TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 4: Uwagi na temat gry (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=434)
-   -   The Sims 4 - komentarze do newsów (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=65173)

Liv 04.05.2014 11:43

Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów

Cytat:

Napisał Nezumi
Poza tym myślę, że większość fanów obecnie to dzieci, które nie grały w TS1 i nie załapałyby tego klimatu.

Nie - PRAWDZIWI fani serii to osoby, które w simsy grają co najmniej kilka lat i czują się przywiązani do tej serii, a więc najczęściej nastolatki (szkoła średnia) i (młodzi) dorośli.
Nie mówię, że wśród dzieci nie ma fanów serii (mój 8-letni kuzyn przykładowo UWIELBIA Minecraft ;) ), ale myślę, że są jeszcze za mali, żeby ogarnąć tę grę w pełni (specyficzne poczucie humoru, różne scenariusze itd.) Oczywiście wszystko jest do zrobienia - każdy z nas kiedyś zaczynał swoją przygodę z simami - ale to kwestia CZASU ;)

Klimat gry można łatwo "zabić" dodatkami z internetu, ale w przypadku TS4 może to wyglądać tak, że realistyczne CC w stonowanych kolorach dla starszego pokolenia graczy (czy fanów ;) ) stworzy zupełnie inny, odmienny klimat w tej grze. O tyle dobrze, że twórcy nieoficjalnych dodatków to młodzież i dorośli :)

Caesum 04.05.2014 11:53

Eee... A co jest złego w wyglądzie filmów Burtona? :D No i nie widzę powodu, dla którego nie dałoby się przenieść magii jedynki do 3D. Jest wiele gier o ciekawej grafice i świetnych detalach i wcale nie są komiksowe. Nie zgadzam się również co do tego, że dzieci nie załapałyby klimatu. Gracze TS1 też byli kiedyś młodzi, a jednak gra była sukcesem(zresztą jedynka to nic w porównaniu do starych bajek dla dzieci).

Nezumi 04.05.2014 12:18

W róznych czasach, rózne rzeczy się podobają. Uważam, że dziwaczny styl z jedynki by się nie sprzedał wśród dzieci dzisiaj. Projektanci najwyraźniej doszli do takiego samego wniosku, skoro Simy wyglądają tak jak wyglądają. (Pamiętajcie, ze oni bardzo dokładnie badają rynek, wiedzą kto jest ich "targetem" przeciętną osobą grającą w grę i co się tego typu osobom podoba). Lubiłem klimat z TS, ale po prostu wiem, że dzisiejsze dzieciaki by go mogły nie kupić. (Poza tym tego typu klimat mogłoby być trudno przetłumaczyć na grę 3D, byc może w ogóle by się nie dało tego zrobić. Część tego dziwnego klimatu jedynki wynnikała z tego, że wszystko było płaskimi obrazkami i tylko Simy były wymodelowane w prostym 3D)

PS Filmy Burtona są super (a może raczej były, bo uważam ze troszkę zbytnio się powtarza już). Ale całe Simsy w tym stylu? Eeee nah. xD Ale jakiś dodatek w stylu Makin' Magic albo Supernatural mógłby byc ciekawy gdyby miał taką estetykę.

anie_1981 04.05.2014 15:10

Każdy ma co lubi, ja po prostu nie czuję Simsów w The Sim 4. Nezumi, czepiasz się słówek, wiadomo, że chodzi mi o Styl Graficzny, "grafika" szybciej się pisze. Nie pasują mi te kolorki rodem z Mario Brosa. Może i w/w grze to pasowało, ale do Simsów mi to nie pasuje i koniec, oczywiście moim zdaniem. Ciągle ślęczę w tym temacie, bo mam nadzieję, że w końcu coś się zmieni, ale widać w jakim kierunku idzie ta seria... więc chyba przestanę się czwórką interesować. Widzę, że przekonuje coraz większą ilość graczy, wiec widać Wy coś w tej grze widzicie, ja niestety nie...

Piwusia 04.05.2014 17:02

Chyba jednak nie ma co dzisiaj spodziewać się newsów; twórcy przygotowali ten obrazek nawiązujący do SW tylko dlatego, bo 4 maj jest międzynarodowym dniem "Gwiezdnych Wojen" (nie widziałam o tym!) i stąd cały ten myk. anie 1981, w trójce wcale kolory nie są ładniejsze, a The Sims 4 ma przynajmniej zdefiniowany styl. Też posiada żywe barwy jak w trójce, ale poszła w zupełnie inną stronę jeśli chodzi o wygląd postaci i stylistykę. Jeśli kolorystyka nie przeszkadzała ci w The Sims 3 to tymbardziej nie powinna Cię razić w nowej odsłonie; seria obrała już taki kierunek i dziwię się, że dopiero teraz to dostrzegasz. Też nie jestem jeszcze na sto procent do czwórki przekonana, ale sporo rzeczy przyciągnęło mój wzrok. Nie mogę się powstrzymać, by nie śledzić newsów, choć pewnie byłoby lepiej gdybym kupując grę nie wiedziała absolutnie wszystkiego co ona zawiera. No ale to chyba mi nie grozi, bo twórcy aż tyle znowu informacji to nam nie udostępniają. :)

