![]() |
Odp: The Sims 4 - komentarze do newsów
ja pracę/szkołę widziałbym tak: możemy podglądać simów, możemy im wydawać polecenia, ale i bez naszej ingerencji simy wykonują pracę/uczą się. To chyba najlepsze rozwiązanie, bo ci, którzy chcą kontrolować simy, mogą to robić, a ci, którzy nie chcą - nie muszą.
|
Irbis, gdyby nie chciało ci się bawić opcjami wystarczyłoby cały czas korzystać tylko z opcji "Odrób pracę domową" bo byłaby ona optymalna i pozwalałaby na równomierne rozwijanie ocen z każdego przedmiotu i do tego rozwijałabyś umiejętności i nie byłoby problemu. Ten system nauki jest urozmaicony i ja chciałabym taki w Simsach, ale nie musisz się obawiać: na stówę twórcy go nie wprowadzą. :) Czy nie byłyby fajne szkolne konkursy? Mogłaby też zostać wprowadzona opcja symulowania choroby, żeby nie pójść do szkoły (bo w końcu dorośli Simowie mają opcję symulowania, by opuścić dzień w pracy). :) Chciałabym, by dzieci i nastolatkowie mieli możliwość zdobycia reputacji, związanych z nauką takich jak: WZOROWY UCZEŃ (jeśli świetnie się uczy ze wszystkich przedmiotów), WCIELENIE ARTYZMU (świetny z plastyki), CHODZĄCY KALKULATOR (z przedmiotów ścisłych), MŁODY ZNAWCA PISM (przedmioty humanistyczne), reputacje związane z podejściem do edukacji: PRZEŁAMUJĄCY BARIERY (jeśli udaje mu się nadrobić zaległości z przedmiotu, w którym jest słaby), POMOCNA DŁOŃ (gdy wielokrotnie pomaga rodzeństwu lub kolegom w nauce), WIECZNY WAGAROWICZ, NARZUCAJĄCY SIĘ (jeśli nadużywa opcji proszenia nauczycieli o podwyższenie oceny lub opcji zgłaszania nieprzygotowania). Możliwości jest naprawdę wiele i twórcy mogliby zrobić coś w tym kierunku, by nawet edukacja Simów była urozmaicona, inaczej gra jest zbyt prosta i bywa schematyczna.
A chcielibyście aby w czwórce wróciły obawy Simów czy mają być tylko pragnienia, tak jak w trójce? |
Same pragnienia są ok. W końcu złe wydarzenia i tak działają negatywnie na sima, a obawy pewnie by zabierały punkty do nagród, a to byłoby irytujące :P
|
W dwójce obawy mi zupełnie nie przeszkadzały, więc na pewno nie przeszkadzałyby mi w czwórce. To było nawet ciekawe, bo nie tylko należało się starać aby simowi spełniały się marzenia, ale także aby nie spotkało go to czego sobie nie życzy. Poza tym, czasami gdy chciało się sima zdołować, wystarczyło doprowadzić do spełnienia kilku obaw i sim w depresji gotowy. Bo przecież z obawami wiązało się załamanie sima, który w rezultacie np. tulił worek mąki. W trójce tego nie ma i trochę szkoda. Trójkowy sim w złym nastroju co najwyżej nie chce pozmywać naczyń.
Co do urozmaicenia szkolnictwa, to nie sądzę, żeby bez tego gra była zbyt prosta i schematyczna. To chyba zależy jak się gra, bo przyznaję, że można wpaść w schemat i wtedy gra może stać się nudna. Aktualnie gram czteroosobową rodziną + dwa zwierzaki, każdy z simów ma inną osobowość, inne zainteresowania i bogate życie osobiste. Uczą się i bawią, dążą do osiągnięcia wyznaczonyc celów i naprawdę nie ma możliwości, aby stało się to dla mnie nudne i schematyczne. |
No jakby czwórka była połączeniem tego co dobre w 2 i 3, to byłoby elegancko. W dwójce lubiłam animacje, interakcje i ogólnie było sporo takich smaczków. Ale ja wymagam otwartego otoczenia i wspólnego czasu dla całego miasta, tak więc ja dwójkę porzuciłam lata temu, podobnie jak jedynkę.
|
Cytat:
Co do dwójki, to Ja nie porzuciłam jej zupełnie, choć trudno jest już grać bez otwartego świata. Ale od czasu do czasu uruchamiam TS2 gdy mam ochotę aby moje simy pojechały na prawdziwe wakacje lub poprowadziły swój własny biznes. Uważam, że jedyne czego dwójce brakuje to otwarty świat i jednakowy upływ czasu dla całego miasta. Gdyby to dodali do dwójki, prawdopodobnie nie przerzuciłabym się na trójkę na stałe. W jedynkę też gram sporadycznie, po to z kolei żeby pozwiedzać starówkę, odwiedzać restauracje i robić dżemy :D |
Nie za bardzo podobają mi się propozycje nowych dodatków do czwóreczki - w sumie nic nowego nie będzie, bo ten dodatek o kataklizmach jakoś mało realny mi się wydaje.
Natomiast jeśli chodzi o akcesroria, to przeraża mnie ich ilość - będzie ich dużo, a zapewne niewiele dodatków będą zawierać. |
Cytat:
Cytat:
Pewnie zamiast sami się uczyć na sprawdzian czy coś to będą kazali robić to simom :D Twoje pomysły na rozgrywkę są świetne! Żeby twórcy na to wpadli... Ale wf i charyzma? :D Technika to bardziej przedmioty przyrodnicze i zajęcia artystyczne. J.simowy - kreatywność. Promujmy ją chociaż w simowych szkołach! No ale... właśnie. Czy to nie komplikowałoby za bardzo wszystkiego? Cytat:
Cytat:
Cytat:
Masakra... Cytat:
Z TS3 (chyba dodatku Pokolenia?) fajne były jeszcze zajęcia pozalekcyjne. Szkoda tylko, że było ich tak niewiele! W każdym razie źle by zrobili, gdyby i tego nie dali nam w "czwórce". System pragnień i obaw z TS2 jest fajny :) W końcu w użyciu oprócz planów i marzeń mamy też swoje problemy i sytuacje, którym boimy się stawić czoła gdy przyjdzie co do czego. Mi w "dwójce" brakuje tylko CASTa, kilku innych fajnych rzeczy z "trójki" i większej liczby interakcji tak naprawdę :) Na chwilę obecną jest do dla mnie w 90% idealna gra. Jednakże swoje zrobiły też mody... Dodatki mówicie... A co z prowadzeniem własnego biznesu? Nie chce mi się czytać całej tej listy "Content A&B", ale już widzę, że w podstawie NIC nie będzie. I że twórcy nieźle zarobią na tej grze. |
Cytat:
EDIT: I lol, jeszcze podstawy nie zrobili, a już dają propozycje dziesięciu dodatków? Seriously? Mam nadzieję, że czegoś nie zrozumiałem. |
Caesum, myślę, że brak alpha wynika ze stylu który sobie obrali. Zastanawia mnie jak to bedzie wyglądało jak potem fani nałożą na te brylaste fryzury tekstury z alpha.
|
Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 13:30. |