![]() |
Odp: Pytania i odpowiedzi
@Podkomisarz_Bunny
Rozumiem, ze nie chcesz grac na najnizszych detalach, ale to pomogloby ustalic, czy przyczyna tego jest zbyt slaby laptop :) Jednak jesli dzieje sie to po kilku godzinach od grania, to watpie by przyczyna tego byla grafika. Mozesz sprobowac sprawdzic temperatury podzespolow (sciagnij program CPUID hardware monitor), mozliwe, ze po kilku godzinach grania laptop po prostu sie grzeje i wylacza gre. |
@Kosia, już jakiś czas temu ściągnęłam inny program do odczytywania temperatury, CoreTemp. Podejrzewałam, że może laptop zbyt mocno się nagrzewa, jednak różnica między temperaturą przy wyłączonej i włączonej grze to jakieś 10 stopni(jest tam napisane, że max. temp. to 90, ja przy włączonych Simsach mam jakieś 50-60). Odkurzyłam nawet wylot od wiatraczka bo przeczytałam gdzieś, że to pomaga, faktycznie, temperatura spadła o jakieś 10 stopni.
|
To masz nawet mniej stopni ode mnie. Kwestia tego, czy sprawdzalas temperature jedynie dysku twardego, czy rowniez innych podzespolow, bo to, ze nie grzeje i sie dysk twardy czy cos innego, nie oznacza, ze inne podzespoly rowniez sie nie grzeja. Dalej zalecam CPUID, bo pokazuje WSZYSTKIE temperatury wszystkich podzespolow.
Dodatkowo, jesli uruchamiasz gre za pomoca launchera, to sprobuj tym razem za pomoca skrotu TS3W.exe. Jesli blad wystepowal dopiero po zainstalowaniu Zostan Gwiazda to proponowalabym pograc bez tego dodatku i zobaczyc czy wyrzuca dalej. Na poczatku jednak i tak proponowalabym sie przemeczyc i jakis czas pograc na najnizszych ustawieniach, duzo by to powiedzialo. :) |
To była tylko temperatura dysku twardego. Ściągnęłam już ten program, przy następnym odpaleniu gry z niego skorzystam i pozapisuje wszystkie temperatury.
Pokombinuję na wszystkie możliwe sposoby, na początek usunę zbędne dodatki, wyłączę obiekty ze Store, no i zagram na tych najniższych ustawieniach, niech będzie :) Dziękuję za pomoc, za jakiś czas się odezwę z wnioskami(albo bez :P). |
Odp: Problem z kominkami, petardami itp.
Cytat:
|
Cytat:
AMD Athlon(tm) 64 X2 Dual Typ procesora Unknown, 2500 MHz Pamięć fizyczna 2048 MB DirectX 4.09.00.0904 (DirectX 9.0c) Core Processor 4800+ 2.50GHz, 2,00 GB RAM Nie za bardzo wiem jaką mam ustawić grafikę żeby pasowała... Wywala z komunikatem o błędzie. Dzieje się to w trakcie gry, po ostatniej aktualce wywaliło po 30 minutach... Co do tej temperatury to mam ten program ale nie wiem jak się to sprawdza... |
Proszę o podpowiedź. :)
Kiedyś bawiłam się z dodatkami, modami, etc. Potem to pakowałam jakimś programem, coś tam - zapewne wiecie o co chodzi. Teraz chcę to wszystko wywalić, bo po instalce CPR gra mi zamula potwornie. Gdzie tego szukać? edit. Yaaay, ale jestem mądra. :D Już sobie naprawiałam. |
@Kosia, jednak temperatura w moim komputerze jest wyższa niż wcześniej pisałam, w sumie minęło trochę czasu odkąd go "odkurzyłam". Zrobiłam screeny:
- przed włączeniem gry: http://s17.postimage.org/wyazgnjy7/PRZED.jpg - podczas działania gry: http://s12.postimage.org/i5jca08bh/W_TRAKCIE.jpg Zrobiłam też screena komunikatu, jaki wyskakuje mi przed wywaleniem na pulpit: http://s13.postimage.org/qemwiafmv/KOMUNIKAT.jpg Tym razem pograłam całe 40 minut... Usunęłam kilka zbędnych dodatków, w tym Zostań gwiazdą, wszystkie ustawienia grafiki przestawiłam na najniższe(tutaj zauważyłam jedynie, że gra chodzi płynniej), nie próbowałam jeszcze włączania gry bez obiektów ze Store, ale wątpię, by to pomogło. |
@Kamil:
Jak na moje oko to masz zdecydowanie za malo ramu, to moze byc wina wyrzucania. Ale ok, CPUID normalnie instalujesz, masz skrot na pulpicie i go odpalasz, powinno ci sie pokazac takie okienko jakie wkleila tutaj Podkomisarz_Bunny. Oprocz tego zeby sprawdzic parametry calego komputera radze sciagnac program HD Tune do sprawdzania dysku twardego, szczegolnie zakladke health (Podkomisarz Bunny - tez to mozesz zrobic, przynajmniej bedzie wiadomo czy wasze kompy sa 'zdrowe' ;)), oprocz tego sciagnij program Everest lub Ultimate, zeby pokazac wszystkie parametry komputera, poniewaz nie podales karty grafiki czy dysku twardego. Sadze jednak, ze w wiekszosci jest to wina Ramu, bo z takim to tak naprawde da sie grac chyba na niskich, max. srednich ustawieniach. Szczegolnie moze scinac, gdy masz duzo dodatkow. @Podkomisarz_Bunny Grzeje ci sie bardzo procesor, zarowno podczas gry jak i nawet okresu bezczynnosci. Masz laptopa, wiec powiedz mi, czy masz jakas podkladke pod niego? Warto ustawic laptopa na jakims rownym podlozu, poniewaz od dolu jest sporo wentylatorkow, musza miec przestrzen zeby nie grzac sie od spodu. Ja swojego laptopa trzymam na czterech malutkich ksiazeczkach, ktore unosza go o jakies 3cm nad podlozem i wentylatorki od dolu maja przestrzen. :) Zawsze mozna uzyc podkladki, ale slyszalam i czytalam, ze nie sa zbyt dobre. U ciebie wyglada to zdecydowanie na przegrzewanie, te temperatury sprawdzalas na najnizszych ustawieniach? Proponuje 'ulozyc' na czyms laptopa i sprobowac nie grac w trybie okna, sprobowac na pelnoekranowym. |
Podkładka (cooler) działa świetnie. mam taką z allegro z dodatkowymi wiatraczkami. Bez niej komputer przy Simsach wyłącza się po kilkunastu minutach a z włączonymi wiatrakami gra i gra godzinami. Ale nie wiem, czy wywalanie do pulpitu to oznaka przegrzania. Mi laptop po prostu się wyłączał bez ostrzeżenia.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 20:31. |