Nezumi 04.05.2014 17:39

anie_1981 The Sims bardzo długo nie będzie hiperrealistyczne z wielu powodów. 1. możliwości techniczne, nie ma możliwości zrobić hiperrealistycznej gry tego typu przy obecnej technologii 2. Uncanny Valley ("Dolina Niesamowitości") teoria, która odnosi się do robotyki, ale działa też w innych dziedzinach. Z jakiegoś powodu jest tak, że rzeczy które przypominają trochę ludzi nam się podobają, to co wygląda i zachowuje się dokładnie jak człowiek z oczywistych względów też nam się podoba. Ale kiedy coś jest takie bardzo podobne do człowieka, ale jednak nieidealne, do tego zachowuje się sztucznie to zaczyna budzić w nas niepokój. Wygląda jak "zepsuty człowiek". Kiedy ludzie wkładają te superrealistyczne tekstury na Simów to, ok może niektórym się to podoba ale jednak powstaje efekt takiej upiornej lalki. Żeby uniknąć efektu Doliny Niesamowitości trzeba albo: robić rzeczy mocno stylizowane, tak zeby nie wejść "w Dolinę", albo: "przejść" przez Dolinę i stworzyć coś co wygląda i zachowuje się dokładnie jak człowiek. Z tych dwóch powodów Simy muszą być stylizowane. Bo przy obecnej technologii nie da się zrobić Simów wyglądających i zachowujących się dokładnie tak jak człowiek.

Piwusia 04.05.2014 18:55

Zobaczcie co ciekawego znalazłam. http://sims.wikia.com/wiki/File:Unused_buns.jpg :) Fryzurka jaką ma czwórkowa Simka - Leia to fryzura z dwójki, która ostatecznie jednak nie pojawiła się w The Sims 2. Jeśli w The Sims 4 sięgają do takich detali to możemy przypuszczać, że czwórka będzie naprawdę świetnie nawiązywać do drugiej odsłony Simów.

mmoside2 04.05.2014 19:27

No muszę powiedzieć,że coraz bardziej przekonuje się do czwórki.Te postacie wyglądają nawet fajnie.Tylko oby te fryzury nie były tak kiepskie jak w podstawce ts3.(tam fryzury,szczególnie dla kobiet to była masakra)Taka kolorystyka mi odpowiada.Grafika nie jest zła,ważne jest aby była duża ilość detali.No i jeszcze niech te tekstury trawy poprawią,bo w trójce ta tekstura jest strasznie rozmazana(mam szczegóły tekstur na wysokie ,więc na niskich chyba jeszcze gorzej jest),ostatnio jak w dwójkę grałem,to zdawało mi się,że tam była lepsza już ta tekstura trawy:huh:

Marzę jeszcze ,żeby w domach można było robić takie czynności jak odkurzanie,prasowanie,wycieranie kurzy.W trójce dostaliśmy pranie,ale to i tak nie wiele,a mogliby tak zrobić,że np. po kilku dniach na meblach pojawiają się kurze,simowie zaczną kichać i trzeba będzie to zetrzeć.Czy też odkurzanie.Fajnie by było gdyby sim po zjedzeniu chipsów zostawiał okruchy :P

Nezumi 04.05.2014 19:54

Boże, mi się przecież w prawdziwym życiu nie chce ścierać kurzy to jeszcze w grze miałbym to robić? Błagam tylko nie to. Mam nadzieję, że w czwórce będzie można mieć czworaczki, tak jak w dwójce były bliźniaki a w trójce trojaczki. (Oczywiście powinni zrobić, że to coś bardzo, bardzo wyjątkowego, może jako nagroda dla Sima który jest bardzo nastawiony na rodzinę odblokowanie możliwości posiadania czworaczków? To by było ciekawe.)

Arwena 05.05.2014 16:04

Cytat:

Napisał mmoside2 (Post 1813172)
No muszę powiedzieć,że coraz bardziej przekonuje się do czwórki.Te postacie wyglądają nawet fajnie.Tylko oby te fryzury nie były tak kiepskie jak w podstawce ts3.(tam fryzury,szczególnie dla kobiet to była masakra)Taka kolorystyka mi odpowiada.Grafika nie jest zła,ważne jest aby była duża ilość detali.No i jeszcze niech te tekstury trawy poprawią,bo w trójce ta tekstura jest strasznie rozmazana(mam szczegóły tekstur na wysokie ,więc na niskich chyba jeszcze gorzej jest),ostatnio jak w dwójkę grałem,to zdawało mi się,że tam była lepsza już ta tekstura trawy:huh:

Marzę jeszcze ,żeby w domach można było robić takie czynności jak odkurzanie,prasowanie,wycieranie kurzy.W trójce dostaliśmy pranie,ale to i tak nie wiele,a mogliby tak zrobić,że np. po kilku dniach na meblach pojawiają się kurze,simowie zaczną kichać i trzeba będzie to zetrzeć.Czy też odkurzanie.Fajnie by było gdyby sim po zjedzeniu chipsów zostawiał okruchy :P

to by strasznie uprzykrzyło rozgrywkę, przynajmniej mi. Już pomijając fakt że zwykłe czynnosci simowe typu kąpiel lub gotowanie pochłaniają zbyt duzo czasu

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 06:19.