TheSims.PL - Forum

TheSims.PL - Forum (https://forum.thesims.pl/index.php)
-   The Sims 2: Problemy z grą (https://forum.thesims.pl/forumdisplay.php?f=49)
-   -   Gra BARDZO wolno dziala (https://forum.thesims.pl/showthread.php?t=10426)

MarekS 21.11.2004 23:11

Cytat:

Napisał bandito
hej a kość256ram ile kosztuje a ile 512ram?

512MB można kupic za 300~340zł. W podanym przez Ciebie zakresie cen 256MB kupisz spokojnie i jeszcze Ci zostanie trochę kasy. Ceny mogą być różne pomijając już typ i producenta inaczej sobie liczą normalne sklepy, inaczej giełda i inaczej sklepy internetowe. Ale wszystko mieści się w tych granicach.

xniver 09.12.2004 11:56

Ja mam
AMD Duron 1100Mhz
Ram 384
GeForce 4 MX 440
I łazi cool

Robert 26.12.2004 08:22

Pomocy!

Ludzi nie chcę zakładać nowego tematu więć:

Mój komp to:
384 DDR Ram (128+256)
AMD Athlon XP 1800+
GF4 MX 440

System to XP pro

Chciałbym go ulepszyć bo zdobyłem trochi kasiory. Nie wiem tylko w co zainwestować... Doradźcie mi

edit:

Ej no POMOCY!!!!!!!!!

MarekS 26.12.2004 09:57

Cytat:

Napisał Robert
Ludzi nie chcę zakładać nowego tematu więć:

Mój komp to:
384 DDR Ram (128+256)
AMD Athlon XP 1800+
GF4 MX 440

System to XP pro

Chciałbym go ulepszyć bo zdobyłem trochi kasiory. Nie wiem tylko w co zainwestować... Doradźcie mi

edit:

Ej no POMOCY!!!!!!!!!

Wszystko zależy od tego, w jakie gry grasz na codzień. Do większości gier ten sprzęt na teraz w zupełności wystarczy. Jeżeli już tak bardzo cierpisz z powodu nadmiaru gotówki :) to możesz zainwestować w kartę graficzną lub twarde dyski - o tym nic nie piszesz, a to jest też ważne.

Robert 26.12.2004 10:12

Niom

Dobra myśl z tym dyskiem...

Ja mam teraz jakiegoś Maxtor 2F030J0
Jest przymały ma 30 Giga. To mnie wnerwia bo kumple mają po 60-120 giga
Mam go podzielonego na 2 partycje (po 14,8 giga). Nie mam go zapchanego, ale jest (chyba on?) trochę wolny. Jak np. klikam na Panel szybkiego dostępu w WMP 10 to słychać tak jakby się "rozkręcał". Potrzeba mi trochę więcej pamięci (dla szpanu;)) tak gdzieś 40giga (będe miał 70G). Ile kosztowałby taki dysk i czy można mątować 2 w kompie (nie wiem czy mam na to miejsce...)? A może lepiej kupić zewnętrzny (ile muszę za niego zabulić???)?

P.S. Jakby ktoś mógł napisać jak sprawić by dysk znów miał 1 partycję to niech napiszę przyda mi się gdy będe miał 2 dyski

Z góry THX

MarekS 26.12.2004 10:40

Cytat:

Napisał Robert
Dobra myśl z tym dyskiem...
Ja mam teraz jakiegoś Maxtor 2F030J0
Jest przymały ma 30 Giga. To mnie wnerwia bo kumple mają po 60-120 giga
Mam go podzielonego na 2 partycje (po 14,8 giga). Nie mam go zapchanego, ale jest (chyba on?) trochę wolny. Jak np. klikam na Panel szybkiego dostępu w WMP 10 to słychać tak jakby się "rozkręcał". Potrzeba mi trochę więcej pamięci (dla szpanu;)) tak gdzieś 40giga (będe miał 70G). Ile kosztowałby taki dysk i czy można mątować 2 w kompie (nie wiem czy mam na to miejsce...)? A może lepiej kupić zewnętrzny (ile muszę za niego zabulić???)?
P.S. Jakby ktoś mógł napisać jak sprawić by dysk znów miał 1 partycję to niech napiszę przyda mi się gdy będe miał 2 dyski
Z góry THX

