PDA

Zobacz pe³n± wersjê : Cztery ¯ywio³y 2013 - Zadanie Czwarte

Charionette
22.01.2014, 17:06
http://i42.************/11j88aw.png
http://i41.************/slpa8j.png
Napisz mi³osne fotostory!

Wymagania:

1.Zadanie polega na stworzeniu mi³osnego fotostory. Pu¶æcie wodze fantazji i stwórzcie dowolne opowiadanie. Jedynym ograniczeniem jest motyw mi³o¶ci (np. rodzica do dziecka, platoniczna,itp.), który po prostu musi siê tam znale¼æ. Reszta zale¿y od Was – mo¿e byæ ¶miesznie, strasznie lub ckliwie. Nie przekraczajcie jednak granicy dobrego smaku (¿adnych ¿artów na tle rasistowskim, religijnym, itp. oraz ¿adnych podtekstów seksualnych - scen seksu na zdjêciach, dwuznacznych rozmów, zdjêcia ca³uj±cych siê i przytulaj±cych siê simów s± dozwolone pod warunkiem, ¿e simowie s± ubrani!).
2.Zdjêcia mog± byæ wykonane albo w TS2 albo w TS3. Wymagane jest tylko jedno fotostory. Nie mo¿na mieszaæ gier (czyli nie mo¿na zrobiæ czê¶ci zdjêæ w TS2 i czê¶ci w TS3).
3.Fotostory mo¿e zawieraæ maksymalnie cztery zdjêcia - w tym równie¿ kola¿e. FS musi zawieraæ min. 1 zdjêcie.
4. Tytu³ nie liczy siê do wymaganej liczby wyrazów (tak samo logo nie liczy siê do wymaganych zdjêæ).
5.Tekst nie mo¿e przekroczyæ 1000 s³ów (wyrazów). Spójniki,liczby, znaki interpunkcyjne oddzielone spacjami, np. w dialogach " Cze¶æ. - powiedzia³", itp. liczone s± jako wyrazy.
6.Do wykonania zdjêæ mo¿na u¿ywaæ dodatków nieoficjalnych, póz, hacków i modyfikacji.
7.Obróbka graficzna jest dozwolona, jednak pamiêtajcie, ¿e na zdjêciach ma byæ widaæ, ¿e to simy.
8.Zabrania siê umieszczania na zdjêciach znaków szczególnych wskazuj±cych na to, czyjej grupy jest dana praca.
9.Maksymalny rozmiar zdjêæ wynosi 800x600px lub 600x800px

Opiekunowie dru¿yn musz± przes³aæ kompletn± pracê do mnie, do 02.02.2014r. do godziny 19.00. Po tym czasie prace zostan± opublikowane oraz rozpocznie siê g³osowanie za po¶rednictwem PM. Nie zostawiajcie prac nad zadaniem na ostatni± chwilê, gdy¿ czas na z³o¿enie pracy nie bêdzie przed³u¿any.

Kenny McCormick
22.01.2014, 20:11
Ja mam pytanie - mona zrobiæ zdjêcia w historiach? :>

