rogale :hmmm:

muffindance
10.10.2013, 23:31
trzeba po prostu naszych userów odpowiednio wyedukować. przejrzałam trochę temat z pierwszej edycji - klikałam na pierwsze lepsze strony - i nie mogłam znaleźć jako takich spekulacji, typowych dla normalnej mafii.. bez urazy, ta dla mnie normalna nie jest, wszystko jest zagmatwane, fabula jest (mafia, i chyba to sobie walne w podpisie fabula = mafia), a użytkownicy na siłę ją wymyślają, rzadko spekulują, ba, mamy nawet samozwańczych mistrzów gry...
czekam na decyzje. szkoda to zmarnować, zrobić dwie nieudane edycje i mieć niesmak już do końca, czyż nie? ;)

Mroczny Pan Skromności
11.10.2013, 06:58
Ja proponuję, żeby ci, którzy chcą suchych postów sie zgadali ze sobą :D A jak reszta zmądrzeje, to do nas dołączy ;P

La Tortura
11.10.2013, 11:14
Ja nie chcę suchych postów, wszystkie postacie są w ratuszu i ze sobą gadamy. Koniec kropka, Pinki nie rób już krzywych akcji napadu na bank. o__O
Idziemy gadać do mafii, wszyscy siedzą w ratuszu. :D

Mroczny Pan Skromności
11.10.2013, 12:20
W ratuszu też jest sucho :D

Meryam
11.10.2013, 15:04
Ja mam drobne pytanko - czy osoby, które się W OGÓLE nie udzielają w temacie z mafią zostaną w jakiś sposób ukarane...? Bo my tam myślimy, a oni sobie zrobią jak chcą...

Morgana
11.10.2013, 15:08
jesli nie beda sie udzielac w ogole, tzn. nie beda tez glosowac, to pewnie tak. tak bylo poprzednio przynajmniej ;)

Privilege
11.10.2013, 16:15
Może by po każdym zabójstwie, wytypowaniu skreślić taką osobę z listy w pierwszym poście? Będzie chyba łatwiej już na późniejszym etapie gry

Libby edit: Zawsze skreślam plus podaję wyniki głosowań w ogłoszeniach.

Lubie
11.10.2013, 20:06
LIBBY. ! Dlaczego nie dajesz ogłoszeń o głosowaniach/zabójstwach w ogłoszeniach, tylko w temacie z grą. Ciężko je odnaleźć :ccc

Libby
11.10.2013, 20:08
Przecież dałam :/...

muffindance
11.10.2013, 20:08
LIBBY. ! Dlaczego nie dajesz ogłoszeń o głosowaniach/zabójstwach w ogłoszeniach, tylko w temacie z grą. Ciężko je odnaleźć :ccc

Przecież jest w ogloszeniach... Osoba, ktora zginela, jest zaznacozna na czerwono.

Lubie
11.10.2013, 20:11
Boże sorry, nie pokazało mi w nowych poistach :c

muffindance
11.10.2013, 20:37
moglibysmy wprowadzic cos takiego jak testament? wtedy gracz po swojej smierci moglby jeszcze napisac kilka slow od siebie, kogo podejrzewa, lub po prostu zasiać zamęt :D fajnie by sie to sprawdzilo i przydalo w czasie dalszej rozgrywki.

Meryam
11.10.2013, 20:39
Ooo, fajne :D
Na pewno wprowadziłoby to więcej poszlak.

Pink Panther
11.10.2013, 20:41
Mógłbym wyznać pośmiertnie Cheyenne, że zaszła ze mną w ciąże <3

Jestem za :D

Meryam
11.10.2013, 20:45
Po pocałunku? Tak, na pewno xD

Libby
11.10.2013, 20:45
Nie ma testamentu.

Pink Panther
11.10.2013, 21:13
Po pocałunku? Tak, na pewno xD

Skąd taka pewność, że opisaliśmy wszystko? ;P

Rainbow
11.10.2013, 22:15
dobra proponuje zrobic tak: ci, którzy chcą bawić się w fabułę i te pierdy niech najpierw na początku napiszą spekulacje dotyczace tego kto jest w mafii, a potem niech oddziela czymś posta i piszą sobie co robią. i wilk syty i owca cała ;d

Charionette
11.10.2013, 22:48
Czy tylko mnie zaczyna irytować odnoszenie się do poprzedniej edycji? To już było. Teraz jest nowa gra, nowe strategie, zaczynamy od nowa z czystym kontem i nowymi rolami. I przestańmy spekulować "bo w poprzedniej edycji była aktywna, a teraz nie" bo to do niczego nie prowadzi.

Malfurion
11.10.2013, 23:07
charrie, nie rozumiem twojego oburzenia szczerze mowiac. Spekulujemy, a porownywanie stylu gry z poprzedniej edycji moze dac jakies wskazowki.

Charionette
11.10.2013, 23:53
W sumie to styl gry można zmienić i to wcale nie musi oznaczać zmiany roli. Chodzi mi o to, żeby się tym nie sugerować i nie eliminować mieszkańców.

Björk
12.10.2013, 04:58
Czy tylko mnie zaczyna irytować odnoszenie się do poprzedniej edycji? To już było. Teraz jest nowa gra, nowe strategie, zaczynamy od nowa z czystym kontem i nowymi rolami. I przestańmy spekulować "bo w poprzedniej edycji była aktywna, a teraz nie" bo to do niczego nie prowadzi.

A dla mnie to jest zupełnie spoko takie mówienie - X zawsze ma szczęście i wylosowywuje mafię :D Na tym trochę polega ta gra ;) By kogoś z niej wyeliminować. Okrutne, ale zabawne :D

Privilege
12.10.2013, 13:17
Libby, nie mogę wysłać do Ciebie wiadomości "Libby has exceeded their stored private messages quota and cannot accept further messages until they clear some space."

Meryam
14.10.2013, 13:18
Libby - czy mogłabyś jeszcze dopisywać, kto odpadł z rąk mafii w poście z głosowaniami? :) Ułatwiłoby to trochę analizę glosowań itd.

Libby
14.10.2013, 13:32
@ up: dopisałam ;)

Björk
16.10.2013, 18:46
Mówiłam, że nie potrafię kłamać :D

To nie jest testament, po prostu chciałam podziękować Wam wszystkim za fajną zabawę i mile spędzony czas :)

Zgłaszam się do następnej edycji.

Mroczny Pan Skromności
19.10.2013, 02:15
Gratuluję, że w końcu wam się udało mnie ubić :D Połowa mafii za wami xD

Privilege
19.10.2013, 11:56
przykro mi że zostałam zabita :( MAM NADZIEJĘ ŻE MNIE POMŚCICIE I MOJA KREW NIE PÓJDZIE NA MARNE! Bawcie się dobrze będę zaglądała i trzymam kciuki :D BYŁAM NIEWINNA! ŹLI MAFIOZI!