Dysk o wielkości rzędu 80GB kupisz za ok. 250 - 300 zł. Zdecydowanie polecam raczej wewnętrzny - dwa dyski zamontujesz bez problemu. Musisz tylko sprawdzić, czy taśma łącząca z płytą główną ma dwa gniazda do podłączenia dysków.
Win XP Pro ma multum procesów nieprzydatnych w zwykłym, domowym kompie, ale wyłączanie ich zależy od konfiguracji kompa - trzeba uważać, bo można sobie zaszkodzić. Jeżeli masz karty sieciowe a nie są używane trzeba je wyłączyć. Nie zapominaj o defragmentacji. To są podstawy, o szczegółach można porozmawiać gdy będziesz miał skompletowanego kompa. Połączenie partycji systemowej z tą drugą można zrobić programem Partition Magic, ale też wymaga to pewnej wprawy. Najbezpieczniej jest przeinstalować Windowsa ale wiąże się to z formatem obydwu partycji i utratą danych.
Jak skompletujesz wszystko daj znać, najlepiej na PW.

Robert 26.12.2004 11:35

Oki

Ja powyłączałem niektóre z nieprzydatnych procesów...

Komp chodzi jak należy, formatuję go co jakiś czas. Nie chcę go formatować. Robiłem to ostatnio kilka razy i mam tego po *****.
Poszukam gdzieś jakiegoś poradnika do tego programu (Partition Magic).
Może sobię poradzę... Właśnie odkryłem, że jednak mam miejsce na nowy dysk ;)
O co chodzi Ci z tym skompletowaniem [(?)dokup dysku], ale namotałem tymi nawiasami...

OKI dzieź za pomoc

Fizzly 26.12.2004 11:43

Kup dysk 160GB za jakieś 360zł są również. Ja też niedawno kupiłem i simy śmigają 2 razy szybciej.

MarekS 26.12.2004 12:00

Cytat:

Napisał Robert
Ja powyłączałem niektóre z nieprzydatnych procesów...

Komp chodzi jak należy, formatuję go co jakiś czas. Nie chcę go formatować. Robiłem to ostatnio kilka razy i mam tego po *****.
Poszukam gdzieś jakiegoś poradnika do tego programu (Partition Magic).
Może sobię poradzę... Właśnie odkryłem, że jednak mam miejsce na nowy dysk ;)
O co chodzi Ci z tym skompletowaniem [(?)dokup dysku], ale namotałem tymi nawiasami...
OKI dzieź za pomoc

Win XP umieszcza pliki systemowe na wszystkich dyskach i partycjach, więc całkowite zlikwidowanie jednej partycji przy użyciu Partition Magic może być niemożliwe, ewentualnie może skutkować błędami w poźniejszym działaniu kompa. Poza tym lepiej jest zainstalować system na dysku szybszym, czyli tym, którego kupisz i na głównej (aktywnej) partycji, więc format starego dysku jest jak najbardziej wskazany. Poza tym nowa instalacja Windowsa i tak nie będzie widziała starych, zainstalowanych programów a korzystne byłoby również wydzielenie oddzielnej partycji (najlepiej w FAT 16) pod plik wymiany. Za dużo i za bardzo nie na temat trzeba napisać, żeby kontynuować to w tym topiku.

kawaii 26.12.2004 15:59

ja mam koszmar:

180 RAM :D
i jakaś stara karta graficzna ;)

TS2 działa koszmarnie... zacina się, a jedna minuta w TS2 przypada na jakieś 40 sekund w rzeczywistym świecie... Ble, ble, ble...

Ile kosztuje:

180 RAM
256 RAM

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Zazdroszczę wszystkim, którym The Sims2 normalnie działa! Cieszcie się!

Czasy w strefie GMT +1. Teraz jest 21:31.