Liv
23.01.2014, 14:16
Zanim zacznê siê czegokolwiek czepiaæ po okazaniu siê, ¿e nasza praca jest nieregulaminowa/whatever...
Jedynym ograniczeniem jest motyw mi³o¶ci, który po prostu musi siê tam znale¼æ
Czy jakie¶ typy "mi³o¶ci" s± niedozwolone?
Nie przekraczajcie jednak granicy dobrego smaku (¿adnych ¿artów na tle rasistowskim, religijnym, itp. oraz ¿adnych podtekstów seksualnych).
Ca³owanie siê mo¿e zostaæ potraktowane jako podtekst seksualny ;)
Wymagana jest tylko jedna historia.
Historia wg regulaminu to samo co niezale¿ne w±tki, które pó¼niej zbiegn± siê w jedno?
3.Fotostory mo¿e zawieraæ maksymalnie cztery zdjêcia.
Kola¿e (te typowe i na zasadzie np. simka bêdzie my¶leæ o simie i w dymku nad jej g³ow± pojawi siê wcze¶niej zrobione w grze zdjêcie tego sima) s± dozwolone?
4.Tekst nie mo¿e przekroczyæ 1000 s³ów.
Jak mamy siê obchodziæ z wyrazami typu "i" (spójnik), "m.in." (skrót), "3" (liczba w zapisie numerycznym), Bielsko-Bia³a (rola my¶lnika)?
Czy "tekst" to wg regulaminu "zawarto¶æ posta przed wys³aniem", a wiêc tak¿e linki do zdjêæ i znaczniki?
5.Do wykonania zdjêæ mo¿na u¿ywaæ dodatków nieoficjalnych, póz i hacków.
A modyfikacje s± OK?
7.Zabrania siê umieszczania na zdjêciach znaków szczególnych wskazuj±cych na to, czyjej grupy jest dana praca.
Jak ten punkt odnosi siê do charakterystycznego stylu pisania i obróbki zdjêæ niektórych u¿ytkowników?
8.Maksymalny rozmiar zdjêæ wynosi 800x600px
A 600x800? Wg regulaminu forum jest dozwolony.
6.Obróbka graficzna jest dozwolona.
I jest totalnie dowolna?

Uwaga jêzykowa...
Poluzujcie wodze fantazji
To wyra¿enie powinno brzmieæ "pu¶æcie wodze fantazji" ;)

Charionette
23.01.2014, 14:51
Kenny - pozostañmy przy TS2 lub TS3

Czy jakie¶ typy "mi³o¶ci" s± niedozwolone?
Nie, wszystkie typy "mi³o¶ci" s± dozwolone. Mo¿na ukazaæ zarówno mi³o¶æ rodzica do dziecka jak i mi³o¶æ platoniczn±.

Ca³owanie siê mo¿e zostaæ potraktowane jako podtekst seksualny ;)
Dobrze, wiêc go sprecyzujê. ¯adnych scen seksu, ¿adnych dwuznacznych rozmów.

Historia wg regulaminu to samo co niezale¿ne w±tki, które pó¼niej zbiegn± siê w jedno?
Historia w tym regulaminie zosta³a u¿yta jako synonim opowiadania/fotostory. To równie¿ u¶ci¶lê.

Kola¿e (te typowe i na zasadzie np. simka bêdzie my¶leæ o simie i w dymku nad jej g³ow± pojawi siê wcze¶niej zrobione w grze zdjêcie tego sima) s± dozwolone?
Tak, jedno i drugie jest dozwolone.

Jak mamy siê obchodziæ z wyrazami typu "i" (spójnik), "m.in." (skrót), "3" (liczba w zapisie numerycznym), Bielsko-Bia³a (rola my¶lnika)?
Wszystko to liczone jest jako s³owo.

Czy "tekst" to wg regulaminu "zawarto¶æ posta przed wys³aniem", a wiêc tak¿e linki do zdjêæ i znaczniki?
W tym 1000 s³ów nie zawieraj± siê linki do zdjêæ i znaczniki [img]

A modyfikacje s± OK?
Tak, s± ok.

Jak ten punkt odnosi siê do charakterystycznego stylu pisania i obróbki zdjêæ niektórych u¿ytkowników?
¯adnych jawnych naprowadzañ (jak w sytuacji ze Slendermanem). Zdajê sobie sprawê z charakterystycznego pisania, ale liczê, ¿e w tworzenie fotostory zaanga¿uje siê ca³a dru¿yna, co spowoduje, ¿e nie bêdzie to a¿ tak rozpoznawalne.

A 600x800? Wg regulaminu forum jest dozwolony.
Oczywi¶cie, zapomnia³am -.-

I jest totalnie dowolna?
Tak, ale mi³o by by³o jakby na zdjêciach wci±¿ by³o widaæ, ¿e to simy.

Uwaga jêzykowa...
To wyra¿enie powinno brzmieæ "pu¶æcie wodze fantazji" ;)
Poprawiê, dziêki.

