PDA

Zobacz pełną wersję : The Sims 1 Legacy - FAQ, problemy i porady

Caesum
01.02.2025, 12:42
W związku z powstaniem nowej reedycji The Sims 1, dostępnej do pobrania w aplikacji EA/Steam/Epic Games Store postanowiłem stworzyć nowy temat aby ułatwić uruchomienie gry. :)

The Sims 1 Legacy można zakupić poprzez EA (https://www.ea.com/games/the-sims/the-sims-25th-anniv-edition), Steam (https://store.steampowered.com/app/3314060/The_Sims_Legacy_Collection/) lub EPIC Games Store (https://store.epicgames.com/pl/bundles/the-sims-legacy-collection).

Na jakich systemach i sprzęcie działa The Sims 1 Legacy?

Minimalne wymagania:
System: Windows 10
Procesor: i3 3220, Ryzen 3 1200, AMD FX6300
Pamięć RAM: 4 GB RAM
Karta graficzna: NVIDIA GTX 600, AMD Radeon HD 7000, Intel HD Graphics 620
Internet: Broadband Internet connection
Miejsce na dysku: 17 GB
Karta graficzna musi wspierać API Vulkan (alternatywa DirectX). Sterowniki NVIDIA obsługują Vulkan od 2016 roku, sterowniki AMD od 2018 a sterowniki INTELa od 2017.
Teoretycznie Windows 7, 8 i 8.1 powinny wspierać API Vulkan, ale te systemy nie są już wspierane.

Po instalacji gra nie chce się uruchomić. Aplikacja store pokazuje, że gra jest uruchamiana, ale potem nic się nie dzieje.

Możliwe, że musisz zainstalowaćVisual C++ Redistributable 2015-2022 (zainstaluj zarówno wersję x86 jak i x64 z pierwszej tabeli)
Visual C++: https://learn.microsoft.com/en-us/cpp/windows/latest-supported-vc-redist?view=msvc-170&viewFallbackFrom=msvc-170%E2%80%9D (mirror x86 (https://drive.google.com/file/d/1oKXFrdpYIFaD96SZmAmSqiDZTrnz7klp/view?usp=drive_link), x64 (https://drive.google.com/file/d/1pmGuJb9CsAtp7y3GENTm4WhWzUdr_ai_/view?usp=drive_link))
Jeżeli masz laptopa z dwiema kartami graficznymi, w tym jedną NVIDIA, to można wymusić by gra korzystała ze zintegrowanej karty graficznej. Trzeba kliknąć prawy przycisk myszki na pulpit / panel sterowania nvidia / zarządzanie ustawieniami 3D / wybrać zakładkę ustawienia programu / znaleźć na liście The Sims Legacy a jeśli nie ma to kliknąć przycisk dodaj i tam znaleźć / z listy poniżej wybrać opcję preferowana karta graficzna i ustawić na zintegrowaną kartę).
Niektórym pomaga ustawienie trybu zgodności. Kliknij prawym przyciskiem myszki na ikonkę The Sims, wybierz "właściwości", a następnie w zakładce "Zgodność" zaznacz "uruchom ten program w trybie zgodności" i wybierz z listy którąś ze starszych wersji systemu.

Aplikacja wyrzuca błąd "Vulkan Initialization failed" lub "Vulkan Device Not Found"

Upewnij się, że masz Windowsa 10 lub 11.
Upewnij się, że Twoja karta graficzna obsługuje API Vulkan (W przypadku NVIDIA GPU obsługujące Vulkan to serie Kepler i Maxwell oraz nowsze, w przypadku AMD Radeon HD 7000 series i nowsze, a w przypadku INTEL musisz mieć CPU szóstej generacji lub nowsze).
Upewnij się, że twoje sterowniki do karty graficznej obsługują API Vulkan (NVIDIA od 2016 roku, a AMD od 2018), a najlepiej zainstaluj najnowsze sterowniki.
U niektórych użytkowników pomaga odinstalowanie aplikacji "Pakiet zgodności dla standardów OpenCL™, OpenGL® i Vulkan®". Znajduje się ona w Microsoft Store (można też spróbować ją zainstalować i zobaczyć, czy w czymkolwiek pomoże).

Gra uruchamia się, ale nie widać domów ani obiektów

Należy zainstalować najnowsze sterowniki do karty graficznej (laptopy mają dwie karty, trzeba więc do obu).

