Przesyłam uśmiechy i jestem jednocześnie ciekaw, czy masz już jakąś rangę na oku? Co Twoim zdaniem najlepiej pasowałoby do Ciebie, do Twojego charakteru?
Dziękuję, dziękuję za tak miłe słowa... Czuję się niezręcznie, ponieważ to jest naturalne dla mnie i nie utożsamiam swojego wpisu z czymś wyjątkowym... Mimo wszystko dziękuję Dobranoc
widzialem
masz tyle szacunku w sobie, tyle inteligencji w sobie. podziwiam Cie. jeszcze chyba nie spotkałem takiej osoby jak ty. (moze poza Bjork)
Niesiesz ze soba tyle radości
rowniez pozdrawiam i milej i spokojnej nocy zycze
Jeśli Cię sprawdzą i nie cyganisz to możesz wyznaczyć kartę o kolorze, do którego teraz będą wszyscy kładli, np. kier. Jednakże kiedy cyganisz i bierzesz cały stos kart, to osoba, która wykryła Twoje oszustwo wyznacza kartę z nowym kolorem - choć może wyznaczyć ten sam, czyli trefl. Wygrywa ten, który pozbędzie się wszystkich - 13 kart z dłoni.
W kencie też się oszukuje, ale cygan to inna gra karciana... Każdy dostaje po 13 kart... Ten kto zaczyna wyznacza jedną kartę danego koloru, np. trefl i od tej pory wszyscy muszą kłaść trefle (uczciwie) - karty mają zostać położone koszulkami do góry, tak żeby nikt ich po położeniu nie widział... Oczywiście na tym polega gra żeby cyganić, bo jak nie masz trefla a przychodzi Twoja kolej to kładziesz coś innego... Wtedy reszta graczy może zapukać w stół i sprawdzić czy nie cyganisz... jak cyganisz to bierzesz wszystkie karty, które uzbierały się na pierwszym, wyjściowym treflu... jeżeli nie cyganisz... stosik kart zabiera osoba, która Cię sprawdziła.