A w³a¶nie jeszcze jedno! S³owo nie równa siê znak. Chodzi mi o to, jak kto¶ bêdzie liczyl s³owa w Wordzie. S³owo to wyraz.

Meryam
23.01.2014, 16:05
"wymagane jest tylko jedno fotostory" - czyli rozumiem, ¿e mo¿na zrobiæ dwa? :D

Charionette
23.01.2014, 16:47
Nie, Mery. Musi byæ tylko jedno fs :)

Meryam
23.01.2014, 18:35
Ok, dobra.
Tylko taka drobna uwaga.
Skoro my¶lnik siê liczy jako s³owo, to mo¿e liczmy te¿ kropki, przecinki, ¶redniki, wykrzykniki, znaki zapytania, itd.? Przecie¿ to wszystko to znaki interpunkcyjne... Albo liczymy wszystko tak samo, albo nie liczymy nic, bo to jest lekka przesada ;)

Malfurion
23.01.2014, 18:38
Czy nie mozna poprostu wstawic tekstu do worda? Tam jest napisane ile zostalo uzytych slow i tej liczby sie trzymajmy. Nie wiem po co usilnie komplikowac sobie zycie.

Meryam
23.01.2014, 18:39
No w³a¶nie w tym problem, ¿e jak wstawiam do Worda to liczy mi same s³owa, z³o¿one z liter, a nie my¶lniki. Dopiero jak wciskam, zeby liczy³o znaki to liczy wszystko, no ale to znaki, a nie s³owa.

Kêdziorek
23.01.2014, 18:40
Ja to rozumiem tak.
My¶lnik to znak, wiêc siê nie liczy (nawet je¶li w dialogach, np. "- Cze¶æ - przywita³ siê." Word go policzy to musimy go "odliczyæ").
W przyk³adzie Bielsko-Bia³a zapewne chodzi³o o to, ¿e my¶lnik ³±czy dwa wyrazy, ale liczymy go jako jeden.

Shiver
23.01.2014, 19:19
Czy bêdzie to jakim¶ wielkim wykroczeniem, je¶li opowiadanie bêdzie mia³o kilka(na¶cie) s³ów powy¿ej limitu, powiedzmy 1020, czy co¶ ko³o tego?

Charionette
25.01.2014, 11:26
¯eby nie by³o niedomówieñ. Je¿eli przed i po znaku interpunkcyjnym nie ma spacji Word go nie liczy. Je¶li jednak jest ka¿dy my¶lnik, kropka, przecinek jest liczone jako wyraz.
Ale dzi¶ zimno. - 3 wyrazy
Ale dzi¶ zimno . - 4 wyrazy.
Czyli tym samym m.in. to jeden wyraz, a - powiedzia³ to dwa.
Odliczanie czegokolwiek bêdzie niemo¿liwe, przy czterech pracach nie bêdê w stanie tego zrobiæ.
Mo¿e zróbmy tak, ¿e zobaczê jak bêd± prace sz³y i w ostateczno¶ci, je¶li przez te my¶lniki nie zmie¶cicie siê w 1000 s³ów, bêdziecie mieli ich wiêcej do dyspozycji :)

Qwerty - póki co nie przekraczajcie tysi±ca.

Kêdziorek
27.01.2014, 13:54
Ewentualny tytu³ te¿ liczy do tre¶ci?

Charionette
27.01.2014, 15:40
Nie, tytu³ siê nie liczy. Tak samo je¶li chcecie zrobiæ je w formie loga - to nie liczy siê do tych 4 wymaganych zdjêæ.

rudzielec
31.01.2014, 21:09
Czyli mo¿e to byæ tekst na kilka zdañ lub rozpiska na te max tysi±c s³ów?
Chodzi tylko o to, by ich nie przekroczyæ?

@down: Oki, dziêki, ju¿ wszystko jest dla mnie jasne :)

Charionette
31.01.2014, 21:33
Minimalna liczba wyrazów nie jest okre¶lona, mo¿na wiêc zrobiæ krótkie FS, ale skoro to FOTOstory to musi zawieraæ min. 1 zdjêcie.