Gra jest niestabilna

Niektóre problemy ze stabilnością poprawiono w najnowszych łatkach do gry. Upewnij się, że gra jest zaktualizowana.
Podobno OneDrive może powodować problemy z grą. Upewnij się, że zapisy do gry są w folderze 'C:\Użytkownicy\Twoja_Nazwa_Użytkownika\Zapisane Gry\The Sims Legacy' lub 'C:\Users\Twoja_Nazwa_Użytkownika\Saved Games\The Sims Legacy'.

Gra wyłącza się po skończeniu ładowania okolicy

Możliwe, że masz zepsutą okolicę.
Przejdź do folderu: C:\Users\XXX\Saved Games\Electronic Arts
Następnie zmień nazwę lub usuń całkowicie folder The Sims 25. Po uruchomieniu gry folder powinien się znowu pojawić, a gra powinna zacząć działać.

Gdzie gra trzyma okolice/zapisy rozgrywki?

Zapisy i okolice to w pewnym sensie jedno i to samo i są zapisane w tym samym miejscu:
C:\Users\XXX\Saved Games\Electronic Arts\The Sims 25

Gra jest dla mnie za trudna, ale nie chcę z niej jeszcze rezygnować. Co zrobić?

Proponujemy ściągnięcie hacków, które ułatwiają nieco granie w jedynkę. Kliknij TUTAJ (https://forum.thesims.pl/showthread.php?p=1883509#post1883509).

Charionette
01.02.2025, 17:07
Mam problem z wyjazdem na wakacje: dzwonię po taksówkę na wczasy, ale kiedy podjeżdża i sim ma wsiadać to nagle wyrzuca go z taksy, samochód znika i nic się nie dzieje :|
Spotkał się ktoś z takim problemem?

Caesum
01.02.2025, 17:45
Hmm... Wypróbowałem taksówkę i u mnie działa w porządku. W innych rodzinach też to się dzieje?

Charionette
02.02.2025, 00:00
Nie sprawdziłam :redface: może chłop jeszcze nie zasłużył na wakacje :wredny:
Ale chyba znalazłam potencjalną przyczynę: ZWIERZAKI. Jak blokują drogę taksówce to dzieją się takie rzeczy.

Linnea82
02.02.2025, 12:31
Niestety mimo wskazówek nie działa. możliwe że dlatego że mam win 8.1

Caesum
02.02.2025, 13:36
A co dokładnie się dzieje?

Weroniczka
06.02.2025, 14:02
Dziękuje za poradnik, przydał się. Grając w jedynkę doświadczyłam kilku rzeczy o których albo nie pamiętam że tak się dzieje albo są jakimś błędem. Kamerdyner uwielbia wchodzić i wychodzić przez drzwi w kółko godzinami. Mój sims jakby przerywa ciągle rozmowy z innymi simsami przez co nabijam mu towarzystwo poprzez głaskanie zwierząt (co jest mega frustrujące, nawet na publicznych parcelach). No i co jakiś czas gra się wyłącza sama z siebie. Jeszcze nachodzi mi na siebie ekran ładowania taksówki/autobusu itd. na parcele publiczną.

O i nie mogę jeszcze przejść do następnego widoku okolicy..

Linnea82
06.02.2025, 22:45
wyskakuje okienko vulkan initialization failed

Caesum
07.02.2025, 08:12
wyskakuje okienko vulkan initialization failed
Jaką masz kartę graficzną? Jeśli nie wiesz to kliknij klawisz Windowsa + R i wpisz dxdiag. Następnie w zakładce/zakładkach Ekran podaj co jest napisane w Nazwa.

EDIT: w sumie to jeżeli masz Windows 8.1 to nawet jeżeli masz kompatybilną kartę, to masz niekompatybilnego Windowsa. The Sims 1 Legacy obsługuje Windows 10 i 11, starsze systemy nie są obsługiwane. Teoretycznie Windows 7 obsługuje API Vulkan, ale to zależy od sterowników do karty graficznej.
Dla GPU NVIDIA sterowniki od 2016 roku wzwyż powinny obsługiwać API Vulkan, a AMD obsługuje Vulkan od 2018 roku. Najlepiej zainstalować najnowsze dostępne dla Windowsa 8.1.

Linnea82
16.02.2025, 08:15
Jaką masz kartę graficzną? Jeśli nie wiesz to kliknij klawisz Windowsa + R i wpisz dxdiag. Następnie w zakładce/zakładkach Ekran podaj co jest napisane w Nazwa.

