![]() |
Odp: Pytania i odpowiedzi oraz problemy z gra
|
@Malinku, jeśli dobrze pamiętam to pliki "temp" są to pliki z jakichś domów, tzn. jeśli wypakowujesz dom, część plików ląduje Ci w folderze "Teleport".
Nie dam sobie za to głowy uciąć, ale możliwe, że wypakowało Ci te pliki nie tam gdzie trzeba :3 |
Dzięki Liv :)
|
Hej, trafiłam tutaj, ponieważ mam kilka pytań i chyba potrzebuję pomocy ^^' Podzielę wszystko na kilka postów żeby nie tworzyć chaosu, ale zacznę od problemu, który ostatnio zrodził się w mojej głowie (pytanie może być trochę głupie, ale chciałabym żeby ktoś mnie upewnił lub wyprowadził z błędu ^^): czy każdy dodatek do Simsów instaluje się w jednej lokalizacji czy wszystkie powinny być w oddzielnym folderze? Chodzi mi konkretnie o to czy wszystko powinno być w np.
D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 czy raczej oddzielne foldery dla każdego dodatku np. D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 The Sims 2 Na studiach D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 Nocne życie D:\Users\nazwa_użytkownika\Documents\EA Games\The Sims 2 Własny biznes itd. Bo tam, gdzie instaluje się gra w D:\Program Files (x86)\EA GAMES jest oddzielny folder do każdego dodatku i tak sobie pomyślałam czy nie powinno być tak samo z plikami w dokumentach. Mam nadzieję, że opisałam to w miarę zrozumiale. Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :) |
@Almera : Tak, każdy dodatek ma odzielny folder w Moich Dokumentach.
|
Ojć, czyli mam źle, bo zawsze miałam wszystko wpakowane do jednego folderu The Sims 2 ^^' Muszę to poprawić, tylko co powinnam skopiować, oprócz Downloads, żeby nie stracić wszystkich mebli, fryzur, ubrań itp. oraz rodzin i otoczenia, którymi grałam? I gdzie to później wsadzić? Do ogólnego folderu Sims 2 czy do ostatniego zainstalowanego dodatku, w który gram?
|
NIE
Każdy dodatek ma oddzielny folder tam, gdzie jest zainstalowany. W Moich Dokumentach masz tylko jeden, The Sims 2. Nic nie zmieniaj z folderami, bo po uruchomieniu i tak się pozmienia, żeby było dobrze. |
Uff, to dobrze, że jest dobrze, dziękuję za odpowiedzi :)
W takim razie prosiłabym o pomoc z problemem nr 2: od długiego czasu gram w Sims 2 Podróże (nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale mam wszystkie dodatki, które były przed tą częścią, jednak nie mam akcesoriów, bo ich nie zbieram) i w najbliższym czasie chciałam uzupełnić kolekcję o dwa ostatnie dodatki. Do tej pory, gdy instalowałam sobie grę od nowa to po prostu wklejałam, wcześniej skopiowany, folder EA Games/The Sims 2 z dokumentów żeby mieć wszystko, co wcześniej robiłam i miałam. Ale zaczęłam się martwić, że jak zainstaluje nowy dodatek, w który jeszcze nie grałam i zamienię wszystkie pliki w folderze The Sims 2 to coś może źle działać, bo może np. po instalacji pojawi się jakiś nowy plik, który będzie potrzebny, a ja wklejając cały stary folder przy okazji się go pozbędę. I mam ważne pytanie - czy po prostu mogę zrobić tak jak zawsze, że po zainstalowaniu wszystkich części, zamienię folder The Sims 2 w Moich Dokumentach na ten stary, w którym mam wszystko i nie wpłynie to negatywnie na nowe części? Czy może lepiej skopiować jakieś konkretne foldery z The Sims 2 w dokumentach żeby wkleić po instalacji ostatniej części (czyli tutaj to będzie Osiedlowe Życie)? Zależy mi na tym żeby nie stracić wszystkich mebli, fryzur, ubrań itp. oraz rodzin i otoczenia, którymi grałam :) Wybaczcie, że tak trochę koślawo i z powtórzeniami, ale mam problem z oddaniem tego, co mam na myśli. Mam jednak nadzieję, ze ktoś zrozumie o co chodzi i mi coś doradzi, bo może robię sobie problemy z niczego ^^' |
Almero, rozumiem, że po prostu chcesz zainstalować Osiedlowe Życie, tak? Skoro chcesz tylko instalować to po co robisz kopie zapasowe? Dawno nie instalowałam niczego, ale dobrze pamiętam, że gdy coś instalujesz zapisy, rodziny, otoczenia, wszystko zostaje.
|
Mam dla Ciebie bardzo prostą radę :)
Najważniejsze dla Ciebie foldery to Neighbourhoods (otoczenia), SavedSims (jeśli tworzyłaś simów w warsztacie), Lots (jeśli tworzyłaś domki i zapisywałaś je do pliku), LotCatalog i Teleport (jeśli ściągałaś domki z neta, ale tu uwaga - w CW i OŻ dochodzą nowe parcele i jeśli przywrócisz ten folder mogą Ci się nie zainstalować), Downloads (jeśli ściągałaś rzeczy z neta) no i jeśli kręciłaś jakieś filmiki w grze i próbowałaś zrobić jakiś swój dodatek za pomocą Warsztatu, ale tego nie skończyłaś - Movies i Projects. Te musisz mieć bezwzględnie jako kopię zapasową, Nawet jeśli by się mimo wszystko nie nadpisały. Poza tym ze starym folderem z Moich dokumentów na czas instalacji nowych dodatków nie robisz NIC. Po instalacji OŻ (tak, to ostatni dodatek, który instalujesz) wrzucasz wyżej wymienione foldery (bo fakt faktem ale takie np. Thumbnails na pewno Ci się nadpiszą podczas gry - bo dochodzą nowe rzeczy w tych dodatkach, więc nie ma sensu robić kopii tego folderu i potem jej przywracać). Odpalasz grę i spokojnie sobie grasz ;) (no, na początku może będziesz musiała włączyć pokazywanie zawartości zmodyfikowanej, która i tak pokaże się dopiero po ponownym uruchomieniu gry :P ewentualnie będziesz musiała sobie ustawić od nowa konfigurację) Uświadomiłaś mnie tym pytaniem, że będę musiała dokończyć swój zaczęty dawno, dawno temu poradnik ;] |
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 17:13. |