TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 4: Uwagi na temat gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=434)
-   -   The Sims 4 - komentarze do newsów (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65173)

Caesum 17.03.2014 15:27

Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

Sry, ale żeby coś można było nazwać stylem, to jakieś podstawy powinno to mieć. Jednopikselowe tekstury i ludziki przypominające smutne chomiki to nie styl, no chyba że podchodzi to już pod sztukę nowoczesną, ale tego nawet kijem nie tykam. My tu nie oczekujemy 'asasynów' ani 'wiedźminów'(co o dziwo jest kontrargumentem wyciąganym i powtarzanym tu jak jakaś zdarta płyta). Lepsza tekstura nie przemieni simsów magicznie w Crysisa. CCC wytworzyli jeszcze za czasów TS2 pewien standard graficzny, który pociągnięty został do trójki i do twórców gry powinno wreszcie dotrzeć czego ludzie oczekują. Co do samego stylu simsów - chciałbym zauważyć, że TS4 ciągnie garściami z równie śmiesznego FreePlay, podczas gdy TS1, TS2 a nawet pożal się Boże TS3 miały zupełnie inny kierunek graficzny. Karykatura? Jasne, było(i biada im, gdyby zrezygnowali), ale nie pamiętam, żeby zrobili kiedykolwiek 'Adventure Time' w simsach.

I jeszcze wracając do samego stylu - są gry, które stylem graficznym wyrobiły sobie tytuł gier wiecznie świeżych, które nawet po latach wyglądają dobrze. Często wspominany WoW, multum gier 2D, wiele cudów z czasów PS2. Są gry, które obronią się samym stylem, ale wszystkie posiadają pewien szczegół, którego w TS4 brak - kunszt. Osobiście wprawdzie i tak wolę nudny styl TS4 niż takiego TS3, ale nie zmienia to faktu, że mogliby się trochę wysilić, bo jak na razie czwórka niczym szczególnym się nie wyróżnia poza dość archaicznym wyglądem.

Człowiek w zielonych rajtuzach 17.03.2014 16:25

WoW i styl graficzny? WoW jest robiony tak, żeby działał na każdym sprzęcie, więc tu o estetykę w ogóle nie chodzi.

Ja widzę podstawy, widzę, że idą w dobrym kierunku i w końcu odchodzą od tym gumisiów i plastików z TS3 - że zaczyna to przypominać rozwinięcie TS2 (sic!).
I proszę mi pokazać JEDNOPIKSELOWĄ teksturę - takich nie ma : P

Caesum 17.03.2014 16:33

Mogą być nawet rozmiaru 4096x4096, ale co z tego, skoro byle skin wygląda jak różowa plama z czarnymi pasmami tam gdzie są brwi(lol). :P A co do WoWa - Jeśli tak, to tym gorzej dla TS4. WoW nawet będąc z 2004 roku, nawet będąc 'robionym na każdy sprzęt' potrafi wyciągnąć takie cuda jak Ashenvale Forest, Crystalsong Woods albo wyjątkowe Deepholm, każda lokacja tętni klimatem. TS4 jest robione obecnie, prawdopodobnie jeden sim ma więcej poly niż całe Stormwind, a jedyne co widzimy to flaki z olejem. Właśnie to nazywam brakiem stylu. Grafika nie musi być na wyżynach technicznych, ale powinna przyciągać. TS4 nie przyciąga.

Człowiek w zielonych rajtuzach 17.03.2014 16:40

Nie uogólniaj, bo mnie np przyciąga :) To, ze ty piejesz zachwytami nad WoW, który ocenia się przez sentyment, to nie znaczy, że TS4 wygląda źle

Caesum 17.03.2014 16:46

I vice versa, tym bardziej, że nie tylko ja tutaj uważam, że TS4 jest brzydkie. Jeśli gra ma dobry styl, to się wybroni i bez wodotrysków graficznych. Niestety moim i zapewne wielu innych zdaniem tak nie jest w przypadku TS4. I WoW nie ma tu nic do rzeczy.