EDIT: w sumie to jeżeli masz Windows 8.1 to nawet jeżeli masz kompatybilną kartę, to masz niekompatybilnego Windowsa. The Sims 1 Legacy obsługuje Windows 10 i 11, starsze systemy nie są obsługiwane. Teoretycznie Windows 7 obsługuje API Vulkan, ale to zależy od sterowników do karty graficznej.
Dla GPU NVIDIA sterowniki od 2016 roku wzwyż powinny obsługiwać API Vulkan, a AMD obsługuje Vulkan od 2018 roku. Najlepiej zainstalować najnowsze dostępne dla Windowsa 8.1.

karta to radeon hd 8730M. sterowniki vulkan zainstalowałam ale dalej nic z tego. Trzeba będzie nowszego kompa do sims1:cry:

pati348
18.02.2025, 12:08
Witam, ja mam chyba nietypowy problem z grą The Sims 1 Dziedzictwo 2025. Otóż gra uruchamia się normalnie w tym że jak wejdę do domku to nie widzę tego domu ani mebli tylko jak najade myszką np. na krzesło to wtedy się pojawia ale jak już nie trzymam na nim kursora to znika. Doradzi ktoś coś?
Dodam że gram na laptopie acer, karta graficzna Nividia GeForce MX150 system Windows 10

Caesum
18.02.2025, 14:49
Cześć, witamy na forum! :)

Akurat widziałem, że ten problem był opisywany kilka razy na forach EA. Według oficjalnego stanowiska EA problem ten da się naprawić instalując najnowsze sterowniki do karty graficznej.

Bimbazuch
18.02.2025, 21:27
Witam

mam problem z The Sims 1 Legacy. Gra po długiej walce uruchamia się jak należy. Niestety nawet 2 minutach gra potrafi się wyłączyć sama z siebie. Próbowałem :

- odinstalowania i zainstalowania nowych sterowników microsoft VCC++
- przypięcia programu do zintegrowanej karty graficznej ( w laptopie mam dwie w tym jedna nvidia)
- uruchamiania w trybie zgodności oraz jako administrator
- naprawiania gry przez EA APP
- odinstalowania i zainstalowania całej gry ponownie

wymagania sprzętowe mój laptop spełnia raczej ale na wszelki wypadeczek:
- PROCESOR: AMD Ryzen 5 3550H with Radeon Vega Mobile Gfx 2.10 GHz
- RAM: 16,0 GB (dostępne: 15,8 GB)
- SYSTEM: 64-bitowy system operacyjny, procesor x64 Windows 11 Home
- KARTA GRAFICZNA : Nvidia GeForce GTX 1650

CO może być problemem?

Caesum
19.02.2025, 08:10
Bimbazuch - sprzęt wygląda ok, a mógłbyś podać wersję sterowników obu kart graficznych? Microsoft Visual C++ to nie są sterowniki, tylko środowisko programistyczne. Poprosiłbym również o podanie modelu laptopa.

Też trzeba niestety pamiętać, że The Sims Legacy samo w sobie jest bardzo niestabilne i pewnie trzeba będzie poczekać na nowe łatki. Czy gra crashuje się przeważnie podczas zapisywania i/lub ładowania?

Czy Twoje konto to konto z uprawnieniami administratora? Gdzie masz zainstalowane simsy Legacy? Gdzie masz zapisy okolic (w folderze zapisane gry czy w folderze OneDrive)?

Bimbazuch
19.02.2025, 13:58
Gra przestaje działać w trakcie normalnej zwykłej gry, nawet bez przechodzenia sima na inne lokacje. Można pozostawić grę samą sobie , zapauzowaną a i tak ją wywala.

laptop to asus tuf Gaming FX 505D

sterownik dla Nvidia to Sterownik Game Ready 572.42 z 13.02.2025
sterownik dla karty AMD RADEON VEGA 8 to 27.20.22025.2003 z 06.12.2021

miejsce zapisu to : C:\Users\aleks\Saved Games\Electronic Arts

i tak jest to konto administratora.

Caesum
22.02.2025, 14:07
Obawiam się że w takim razie należy czekać na dalsze łatki. Jeszcze ewentualnie mogę zaproponować zainstalowanie gry w jakimś innym folderze, np. C:\Gry\ i upewnienie się że twoje konto użytkownika ma pełne uprawnienia do tego folderu. Stare gry podobno mają problemy z folderem Program Files.

No i polecam zaktualizowanie sterowników do karty AMD jeżeli Twoja gra korzysta właśnie z tej karty.