A poza tym nie rozumiem co sentyment ma do tematu. Że niby co, jeśli gra stara, to automatycznie staje się brzydka? Jakaś magiczna sztuczka czy coś?:lol2: Grałem w Mario jeszcze na pegazusie, a jednak nie wydaje mi się, bym kiedykolwiek twierdził, że grafika tam jest cudowna. Z Daggerfallem tak samo. Co więcej, grałem również w całkiem nowe Kingdoms of Amalur i chociaż graficznie stoi niby na wysokim poziomie, to jego styl jest tak nieambitny i zżynający z innych tytułów, że nie wiem jaki musiałbym mieć do niej sentyment by wybaczyć wyraźny brak kierunku w/w gry. Za to całkiem niedawno, w tym miesiącu jeszcze, grałem w pierwsze Clock Tower na emulatorze i styl graficzny, choć przestarzały, wcale a wcale nie był brzydki. :D

Człowiek w zielonych rajtuzach 17.03.2014 18:31

"TS jest brzydkie" argument jak w piaskownicy, buhuhuh.
Nie jest brzydkie jest inne. Inne tak jak cała masa gier - każde ma dostosowaną grafikę do swojej stylistyki i TS4 dobrze spełnia to zadanie.

Gdzie ty wyciagnałeś, ze powiedziałam, ze grafika w starych grach jest brzydka? Powiedziałam z sentymentu, bo tak często jest, że jak się jakąś grę uwielbia i łoi się w nią godzinami to się nad nią zachwycasz i pamiętasz ją tak jak chcesz - jak w przypadku WoWa. Tak grafika naprawdę jest ofiara czasu ale nie powiedziałam, że jest brzydka.

Caesum 17.03.2014 19:14

"Uważam, że TS4 jest brzydkie" to nie argument, a opinia. Kiepskiej jakości tekstury i archaiczny styl - to argument. ;)

No i tym bardziej więc nie rozumiem twojego argumentu odnośnie WoWa, a raczej jego związku z TS4. W WoWa osobiście tak namiętnie nie grałem, ale potrafię docenić jego walory estetyczne. W TS4 tego mi brakuje, dlatego uważam, że twórcy powinni coś z tym zrobić. Gra niby nowa, ale co z tego, skoro kierunek graficzny jest jakiś niezdefiniowany. Mogliby chociaż ją dostosować do tego, co CC daje nam od kilku lat.

anie_1981 18.03.2014 00:43

Ja powiem tak, w TS1 zakochałam się od pierwszego zagrania, w TS2 to samo. TS3 przyszło mi z pewnym trudem, bo okroili animacje i opiekę nad dzieciakami. Do tej pory brakuje mi wszędzie leżących pustych butelek i brudnych pieluch, że o braku animacji samochodowych nie wspomnę. TS3 jednak było najbardziej oczekiwaną przeze mnie odsłoną Simsów, i wciąż pozostaje moją ulubioną. Pomimo bugów i pomimo różnych niedociągnięć, to wciąż jest gra, która dużo oferuje i przyciąga. Przy TS 4 tego po prostu nie ma... Ta gra wydaje mi się kompletnie pozbawiona tego jakiegoś smaczku, ja nie potrafię tego wyjaśnić, ja po prostu "nie czuję tej gry". Wydaje mi się pusta, jałowa, kompletnie nie simowa. Dlatego rozumiem Caesuma, ta gra po prostu, jak na razie, nie wydaje się mieć jakiś klimat. Każda gra, czy stara, czy nowa, przyciąga nie tylko wyglądem, nawet nie grywalnością, ale właśnie klimatem. To dlatego taki WoW pozostaje ponadczasowy, sama w to grałam kiedyś, i gdyby nie budżet, to grałabym dalej.

Gio 18.03.2014 21:39

Pamiętajcie, że w praktyce nie pokazano nam jeszcze nic konkretnego, dlatego gra może wydawać się pusta. Na klimat składa się nie tylko grafika, ale też jej mechanikę. Tak na dobrą sprawę to nie mamy jeszcze oficjalnego interfejsu, a w zasadzie nie mamy nic, co można by uznać za finalną odsłonę gry. Nie można powiedzieć o żadnej książce, że jest bezwartościowa, bo nigdy jej się nie czytało, jedyne co to widziało się okładkę w księgarni.
Co do samej stylówki - typowa stylówka maxisowa, wygląda identycznie jak Simcity tylko jest przeniesiona skala. Czy to źle? Mi akurat simcity się podoba, a to, że ma skopaną mechanike to już inna sprawa. Nie umiem wróżyć z fusów, żeby powiedzieć, że simsy podzielą ten sam los.

anie_1981 22.03.2014 11:06

Może już jestem uprzedzona do tej gry, ale te 30 najnowszych zdjęć z tematu o niusach, wygląda po prostu okropnie. Ta gra ma u mnie jakieś niejasne skojarzenia, jakby wszystko i wszyscy byli wykonani z plasteliny...

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 15:31.